Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
P.Starck wrote: ↑15/12/2020 15:01
Obično ne reagujem na ovakve postove ali kako, kako možeš kupiti stan, plaćati režije (grijanje, struja, smeće, voda i kan., TV i telefon) i voziti solidno auto na leasing sa 3000 KM/mj.? Cijena stana po m2 s kamatom je mjesečno toliko, a na to još i režije. Ostaje ti ca. minus 1000 do minus 1500 KM za solidno auto leasing. Kupiti stan i voziti auto na leasing a uz to i živjeti ne možeš bez 4000-5000 KM.
Rezije za 50-60 m2, oko 300-350 KM
Hrana za dvoje, 400-600 KM
Odjeca, obuca,tehnika, izlasci, izleti, 500 KM. Kredit za auto, 15000 KM na 5 godina, 250 KM
Kredit za stan,150000 KM na 10 godina, rata 1250 KM, na 20 godina, rata 625 KM( tada ostane jos vise love za druge stvari).
Naravno, nekome ko hoce novo auto, treba vise love ali, po meni, solidno auto je i ono polovno izmedju 10000-15000 KM.
jest kad bi banke davale kredite bez kamate - evo ti izračun za iste (stavio sam da je nominalna = efektivna zbog lakšeg izračuna a obično je eks veća za još par promila)
Kredit za auto, 5% kamatna stopa, 15.000KM na 5 godina rata je 283,06KM i to pod uslovom da su to svi troškovi oko kredita
Kredit za stan, kamatna stopa 3%, 150.000 na 10 godina rata je 1,448.41KM a na 20 godina rata je 831.89KM
addem wrote: ↑16/12/2020 08:33
Lijepi Hadzici. Svi bogati kinezi hoce da imaju stanove u New Yorku, rusi u Londonu. Svako ide tamo gdje mu se sviđa. U našem malom selu svi hoce da budu u Sarajevu mada postavlja se pitanje jel to normalno. U Srbiji svi hoce u BG a u Hrvatskoj u ZG. Znam recimo da ljudi koji imaju puno novca u njemackoj nece zivjeti u gradu vec negdje u prirodi pored grada.
Kako se kreće cijena građevinskog zemljišta u Hadžićima?
Koliko građevinska dozvola otprilike izađe?
Intenzivno već neko vrijeme pratim stanove u Sa, cijene su visoke stanova koji zadovoljavaju moje uslove, ako i iskrsne nešto povoljno
brzo ode. Ovih dana su mi dva stana ispred nosa prodana.
Od sinoć razmišljam da prikočim, pogledam cijene zemljišta i napravim nekakav predračun za skromnu kućicu u nekom prigradskom naselju,
pa onda da donesem odluku šta dalje.
Piko18 wrote: ↑16/12/2020 08:52
Ma nek priča ko sta hoće Sarajevo je druga država. Žena i ja zajedno izadjemo na gotovo 5k. Imam manji kredit za auto koji izlazi za godinu dana. Planiram namjenski krediti za stan na ljeto za neki normalan trosoban stan. Znaci u najboljem slučaju 150K ali prije ce biti 170k kako je krenulo.
Budući da smo mladi bračni par uskoro planiramo i djecu aBd sto znaci bit će tu jos troškova ali sa platama koje imaju tendenciju rasta ne bi trebalo biti problema.
Ma nek je i 5000, samo da je redovna, da čovjek ne strepi svakog prvog.
Haha upravo. Šalu na stranu nisam na državnoj sisi. Žena i ja radimo u IT-u.
P.Starck wrote: ↑15/12/2020 15:01
Obično ne reagujem na ovakve postove ali kako, kako možeš kupiti stan, plaćati režije (grijanje, struja, smeće, voda i kan., TV i telefon) i voziti solidno auto na leasing sa 3000 KM/mj.? Cijena stana po m2 s kamatom je mjesečno toliko, a na to još i režije. Ostaje ti ca. minus 1000 do minus 1500 KM za solidno auto leasing. Kupiti stan i voziti auto na leasing a uz to i živjeti ne možeš bez 4000-5000 KM.
