Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- rovac13
#601 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako onda da smanjim potrosnju,ako pec radi na minimalnoj mogucoj vatri (samo da se ne ugasi),i jos pri tome pec pravi pauze.
- rovac13
#602 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jel ko razmisljao o tome da ove godine zima jos nije ni pocela.
Svi ove zime trosimo manje nego ikad,zato sto je vani proljece
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#603 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I sa elektronikom postoji mogućnost gašenja ali imaš i mogućnost upravljanja i postizanja optimalnih uslova za rad peći.Pljosko wrote:Kod mene je sad sljedeca situacija: Kovan 35 KW, grije se za sada 150 kvadrata, izolacija solidna, regulacija termo glavama na svim radijatorima. Temp vode 60, dostigne tu temp i pec se gasi. Nakon otprilike 10-15 minuta, temp pada ispod 55, pec se pali. Proces paljenja nekada bude par minuta, nekada do 10 minuta, za to vrijeme pumpa ne radi, cesto se desi da se radijatori ohlade za to vrijeme.
Ako sam dobro skontao, sa tim mis ventilom i elektronikom, pec bi stalno radila, manjom snagom naravno, a temp prema kuci bi regulisala ta elektronika, tj ne bi bilo gasenja peci, i ponovnog paljenja
-
karabajaze
#604 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Svjesni smo mi ovih vanjskih olakšica za grijanje ali i kad zahladi treba izvući maksimum iz energije koju dobijemo sagorjevanjem peleta.rovac13 wrote:Jel ko razmisljao o tome da ove godine zima jos nije ni pocela.
-
Pljosko
#605 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znas li jos i okvirnu cijenu tih karafeka
- rovac13
#606 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jel se sad radi o tome da sa tim ventilom dobijes vece iskoristenje kotla.
Ako proizvodjac reklamira da kotao ima stepen iskoristenja 90 % cak i vise a nigdje ne spominje taj ventil,jel to znaci da on toliko laze ?
Jer ako neko moze da smanji potrosnju za 1/3 onda kotao nije imao iskoristenje vece od 60-70 % valjda ?
Ako proizvodjac reklamira da kotao ima stepen iskoristenja 90 % cak i vise a nigdje ne spominje taj ventil,jel to znaci da on toliko laze ?
Jer ako neko moze da smanji potrosnju za 1/3 onda kotao nije imao iskoristenje vece od 60-70 % valjda ?
-
palikuca
#607 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma iskoristenost peleta jeste ta, pelet sav izgori, oslobodi toplotu, ostatak je pepeo. Na tonu ja mislim da ostane 5 kg.rovac13 wrote:Jel se sad radi o tome da sa tim ventilom dobijes vece iskoristenje kotla.
Sa ovim mijesanjem grijes kolko ti treba vode. Pec smanjis na minimum, gdje je naravno i potrosnja manja i taj minimum je dovoljan da grije vodu.
tj. onu vodu u kotlu i tvoju vodu koja ti je potrebna.
Realno sto kolega karabajaze kaze, zasto da covjek salje vrelu vodu u kucu sada na 10 stepeni vani, kada moze slati i vodu od 35 stepeni.
Tako ces isto i kada bude minus vani slati ono kolko ti je tamam.
- rovac13
#608 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sumnjam da mogu spustit potrosnju.
Kod roditelja pec radi na minimumu jer grije samo 90 m2,termo glave uzimaju samo po malo tople vode,radijatori su pretezno mlaki samo,a pumpa jos ne radi uopce,jer je sprat u pitanju pa voda ide sama gore po malo.
Uglavnom vatra modifikovana na manje od P1 na termoflux,samo da se ne gasi,totalno mala vatrica.Pec cini mi se vise ne radi nego sto radi za sad.
A i kad zazimi vatra se samo podigne na otprilike kao fabricki P1,nista vise.
Trosi do vrecu dnevno kad je blago,a kad opali prava zima,onda zna max 2 vrece recimo kad je bilo -20 vani 2012.g. to je kad se ne gasi 24 sata dnevno,izolacije nesto malo ima samo na zidovima,a prozori su losi drveni.
