Gdje sam citirao imbecilnosti 'autoriteta'? Možeš li mi izdvojiti te 'glupave' citate? Mnogo toga je rečeno prije nas i ponavlja se samo drugačije formulisano i ako pišem ja jednu istu stvar kakvu je prije rekao Šekspir neće se primiti sa pažnjom kao kada dam usputnu napomenu da je i on nešto slično rekao. Znači da stojim iza tog citata. Pišem dugo po forumima i često gomile mojih riječi brzo budu prekrivene novim stranicama i priča ode u drugom smjeru i onda se čovjek zapita da li to ima smisla. Mnogo lakše je ubaciti citat pa neka taj razmišlja kome je namijenjen. Meni je vrijeme je suviše vrijedno da bi se tako bahato odnosio prema njemu. Važno mi je kao i tebi da ostavim poruku, a na kakav način, to je više stvar tehnike. Neistomišljenik će i ovako i onako se potruditi da 'pronađe' logičke pogreške ili da to spinuje zbog čega se i koristi quotiranje.harač wrote:vatrogasac - primjećujem iz teme u temu da ti je temeljni (i jedini) argument onaj autoriteta. to je i razumljivo jer se na tome bazira i vjera u boga. trebaš, međutim, imati u vidu da je takav "argument", bez dodatnih dokaza, bezvrijedan.
to što se pascalu ukazala marija, nakon čega je nauku skroz odbacio, ne znači da mu se ona stvarno ukazala. činjenica da se njutn bavio alhemijom, ne znači da je to bila legitimna aktivnost. činjenica da je huygens bio i astrolog, ne znači da horoskop nije imbecilnost. za svaku od tih aktivnosti ja mogu reći "X je kazao da je (?) pohvalna aktivnost". lako je uvidjeti bezvrijednost tog argumenta. ljudi sadrže kontradiktornosti - neophodno je u svakom pojedinačnom slučaju razlikovati naučne vrijednosti i imbecilnosti. to je upravo ono što ti konstantno ignorišeš
Za predane Životu
- vatrogasac
#601 Re: Za predane Životu
- vatrogasac
#602 Re: Za predane Životu
Jel' ti zaista imaš mišljenje da muslimani žive u manastirima? Nema ni časnih sestara ni monaha. Znaš li to?Infidelity wrote:
- raoul duke
#604 Re: Za predane Životu
Ne razumijem. Kad sam to spomenuo? Znam dovoljno, cak i previse pojam muslimana, jer sam bio to, zatim prevazisao.vatrogasac wrote: Jel' ti zaista imaš mišljenje da muslimani žive u manastirima? Nema ni časnih sestara ni monaha. Znaš li to?
- vatrogasac
#605 Re: Za predane Životu
Na slici koju si postavio očigledno se aludira na muslimane jer je simbol polumjesec i zvijezda i ispod piše nešto što nije povezivo posebno sa islamom.Infidelity wrote:Ne razumijem. Kad sam to spomenuo? Znam dovoljno, cak i previse pojam muslimana, jer sam bio to, zatim prevazisao.vatrogasac wrote: Jel' ti zaista imaš mišljenje da muslimani žive u manastirima? Nema ni časnih sestara ni monaha. Znaš li to?
Ti si vjerovatno bio musliman kao što su to bili Emir Kusturica ili Fahreta Jahić. Da bi bio musliman potrebno je mnogo više od imena. Oni su prevazišli imena pa misle da su i vjerovanje koje nikada nisu ni imali.
- raoul duke
#606 Re: Za predane Životu
Ti si pogresno shvatio poruku slike. Ona govori o izdvajanju jedne osobe iz drustva. Govori o promjeni zivota i odbijanja onoga sto ti je nametnuto. Slika nema nikakve veze sa manastirima,sestrama niti monasima.vatrogasac wrote:Na slici koju si postavio očigledno se aludira na muslimane jer je simbol polumjesec i zvijezda i ispod piše nešto što nije povezivo posebno sa islamom.Infidelity wrote:Ne razumijem. Kad sam to spomenuo? Znam dovoljno, cak i previse pojam muslimana, jer sam bio to, zatim prevazisao.vatrogasac wrote: Jel' ti zaista imaš mišljenje da muslimani žive u manastirima? Nema ni časnih sestara ni monaha. Znaš li to?
