Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Hrulj

#601 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Šta hoćeš sa definicijom građanskog rata? Da dokažeš da je u SV Bosni bio građanski rat? Smijurija. To se tako ne radi. I nikada se nije radilo tako. Radi se tako što se nađe relevantan domaći ili strani izvor koji to tvrdi.

Nađi historijski izvor, ili zašuti.
A civil war is a war between organized groups within the same nation state or republic,[1] or, less commonly, between two countries created from a formerly united nation state.[2] The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies.[1] The term is a calque of the Latin bellum civile which was used to refer to the various civil wars of the Roman Republic in the 1st century BC.
A civil war is a high-intensity conflict, often involving regular armed forces, that is sustained, organized and large-scale. Civil wars may result in large numbers of casualties and the consumption of significant resources.[3]

Ili da ti prevedem, gradjanski ratj je rat izmedju organizovanih grupa unutar iste nacije.
Znaci, da li je tvrtko i njegovi bila organizovana grupa, koja se zalagala da ga vrate na prijesto?
Jeste.
Da li je njegov brat to isto?
Jeste.
Eto ti gradjanskog rata.
Challenger__

#602 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Ni po jednoj tački unutrašnji konflikt srednjevjekovne bosanske vlastele nikada nije poprimio formu građanskog rata, ili, sa BWK:
Građanski rat je oružana borba antagonističkih društvenih grupa unutar jedne države, borba građana koji su bili potčinjeni istoj državnoj vlasti. Razlikuje se od oružanog ustanka dužim trajanjem i boljom organizacijom zaraćenih strana. Najpoznatiji građanski ratovi u historiji bili su: građanski ratovi u Starom Rimu, seljački ratovi u Srednjem vijeku, vjerski ratovi u Srednjem vijeku, ratovi dviju ruža u Engleskoj, Američki građanski rat, Pariška komuna, građanski rat u Rusiji nakon Oktobarske revolucije.
1. niti po formi, niti po sadržaju;
2. niti po bilo kom poznatom izvoru;

Ukratko, shvatam. Ti si lik koji umišlja, koji spamma temu i nema blage veze o srednjevjekovnoj bosanskoj historiji.
Hrulj

#603 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Ni po jednoj tački unutrašnji konflikt srednjevjekovne vlastele nikada nije poprimio formu grašanskog rata, ili, sa BWK
Građanski rat je oružana borba antagonističkih društvenih grupa unutar jedne države, borba građana koji su bili potčinjeni istoj državnoj vlasti. Razlikuje se od oružanog ustanka dužim trajanjem i boljom organizacijom zaraćenih strana. Najpoznatiji građanski ratovi u historiji bili su: građanski ratovi u Starom Rimu, seljački ratovi u Srednjem vijeku, vjerski ratovi u Srednjem vijeku, ratovi dviju ruža u Engleskoj, Američki građanski rat, Pariška komuna, građanski rat u Rusiji nakon Oktobarske revolucije.
1. niti po formi, niti po sadržaju;
2. niti po bilo kom poznatom izvoru;
3. u srednjevjekovnoj Bosni nikada nije bio "grašanski rat".

Ukratko, shvatam. Ti si lik koji umišlja, koji spamma temu i nema blage veze o srednjevjekovnoj bosanskoj historiji.
Sumnjam i ja da je bio grasanski rat.
Rat ruza je odlican primjer, ista stvar kao u Bosni.
Dvije struje se borile za prijesto.
Nego ne valja ti ta nasa domaca definicija. Bas komunisticki inspirisana glupost.
Imas zato englesku koja kaze:
A civil war is a war between organized groups within the same nation state or republic,[1] or, less commonly, between two countries created from a formerly united nation state.[2] The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies.[1] The term is a calque of the Latin bellum civile which was used to refer to the various civil wars of the Roman Republic in the 1st century BC.
A civil war is a high-intensity conflict, often involving regular armed forces, that is sustained, organized and large-scale. Civil wars may result in large numbers of casualties and the consumption of significant resources.[3]
Challenger__

#604 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

Po toj nadrihistorijskoj analogiji i jedan puč bi se mogao svrstati u "građanski rat". Olakšaj sebi i ne blamiraj se više. Knjige u ruke pa navrati za... 1000 godina na temu.

