Moglo se da se spremala akcija iz vana obruca i da je priprema trajala najmanje 2 godine,uz komandovanje skolovanog i strucnog kadra.iamia wrote:niko ne bi mogao istjerati utvrdjene chetnicke polozaje na brdima sarajeva, ,cak i da je cijela ilidza bila u nasim rukama.
jedino, ako misli da bi zvao nato avijaciju.
Napad na Ilidzu aprila 92-e
- славянин
#601 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
- славянин
#602 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Da je doslo do toga da je grad u totalnom okruzenju i da je izgladnjavanje i kolaps u nedostatku zaliha neizbjezan - Armija BiH bi fokusirala sve moguce resurse i krenula bi borba za zivot ili smrt (proboj ili smrt) - sto bi rezultiralo vjerovatnim probojem istog ili sa vani ili iznutra.karanana wrote:halo, ne govorimo o fronatalnom napadu na grad i borbi ulaz po ulaz.
mogli su onesposobiti tunel. mogli su ostati na igmanu. zasto nisu, ne znam, ali to bi bila kapitulacija sarajeva. nakon toga bi se grad predao za 5 mjeseci.
A grad nije se nikad mogao potpuno izolirati jer je UN dopremao pomoc u isti stalno (pa svercovano je i oruzije preko UN dijelom bez njihovog znanja a dijelom sa
VRS je znala da ne moze uzeti grad.Ali su zato vezali veliki broj jedinica AR BiH da ga brane (mnogo veci broj nego je Sarajevsko-Romanijski korpus imao)
A AR BiH je imala nekih naivnih pokusaja (u kojim izgide dosta kvalitetne vojska) zarad uzimanja nekih komadica teritorija iz unutrasnjosti obruca.A sa vanjske strane (barem po mom zakljucku) nikada se nije izvrsila dovoljna priprema a da ne pricamo o "planovima" koje su razno razni komadanti postavljali na sto (sto je vojska postovala nacinom zapucaj 3-4 sata iz rova i ostani u istom - posle reci odbijen napad itd.)
- fantom slobode
#603 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Naravno da su zeljeli da zauzmu Sarajevo. I nisu u tome prestajali od pocetka rata, pa sve dok nije prestao sukob Armija HVO. A tek bi onda napravili masakr da im je to uspjelo. Nije zato sto je obicni gradjanin ucinio cudo. Hvala i generaciji rodjenih 1945-1972 i svim ostalima izvan tih generacija koji su ucestvovali u otporu i sto su ucinili nemoguce stvari - otpor Bosne (i Hercegovine) se cuo do neba!Creasy wrote:Ma mislim da se to moglo izvesti, međutim izgleda da je bio cilj da se sto vise ljudi ubije, a ne da se zauzme Sarajevo.
Nikad se ne smije zaboraviti.
Neko napisa da su vezali oko Sarajeva vise nasih vojnika...a kako, osim ljudstvom je bilo moguce nadoknaditi ogromnu prednost neprijatelja u opremi i naoruzanju?
(Usput svaka cast Mostarcima, koji su, iako brojcano slabiji odbrani grad Mostar, u momentima su imali 6 protiv 1 omjer na tom ratistu).
- славянин
#604 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Nikako, nisam to u nikakav los kontekst prema AR BiH stavio.Jednostavno ocito je da je planirano da se Sarajevo stavi u obruc i da se drzi veliki broj vojske tu dok VRS sjedi na utvrdjenim polozajima.Mala "slamka" spasa je po mom misljenju cak i dopustena da nebi krenula borba za sve ili nista (sto vjerovatno nebi bilo dobro po VRS).fantom slobode wrote:Naravno da su zeljeli da zauzmu Sarajevo. I nisu u tome prestajali od pocetka rata, pa sve dok nije prestao sukob Armija HVO. A tek bi onda napravili masakr da im je to uspjelo. Nije zato sto je obicni gradjanin ucinio cudo. Hvala i generaciji rodjenih 1945-1972 i svim ostalima izvan tih generacija koji su ucestvovali u otporu i sto su ucinili nemoguce stvari - otpor Bosne (i Hercegovine) se cuo do neba!Creasy wrote:Ma mislim da se to moglo izvesti, međutim izgleda da je bio cilj da se sto vise ljudi ubije, a ne da se zauzme Sarajevo.
