Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
iamia

#601 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

note,
bio sam u tvojoj situaciji.
i ja sam isto razmisljao kao i ti.

vidjet ces kako se misljenje mjenja poslije 15 ili 20e godine.
nasmijani penzioneri ?? e to je fatamorgana. to nazalost ne postoji. osim ako nisu na morfiju.
Nota

#602 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Nota »

iamia wrote:note,
bio sam u tvojoj situaciji.
i ja sam isto razmisljao kao i ti.

vidjet ces kako se misljenje mjenja poslije 15 ili 20e godine.
nasmijani penzioneri ?? e to je fatamorgana. to nazalost ne posoji. osim ako nisu na morfiju.
Ja stvarno ne znam sta se i gdje se tebi desilo nesto lose,il se nisi snasao pa si toliko depresivan i imas los pogled na svijet.

Sta mi moze biti losije za 20 godina?Samo daj boze zdravlja ostalo mogu svojim rukama.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#603 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Nota wrote:ali i sama znas kako izgleda dan nekog random penzionera u BiH a kako zivot izgleda nekog random penzionera u recimo Njemackoj.
Kako napisah
Ali nitko normalan ne može ni porediti Švicu (kad je zadnji put ratovala :? ) ili Skandinavske zemlje (slično) sa zemljom koja je 1995 bila potpuno srušena.
A ni sa Njemačkom :D

I još važnije pitanje, gdje je tu Bosanski penzioner :D u Njemačkoj mislim... Nije ni on pretjerano nasmijan. Zato i dođe da živi sa penzijom u BIH

Hoću da kažem... Poznajem čovjeka koji je liječnik u Norveškoj. Ali, zaista :D Nešto učio, polagao, imao sreće da poslodavac priznaje iskustvo i vidi da zna.. i čovjek ne zna šta će od para. Kupio je na moru, u Sarajevu... ali to je jedan od 1000, nikako jedan od 100. I o tome smo govorili. Ne o ekonomiji Njemačke u usporedbi sa BIH; nego gdje je tu došljo Bosanac
KatarinaKosaca

#604 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

sanaman wrote:Sitnice tipa pecat za ovo, za ono, kada samo procitam sta sve traze za konkurs za radno mjesto...kome treba rodni list, a koji opet kosta za svaki konkurs...itd.

Za konkurs traže cv i eventualno preporuke. Isto kao vani :D Za državnu službu traže državni ispit, diplomu i uvjerenje o radnom iskustvu, isto kao vani. Nitko ne traži rodni list..
Nota

#605 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Nota »

Prva generacija nasih ljudi u Njemackoj,Austriji i slicno je pobjegla od rata.Otisli su u neku zemlju koja ih je primila sa razlogom samo da im se ne puca nad glavom.Nisu razmisljali ni sta ce gore raditi ni nista drugo.Sto je i razmuljivo.
Zivjelo se od pomoci drzave kako tako.Uglavnom nije im toliko lose bilo.Dobivali su pare za odjecu,stan,djeca su im opremljena za skolu bila.

Cak poznajem i nekoliko ovih old school izbijeglica koji su za neke 3 ili 4 godine uspijeli otvoriti prve nase restorane,kafane i klubove.

Druga nasa generacija vec ima bolje uslove za napredak u istoj toj drzavi odrastaju bez rata u normalnom i zdravom okruzenju,mogu nauciti jezik,zavrsiti skolu koju zele

Djeca djece ove druge generacije vec se potpuno uklapaju u domace stanovnistvo,neki imaju i roditelje sa drugih kontinenata,domacih oceva mama i sve to.

Sam odlazak u neku zemlju ne znaci nuzno da ces ti postati ekstra bogat,cak je to i iluzija velika,ali ces imati za normalan zivot bez straha za sutra.
Sad sto je normalan zivot za nekoliko klasa bolji od normalnog zivota u BiH je druga stvar.(ovo je iskljucivo moje misljenje)

Drzava ce ti pruziti mnogo mogucnosti ali je ipak individualno sta ces ti sam napraviti od toga :thumbup:
sanaman

#606 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote:
sanaman wrote:Sitnice tipa pecat za ovo, za ono, kada samo procitam sta sve traze za konkurs za radno mjesto...kome treba rodni list, a koji opet kosta za svaki konkurs...itd.

Za konkurs traže cv i eventualno preporuke. Isto kao vani :D Za državnu službu traže državni ispit, diplomu i uvjerenje o radnom iskustvu, isto kao vani. Nitko ne traži rodni list..
A ostali naovodi/sitnice koje utjecu na kvalitet zivota stoje...

Kao i uvijek istina bi trebala biti na sredini :D ali ako izbacimo ocjecanja, patriotizam i pogledamo cinjenicno stanje...nije bajno niti ima izgleda bude bolje. Na nekoj od prehodnih stranica sam citirao neke podatke ali niko da ih pobije. Nije ni to problem, ali pustimo se osjecanja i tzv. rahatluka i slicnih subjektivnih stvari i sam sebi cinis okruzenje i kako se osjecas. Imaju neke objektivne stvari u zivotu, rahatluk i osjecanja se ne jedu niti se od ljubavi zivi, da se ne lazemo.