Ti si vjerovatno bio musliman kao što su to bili Emir Kusturica ili Fahreta Jahić. Da bi bio musliman potrebno je mnogo više od imena. Oni su prevazišli imena pa misle da su i vjerovanje koje nikada nisu ni imali.
A to sto me poredis sa Kusturicom smatram uvredom, stoga nemam namjeru dalje diskutovati stobom. Kao sto sam rekao ostalima, prestani terorizirati temu, imas Za predane Allahu pa neka ti je sa srecom tamo. Ja te ne zelim promjeniti, niti utjecati na tebe, jer sam donosis odluke. Ignor
- vatrogasac
#607 Re: Za predane Životu
Izdvojena osoba bi trebala da bude valjda svijetli primjer da treba živjeti ovaj život dok muslimani, kako slika sugeriše, žive samo za onaj svijet. Naravno da žive i za onaj, ali ne zaboravljaju sigurno ni ovaj. To je ta greška na slici.Infidelity wrote: Ti si pogresno shvatio poruku slike. Ona govori o izdvajanju jedne osobe iz drustva. Govori o promjeni zivota i odbijanja onoga sto ti je nametnuto. Slika nema nikakve veze sa manastirima,sestrama niti monasima.
A to sto me poredis sa Kusturicom smatram uvredom, stoga nemam namjeru dalje diskutovati stobom. Kao sto sam rekao ostalima, prestani terorizirati temu, imas Za predane Allahu pa neka ti je sa srecom tamo. Ja te ne zelim promjeniti, niti utjecati na tebe, jer sam donosis odluke. Ignor
Svašta se ja načitah u tvojim komentarima na račun vjernika pa se ne ponašam kao seoska mlada. Ne može mi tvoj komentar pokvariti užitak u življenju ovog života pa te nisam stavio na ignore.
- drug_profi
#608 Re: Za predane Životu
Samo da se upisem na temu.
Cafir iz cafirske familije, treca generacija.
Drago mi je vidjeti druge mislece jedinke. Ljude koji kriticki promatraju sve i nista ne uzimaju zdravo za gotovo.
Ovim ne zelim vjernike omalovaziti.
Duhovnost je svojstvena svakom ljudskom bicu, ali je moguca i bez religije i bez vjere. Biti cafir, nevjernik, ateista, ne znaci da si prazan misleci oklop, vec osoba koja se na svoj nacin miri sa univerzumom, ne trazeci posrednika, vodica, pomocnika ili spasitelja.
Cafir iz cafirske familije, treca generacija.
Drago mi je vidjeti druge mislece jedinke. Ljude koji kriticki promatraju sve i nista ne uzimaju zdravo za gotovo.
Ovim ne zelim vjernike omalovaziti.
Duhovnost je svojstvena svakom ljudskom bicu, ali je moguca i bez religije i bez vjere. Biti cafir, nevjernik, ateista, ne znaci da si prazan misleci oklop, vec osoba koja se na svoj nacin miri sa univerzumom, ne trazeci posrednika, vodica, pomocnika ili spasitelja.
- NIN
#609 Re: Za predane Životu
Poenta je da se covjek fokusira na svoju individualnost i odagna deficit iste koji, ocigledno, kad je evidentan, vodi ka svrstavanju s grupom. Teznja ka individualnosti, zapravo, covjeka cini onim pravim covjekom, svjesnim sebe, svojih mana i svojih kvaliteta. Naravno, dogma, sto je stub religije, ne ide bas najbolje s individualnoscu kao takvom, a otud i problem kojeg ti vidis.vatrogasac wrote:Izdvojena osoba bi trebala da bude valjda svijetli primjer da treba živjeti ovaj život...
