Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

#5976 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:
jeza u ledja wrote:Slicno bi se moglo argumentovati i za sve ostale cuts, zar ne?
Moglo bi, ali sta to onda znaci?

Pa to da onda obicni ljudi - smrtici, stradaju i s jedne i sdruge strane. Jer su cuts samo na njima (i kroz entitlements i kroz vojnu azdaju). Znaci samo narod gubi.

Jes' ono ti pit'o kako se quantify 98% sto su dobili.

Na ne znam, nije ni bitno. Kada Bejner, kao pregovarac i sam djavo, kaze na nacionalnoj TV da je dobio, ja nemam razloga da to uopste question. Da je reko 90% reko bi pa haj' eto nisu sve dobili, ali on rece 98% !!!! To mi je vise ko SVE :evil:

A jeste RP neshvacen i umLogo cemu u pravu.

Pa cekaj, znaci Boehner predstavi nesto na TV kao njegovu pobjedu i ti mu vjerujes bez pogovora? :shock:
Vidis da i Mr. Libertarian No. 1 kaze da je sve to simbolicno i da nisu trebali zarad toga dizati debt ceiling. Po RP ispade Obama pobjednik?
ahuseino

#5977 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
Pa cekaj, znaci Boehner predstavi nesto na TV kao njegovu pobjedu i ti mu vjerujes bez pogovora? :shock:
Vidis da i Mr. Libertarian No. 1 kaze da je sve to simbolicno i da nisu trebali zarad toga dizati debt ceiling. Po RP ispade Obama pobjednik?

Pa ja bi radije rekao da se slazem s Bejnerom (njegovom tvrdnjom), nego da mu vjerujem, a on to samo potvrdi. Dalja potvrda ti dolazi iz kuknjave i pravdanja "nashih".

RP ima svoju filozofiju (a i integritet). Ja navijam za njega od oviJe desnih.
Cuj BO pobjednik :P , jes al' u timu sa Bejnerom :wink: :-) , ova dvojica u svom domenu, a RP u totalno drugom, pa ispada da su mu obojica protivnici.

A izmedju ovih dvojice malih nevaljalaca, ipak, ipak, je BO omlecio motku, debelu.
ahuseino

#5978 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jutarnji wrote:
madner wrote:Jasta ce odustati, prava vrhunska industrija u USA je naoruzanje.
Normala, kakvo crno odustajanje od dominacije. Jedino sto se moze desiti je da u svim ovim zajebancijama
i opstoj krizi, neko opet fasuje degenek. Ako se slucajni i desi da izgube poziciju koju imaju, jbg, onda vise
nece ni biti bitno ko nas jase, svakako cemo se vratiti u kameno doba. :D
Vjerujem da hoce izgubiti dominaciju u svijetu, kao i svaka sila do sada, i nece biti pitanje volje, vec ekonomije. Nema razloga da danas bude nesto drugacije. Samo sto nece nista faliti, nista vise nego recimo danas u AUT, FRA ili GB.
Gubitak je vjerujem tokom ovog stoljeca, i onda ce se viditi da je vrhunac :P bio za vrijeme Klintona 8) . :-D :wink:
madner

#5979 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Dobro svaka vele sila ima svoj vrhunac, ali trenutno jos nasljednika nema ni na mapi. Mozda za 80 godina i dodje neko. :D
Ko to tamo peva

#5980 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Ko to tamo peva »

madner wrote:Dobro svaka vele sila ima svoj vrhunac, ali trenutno jos nasljednika nema ni na mapi. Mozda za 80 godina i dodje neko. :D
Mogao bi biti Izrael kad bi jevrejska dijaspora premjestila firme iz Zapadnih zemalja u tu zemlju.
madner

#5981 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Ko to tamo peva wrote:
madner wrote:Dobro svaka vele sila ima svoj vrhunac, ali trenutno jos nasljednika nema ni na mapi. Mozda za 80 godina i dodje neko. :D
Mogao bi biti Izrael kad bi jevrejska dijaspora premjestila firme iz Zapadnih zemalja u tu zemlju.
Mogao si napisati smislen post, ali nisi.
ahuseino

#5982 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Pa to i velim. Ja bi stavljao pare na Kinu, a sidekick - Indija.
Jednostavna :-) matematika velikih brojeva.
madner

#5983 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Ma tanki su mi.

