Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#601 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

tesanj wrote:U svom 16- godisnjem naucnom radu na polju hadiske nauke, Buharija je skupio 600.000 hadisa i na koncu odlucio da od tog broja izdvoji jednu zbirku vjerodostojnih hadisa. Ovo stoji u predgovoru Buharijeva zbirka hadisa knjiga 1. Znaci dnevno je sakupljao stotinjak hadisa. Dalje nasatvlja da je prilikom provjere svakog hadisa uzimao abdest i obavljo molitvu, znaci dnevno 100 abdesta i molitvi, pored toga napisao 6-7 knjiga u toku svog zivota. Nemojte molim vas da mi lijpite etiketu sija jednostavno trazim objasnjenje hvala.
Covjek nudi sijja omiljeno djelo u zamjenu za hadise I ipak ga nisam etiketirala, zato ne pricaj u prazno :)

Zasto tema o hadisima na ovoj temi :)
....odbacivanje hadisa, potpuno ili djelomicno, je druga tema pa onda I Buharijina zbirka I precizan broj hadisa koje je izdvojio kao vjerodostojne.Dalje, to nije jedina zbirka hadisa, postoje I od drugih sakupljaca itd. itd.

Vjerovatno je ovo s molitvom ciljao na vjerodostojne skupljne u zbirku „El Dzami el Sahih“, njih oko 7hiljada.
tesanj

#602 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by tesanj »

nasa wrote:
tesanj wrote:U svom 16- godisnjem naucnom radu na polju hadiske nauke, Buharija je skupio 600.000 hadisa i na koncu odlucio da od tog broja izdvoji jednu zbirku vjerodostojnih hadisa. Ovo stoji u predgovoru Buharijeva zbirka hadisa knjiga 1. Znaci dnevno je sakupljao stotinjak hadisa. Dalje nasatvlja da je prilikom provjere svakog hadisa uzimao abdest i obavljo molitvu, znaci dnevno 100 abdesta i molitvi, pored toga napisao 6-7 knjiga u toku svog zivota. Nemojte molim vas da mi lijpite etiketu sija jednostavno trazim objasnjenje hvala.
Covjek nudi sijja omiljeno djelo u zamjenu za hadise I ipak ga nisam etiketirala, zato ne pricaj u prazno :)

....odbacivanje hadisa, potpuno ili djelomicno, je druga tema pa onda I Buharijina zbirka I precizan broj hadisa koje je izdvojio kao vjerodostojne.Dalje, to nije jedina zbirka hadisa, postoje I od drugih sakupljaca itd. itd.

Vjerovatno je ovo s molitvom ciljao na vjerodostojne skupljne u zbirku „El Dzami el Sahih“, njih oko 7hiljada.
Spominjem hadise zbog toga sto su glavna prepreka ujedinjenju muslimana. Zloupotreba tih isti u interpretaciji islama je ocigledna. "MI CEMO UCINITI DA KNJIGU-KURAN NASLIJEDE ONI NASI ROBOVI KOJE MI IZABEREMO." (36/11) dakle Kuran, a ne nesto drugo.
nasa

#603 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

Mislis 36/11 :?

Tvoja opomena će koristit samo onome koji Kur´an slijedi i Milostivoga se boji, iako ga ne vidi; njega obraduj oprostom i nagradom lijepom!

ili

Jedino opominješ onog ko slijedi Opomenu iboji se Milostivog u nevidljivosti. Zato ga obraduj oprostom i nagradom plemenitom

ili

......

Hm....

35/32

Mi ćemo učiniti da Knjigu poslije naslijede oni Naši robovi koje Mi izaberemo; biće onih koji će se prema sebi ogriješiti, biće onih čija će dobra i loša djela podjednako teška biti, i biće i onih koji će, Allahovom voljom, svojim dobrim djelima druge nadmašiti - za to će veliku nagradu dobiti:

ili

Zatim smo Knjigu dali u naslijeđe onima kojesmo odabrali od robova naših, pa je od njih zalimduši svojoj, a (neki); od njih je osrednji, a (neki);od njih je prednjak u dobrim djelima s dozvolom Allahovom. To je to, blagodat velika!

