Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
theTruePath
#601 Re: Najbitniji Bosnjak
Last edited by theTruePath on 18/04/2013 18:54, edited 1 time in total.
-
gorgonzola
#602 Re: Najbitniji Bosnjak
theTruePath wrote:mashaAllahgorgonzola wrote:ja sve kontam da su se vecina preselila sa islam bosna na sa-x.Woody wrote:joj hvala ti moj, @BatoS,
Ma nisi trebao...hvala, baš sam ganut. K'o Ganić. A, malo se i stidim![]()
Ali hajde matere ti, objasni mi kako ja to trolam "od 2003"? Je li što sam stavio Osmana Đikića kao najbitnijeg Bošnjaka, ili što sam stavio Džafera Kulenovića na Bošnjački zid srama? Ili jednostavno zato što ne razmišljam kao "ostatak stada"? Ali, šta ću moj @BatoS, takav mi karakter, nikad ti ja nisam mogao u stado, uvjek su me ujedali n'akvi tornjaci da me vrate u stado, ali ja -jok. A možda sam popio i previše Radobolje kad sam bio mali, pa mi nekako Đikić pri srcu (isto k'o i Šantić i Ćorović, ali jbg. oni nisu Bošnjaci, pa nisu ni tema) Ali, u svakom slučaju, još jedno veliko hvala za praćenje moga pregalačkog rada![]()
Ali, možda će ti @majstorina bolje objasniti. On me poznaje bolje i od mene samog.
Haj' uzdravlje i allahimanet moj @BatoS, i nemoj se ti previše sekirati zbog mene, možeš se nedajbože vruć vode napiti, pa belaj. A ja star, ne isplati ti se
Da mi je tvoju pamet, da se par dana odmorim.
-
theTruePath
#603 Re: Najbitniji Bosnjak
Svakoga jednom obasja sunce,polako
-
theTruePath
-
majstorina
#605 Re: Najbitniji Bosnjak
Za bratu sa Radobolje !Woody wrote:joj hvala ti moj, @BatoS,
Ma nisi trebao...hvala, baš sam ganut. K'o Ganić. A, malo se i stidim![]()
Ali hajde matere ti, objasni mi kako ja to trolam "od 2003"? Je li što sam stavio Osmana Đikića kao najbitnijeg Bošnjaka, ili što sam stavio Džafera Kulenovića na Bošnjački zid srama? Ili jednostavno zato što ne razmišljam kao "ostatak stada"? Ali, šta ću moj @BatoS, takav mi karakter, nikad ti ja nisam mogao u stado, uvjek su me ujedali n'akvi tornjaci da me vrate u stado, ali ja -jok. A možda sam popio i previše Radobolje kad sam bio mali, pa mi nekako Đikić pri srcu (isto k'o i Šantić i Ćorović, ali jbg. oni nisu Bošnjaci, pa nisu ni tema) Ali, u svakom slučaju, još jedno veliko hvala za praćenje moga pregalačkog rada![]()
Ali, možda će ti @majstorina bolje objasniti. On me poznaje bolje i od mene samog.
Haj' uzdravlje i allahimanet moj @BatoS, i nemoj se ti previše sekirati zbog mene, možeš se nedajbože vruć vode napiti, pa belaj. A ja star, ne isplati ti se
http://www.youtube.com/watch?v=qRIrOLqe0Co
- seln
#606 Re: Najbitniji Bosnjak
Da ne zaboravimo jos jednog....postenog, vrijednog, od cijeg si brasna rahat mogao praviti iftarski peksimet...

- Pisistratus
#607 Re: Najbitniji Bosnjak
U nedostatku bolje alternative glasao sam za Džemala Bijedića, mada su Gazi Husrev i Rustem - paša Opuković definitivno zaslužili svoje mjesto u "glasačkoj kutiji"..