Nikad se ne smije zaboraviti.
Neko napisa da su vezali oko Sarajeva vise nasih vojnika...a kako, osim ljudstvom je bilo moguce nadoknaditi ogromnu prednost neprijatelja u opremi i naoruzanju?
(Usput svaka cast Mostarcima, koji su, iako brojcano slabiji odbrani grad Mostar, u momentima su imali 6 protiv 1 omjer na tom ratistu).
A nije bilo teorije da VRS moze zauzeti Sarajevo, jer kako rekoh da su mogli to bi i uradili - ostalo je propaganda itd.
-
cindrlimindrli
#606 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Moguce da bi dobar dio svijeta otisao, isto tako je moguce da bi na tom koridoru imao kompletan 7. i 3. Korpus u slucaju stani-pani. Cetnici su uzeli sve sto su mogli uzeti, i pucati pricu kako eto nesto i nisu htijeli a kao mogli su mozes djeci u vrticu. Jovan Divjak je to dobro analizirao, nama je trebalo 200 tenkova da vas pregazimo k'o plicak, kako se to nije moglo nabavitiCreasy wrote:славянин wrote:Sa 20 000 vojnika mogao je uzeti po ciglu iz Lukavici i to bi bio taj domet.Da se moglo Sarajevo bi bilo uzeto jer bi to znacilo prakticni zavrsetak rata i relativnu pobjedu VRS.Vratili bi Sarajevo nazad ali RS bi dobila nezavisnost.Ali sa 20 000 vojnika mogao se sipak uzetCreasy wrote:Znao je da moze vojno uzeti Sarajevo, ali nije smio. To je moje misljenje.
Hmm, a zasto mislis da je VRS morala napasti Sarajevo da ga zauzme? Sta mislis koliko bi ljudi ostalo u SA da je ostavljen koridor da ko god hoce moze izaci iz grada? Moja pretpostavka je da bi vecina raje razgulila i vise ne bi imao ko da brani grad...
ostalo nam je da se mrcvarimo s vama 3 i po' godine.
- Creasy
#607 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Imao si '95. oruzja, pa sto nisi pregazio plicak... 
- didžej
#608 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
srbi su se sarajeva odrekli u aprilu 1922. izlaskom kompletne vrhuske sds-a na pale.
i sam karadzic je uvijek govorio da se zalaze za podjelu sarajeva, nikad nije govorio da ce uzeti cijeli grad.
kada je gro urbanih sarajlija ali i sds-ovaca osjetio cari beograda i toronta, zal za sarajevskim tramvajem je polako jenjavala a vrijeme i propaganda su ucinili da to potpuno nestane jer je povratak srba u sarajevo nakon dejtona zanemarujuci.
cak i iz pisanja ovih sto su ratovali na grbavici, ilidzi, vogosci vidi se da je i vecina njih u podsvijesti imala to da ce se kad-tad morati povuci i stalno se i kod njih govorilo o razmjeni srpskih dijelova sarajeva za enklave u istocnoj bosni.
satisfakciju im predstavlja to da republika srpska postoji i da njihova borba ipak nije bila uzaludna.
cak postoji i istocno sarajevo ali ono je samo ogrizak od jabuke i pripada romanijsko-hercegovackim gorstacima i nekadasnjoj prigradskoj sirotinji, malo je prijeratnih sarajevskih srba koji participiraju u njemu.
zasto su se srbi odrekli sarajeva 1992. a onda i 1995. je maslo beograda jer tamosnjim vlastodrscima nikad nije odgovarao jedan grad sa 150.000 srba, velikim potencijalom u svakom smislu i velikim brojem obrazovanih srba koji bi uvijek bili konkurencija beogradu a u to vrijeme i jaka opozicija milosevicu, zato su ih i rasturili i rasuli na sve strane, od australije do amerike pa danas ne mozemo ni reci da postoje sarajevski srbi kao bilo kakav kulturni, politicki, ekonomski faktor.