Jednom prilikom pricao sa skolskim drugom koji nije bio zaposlen, pa htjedoh da ga utjesim i rece mu hajde bice posla ako Bog da, bitno da si zdrav...a on mrtav hladan, zdravlje ide na usta. Perspektiva, buducnost?

Sve ovo nema veze sa ponizavanjem ili sa onim "tudje je sladje"...ipak mi svi zivimo, radimo i zelimo da imamo nesto od zivota i rada. A na kraju ne treba zaboraviti da imamo samo jedan zivot. Problem je jer mnogi nemaj priliku da biraju. Svi mi pricamo iz obje perspektive, ja prvi. Znam kako je u Bosni i znam kako je u dijaspori.

Ne pada mi na pamet da kukam kako mi je tesko ili ja nesto patim, slagao bi. Isto tako mi ne pada na pamet da ljudima koji zive u BiH, pa tako i moja rodbina, prisjedam na muku pa govorim e jest vam sve bezze, ovako, onako...jer sam i ja sam donedavno uzivao sve blagodati BiH a to i oni sami znaju. A na kraju isto im necu dozvoliti da me ubjedjuju u nesto sto nije, neka lazu sami sebe ali mene po tom pitanju ne mogu.
KatarinaKosaca

#607 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

sanaman wrote:
KatarinaKosaca wrote:

A ostali naovodi/sitnice koje utjecu na kvalitet zivota stoje...
Na kvalitet života utiče, bar meni i ksenofobija. I ona postoji. Naročito u zemljama koje nisu navikle na imigraciju, a nisu ni naročito bogate, tipa Španija ili Portugal ili Grčka. Jednako, niti jedna zemlja na to nije imuna. Druga je stvar što postoji sistem, pa je podložno sankciji, ali da postoji otpor prema strancima, postoji i ko mi kaže da to nije doživio neću mu vjerovati. :D Naročito u sadašnje doba recesije.. To su ti, individualni kriteriujumi o kojima sam govorila i lista prioriteta. Meni je to , lično, bitna stvar.. da budem u svom na svom. Ne mora značiti da je univerzalni kriteriujum. I to nitko od dijaspore ovdje ne spominje.. samo hvalospjeve, a najsmješnije je hvalisanje bogatstvom i sistemom tih zemalja, kao da je to krunska zasluga. Tu nema zasluge dijaspore (ima onoliko koliko sad doprinose porezima), ali u samom kreiranju ne. I konačno, usporešuj usporedivo, molim te. :D Ne možeš ni Portugal porediti sa Švicom, a kamoli BIH.
pearlica

#608 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pearlica »

KatarinaKosaca wrote:
Na kvalitet života utiče, bar meni i ksenofobija. I ona postoji. Naročito u zemljama koje nisu navikle na imigraciju, a nisu ni naročito bogate, tipa Španija ili Portugal ili Grčka. Jednako, niti jedna zemlja na to nije imuna. Druga je stvar što postoji sistem, pa je podložno sankciji, ali da postoji otpor prema strancima, postoji i ko mi kaže da to nije doživio neću mu vjerovati. :D Naročito u sadašnje doba recesije.. To su ti, individualni kriteriujumi o kojima sam govorila i lista prioriteta. Meni je to , lično, bitna stvar.. da budem u svom na svom. Ne mora značiti da je univerzalni kriteriujum. I to nitko od dijaspore ovdje ne spominje.. samo hvalospjeve, a najsmješnije je hvalisanje bogatstvom i sistemom tih zemalja, kao da je to krunska zasluga. Tu nema zasluge dijaspore (ima onoliko koliko sad doprinose porezima), ali u samom kreiranju ne. I konačno, usporešuj usporedivo, molim te. :D Ne možeš ni Portugal porediti sa Švicom, a kamoli BIH.
Ja sam istjerana iz PC, bi li ja bila svoj na svom da se tamo vratim? Ili bi u Sarajevu/Zenici bila opet svoj na svom, ono Sarajlije bas vole dosljake? Mi (iz PC) smo popusili kako god jer nigdje nismo svoji na svom ali me malo manje maltretiraju u EU nego u PC ustvari kada kazem malo manje mislim nikako jer me stvarno nikada niko nije zbog toga maltretirao... ali opet ne krecem se po nekim rupama vecinom sam u kontaktu sa civilizovanim svijetom pa mozda zato. Spaniju, Portugal poznajem kao turista i ni tamo me nije niko maltreritao do duse kada im odes kao turista onda ne trazis socijalu pa je to mozda zato :mrgreen:

A istina zemlja u kojoj zivim nije bogata zbog mene ali eto ti si prva spominjala poreze pa ako ce mo tako gledati ja od svoje 16 godine radim (radila sam i pored studija) to je skoro pola mog zivota, te placam poreze. Znaci ako je drzava bogata to je djelimicno i zbog mene kao i zbog ostalih nekoliko miliona poreznih obveznika. Tako da spominjati u jednom postu kako mi dijaspora ne placamo poreze u BiH pa nemamo pravo kritikivati drustvo... i onda govoriti kako nismo ni zasluzni barem ni malo sto zivimo u bogatim zemljama... ti sama sebe time pobijas!
uglavnomja