OVER AND OUT.
Hrulj

#605 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:Po toj nadrihistorijskoj analogiji i jedan puč bi se mogao svrstati u "građanski rat". Olakšaj sebi i ne blamiraj se više. Knjige u ruke pa navrati za... 1000 godina na temu.

OVER AND OUT.
Nadrihistorijska?
Opceprihvacena definicija gradjanskog rata ti je ta koju sam ti naveo.
Da se u Bosni pojave Plavi i Crve i da zarate a da su iz ove drzave to bi bio gradjanski rat.
Challenger__

#606 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

A sad da napišem nešto radi drugih, koje zanima istina:

- Postoje različite pojave kao što je državni udar, prevrat, pobuna, buna, nemiri manjih ili većih razmjera, a nešto sasvim drugo je - građanski rat, čija se definicija, naravno, ne može amaterski protezati na čitav niz različitih pojava;

- Medievalisti (stručnjaci za srednji vijek) koji su obrađivali srednjevjekovnu Bosnu su u njoj zapazili dvije karakteristične pojave: 1. striktna zabrana ropstva i 2. odsustvo građanskih ratova, iako je srednjevjekovna Bosna bila crkveno heterogena.

Pripisati srednjevjekovnoj Bosni građanski rat ili ropstvo je ne samo elementarno neznanje, nego negiranje njenih osnovnih srednjevjekovnih obilježja, od Kulina bana do ubistva (od strane Osmanlija) posljednjeg kralja, 1463 godine.
Hrulj

#607 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

Challenger__ wrote:A sad da napišem nešto radi drugih, koje zanima istina:

- Postoje različite pojave kao što je državni udar, prevrat, pobuna, buna, nemiri manjih ili većih razmjera, a nešto sasvim drugo je - građanski rat, čija se definicija, naravno, ne može amaterski protezati na čitav niz različitih pojava;

- Medievalisti (stručnjaci za srednji vijek) koji su obrađivali srednjevjekovnu Bosnu su u njoj zapazili dvije karakteristične pojave: 1. striktna zabrana ropstva i 2. odsustvo građanskih ratova, iako je srednjevjekovna Bosna bila crkveno heterogena.

Pripisati srednjevjekovnoj Bosni građanski rat ili ropstvo je ne samo elementarno neznanje, nego negiranje njenih osnovnih srednjevjekovnih obilježja, od Kulina bana do ubistva (od strane Osmanlija) posljednjeg kralja, 1463 godine.
:zzzz:
Zar ti ne rece da si zavrsio sa mnom :zzzz:
Rat za prijesto se uklapa u definiciju gradjanskog rata.
tmujoo

#608 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by tmujoo »

OVAJ hRKLJUS bas veze nema...ja mislio covjek zna nesto,,
Tacticus

#609 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Tacticus »

u srednjovjekovonoj bosni je bilo gradzanskih ratova, tj. borbi za prestolje
ali to ne umanjuje cinjenicu da smo mi imali duzu nezavisnost i kraljevstvo od hrvata, a tu smo negdje sa srbima ako ukljucimo prvo srpsko kraljevstvo
eluna

#610 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by eluna »

Nadzornik wrote:Slijedeci tu politiku katolika i pravoslavaca BiH muslimani su se asimilirali u Bosnjake a niko nece da bude ono sto jeste,
Bosanac i Hercegovac... :sad:

Ja sam Bosnjak, Vjera mi je Islam, Jezik mi je Bosanski...!!!

Obzirom na ovu gore parolu najnovijeg popisa stanovnistva u BiH,kako bi trebali ona dva druga naroda da se izjasne...???

Sejdic i Finci,vas dvojica malo sacekajte da se prvo izjasne ovi gore pomenuti... :)
:thumbup: ...... načekat će se oni

popis se i zamajava baš zato što će pokazati da u nas ima 80% OSTALIH, pa su se oni ustavno PRAVI već odavno skontali da će da izvise na tom popisu

što se države tiče - formalno pravno želim samo da budem GRAĐANKA ......... živo mi se hebe za ostalo - sve ostalo je moja privatna stvar sa čim država nema ništa
eluna

#611 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by eluna »