- vatrogasac
#610 Re: Za predane Životu
Ja ga vidim zato što se ne mogu prepoznati na ovoj slici. Jesam pripadnik određene zajednice koja ne guši i individualnosti unutar nje. Zar ovo sa bajramom nije dovoljna ilustracija? Po meni je čak nedovoljno tog jedinstva i držanja jednog 'užeta'. Da ne duljim, znaš na šta mislim.NIN wrote:Poenta je da se covjek fokusira na svoju individualnost i odagna deficit iste koji, ocigledno, kad je evidentan, vodi ka svrstavanju s grupom. Teznja ka individualnosti, zapravo, covjeka cini onim pravim covjekom, svjesnim sebe, svojih mana i svojih kvaliteta. Naravno, dogma, sto je stub religije, ne ide bas najbolje s individualnoscu kao takvom, a otud i problem kojeg ti vidis.vatrogasac wrote:Izdvojena osoba bi trebala da bude valjda svijetli primjer da treba živjeti ovaj život...
- raoul duke
#611 Re: Za predane Životu
drugi profil wrote: Duhovnost je svojstvena svakom ljudskom bicu, ali je moguca i bez religije i bez vjere. Biti cafir, nevjernik, ateista, ne znaci da si prazan misleci oklop, vec osoba koja se na svoj nacin miri sa univerzumom, ne trazeci posrednika, vodica, pomocnika ili spasitelja.
-
bizet
#612 Re: Za predane Životu
dobro ljudi ova daljnja rasprava oko boga nema smisla...pola dana pokusavam da osmislim bilo kakav upad da malo i ja palamudim (dan bi tezak, a palamudjenje odmara), ali od silnog testosterona na temi narsce mi brkovi
ama gdje je veribizi nestala?
no kad smo kod boga, ono sto mene vise smeta je sama netolerancija izmedju religija kod nas, ne znam zasto ali to mi gore pada nego netolerancija prema nevjernicima...nas nekako smatraju bolesnim pa se svi uzdaju u brzo ozdravljenje (meni su preporucivali saljevanje strave npr. ili da idem nekakvim hodzama da vidim da mi nije ko kakav zapis napravio), ali kad jedni druge gledaju sa skrivenom mrznjom meni se zeludac prevrne
a zulja me i generalizovanje...svi hrvati su...svi muslimani su...svi srbi su...svi jevreji su...svi zuti su...svi muskarci ili zene su...nebitno
koliko cesto i sami upadnete u zamku generalizovanja i koliko cesto ste zrtva generalizacije?
no kad smo kod boga, ono sto mene vise smeta je sama netolerancija izmedju religija kod nas, ne znam zasto ali to mi gore pada nego netolerancija prema nevjernicima...nas nekako smatraju bolesnim pa se svi uzdaju u brzo ozdravljenje (meni su preporucivali saljevanje strave npr. ili da idem nekakvim hodzama da vidim da mi nije ko kakav zapis napravio), ali kad jedni druge gledaju sa skrivenom mrznjom meni se zeludac prevrne
a zulja me i generalizovanje...svi hrvati su...svi muslimani su...svi srbi su...svi jevreji su...svi zuti su...svi muskarci ili zene su...nebitno
koliko cesto i sami upadnete u zamku generalizovanja i koliko cesto ste zrtva generalizacije?
- raoul duke
#613 Re: Za predane Životu
Ako se pogledaju statistike u Americi i Evropi, odbijanje religije drasticno raste. Ljudi polako shvataju kakvo oruzije je religija, za sta sluzi, i ko je koristi za svoju dobrobit. Polako cemo vratiti religiju tamo odakle je nama i dosla, i iskreno se nadam da ce jednom zauvijek nestati.

-
klixo
#614 Re: Za predane Životu
Doci ce i ovakvo i onakvo vrijeme u svijetu...Ali , svi cete na kraju stari pred svoga Gospodara 
Dakle , ti gledas sta teroristi rade sa religijom ? Religija se zloupotreblava ? Slazem se... Religija je trenutno izopacena... Da bi znao nesto o religiji moras se malo upoznati sa njom.Trenutno ne znas o njoj ni 1%.
Dakle , ti gledas sta teroristi rade sa religijom ? Religija se zloupotreblava ? Slazem se... Religija je trenutno izopacena... Da bi znao nesto o religiji moras se malo upoznati sa njom.Trenutno ne znas o njoj ni 1%.
- raoul duke
#615 Re: Za predane Životu
Jel to onaj Gospodar sto koristi strah da bi od tebe nacinio roba svog?klixo wrote:Doci ce i ovakvo i onakvo vrijeme u svijetu...Ali , svi cete na kraju stari pred svoga Gospodara![]()
Vjeruj u mene ili goriš?
