Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
ultima_palabra

#601 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:Stvari se mogu gledati i iz drugog ugla - ako Zeljko za 10 godina nije uspio promjeniti vlastitu stranku, kako ce promjeniti nesto vise? Ako je izgubio od jedne hijene (zlaje) kakve su mu sanse protiv cijelog copora istih?
Od Zlatka u SDP-u bi izgubili i Kennedy i Obama zajedno :D

Ja od Željka lično nemam prevelika očekivanja... čisto se nadam da on kao simbol neke drugačije BiH može pokrenuti neku pozitivnu energiju. Naravno, to neće biti moguće ako negdje u pozadini nema par dobrih stratega.
webby-x

#602 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

etovidis wrote:Najvaznije pitanje je hoce li nova stranka dobiti glasove iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i iz reda svih naroda.
To uopće nije nikakvo pitanje.
Činjenično se zna da neće.

:roll:
webby-x

#603 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

-LIBERO- wrote:
vivaldi wrote:libero, tema je politika, a ti se drzis morala i principa. Toga vise nema ni u religiji, a politici toga nikad nije ni bilo.
Poenta i jeste u tome sto smo mi svjesno, ali sa radikalnom upotrebom takvih ucestalih primjera, pristali na varijantu da je politika daleko od morala i etike.
Pa nije to karakteristično za BiH ili Balkan.
Politika nigdje nije nešto posebno moralna.
Bit je da se političarima oduzme što više moći,
da bi i korupcija bila manja, a ne da im se dadne
još više moći što zazivaju socijalisti.
vivaldi

#604 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Od Zlatka u SDP-u bi izgubili i Kennedy i Obama zajedno
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ovo sam nekako preskocio. ali moras priznati da je za to potrebno i znanje i vjestina, a to se trazi u politici
ultima_palabra wrote:Ja od Željka lično nemam prevelika očekivanja... čisto se nadam da on kao simbol neke drugačije BiH može pokrenuti neku pozitivnu energiju. Naravno, to neće biti moguće ako negdje u pozadini nema par dobrih stratega.
ma sem neke klix senzacije ala fahrudin ne vidim uospte mogucnost kako ni cime da uspije i sta bi uopste predstavljao uspjeh. nacionalna struktura "lajkera" vec nagovjestava u kojim kantonima ce traziti glasove, pa ce prljavstine tek uslijediti

ps. veceras DF na cetinju

https://hr-hr.facebook.com/DemokratskiFront

:mrgreen:
ultima_palabra

#605 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:ovo sam nekako preskocio. ali moras priznati da je za to potrebno i znanje i vjestina, a to se trazi u politici
Pa nije problem... ko misli da je to glavna kvaliteta u politici neka glasa za Zlatka... ili Sulju, on je još bolji u spletkarenju. Ah, zaboravih da se njih dvojica ne kandiduju na direktnim izborima od silne popularnosti :D
vivaldi wrote:ma sem neke klix senzacije ala fahrudin ne vidim uospte mogucnost kako ni cime da uspije i sta bi uopste predstavljao uspjeh. nacionalna struktura "lajkera" vec nagovjestava u kojim kantonima ce traziti glasove, pa ce prljavstine tek uslijediti
Ja ću ponoviti što sam i ranije pisao... uspjeh bi bio uključivanje novih, neisprljanih ljudi u politiku, i promjena percepcije politike u društvu. Kod nas omladina odrasta ili potpuno isključena od politike, ili u njoj vide samo način da se osigura egzistencija.
vivaldi

#606 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Ja ću ponoviti što sam i ranije pisao... uspjeh bi bio uključivanje novih, neisprljanih ljudi u politiku, i promjena percepcije politike u društvu. Kod nas omladina odrasta ili potpuno isključena od politike, ili u njoj vide samo način da se osigura egzistencija.
drzava je najbolji i najveci poslodavac i zato je i gledaju kao nacin za egzistenciju. nema kod nas srednje klase da se poluprofesionalno bavi politikom - omladina mahom ili ne radi ili tacnu nosi, nemaju bas nekog izbora.

nema tu mjesta nekom utopijskom bavljenju politikom uz zelju da nam bude bolje za 10 godina. valja sutra preziviti, daj sta das.