#609 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:

traze uvjerenje o drzavljanstvu, ne starije od 6 mjeseci

a s obzirom da sam proces od predaje dokumenata do povratka istih posaljiocu traje 3-4 mjeseca :lol:
KatarinaKosaca

#610 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

pearlica wrote: mislim nikako jer me stvarno nikada niko nije zbog toga maltretirao... ali opet ne krecem se po nekim rupama vecinom sam u kontaktu sa civilizovanim svijetom pa mozda zato. Spaniju, Portugal poznajem kao turista i ni tamo me nije niko maltreritao do duse kada im odes kao turista onda ne trazis socijalu pa je to mozda zato :mrgreen:
Gdje sam napisala "maltretiranje" :-) :-)
pearlica wrote:A istina zemlja u kojoj zivim nije bogata zbog mene ali eto ti si prva spominjala poreze pa ako ce mo tako gledati ja od svoje 16 godine radim (radila sam i pored studija) to je skoro pola mog zivota, te placam poreze. Znaci ako je drzava bogata to je djelimicno i zbog mene kao i zbog ostalih nekoliko miliona poreznih obveznika. Tako da spominjati u jednom postu kako mi dijaspora ne placamo poreze u BiH pa nemamo pravo kritikivati drustvo... i onda govoriti kako nismo ni zasluzni barem ni malo sto zivimo u bogatim zemljama... ti sama sebe time pobijas!
Lijepo napisah :roll:
KatarinaKosaca wrote: Tu nema zasluge dijaspore (ima onoliko koliko sad doprinose porezima), ali u samom kreiranju ne.
sanaman

#611 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote:
E vidis, ja isto tako smtram da je bosanski merhametluk i na oko gostoprimstvo odredjeni mit, znas ono svakog gosta tri dana dosta.

U BiH i ne postoji strana zajednica. Drzava koja ima nesto manje od 4 mil. stanovnika a nema 20% ili mozda cak vise stnovnistva koje ne govori istim maternjim jezikom, nema istu kulturu, tradiciju, histoju ne moze nikako dati stav da li voli ili ne voli strance.

Ja nemam priliku da osjecam direktno sta misle o stranci o meni, ali nisam ni lud da idealiziram to stanje pa kujem u nebo. Ali ako me neko poprijeko pogleda ili dobijem ruzan osjecan po pitanju porijekla onda znam zasto je tako...jer sam stranac.

A u BiH mi je po pitanju diskriminacije puno gore. Prvo po osnovu pripadnosti narodu,imenu, zavisi samo u kojem dijelu drzave i koje ime. Pa ako imas srecu da si medju svojima onda lokalna diskriminacija. Kad tu prodjes onda dolazi veza itd i onda se pitas, pa ja u svojoj drzavi, svoj na svome i opet donji...

Koliko je samo na ovom forumu bilo tema o Sandzaklijama, dosljama u SA..a sta u SA misle o ljudima iz istocne Bosne ne treba komentarisati...i mi tolerantni, ma daj. Nikad se Bosna nije sa migracijom i strancima u pravom smislu te rijeci susretala.

Tako da taj argument, svoj na svome, pada u svakodnevnom zivotu u vodu, zivis u svojoj drzavi i pitas se zasto si donji...u dijaspori ako nista znas mozda jedan od odgovora jer si stranac, a kod kuce? Enigma.
KatarinaKosaca

#612 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:traze uvjerenje o drzavljanstvu, ne starije od 6 mjeseci

a s obzirom da sam proces od predaje dokumenata do povratka istih posaljiocu traje 3-4 mjeseca :lol:
I šta je neobično što za državnu službu trebaš imati državljanstvo. :? I što je teško u Općini za 3 minute besplatno (ako si nezaposlen) izvaditi uvjerenje?
Ako je to BIH problem, onda smo mi sretna zemlja :D
sefa77

#613 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by sefa77 »

Bar u Inozemstvu glupi CIPS ne moras vaditi za svaku glupost i to po vise puta (al samo dva primjerka besplatno mjesecno), ne moras hodati kilometrima po jos gluplje takse zato sto je na tenderu prosla trafika za takse udaljena od sluzbe koja tebi treba, dva dana jahanja!!
U Inozemstvu te zezaju jer su stranac, a u Bosni te zlostavljaju za sve jer si domaci, jos samo da ko mjere stednje uvedu sedla da nas osedlaju, pa da nas zajase svaki polupismeni politicar kad mu sta treba da ode od stranke do restorana ili parlamenta (u kojem se takodjer prezderavaju kvalitetno za male pare)...
Ovo ljudi vise nije drzava BiH, ovo je raj za polupismene, krezube, naravno politicki podobne papke i pse lutalice, za druge nema mjesta-prosperiteta u ovoj "drzavi"!!
Ko god ima mogucnost da ide negdje vani neka ide, bolje da ga u inozemstvu zezaju, nego u rodjenoj zemlji ponizavaju!!
Sretno svima
Lacrosse

#614 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Lacrosse »

KatarinaKosaca wrote:
Otisao je svak ko valja, i zato Bosna i jest onakvom kakvom jest.

