pasha078 wrote:
Prateci sta pises, ti, cheli i nekolicina drugih, ne mogu se oteti impresiji da vi bas i ne razumijete ponajbolje razloge krize liberalne demokratje. Vas glavni prigovor koji najcesce ponavljate, pa i ti sad gore, je osuda zapadnog intervencionalizma.
...možda si u pravu da mi i ne razumijemo razloge krize liberalne demokratije...ali, isto tako, utisak zna i da prevari...
...nego da pređemo na temu...ti vjerovatno znaš ko je bio Adam Smith...on je u 19. stoljeću razvio 'kosmpolitiski ekonomsli model' APSOLUTNE SLOBODNE TRGOVINE kojega su i Njemci bili prihvatili i primjenuli na svoju privredu, maltene, kao sveto pismo...a onda je Velika kriza iz 1873. godine u VB pokazala da je uvođenje 'SLOBODNE TRGOVINE' od prije nekoliko desetljeća, zajedno s opozivom Zakona o žitu, osudilo englesku industrijsku tehnologiju na propadanje, kako bi financijski interesi postigli prevlast u poslovnoj politici Carstva...uvidjevši posljedice tog projekta Njemci su apsolutno odbacili 'britanski model' i osmislili svoj...šta onda biva?...eee, onda je ulslijedio njemački Wirtsacaftswunder ...
...pouka, nije neba samo što se na badžu vidi...jednostavno čovječanstvo treba udružit pamet i iznalazit optimalna, a ne protekcionistička rjesenja...
pasha078 wrote: U Europi, koja i onako ne vodi neke intervencije, desnica pobjedjuje zahvaljujuci ksenofobiji i anti islamizmu. U Turskoj i Poljskoj plima autoritarizma je uzrokovana nedovoljnom sekularizacijom drustva. Mozemo se slagati ili neslagati oko ovih detalja, ali jedno je sigurno: ni u kom slucaju snage koje ti podrzavas nisu napredovale u politickom smislu kao reakcija na zapadni intervencionizam.
...opet preskačeš uzrok, a on je neizbježan za ovu priču...upravo je neoliberalizam uzrok razvoja desnice u EU...radikalno socijalno raslojavanje naglo počinje ugrožavati svjetski mir, a moćne korporacije potkopavaju same temelje parlamentarne demokratije...neupitne su posljedice, neki čak vele i ciljevi, NWO, a to jesu npr devastacija obitelji, naroda, nacije, nacionalne države, kulturnoga identiteta, jezika, religije itd itd...možda to uočavaju samo oni koji se slabo razumiju u liberalnu demokratiju?...
pasha078 wrote: Drugo, Putin, kao neprikosnoveni vodja novog svjetskog poretka, je vec poodavno uspostavio jednu klauzulu po kojoj svaka vlast u svojoj avliji, dakle nemijesanje. I upravo cheli i ti i company aplaudirate tom sistemu i toj maximi. To sve na papiru zvuci krasno, a sta cemo ako u nekoj avliji glavni choban preuzme vlast pa pocne ugnjetavati vlastiti narod? Ili druge narode i manjine koje zive u avliji? Pomenuo si, i fino poznajes istoriju, sa Vijetnamom, Chileom, Irakom. A sta cemo sa Srebrenicom, Kozarcem, sijama i Kurdima u Iraku, Kurdima u Turskoj, novinarima, politickoj opoziciji, homoseksualcima u Rusiji i Turskoj? U svakom od ovih slucajeva, u novom poretku, vlasti je dopusteno da cini sta zeli. Pa je tako nasa vlastita vojska granatirala Sarajevo, ali naravno, intervencionizam je nedopusten, dok je masovno ubijanje unutar vlastitih granica ok.
...da li si svjestan činjenice da se zalažeš za upotrebu sile u rjesavanju međunarodnih političkih sukoba, kao i ovi koje prozivaš za Srebrenicu, Kozarac, šije, Kurde s tom razlikom što bi ti tu silu primjenio na njima kao što su je oni primjenili na slabijima?...to može, ali nije rješenje dostojno ljudskog roda, jer je i to zakon jačeg...mi treba da težimo univerzalnom čovječanskom rjesenju s kojim će biti zadovoljni svi, a ne samo najjači, najmoćniji, najsilniji itd...moj je stav da sve narode, i male i velike, treba uvažavat po pitanju donošenja i usvajanje planetarnog kućnog reda, a to se može, i treba, desit samo u UN-u...e vidiš to je evolucijski proces, dakle stvar strpljenja, pregovora, ...
pasha078 wrote:Da skratim, intervencija kao reakcija na ozbiljna krsenja ljudskih i manjinskih prava svakako treba biti dopustena, pod okriljem medjunarodnih organizacija. No to ne znaci da je Amerika i zapad bez grijeha i da su zloupotrebljavali to pravo. Irak je primjer. No drugi slucajevi, kao Bosna, Kosovo i Libija su sasvim ok i u tim slucajevima intervencija je sprijecila zlocine drzave nad vlastitom populacijom.
...pa i Hitler je 'ložio' Židove iz istih ili sličnih razloga...opasno je sebi uzet pravo na 'ispravljanje krivih Drina'...no žalosno je kad ozbiljni i zreli ljudi prihvataju logiku dželata samo u nekom drugom pakovanju, dakle pakovanju koje je usmjereno na nekog drugoga...
pasha078 wrote:Dakle, ne treba princip intervencije odbaciti ali ga treba modifikovati i kodifikovati bolje.
...pa što drugo žele Rusi, Kinezi, Indijci, Brazilci i druge svjetske nacije nego reset tog intervencionizma ali na nivou UN-a, a ne na korporativnoj iliti privatnoj i ličnoj osnovi...
pasha078 wrote:Trece, mislis da su Putin i novi sistem "miroljubivi". Ti si pomenuo Vijetnam,ja cu Afganistan 1 (ruska invazija). Ti Chile, ja cu Madjarsku i Cehoslovacku. A u novije vrijeme intervencionizam Putina u Ukrajini, Gruziji i Siriji. No s vremenom ovog ce biti sve vise i vise.
...Amerika, putem intervencionizma, pokorila 3/4 planete, a ti o ruskom intervencioniumu...to se zove protekcionizam...iz ovoga zadnjeg upisa se vidi da te nose emocije, a ne logika i racij...ti bi se samo svetio i odmjeravao snage s Putinom i svim onima za koje pretpostavljaš da on predstavlja...a ja želim svijet ravnopravnih, slobodnih, jednakih pojedinaca, naroda, nacija, etnija, spolova, socijalnih skupina itd itd...ja ne podržavam Putina, jebe mi se za njega kao pojedinca, nego podržavam njegovu ulogu u balansiranju geopolitičkih procesa...na kraju krajeva zašto velikom demokrati smeta zdrava opozicija?...zar ne misliš da multipolarizam štiti interese i malih naroda?...
pasha078 wrote:Putin je vuk u ovcijoj kozi.
...možda ti se samo čini da je Putin vuk u ovčijoj koži...ja islim da je Putin vuk u vučjoj koži, jer je on ono što jeste i nimalo se ne pretvara...logičnije je vjerovati da su njegovi oponenti vukovi u ovčijoj koži, jer je i pticama na grani da su to licemejri kosmičkih razmjera...