Jebes naciju gdje je jedno dijete buducnost :D
A ovi drugi jos nisu u stanju zasarafiti pravilno nesto komplikovanije od ormara, tako da ne tipujem jos na njih :D
Bodkin

#5984 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

ahuseino wrote:
Pa to i velim. Ja bi stavljao pare na Kinu, a sidekick - Indija.
i ja isto, samo sumnjam da ce to biti bas u skorijoj buducnosti
Ko to tamo peva

#5985 Re: President Barack Hussein Obama!!!

madner wrote:
Ko to tamo peva wrote:
Ovako cemo.
Mislim da Ameri u slucaju neke velike krize nece nikako dopustiti da ulogu svjetskog serifa preuzme neka neprijateljska drzava,poput Kine,Rusije ili Irana.
Ali bi mogli dopustiti da tu ulogu preuzme neka bliska saveznica.
Ko bi mogao biti?...hm...
Zapadne zemlje potresa kriza...Francuzi,Anglosaksonci i Nijemci vise i ne ulazu u vojnu industriju pa su davno prestale biti vojne sile,tako nista od njih u ulozi globalnog serifa...Amerika ulaze u vojsku ali se ratovima sve vise sramoti,pogledaj sta im rade talibani po Afghanistanu.
Jedina Americka saveznica koja ulaze jako puno u vojnu industriju je Izrael pa jedina odgovara opisu potencijalnog svjetskog serifa.
Jos znamo kolika je Jevrejska dijaspora,drze najvece firme i banke po Zapadnim zemljama....
Kad bi prebacila te firme u Izrael to bi bila daleko mocnija drzava nego sad sto je Amerika.
madner

#5986 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Ko to tamo peva wrote:
madner wrote:
Ko to tamo peva wrote:Mogao bi biti Izrael kad bi jevrejska dijaspora premjestila firme iz Zapadnih zemalja u tu zemlju.
Ovako cemo.
Mislim da Ameri u slucaju neke velike krize nece nikako dopustiti da ulogu svjetskog serifa preuzme neka neprijateljska drzava,poput Kine,Rusije ili Irana.
Ali bi mogli dopustiti da tu ulogu preuzme neka bliska saveznica.
Ko bi mogao biti?...hm...
Zapadne zemlje potresa kriza...Francuzi,Anglosaksonci i Nijemci vise i ne ulazu u vojnu industriju pa su davno prestale biti vojne sile,tako nista od njih u ulozi globalnog serifa...Amerika ulaze u vojsku ali se ratovima sve vise sramoti,pogledaj sta im rade talibani po Afghanistanu.
Jedina Americka saveznica koja ulaze jako puno u vojnu industriju je Izrael pa jedina odgovara opisu potencijalnog svjetskog serifa.
Jos znamo kolika je Jevrejska dijaspora,drze najvece firme i banke po Zapadnim zemljama....
Kad bi prebacila te firme u Izrael to bi bila daleko mocnija drzava nego sad sto je Amerika.
Eh ovo cu samo kvotat da se ne izgubi.

Ide na vic dana :D
Ko to tamo peva

#5987 Re: President Barack Hussein Obama!!!

ahuseino wrote: Pa to i velim. Ja bi stavljao pare na Kinu, a sidekick - Indija.
Kina ima jedan od najslabijih prirodnih prirastaja u svijetu,uskoro ce postati zemlja staraca.
Ko ce hraniti te silne penzionere.
Ko to tamo peva

#5988 Re: President Barack Hussein Obama!!!

madner wrote: Eh ovo cu samo kvotat da se ne izgubi.

Ide na vic dana :D
Zivi bili pa vidjeli.
ahuseino

#5989 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Ko to tamo peva wrote:
ahuseino wrote: Pa to i velim. Ja bi stavljao pare na Kinu, a sidekick - Indija.
Kina ima jedan od najslabijih prirodnih prirastaja u svijetu,uskoro ce postati zemlja staraca.
Ko ce hraniti te silne penzionere.
Pa kazem riza i chiketina. Ne treba njima puno, nisu to Amerikanci. :D

A i doticni zakon se moze promijeniti ako ekonomski uslovi dopuste.
Govorim o 50 - 100 godina (a moglo bi biti i manje).