Kod roditelja pec radi na minimumu jer grije samo 90 m2,termo glave uzimaju samo po malo tople vode,radijatori su pretezno mlaki samo,a pumpa jos ne radi uopce,jer je sprat u pitanju pa voda ide sama gore po malo.
Uglavnom vatra modifikovana na manje od P1 na termoflux,samo da se ne gasi,totalno mala vatrica.Pec cini mi se vise ne radi nego sto radi za sad.
A i kad zazimi vatra se samo podigne na otprilike kao fabricki P1,nista vise.
Trosi do vrecu dnevno kad je blago,a kad opali prava zima,onda zna max 2 vrece recimo kad je bilo -20 vani 2012.g. to je kad se ne gasi 24 sata dnevno,izolacije nesto malo ima samo na zidovima,a prozori su losi drveni.
-
palikuca
#609 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne znam sta da kazem, mislim da je izolacija veoma bitna stavka. Citam da oni koji imaju niskoenerg. kuce na ovom vremenu kazu da samo ujutru ukljuce peci po nekih 45 minuta i ta toplota im bude dovoljan citav dan.
Realno da bi covjek ovaj projekat citav zaokruzio mora staviti dobru izolaciju zidova i potkrvlja da se i toplota sacuva u kuci. Naravno treba racunati da se svaki dan kuca i prozracuje pa se i tu izgubi nesto toplote. Mada kako vrijeme ide, cim lozenje krene, vise prozor ne mozes ni otvoriti.
Realno da bi covjek ovaj projekat citav zaokruzio mora staviti dobru izolaciju zidova i potkrvlja da se i toplota sacuva u kuci. Naravno treba racunati da se svaki dan kuca i prozracuje pa se i tu izgubi nesto toplote. Mada kako vrijeme ide, cim lozenje krene, vise prozor ne mozes ni otvoriti.
- rovac13
#610 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Reci to meni koji na svojoj kuci imam 8cm izolacije na zidovima,5cm u podu,5cm u plafonu,pvc prozore sa 6 komora i sa low e staklima i sa argonompalikuca wrote:Ne znam sta da kazem, mislim da je izolacija veoma bitna stavka.
Izolacija je jaaaaako bitna stavka .
- Danguba
#611 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Troputi ili trokraki(lijevo) i cetveroputi desno.
25 KM na piku http://www.pik.ba/artikal/14365382/vent ... -3-izlaza/
a kolega @karabajaze je objasnio njegovu namjenu
veoma korisna ''sitnica''
-
karabajaze
#612 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Još jedna bitna stvar. Iskoristivost peleta je veća što je veća zadata temperatura u kotlu. Kod mene je 73* a kad stisne minus ide na 75*C. Na većim temperaturama štitimo kotao od kondenza, pojedini proizvođači uslovljavaju garanciju ugradnjom četvoroputnog mješajućeg ventila. 
- rovac13
#613 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovo do sad nisam znao.Moji drze na zadano 60 ali ona ide do 65.I to je dovoljno.karabajaze wrote:Iskoristivost peleta je veća što je veća zadata temperatura u kotlu. Kod mene je 73* a kad stisne minus ide na 75*C.
Ima li neko posebno objasnjenje za to,ili je to iz iskustva slucajno.
Zna li ko sta je sa temperaturama u dimnjaku,ima li tu neko pravilo.Kod nas se temp u izlazu iz peci krece oko 80 *C do 100 *C maximalno.Pec radi jako malim intenzitetom,ali opet pravi pauze jer je predimenzionisana.
- Filter
#614 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
hmmm, kako mislis da ti ide temperatura do 65, ako je zadana 60?
po mom iskustvu, ako je zadana 60, pec nece preci tu temperaturu. cak ce se oko 58 krenuti smirivati .
i kako to da ti pumpa ne radi, ako je spojena na pec, ona bi trebala startati cim voda u kotlu dostigne 50...
mislim da nam je ista pec, ali kod mene radi drugacije.
po mom iskustvu, ako je zadana 60, pec nece preci tu temperaturu. cak ce se oko 58 krenuti smirivati .
i kako to da ti pumpa ne radi, ako je spojena na pec, ona bi trebala startati cim voda u kotlu dostigne 50...