cak ni kao amorfna masa ne postoje, sveli su se na par kulturno-umjetnickih drustava i humanitarnih organizacija.
kao kad puhnes u maslacak tako su i oni nestali.
ista stvar je i sa hrvatima.
i sam karadzic je uvijek govorio da se zalaze za podjelu sarajeva, nikad nije govorio da ce uzeti cijeli grad.
kada je gro urbanih sarajlija ali i sds-ovaca osjetio cari beograda i toronta, zal za sarajevskim tramvajem je polako jenjavala a vrijeme i propaganda su ucinili da to potpuno nestane jer je povratak srba u sarajevo nakon dejtona zanemarujuci.
cak i iz pisanja ovih sto su ratovali na grbavici, ilidzi, vogosci vidi se da je i vecina njih u podsvijesti imala to da ce se kad-tad morati povuci i stalno se i kod njih govorilo o razmjeni srpskih dijelova sarajeva za enklave u istocnoj bosni.
satisfakciju im predstavlja to da republika srpska postoji i da njihova borba ipak nije bila uzaludna.
cak postoji i istocno sarajevo ali ono je samo ogrizak od jabuke i pripada romanijsko-hercegovackim gorstacima i nekadasnjoj prigradskoj sirotinji, malo je prijeratnih sarajevskih srba koji participiraju u njemu.
zasto su se srbi odrekli sarajeva 1992. a onda i 1995. je maslo beograda jer tamosnjim vlastodrscima nikad nije odgovarao jedan grad sa 150.000 srba, velikim potencijalom u svakom smislu i velikim brojem obrazovanih srba koji bi uvijek bili konkurencija beogradu a u to vrijeme i jaka opozicija milosevicu, zato su ih i rasturili i rasuli na sve strane, od australije do amerike pa danas ne mozemo ni reci da postoje sarajevski srbi kao bilo kakav kulturni, politicki, ekonomski faktor.
cak ni kao amorfna masa ne postoje, sveli su se na par kulturno-umjetnickih drustava i humanitarnih organizacija.
kao kad puhnes u maslacak tako su i oni nestali.
ista stvar je i sa hrvatima.
-
cindrlimindrli
#609 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Nismo imali 200 tenkova, a kakvi ste bili pokazuje prvi sudar sa iole opremljenom vojskom, google Gotovina.Creasy wrote:Imao si '95. oruzja, pa sto nisi pregazio plicak...
- Creasy
#610 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
I vrapci znaju da je RSK politicki dogovor, samo ti izgleda ne znas.
-
cindrlimindrli
#611 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Ma jasno, tamo gdje ste dobili po picki je politicka urota protiv erojske vojske. A sta je Drvar, Glamoc, Jajce, Donji Vakuf, Sipovo, Mrkonjic, Kljuc, Sanski Most...je l' i tu ratovala Marticeva armada?Creasy wrote:I vrapci znaju da je RSK politicki dogovor, samo ti izgleda ne znas.
- fantom slobode
#612 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
I da na to dodam da smo bili zauzeti Vozucom, Ozrenom, Krajinom, Kupreskim vratima...a uz to nije bilo ni potrebe, kao sto se pokazalo, morali ste otici...U Sarajevu su dede i djeca cuvali liniju 1995...sta vama bi, nesto nije islo, zar ne!cindrlimindrli wrote:Nismo imali 200 tenkova, a kakvi ste bili pokazuje prvi sudar sa iole opremljenom vojskom, google Gotovina.Creasy wrote:Imao si '95. oruzja, pa sto nisi pregazio plicak...
- Creasy
#613 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Bihac, Gorazde?
- junkers
#614 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
ot, al moram,ovi iz vrs što su mogli i uradili su,
a Sarajevo zauzet
, ma mogli ste muda kroz kurac napuhat
a Sarajevo zauzet
-
cindrlimindrli
#615 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Sta, i to ste mogli uzeti a niste htijeli?Creasy wrote:Bihac, Gorazde?
- Creasy
#616 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
cindrlimindrli wrote:Sta, i to ste mogli uzeti a niste htijeli?Creasy wrote:Bihac, Gorazde?