Meni je samo lakse zivjeti tamo gdje su nasi sitno rasijani, a ne krupno naseljeni. I sa malim ulogom u Bosni, a ne sa velikim, zivotnim ulogom u Bosni.

Mi i drzava, trebali bi se stidjeti. Biti izmedju Rima i Atine, a nemati nacionalnu avio kompaniju s dva aviona koja mogu da se ne survaju u sljedecu provaliju, nije za nas drzava, niti upravljanje, mi nemamo respekt niti jedni za druge niti prema necem trecem, vecem. Ukorijenjeno je zlo, zlo je institucionalizirano, i zlom truju mladost, danasnja generacija omladine od 18 u BiH cemu se moze od nje nadati, zive u laznom sistemu, ubrizgavaju im Zapad kao sistem vrijednosti, svi bi htjeli sve, a odrasli su u zemlji gdje odrasli vecinom ne rade, u Bosni od 10 koji radi, 1 se posteno naradio dnevno. Drugih 9 vuce platu i igra se na internetu i po telefoni, te je cik pauza, te pauza za rucak, te se leti do saltera, te moram ovo moram ono, mladi bi htjeli da se skoluju ali skolovanje je svedeno na teatar ciji si, koliko imas, a ne sta znas, opeterecuju ih glupostima tipa rat, mrzi, ovo je tvoje, ostani, idi, "ja sam babin sin", najkonfuznija generacija i oni su prvi Bosanci i Hercegovci koje je iznjedrio ovaj sistem. Mi nismo. Mi smo zaostavstine sistema prijasnjih a sistem prijasnji nije bila Bosna. Bosna je pocela 1992 i traje do danas. Uzmi tu djecu pa uporedi s onom koji su 1992 godine s 18 puske nosili. A ako su njih zajebali, a jesu, sta ce biti s ovim?

Emotivno govoriti o tome sta je tvoje ili ne. Recimo sistem. Koje ti vrijednosti dijelis sa sistemom u BiH? Jel ti mislis da je ovo necija prcija, da ako si profesionalni Bosnjak ti treba da vladas, da ako si akademik i nadju te u nekoj provaliji treba da zna cak i dijasporac ko ja jel neko koknuo akademika ili je posvadjao se sa zenom pa sam skocio, Bosna je mala mahala, i tu zemlju covjek preraste, kao cipelu Ciciban. Prerastes, negdje do 18-25, vise ne mas sta nauciti, zaraditi ne mozes ako nisi neciji, karijeru ne mozes imati, za privatluk treba pocetni kapital, veza s mafijom, i tako, ljudi rezonuju da im je bolje otici tamo gdje je otisla vecina, uzmi npr. Sarajevo danas i ono prije 20 godina, gdje su ti ljudi i zato jer ih nema danas je ovako. Odlazak dijaspore je osiromasavanje BiH, ali nikom ne treba vise hamala, trebaju ljudi koji nesto znaju tako da vec sad je prisutno to da fizikaneri ne mogu iz Bosne nikud, a pametno dijete s nekim rezultatom ce naci kome je potrebno, kontinuitetom brain draina doslo je do stagnacije ikakvih normalnih sistemskih reformi, a bez njih meni zivjeti u Bosni je kao kad bih zivjeo u Americi iz ere u kojoj su crnci imali zasebne tolete, sjedili na dnu autobusa i bili gradjani drugog reda, nama daju nagrade na filmskih festivalima jer imamo segmente gradjana drugog i treceg i cetvrtog reda, izvozimo samo bedak, Pejakovica u ime naroda, i pritisak na vladu federalnu da penzionira ljude sa 32 godine starosti jer su pusku nosli za svoju avliju, jel mislis da u Americi idu veterani iz Afganistana u penziju s 32? E, to je Bosna. I sta sad trebam ja da tu naucim, ili napravim? Da budem mala brana velikoj rijeci ludila. I bih, ali nece niko reci hvala, na kraju. E to je ksenofobija, mi kao dijaspora vise nas osopravaju ljudi koji nas ne znaju u Bosni, samo jel cuju da si dijasporac, koliko ima predrasuda, a sad zamisli da ti odes iz Visokog na Pale da zivis. Kad vec pricas da si u svom. Uzmi pa otidji, iznajmi stan na Palama, ponesi kameru i vidi kako ces oformiti svoj zivot manje od 100 km odakle si, odgovor je tesko. Tako i obrnuto vjerovatno. E, to je nas problem.
KatarinaKosaca

#615 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

:D Očekivano.. Sav i jedini odgovor je "Kod vas je još gore" "Kod vas je grozno" "Kod vas je užas", a najbolje je što mi moju realnost predstavljaju ljudi miljama udaljeni sa velikom žestinom i poznavanjem stvari bolje nego ja sama... Nevjerovatno..
I sad će krenuti priča kako dijaspora "samo pomaže na forumu". Nemojte mi pomagati, molim vas. :D
sanaman