- rovac13
#615 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad se voda pocne priblizavati zadatoj temp ona bi pocela da smanjuje nivoe vatre ,ako je zadana 60 ona nastavi da radi na minimumu dok voda ne predje 5 stepeni preko zadate,ako predje toliko preko zadate onda se gasi,zaustavi doziranje i pojaca ventilator jako da do izgori sve sto je ostalo u lozistu,i onda staje sve,tako loziste uvijek ostane cisto bez iceg.Filter wrote:hmmm, kako mislis da ti ide temperatura do 65, ako je zadana 60?
i kako to da ti pumpa ne radi, ako je spojena na pec, ona bi trebala startati cim voda u kotlu dostigne 50...![]()
A sto se tice slucaja kod mojih roditelja nedavno sam objasnio.
Kotlovnica je na zemlji pored kuce,oni griju sprat (ne griju prizemlje).
Tako da se topla voda iz kotla sama prirodno podize gore u sprat.
Zbog toga jos uvijek pumpa se ne pokrece uopce zato sto je iskljucena sobnim termostatom.
Temp regulisu samo termo glave,po malo uzimaju samo tople vode,a pec samo dogrijava lagano vodu na minimalnom gorenju,cak sam p1 modifikovao na jos manje,samo da se ne ugasi.
Tek kad pocne prava zima,onda oni pokrenu termostat koji pali gasi pumpu,i tad se mrvicu pojaca vatra nego sto je sad,za sad ne treba,i potrosnja je ovako mala.
- Filter
#616 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
bas za dumanja...
ja kad sam prvi put spojio sobni termostat, potpuno je ukinuo funkciju pumpe i tek kad sam opleo novi firmware proradilo je sa termostatom.
to su mi pojasnili i ovi iz thermofluxa, da starije verzija softvera imaju mana. elem, bitno je da sljaka
ja kad sam prvi put spojio sobni termostat, potpuno je ukinuo funkciju pumpe i tek kad sam opleo novi firmware proradilo je sa termostatom.
to su mi pojasnili i ovi iz thermofluxa, da starije verzija softvera imaju mana. elem, bitno je da sljaka
- rovac13
#617 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znaci kad bi i ja njima to sredio sa softverom da termostat radi bas kako treba sa pumpom.......znaci da vise nebi mogli ovako da funkcionisu zar ne.
Onda ako smanjis skroz na termostat u onda se pec vise nece ni upalit.
Mislim da njima ovo odgovara,jer bez pumpe pec radi ispod svakog minimuma a njima toplo.
A i dalje imaju tjedni programator na kotlu.
Mislim da njima ovo odgovara,jer bez pumpe pec radi ispod svakog minimuma a njima toplo.
-
mukimax
#618 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da MIS ventil ne smanjuje potrošnju peleta. MIS ventil ce zaštiti kotao od pojave kondenza i pruži će udobniju regulaciju temperature ali potrošnju teško da će smanjiti. Mislim takodjer da ce povecati potrosnju, jer ce dio korisne energije biti utrosen na zagrijavanje dijelova kotla na kojima se javlja kondenz a ne za grijanje grejnog prostora i na tim dijelovima kotla ce biti manji prenos energije sa dimnih plinova na kotao i dalje na vodu.
Kotao će raditi efikasnije sa nižom zadanom teperaturom vode. Nisam nigdje čitao ali moje neko promišljanje je slijedeće. Generalno pravilo je da što manje toplote ode kroz dimnjak to je kotao efikasniji. Kroz dimnjak će otići manje toplote ako je temperatura dimnih gasova niža. Eh sad, pratio sam na kotlu kovan da kada je temperatura vode 50° temperatura izlaznih gasova je oko 65°. Ako je temperatura vode 65° temperatura izlaznih gasova je oko 80°. Ovo je situacija odprilike kada kotao nije zaprljan. Dakle što je temperatura vode niža i temperatura izlaznih gasova je niža i manje toplote se baca kroz dimnjak i kotao radi efikasnije. Postavlja se pitanje zašto onda uvijek ne držati temperaturu vode 50°? Zato što se ne bi mogli ugrijati kada bude -10, i što temperatura vode u povratnom vodu bi bila možda niska da bi se javljao kondenz.
