Unicredit banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
glitch

#601 Re: Unicredit banka, all about

Post by glitch »

evo jedno pitanje ako ko slucajno zna
imam tekuci racun i visa electron debitnu od augusta
zadnja 3 mjeseca na onom izvodu sto dobijem na mail

na dnu pise
npr Kamata na 31/01/15 i to je nekih 2-5 feninga
znam da je neznatno
ali kakva kamata
kamata na sto? :-)
pametolog

#602 Re: Unicredit banka, all about

Post by pametolog »

glitch wrote:evo jedno pitanje ako ko slucajno zna
imam tekuci racun i visa electron debitnu od augusta
zadnja 3 mjeseca na onom izvodu sto dobijem na mail

na dnu pise
npr Kamata na 31/01/15 i to je nekih 2-5 feninga
znam da je neznatno
ali kakva kamata
kamata na sto? :-)
Ako si bio u plusu, onda je to kamata koju ti banka daje na sredstva po vidjenju na tekucem racunu.
Kemal Malovčić

#603 Re: Unicredit banka, all about

Post by Kemal Malovčić »

Zdravo, ljudi koji znate. :-D

Može jedno pitanje. :-D

Imam žiro račun u Unicredit banci. Ističe mi nekada krajem godine. Imam Maestro karticu.

Da li mogu produžiti ugovor i da li mogu na ovaj postojeći račun otvoriti novu karticu, npr. Visa Electron (treba mi za Paypala i slično)?
_Reds_

#604 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

Kemal Malovčić wrote:Zdravo, ljudi koji znate. :-D

Imam žiro račun u Unicredit banci. Ističe mi nekada krajem godine. Imam Maestro karticu.

Da li mogu produžiti ugovor i da li mogu na ovaj postojeći račun otvoriti novu karticu, npr. Visa Electron (treba mi za Paypala i slično)?
Kemo ističe ti kartica, račun ne ističe.

Naravno, možeš tražiti Visa Electron koja će biti vezana za taj račun. Za isti račun se može vezivati i više kartica.
Kemal Malovčić

#605 Re: Unicredit banka, all about

Post by Kemal Malovčić »

_Reds_ wrote:
Kemal Malovčić wrote:Zdravo, ljudi koji znate. :-D

Kemo ističe ti kartica, račun ne ističe.

Naravno, možeš tražiti Visa Electron koja će biti vezana za taj račun. Za isti račun se može vezivati i više kartica.
Hvala. :thumbup:
glitch

#606 Re: Unicredit banka, all about

Post by glitch »

pametolog wrote: Ako si bio u plusu, onda je to kamata koju ti banka daje na sredstva po vidjenju na tekucem racunu.
jes u pravu si sad skontah hvala :thumbup:
manning18

#607 Re: Unicredit banka, all about

Post by manning18 »

Postovanje,

imam namjeru u narednih nekoliko dana svratiti do UniCredit poslovnice da bih otvorio tekuci racun a samim tim i dobio Visa Electron karticu (najvise zbog potrebe kupovine nekih sitnica preko neta). Malo sam se informisao na njihovom site-u o potrebnoj dokumentaciji za otvaranje tekuceg, pa pise POTREBNA DOKUMENTACIJA:
- kopija osobne iskaznice,
- original ili ovjerena kopija potvrde o prebivalištu iz CIPS-a (obrazac PBA3).

Moje pitanje je, da li je potrebna ovjerena kopija licne, i mora li potvrda iz CIPS-a biti novijeg datuma? Hvala :)
JohnnyS

#608 Re: Unicredit banka, all about

Post by JohnnyS »

Koliko se sjećam, kopija osobne je obična, dakle ne moraš ju ovjeriti, a potvrda o prebivalištu ne starija od 15 dana.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#609 Re: Unicredit banka, all about

Post by Entropio »

manning18 wrote:Postovanje,

imam namjeru u narednih nekoliko dana svratiti do UniCredit poslovnice da bih otvorio tekuci racun a samim tim i dobio Visa Electron karticu (najvise zbog potrebe kupovine nekih sitnica preko neta). Malo sam se informisao na njihovom site-u o potrebnoj dokumentaciji za otvaranje tekuceg, pa pise POTREBNA DOKUMENTACIJA:
- kopija osobne iskaznice,
- original ili ovjerena kopija potvrde o prebivalištu iz CIPS-a (obrazac PBA3).