Rezije za 50-60 m2, oko 300-350 KM
Hrana za dvoje, 400-600 KM
Odjeca, obuca,tehnika, izlasci, izleti, 500 KM. Kredit za auto, 15000 KM na 5 godina, 250 KM
Kredit za stan,150000 KM na 10 godina, rata 1250 KM, na 20 godina, rata 625 KM( tada ostane jos vise love za druge stvari).
Naravno, nekome ko hoce novo auto, treba vise love ali, po meni, solidno auto je i ono polovno izmedju 10000-15000 KM.
jest kad bi banke davale kredite bez kamate - evo ti izračun za iste (stavio sam da je nominalna = efektivna zbog lakšeg izračuna a obično je eks veća za još par promila)
Kredit za auto, 5% kamatna stopa, 15.000KM na 5 godina rata je 283,06KM i to pod uslovom da su to svi troškovi oko kredita
Kredit za stan, kamatna stopa 3%, 150.000 na 10 godina rata je 1,448.41KM a na 20 godina rata je 831.89KM
e sad napravi novu kalkulaciju
Stavio sam auto 10.000-15.000 KM, onda moze biti i neki blize 10. Stan isto tako moze biti od 100.000-150.000, samo osnovica 100.000 ili osnovica sa kamatama 150.000, ne mora biti u hrasnom, moze biti npr. dobrinja itd..
cijene stanova su vecinom nerealne. i prenapuhane, nije normalno da za neki mutvačić do 50m2 das love koliko bi ti trebalo za izgradnju pristojne kuce sa svim prikljccima. nije realno. o udaljenosti stanova od centara grddskih sredina st areci tek. ko da zivimo u teksasu a alternativa je u montani
Last edited by sumirprimus on 16/12/2020 09:53, edited 1 time in total.
sumirprimus wrote: ↑16/12/2020 09:52
cijene stanova su vecinom nerealne. i prenapuhane, nije normalno da za neki mutvačić do 50m2 das love koliko bi ti trebalo za izgradnju pristojne kuce sa svim prikljccima. nije realno.
Pogotovo ako skontas da je zemljiste za gradnju kuce u gradu pristupacno i nasiroko dostupno
problem i jeste sto vecina nas ima taj kompleks zivota u centru grada pa se svi ko bubasvabe guramo ka centrima.
biramo manji zivotni prostor, starije zgrade, sa starijim uslgama i komunalijama i sa ti i raznoraznim peripetijama negoli da se radi konkretno na razvoju periferija.
i kao izgovor daljina do posla, za narod koji i u halu ide s autom, koji djecu u obdanista skole, vodi bukvalno autom do ulaza u objekt,e na kafe s autima i sve tako.
a kad odemo vani, onda nije problem ni vozarit, nije problem ni javni prevoz...
sumirprimus wrote: ↑16/12/2020 09:55
problem i jeste sto vecina nas ima taj kompleks zivota u centru grada pa se svi ko bubasvabe guramo ka centrima.
biramo manji zivotni prostor, starije zgrade, sa starijim uslgama i komunalijama i sa ti i raznoraznim peripetijama negoli da se radi konkretno na razvoju periferija.
Ja volim centar i generalno sve u blizini šina u gradu i nesvjesno tome gravitiram. Zena je mnogo normalnija, njoj se npr. svidja Hrasnica kao naselje, i ne bi joj bio problem ni tamo zivjeti u vlastitoj kuci.
Chmoljo wrote: ↑16/12/2020 09:59
Evo ja sam kupovinom stana sebi izbio 45 minuta u saobraćaju dnevno.
Reci mi sumire, ako tih 45 minuta koje sad provodim sa svojim djetetom pretočim u novčanu protuvrijednost, koja je cijena?
nemoj u vakcinu. vrijeme s djetetom nema cijenu. ali ako odes vani itekako ces gubit vrijeme i na transport.
i to nece biti problem. jer ces djetetu tad omogucit neke druge uvjete koje nije u mogucnosti da ima pa i kad je s tobom. kvaka 69.
a realno, nije neka daljina opcina centar recimo tu da radis, ilidza, pa sve do hadzica...
voze ljudi ze -sa. olovo sa, tz sa, mo sa...
nesto drugo zelim reci a notorni je fakat, ljudi kupaju narod ko zadnje levate i to lopatama kupe upravo zbog toga sto svi zele zivjet u centru centra .i svi zele autom na poso, na ivkend, na kafu. iako prevazilazi njihove finansijske mogunosti. a recimo ima alternativu.
kad nemas izbora onda jebga dzaba pricamo, ne vrijedi nista...