A mozemo I secirati pa tefsiriti na svoj nacin..... :D Nemam ja nista protiv cak naprotiv da se prica o hadisima I nuznosti stalnog istrazivanja istih, o znacaju Kur'ana I nuznosti isticinja njegovih poruka....ali....ponekad je lakse samo odbaciti hadise nego se uhvatiti izucavanja istih I promisljanja o njima...A ako ih odbacujes gledaj da je I to odgovornost za koju treba dobro stajati iza ako se ulazi u raspravu I namece kao jedino ispravno!
zagortenej

#604 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

nasa wrote:

da nastavimo o hadisima ovdje? http://www.klix.ba/forum/nastanak-i-raz ... 31344.html
tesanj

#605 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by tesanj »

nasa wrote:Mislis 36/11 :?

Tvoja opomena će koristit samo onome koji Kur´an slijedi i Milostivoga se boji, iako ga ne vidi; njega obraduj oprostom i nagradom lijepom!

ili

Jedino opominješ onog ko slijedi Opomenu iboji se Milostivog u nevidljivosti. Zato ga obraduj oprostom i nagradom plemenitom

ili

......
Koristim prevod od Korkuta. al moze i ovako "OVAJ KURAN VODI JEDINOM ISPRAVNOM PUTU, I VIJERNICIMA KOJI CINE DOBRA DJELA DONOSI RADOSNU VIJES DA IH CEKA NAGRADA VELIKA." (Al-Isra,9) Jedini ispravni put.
tesanj

#606 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by tesanj »

nasa wrote:Mislis 36/11 :?

ili

ili

......

Hm....

35/32

Mi ćemo učiniti da Knjigu poslije naslijede oni Naši robovi koje Mi izaberemo; biće onih koji će se prema sebi ogriješiti, biće onih čija će dobra i loša djela podjednako teška biti, i biće i onih koji će, Allahovom voljom, svojim dobrim djelima druge nadmašiti - za to će veliku nagradu dobiti:

ili

Zatim smo Knjigu dali u naslijeđe onima kojesmo odabrali od robova naših, pa je od njih zalimduši svojoj, a (neki); od njih je osrednji, a (neki);od njih je prednjak u dobrim djelima s dozvolom Allahovom. To je to, blagodat velika!

A mozemo I secirati pa tefsiriti na svoj nacin..... :D Nemam ja nista protiv cak naprotiv da se prica o hadisima I nuznosti stalnog istrazivanja istih, o znacaju Kur'ana I nuznosti isticinja njegovih poruka....ali....ponekad je lakse samo odbaciti hadise nego se uhvatiti izucavanja istih I promisljanja o njima...A ako ih odbacujes gledaj da je I to odgovornost za koju treba dobro stajati iza ako se ulazi u raspravu I namece kao jedino ispravno!
Niko ne secira, sacuvaj me Boze. imas gore jednostavno pitanje: sto hadisa dnevno, sto abdasta i sto namaza za svaki hadis, kako to objasnjvas.
nasa

#607 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by nasa »

Uzme abdest I provjerava, masa tih hadisa su jedno te isto u vise varijanti sto bas nije ni tesko provjeravati, a I kratki su, osim toga mozda je ciljao s tom pricom na samo onih 7000 vjerodostojnih itd.
Ne kazem da je Buharija nepogrjesiv ili slicno ali ne mogu ni odbaciti sve hadise samo na osnovu greski koje moguce da su se njemu desile, zato kazem treba hadise provjeriti visestrano ....Ne mogu reci lagao je on, lagale su stotine I stotine muslimana koji su mu ih prenijeli, ne mogu smisliti uvjerljivu zavjeru iza toga....Da su neki izmjenjeni, sumnjivi I sl. a vode se kao dobri hadisi prihvatam, da se neki cudno koriste unutar vjere moze I to itd.

A ti jesi secirao I to pogresno citirao pri tome, samo kazem :D
tesanj

#608 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by tesanj »

nasa wrote:Uzme abdest I provjerava, masa tih hadisa su jedno te isto u vise varijanti sto bas nije ni tesko provjeravati, a I kratki su, osim toga mozda je ciljao s tom pricom na samo onih 7000 vjerodostojnih itd.
Ne kazem da je Buharija nepogrjesiv ili slicno ali ne mogu ni odbaciti sve hadise samo na osnovu greski koje moguce da su se njemu desile, zato kazem treba hadise provjeriti visestrano ....Ne mogu reci lagao je on, lagale su stotine I stotine muslimana koji su mu ih prenijeli, ne mogu smisliti uvjerljivu zavjeru iza toga....Da su neki izmjenjeni, sumnjivi I sl. a vode se kao dobri hadisi prihvatam, da se neki cudno koriste unutar vjere moze I to itd.