#616 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote::D Očekivano.. Sav i jedini odgovor je "Kod vas je još gore" "Kod vas je grozno" "Kod vas je užas", a najbolje je što mi moju realnost predstavljaju ljudi miljama udaljeni sa velikom žestinom i poznavanjem stvari bolje nego ja sama... Nevjerovatno..
I sad će krenuti priča kako dijaspora "samo pomaže na forumu". Nemojte mi pomagati, molim vas. :D
Koji god parametar za poredjenje uzmemo u Bih jeste gore. Sve sto se moze mjeriti, uporediti jeste gore. Realnost stanja u BiH vecina forumasa dobija iz prve ruke, tako smo mu roditelj, brat, setra i sva druga rodbina opisuje kako im je. Naravno i licno iskustvo rahatluka u BiH.

Na kraju smo dosli tamo sto sam vec pominjao. Ako ti smatras da je tebi licno bolje u BiH i imas takva subjektiva osjecaj nemoj pretvarati to u objektivne cinjenice kada jednostavno nije tako. Istina boli ali i pomaze da se gleda naprijed jer se znas sta ne valja i sta popraviti i unaprijediti.
KatarinaKosaca

#617 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

sanaman wrote:Na kraju smo dosli tamo sto sam vec pominjao. Ako ti smatras da je tebi licno bolje u BiH i imas takva subjektiva osjecaj nemoj pretvarati to u objektivne cinjenice kada jednostavno nije tako. Istina boli ali i pomaze da se gleda naprijed jer se znas sta ne valja i sta popraviti i unaprijediti.
Kad sam ja govorila o objektivnosti? Pa ne treba biti naučnik pa znati da je Švica bogatija od BIH :lol: :lol: Ali ne dozvoljavam da mi netko osporava moje vrijednosti po kojima se jako lijepo osjećam u mahalama svog djetinstva, u kojima mi miriše povrće i meso jer još nije plastično , gdje ne govorim sa naglaskom i gdje nisam stranac.Tako jednostavno. Da te ne muči nostalgija ne bi bio na klixu, ne bi valjda sam sebe ubjeđivao kako je Njemačka razvijenija zemlja od BIH. :D
Nemate lijepu riječ o BIH. OK, nemate. Ima li išta da tamo ne valja? Sve med i mlijeko, jel :D
iamia

#618 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

Lacrosse wrote:[
Otisao je svak ko valja, i zato Bosna i jest onakvom kakvom jest.

Meni je samo lakse zivjeti tamo gdje su nasi sitno rasijani, a ne krupno naseljeni. I sa malim ulogom u Bosni, a ne sa velikim, zivotnim ulogom u Bosni.

Mi i drzava, trebali bi se stidjeti. Biti izmedju Rima i Atine, a nemati nacionalnu avio kompaniju s dva aviona koja mogu da se ne survaju u sljedecu provaliju, nije za nas drzava, niti upravljanje, mi nemamo respekt niti jedni za druge niti prema necem trecem, vecem. Ukorijenjeno je zlo, zlo je institucionalizirano, i zlom truju mladost, danasnja generacija omladine od 18 u BiH cemu se moze od nje nadati, zive u laznom sistemu, ubrizgavaju im Zapad kao sistem vrijednosti, svi bi htjeli sve, a odrasli su u zemlji gdje odrasli vecinom ne rade, u Bosni od 10 koji radi, 1 se posteno naradio dnevno. Drugih 9 vuce platu i igra se na internetu i po telefoni, te je cik pauza, te pauza za rucak, te se leti do saltera, te moram ovo moram ono, mladi bi htjeli da se skoluju ali skolovanje je svedeno na teatar ciji si, koliko imas, a ne sta znas, opeterecuju ih glupostima tipa rat, mrzi, ovo je tvoje, ostani, idi, "ja sam babin sin", najkonfuznija generacija i oni su prvi Bosanci i Hercegovci koje je iznjedrio ovaj sistem. Mi nismo. Mi smo zaostavstine sistema prijasnjih a sistem prijasnji nije bila Bosna. Bosna je pocela 1992 i traje do danas. Uzmi tu djecu pa uporedi s onom koji su 1992 godine s 18 puske nosili. A ako su njih zajebali, a jesu, sta ce biti s ovim?

