KS - Načelnici opština: all about

Post Reply
Mastermind30

#601 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mastermind30 »

-LIBERO- wrote:@Havatar, naravno. Nasljedje koje je tu generacijama. Ali, slozio se ti ili ne, zadnjih 20 godina je to toliko usavrseno, da je i vise nego karikaturno.

@Mastermind30, nisam se osvrtao na jednu opstinu. Prokomentarisao sam sistem "vrijednosti" i favorizovanje prilikom zaposljavanja na razne budzetske sise l. naravno, da je to uhodano i tamo gdje SDP ima vlast, primjer ti je i opstina Centar u Sarajevu.

Svakako, po vertikali, i po godinama kojima upraznjavaju taj metod i princip udomljavanja, prednjaci SDA. Naravno, ne amnestiram ni jednu drugu stranku ili ti interesnu grupaciju.

I onda se kao pitamo zasto smo u ovolikom K. a svima nam je postalo nesto kao sasvim normalno, da se po principu pogodnosti, familijarnosti, stranacke pripadnosti ..uposljava, pa cak i po pozicijama, i na mjestima, koje su presudne u sistemu organizacije i odlucivanja.
Nikada se ovaj sistem nece promjeniti, na zalost nikada jer sve je vise ljudi koji vide priliku u njemu, bez ikakvom razmisljanja, truda, ideje dobiju posao na kojem ce ostati do kraja zivota. Nedostatak dinamike i generalno nas mentalitet da je drzava najbolji poslodavac nas najvise kosta jer ti imas jednu armiju koja zna kada se koji drzavni sluzbenik penzionise da bi dobio njegovo mjesto, nedavno sam svjedocio slicnom razgovou i sokirao sam se dokle to ide.
Sistem su ljudi, ljudi kod nas nece da rade i jedino ih zanima lagodnost koja ostavlja puno vremena za kafice i supljiranja, iole ozbiljni ljudi u ovoj zemlji lako mogu uspjeti, samo se treba izdici iz ove duboke uprosjecenosti koja je opceprihvatljiva.
Ne znam za vas ali bih se ja rokno da radim u opcini ili da sam neki fucking savjetnik
ultima_palabra

#602 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by ultima_palabra »

Kako uspjeti kad su lešinari ubili sav realni sektor... pusti šuplju.
udrch

#603 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

ja sam davno rekao gdje je rješenje, ali niko ne čita te dijelove..lakše je nekog optužiti da se uhljebio..
dok se ne pojavi grupa koja će ove kolektivne ugovore i prava onih koji ovise o državnoj sisi odjebati nema ništa od ove priče..dotad ćemo se držati svako svojih..ne da bi nama bilo bolje, nego da nam ne bude gore..
@Havatar, naravno. Nasljedje koje je tu generacijama. Ali, slozio se ti ili ne, zadnjih 20 godina je to toliko usavrseno, da je i vise nego karikaturno.
oduvijek je najbolje bilo biti "narodna vlast"..što ne dobiješ na račun, dobiješ ispod stola..usavršavali smo ovo nasljeđe 50 godina, samo što se sad češće mijenjaju igrači, pa i metode..ja bih čak rekao da su u komunizmu bili pametniji, nego ovi danas..
da li im ograničimo visinu plaće naspram visine prosječne plate administritativne jedinice za koju rade, ne bi se svi utrkivali da budu "narodna vlast"..
novi.dan.nova.nafaka