Je l' to fakat ne znas?
-
cindrlimindrli
#617 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Ne znam, ili ti vidis smisao slanja vojske na Bihac koju je peti korpus svaki put pomeo, cisto da dokazes kako mozes a neces?
- Creasy
#618 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Vidi nesto, ne zelim da idem u OT, ali jasno je da su Gorazde i Bihac svojevremeno bili pred padom da nije naređeno drugacije. Ako ima neka tema o tome, mozemo tamo nastaviti da ti ispricam nesto sto izgleda ne znas...
-
cindrlimindrli
#619 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Eki, vi kao humani, napadali glavom bez obzira, gubili ljudstvo i tehniku, i taman kad ste mogli zauzeti nesto vam doslo da se smilujete i ne uzeste. Haj' napisi, da procitam jos koju budalastinu u nizu...Creasy wrote:Vidi nesto, ne zelim da idem u OT, ali jasno je da su Gorazde i Bihac svojevremeno bili pred padom da nije naređeno drugacije. Ako ima neka tema o tome, mozemo tamo nastaviti da ti ispricam nesto sto izgleda ne znas...
-
PM72
#620 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
To "svojevremeno" je bilo nekad 1992 a 1995 - nema šanse.Pa pomisliš ti ikad da je taj Bihać napadalo sa svih strana,dijelovi tri četnička korpusa plus još jedan pridruženi - Abdićev? Pa zar ti stvarno vjeruješ u ublehe kako je Alija keširao 30 ili 35 miliona DM da Bihać ne padne?Je li to bila cijena? Ko uze pare?Ako je to tako,što nije odnio 100 miliona keša "nekome" u RS pa da deblokiramo Sarajevo bez žrtava.Imao je pare.Što ne uplati Mladiću na žiro račun par desetina miliona da ne ubija srebreničane da nemate kolektivnu ljagu za sva vremena? Mogao je Alija "posuditi" par milijardi DM pa da vas sve oćera preko Drine.Creasy wrote:Vidi nesto, ne zelim da idem u OT, ali jasno je da su Gorazde i Bihac svojevremeno bili pred padom da nije naređeno drugacije. Ako ima neka tema o tome, mozemo tamo nastaviti da ti ispricam nesto sto izgleda ne znas...
Svaki vaš poraz i neuspjeh pravdate nekom "višom" silom.
-
PM72
#621 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Madner,madner wrote:Ne znam da li je mogao i da li bi ista od toga bilo, ali to skladiste je cuvala slicna ekipa kao sto bi i isto napala.
Poenta je da ako ne pokusas ne mozes ni uspjet, ako pustis JNA da izvuce tesko naoruzanje iz kasarani na brda, pa pustis JNA da uzme naoruzanje TO, pa pustis da se to naoruzanje TO izvuce onda nije nikakvo cudo da te fule ne mozes poslje nadomjestiti.
Upravo tako, dakle nije do mog mentaliteta i vjere u komsije
Skladište u Faletićima je čuvalo 50-tak vojnika.Okolo sve minirano a na brdima spremni minobacači i haubice.Od Hreše,Trebevića,Zečije glave,Donjeg i Gornjeg Bioska,Mrkovića...samo se čekao signal pa sastave.Ne bi naši stigli ni ući u skladište četnici bi zvali avijaciju da sve poravnaju.Oni to skladište nisu smjeli izgubiti ni po kakvu cijenu.Pokušalo je par momaka sa Vasinog Hana da nešto učine ali su ih četnici potprašili sijačima i garonjama da im više nije naumpadalo prići.Iz tog skladišta si imao dobru putnu komunikaciju prema Hreši i Vučijoj luci.
Koga si mogao natjerati da ide napadati to skladište? Ma nikoga.Daj Bože da bi iko od privatnika dao tamić a kamoli kamion da ide po oružje a toga je bilo na stotine kamiona.U Skladištu je bilo 12 haubica 122 mm,30 minobacača 120 i 50 minobacača 82 mm.Na hiljade mina.Bilo je još nekoliko hiljada cijevi,od M48 pa do mitraljeza M53,PAM-ova,PAT-ova.Sve su to odnjeli pa rasporedili po brdima.