Kotao će raditi efikasnije sa nižom zadanom teperaturom vode. Nisam nigdje čitao ali moje neko promišljanje je slijedeće. Generalno pravilo je da što manje toplote ode kroz dimnjak to je kotao efikasniji. Kroz dimnjak će otići manje toplote ako je temperatura dimnih gasova niža. Eh sad, pratio sam na kotlu kovan da kada je temperatura vode 50° temperatura izlaznih gasova je oko 65°. Ako je temperatura vode 65° temperatura izlaznih gasova je oko 80°. Ovo je situacija odprilike kada kotao nije zaprljan. Dakle što je temperatura vode niža i temperatura izlaznih gasova je niža i manje toplote se baca kroz dimnjak i kotao radi efikasnije. Postavlja se pitanje zašto onda uvijek ne držati temperaturu vode 50°? Zato što se ne bi mogli ugrijati kada bude -10, i što temperatura vode u povratnom vodu bi bila možda niska da bi se javljao kondenz.
- rovac13
#619 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Eto ja mislim isto ovako.......ali me zanima i drugo misljenje.mukimax wrote:Mislim da MIS ventil ne smanjuje potrošnju peleta. MIS ventil ce zaštiti kotao od pojave kondenza i pruži će udobniju regulaciju temperature ali potrošnju teško da će smanjiti. Mislim takodjer da ce povecati potrosnju, jer ce dio korisne energije biti utrosen na zagrijavanje dijelova kotla na kojima se javlja kondenz a ne za grijanje grejnog prostora i na tim dijelovima kotla ce biti manji prenos energije sa dimnih plinova na kotao i dalje na vodu.
Znaci kao neko kaze da mis ventil stedi energiju ok,ali bih volio procitat negdje kako,neko strucno objasnjenje.
Sve sto sam uspio pronaci je da ce pec raditi manjim intenzitetom pa ce manje trosit.
Ali kod nas pec vec radi na minimumu a nema tog ventila,i ne moze nize jer ce se ugasit vatra
- Filter
#620 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ma bitno je da je njima ok.rovac13 wrote:Znaci kad bi i ja njima to sredio sa softverom da termostat radi bas kako treba sa pumpom.......znaci da vise nebi mogli ovako da funkcionisu zar ne.
ima puno varijanti, bitno je naci sebi najpovoljniju... i ne cackati dalje
-
palikuca
#621 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mukimax wrote:Mislim da MIS ventil ne smanjuje potrošnju peleta. MIS ventil ce zaštiti kotao od pojave kondenza i pruži će udobniju regulaciju temperature ali potrošnju teško da će smanjiti. Mislim takodjer da ce povecati potrosnju, jer ce dio korisne energije biti utrosen na zagrijavanje dijelova kotla na kojima se javlja kondenz a ne za grijanje grejnog prostora i na tim dijelovima kotla ce biti manji prenos energije sa dimnih plinova na kotao i dalje na vodu.
Odlazni gasovi ili kako ih mi nazivamo dimnim gasovima moraju da imaju odgovarajucu temperaturu. Takoder oni mogu dosta da kazu o sagorijevanju. Ako iammo 65 stepeni odlazne gasove, oni ne govore o boljoj iskoristenosti sagorijevanja. Recimo oko sagorijevanja peleta gornja granica je oko 150, ali donja je 80.
Kao sto visoka temp.odlaznih gasova je znak loseg sagorijevanja i nedovoljnog iskoristenja toplote, tako i preniska temp. govori o nedostatku promaje.