Ja i meni slicni odbijamo biti robovi takvih Gospodara, kojih ima preko 6000 racunajuci sve mitologije ovog svijeta pa tako i islam. A tebi sretno ''prosvjetljeni'' robe, provedi zivot u zabludi skrojenoj na osnovu knjige stare 1400 godina, koju obicni ljudi napisaše. Zivi u kutiji mentaliteta tvoje sredine, i misljenja nametnutog od tvojih roditelja.
Kad zakoracis van onog nametnutog shvatit ces vrijednost covjeka i mjesta u kojem zivis, spoj nastao od haosa zvan Život.
- vatrogasac
#616 Re: Za predane Životu
Kako se bude bližio Sudnji dan sve više će biti nevjernika, a sve manje vjernika. O tome se govori u više hadisa.
Po trenutnom stanju nije još jedan od predznaka.
Po trenutnom stanju nije još jedan od predznaka.
- VeriBizi
#617 Re: Za predane Životu
Tu sam draga. "Evo mene, evo mene i zovem se Kemo ... ima l' koga, ima l' koga da bih ga izlem'o."bizet wrote:dobro ljudi ova daljnja rasprava oko boga nema smisla...pola dana pokusavam da osmislim bilo kakav upad da malo i ja palamudim (dan bi tezak, a palamudjenje odmara), ali od silnog testosterona na temi narsce mi brkovi
Ma dosadilo mi da učestvujem u besmislenim raspravama oko prežvakanih tema. Da bar kakve svrhe ima, nego ista meta - isto odstojanje nakon bruku kilometarskih postova.
A odgovor na tvoje pitanje: ne generalizujem, uvijek se potrudim da prvo upoznam osobu pa tek tada formiram svoje mišljenje o istoj, bez obzira iz kakve "grupacije" dolazi. Često sam bila i budem žrtva generalizacije, ali ne sekiram se previše zbog toga. Na kraju krajeva, to više govori o "generalizatorima" nego o meni.
Evo jedna veselica za ugodno veče:
- drug_profi
#618 Re: Za predane Životu
Da, sto kaze OT, odbijam da budem rob takvom gospodaru. Takvom covjeku se ne bih poklonio vec bih ga prezreo, a sad bih trebao radi STRAHA
za svoje dupe da savijem kicmu i da obozavam narcisoidnog sadistickog zlikovca?
Nikad robom, to je ono sto je covjeku usadjeno, bilo da je stvoren ili nastao.
-
bizet
#619 Re: Za predane Životu
ma gdje si veribizi 
generalizovanje, zamka u koju se lako upadne
a vjerujem da smo cesto zrtve generalizacije, cesce nego smo svjesni
ma kako nema pozitivnih stvari...naravno da ima...sutra pada slatko od dunja, ako uspije jer ga pravim prvi put u zivotu, vadi se mrkvica i priprema basta za stiljanje...sve cista pozitiva
da ne ispadne da trolam...moj je zivot dobio oblik od kad provodim vrijeme u dodiru sa zemljom...ranije su to bili razni kursevi ili sportovi...nije mi to bilo dovoljno da se opustim...osjecaj da radis nesto korisno ili zdravo za sebe naravno da ima prednosti, ipak kontakt sa zemljom me apsolutno preporodio, a sem koristi je i zdravo...mozda to dolazi sa godinama, sta znam
jednom rekoh da je pravi umjetnik onaj koji zna ukrasti od zivota koji tren za sebe i srecu...nije fol samo ukrasti momenat, to moze svako...fol je ukrasti tren da radimo ono sto nas zaista cini sretnim, a ne sto mislimo da bi nas moglo usreciti
evo jedna koja ima veze sa temom...vjernici ce mozda reci pa to je dokaz da smo svi bozija stvorenja...nevjernici da smo svi rodjeni sa slobodom da budemo sto zelimo...a jedno je istina, rodjeni smo
http://www.youtube.com/watch?v=xv4HOh9uwLc
generalizovanje, zamka u koju se lako upadne