Halali moje greska nije (36/11)."MI CEMO UCINITI DA KNJIGU POSLIJE NASLIJEDE ONI NASI ROBOVI KOJE MI IZABEREMO; BICE ONIH KOJI CE SE PREMA SEBI OGRIJESITI, BICE ONIH CIJA CE DOBRA I LOSA DJELA PODJEDNAKO TESKA BITI, I BIT CE I ONIH KOJI CE, ALLAHOVOM VOLJOM, SVOJIM DJELIMA DRUGE NADMASITI-ZA TO CE VELIKU BLAGODAT DOBITI" (35/32)
tesanj

#609 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by tesanj »

nasa wrote:Uzme abdest I provjerava, masa tih hadisa su jedno te isto u vise varijanti sto bas nije ni tesko provjeravati, a I kratki su, osim toga mozda je ciljao s tom pricom na samo onih 7000 vjerodostojnih itd.

Znaci da je pogrjesiv i da ima gresaka. :mrgreen: ako ima "par gresaka" to znaci da je podlozan kritici. A to opet dovodi u sumnju i sve ostale. Zamisli koliko se laze na Poslanika, a zna se sta ceka onoga ko to uradi.
eh_evo

#610 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by eh_evo »

eh_evo wrote:
tesanj wrote:...

E super kad si se javio, de mi molim te objasni, zašto ti imaš potrebu da učiš o Islamu na forumu? Znači ne vezano za tvoje to pitanje, mislim općenito! Zašto imaš potrebu da s nekim raspravljaš ko je u pravu ko nije na forumu?

NISI ODGOVORIO !!!

Dalje slušaj, da ukratko ljudima koji čitaju čisto pokažem tvoje "obrazovanje"

zbirka od 600.000 hadisa, od toga je odvojio nekoliko hiljada i prije nego li ih je zapisao klanjao je dva rekata!

16 puta 365 dana (ili 16 puta 355 dana - ne znam kako je to računato) pa izračunaj koliko hiljada dana je imao na raspolaganju!

Da je svaki dan jedan hadis...

A sada ko ovo čita neka vidi ko ovdje širi smutnju! Ko hoće da ide dalje, neka pogleda biografiju Buharije.
Last edited by eh_evo on 30/08/2013 16:14, edited 1 time in total.
tesanj

#611 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by tesanj »

eh_evo wrote:
eh_evo wrote:

E super kad si se javio, de mi molim te objasni, zašto ti imaš potrebu da učiš o Islamu na forumu? Znači ne vezano za tvoje to pitanje, mislim općenito! Zašto imaš potrebu da s nekim raspravljaš ko je u pravu ko nije na forumu?

NISI ODGOVORIO !!!

Dalje slušaj, da ukratko ljudima koji čitaju čisto pokažem tvoje "obrazovanje"

600.000 hadisa koje je znao napamet; od toga je odvojio nekoliko hiljada i prije nego li ih je zapisao klanjao je dva rekata!

16 puta 365 dana (ili 16 puta 355 dana - ne znam kako je to računato) pa izračunaj koliko hiljada dana je imao na raspolaganju!

Da je svaki dan jedan hadis...

A sada ko ovo čita neka vidi ko ovdje širi smutnju! Ko hoće da ide dalje, neka pogleda biografiju Buharije.
Slusaj nisam ja kriv sto tako pise u predgovoru Buharine zbirke. Kad si tako pametan izracunaj koliko je hadisa ucio napamet dnevno, eto ti predgovor pa racunaj :mrgreen:
eh_evo

#612 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by eh_evo »

tesanj wrote:
Slusaj nisam ja kriv sto tako pise u predgovoru Buharine zbirke. Kad si tako pametan izracunaj koliko je hadisa ucio napamet dnevno, eto ti predgovor pa racunaj :mrgreen:

Ne bih ti odgovorio sad na tvoj post, ali radi onih ljudi koji će nekim slučajem pročitati nebuloze kojekakve na forumu, pa da se ne zbune, samo da ponovim da se do spomenute biografije može doći (barem govorim za sebe).

Objasnio sam na prethodnoj strani neke stvari, pa eto, ko ima volju da prebacuje stranice, neka pogleda ako želi.