Emotivno govoriti o tome sta je tvoje ili ne. Recimo sistem. Koje ti vrijednosti dijelis sa sistemom u BiH? Jel ti mislis da je ovo necija prcija, da ako si profesionalni Bosnjak ti treba da vladas, da ako si akademik i nadju te u nekoj provaliji treba da zna cak i dijasporac ko ja jel neko koknuo akademika ili je posvadjao se sa zenom pa sam skocio, Bosna je mala mahala, i tu zemlju covjek preraste, kao cipelu Ciciban. Prerastes, negdje do 18-25, vise ne mas sta nauciti, zaraditi ne mozes ako nisi neciji, karijeru ne mozes imati, za privatluk treba pocetni kapital, veza s mafijom, i tako, ljudi rezonuju da im je bolje otici tamo gdje je otisla vecina, uzmi npr. Sarajevo danas i ono prije 20 godina, gdje su ti ljudi i zato jer ih nema danas je ovako. Odlazak dijaspore je osiromasavanje BiH, ali nikom ne treba vise hamala, trebaju ljudi koji nesto znaju tako da vec sad je prisutno to da fizikaneri ne mogu iz Bosne nikud, a pametno dijete s nekim rezultatom ce naci kome je potrebno, kontinuitetom brain draina doslo je do stagnacije ikakvih normalnih sistemskih reformi, a bez njih meni zivjeti u Bosni je kao kad bih zivjeo u Americi iz ere u kojoj su crnci imali zasebne tolete, sjedili na dnu autobusa i bili gradjani drugog reda, nama daju nagrade na filmskih festivalima jer imamo segmente gradjana drugog i treceg i cetvrtog reda, izvozimo samo bedak, Pejakovica u ime naroda, i pritisak na vladu federalnu da penzionira ljude sa 32 godine starosti jer su pusku nosli za svoju avliju, jel mislis da u Americi idu veterani iz Afganistana u penziju s 32? E, to je Bosna. I sta sad trebam ja da tu naucim, ili napravim? Da budem mala brana velikoj rijeci ludila. I bih, ali nece niko reci hvala, na kraju. E to je ksenofobija, mi kao dijaspora vise nas osopravaju ljudi koji nas ne znaju u Bosni, samo jel cuju da si dijasporac, koliko ima predrasuda, a sad zamisli da ti odes iz Visokog na Pale da zivis. Kad vec pricas da si u svom. Uzmi pa otidji, iznajmi stan na Palama, ponesi kameru i vidi kako ces oformiti svoj zivot manje od 100 km odakle si, odgovor je tesko. Tako i obrnuto vjerovatno. E, to je nas problem.
sve si tacno rekao. opisao si probleme detaljno,, ali nisi prestavio rijesenje. :?:
iamia

#619 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

i je li stvarno sve tako bajno na zapadu ?

ja sam srednju zavrsio u njemackoj; ali mene tamo niko ne bi mogao natjerati da zivim. ni puskom!
online_zarada

#620 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by online_zarada »

Zivot je dobar svugdje gdje se radi i zaradjuje,samo sto se tamo negdje vise radi pa se vise i zaradjuje,al ovdje se akoro i ne radi pa i zivot ne moze biti dobar...
Keiko

#621 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Keiko »

Pitala sam brata (koji je isto emigrant povratnik) da napise svoje iskustvo medjutim kaze da mu je dosta sr@nja svakodnevno i nece jos i da pise o njemu.

E sad, ...