#604 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

-LIBERO- wrote:Svakako, po vertikali, i po godinama kojima upraznjavaju taj metod i princip udomljavanja, prednjaci SDA. Naravno, ne amnestiram ni jednu drugu stranku ili ti interesnu grupaciju.
I onda se kao pitamo zasto smo u ovolikom K. a svima nam je postalo nesto kao sasvim normalno, da se po principu pogodnosti, familijarnosti, stranacke pripadnosti ..uposljava, pa cak i po pozicijama, i na mjestima, koje su presudne u sistemu organizacije i odlucivanja.
Nebi bio toliki problem ni zadovoljavanja stranačkih/nacionalnih ključeva da se vodi računa o:
1) da je mjesto XY zaista potrebno
2) da na mjesto XY bude zaposlen najbolji/najprioritetniji iz određene stranke/nacionalne skupine. Npr, za neko radno mjesto nije potrebna neka naročita pamet/stručna sprema - e tu ne zapošljavaj onoga ko može konju rep isčupati nego nekoga ko bi ionako bio na državnoj sisi (invalid npr) - tu važi princip prioritetnosti. Ali, za neka druga ključna mjesta je itekako bitna sposobnost - tu obavezno idu najsposobniji iz partije.
Kada bi se oba ova principa poštovala nebi bio veliki problem što partije "meću" svoje ljude na određene pozicije. Međutim, mi imamo situaciju da bukvalno telad zaposjedaju pozicije izvršnih direktora i upravljaju kapitalom vrijednim desetine miliona KM...
udrch

#605 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

bitno je samo da mjesto nije izmišljeno i da ga džaba ne plaćamo..
a nit mi je bitno ko je, a niti me zanima šta će onaj što je otpao..svi koji se guraju tamo su nehljebi..
Lider u regionu

#606 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Lider u regionu »

udrch wrote:ja sam davno rekao gdje je rješenje, ali niko ne čita te dijelove..lakše je nekog optužiti da se uhljebio..
dok se ne pojavi grupa koja će ove kolektivne ugovore i prava onih koji ovise o državnoj sisi odjebati nema ništa od ove priče..dotad ćemo se držati svako svojih..ne da bi nama bilo bolje, nego da nam ne bude gore..
@Havatar, naravno. Nasljedje koje je tu generacijama. Ali, slozio se ti ili ne, zadnjih 20 godina je to toliko usavrseno, da je i vise nego karikaturno.
oduvijek je najbolje bilo biti "narodna vlast"..što ne dobiješ na račun, dobiješ ispod stola..usavršavali smo ovo nasljeđe 50 godina, samo što se sad češće mijenjaju igrači, pa i metode..ja bih čak rekao da su u komunizmu bili pametniji, nego ovi danas..
da li im ograničimo visinu plaće naspram visine prosječne plate administritativne jedinice za koju rade, ne bi se svi utrkivali da budu "narodna vlast"..
Samo sa tom platom ne bih mogao da dovedes ni nekog strucnjaka tako da tad ni nema veze kako je neko zaposlen ako nije strucan.
zvrk

#607 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

jedini efendicev savjetnik sa VSS je zavrsio likovnu akademiju
ostali su SSS

al bogati iskustvom naravno :)

Projekat kafilerije - čisto upošljavanje vlastitih poslusnika
statuta lokoma nema dostupnog, konkurs za kafileriju nikad objavljen

smanjen budzet po svim stavkama koje se ticu ngo-a, djeca u dnevnom centru ili kako se vec zove predskolsko, prosle godine nisu imala djeda mraza, jer nije pametno, posto nacelnik dolazi u posjetu

sovinista, mlad i nadobudan, misli da se pokupio svu pamet svijeta

ponasa se sa opcinom kao sa vlastitom babovinom

pripravnici primljeni - nisam vidjela konkurs

firme izvodjaci radova na tenderima najednom promijenjene :)

al zadnje dvije stavke uredno i sdp kače
novi.dan.nova.nafaka

#608 Re: KS - Načelnici opština: all about

zvrk wrote:smanjen budzet po svim stavkama koje se ticu ngo-a, djeca u dnevnom centru ili kako se vec zove predskolsko, prosle godine nisu imala djeda mraza, jer nije pametno, posto nacelnik dolazi u posjetu
NGO su bili SDP-ovi igrači vazda. A i ne znam nešto da su imali nekih konkretnih projekata. :)
zvrk

#609 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

ako je mislio da je to bilo finansiranje sdp-ovih kadrova, mogao je ostaviti iste stavke, a izabrati projekte koji ce nesto kvalitetno popraviti, makar na mikro nivou

doduse, to je mogao da ga je briga za opcinu i stanovnistvo, a ne samo sebe i svoju stranku
Mastermind30