EDIT: samo da se ispravim, davno sam naišao na biografiju, pa ja lično nisam siguran da li se spominje da je znao napamet ili je iz zbirke od 600000 izabrao nekoliko hiljada, od kojih se nekoliko hiljada ponavlja!
zagortenej

#613 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

malo statistike :) :

Ukupan broj hadisa u Buharijinoj zbirci: 7068

ashabi od kojih je Buharija prenosio najviše hadisa:

Aiša, majka vjernika: 1250 (17.68%)
Ebu Hurejre: 1100 (15.56%)
Ibn Omer: 1100 (15.56%)
Enes ibn Malik: 900 (12.73%)
Abdulah ibn Abbas: 700 (9.9%)
Džubejr ibn Abdulah: 275 (3.89%)
Ebu Musa el Ašari: 165 (2.33%)
Ebu Seid el Hudri: 130 (1.84%)
Ali ibn Ebu Talib: 79 (1.11%)
Omer ibn Hatab: 50 (0.71%)
Umu Selema: 48 (0.68%)
Abdulah ibn Mesud: 45 (0.64%)
Muavija ibn ebu Sufjan: 10 (0.14%)
Hasan ibn Ali: 8 (0.11%)
Ali ibn Husein: 6 (0.08%)
Husein ibn Ali: 2 (0.03%)

to je ukupno 83%, ostalo su pojedinačni hadisi.
fatamorgana

#614 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:
Kroksica wrote:
sarajlija_ba wrote:
Bolje da šerujemo kakav dobar burek ili kakve kolače :D
Ja taman kontala jedan tanjir gulasa pred spavanje puknut, pa bujrum. :D
Samo ako ćemo umakat jer ja gulaš samo tako jedem :)
Što se tiĆe umakanja stani u red, :wink:
fatamorgana

#615 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

eh_evo wrote:

A ti? :wink:
fatamorgana

#616 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:Eto, naumpade mi hadis da treba prstima jesti i poslije jela prste oblizati...
Odnedavno je naučna činjenica da se na vrhovima prsta "akumulira" vitamin D....SubhanAllah !
Pametnom dovoljno :D
E moj Sajo, ja bih poslije ovakve izjave otiš'o na hitnu prvim taksijem, :roll:
Towelie

#617 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Zaista ne treba uzimati znanje o Islamu na forumu, i ne verujem da ako nekog to zanima da trazi odgovore na forumima, ali tu smo da procaskamo i da eventualno naucimo nesto novo.
fatamorgana

#618 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:Zaista ne treba uzimati znanje o Islamu na forumu, i ne verujem da ako nekog to zanima da trazi odgovore na forumima, ali tu smo da procaskamo i da eventualno naucimo nesto novo.
Ne slažem se, ja sad dosta naučio ovdje na forumu, doduše više o nekim negativnim pojavama nego o onim drugim ... za sada, nadam se da će se taj trend jednog dana promijeniti, :)
zagortenej

#619 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Zaista ne treba uzimati znanje o Islamu na forumu, i ne verujem da ako nekog to zanima da trazi odgovore na forumima, ali tu smo da procaskamo i da eventualno naucimo nesto novo.
a na youtube-u? :wink:
fatamorgana

#620 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:
Sve diraj samo ne youtube, da nije istoga ne bih eto npr. nikad Ziketa upozn'o, :mrgreen:
zagortenej

#621 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

fatamorgana wrote:
zagortenej wrote:
Sve diraj samo ne youtube, da nije istoga ne bih eto npr. nikad Ziketa upozn'o, :mrgreen:
nema ga nešto, Ziketa, da nije na kakvoj specijalizaciji :D
Towelie

#622 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Na jutjubu da, ali samo treba paziti od koga se uzima znanje.
fatamorgana

#623 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Na jutjubu da, ali samo treba paziti od koga se uzima znanje.
A imal' šta od Ibn Tejmije na tubi da pogledam? :wink:
fatamorgana

#624 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:
fatamorgana wrote: Sve diraj samo ne youtube, da nije istoga ne bih eto npr. nikad Ziketa upozn'o, :mrgreen:
nema ga nešto, Ziketa, da nije na kakvoj specijalizaciji :D
Ma možda štucuje malo bradu, :wink:
Johnny_x

#625 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Johnny_x »

Neki su poceli i Bugarija osuđivati
http://www.cazin.net/bih/59943-najpopul ... f23c9c8974
Post Reply