a vjerujem da smo cesto zrtve generalizacije, cesce nego smo svjesni
ma kako nema pozitivnih stvari...naravno da ima...sutra pada slatko od dunja, ako uspije jer ga pravim prvi put u zivotu, vadi se mrkvica i priprema basta za stiljanje...sve cista pozitiva
da ne ispadne da trolam...moj je zivot dobio oblik od kad provodim vrijeme u dodiru sa zemljom...ranije su to bili razni kursevi ili sportovi...nije mi to bilo dovoljno da se opustim...osjecaj da radis nesto korisno ili zdravo za sebe naravno da ima prednosti, ipak kontakt sa zemljom me apsolutno preporodio, a sem koristi je i zdravo...mozda to dolazi sa godinama, sta znam
jednom rekoh da je pravi umjetnik onaj koji zna ukrasti od zivota koji tren za sebe i srecu...nije fol samo ukrasti momenat, to moze svako...fol je ukrasti tren da radimo ono sto nas zaista cini sretnim, a ne sto mislimo da bi nas moglo usreciti
evo jedna koja ima veze sa temom...vjernici ce mozda reci pa to je dokaz da smo svi bozija stvorenja...nevjernici da smo svi rodjeni sa slobodom da budemo sto zelimo...a jedno je istina, rodjeni smo
http://www.youtube.com/watch?v=xv4HOh9uwLc
-
bizet
#620 Re: Za predane Životu
sad koliko savijamo kicmu cesto je tema za sebe...cinjenica je da je ponekad savijemo ne nekom imaginarnom bicu koji, sem tog straha kojeg se nevjernici zacudo jednako plase, propagira i lijepe i dobre stvari, nego najobicnijem covjeku, kojeg jos mahom najcesce preziremo...kad bih mogla birati pred kim cu savijati kicmu ja bi radije da je savijam pred bogom nego pred obicnim covjekom..ako nista bog daje nadu, a nada je prilicno veliki pokretac zivotne energije za dalje....ali nemojte me pogresno shvatiti nije da ja jedino vidim nadu u bogu i vjerovanju...mislila sam konkretno na slucaj savijanja kicmedrugi profil wrote:Da, sto kaze OT, odbijam da budem rob takvom gospodaru. Takvom covjeku se ne bih poklonio vec bih ga prezreo, a sad bih trebao radi STRAHAza svoje dupe da savijem kicmu i da obozavam narcisoidnog sadistickog zlikovca?
- drug_profi
#621 Re: Za predane Životu
Savijanje kicme pred personom koja ima nize moralne norme od tvoje nikako nije na cast tebi.
Po svemu, u slucaju boga, njegove moralne norme su nize od mojih.
- harač
#622 Re: Za predane Životu
u boga ne vjerujem iz razloga što ne vidim nikakvog dokaza za njegovo postojanje, ali mi je sve bliže i ovo antiteističko stanovište koje sam prvi put čuo od hitchensa. dugo sam mislio da ukoliko me neko (ponovo) uvjeri da (teistički) bog postoji, da bi se tu priča završila: bio bih primoran bezuslovno pokoravati se takvom biću. ujedno, takvo pokoravanje nužno bi moralo biti moralne, a ne čisto razborite prirode (želja izbjegavanja patnje).Infidelity wrote:Jel to onaj Gospodar sto koristi strah da bi od tebe nacinio roba svog?klixo wrote:Doci ce i ovakvo i onakvo vrijeme u svijetu...Ali , svi cete na kraju stari pred svoga Gospodara![]()
Vjeruj u mene ili goriš?
Ja i meni slicni odbijamo biti robovi takvih Gospodara, kojih ima preko 6000 racunajuci sve mitologije ovog svijeta pa tako i islam. A tebi sretno ''prosvjetljeni'' robe, provedi zivot u zabludi skrojenoj na osnovu knjige stare 1400 godina, koju obicni ljudi napisaše. Zivi u kutiji mentaliteta tvoje sredine, i misljenja nametnutog od tvojih roditelja.