Chmoljo wrote: ↑16/12/2020 09:59
Evo ja sam kupovinom stana sebi izbio 45 minuta u saobraćaju dnevno.
Reci mi sumire, ako tih 45 minuta koje sad provodim sa svojim djetetom pretočim u novčanu protuvrijednost, koja je cijena?
nemoj u vakcinu. vrijeme s djetetom nema cijenu. ali ako odes vani itekako ces gubit vrijeme i na transport.
i to nece biti problem. jer ces djetetu tad omogucit neke druge uvjete koje nije u mogucnosti da ima pa i kad je s tobom. kvaka 69.
a realno, nije neka daljina opcina centar recimo tu da radis, ilidza, pa sve do hadzica...
voze ljudi ze -sa. olovo sa, tz sa, mo sa...
nesto drugo zelim reci a notorni je fakat, ljudi kupaju narod ko zadnje levate i to lopatama kupe upravo zbog toga sto svi zele zivjet u centru centra .i svi zele autom na poso, na ivkend, na kafu. iako prevazilazi njihove finansijske mogunosti. a recimo ima alternativu.
kad nemas izbora onda jebga dzaba pricamo, ne vrijedi nista...
Ma dobro, pisao sam ja gore o tim nasilu varijantama. Ja sad imam opciju bicikla da za 15 min budem kući, a pješke 30 min do posla. I tako će i biti osimkada je baš zagađeno.
I ono što je interesantno, ne znamkolikoti pratišcijene stanova po sarajevu, da se Dobrinja opasno približila Novom Sarajevu cijenama, štoke iskreno meni van pameti, jer je lokacijski i alipašino na zgodnijem mjestu od dobrinje.
U suštini, bitno je znati šta hoćeš i još ako imaš sredstva da to izneseš uz više ili manje muke (kolika god da su primanja, 1000 KM mjesečno manje se itekako osjeti) nećeš se zajebati i ne treba čekati na neke velike potrese na tržištu nekretnina.
Isto koliko se čeka kriza i taj pad cikema, takosami pričaosa nelim relevantnim ljudima iz finansijskog sektora koji tvrde da je novac koje banke daju trenutno prejeftin, i da bi mogle i kamate rasti.
Kako god, moj savjet je, ako nađete nešto gdje bi mogli živjeti i imate finansijske mogućnosti, ne čekajte ništa. Kupujte.
najveći kuriozitet su mi ljudi koji dosele u Sarajevo, ostvare primanja 3000KM mjesečno, a onda prvi prioritet je kupovina stana na relaciji Katedrala - Elektroprivreda. Kažu, zbog tog' stiskanja, Aida Obuća navukla sramotu na famEliju, nagovorilO je da kupi stan na Dobrinji.
ne znam bogme bi me bilo strah sad dignut dugorocno 100+k u trenutku kad ne znamo u sta ce se sve ovo kod nas izrodit.
a na te neke osnovne plate. jednostavno nema sanse da cemo se mi u toj mjeri ekonomski preporodit, nit da ce cijene ici na 4-5k standard po m2.
doduse drukcije i mozak funkcionise kad nije opterecen dugovima.
nismo svi isti, neko voli i isplatnije mu je biti blize centru a zivjeti u manjoj i skucenojijoj kvadraturi. reicmo porodica od 4 clana u 60 m2 to je 15m2 po clanu, kad izbijes kuhinju wc, hodnike, dodjes na nekih par kvadrata po osobi. ne znam. a alternativa uz vozarenje duplo vise kvadrata po istoj cijeni. naravno nismo svi isti i nemamo svi iste prioritete, samo kazem sto vidim oko sebe...
Prije sam se čudio finansijskim avanturistima koji kupuju "banakarski proizvod" prekoračenja po tekućem računu uz kamatu od 16% mjesečno, a danas se više ne čudim kad mi kolega sa platom od 2000KM digne kredit na 22 godine da kupi stan na Ciglanama i planira kupiti auto od 35000KM.
Džentrifikacija bratee. Sasvim normalno i očekivano da cijene u centru rastu i nastaviti će da rastu
osim ako ne promijenimo društveno-političko uređenje a s njim i ekonomiju.
