E nisam gledaoo ... moguce da on prekinee_ado_ wrote:Relej pumpe?Muuky wrote:Majstor za Renault ?
Ima li neko preporuku ?
Tacnije zeza me pumpa goriva (moja predpostavka)
Jednostavno auto se ugasi u voznji tj. Provjerio da pumpa ne radi
Desii se sasvim slucajno isto kao da je prestane struju dobivati i kad skinem i opet vratim dio prekidac sa strujom na pumpu opet radii
CLIO SPORT 2.0
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Muuky
#5976 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Qler
#5977 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prije par dana sam primjetio da mi auto "bruji" kad krecem, i u voznji se osjeti, ali manje... ono bas citavo auto zavibrira kad krecem, dok ubrzavam. Kontam da je najvjerovatnije neki nosač motora, možda onaj na mjenjaču... jer nedavno sam, prije nekoliko hiljada mijenjao kompletan set kvacila i zamajac, nekako ne mogu da vjerujem da je do njega... Odoh u petak kod majstora, ali reko da vidim samo da li su mi sumnje ispravne ili bi moglo biti nesto drugo?
-
kB27
#5978 Re: Pitamo Mehanicare ?
Po simptomima najprije je problem oko mjenjača - ili je lamela na samom početku proklizavanja, ili je plivajući zamajac (ako ga imaš). Ali, ako si prije nekoliko hiljada to sve mijenjao.. čak i najlošiji dijelovi mogu toliko izgurati bez problema, a ne vjerujem da si ih ugrađivao. Nestručna ugradnja, možda. Ili nešto drugo.Qler wrote:Prije par dana sam primjetio da mi auto "bruji" kad krecem, i u voznji se osjeti, ali manje... ono bas citavo auto zavibrira kad krecem, dok ubrzavam. Kontam da je najvjerovatnije neki nosač motora, možda onaj na mjenjaču... jer nedavno sam, prije nekoliko hiljada mijenjao kompletan set kvacila i zamajac, nekako ne mogu da vjerujem da je do njega... Odoh u petak kod majstora, ali reko da vidim samo da li su mi sumnje ispravne ili bi moglo biti nesto drugo?
Nosač motora mislim da bi osjetio i kad auto radi u leru - trebale bi se osjetiti vibracije u kabini.
- Qler
#5979 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma nisam ja ugrađivao, u servisu ljudi radili... A jebem mu valjda nije on...
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
-
condy
#5980 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imaš račun reklamiraj im. Vidi ti sa njima oko toga zamjenskog seta što ti je ugrađen, koji je tačno ugrađen. To sa nosačima motora ne spominji im, prvo vidi jesu li oni odradili posao kako treba. Koji ti je zamjenski set ugrađen, jesi ti to kupio i odnio na ugradnju ili su ti oni to sve uradili ? To ćeš morati provjeriti oko ugrađenih dijelova, da tačno znaš šta je ugrađeno i možda se konsultirati još sa nekim mehaničarom ili servisom, pa da vidiš da li je od strane njih urađen posao kako treba. Po svemu sudeći nažalost nije.
- Qler
#5981 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve je LUK kupljeno, ja kupio i odnio, dali mi moje stare dijelove uredno... hajde u petak ode do servisa da se vidi sta je. U drugi servis cu ga voziti da pregledaju.
- doktor_seha
#5982 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hitno potreban varioc!
Poveci kamen mi je veceras otkinuo auspuh... Osposobio sam vozilo i dovezao se do Tuzle, ne trebam napominjati da me svaka patrola zaustavila, mislili tenkovi krenuli... Koliko vidim lonci su dobri, samo zavariti, ali naravno ovisi sta ce strucnjak reci.