Nadzornik wrote:Ja jesam cuo za Bosnjaka Ateistu,ima ih hvala bogu mnogo ali za Bosnjaka Pravoslavca i Bosnjaka Katolika jos nisam cuo...??? :?
ni ja bogami ...... I TO JE SUŠTINA NAŠEG PROBLEMA ....... i zato i pitah što sam pitala, ali eto ima i onih koji smatraju da su takva pitanja glupost i odraz neobrazovanosti i primitivizma
eluna

#612 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by eluna »

Nadzornik wrote:
Hrulj wrote: Bosnjaci su nacija a ne vjerska skupina i mrzim kada ih se ogranicava na jednu vjeru.
Ja znam da samo Reis Kavazovic poziva muslimane da se izjasne kao Bosnjaci,cekam jos Patrijarha Srpskog i Kardinala Katolickog da pozovu svoj narod da se izjasne kao Bosnjaci.
:thumbup:

bolje čekaj vanzemaljce - prije će oni :lol: :lol: :lol:
Hrulj

#613 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

eluna wrote:
Nadzornik wrote:Ja jesam cuo za Bosnjaka Ateistu,ima ih hvala bogu mnogo ali za Bosnjaka Pravoslavca i Bosnjaka Katolika jos nisam cuo...??? :?
ni ja bogami ...... I TO JE SUŠTINA NAŠEG PROBLEMA ....... i zato i pitah što sam pitala, ali eto ima i onih koji smatraju da su takva pitanja glupost i odraz neobrazovanosti i primitivizma
Ima ih gomila.
eluna

#614 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by eluna »

Hrulj wrote:
ioannes wrote:gradanski rat u srednjovjekovnoj Bosni
ti si stvarno Trol
ovo plavo si zanemario :eh:
Hrulj

#615 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

eluna wrote:
Hrulj wrote:
ioannes wrote:gradanski rat u srednjovjekovnoj Bosni
ti si stvarno Trol
Uopce ne. Tvrtko je isprva bio komandir "regular armed forces"
Nakon sto je zbacen u pucu njegov brat je to postao.
Zatim je puc prerastao u rat velikih razmjera, jer se borilo za kontrolu drzave kroz osvajanja vlastelinskih posjeda.
eluna

#616 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by eluna »

Hrulj wrote:
eluna wrote:
Hrulj wrote: A civil war is a war between organized groups within the same nation state or republic,[1] or, less commonly, between two countries created from a formerly united nation state.[2] The aim of one side may be to take control of the country or a region, to achieve independence for a region, or to change government policies.[1] The term is a calque of the Latin bellum civile which was used to refer to the various civil wars of the Roman Republic in the 1st century BC.
Uopce ne. Tvrtko je isprva bio komandir "regular armed forces"
Nakon sto je zbacen u pucu njegov brat je to postao.
Zatim je puc prerastao u rat velikih razmjera, jer se borilo za kontrolu drzave kroz osvajanja vlastelinskih posjeda.
evo ti zvaničan prevod - a pošto vidim da znaš da čitaš, sam skontaj šta u tvojoj definiciji fali (osim građana)

Građanski rat je konfikt velikog intenziteta, često uključujući regularne oružane snage, a koji sukob je neprekidan, organizovan i velikih razmjera. Građamski ratovi mogu rezultirati velikim brojem žrtava i značajnim utroškom resursa.
Hrulj

#617 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Hrulj »

[quote="eluna"]

Gradjani nisu potrebni za gradjanski rat, Gradjanska buna se naziva revolucija.
Gradjanskim se naziva jednostavno jer su sukobljene strane dio iste drzave.

Intenzitet ne fali, regularne snage ne fale, nisu prekidali kada su se za vratove pohvatali dok jedan nije odnio pobjedu i obuhvatalo je sve slojeve drustva jer je plemstvo kupilo vojsku od seljaka i kmetova.
A o zrtvama nitko nije pisao jer nikome nije bitan kmet iz bjelimica kao plemic iz blagaja
Challenger__

#618 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Challenger__ »

eluna - gubiš vrijeme sa notornom neznalicom. Nema on BLAGE VEZE o srednjevjekovnoj Bosni.
bdzs