Moje pitanje je, da li je potrebna ovjerena kopija licne, i mora li potvrda iz CIPS-a biti novijeg datuma? Hvala :)
Licnu ce ti oni kopirati kod sebe, a bas insistiraju na CIPS prijavnici da nije starija od 15 dana... Nece da otvore racun ako je starija.
TMovac

#610 Re: Unicredit banka, all about

Post by TMovac »

Imam VISA CLASSIC karticu. Zanima me ko sve moze placati sa njom? Htio bih neke stvari kupiti na rate, ali je problem sto radim 6 dana u sedmici. Pa me zanima da li bi umjesto mene kupovinu mogli obaviti recimo stari ili stara, posto imaju vise slobodnog vremena. ili bi bilo potrebno da im dam neku punomoc ili tako nesto. Unaprijed hvala na odgovoru.
JohnnyS

#611 Re: Unicredit banka, all about

Post by JohnnyS »

TMovac wrote:Imam VISA CLASSIC karticu. Zanima me ko sve moze placati sa njom? Htio bih neke stvari kupiti na rate, ali je problem sto radim 6 dana u sedmici. Pa me zanima da li bi umjesto mene kupovinu mogli obaviti recimo stari ili stara, posto imaju vise slobodnog vremena. ili bi bilo potrebno da im dam neku punomoc ili tako nesto. Unaprijed hvala na odgovoru.
Po pravilo ne bi smio, ali slabo to itko provjerva, meni su samo jednom u Zari tražili osobnu. Mislim da bi uz punomoć smio. Ali opet, ako stigneš u radnom vremenu ovjeriti kako ne stigneš kupiti?
TMovac

#612 Re: Unicredit banka, all about

Post by TMovac »

JohnnyS wrote:
TMovac wrote:Imam VISA CLASSIC karticu. Zanima me ko sve moze placati sa njom? Htio bih neke stvari kupiti na rate, ali je problem sto radim 6 dana u sedmici. Pa me zanima da li bi umjesto mene kupovinu mogli obaviti recimo stari ili stara, posto imaju vise slobodnog vremena. ili bi bilo potrebno da im dam neku punomoc ili tako nesto. Unaprijed hvala na odgovoru.
Po pravilo ne bi smio, ali slabo to itko provjerva, meni su samo jednom u Zari tražili osobnu. Mislim da bi uz punomoć smio. Ali opet, ako stigneš u radnom vremenu ovjeriti kako ne stigneš kupiti?
a nista pokusat cu nazvat ovu prodavaonicu i pokusati se sa njima dogovoriti da mi izadju nekako u susret. A ne stignem sam otici u toku radnog vremena jer bi morao piciti 30km u jednom smjeru. a ne uzima mi se slobodan dan radi toga. A cijena je niza za cak 300KM nego u ostalim prodavaonicama. ipak hvala drug na odgovoru.
the_stick

#613 Re: Unicredit banka, all about

Post by the_stick »

pozdrav,

prije nekoliko dana sam poceo koristiti uslugu elektronskog bankarstva, koje, izmedju ostalog, planiram koristiti za placanje rezija... zamolio bih za savjet nekoga ko koristi ovu uslugu...

naime, pojedini rezijski racuni nisu na moje ime, pa mi nije bas najjasnije kako platiti ove racune, tj. gdje unijeti ime osobe na koju glasi racun? u korisnickom uputstvu pise sljedece: "Upisujete naziv Pošiljatelja/pošiljaoca. Aplikacija ovdje automatski postavlja Vaše Ime i prezime, no taj podatak korisnik možete promijeniti. Dozvoljen je upis do max. 30 alfanumeričkih znakova."