Na niskim temp. udio pepela je veci, tada treba i vise zraka da izbaci pepeo vani iz posude. A vise zraka moze da bude ponekada i previse, pa opet nemam efekat lijepog plamena. U slucaju niske temp. tada imamo nnepotpuno sagorijevanje, a sto se moze vidjeti i po pepelu, kao i cadi koja se stvara na limovima kotla, a čađ osim toga smeta i iskorištenju toplote
Pri nepotpunom sagorijevanj se smanjuje toplotna moc goriva
-
mukimax
#622 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
palikuca wrote:
Odlazni gasovi ili kako ih mi nazivamo dimnim gasovima moraju da imaju odgovarajucu temperaturu. Takoder oni mogu dosta da kazu o sagorijevanju. Ako iammo 65 stepeni odlazne gasove, oni ne govore o boljoj iskoristenosti sagorijevanja. Recimo oko sagorijevanja peleta gornja granica je oko 150, ali donja je 80.
Kao sto visoka temp.odlaznih gasova je znak loseg sagorijevanja i nedovoljnog iskoristenja toplote, tako i preniska temp. govori o nedostatku promaje.
Mislim da temperatura izduvnih gasova ne može biti pokazatelj kvaliteta sagorjevanja. Možda kada bi napravili neku hemijsku analizu sastava izduvnih gasova da bi mogli na taj način doći do podataka o kvaliteti sagorjevanja. Podatke koje sam naveo su za slučaj kovanovog kotla i pri tome sam samo mijenjao temp vode. Doziranje peleta i zraka nisam, i pepeo je u oba slučaja bio isti a plamen svijetao bez crnog dima i pomalo plavičast.
Temperatura izduvnih gasova u samom ložištu je mnogo veća, ali oni krećući se kroz kotao predaju toplotu kotlu(odnosno vodi koja ide u radijatore) i do izlaza u dimnjak se ohlade do temperature 65° ako je temp vode 50°. Odnosno hladnija voda bolje hladi dimne plinove i manja količina toplote odlazi u dimnak.
Mislim da temperatura izduvnih gasova ne može biti pokazatelj kvaliteta sagorjevanja. Možda kada bi napravili neku hemijsku analizu sastava izduvnih gasova da bi mogli na taj način doći do podataka o kvaliteti sagorjevanja. Podatke koje sam naveo su za slučaj kovanovog kotla i pri tome sam samo mijenjao temp vode. Doziranje peleta i zraka nisam, i pepeo je u oba slučaja bio isti a plamen svijetao bez crnog dima i pomalo plavičast.
Temperatura izduvnih gasova u samom ložištu je mnogo veća, ali oni krećući se kroz kotao predaju toplotu kotlu(odnosno vodi koja ide u radijatore) i do izlaza u dimnjak se ohlade do temperature 65° ako je temp vode 50°. Odnosno hladnija voda bolje hladi dimne plinove i manja količina toplote odlazi u dimnak.
-
palikuca
#623 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na temp. izlaznih gasova od 65 stepeni ocekuj kondenzaciju kotla ubrzo.
Pri nedovoljno visokoj temp. u lozistu se stvara čad. a moze nastati i pri naglom haldenju kotla. Cad se slaze na zidovima i stvara izolacioni sloj vrlo lose provodljivosti. Zbog toga se toplota ne predaje zidovima kotla.
Kod sagorijevanja uglja to se vidi i svima nam je jasno sta znaci drzati tu vrstu kotla na maloj temp. Na kotlu jasno ostaje sjana i tvrda cad, da se tako izrazim. Kod peleta, naravno nije tako izrazene, ali se moze primjeti na rukama kada predemo preko lima kotla. Najlakse je posvjetliti unutar kotla pa vidjeti stanje. I to je rezultat niske temp. a samim tim i iskoristenosti toplote je losija
Na visokoj temp. sagorijevanja 75 pa i gore, zavisi kakvo je vrijeme, unutrasnjost kotla je kao nova. Kada predem rukom preko lima osjeti se samo glatka povrsina, a unutrasnot je kao nova. Kada se otvore vrata unutar vri, plamen postojan, pec mirna. Pepela je manje a Iz ogreva se dobije maksimum
Pri nedovoljno visokoj temp. u lozistu se stvara čad. a moze nastati i pri naglom haldenju kotla. Cad se slaze na zidovima i stvara izolacioni sloj vrlo lose provodljivosti. Zbog toga se toplota ne predaje zidovima kotla.