Po mogucnosti neki kontakt broj ili slicno. Fiat Punto mk1 je u pitanju. Hvala svima
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Poveci kamen mi je veceras otkinuo auspuh... Osposobio sam vozilo i dovezao se do Tuzle, ne trebam napominjati da me svaka patrola zaustavila, mislili tenkovi krenuli... Koliko vidim lonci su dobri, samo zavariti, ali naravno ovisi sta ce strucnjak reci.
Po mogucnosti neki kontakt broj ili slicno. Fiat Punto mk1 je u pitanju. Hvala svima
- Ned071
#5983 Re: Pitamo Mehanicare ?
sta moze uzrokovati zvuk struganja prilikom kocenja? i to se cuje samo kada se ide jako sporo, prvom? diskovi i plocice su ok? neki lezaj, kineticki ili?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#5984 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možda je do nekog kočionog cilindra, pa ne vraća čeljusti kako treba i onda čuješ struganje. Moguće da pri većim brzinama ne čuješ taj zvuk zbog kotrljanja guma i buke od vjetra.Ned071 wrote:sta moze uzrokovati zvuk struganja prilikom kocenja? i to se cuje samo kada se ide jako sporo, prvom? diskovi i plocice su ok? neki lezaj, kineticki ili?
- Bakir1
#5985 Re: Pitamo Mehanicare ?
hoce to kada blokiraju klijesta......
- Ned071
#5986 Re: Pitamo Mehanicare ?
a pregledana su. i to kod uglednog majstora
nista, opet znaci na kanal pa pregledat. cudno mi sto struze samo kad vozim jako sporo i stisnem kocncu...
-
condy
#5987 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da su klijesta feluga bi bila vrela, osjetio bi miris spaljenih plocica i auto bi samo usporavalo. Lezaj bi se uvijek cuo bruji. Ili je kamencic zaglavio u kljestima ili prije da su plocice tvrde.
-
nookey
#5988 Re: Pitamo Mehanicare ?
i meni se čuje zvuk kao ciju ciju ciju ali samo kad je puštena kočnica, nije felga vrela, ali recimo povučem jedan zub ručnu i vozim, prestane, čim spustim opet...condy wrote:Da su klijesta feluga bi bila vrela, osjetio bi miris spaljenih plocica i auto bi samo usporavalo. Lezaj bi se uvijek cuo bruji. Ili je kamencic zaglavio u kljestima ili prije da su plocice tvrde.
jutros sam naprskao wd-om kliješta i prestalo, je li do kliješta/cilindra ili su pločice pa sam možda i njih prsnuo i prestalo?
-
nookey
#5989 Re: Pitamo Mehanicare ?
da dodam golf 4 je u pitanju, diskovi nazad i nazad se čuje...
- SmoLe
#5990 Re: Pitamo Mehanicare ?
vec dugo vremena imam problem sa unutrasnjim retrovizorom..
isto kao da ima voda u njemu, tacno kad malo diras vidis da se pomjera voda/tekucina, je li se nekome to desavalo?
golf 4 u pitanju
isto kao da ima voda u njemu, tacno kad malo diras vidis da se pomjera voda/tekucina, je li se nekome to desavalo?
golf 4 u pitanju
-
condy
#5991 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mislim da je do kljesta, ljevog ili desnog zadnjeg dok je wd pomogao. Treba ih razraditi pocece ponovo. S tim da ih ne skidaju jer ce ozracit sistem. Tebi rucna ne spusta do kraja na zadnjim klijestima ljevom ili desnom. Ostanu malo klijesta zatvorena poslije spustanja rucne mozda za jedan zub pa ne osjetis u voznji da usporava a i ne griju se previse tada plocice. Pomogne kad se rucno razradi dio na klijestima koji spaja sajlu sa wd om ali na kraju ce klijesta trebat najvjerovatnije zamjeniti Tesko da mogu u kompletu pozadi istovremeno otici. Klijesta znaju zaribat kad se rucna kocnica ne koristi ili se rijetko koristi.nookey wrote:i meni se čuje zvuk kao ciju ciju ciju ali samo kad je puštena kočnica, nije felga vrela, ali recimo povučem jedan zub ručnu i vozim, prestane, čim spustim opet...condy wrote:Da su klijesta feluga bi bila vrela, osjetio bi miris spaljenih plocica i auto bi samo usporavalo. Lezaj bi se uvijek cuo bruji. Ili je kamencic zaglavio u kljestima ili prije da su plocice tvrde.
jutros sam naprskao wd-om kliješta i prestalo, je li do kliješta/cilindra ili su pločice pa sam možda i njih prsnuo i prestalo?