#610 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mastermind30 »

zvrk wrote:ako je mislio da je to bilo finansiranje sdp-ovih kadrova, mogao je ostaviti iste stavke, a izabrati projekte koji ce nesto kvalitetno popraviti, makar na mikro nivou

doduse, to je mogao da ga je briga za opcinu i stanovnistvo, a ne samo sebe i svoju stranku
Najveci dobitaj za sve je smanjenje tih stavki, nadam se da ce to uskoro ukinuti do kraja a sto se tice projekata mislim da je nedavno otvoren centar za rani rast i razvoj, pametno utrosene pare
zvrk

#611 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

zbog neraspolozenja da raspravljam u ovom trenutku - reci cu samo da lokalna samouprava treba da predstavlja najblizu saradnju sa gradjanima i nevladinim sektorom jer se radi o najuze specificiranim interesima na odredjenom podrucju

iz tog razloga - stavke za ngo nisu smjele biti smanjene

ocito se necemo sloziti po ovom pitanju,
ali gornje stavke o nacelnikovom (ne)radu, nepotizmu i ostalom - stoje
El_comadante

#612 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by El_comadante »

i ja sam čuo priču od jenog kolege kojem žena radi u Općini da je zaposlenu 40 novih radnika u Općini od kada je Efendić došao. ali administracija je preglomazna i da je samo jedan puno je jer i ovo što ima treba smanjiti. a evo npr. na internet stranici općine NG nemožeš naći ko su općinski vječnici a na ostalim stranicama drugih opština stoji uredno ko sjedi u viječu, ko je predsjenik vijeća itd. a kad su izbori za MZ kad več spominjete?
Mastermind30

#613 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mastermind30 »

zvrk wrote:zbog neraspolozenja da raspravljam u ovom trenutku - reci cu samo da lokalna samouprava treba da predstavlja najblizu saradnju sa gradjanima i nevladinim sektorom jer se radi o najuze specificiranim interesima na odredjenom podrucju

iz tog razloga - stavke za ngo nisu smjele biti smanjene

ocito se necemo sloziti po ovom pitanju,
ali gornje stavke o nacelnikovom (ne)radu, nepotizmu i ostalom - stoje
Nevladine organizacije treba zakonski zabraniti, ne postoje vece ublehe, veci neradnici i ne vidim nikakvu potrebu za tim organizacijama.
Te stavke ce biti ukinute naredne godine, tako sam ja cuo i to ce me jako usreciti kada se desi
zvrk

#614 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

El_comadante wrote:i ja sam čuo priču od jenog kolege kojem žena radi u Općini da je zaposlenu 40 novih radnika u Općini od kada je Efendić došao. ali administracija je preglomazna i da je samo jedan puno je jer i ovo što ima treba smanjiti. a evo npr. na internet stranici općine NG nemožeš naći ko su općinski vječnici a na ostalim stranicama drugih opština stoji uredno ko sjedi u viječu, ko je predsjenik vijeća itd. a kad su izbori za MZ kad več spominjete?
mislis kad su rezultatzi :p

nemam pojma :D
zvrk

#615 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

Mastermind30 wrote:
Nevladine organizacije treba zakonski zabraniti, ne postoje vece ublehe, veci neradnici i ne vidim nikakvu potrebu za tim organizacijama.
Te stavke ce biti ukinute naredne godine, tako sam ja cuo i to ce me jako usreciti kada se desi
kao volonter u dvije iskljucivo humanitarne organizacije, a koje zadiru u sve pore covjekovog zivota, i koje ne primaju niti marke od budzeta, mogu ti samo reci da debelo grijesis

na stranu to sto postoje organizacije srodne politici koje samo prolaze na projektima i ubiru pare

jos jedan ilustrativan primjer dobrog rada NGO-a su ti sigurne kuce

sve sigurne kuce u BiH su u sklopu NGO-a
i rade jako dobar posao
novi.dan.nova.nafaka

