imam tekuci racun i visa electron debitnu od augusta
zadnja 3 mjeseca na onom izvodu sto dobijem na mail
na dnu pise
npr Kamata na 31/01/15 i to je nekih 2-5 feninga
znam da je neznatno
ali kakva kamata
kamata na sto?
Moderator: anex
Ako si bio u plusu, onda je to kamata koju ti banka daje na sredstva po vidjenju na tekucem racunu.glitch wrote:evo jedno pitanje ako ko slucajno zna
imam tekuci racun i visa electron debitnu od augusta
zadnja 3 mjeseca na onom izvodu sto dobijem na mail
na dnu pise
npr Kamata na 31/01/15 i to je nekih 2-5 feninga
znam da je neznatno
ali kakva kamata
kamata na sto?
Kemo ističe ti kartica, račun ne ističe.Kemal Malovčić wrote:Zdravo, ljudi koji znate.![]()
Može jedno pitanje.![]()
Imam žiro račun u Unicredit banci. Ističe mi nekada krajem godine. Imam Maestro karticu.
Da li mogu produžiti ugovor i da li mogu na ovaj postojeći račun otvoriti novu karticu, npr. Visa Electron (treba mi za Paypala i slično)?
Hvala._Reds_ wrote:Kemo ističe ti kartica, račun ne ističe.Kemal Malovčić wrote:Zdravo, ljudi koji znate.![]()
Može jedno pitanje.![]()
Imam žiro račun u Unicredit banci. Ističe mi nekada krajem godine. Imam Maestro karticu.
Da li mogu produžiti ugovor i da li mogu na ovaj postojeći račun otvoriti novu karticu, npr. Visa Electron (treba mi za Paypala i slično)?
Naravno, možeš tražiti Visa Electron koja će biti vezana za taj račun. Za isti račun se može vezivati i više kartica.
jes u pravu si sad skontah hvalapametolog wrote: Ako si bio u plusu, onda je to kamata koju ti banka daje na sredstva po vidjenju na tekucem racunu.
Licnu ce ti oni kopirati kod sebe, a bas insistiraju na CIPS prijavnici da nije starija od 15 dana... Nece da otvore racun ako je starija.manning18 wrote:Postovanje,
imam namjeru u narednih nekoliko dana svratiti do UniCredit poslovnice da bih otvorio tekuci racun a samim tim i dobio Visa Electron karticu (najvise zbog potrebe kupovine nekih sitnica preko neta). Malo sam se informisao na njihovom site-u o potrebnoj dokumentaciji za otvaranje tekuceg, pa pise POTREBNA DOKUMENTACIJA:
- kopija osobne iskaznice,
- original ili ovjerena kopija potvrde o prebivalištu iz CIPS-a (obrazac PBA3).
Moje pitanje je, da li je potrebna ovjerena kopija licne, i mora li potvrda iz CIPS-a biti novijeg datuma? Hvala
Po pravilo ne bi smio, ali slabo to itko provjerva, meni su samo jednom u Zari tražili osobnu. Mislim da bi uz punomoć smio. Ali opet, ako stigneš u radnom vremenu ovjeriti kako ne stigneš kupiti?TMovac wrote:Imam VISA CLASSIC karticu. Zanima me ko sve moze placati sa njom? Htio bih neke stvari kupiti na rate, ali je problem sto radim 6 dana u sedmici. Pa me zanima da li bi umjesto mene kupovinu mogli obaviti recimo stari ili stara, posto imaju vise slobodnog vremena. ili bi bilo potrebno da im dam neku punomoc ili tako nesto. Unaprijed hvala na odgovoru.
a nista pokusat cu nazvat ovu prodavaonicu i pokusati se sa njima dogovoriti da mi izadju nekako u susret. A ne stignem sam otici u toku radnog vremena jer bi morao piciti 30km u jednom smjeru. a ne uzima mi se slobodan dan radi toga. A cijena je niza za cak 300KM nego u ostalim prodavaonicama. ipak hvala drug na odgovoru.JohnnyS wrote:Po pravilo ne bi smio, ali slabo to itko provjerva, meni su samo jednom u Zari tražili osobnu. Mislim da bi uz punomoć smio. Ali opet, ako stigneš u radnom vremenu ovjeriti kako ne stigneš kupiti?TMovac wrote:Imam VISA CLASSIC karticu. Zanima me ko sve moze placati sa njom? Htio bih neke stvari kupiti na rate, ali je problem sto radim 6 dana u sedmici. Pa me zanima da li bi umjesto mene kupovinu mogli obaviti recimo stari ili stara, posto imaju vise slobodnog vremena. ili bi bilo potrebno da im dam neku punomoc ili tako nesto. Unaprijed hvala na odgovoru.
