Kako mislis, nemoj mi molim tih opstih pitanja, da to im je karta za dzennet ako budu radili po tom sto taj sehadet povlaci, da ti ne nabrajam islamske sarte sad a prije njih imanske. Sta zelis da kazes s ovim pitanjem?OK. Je li to ujedno i karta za dzennet?
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- miskin
#601 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- Kroksica
#602 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Miske, sta mislis o Krscanima Unitaristima?miskin wrote:
A sta mislis da procitas tefsir tih ajeta http://www.bikc.de/tefsir/index.php?page=53 i da vidis na koje krscane se to odnosi ako ti nije problem.
- miskin
#603 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A tko su sad ti, i po cemu se razlikuju od ovih rimokatolickih i zasto skaces na drugu temu?Kroksica wrote:Miske, sta mislis o Krscanima Unitaristima?miskin wrote:
A sta mislis da procitas tefsir tih ajeta http://www.bikc.de/tefsir/index.php?page=53 i da vidis na koje krscane se to odnosi ako ti nije problem.
- Kroksica
#604 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Aaaaa! Znaci ima nesto sto "povlaci" taj sehadet, nije dovoljno samo rec nego i ispuniti jos "par" nekih uslova i ne mislim samo na sarte, koje ti spomenu. Nasa ti dade ajet koji govori o lijepim vjernicima, nemuslimanima a ti puf pa tefsir iz hadisa o dogadjaju koji se desio u vrijeme Poslanika. Necu da komentarisem hadis ali cu da ti napomenem da Kur'an nije zbirka historijskih prica. Druga stvar, a neki dan sam je pominjala na nekoj od tema, je Iblis. Iblis je lik koji vjeruje i zna dokazano da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed njegov poslanik a opet ce na dno Dzehennema. Zbog cega? Pa zbog svojih (ne)djela.miskin wrote:Kako mislis, nemoj mi molim tih opstih pitanja, da to im je karta za dzennet ako budu radili po tom sto taj sehadet povlaci, da ti ne nabrajam islamske sarte sad a prije njih imanske. Sta zelis da kazes s ovim pitanjem?OK. Je li to ujedno i karta za dzennet?
Nije mi namjera da ti pametujem, samo da ti skrenem paznju da ne sudis na osnovu svojih nekih pretpostavki jer islam nije crno-bijel.
- nasa
#605 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Boga mi Miske krenuh da pisem isto sto i @kroskica odnosno
ajeti su se u to vrijeme odnosili na konkretne krscane iz hadisa ,a na koga se odnose danas,Kur'an je za sva vremena...pa sigurno bi se nasli neki krscani i na koje se danas odnosi....
ajeti su se u to vrijeme odnosili na konkretne krscane iz hadisa ,a na koga se odnose danas,Kur'an je za sva vremena...pa sigurno bi se nasli neki krscani i na koje se danas odnosi....
- Kroksica
#606 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jos uvijek smo na temi, ljepoto.miskin wrote: A tko su sad ti, i po cemu se razlikuju od ovih rimokatolickih i zasto skaces na drugu temu?
Unitaristi su Krscani koji vjeruju u jednog Boga i vjeruju da je Isus boziji poslanik ili nesto slicno. Uglavnom, ne gledaju na njega kao bozanstvo nego kao nekoga koga je Bog izabrao da bude moralni uzor ljudima. Isto ko u nas Isa i ostala poslanicka ekipa.
Pretpostavljam da se od Islama razlikuju zbog toga sto ne priznaju Muhammeda kao posljednjeg poslanika, ali ono najvaznije je da vjeruju u jednog Boga i samim tim su oslobodjeni grijeha sirka.
- stotka12
#607 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Npr, Ko?nasa wrote:Boga mi Miske krenuh da pisem isto sto i @kroskica odnosno
Arianci(Arianer) sto nisu vjerovali u sveto trojstvo?
Nema ih,pobila ih ecclesia catolica ,da ne nabrajam druge
@
Crno-bijel je samo u datom odgovoru,bez Sehadeta NEMA karte za Dzenet a sa priznanjem se dobija karta al koliki i kakav je put do dzeneta ulazi u onome sto ti neces da cujes....pardon citas.