a sto se tice novih lica, nema tu nekog izbora - to sam vec jednom rekao kada je NS predlagala vladu eksperata. eksperti su vec u strankama, ako nisu onda su u privatnom biznisu i ako su do sada procjenili da je najmudrije biti apolitican takvi ce i ostati da ga nebi poslije prozivali.

nema tu niko prostora za neku novu svjezinu jer politika je visegodisnja zabokrecina
ultima_palabra

#607 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:Ja ću ponoviti što sam i ranije pisao... uspjeh bi bio uključivanje novih, neisprljanih ljudi u politiku, i promjena percepcije politike u društvu. Kod nas omladina odrasta ili potpuno isključena od politike, ili u njoj vide samo način da se osigura egzistencija.
drzava je najbolji i najveci poslodavac i zato je i gledaju kao nacin za egzistenciju. nema kod nas srednje klase da se poluprofesionalno bavi politikom - omladina mahom ili ne radi ili tacnu nosi, nemaju bas nekog izbora.

nema tu mjesta nekom utopijskom bavljenju politikom uz zelju da nam bude bolje za 10 godina. valja sutra preziviti, daj sta das.

a sto se tice novih lica, nema tu nekog izbora - to sam vec jednom rekao kada je NS predlagala vladu eksperata. eksperti su vec u strankama, ako nisu onda su u privatnom biznisu i ako su do sada procjenili da je najmudrije biti apolitican takvi ce i ostati da ga nebi poslije prozivali.

nema tu niko prostora za neku novu svjezinu jer politika je visegodisnja zabokrecina
Sve to stoji, ali tu žabokrečinu moramo početi mijenjati jer će nam za 10-20 godina fizički opstanak doći u pitanje, svima zajedno.
vivaldi

#608 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:Sve to stoji, ali tu žabokrečinu moramo početi mijenjati jer će nam za 10-20 godina fizički opstanak doći u pitanje, svima zajedno.
ma kod nas da bi doslo do promjene mora se desiti unutras sva tri naroda istovremeno, u usprotnom nista.

a sto se tice opstanka, ima gorih drzava od nas pa vec decenijama odolijevaju
ultima_palabra

#609 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:Sve to stoji, ali tu žabokrečinu moramo početi mijenjati jer će nam za 10-20 godina fizički opstanak doći u pitanje, svima zajedno.
ma kod nas da bi doslo do promjene mora se desiti unutras sva tri naroda istovremeno, u usprotnom nista.

Ne bih se složio, ali nema načina da saznamo ko je u pravu dok se nešto slično ne desi... pravih promjena nije bilo ni u jednom narodu :D
shiljak

#610 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

prešli 20K na facebooku, sad više ne moram da gledam :D
DoZeN

#611 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by DoZeN »

Ako je tu da odbrusi Dodiku (mnogi njega vide u toj ulozi) onda je u zabludi,treba se rasiriti po citavoj BIH sa svojim idejama.
Doktor29

#612 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Doktor29 »

vivaldi wrote:

Jako tesko je to promjeniti, u neku ruku je to naslijedje Socijalizma, nevjerovatna je zelja ljudi da rade u drzavnoj administraciji gdje sanjaju da manje vise ne rade nista.
Zivimo u kapitalizmu zivotom socijalizma na racun vlastite drzave, to dugo ne moze
shiljak

#613 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

jest teško ako si od početka bio lopov, ako kreneš od početka pošteno onda ćeš možda i ostat :-D
Arc_Angel

#614 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Arc_Angel »

vivaldi wrote:
-LIBERO- wrote:
vivaldi wrote:libero, tema je politika, a ti se drzis morala i principa. Toga vise nema ni u religiji, a politici toga nikad nije ni bilo.
Poenta i jeste u tome sto smo mi svjesno, ali sa radikalnom upotrebom takvih ucestalih primjera, pristali na varijantu da je politika daleko od morala i etike.

Mislim da je krucijalni cilj sviju onih koji zele dobro ovoj zemlji da se bor da u politici bude sto vise morala i etike.

moral i etika uopste nisu prirodni u politici, nigdje u svijetu

Znas sta je nesreca, u svemu pa i u ovoj raspravi, kad lik ko ti dodje i ko fol vodi debatu/filozofsku raspravu/pise na forumu...... a glediste mu se sastoji od potrosenih stajalista i principa za koje je historija u zadnjih 1000 godina dokazala da nedjeluju. Nemoj me pogresno shvatiti, ne krivim ja tebe, ali de se malo trzni, (upravo su moral i etika ono sto je nekad bilo u politici, nekad kad se pojam gradjanke vrline smtrao najvecom drustvenom i licnom svetinjom), malo misli svojom glavom, daj sam sebi za pravo da dovedes u pitanje nesto i da se na najdubljem nivou pobunis protiv toga.