Jel kad podizes rucno, da li je postala laksa, meksa nego prije ?
- Bakir1
#5992 Re: Pitamo Mehanicare ?
Retrovizor sa samozatamljivanjemSmoLe wrote:vec dugo vremena imam problem sa unutrasnjim retrovizorom..
golf 4 u pitanju
- Danguba
#5993 Re: Pitamo Mehanicare ?
Radi li jos uvijek auspuhe onaj u Solini(na kraju naselja).doktor_seha wrote:Hitno potreban varioc!
Znam da se dugo godina bavio time.
-
preludezalude
#5994 Re: Pitamo Mehanicare ?
Retrovizor sa samozatamnjivanjem koji je prestao da funkcionise.SmoLe wrote:vec dugo vremena imam problem sa unutrasnjim retrovizorom..
golf 4 u pitanju
-
preludezalude
#5995 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas u novom naselju, prije zgrada, desno sokak kod mesnice Basic...u sokaku 30-ak metara s lijeve strane, garaza velika, Ado - 061 280 885Danguba wrote:Radi li jos uvijek auspuhe onaj u Solini(na kraju naselja).doktor_seha wrote:Hitno potreban varioc!
Znam da se dugo godina bavio time.
-
nookey
#5996 Re: Pitamo Mehanicare ?
nije i hvata normalno na 3-4 zuba u najvećoj nizbrdici, ali imam osjećaj kao da mi nožna pomalo propada ono kad je krvnički pritisnem noga pomalo tone, majstor mi kaže da može biti do gumica u glavnom kočionom i da nije ništa alarmantno, ali može li biti povezano da nije do cilindra na zadnjem točku? Ali koliko ja znam balio bi pomalo bar ulje je li tako?condy wrote:Mislim da je do kljesta, ljevog ili desnog zadnjeg dok je wd pomogao. Treba ih razraditi pocece ponovo. S tim da ih ne skidaju jer ce ozracit sistem. Tebi rucna ne spusta do kraja na zadnjim klijestima ljevom ili desnom. Ostanu malo klijesta zatvorena poslije spustanja rucne mozda za jedan zub pa ne osjetis u voznji da usporava a i ne griju se previse tada plocice. Pomogne kad se rucno razradi dio na klijestima koji spaja sajlu sa wd om ali na kraju ce klijesta trebat najvjerovatnije zamjeniti Tesko da mogu u kompletu pozadi istovremeno otici. Klijesta znaju zaribat kad se rucna kocnica ne koristi ili se rijetko koristi.nookey wrote:i meni se čuje zvuk kao ciju ciju ciju ali samo kad je puštena kočnica, nije felga vrela, ali recimo povučem jedan zub ručnu i vozim, prestane, čim spustim opet...condy wrote:Da su klijesta feluga bi bila vrela, osjetio bi miris spaljenih plocica i auto bi samo usporavalo. Lezaj bi se uvijek cuo bruji. Ili je kamencic zaglavio u kljestima ili prije da su plocice tvrde.
Jel kad podizes rucno, da li je postala laksa, meksa nego prije ?
-
condy
#5997 Re: Pitamo Mehanicare ?