Izvinjavam se na upadu u diskus
- Kroksica
#608 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sta je sehadet?stotka12 wrote:
@
Crno-bijel je samo u datom odgovoru,bez Sehadeta NEMA karte za Dzenet a sa priznanjem se dobija karta al koliki i kakav je put do dzeneta ulazi u onome sto ti neces da cujes....pardon citas.
- miskin
#609 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Naravno da ima, a to su islamski sarti, i oni su farz, kada na njih ne bi nista dodao naravno bez oduzimanja usao bi u Dzennet, sve ostalo je dobrovoljno. Ima tona ajeta koja govori da su krscani nevjernici i ti meni sad kazes da jedan ajet koji je onako prividno gledajuci kontradiktoran ostalim ajetima da presudi po ovom pitanju. Zna se na koje se krscane odnosi taj ajet, a ovi danasnji koji vjeruju u trojstvo nisu ni blizu toga. Zaista mi je tuzno da moram se pravdati zbog takve stvari kada kazem da su krscani nevjernici, pa to je necuveno. Kur'an nije zbirka istorijski prica, i ovaj događaj je dosao u hadisu a ne u Kur'anu, ali te moram podjestiti da su brojni ajeti koji govore o istoriji prijasnji naroda, od Nuha preko Musaa Jusufa pa do Isaa, koji su s ciljem pomenuti.Aaaaa! Znaci ima nesto sto "povlaci" taj sehadet, nije dovoljno samo rec nego i ispuniti jos "par" nekih uslova i ne mislim samo na sarte, koje ti spomenu. Nasa ti dade ajet koji govori o lijepim vjernicima, nemuslimanima a ti puf pa tefsir iz hadisa o dogadjaju koji se desio u vrijeme Poslanika. Necu da komentarisem hadis ali cu da ti napomenem da Kur'an nije zbirka historijskih prica. Druga stvar, a neki dan sam je pominjala na nekoj od tema, je Iblis. Iblis je lik koji vjeruje i zna dokazano da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed njegov poslanik a opet ce na dno Dzehennema. Zbog cega? Pa zbog svojih (ne)djela.
Nije mi namjera da ti pametujem, samo da ti skrenem paznju da ne sudis na osnovu svojih nekih pretpostavki jer islam nije crno-bijel.
Da, Iblis ima vece ubjeđenje od svih nas zajedno i zna da je to istina jer je pricao sa Allahom, vidio stvari gajba ali ce opet u Dzehennem. Pitas zasto? Zato sto je otkazao poslusnost Allahu i nije se htio pokloniti Ademu, poznat događaj.I njemu nece koristiti njegovo vjerovanje jer je on svoj iman poništio kufrom koji se očituje kroz odbijanje izvršenja naredbe i kroz oholost pokušao je uzvisiti se nad Uzvišenim Allahom, dž.š., i uzoholio se da ispuni i ostvari njegovu želju!
- miskin
#610 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kur'an je za sva vremena tacno, no ne mozes ga tako tefsiriti. Samo da te pitam da li ti vjerujes da krscani nisu nevjernici i da ce u dzennet molim te odgovori mi?nasa wrote:Boga mi Miske krenuh da pisem isto sto i @kroskica odnosno
- stotka12
#611 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ovo je Shehadetmiskin wrote:Naravno da ima, a to su islamski sarti, i oni su farz, kada na njih ne bi nista dodao naravno bez oduzimanja usao bi u Dzennet, sve ostalo je dobrovoljno. Ima tona ajeta koja govori da su krscani nevjernici i ti meni sad kazes da jedan ajet koji je onako prividno gledajuci kontradiktoran ostalim ajetima da presudi po ovom pitanju. Zna se na koje se krscane odnosi taj ajet, a ovi danasnji koji vjeruju u trojstvo nisu ni blizu toga. Zaista mi je tuzno da moram se pravdati zbog takve stvari kada kazem da su krscani nevjernici, pa to je necuveno. Kur'an nije zbirka istorijski prica, i ovaj događaj je dosao u hadisu a ne u Kur'anu, ali te moram podjestiti da su brojni ajeti koji govore o istoriji prijasnji naroda, od Nuha preko Musaa Jusufa pa do Isaa, koji su s ciljem pomenuti.Aaaaa! Znaci ima nesto sto "povlaci" taj sehadet, nije dovoljno samo rec nego i ispuniti jos "par" nekih uslova i ne mislim samo na sarte, koje ti spomenu. Nasa ti dade ajet koji govori o lijepim vjernicima, nemuslimanima a ti puf pa tefsir iz hadisa o dogadjaju koji se desio u vrijeme Poslanika. Necu da komentarisem hadis ali cu da ti napomenem da Kur'an nije zbirka historijskih prica. Druga stvar, a neki dan sam je pominjala na nekoj od tema, je Iblis. Iblis je lik koji vjeruje i zna dokazano da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed njegov poslanik a opet ce na dno Dzehennema. Zbog cega? Pa zbog svojih (ne)djela.