Momak, 23 godine, otisao na 'zapad' sa svjezom diplomom. Nasao posao 'u struci' ali na poziciji ispod one koju bi trebao imati sa svojom diplomom ali tu je da se dokaze, pokaze i onda vidi dokle ce dogurat'. Sve to tako nekih 4-5 godina, konstantna uzlazna putanja, njemu fino. Prilikom posjeta starcima, upozna finu djevojku iz skromne, radnicke familije. Cijela familija usko vezana, ljudi da ne mogu biti bolji i posteniji. Ljubav ovih dvoje mladih uveliko cvjeta, momak svako malo nazad da je vidi, po citavu noc na Skype-u, 500 sms-ova se razmijeni u toku dana i tako to. Nakon nekih 6-7 mjeseci, djevojka (rane 20-te) je trudna i momak odluci da je ozeni, kako i dolikuje. Vjencali se, ona izganjala turisticku vizu da bude s' njim i da vide kako ce i sta ce. Mlada ne govori jezik, fino i posteno 'dijete' ali malo izgubljeno u ogromnom gradu gdje ljudi govore drugim jezikom, nikoga ne poznaje, mama, tata, braca, sestre, drugarice,... svi daleko a ona u panici sta ce i kako ce s' bebom bez njihove pomoci,... Sve opravdani strahovi i osjecaji. Uglavnom, nije proslo ni dva mjeseca, mlada ocajna - ne moze ona tu zivjet' i hoce da se vrati kuci. Momak sta ce, posalje je starcima a on se pocne spremat' za put nazad za njom. Prodao sto nije mogao nosit' sa sobom, raskucio se, skupio sto je imao ustedjeno, u to dodje i recesija i 'srecom' ostane bez posla ali dobije 'redundancy pay-off' (otpremninu) od par hiljada Eura sto mu je dobro doslo. Po povratku se prvobitno 'skrase' kod njegovih roditelja dok ne nadju neki stan. Kupe i polovan auto za male pare, da mogu njene posjecivat' a i trebace im jer beba samo sto nije. Ostatak ustedjevine i otpremnine se ulozi u posao, pod pretpostavkom da ce se naci i stan, i bolji auto kupit', i sve ostalo kad posao krene. Posao krenuo, zaposlilo se 2-3 ljudi, sve ok nekih 6 mjeseci. Onda, eto jedne, pa druge, pa trece, pa onda opet prve inspekcije. Svaki put nadju 'dlaku u jajetu' za koju bi normalnija bila opomena nego kazna ali eto. Onda opet dodje druga inspekcija i inspektori mu otvoreno i u lice kazu da mu je bolje da im plati da ne dolaze, nego da mu oni traze 'dlake u jajetu' jer ce uvijek naci. I tu njemu pukne film i zatvori to sto je radio jer kako kaze, dok plati radnike, dobavljace, drzavu i pogotovu neke bezveze kazne, uveliko je u gubitku. Kaze da je kazne placao za svakakve budalastine tipa da mu na pecatu ne pise sta treba, da mu neki papir treba u 4 kopije, 2 koje on mora zadrzati a on ima samo 3 odnosno 1 zadrzanu kopiju kao da ne postoje kopir masine,... Ustedjevina i otpremnina vec odavno otisle a beba dosla i prohodala. Kaze, mislio je da ce naci neki pristojan posao da od njega moze izdrzavat' zenu i dijete. Posao je nasao, malo radi, malo ne radi. Nekad primi platu, nekad ne primi. Kaze kad primi, odnese je drito u Mercator i da onoj kasirki. Ili u EP, Grijanje,... Za bolji posao je poslao stotine aplikacija ali mu ne vrijede ni diploma, ni strani jezik, ni iskustvo u uglednoj, svjetski poznatoj zapadno-Europskoj firmi, jer niti je 'neciji' sin, niti iciji clan. Ona svako malo nadje posao u ovoj ili onoj prodavnici, radi mjesec-dva dok joj gazda ne pocne odbijat' od plate ili ne-isplaciveti platu. Od jednog je otisla jer joj je odbio za nesto sto je ukradeno iz radnje i sto on dobro zna da je trece lice ukralo ali to nije njegov problem jer je ona bila u smjeni. I tako to, vec nekih tri godine. Stigla i druga beba. On bi nazad gdje je bio, ona nece daleko od mame i tate. On se nada da ce i njoj nekad doc' iz zadnjice u glavu, ona optimista i sve misli bit' ce bolje. I tako oni...

Ovo je primjer iz moje vlastite porodice i licno nemam ni jedan razlog da ne vjerujem da mladi bracni par sa dvoje male djece ovako zive. I ne kukaju meni njih dvoje, vise meni moja mama kaze sta se desava i da klincima nesto treba a ja skontam pa posaljem 'poklon'. Najgore mi je sto znam da i jedno i drugo mogu i hoce al' nema prilike.
izgubljena dusa

#622 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by izgubljena dusa »

KatarinaKosaca
Očekivano.. Sav i jedini odgovor je "Kod vas je još gore" "Kod vas je grozno" "Kod vas je užas", a najbolje je što mi moju realnost predstavljaju ljudi miljama udaljeni sa velikom žestinom i poznavanjem stvari bolje nego ja sama... Nevjerovatno....
Da, dodju ljudi bar jednom godisnje i vide sta se i kako promjenilo.
Nema ptrebe da me bilo sta pitaju.
Nemoraju nista uporediti sa zemljama iz kojih dolaze, jednostavno uporede zateceno stanje sa onim kako je bilo prosle godine, ili kad god da su dolazili prije.

Prije 10 godina je covjek, psiholog po profesiji rekao: "Gradovi izgledaju malo ljepse, popravile se fasade, ali je nestalo osmjeha na licima ljudi...."
Sto li? Sta im bi pa se ne raduju kao nekad?
KatarinaKosaca

#623 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Ovo je primjer iz moje vlastite porodice i licno nemam ni jedan razlog da ne vjerujem da mladi bracni par sa dvoje male djece ovako zive. I ne kukaju meni njih dvoje, vise meni moja mama kaze sta se desava i da klincima nesto treba a ja skontam pa posaljem 'poklon'. Najgore mi je sto znam da i jedno i drugo mogu i hoce al' nema prilike.
Pa, umjesto što pomažeš po forumu kako kažeš, pomozi bratu jer si kao sređena, imaš firmu, a Irska super zemlja.. Ne znam u čemu je problem. Riješiće se tako ovdašnje mizerije i svima lijepo :)

Primjer je jako ličan, pa neću da budem nepristojna da dalje komentiram. :wink:
izgubljena dusa

#624 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by izgubljena dusa »

irishgirl
Pitala sam brata (koji je isto emigrant povratnik) da napise svoje iskustvo medjutim kaze da mu je dosta sr@nja svakodnevno i nece jos i da pise o njemu.

E sad, ...

