inace kod mene zemlja kamenita...koliko god kise da padne,nije dovoljno...tako da meni to nece smetati...samo daje dva tri dana lijepog vremena sada da posijem sve
Bášča
Moderator: anex
-
zippoo87
#5976 Re: Bášča
daje meni posaditi ,pa onda neka pada 
inace kod mene zemlja kamenita...koliko god kise da padne,nije dovoljno...tako da meni to nece smetati...samo daje dva tri dana lijepog vremena sada da posijem sve
-
kerima1
#5977 Re: Bášča
Jeste pesimisti,pisite bit ce naljepse vrijeme:))
-
safran
#5978 Re: Bášča
puno proteina a ništa holesteroldpjokala26 wrote:koja kisurina i vodurina.
ako se prognoza ostvari uzgajat cemo zabe. kre,kre..
-
dpjokala26
#5979 Re: Bášča
prosle godine sam posadila kajsiju i breskvu.dobro su narasle.kad mogu ocekivati prve plodove?ove ili sledece godine? 
-
safran
#5980 Re: Bášča
Ih, ti bi i plodove
Ne možemo ti to odgovoriti. Zavisi od starosti sadnica, sorte .... Ako ne bude ove godine, biće dogodine 100% 
-
dpjokala26
#5981 Re: Bášča
ne znam koja je sorta. breskva izdzikala preko dva metra. ja ocekujem jednu breskvicu pa nek bude ko orah.safran wrote:Ih, ti bi i plodoveNe možemo ti to odgovoriti. Zavisi od starosti sadnica, sorte .... Ako ne bude ove godine, biće dogodine 100%
-
zippoo87
#5982 Re: Bášča
danas slobodan cijeli dan a kisa i sinoc i danas pada ... bas mi se neda da posijem krompir i luk
- fortaleza
#5984 Re: Bášča
Kod mene malo južnije grašak posijan prije 20-tak dana, kao i luk, krompiri, mrkva, salata...
Oticon, sjeme paradajza stiglo jučer, al pošto je sad već malo kasno odlučio sam ga sačuvati za iduću godinu, a već sam sijao.
Oticon, sjeme paradajza stiglo jučer, al pošto je sad već malo kasno odlučio sam ga sačuvati za iduću godinu, a već sam sijao.
-
Oticon
#5985 Re: Bášča
fortaleza wrote:Kod mene malo južnije grašak posijan prije 20-tak dana, kao i luk, krompiri, mrkva, salata...
Barem imaš za narednu sezonu
-
zippoo87
#5986 Re: Bášča
ja jos nista nisam posijao...ne da vrijeme a i kada je lijep dan,ja na poslu
evo danas kao januarski dan...kisa,na planinama snijeg,hladno...tmurno
prije 15 dana uzorao i nista vise ...samo trava raste...imam bruku posla na njivi a nista nije uradjeno
evo danas kao januarski dan...kisa,na planinama snijeg,hladno...tmurno
prije 15 dana uzorao i nista vise ...samo trava raste...imam bruku posla na njivi a nista nije uradjeno
- Banksy
#5987 Re: Bášča
Jutarnji mraz je do narednog vikenda, zemlja mokra i hladna, nije pametno raditi bilo šta ... Malo će sve kasniti i biće gužva da se nadoknadi propušteno, ali bar nije stradalo voće kao prošle godine. Sve je ovo OK.
- kandelabar
#5988 Re: Bášča
da mnogi griješe misle da je vazno sto prije staviti u zemlju,a ne znaju da treba i temp za rastBanksy wrote:Jutarnji mraz je do narednog vikenda, zemlja mokra i hladna, nije pametno raditi bilo šta ...
- Banksy
#5989 Re: Bášča
Važno je da se zemlja ugrije. Staviti sjeme, bilo koje i bilo čega, u ledenu, vlažnu zemlju, nije pametno. Sreća da još nisam ni sadila, ni orezala ni okrečila voćke.
Mada, ovdje pišu i ovi s juga, a kod njih je klima ipak drugačija. Vjerujem da su južnije od Konjica proljetni radovi već završeni.
Mada, ovdje pišu i ovi s juga, a kod njih je klima ipak drugačija. Vjerujem da su južnije od Konjica proljetni radovi već završeni.
- fortaleza
#5990 Re: Bášča
Kod nas na jugu gotovo svi posadili i posijali sve, zadnje orezivanje bilo 20-tak dana, al zemlja se jako natopila i ohladila, a i temperatura ne prelazi 10 preko dana, sreća pa sam malo okasnio s krompirom pa je u zemlji tek nekoliko dana.