Da, Iblis ima vece ubjeđenje od svih nas zajedno i zna da je to istina jer je pricao sa Allahom, vidio stvari gajba ali ce opet u Dzehennem. Pitas zasto? Zato sto je otkazao poslusnost Allahu i nije se htio pokloniti Ademu, poznat događaj.I njemu nece koristiti njegovo vjerovanje jer je on svoj iman poništio kufrom koji se očituje kroz odbijanje izvršenja naredbe i kroz oholost pokušao je uzvisiti se nad Uzvišenim Allahom, dž.š., i uzoholio se da ispuni i ostvari njegovu želju!
MashAllah
- nasa
#612 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Npr.dobri ljudi,pojedinci,otkud mi znamo kako neko dozivljava vjeru u Boga i kako se odnosi prema njoj....ne odbijam ja da ce oni na Sudnjem danu spoznati Istinu,ali to ne znaci da ce u vjecni dzehenem....stotka12 wrote:Npr, Ko?nasa wrote:Boga mi Miske krenuh da pisem isto sto i @kroskica odnosno
@k
- miskin
#613 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
I znaci za tebe je onaj ko ne priznaje Muhammeda za poslanika, a priznaje Isaa kao poslanika i ne cini sirk sasvim uredu?Kroksica wrote:Jos uvijek smo na temi, ljepoto.miskin wrote: A tko su sad ti, i po cemu se razlikuju od ovih rimokatolickih i zasto skaces na drugu temu?
Unitaristi su Krscani koji vjeruju u jednog Boga i vjeruju da je Isus boziji poslanik ili nesto slicno. Uglavnom, ne gledaju na njega kao bozanstvo nego kao nekoga koga je Bog izabrao da bude moralni uzor ljudima. Isto ko u nas Isa i ostala poslanicka ekipa.
Pretpostavljam da se od Islama razlikuju zbog toga sto ne priznaju Muhammeda kao posljednjeg poslanika, ali ono najvaznije je da vjeruju u jednog Boga i samim tim su oslobodjeni grijeha sirka.
A sta da radimo s ovim ajetom, kud cemo sa njim, i mnogim drugim gdje se trazi vjerovanje u poslanika i da se ne prav razlika među poslanicima nego da se vjerujue u sve njih, kako da ih protumacimo?
”O vjernici, vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, i u Knjigu koju On Svome Poslaniku objavljuje, i u Knjigu koju je objavio prije. A onaj koji ne bude vjerovao u Allaha, i u meleke Njegove, i u Knjige Njegove, i u poslanike Njegove, i u onaj svijet – daleko je zalutao.” (En-Nisa’, 136)
- Challenger__
#614 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Besmislica, 100 %. "Simbol vjere" koji sadrži "trojstvo" je definisan na prva dva vaseljenska Sabora, zaključno sa Carigradom, 381 godine. Dakle, Poslanik se nije mogao susreti sa "drugim" i drugačijim hrišćanima.miskin wrote: Zna se na koje se krscane odnosi taj ajet, a ovi danasnji koji vjeruju u trojstvo nisu ni blizu toga.