Starosjedioci odlaze iz centra a dolaze ovi novi iz IT-a i ratno-poratnog profiterstva, malinari kojekakvi...
Njima nije problem ni 5000 po m2. Uglavnom za većinu cijena stana nije ona koju traži prodavac,
nego ona koju na kraju ispostavi banka. Koliko košta novi stan od 65 m2 u SA?
Koliko košta novo solidno auto, a to je valjda klasa golfa ili oktavije? I taj stan traži namještaj, auto kasko, registraciju, servise..
Uz polovna auta ide i priča o preuređenju kakvog golobarnika na Bistriku, jer meni nema baš smisla trpati se u centar sa stanom a onda disati na slamku narednih 15-20 godina. Ja recimo ne poznajem nikoga ko je kupio stan a da taj kredit nije na min. 15 god.
I onda tih famoznih 3000 mjesečno, za četveročlanu porodicu, znači ili Stup Tibra, Vogošća, Hadžići... ili Njemačka.
Prosječna plata je 900 KM a dvije takve su 1800, što je osjetno manje od 3000.
I onda se ljudi pitaju zašto odlaze i oni koji imaju "solidna" - iznad prosječna primanja.
Zato što su protjerani iz grada! Porodica sa dva inženjera i dvoje djece, sa ca. tih 3000 mjesečno,
ne mogu sebi priuštiti komotan i samostalan život u SA.
P.Starck wrote: ↑16/12/2020 11:16
Džentrifikacija bratee. Sasvim normalno i očekivano da cijene u centru rastu i nastaviti će da rastu
osim ako ne promijenimo društveno-političko uređenje a s njim i ekonomiju.
Starosjedioci odlaze iz centra a dolaze ovi novi iz IT-a i ratno-poratnog profiterstva, malinari kojekakvi...
Njima nije problem ni 5000 po m2. Uglavnom za većinu cijena stana nije ona koju traži prodavac,
nego ona koju na kraju ispostavi banka. Koliko košta novi stan od 65 m2 u SA?
Koliko košta novo solidno auto, a to je valjda klasa golfa ili oktavije? I taj stan traži namještaj, auto kasko, registraciju, servise..
Uz polovna auta ide i priča o preuređenju kakvog golobarnika na Bistriku, jer meni nema baš smisla trpati se u centar sa stanom a onda disati na slamku narednih 15-20 godina. Ja recimo ne poznajem nikoga ko je kupio stan a da taj kredit nije na min. 15 god.
I onda tih famoznih 3000 mjesečno, za četveročlanu porodicu, znači ili Stup Tibra, Vogošća, Hadžići... ili Njemačka.
Prosječna plata je 900 KM a dvije takve su 1800, što je osjetno manje od 3000.
I onda se ljudi pitaju zašto odlaze i oni koji imaju "solidna" - iznad prosječna primanja.
Zato što su protjerani iz grada! Porodica sa dva inženjera i dvoje djece, sa ca. tih 3000 mjesečno,
ne mogu sebi priuštiti komotan i samostalan život u SA.
prosječna plata u KS je puno veća od prosječne u F.
Život u KS je skup. U Goraždu ili Travniku je puno jeftiniji.
Last edited by _Reds_ on 16/12/2020 13:17, edited 1 time in total.
Lokacija ima objektivne i subjektivne vrijednosti,
objektivne se mogu izracuinati, a subjektivne svako vrednuje po sebi.
primjera ima razlicitih u odnosu na gradsku infrastrukuturu i potrebe covjeka.
nije isto periferija Sarajeva i periferija Doboja, niti su iste potrebe samca, porodicnog covjeka ili penzionera.
U mom primjeru, bio sam momak, sam zivio....
prvi stan kupio na periferiji grada daleko od mjesta gdje radim i mjesta gdje inace izlazim,
jednosoban stan(odvojena spavaca soba),
rata kredita je bila 250KM na 25godina,
lokaciju sam promjenio tako sto sam prodao stan i digao dodatnih 20 000KM(u odnosu na prethodni kredit),
i kupio stan bliže mjestu gdje radim(10min pjeske, 3min autom) i jos bliže mjestu gdje vecinom izlazim(3 min pjeske).
rata kredita je bila dodatih 100KM mjesecno, tj sa 250KM, skocila na 350KM a rok otplate ostaje isti.