Nemoj bit slijepi pratilac/sljedbenik, jer covjek ne postoji i nije stvoren da bude slijepi pratilac i posmatrac, nego da vodi, da uvijek pomjera granice, da spozna kad je vrijeme da se stari principi i ideje sruse do temelja da bi mogli da se uspostave novi, jer samo tako se ide naprijed.
Banksy

#615 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

vivaldi wrote:
moral i etika uopste nisu prirodni u politici, nigdje u svijetu
To jednostavno nije tačno.
Teško je reći šta je prirodno, a šta ne, ali da su vrlo mogući i poželjni, u to nema sumnje.
To nisu grupne odrednice. U pitanju su individualne karakteristike i vrline svakog pojedinca, pa i političara, koji takav svoj svjetonazor širi na grupu, zajednicu koju dijeli s drugima, u ovom slučaju stranku kojoj će biti predsjednik. One temeljne vrijednosti koje on uspostavi, a rezultat su odgoja, iskustva i životnih svjetonazora, slijediće i ostatak grupe koju vodi. Budalasto bi bilo tvrditi da će cijela stranka biti takva, ali u ovoj fazi možemo je suditi samo prema karakternim osobinama lidera, u ovom slučaju Komšića, koji postavlja temelje, okvire i ciljeve. Jedino što možemo sa sigurnošću reći je to da je on, u ovom trenutku u ovoj zemlji, otprilike najbliži tom idealu o kojem govorimo, drugog nemamo.
U šta će se sve ovo izroditi i šta će od svega izaći, to ćemo tek vidjeti ...
madner

#616 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ima jednostavan primjer sta moral i etika znaci na celu: Ivica Osim.

Odkako na celu nije osoba koja prodaje utakmice i naplacuje igranje, sve je sasvim drugacije.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#617 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

madner wrote:Ima jednostavan primjer sta moral i etika znaci na celu: Ivica Osim.

Odkako na celu nije osoba koja prodaje utakmice i naplacuje igranje, sve je sasvim drugacije.
:thumbup: odličan primjer sta znaci riješiti se korupcije jeste NS inasa reprezentacija
Banksy

#618 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

madner wrote: Ima jednostavan primjer sta moral i etika znaci na celu: Ivica Osim.

Pored toga, to dokazuje da jedan čovjek može promijeniti sistem, pokrenuti promjene, uticati na druge, kreirati novo ozračje i uvesti sasvim nove standarde. Samo jedan čovjek.
madner

#619 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Uvijek je samo jedan covjek koji mijenja sve.

Samo sto su ljudi kod nas u stanju blage depresije.
Banksy

#620 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

madner wrote:Uvijek je samo jedan covjek koji mijenja sve.

Samo sto su ljudi kod nas u stanju blage depresije.
Tačno.
Depresija + nepovjerenje zasnovano na višekratnom izigravanju + provincijska spremnost da ismijemo sve, čak i najplemenitije ideje.
madner

#621 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Tako mi jedan vamo prica kako ce u stranku ali kao da se obezbjedi.

Stid ga rec da se nada promjenama.
Banksy

#622 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

madner wrote:

Stid ga rec da se nada promjenama.
To, tačno to ...
dustaban

#623 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

JoseMujica wrote:
madner wrote:Ima jednostavan primjer sta moral i etika znaci na celu: Ivica Osim.
:thumbup: odličan primjer sta znaci riješiti se korupcije jeste NS inasa reprezentacija
Ja sam beznadezni skeptik, ali se zahvaljujem na ovom primjeru - IVICE OSIMA (ustadoh dok sam mu pisao ime!)

Jos uvijek mislim da Komsic nije taj kapacitet ali... bi mogao biti, ako mu damo sansu.

DAJMO MU SANSU, sta nas kosta !
Revoltage

#624 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Revoltage »

Dobiće šansu.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#625 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by antimobbing »

Give Željku A Chance :D

Image
Post Reply