- Kroksica
#615 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zaboravljas u tim svojim sartovima spomenuti iskrenost i predanost. Nijedan od njih nije validan ako ne sadrzi ove dvije "komponente". Nebitno sad to, ne raspravljam o sartima. Na koliko mjesta u Kur'nu se spominje da ce Allah swt suditi ljudima na osnovu njuhovih dijela? Na mnogo, mnogo mjesta. Naravno, vjera u JEDNOG Boga je najbitnija, zato sam ti i navela primjer Krscana koji u to i vjeruju. Imas ti jos masu ljudi koji vjeruju u jednog Boga, vode se lijepim moralnim nacelima ali ne praktikuju nijednu od ponudjenih religija i mislim da je jako pogresno da covjek, jedan obican stvor, osudi takve ljude na vjecni dzehennem a samo Allah swt zna srca ljudi.miskin wrote:Naravno da ima, a to su islamski sarti, i oni su farz, kada na njih ne bi nista dodao naravno bez oduzimanja usao bi u Dzennet, sve ostalo je dobrovoljno. Ima tona ajeta koja govori da su krscani nevjernici i ti meni sad kazes da jedan ajet koji je onako prividno gledajuci kontradiktoran ostalim ajetima da presudi po ovom pitanju. Zna se na koje se krscane odnosi taj ajet, a ovi danasnji koji vjeruju u trojstvo nisu ni blizu toga. Zaista mi je tuzno da moram se pravdati zbog takve stvari kada kazem da su krscani nevjernici, pa to je necuveno. Kur'an nije zbirka istorijski prica, i ovaj događaj je dosao u hadisu a ne u Kur'anu, ali te moram podjestiti da su brojni ajeti koji govore o istoriji prijasnji naroda, od Nuha preko Musaa Jusufa pa do Isaa, koji su s ciljem pomenuti.Aaaaa! Znaci ima nesto sto "povlaci" taj sehadet, nije dovoljno samo rec nego i ispuniti jos "par" nekih uslova i ne mislim samo na sarte, koje ti spomenu. Nasa ti dade ajet koji govori o lijepim vjernicima, nemuslimanima a ti puf pa tefsir iz hadisa o dogadjaju koji se desio u vrijeme Poslanika. Necu da komentarisem hadis ali cu da ti napomenem da Kur'an nije zbirka historijskih prica. Druga stvar, a neki dan sam je pominjala na nekoj od tema, je Iblis. Iblis je lik koji vjeruje i zna dokazano da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed njegov poslanik a opet ce na dno Dzehennema. Zbog cega? Pa zbog svojih (ne)djela.
- nasa
#616 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Otkud znam sta su,ne znam za sve muslimane 100% koliko i kakvih pravaca ima....vjerujem da medju krscanima ima dobrih ljudi koji se trude da dostignu Boziju milost,a Bog je Milostiv i nece ih ostaviti bez upute....vjerujem da ima i onih koji su nevjernici....miskin wrote:Kur'an je za sva vremena tacno, no ne mozes ga tako tefsiriti. Samo da te pitam da li ti vjerujes da krscani nisu nevjernici i da ce u dzennet molim te odgovori mi?nasa wrote:Boga mi Miske krenuh da pisem isto sto i @kroskica odnosno
- stotka12
#617 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Razumijem.al moje Znanje dostize samo do toga da ko god je cuo za Islam i ne prihvati ga ici ce u vjecni dzehenem.nasa wrote:Npr.dobri ljudi,pojedinci,otkud mi znamo kako neko dozivljava vjeru u Boga i kako se odnosi prema njoj....ne odbijam ja da ce oni na Sudnjem danu spoznati Istinu,ali to ne znaci da ce u vjecni dzehenem....stotka12 wrote:Npr, Ko?nasa wrote:Boga mi Miske krenuh da pisem isto sto i @kroskica odnosno
@k
Naravno da ovo nije razlog da se neMuslimani osjete uvrijedjenim,jer ako ne vjeruju ne trebaju ni pridavat vaznost necemu u sta ne vjeruju.
- Kroksica
#618 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije se poslanik ni susret'o. Allah swt govori o toj "vrsti" Krscana.Challenger__ wrote:Besmislica, 100 %. "Simbol vjere" koji sadrži "trojstvo" je definisan na prva dva vaseljenska Sabora, zaključno sa Carigradom, 381 godine. Dakle, Poslanik se nije mogao susreti sa "drugim" i drugačijim hrišćanima.miskin wrote: Zna se na koje se krscane odnosi taj ajet, a ovi danasnji koji vjeruju u trojstvo nisu ni blizu toga.
- Challenger__
#619 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dobro je bona, izrazio sam se plastično. Polako.Kroksica wrote: Nije se poslanik ni susret'o. Allah swt govori o toj "vrsti" Krscana.
- miskin
#620 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@kroksica ne zelim vise da raspravljam s tobom o nacelima i temeljima islama koji se tebi ne sviđaju kao ni brojne druge stvari. Selam alejk.