Eh sad sta sam dobio sa tih dodatnih 20 000KM koje sam potrošio,tj. dodatnih 100 KM mjesecno, na skoro indentican stan, samo zbog lokacije.
-Usteda samo na gorivu minimalno 50KM(samo posao kuca), a realno i više.
-Opusnenost jer mogu i bez auta zivjeti.
-Usteda na vremenu do posla i nazad, ovisno o stanju saobracaja od pola sata do sat.
-ne ovisim o saobracajnoj infrastrukturi, guzvama, uvijek tacno isto vremena mi treba do posla i nazad.
-Spavao sam pola sata duže, bukvalno alarm sa 6:45h, pomjerio na 7:15h.
-mogucnost da kada sam vani, odem kuci da jedem,da odem u wc, da odmorim pa opet izadjem.
(prije ako sam vani i ogladnim, moram jesti u fast foodu, restoranu ili pekari, ne isplati mi se voziti kuci pa se vratiti)
-na hrani sam ustedio barem dodatnih 50KM.
-prije ako se dogovorim sa nekim na kafu poslije posla u 17h ili u 18h,
ne idem kuci jer mi se ne isplati vozati se tamo-vamo, nego odmah nakon posla sjednem u kafic, kafanu i sacekam,
vjerovatno uzmem i hamburger ili nesto usput o cemu sam vec pricao, ali racun u kaficu je uvijek bio nepotrebno veci,
da li za jednu kafu ili par piva. Dok, nakon sto sam kupio novi stan, sve to se izbacuje iz racunice osim, ako namjerno zelim tako(sto je bilo cesto).
-Društvena strana se ne moze porediti, jer ljudi znaju da sam blizu i svima sam puno dostupniji nego prije,kao i oni meni,
tako da sada ni poziv poslije 21h nije nesto cudno. Sto je prije bilo rijetkost zbog daljine, zbog alkohola i vožnje itd.
- trenutno izdajem taj isti stan za 350KM koliko mi je i rata kredita,
prethodni stan iako je rata kredita bila 250KM ne bih mogao izdati za te pare cisto zbog lokacije.
-bolji komsiluk, bolja infrastruktura
-blizina institucija, opstina, posta, banka, skola (sve pjeske).
Ovo je primjer kako mi je taj trošak od 100KM mjesecno, ustedio otprilike duplo toliko, i povecao kvalitet zivota nemjerljivo.
A imam u okruženju vise primjera kada ljudi koji zive i rade na dalje od centra (Dobrinja, Alipasino, Ilidza),
pa kada se malo snadju kupe stan blize centru(Bjelave,Grbavica, Ciglane) iako rade i vecinom se krecu u naselju gdje su prije bili(zbog poznastava, familije,posla, navike)
i onda svaki dan voze, trose vrijeme i pare, ruzno je reci, ali samo da bi spavali blize centru.
ali svako ima svoju satisfakciju, ako oni ljepse spavaju zbog toga onda njima vrijedi.
Last edited by 4500 on 16/12/2020 12:53, edited 1 time in total.
TheGodfather001 wrote: ↑16/12/2020 10:51
Prije sam se čudio finansijskim avanturistima koji kupuju "banakarski proizvod" prekoračenja po tekućem računu uz kamatu od 16% mjesečno, a danas se više ne čudim kad mi kolega sa platom od 2000KM digne kredit na 22 godine da kupi stan na Ciglanama i planira kupiti auto od 35000KM.
Slike takvih spremnih na ljudskih 398 mjeseci kredita vise na zidovima direktora banaka...
Sa desetim mjesecom ove godine ukupno je u opticaju 2 milijarde i 100 miliona stambenih kredita stanovnistvu...
2010 godine je taj iznos bio nesto malo preko 500mil...
Chmoljo wrote: ↑16/12/2020 10:19
I ono što je interesantno, ne znamkolikoti pratišcijene stanova po sarajevu, da se Dobrinja opasno približila Novom Sarajevu cijenama, štoke iskreno meni van pameti, jer je lokacijski i alipašino na zgodnijem mjestu od dobrinje.
Super imamo i na Dobrinji stan, u centru
Dobrinja je grad za sebe, najmnogoljudnije naselje u državi.