Momak, 23 godine, otisao na 'zapad' sa svjezom diplomom. Nasao posao 'u struci' ali na poziciji ispod one koju bi trebao imati sa svojom diplomom ali tu je da se dokaze, pokaze i onda vidi dokle ce dogurat'. Sve to tako nekih 4-5 godina, konstantna uzlazna putanja, njemu fino. Prilikom posjeta starcima, upozna finu djevojku iz skromne, radnicke familije. Cijela familija usko vezana, ljudi da ne mogu biti bolji i posteniji. Ljubav ovih dvoje mladih uveliko cvjeta, momak svako malo nazad da je vidi, po citavu noc na Skype-u, 500 sms-ova se razmijeni u toku dana i tako to. Nakon nekih 6-7 mjeseci, djevojka (rane 20-te) je trudna i momak odluci da je ozeni, kako i dolikuje. Vjencali se, ona izganjala turisticku vizu da bude s' njim i da vide kako ce i sta ce. Mlada ne govori jezik, fino i posteno 'dijete' ali malo izgubljeno u ogromnom gradu gdje ljudi govore drugim jezikom, nikoga ne poznaje, mama, tata, braca, sestre, drugarice,... svi daleko a ona u panici sta ce i kako ce s' bebom bez njihove pomoci,... Sve opravdani strahovi i osjecaji. Uglavnom, nije proslo ni dva mjeseca, mlada ocajna - ne moze ona tu zivjet' i hoce da se vrati kuci. Momak sta ce, posalje je starcima a on se pocne spremat' za put nazad za njom. Prodao sto nije mogao nosit' sa sobom, raskucio se, skupio sto je imao ustedjeno, u to dodje i recesija i 'srecom' ostane bez posla ali dobije 'redundancy pay-off' (otpremninu) od par hiljada Eura sto mu je dobro doslo. Po povratku se prvobitno 'skrase' kod njegovih roditelja dok ne nadju neki stan. Kupe i polovan auto za male pare, da mogu njene posjecivat' a i trebace im jer beba samo sto nije. Ostatak ustedjevine i otpremnine se ulozi u posao, pod pretpostavkom da ce se naci i stan, i bolji auto kupit', i sve ostalo kad posao krene. Posao krenuo, zaposlilo se 2-3 ljudi, sve ok nekih 6 mjeseci. Onda, eto jedne, pa druge, pa trece, pa onda opet prve inspekcije. Svaki put nadju 'dlaku u jajetu' za koju bi normalnija bila opomena nego kazna ali eto. Onda opet dodje druga inspekcija i inspektori mu otvoreno i u lice kazu da mu je bolje da im plati da ne dolaze, nego da mu oni traze 'dlake u jajetu' jer ce uvijek naci. I tu njemu pukne film i zatvori to sto je radio jer kako kaze, dok plati radnike, dobavljace, drzavu i pogotovu neke bezveze kazne, uveliko je u gubitku. Kaze da je kazne placao za svakakve budalastine tipa da mu na pecatu ne pise sta treba, da mu neki papir treba u 4 kopije, 2 koje on mora zadrzati a on ima samo 3 odnosno 1 zadrzanu kopiju kao da ne postoje kopir masine,... Ustedjevina i otpremnina vec odavno otisle a beba dosla i prohodala. Kaze, mislio je da ce naci neki pristojan posao da od njega moze izdrzavat' zenu i dijete. Posao je nasao, malo radi, malo ne radi. Nekad primi platu, nekad ne primi. Kaze kad primi, odnese je drito u Mercator i da onoj kasirki. Ili u EP, Grijanje,... Za bolji posao je poslao stotine aplikacija ali mu ne vrijede ni diploma, ni strani jezik, ni iskustvo u uglednoj, svjetski poznatoj zapadno-Europskoj firmi, jer niti je 'neciji' sin, niti iciji clan. Ona svako malo nadje posao u ovoj ili onoj prodavnici, radi mjesec-dva dok joj gazda ne pocne odbijat' od plate ili ne-isplaciveti platu. Od jednog je otisla jer joj je odbio za nesto sto je ukradeno iz radnje i sto on dobro zna da je trece lice ukralo ali to nije njegov problem jer je ona bila u smjeni. I tako to, vec nekih tri godine. Stigla i druga beba. On bi nazad gdje je bio, ona nece daleko od mame i tate. On se nada da ce i njoj nekad doc' iz zadnjice u glavu, ona optimista i sve misli bit' ce bolje. I tako oni...

:( :( :( :( :( :(
iamia

#625 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

KatarinaKosaca wrote:
Pa, umjesto što pomažeš po forumu kako kažeš, pomozi bratu jer si kao sređena, imaš firmu, a Irska super zemlja.. Ne znam u čemu je problem. Riješiće se tako ovdašnje mizerije i svima lijepo :)

Primjer je jako ličan, pa neću da budem nepristojna da dalje komentiram. :wink:
upravo tako!
ebote,, ja nisam mogao slusati svoje daljne rodjake kako kukaju po cijeli dan.
i sta uradim ?
sredim im papire. sad nisu sretni ni u dijaspori.. ali meni ne smiju nista vise reci.

ps.,
ako on nece da izadje vani zbog zene :-) onda ga posalji u pm i reci mu da ti se javi kad naraste. nemoj kontaktirat sa njim vise.
Last edited by iamia on 05/03/2013 19:01, edited 1 time in total.
Locked