@nasa Samo cu da podebljam jednu tvoju misao koja mi je dala odgovor koji sam prizeljkivao da cujemOtkud znam sta su,ne znam za sve muslimane 100% koliko i kakvih pravaca ima....vjerujem da medju krscanima ima dobrih ljudi koji se trude da dostignu Boziju milost,a Bog je Milostiv i nece ih ostaviti bez upute....vjerujem da ima i onih koji su nevjernici....
- Challenger__
#621 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Govori o "Rum-u", čija se pobjeda sa radošću iščekuje, a taj Rum je opisane vjere koje sam iznio, na temelju odluka Sabora, a na ne neke apstrakne wishful "vjere".
- Kroksica
#622 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nemoj donositi bezze zakljucke i postavljat bezze pitanja. Da mi je u redu bila bih Unitaristica, jok Muslianka. Naravno da cu, kao Muslimanka, reci da su i ovi zalutali donekle jer ne priznaju Muhammeda, samim tim i Kur'an ali ocito je da su izbjegli onaj naeoprostivi grijeh, pa zasto da ih odmah zadzehenemim? Opet ti kazem, poenta mi je da ti skrenem paznju na ovo sto sam vec spomenula, jok da te ubjedjujem da ima jos vjernika osim Muslimana.miskin wrote:I znaci za tebe je onaj ko ne priznaje Muhammeda za poslanika, a priznaje Isaa kao poslanika i ne cini sirk sasvim uredu?Kroksica wrote:Jos uvijek smo na temi, ljepoto.miskin wrote: A tko su sad ti, i po cemu se razlikuju od ovih rimokatolickih i zasto skaces na drugu temu?
A sta da radimo s ovim ajetom, kud cemo sa njim, i mnogim drugim gdje se trazi vjerovanje u poslanika i da se ne prav razlika među poslanicima nego da se vjerujue u sve njih, kako da ih protumacimo?
”O vjernici, vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, i u Knjigu koju On Svome Poslaniku objavljuje, i u Knjigu koju je objavio prije. A onaj koji ne bude vjerovao u Allaha, i u meleke Njegove, i u Knjige Njegove, i u poslanike Njegove, i u onaj svijet – daleko je zalutao.” (En-Nisa’, 136)
- Kroksica
#623 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Dusa ti pogresno me shvatiti. Helenejse. Alejkumu Selam.miskin wrote:@kroksica ne zelim vise da raspravljam s tobom o nacelima i temeljima islama koji se tebi ne sviđaju kao ni brojne druge stvari. Selam alejk.
- Kroksica
#624 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Uredu je, samo ti.Challenger__ wrote:Dobro je bona, izrazio sam se plastično. Polako.Kroksica wrote: Nije se poslanik ni susret'o. Allah swt govori o toj "vrsti" Krscana.
- nasa
#625 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Hajde ovako
kao sto stotka rece ne sikiraju se krscani previse s nasim prognozama za njih jer i onako ne vjeruju da smo mi na ispravnom odnosno predvidjaju nam bar jednake muke kao sto vi zakljuciste za njih
To je bezveze ali razumljivo jer da je Bog rekao idu iz svih religija u dzenet onda bi nastala opca konfuzija jer bi znacilo da Istina ima vise ,a to je nemoguce ili bi znacilo da je svejedno koju vjeru izaberes sto je opet besmisleno!
Bog da je htio svi bi bili iste vjere,ali nismo.....
Put do dzeneta je moguc samo dobrim djelima i ako ona nadmase losa,cista matematika
a ostale nesuglasice cemo okoncati na dzenetskom forumu insallah
kao sto stotka rece ne sikiraju se krscani previse s nasim prognozama za njih jer i onako ne vjeruju da smo mi na ispravnom odnosno predvidjaju nam bar jednake muke kao sto vi zakljuciste za njih
To je bezveze ali razumljivo jer da je Bog rekao idu iz svih religija u dzenet onda bi nastala opca konfuzija jer bi znacilo da Istina ima vise ,a to je nemoguce ili bi znacilo da je svejedno koju vjeru izaberes sto je opet besmisleno!
Bog da je htio svi bi bili iste vjere,ali nismo.....
Put do dzeneta je moguc samo dobrim djelima i ako ona nadmase losa,cista matematika