#619 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by bdzs »

cakinaki wrote:SMOJESNO,SMIJESNOOO,bosnjacku tezu istorije moze oboriti svako ko je isao u samo osnovnu skolu,,prvo,,kakva je to prica da u bih do prije dvjesta godina nije ni bilo srba i hrvata,,pa ko je bio mehmed pasa sokolovic rodjen u bih u 16 vijeku,,pa prosle god ministar inostrani poslova turske davatoglu u sred sarajeva izjavi ovako,,da nije bilo otomanskog carstva mehmed pasa sokolovic bi ostao obican SRPSKI seljak,,a ko je makarije sokolovic,,rodjeni brat mehmed pase sokolovica i bivsi patrijah spc, jedno od osnovnih pravila na kojima pociva spc je da patrijarh spc ne moze biti samo pravoslavne vjere vec mora biti i srpskoga roda,,,dalje najvaznije,,jel jel mozda bosna dobila ime po bosnjanima,bosnjacima,bosancima,,ili je obrnuto,,,a po cemu je dobila bosna ime..po rijeci bosni,,i oni koji zivjese nkad u bosni zvase se bosnjani,pa dolaskom turaka zvase se bosnjaci,pa sad bosanci...tako se zvase i zovu se jel ljudi zive u bosni koja je dobila ime po rijeci bosni ali ko su ti ljudi koji zivjese u bosni i koji sad zive u bosni,odakle se oni doselise koji mi jezik sad pricamo,,,mi svi pricamo SLOVENSKI jezik tj,jezik SLOVENA,,,znaci bosna je nekad naseljena slovenskim narodom,,,jel ko tad bio u bosni prije naseg dolaska,iliri,,pa iako su bili,oni su bili velika manjina u odnosu na slovene tako da su se veoma brzo asimilirali pa sad i ne postoji trag koji su jezik pricali ti ljudi u bosni prije naseg dolaska ovde,,to bi nekako znacilo ovako u bosni prije nekih 1300 god je zivjelo 1000 ilira i doslo je 15000 slovena,i ti malo brojni iliri su se utopili u veceinske slovene,dokaz je normalno jezik koji mi pricamo,,,i TU SMO SAD...nogdje nigdje i nigdje ne mozete naci kad je rijec o dolasku slovena na ove prostore da su se doselili i bosnjaci,,vec iskljucivo srbi i hrvati,,ne postoji ni jedno slovensko pleme po imenu bosnjaci,,to zna o otac vase nacije muhamed tunjo filipovic,,pa zato i govori da ste vi danasnji bosnjaci porijeklom iliri i to mu je glavni cilj,da bosnjaci se smatraju ilirima,on je profesor istorije i svjestan je da je bosnjake nemoguce staviti u isti kos sa srbima i hrvatima kad su sloveni u pitanju,,,i mi u bosni i jesmo jedan narod sa onima u srbiji u hrvatskoj,jel svi smo sloveni,srbi i hrvati,i onaj ko je sad hrvat ne mora znaciti da mu je daleki predak sloven bio hrvat mozda je bio sloven srbin ili obrnuto,jel vjera je kasnije odigrala veliku ulogu...
Ne dipr!Ako si se zato registrovo prošetaj do hale.
SaPnA

#620 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by SaPnA »

a samo su se srbi i hrvati doselili ovdje, aha oho
Liga Rojalista

#621 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Liga Rojalista »

Interna previranja u srednjovjekovnoj bosni se mogu okarakterizirati kao jedan vid građanskog rata.Ne znam što pjenite Hrulj je u pravu.Vidim da saloncima smetaju iole nacionalno osvješteniji i historjski edukovaniji bos forumaši pa ih nastoje diksreditovati i linčovati.A aktivno im pomažu ovi "građani i građanke" metropolite i sl....
fantom slobode

#622 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by fantom slobode »

U Bosni nije nikad bilo ni Srba ni Hrvata, niti ih danas ima. Prije najezde Turaka SVI stanovnici Bosne zvali su se Bošnjani, po dolasku Turaka Bošnjaci (što je u stvari turska riječ za Bosanca), a danas su Bosanci. Krajem 18. vijeka dolaze učitelji i svećenici iz Srbije i nagovaraju pravoslavne Bosance da se zovu Srbi a Srbija će ih za uzvrat štititi od Turaka. Proces 'srbizacije' pravoslavnih Bosanaca traje sve do današnjih dana i još nije završen, jer mnogi pravoslavci u Sarajevu i drugim većim gradovima BiH ne žele biti Srbi. Potpuno analogan proces kroatizacije bosanskih katolika počinje u četvrtoj deceniji 19. vijeka. To nipošto ne znači da katolici na Pacifičkim otocima nisu Hrvati.