Propadanje kočnice je znak da je ozračen kočioni sistem ( ako je neko nešto nedavno ti radio na kočnicama, skidao čeljusti ili ozračio sistem prilikom nepažljivog mijenjanja ulja na klasični način ...) ili je jedan od cilindara kod tebe na zadnjim točkovima popustio, pa je kočnica mekša. Pregledaj nivo ulja od kočnica u posudi i opet vidi da negdje ne kapa kad se parkiraš. Možda da skineš točak pa pogledaš, jer nekad zna pomalo vlažiti ali opet mora ostati trag na cesti. Glavni kočioni cilindar nije u pitanju. Trebaš to riješti, odrzračit sistem ali putem vakum pumpe ili zamjeniti kliješta ako izbaciva ulje na njima. Kočnice su najvažnije i svako propadanje se mora rješiti, nema s tim igranja jer kad propada kočnica auto slabije kočinookey wrote: nije i hvata normalno na 3-4 zuba u najvećoj nizbrdici, ali imam osjećaj kao da mi nožna pomalo propada ono kad je krvnički pritisnem noga pomalo tone, majstor mi kaže da može biti do gumica u glavnom kočionom i da nije ništa alarmantno, ali može li biti povezano da nije do cilindra na zadnjem točku? Ali koliko ja znam balio bi pomalo bar ulje je li tako?
-
nookey
#5998 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne kapa, provjerio mi je majstor sve cilindre, zato je pretpostavio da je do glavnog, on mi je i ozračio upravo iz ovog razloga i zamijenio ulje ali opet isto, to je bilo prije možda i godinu, koči auto dobro, ali eto malo kao da je mekša kočnica, međutim sad je počela ta škripa, ubi u pojam cijuče kad je suho razvali, ali eto od juče kad sam poprskao wd-om ne čuje se više, ali znači samo lijevi zadnji točak...
I koristim ručnu redovno baš zbog toga da ne zariba, možda zimi malo rjeđe mada ne vjerujem da može zalediti ručna sa diskovima?
I koristim ručnu redovno baš zbog toga da ne zariba, možda zimi malo rjeđe mada ne vjerujem da može zalediti ručna sa diskovima?
-
condy
#5999 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ostalo je još zraka u sistemu zato kočnica tone. Trebaš ozračiti sistem vakum pumpom jer je puno teže klasično odzračiti sistem pumpanjem kočnice. Imaš zraka i dalje u sistemu, nema to veze sa glavnim cilindrom.
-
direstraits0078
#6000 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da nisi vozio negdje pored nuklearne elektrane Krhko, pa ti se tamo ozračio kočioni sistem?condy wrote:Propadanje kočnice je znak da je ozračen kočioni sistem ( ako je neko nešto nedavno ti radio na kočnicama, skidao čeljusti ili ozračio sistem prilikom nepažljivog mijenjanja ulja na klasični način ...) ili je jedan od cilindara kod tebe na zadnjim točkovima popustio, pa je kočnica mekša. Pregledaj nivo ulja od kočnica u posudi i opet vidi da negdje ne kapa kad se parkiraš. Možda da skineš točak pa pogledaš, jer nekad zna pomalo vlažiti ali opet mora ostati trag na cesti. Glavni kočioni cilindar nije u pitanju. Trebaš to riješti, odrzračit sistem ali putem vakum pumpe ili zamjeniti kliješta ako izbaciva ulje na njima. Kočnice su najvažnije i svako propadanje se mora rješiti, nema s tim igranja jer kad propada kočnica auto slabije kočinookey wrote: nije i hvata normalno na 3-4 zuba u najvećoj nizbrdici, ali imam osjećaj kao da mi nožna pomalo propada ono kad je krvnički pritisnem noga pomalo tone, majstor mi kaže da može biti do gumica u glavnom kočionom i da nije ništa alarmantno, ali može li biti povezano da nije do cilindra na zadnjem točku? Ali koliko ja znam balio bi pomalo bar ulje je li tako?. Ako kapa na cilindru/kliještima, potraži na otpadu polovan jer su poskupi novi.