kada pokusam kreirati uplatni nalog, nemam opciju da promijenim ime posiljaoca... da li je dovoljno ime osobe na koju glasi racun unijeti u polje "svrha uplate", ili stvarno postoji neka caka kako se moze promijeniti ime posiljaoca?

unaprijed hvala
JohnnyS

#614 Re: Unicredit banka, all about

Post by JohnnyS »

Računi ne dolaze na moje ime, ali ja svejedno plaćam preko internet bankarstva. I nikad ne stavljam ime onoga na koga stiže račun. Njima je bitan samo poziv na broj. Samo da znaš, kad budeš pisao poziv na broj, piši ga bez crtica, dakle ako je na računu "Poziv na broj" ("referenca" u slučaju Telemacha) 321-549846-5132-1 onda u formular n internet bankarstvu ukucaj 32154984651321
iceman ze

#615 Re: Unicredit banka, all about

Post by iceman ze »

Koliko iznose troskovi otvaranja Visa Classic i od cega zavisi odobrenje visine limita?
microbay

#616 Re: Unicredit banka, all about

Post by microbay »

Zna li neko kakva je procedura oko prijevremenog vraćanja/zatvaranja dugoročnog stambenog kredita ? Plaća li se kakva naknada i koji se iznos vraća , ima li povrata kamate ?
Oxygenn

#617 Re: Unicredit banka, all about

Post by Oxygenn »

microbay wrote:Zna li neko kakva je procedura oko prijevremenog vraćanja/zatvaranja dugoročnog stambenog kredita ? Plaća li se kakva naknada i koji se iznos vraća , ima li povrata kamate ?
- iznos ostatka duga - (ostatak glavnice + plus ostatak kamate) dokle su dogurao u otplatnoj tablici
- zatvaranje kredita - iznos je obicno jednak naknadi koju si platio za obradu kredita
- vadjenje ZK izvoda
- brisanje hipoteke/ zaloznog prava u ZK
kakavdanakneiskustvu

#618 Re: Unicredit banka, all about

Post by kakavdanakneiskustvu »

zna li ko gdje se visa classis karticom moze plaćati do 24 rate?
microbay

#619 Re: Unicredit banka, all about

Post by microbay »

Oxygenn wrote:
microbay wrote:Zna li neko kakva je procedura oko prijevremenog vraćanja/zatvaranja dugoročnog stambenog kredita ? Plaća li se kakva naknada i koji se iznos vraća , ima li povrata kamate ?
- iznos ostatka duga - (ostatak glavnice + plus ostatak kamate) dokle su dogurao u otplatnoj tablici
- zatvaranje kredita - iznos je obicno jednak naknadi koju si platio za obradu kredita
- vadjenje ZK izvoda
- brisanje hipoteke/ zaloznog prava u ZK
Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .

Ako sam dobro skontao nema povrata preostale kamate zbog prijevremenog vraćanja kredita ?

Hipoteke nema jer su išla 2 žiranta i vlasnik od koga je kupljen stan te odma banka prebacila sredstva na prodavčev račun (znači ja gotovinu nisam ni vidio :D ) , tako da mislim da ne treba ZK izvadak , jer je odma u cjelosti stan plaćen vlasniku i nije stavljena hipoteka nego 2 "jaka" žiranta .

Kredit je mislim podignut oko 2003 god.
doktor78

#620 Re: Unicredit banka, all about

Post by doktor78 »

iceman ze wrote:Koliko iznose troskovi otvaranja Visa Classic i od cega zavisi odobrenje visine limita?
6 KM mjesecno za JES paket, visina limita ti ovisi o mjesecnim primanjima
perfect_guy

#621 Re: Unicredit banka, all about

Post by perfect_guy »

microbay wrote: Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .

Ako sam dobro skontao nema povrata preostale kamate zbog prijevremenog vraćanja kredita ?

Hipoteke nema jer su išla 2 žiranta i vlasnik od koga je kupljen stan te odma banka prebacila sredstva na prodavčev račun (znači ja gotovinu nisam ni vidio :D ) , tako da mislim da ne treba ZK izvadak , jer je odma u cjelosti stan plaćen vlasniku i nije stavljena hipoteka nego 2 "jaka" žiranta .

vraćaš ostatak glavnice, a što se tiče kamate, ona će biti u nekom manjem iznosu, odnosno ako je recimo dospjeće rate 10. u mjesecu, platio bi kamatu samo za ovih 10 dana. Što se tiče naknade za zatvaranje, Sberbank je ukinula tu naknadu i kod njih se plaća samo 20 KM za potvrdu o stanju duga. Nisam siguran da li je i kod ostalih ukinuto, tako da to provjeri
Kralj Tvrtko I.

#622 Re: Unicredit banka, all about

Post by Kralj Tvrtko I. »

Jel poznato nekom da li je moguce kod podizanja kredita za kupovinu stana iskombinovati nekako da se odobri veca suma za nekih 10-tak hiljada ili 15, i da se ta suma isplati u kešu? Npr: ako je stan 60000 da mi odobre 75000 i da onu razliku isplate na ruke? Nadam se da je jasno pitanje :D
Mezopotamija

#623 Re: Unicredit banka, all about

Post by Mezopotamija »

perfect_guy wrote:
microbay wrote: Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .

vraćaš ostatak glavnice, a što se tiče kamate, ona će biti u nekom manjem iznosu, odnosno ako je recimo dospjeće rate 10. u mjesecu, platio bi kamatu samo za ovih 10 dana. Što se tiče naknade za zatvaranje, Sberbank je ukinula tu naknadu i kod njih se plaća samo 20 KM za potvrdu o stanju duga. Nisam siguran da li je i kod ostalih ukinuto, tako da to provjeri

I ja sam ovo nacula, ne uzmi za sigurno, kao da je od ove godine Zakonom o bankama donesena odluka za ukidanje naknade za prijevrmeni povrat, samo sto neke banke se i oglusuju, tako da provjeri obavezno :)
_Reds_

#624 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

Kralj Tvrtko I. wrote:Jel poznato nekom da li je moguce kod podizanja kredita za kupovinu stana iskombinovati nekako da se odobri veca suma za nekih 10-tak hiljada ili 15, i da se ta suma isplati u kešu? Npr: ako je stan 60000 da mi odobre 75000 i da onu razliku isplate na ruke? Nadam se da je jasno pitanje :D

Mislim da moze, to je neka klauzula zvana pare za renoviranje stana. Eh sve zavisi kolika ti je hipoteka, tj. procjenjena vrijednost stana, a koliko kredita uzimas, i koje je mjerene osiguranja kredita.
microbay

#625 Re: Unicredit banka, all about

Post by microbay »

Mezopotamija wrote:
perfect_guy wrote:

I ja sam ovo nacula, ne uzmi za sigurno, kao da je od ove godine Zakonom o bankama donesena odluka za ukidanje naknade za prijevrmeni povrat, samo sto neke banke se i oglusuju, tako da provjeri obavezno :)

Danas sam bio u banci, situacija je sledeća, vraća se ostatak glavnice + cjelokupna preostala kamata . Za prijevremeno zatvaranje nema nikakve naknade . Znači vrlo jednostavno broj preostalih rata se pomnoži sa iznosom rate i to se vraća , nema nikakvog umanjenja kamate niti se nešto dodatno plaća sem ako nema zatezne kamate ukoliko je bilo kasnjenja rata . Jedini uslov koji traže je da moraš dostaviti dokaz o porijeklu novca kojim zatvaras kredit .
Post Reply