-
theTruePath
#608 Re: Najbitniji Bosnjak
zasto recimo ne isa beg ishakovicPisistratus wrote:U nedostatku bolje alternative glasao sam za Džemala Bijedića, mada su Gazi Husrev i Rustem - paša Opuković definitivno zaslužili svoje mjesto u "glasačkoj kutiji"..
-
olympus76
#609 Re: Najbitniji Bosnjak
Tvrtko definitvno
- Pisistratus
#610 Re: Najbitniji Bosnjak
Za njega se može glasati. Po meni su Safvet - beg, Gazi Husrev i Džemo Bijedić u vrhu.theTruePath wrote:zasto recimo ne isa beg ishakovicPisistratus wrote:U nedostatku bolje alternative glasao sam za Džemala Bijedića, mada su Gazi Husrev i Rustem - paša Opuković definitivno zaslužili svoje mjesto u "glasačkoj kutiji"..
-
theTruePath
#611 Re: Najbitniji Bosnjak
U moderno doba-Alija Izetbegovic
Iz historije :Husein beg Gradascevic,Isa beg Ishakovic
predislamsko doba-Kulin ban(jedina predislamska licnost koju je narod zapamtio,i nene koje u skolu nisu isle znale su reci "od kulina bana i dobrijeh dana"
predislamsko doba-Kulin ban(jedina predislamska licnost koju je narod zapamtio,i nene koje u skolu nisu isle znale su reci "od kulina bana i dobrijeh dana"
-
VjecitiStudent
#612 Re: Najbitniji Bosnjak
"predislamsko doba", misliš na vrijeme prije otomanske okupacije?theTruePath wrote:U moderno doba-Alija Izetbegovic
A ovaj tvoj prvak iz modernog doba nam je malo smanjio domovinu, zar nisi to primijetio?
-
theTruePath
#613 Re: Najbitniji Bosnjak
Ne,vec predislamsko doba,ne ulazim u okupacije vec je tema Bosnjaci.Prihvacanje islama predstavlja bitan segment bosnjastva danas
Malo sutra,anketa govori da se narod ne slaze s tim
-
VjecitiStudent
#614 Re: Najbitniji Bosnjak
Aha, tu je i "naučna" metoda, internet anketatheTruePath wrote:Ne,vec predislamsko doba,ne ulazim u okupacije vec je tema Bosnjaci.Prihvacanje islama predstavlja bitan segment bosnjastva danas
-
theTruePath
#615 Re: Najbitniji Bosnjak
Ankete ovdje obicno pokazuju znatno drugacije stanje da,ali ne u korist Alije 
-
VjecitiStudent
#616 Re: Najbitniji Bosnjak
Nije čudo, ko još klikće na ove gluposti?theTruePath wrote:Ankete ovdje obicno pokazuju znatno drugacije stanje da,ali ne u korist Alije
-
theTruePath
#617 Re: Najbitniji Bosnjak
Dženaza reis uleme Mehmeda Džemaludina Čauševića u Sarajevu.Na slici su predstavnici Bošnjaka a ispred njih je Mehmed Spaho,predsjednik JMO. Veliki reis je rodjen u Arapuši,kod Bosanske Krupe 28.12.1870 g a umro 28.03.1938 g.Iduće godine,1939,umro je u Beogradu i Mehmed Spaho.Po svoj prilici ,otrovan ,jer se protivio dogovoru Cvetković - Maček o podjeli Bosne.Poslije Spahine smrti ,ova dvojica su ipak ,Bosnu podjelili ,na savsku i na drinsku banovinu,što je ukinuto u Mrkonjić Gradu 1943g.

-
theTruePath
#618 Re: Najbitniji Bosnjak
Hamza Orlovic(samo sto nije uspio,da je uspio imali bi skroz drugaciju situaciju danas)
-
theTruePath
#619 Re: Najbitniji Bosnjak
Rodna kuća Alije Izetbegovića postat će muzej
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) renovirat će rodnu kuću prvog predsjednika BiH Alije Izetbegović.