Sljedeći članak objavio je ugledni franjevac fra Antun Knežević u časopisu 'Bosanski prijatelj' 1870. godine:

Neke naše komšije vrlo se ljute, što se dičimo i ponosimo našim starim imenom, jezikom i običajima i što pod živu glavu nećemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas složne su naše komšije, koje ćemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi traži od nas nešto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o živu glavu – da se slože. Prijatelj Jovo poručuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, “jok Bošnjače, ti si moj i moraš prigrliti moje ime.“ Potegni tamo, potegni amo, a sve bez našega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svađe, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo već odavna tome priučili, mi bi se morali od čuda kameniti kao kulašinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitaćemo naše prijatelje, koji se bave perom i štampom: za što se tako svađate za nas, kad dobro znadete, da je Bošnjak od starine privikao dičiti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drži tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) naše mile domovine sjeća nas onih vremena, kada se je naša domaća vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajući se ponosnim i junačkim imenom Bošnjak. Gledamo na mnoge dokumente domaćih spisatelja iz prošlih vjekova, u kojima se uvijek spominje naše pravo narodno ime Bošnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bošnjak. Od toga nećemo niti smijemo otstupiti, toga ćemo se imena držati vijerno i stalno. Mi se ponosimo time, da je upravo naš jezik, a iz naše otadžbine uzet za osnovu književnog jezika naših komšija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadžić, Daničić, pa Ljudevit Gaj prenijeli su naš lijepi jezik u književnost obaju rečenih naroda, te ga prozvaše kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava dičiti se, što se našim jezikom služe danas u književnosti naši prijatelji Jovo i Ivo, a to će nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zašto naziv, što su ga oni našem jeziku po svojoj volji, a bez našeg pitanja dali, sada nama po što po to hoće da nametnu, pa nam čak brane, da mi u našoj vlastitoj kući svoj jezik označujemo imenom našeg naroda. To je slično, kad bi našem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali čast i poštenje obodvojici naših prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad nećemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, već baš hoćemo, da svakome jasno dokažemo, da smo mi Bošnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju.
Liga Rojalista

#623 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Liga Rojalista »

cakinaki wrote:
SaPnA wrote:a samo su se srbi i hrvati doselili ovdje, aha oho
nabroj mi i jedno slovensko bosnjacko pleme,,,i stani,,koja je vasa zvanicna istorija,,muhamed tunjo filipovic,koji je najveci istoricar kod vas tvrdi da niste sloveni,,,ja mislim da bi se vi prvo trebali izmedju sebe dogovoriti,jel ovo postaje smijesno :D
I meksikanci odnosno azteci ne pricaju azteški već španjolski pa opet kažu za sebe da su starosjedioci....
tako da teza što bošnjaci pričaju slavenski jer su srbi ne stoji....sa druge strane slavenski jezik je najčistiji baš u bosni.Zato je srpski jezik i standardiziran u bosni Vuk nije išao u Niš ili Beograd da čuje kako se priča već u Bosnu....Tako da ako je iko smiješan to ste vi srbi sa svojom polu historijom gdje uzimamo ono što nam valja a izvrćemo i skrivamo ono što nam se ne sviđa.
Liga Rojalista

#624 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Liga Rojalista »

cakinaki wrote:a ko je donio slovenski jezik u bosnu,,donijele ga rode jel...pa turci su drzali u okupaciju bosnu stotinama godina pa mi ne propricasmo turski jezik.,,
Pa pričaš turski pričaš 8000 turcizama...
Black111

#625 Re: Asimilacija BiH pravoslavaca i katolika u Srbe i Hrvate?

Post by Black111 »

Tacticus wrote:u srednjovjekovonoj bosni je bilo gradzanskih ratova, tj. borbi za prestolje
ali to ne umanjuje cinjenicu da smo mi imali duzu nezavisnost i kraljevstvo od hrvata, a tu smo negdje sa srbima ako ukljucimo prvo srpsko kraljevstvo
Bezbeli. :D
Post Reply