Kod sagorijevanja uglja to se vidi i svima nam je jasno sta znaci drzati tu vrstu kotla na maloj temp. Na kotlu jasno ostaje sjana i tvrda cad, da se tako izrazim. Kod peleta, naravno nije tako izrazene, ali se moze primjeti na rukama kada predemo preko lima kotla. Najlakse je posvjetliti unutar kotla pa vidjeti stanje. I to je rezultat niske temp. a samim tim i iskoristenosti toplote je losija
Na visokoj temp. sagorijevanja 75 pa i gore, zavisi kakvo je vrijeme, unutrasnjost kotla je kao nova. Kada predem rukom preko lima osjeti se samo glatka povrsina, a unutrasnot je kao nova. Kada se otvore vrata unutar vri, plamen postojan, pec mirna. Pepela je manje a Iz ogreva se dobije maksimum
-
mukimax
#624 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@palikuca
Slažem se da će ako se pojavi kondenz na stijenkama kotla doći do taloženja izolacionog sloja koji se zove kreosot ili nekako slično.
Jesi li slucajno otvarao vrata kotla ispod dimovodnih cijevi u trenutku kada se kotao tek upali, kada je temp vode npr 25° i pumpa jos nije upaljena. Dakle u procesu nekog hladnog starta, da li si primjecivao kondenz, pogotovo oko vrata. Jako bih cijenio ako ti bude zgodno dakle da vidis rukom je li kotao mokar i da podijelis iskustvo.
I da li je kod tebe jenocijevni ili dvocijevni sitem grijanja.
Moje neko iskustvo govori da kovanovi kotlovi nisu imuni na pojavu kondenza u procesu hladnog starta i da budu pravo mokri dok se kotao ne ugrije odnosno dokle god temp vode u povratnom vodu bude niža od 42°C.
Slažem se da će ako se pojavi kondenz na stijenkama kotla doći do taloženja izolacionog sloja koji se zove kreosot ili nekako slično.
Jesi li slucajno otvarao vrata kotla ispod dimovodnih cijevi u trenutku kada se kotao tek upali, kada je temp vode npr 25° i pumpa jos nije upaljena. Dakle u procesu nekog hladnog starta, da li si primjecivao kondenz, pogotovo oko vrata. Jako bih cijenio ako ti bude zgodno dakle da vidis rukom je li kotao mokar i da podijelis iskustvo.
I da li je kod tebe jenocijevni ili dvocijevni sitem grijanja.
Moje neko iskustvo govori da kovanovi kotlovi nisu imuni na pojavu kondenza u procesu hladnog starta i da budu pravo mokri dok se kotao ne ugrije odnosno dokle god temp vode u povratnom vodu bude niža od 42°C.
-
palikuca
#625 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pa iskreno da ti kazem, ja sam prosle godine imo mnogo tih problema. Znaci kada otvoris vrata gdje je loziste, kod mene je voda slijjevala se i to sa frontalnog lima, lijevog sa strane i vrata. Na onim mali vratim ispod turbulatora, desnog lima i frontalni.
Tako kada se ugasi ona prva vara ja otvorim i pepeo bude mokar. Kada je serviser dolazio on blehno i kaze da nije to vidio nigdje.
E sada, jer ja otvaram kotao non stop i zagledam stalno sve sto me zanima, nemam kondenz. Stavljam ruku i ispod dimovodnih cijevi i suho je.
Ne znam zasto je sada tako, jer ja sam bio uporan da kotao vratim, nije bilo druge. To je bilo katastrofa.
Tako kada se ugasi ona prva vara ja otvorim i pepeo bude mokar. Kada je serviser dolazio on blehno i kaze da nije to vidio nigdje.
E sada, jer ja otvaram kotao non stop i zagledam stalno sve sto me zanima, nemam kondenz. Stavljam ruku i ispod dimovodnih cijevi i suho je.
Ne znam zasto je sada tako, jer ja sam bio uporan da kotao vratim, nije bilo druge. To je bilo katastrofa.