Kuća, koja je nalazi u Bosanskom Šamcu, nakon renoviranje služit će kao muzej. U rodnoj kući Izetbegovića će, osim muzeja, biti i kancelarija koja će služiti kao centar Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet.
Osim rodne kuće Izetbegovića, TIKA će realizirati i četiri nova projekta u BiH.
Nova zgrada za Karađoz-begovu medresu u Mostaru
TIKA će dovršiti izgradnju nove zgrade Karađoz-begove medrese, jedine medrese u Hercegovini, koja još uvijek radi.
Osim toga, nastavljaju se i radovi na Univerzitetu u Sarajevu kako bi se ojačale fizičke mogućnost univetziteta. TIKA će obnoviti salu za konferencije na Fakultetu političkih nauka. Ovaj projekat se planira završiti do kraja ove godine.
Dom zdravlje u Moštrama kod Visoko
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju će isto tako izgraditi i dom zdravlja u Moštrama kod Visoko. Radovi su počeli u martu i planiraju se završiti do jula. Predviđa se da novi dom zdravlja u Moštrama pruža zdravstvene usluge za 15 hiljada ljudi.
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) renovirat će rodnu kuću prvog predsjednika BiH Alije Izetbegović.
Kuća, koja je nalazi u Bosanskom Šamcu, nakon renoviranje služit će kao muzej. U rodnoj kući Izetbegovića će, osim muzeja, biti i kancelarija koja će služiti kao centar Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet.
Osim rodne kuće Izetbegovića, TIKA će realizirati i četiri nova projekta u BiH.
Nova zgrada za Karađoz-begovu medresu u Mostaru
TIKA će dovršiti izgradnju nove zgrade Karađoz-begove medrese, jedine medrese u Hercegovini, koja još uvijek radi.
Osim toga, nastavljaju se i radovi na Univerzitetu u Sarajevu kako bi se ojačale fizičke mogućnost univetziteta. TIKA će obnoviti salu za konferencije na Fakultetu političkih nauka. Ovaj projekat se planira završiti do kraja ove godine.
Dom zdravlje u Moštrama kod Visoko
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju će isto tako izgraditi i dom zdravlja u Moštrama kod Visoko. Radovi su počeli u martu i planiraju se završiti do jula. Predviđa se da novi dom zdravlja u Moštrama pruža zdravstvene usluge za 15 hiljada ljudi.
-
VjecitiStudent
#620 Re: Najbitniji Bosnjak
theTruePath wrote:Dženaza reis uleme Mehmeda Džemaludina Čauševića u Sarajevu.Na slici su predstavnici Bošnjaka a ispred njih je Mehmed Spaho,predsjednik JMO. Veliki reis je rodjen u Arapuši,kod Bosanske Krupe 28.12.1870 g a umro 28.03.1938 g.Iduće godine,1939,umro je u Beogradu i Mehmed Spaho.Po svoj prilici ,otrovan ,jer se protivio dogovoru Cvetković - Maček o podjeli Bosne.Poslije Spahine smrti ,ova dvojica su ipak ,Bosnu podjelili ,na savsku i na drinsku banovinu,što je ukinuto u Mrkonjić Gradu 1943g.
Prije poduzimanja ovih pretencioznih poduhvata, da prvo malo naučiš neke osnovne činjenice iz istorije BiH i regiona?
Bosna i Hercegovina je na banovine podijeljena čitavih 10 godina ranije - 1929.
- sinuhe
#621 Re: Najbitniji Bosnjak
Nije BiH podijeljenja 1929 vec cijela Jugoslavija.
-
VjecitiStudent
#622 Re: Najbitniji Bosnjak
Naravno, no tek bi to ove "poznavaoce" zbunilo.sinuhe wrote:Nije BiH podijeljenja 1929 vec cijela Jugoslavija.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#623 Re: Najbitniji Bosnjak
Hmmm 
Pitanje: Kako nešto podijeliti kada ga nije bilo? Bosna i Hercegovina je ušla u sastav kraljevine SHS kao dio teritorije KuK (okupirane Turske, i naknadno anketirane, zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom i Vojvodinom).