- iznos ostatka duga - (ostatak glavnice + plus ostatak kamate) dokle su dogurao u otplatnoj tablicimicrobay wrote:Zna li neko kakva je procedura oko prijevremenog vraćanja/zatvaranja dugoročnog stambenog kredita ? Plaća li se kakva naknada i koji se iznos vraća , ima li povrata kamate ?
Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .Oxygenn wrote:- iznos ostatka duga - (ostatak glavnice + plus ostatak kamate) dokle su dogurao u otplatnoj tablicimicrobay wrote:Zna li neko kakva je procedura oko prijevremenog vraćanja/zatvaranja dugoročnog stambenog kredita ? Plaća li se kakva naknada i koji se iznos vraća , ima li povrata kamate ?
- zatvaranje kredita - iznos je obicno jednak naknadi koju si platio za obradu kredita
- vadjenje ZK izvoda
- brisanje hipoteke/ zaloznog prava u ZK
6 KM mjesecno za JES paket, visina limita ti ovisi o mjesecnim primanjimaiceman ze wrote:Koliko iznose troskovi otvaranja Visa Classic i od cega zavisi odobrenje visine limita?
vraćaš ostatak glavnice, a što se tiče kamate, ona će biti u nekom manjem iznosu, odnosno ako je recimo dospjeće rate 10. u mjesecu, platio bi kamatu samo za ovih 10 dana. Što se tiče naknade za zatvaranje, Sberbank je ukinula tu naknadu i kod njih se plaća samo 20 KM za potvrdu o stanju duga. Nisam siguran da li je i kod ostalih ukinuto, tako da to provjerimicrobay wrote: Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .
Ako sam dobro skontao nema povrata preostale kamate zbog prijevremenog vraćanja kredita ?
Hipoteke nema jer su išla 2 žiranta i vlasnik od koga je kupljen stan te odma banka prebacila sredstva na prodavčev račun (znači ja gotovinu nisam ni vidio) , tako da mislim da ne treba ZK izvadak , jer je odma u cjelosti stan plaćen vlasniku i nije stavljena hipoteka nego 2 "jaka" žiranta .
Kredit je mislim podignut oko 2003 god.
perfect_guy wrote:vraćaš ostatak glavnice, a što se tiče kamate, ona će biti u nekom manjem iznosu, odnosno ako je recimo dospjeće rate 10. u mjesecu, platio bi kamatu samo za ovih 10 dana. Što se tiče naknade za zatvaranje, Sberbank je ukinula tu naknadu i kod njih se plaća samo 20 KM za potvrdu o stanju duga. Nisam siguran da li je i kod ostalih ukinuto, tako da to provjerimicrobay wrote: Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .
Ako sam dobro skontao nema povrata preostale kamate zbog prijevremenog vraćanja kredita ?
Hipoteke nema jer su išla 2 žiranta i vlasnik od koga je kupljen stan te odma banka prebacila sredstva na prodavčev račun (znači ja gotovinu nisam ni vidio) , tako da mislim da ne treba ZK izvadak , jer je odma u cjelosti stan plaćen vlasniku i nije stavljena hipoteka nego 2 "jaka" žiranta .
Kralj Tvrtko I. wrote:Jel poznato nekom da li je moguce kod podizanja kredita za kupovinu stana iskombinovati nekako da se odobri veca suma za nekih 10-tak hiljada ili 15, i da se ta suma isplati u kešu? Npr: ako je stan 60000 da mi odobre 75000 i da onu razliku isplate na ruke? Nadam se da je jasno pitanje
Mezopotamija wrote:perfect_guy wrote:vraćaš ostatak glavnice, a što se tiče kamate, ona će biti u nekom manjem iznosu, odnosno ako je recimo dospjeće rate 10. u mjesecu, platio bi kamatu samo za ovih 10 dana. Što se tiče naknade za zatvaranje, Sberbank je ukinula tu naknadu i kod njih se plaća samo 20 KM za potvrdu o stanju duga. Nisam siguran da li je i kod ostalih ukinuto, tako da to provjerimicrobay wrote: Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .
I ja sam ovo nacula, ne uzmi za sigurno, kao da je od ove godine Zakonom o bankama donesena odluka za ukidanje naknade za prijevrmeni povrat, samo sto neke banke se i oglusuju, tako da provjeri obavezno