#616 Re: KS - Načelnici opština: all about

zvrk wrote:
Mastermind30 wrote:Nevladine organizacije treba zakonski zabraniti, ne postoje vece ublehe, veci neradnici i ne vidim nikakvu potrebu za tim organizacijama.
kao volonter u dvije iskljucivo humanitarne organizacije, a koje zadiru u sve pore covjekovog zivota, i koje ne primaju niti marke od budzeta, mogu ti samo reci da debelo grijesis
na stranu to sto postoje organizacije srodne politici koje samo prolaze na projektima i ubiru pare
jos jedan ilustrativan primjer dobrog rada NGO-a su ti sigurne kuce
sve sigurne kuce u BiH su u sklopu NGO-a
i rade jako dobar posao
Pa zato i ne treba generalizovati i reći da je ukidanja stavki za sve NGO greška. Treba reći koje su OK, a koje su ublehe. Ja sam konstatovao da sam čuo da su mnoge NGO u NG SDP sateliti.
No, isto tako bih se složio da sve NGO treba ukinuti za koje se ispostavi da su nečiji sateliti - treba samo konkretne i korisne projekte podržavati...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#617 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

kako planirate ukidati NVO? zabraniti građanima da se udružuju? znači, mile su komunističke metode kada zatrebaju?

šta sve čovjek neće pročitati ovdje :-)
zvrk

#618 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

pa ok je ukinuti ngo-e ili im ukinuti budzetiranje, ako se ispostavi da nisu ok
ali to se treba ispostaviti, ne

a svi znamo da vrana vrani oko ne vadi,

ali nije ok ukinuti svima mogucnost da nesto pozitivno urade
Mastermind30

#619 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mastermind30 »

Chmoljo wrote:kako planirate ukidati NVO? zabraniti građanima da se udružuju? znači, mile su komunističke metode kada zatrebaju?

Nisam ni rekao da netko planira zabraniti NVO, ne znam gdje si to procitao???, ja kazem da bi to trebalo ali najbolji nacin da smanjis broj tih ubleha je da im ukinas sredstva.
Pretpostavljam da se nikada ne pitas gdje je pokret "Dosta", i gdje su ti ljudi danas i kako se osjacaju svi oni idioti koje su oni izvukli na ulicu tih dana :-) :-)
Chmoljo

#620 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

Mastermind30 wrote:
Chmoljo wrote:kako planirate ukidati NVO? zabraniti građanima da se udružuju? znači, mile su komunističke metode kada zatrebaju?

Nisam ni rekao da netko planira zabraniti NVO, ne znam gdje si to procitao???, ja kazem da bi to trebalo ali najbolji nacin da smanjis broj tih ubleha je da im ukinas sredstva.
Pretpostavljam da se nikada ne pitas gdje je pokret "Dosta", i gdje su ti ljudi danas i kako se osjacaju svi oni idioti koje su oni izvukli na ulicu tih dana :-) :-)
Mastermind30 wrote:
hoćeš se zacrveniti, bar malo?
Innovation

#621 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Innovation »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Innovation

#622 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Innovation »

El_comadante wrote: npr. na internet stranici općine NG nemožeš naći ko su općinski vječnici a na ostalim stranicama drugih opština stoji uredno ko sjedi u viječu,
:mrgreen:
zvrk

#623 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

@innovation, imal savjetnika igdje pliz?
Mastermind30

#624 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Mastermind30 »

Chmoljo wrote:
Mastermind30 wrote:

Mastermind30 wrote:
hoćeš se zacrveniti, bar malo?
Rekao sam da ih treba zakonom zabraniti jer su nepotrebna ( moje licno misljenje) ti me pitas kako ih planiramo ( tko planira) ukinuti i zabraniti gradjanima da se udruzuju spominjuci komunizam??????.....
Chmoljo

#625 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

stvarno tvoje lično mišljenje? ja sam mislio da se ovdje iznose samo stranačka mišljenja sa pečatima centrala... :roll:

da, pitao sam TEBE, jer TVOJE mišljenje. TI želiš zabraniti građanima da se udružuju. naravno da nećeš i ne možeš, ali forum je mjesto gdje se iznose lični stavovi. i meni su presmiješni lični stavovi SDA-ovog glasača koji bi primijenio metode onih koje ti simpatizeri smatraju krivcima za sve i svašta. između ostalog i krivcima za uskraćivanja sloboda koje bi isti uskraćivali.
Post Reply