Daklem, hajte da shvatim, protiv čega se borio Mehmed Spaho, i zbog čega je otrovan? U političkoj postavci igrača Kraljevine SHS, i naknadno Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je predstavljala tek četvrti problem (prvi je bio problem srpskog pitanja, drugi hrvatskog, a treći problem su bili Komunisti), i tako se i rješavao, nekako u paketu sa Makedonijom. Sad, ja zaista ne vidim da je Mehmed Spaho predstavljao toliko "jebenog igrača" za Kraljevinu koja se već počela urušavati, e da bi ga oni na svaki način smaknuli, pa makar i otrovom. Politički program JMO-a je bio promocija Bošnjaka (tada Muslimana) na političku scenu odlučivanja u Kraljevini (zajedno sa Srbima, Hrvatima i Slovencima), a nikakva Bosna i Hercegovina, njena nezavisnost/autonomija, političko uređenje i svi ostali kurci-palci koji se ovdje prišivaju JMO-u
Mislim da ta sva teorija zavjere oko Spahe, poprilično škripi. Ali, s druge strane se mora priznati politički (mada malo više istorijski) značaj Mehmeda Spahe u svoje vrijeme.
Pitanje: Kako nešto podijeliti kada ga nije bilo? Bosna i Hercegovina je ušla u sastav kraljevine SHS kao dio teritorije KuK (okupirane Turske, i naknadno anketirane, zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom i Vojvodinom).
Daklem, hajte da shvatim, protiv čega se borio Mehmed Spaho, i zbog čega je otrovan? U političkoj postavci igrača Kraljevine SHS, i naknadno Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je predstavljala tek četvrti problem (prvi je bio problem srpskog pitanja, drugi hrvatskog, a treći problem su bili Komunisti), i tako se i rješavao, nekako u paketu sa Makedonijom. Sad, ja zaista ne vidim da je Mehmed Spaho predstavljao toliko "jebenog igrača" za Kraljevinu koja se već počela urušavati, e da bi ga oni na svaki način smaknuli, pa makar i otrovom. Politički program JMO-a je bio promocija Bošnjaka (tada Muslimana) na političku scenu odlučivanja u Kraljevini (zajedno sa Srbima, Hrvatima i Slovencima), a nikakva Bosna i Hercegovina, njena nezavisnost/autonomija, političko uređenje i svi ostali kurci-palci koji se ovdje prišivaju JMO-u
Mislim da ta sva teorija zavjere oko Spahe, poprilično škripi. Ali, s druge strane se mora priznati politički (mada malo više istorijski) značaj Mehmeda Spahe u svoje vrijeme.
- sinuhe
#624 Re: Najbitniji Bosnjak
Bio je u vladi Stojadinovica koji se protivio dogovoru sa Hrvatima. Spaho je sa svoje strane radio koliko je mogao.
- Gojeni H
#625 Re: Najbitniji Bosnjak
Haman da nisi dobar u zadnje vrijeme. Ne znam jel' te nejebica ufatila ili sta je? Prosuo si se k'o riza na temi o Dobrinji, bolan ne bio.Woody wrote: Hmmm
Cuj on meni nije bilo Bosne? Da te podsjetim: "Oni su samo mislili da vladaju Bosnom."
Pa, kakva bi bila teorija zavjere da ne skripi? Slazem se.
Ali ovako... jel' tebi sta sumnjivo u vezi smrti Spahe, Dzemala Bijedica, Pozderaca, i ostalih?
Jebi ga, jedino su historijski bosnjacke politicare trehali srcani, mozdani i ostale boljke kad su trebali da preuzmu neke funkcije ili su previse ojacali u tim Jugoslavijama. Haman imamo genetsku mahanu.