I sad kažeš-nije do mentaliteta?
-
iamia
#622 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
i tvoj scenario bi zahtjevao ogromne zrtve.славянин wrote:Moglo se da se spremala akcija iz vana obruca i da je priprema trajala najmanje 2 godine,uz komandovanje skolovanog i strucnog kadra.iamia wrote:niko ne bi mogao istjerati utvrdjene chetnicke polozaje na brdima sarajeva, ,cak i da je cijela ilidza bila u nasim rukama.
jedino, ako misli da bi zvao nato avijaciju.
zrtve koje mi nismo nikad bili spremni dati.
ja sam samo reagovao na komentar jednog drugog forumasa koji rece kako bi se chetnicki obruc oko sarajeva slomio da je armija BiH imala nesmetan prolaz do slobodne teritorije.
to je nonsense.
onako utvrdjene pozicije sa teskom artiljerijom na brdima i liticama oko sarajeva , armija BiH nikad ne bi mogla unistiti bez velikih zrtava u ljudstvu i tehnici.
bez obzira da li armija proturala materijal kroz tunel ili slobodno vozila preko ilidze.
bez obzira da li bi se napad vodio iznutra ili izvana.
-
goran16v
#623 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Nijedan od tih sarajlijica i sarajevcana nije danas zivio vrata do vrata pored mene, a ujutro potez'o kanafu od topa na mene.Woody wrote:E, ne mogu ti odšutiti @goran16v, pa Bog:
Ali je i za mnoge "sarajlijice i sarajevčane" koji su SA prije rata vidjeli samo iz druge Socijalističke Republike, na razglednicama ili na TV Dnevniku (ako su imali struje na selu) upravo DOSANJANI SAN, odn. "što su sanjali, to su i dobili..." ničim izazvaniIstina je realnost, za mnoge prijeratne "sarajlije" je tramvaj danas nedosanjani san, a sto su trazili to su i dobili...A, možda si i ti potomak jednog takvog (jer si suviše balav da se sjećaš SA prije rata) Ali se slažem sa tobom da je realnost jedina istina
Pratim ja tebe, pratim![]()
Sto se tice ciji sam ja potomak i moje prijeratne balavosti i za jedno i za drugo si se debelo *ajebo i stoga mores glat da ga cokis preko tola!
- junkers
#624 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
što neko reče makar neće Vijećnicu zapalit.goran16v wrote:Nijedan od tih sarajlijica i sarajevcana nije danas zivio vrata do vrata pored mene, a ujutro potez'o kanafu od topa na mene.Woody wrote:E, ne mogu ti odšutiti @goran16v, pa Bog:
Ali je i za mnoge "sarajlijice i sarajevčane" koji su SA prije rata vidjeli samo iz druge Socijalističke Republike, na razglednicama ili na TV Dnevniku (ako su imali struje na selu) upravo DOSANJANI SAN, odn. "što su sanjali, to su i dobili..." ničim izazvaniIstina je realnost, za mnoge prijeratne "sarajlije" je tramvaj danas nedosanjani san, a sto su trazili to su i dobili...A, možda si i ti potomak jednog takvog (jer si suviše balav da se sjećaš SA prije rata) Ali se slažem sa tobom da je realnost jedina istina
Pratim ja tebe, pratim![]()
Sto se tice ciji sam ja potomak i moje prijeratne balavosti i za jedno i za drugo si se debelo *ajebo i stoga mores glat da ga cokis preko tola!
ma pustite ovog četnika, trola temu bezveze,bilo nas je dosta ovdje u nekim akcijama,pa dođe li ikad komanda povucite se ,kad se već uzelo.
-
goran16v
#625 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e
Kad napadnete i pregazite demilitarizovanu i zonu i usput pobijete 8 hiljada ljudi onda je to cista vojnicka pobjeda, kad ga popusite ko niko onda je to politicki dogovor?!Creasy wrote:I vrapci znaju da je RSK politicki dogovor, samo ti izgleda ne znas.
Politicki dogovor je bio da vam se Dudakovic i HV 95. ne prosetaju kroz do BL i dalje!