_BataZiv_0809 wrote:Opetja033 wrote:_BataZiv_0809 wrote:I bolje je da zaposleni u javnim sluzbama ne poste. Zamislite ljekara koji padne u hipoglikemijski šok dok nekome radi intubaciju

Kakav hinjski, perfidan pokusaj pranja krsenja osnovnih ljudskih prava.
Odmah ode na ljekare u sred operacije... Sta je sa cistacicama, opcinskim catama, salterasima, bibliotekarima, stotinama i hiljadama drugih radnih mjesta? I njima bi zabranio osnovna ljudska prava? Krsio bi ih brutalno?
I za njih vazi tvoje mudro, civilizacijsko "bolje neka ne poste".
A svi se prave ludi o cinjenici da se radi o komunistickoj diktaturi gdje ogromna vecina ljudi radi u javnom sektoru i zbog te diskriminacije moraju birati izmedju temeljnih, osnovnih ljudskih prava i posla?
Sto fino ne kazes: "islamofob sam, mrski muslimani i islamisti koje svaki dan moram gledati ovdje kako poste mi nanose dusevnu bol pa je lijepo cuti da je dzihatlijama neko negdje ipak stao u kraj". Budi posten. Ili nemas muda da tako nesto priznas?
I moje osnovno ljudsko pravo je da dobijem uslugu za koju placam porez-brzo, efikasno i zakonito, a ne da cekam dolaske sa namaza, gledam javne sluzbenike kako u papucama hodaju kroz hodnik javne institucije jer uzimaju abdest itd...A znam za slucajeve javnih institucija gdje su direktori zabranjivali uposlenicima da doruckuju na poslu jer ometaju postace

Sta cemo sa tim?
Rjesenje:
Hoces postiti-uzmi godisnji odmor i posti u miru, a nas koji nemamo veze sa tim postedi i svi mirni

Opet lupetas. Europska konvencija o ljudskim pravima uopce ne spominje "dobijanje usluge za koju placas porez-brzo, efikasno i zakonito". Dakle opet ili proizvoljno lupetas zbog svog neznanja ili otvoreno lazes.
Ne znam za primjere direktora javnih institucija koji zabranjuju dorucak uposlenicima koji ne poste radi postaca, ali naravno radi se o grubom krsenju zakona i krsenju ljudskih prava. Naravno tu informaciju uzimam sa rezervom jer vrlo lahko moze biti na nivou hipoglikemijskog soka i izmisljanja nekakvih osnovnih ljudskih prava.
No sve i da je ta informacija istinita, argument ti je ravan nuli. Obzirom da gresku i krsenje osnovnih ljudskih prava opravdavas drugim krsenjem osnovnih ljudskih prava. Isto kao sto recimo cetnici Srebrenicu spominju u istoj recenici sa Jasenovcem. Da li sada shvatas koliko to glupo zvuci?
Ako hoce da hoda u papucama, neka hoda. Ne krsi nikakav zakon. To sto smeta tvom prefinjenom, estetskom ukusu je nebitno kao lanjski snijeg.
Po pitanju namaza - ako se radi o dnevnim namazima mogao bih se sloziti sa tobom. Ako se radi o dzumi - ima da cekas dok se dzuma namaz ne zavrsi. Musliman je duzan, strogo obavezujuci, klanjati dzumu namaz u terminu kada se klanja i u dzematu. To nije nesto sto se moze odgoditi. Obzirom da jevreji i krscani nemaju slicnih problema jer su subota i nedjelja neradni dani (sto li bas ta dva dana, a), svako onemogucavanje uposlenicima muslimanima da uzivaju prava koja uzivaju jevreji i krscani - jeste krsenje osnovnih ljudskih prava muslimana. Sasvim je druga prica sto se dobar dio ljudi nikada ne vrati na radno mjesto sa dzume ali i to se da regulisati na nacin kojim ne bi krsio njihova prava. Ali bilo kako bilo, pokazuje se da sam u pravu bio kada sam napisao da tvoji zluradi komentari veze imaju ponajvise sa mucninom koja se u tebi stvara zbog slobode prakticiranja vjere u BiH i zbog svakodnevnog svjedocenja tome.
Navikni se. Ocelici zeludac. Jer nista neces promijeniti. Ili emigriraj. Sta god je lakse i bolje po tvoje zdravlje jer nista neces promijeniti.
I naravno neces ti odredjivati muslimanima kada da uzimaju godisnji odmor. Puno sebi uzimas za pravo. Srecom jedino sto ti preostaje jeste upravo ovo prosipanje zuci i frustracija po forumu.