-
safran
#5991 Re: Bášča
Ma ni južno od Bradine nije puno drugačije. Tek niže Jablanice ima nešto behara. Pretprošle sedmice putovala južno - Konjic ko Hadžići, nikakve razlike.
-
zippoo87
#5992 Re: Bášča
evo proljeca...sta ste se usutili
kod mene je posadjen krompir,luk,tikvice...paradajz pikiran (rasadjen)...jos sam tri vocke zasadio ,aronija pokosena (ovo je brat uradio)...jos je moramo pola okopati
grozdje ostricano isto,jagode presadjene i dobro napreduju...neke pocele i cvjetati
ima nekih aktivnosti
kod mene je posadjen krompir,luk,tikvice...paradajz pikiran (rasadjen)...jos sam tri vocke zasadio ,aronija pokosena (ovo je brat uradio)...jos je moramo pola okopati
grozdje ostricano isto,jagode presadjene i dobro napreduju...neke pocele i cvjetati
ima nekih aktivnosti
- fortaleza
#5993 Re: Bášča
Kod mene u Hercegovini luk, tikvice, krompir, mahune već nikli, jagode dosta cvjetaju, već radio dohranu, jedino paradajz još nisam pikirao što sam sijao, ali sam kupio i posadio rani paradajz 50 komada i paprika 50 komada. Šljive, trešnje, višnja već prošao cvat, a smokve se počele zeleniti. Uglavnom sve po ps-u, postavim slike kad stignem.
-
Ratarka
#5994 Re: Bášča
gdje ti je to proljece, kod nas grijanje jos radizippoo87 wrote:evo proljeca...sta ste se usutili
ima nekih aktivnosti
ni prekopano jos, varakam se paradajzom, po balkonu ga setam da zraku sunca ulovi, nijedna paprika nije ni nikla - prosla moja pocetnicka sreca, pihh
-
zippoo87
#5995 Re: Bášča
bogami proljece u Bosni ,i to na sjeveruRatarka wrote:gdje ti je to proljece, kod nas grijanje jos radizippoo87 wrote:evo proljeca...sta ste se usutili
ima nekih aktivnosti
ni prekopano jos, varakam se paradajzom, po balkonu ga setam da zraku sunca ulovi, nijedna paprika nije ni nikla - prosla moja pocetnicka sreca, pihh
ja jucer bio isto na njivi,okopavao aroniju...neke se napupale,biti ce cvjetova a i ploda nadam se
eno kruske vec behar opao,zamet se pojavio...jedino je prije 3 dana bio mraz,da nece ostetiti behar
jedino ima hladnog vjetra..kada zapuse,kroz kosti prodje
- zijad_e
#5996 Re: Bášča
Ljudi kako kod vas napreduje rasada. Ja i nesto nisam zadovoljan, poceo sam pikirati paradajz ali se nesto zuti.
-
zippoo87
#5997 Re: Bášča
pikiran ali isto je malo zut a i vrlo mali...nije izrastao a prije se polovinom maja sadi u zemljuzijad_e wrote:Ljudi kako kod vas napreduje rasada. Ja i nesto nisam zadovoljan, poceo sam pikirati paradajz ali se nesto zuti.
ostalo napreduje
luk mi je skoro sav nikao...trava raste ubi ...ne mozes nakositi haha
- fortaleza
#5998 Re: Bášča
Također, dosta mali paradajz, s tim da sam ga posijao relativno kasno, tek prije 4 tjedna tako da je ok, nije žut.zijad_e wrote:Ljudi kako kod vas napreduje rasada. Ja i nesto nisam zadovoljan, poceo sam pikirati paradajz ali se nesto zuti.
50 sadnica sam već stavio u zemlju kupovnog jabučara što je ok dok ne prispije domaći posijani.
-
Oticon
#5999 Re: Bášča
A da ga poprskaš malo sa mlijekom?zijad_e wrote:Ljudi kako kod vas napreduje rasada. Ja i nesto nisam zadovoljan, poceo sam pikirati paradajz ali se nesto zuti.
- Bloody
#6000 Re: Bášča
Pozdrav svima,
Do sada sam u mali staklenik sadila samo jagode i malo caja(nana,kantarion i kamilica),ove godine sam malo eksperimentisala i prvi put posadila paradajz,po dvije sjemenke u casicu pa onda iscupala jednu biljku kad su porasle.Ovako izgleda danas

Kada je vrijeme da se premjesti iz casica?
Do sada sam u mali staklenik sadila samo jagode i malo caja(nana,kantarion i kamilica),ove godine sam malo eksperimentisala i prvi put posadila paradajz,po dvije sjemenke u casicu pa onda iscupala jednu biljku kad su porasle.Ovako izgleda danas

Kada je vrijeme da se premjesti iz casica?