Kad zakoracis van onog nametnutog shvatit ces vrijednost covjeka i mjesta u kojem zivis, spoj nastao od haosa zvan Život.
međutim, gdje nas vodi ta ideja? svemoguće biće odlučuje da stvori čovjeka s jedinim razlogom da ga obožava. ukoliko odbije - pripremio mu je vječni sadizam. nagrada je nastavak obožavanja do u vječnost. osoba, njena djela, želje, nade, čežnje, misli, snovi, sve je pod konstantnim nadzorom. kakav je kvalitet tog postojanja? kakvo je to biće? da li takvo biće zaslužuje obožavanje? sama srž abrahamovskog teizma je u konačnici totalitaristička, te je nesrazmjerljiva sa idejom ljudske autonomije. međutim, koliko god antiteizam bio humanistički nastrojen, sumnjam da bi iko pristao na vječni sadizam. uništenje autonomije, u situaciji znanja postojanja takvog bića i njegove agende, pretvara se u ponudu koja se ne može odbiti. i onda se vraćamo na pitanje zašto bi bog to činio svojim stvorenjima? što bi mu to bilo potrebno? čini mi se da koncept teističkog boga kontradiktoran.
- vatrogasac
#623 Re: Za predane Životu
Nema klanjanja u dženetu. Namaz je prije svega zbog čovjeka sada i ovdje kada se moralno gradimo. Preispitivanje sebe i odnosa prema sebi i odnosa sa drugima. Zato je pet puta dnevno jer je insan zaboravno biće. Na temi o Rumiju ima kako je on klanjao. Postom jačamo karakter i samokontrolu. O zekatu je suvišno govoriti. Ostao je još hadž i tada se možda najviše približimo smislu ovozemaljskog života. Šta Bog traži više od ovoga od čovjeka kada ga uzvjeruje?harač wrote: svemoguće biće odlučuje da stvori čovjeka s jedinim razlogom da ga obožava.
-
bizet
#624 Re: Za predane Životu
lako je teoretski razmisljati, ali kada se teorija pretvori u stvarnost onda covjek razmislja na nacin kako mora nesto i progutati da bi opstao...tu nije pitanje odabira ako je drugi nacin otkaz i nedonosenje kruha na stol taj dan npr....ili odabrati nije tako tesko u ovakvoj poziciji...ili, ako bas hoces, drzati se svojih principa mozes jedno izvjesno vrijeme, dok imas snage da se boris (ne saviti kicmu jeste borba za opstanak svog Ja)...no u danasnjem vremenu covjek mora biti spreman saviti kicmu...mislim da se to fino naziva naci kompromis, onako demokratski jel'drugi profil wrote:Savijanje kicme pred personom koja ima nize moralne norme od tvoje nikako nije na cast tebi.
a bog je svemoguc...trebam li dodati nesto jos?...zamislimo da si ti svemoguc...bas bi te zuljalo pitanje koliko si moralan ili ne prema nizim bicima od sebe?...kad si kod tog koliko si stvarno moralan prema nizim bicima od sebe, npr. muhama?....mislis da kad bi mogle govoriti nasim jezikom same ne bi ponovile tvoju drugu recenicu?
vatrogasac, zasto ne bi bilo klanjanja u dzennetu?...zasto bi tamo bilo drugacije nego ovdje?...tamo se ne mora i dalje obozavati jedini?...obecavanje svega i svacega zvuci kao prica za malu djecu...meni je mati govorila da ne uzimam bombone od stranaca ma kako lijepo pricali i sta god nudili...a religijska obecanja o vjecnom blagostanju poslije smrti, ako budes dobar na ovom zivotu, meni slice na ovo
- harač
#625 Re: Za predane Životu
možda u islamskom konceptu boga (usput @bizet). ukoliko ne bi postojala dužnost obožavanja boga i u raju, to mjesto ne bi bilo ništa više do jeftinog bordela: hrana, potoci vina, promiskuitet s hurijama/djevicama i tako u vječnostvatrogasac wrote:Nema klanjanja u dženetu.
ostatak, osim možda zekata, jeste sekundarno (i u velikoj mjeri neuvjerljivo) opravdanje temeljne svrhe tih rituala: obožavanje bića koje te je stvorilo da bi ga se obožavalo (uz prijetnju vječnog sadizma)
u tom grmu leži zecbizet wrote: a bog je svemoguc...trebam li dodati nesto jos?...zamislimo da si ti svemoguc...bas bi te zuljalo pitanje koliko si moralan ili ne prema nizim bicima od sebe?...kad si kod tog koliko si stvarno moralan prema nizim bicima od sebe, npr. muhama?...