Madneru, Indijci imaju jako dobro akademsko obrazovanje, IIT je jedna od najboljih (tehnoloskih) akademskih ustanova na SVIJETU. Puno bolje nego Kinezi.

Kinezi se probijaju kroz jeftin labor, Indijci kroz jeftin labor i akademiju (jel' 'no Intel otvorio development ctr. u Indiji?).
Kinezi su veci politicki rizik za strani kapital, a korupcija im je oboma vrlo slicna.
jeza u ledja

#5990 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Pa i Kinezi imaju akademije. :)

Ko to tamo peva, sori, ali pises gluposti u vezi Izraela. Slazem se da su jevreji uticajni i drze mnoge mocne firme, ali nema smisla reci "kad bi prebacili svoje firme u Izrael" . Te firme ne bi bile te firme da nisu iz Amerike, Britanije, ili odakle vec. Ne moze prcvoljak Izrael biti svjetski serif, mislim to je prosta matematika.

Dalje, nije svjestak moc stafeta koju jedna sila predaje drugoj, pa da Amerika bira kome ce je dati. Kina se sama tu namece i to je otprilike vec done deal. I na kraju, Kina i Amerika nisu neprijatelji, vec naprotiv, to su dvije zemlje koje zive u ekonomskoj simbiozi.
Ko to tamo peva

#5991 Re: President Barack Hussein Obama!!!

jeza u ledja wrote:Pa i Kinezi imaju akademije. :)

Ko to tamo peva, sori, ali pises gluposti u vezi Izraela. Slazem se da su jevreji uticajni i drze mnoge mocne firme, ali nema smisla reci "kad bi prebacili svoje firme u Izrael" . Te firme ne bi bile te firme da nisu iz Amerike, Britanije, ili odakle vec. Ne moze prcvoljak Izrael biti svjetski serif, mislim to je prosta matematika.

Dalje, nije svjestak moc stafeta koju jedna sila predaje drugoj, pa da Amerika bira kome ce je dati. Kina se sama tu namece i to je otprilike vec done deal. I na kraju, Kina i Amerika nisu neprijatelji, vec naprotiv, to su dvije zemlje koje zive u ekonomskoj simbiozi.
Ali ako bi Amerika propala budi siguran da ce premjestati firme u drugu drzavu.
U koju ce drzavu Jevreji prebacivati svoje firme?

Znam da nebi Amerika prepustala poziciju svjetskog serifa ali ako vec tone za nju je najbolje da je preda nekom svom savezniku koji ima jaku vojsku i koji je finansijski stabilan.
Skijaš

#5992 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Skijaš »

Kina nikad nije imala globalne pretenzije niti će to biti slučaj u budućnosti. Dovoljno im je da im niko u neposrednom komšiluku nije prijetnja, a za nas u Evropi ili za Afriku ih boli briga. Ulagaće gdje vide interes, politička dominacija svijetom to nije.
Ko to tamo peva

#5993 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Skijaš wrote:Kina nikad nije imala globalne pretenzije niti će to biti slučaj u budućnosti. Dovoljno im je da im niko u neposrednom komšiluku nije prijetnja, a za nas u Evropi ili za Afriku ih boli briga. Ulagaće gdje vide interes, politička dominacija svijetom to nije.
Te globalne pretenzije imaju samo oni koji se pozivaju na "Demokratiju",izuzev Rusije.
Skijaš

#5994 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Skijaš »

Ko to tamo peva wrote:

Znam da nebi Amerika prepustala poziciju svjetskog serifa ali ako vec tone za nju je najbolje da je preda nekom svom savezniku koji ima jaku vojsku i koji je finansijski stabilan.
Amerika ostaje svjetski lider a to za prebacivanje firmi u Izrael je smiješno :-D Pa naša je zemlja ovako mala kakva jeste duplo veća od Izraela. Izazov predstavlja ovisnost Evrope o ruskim energentima, odnosno jačanje Rusije po tom osnovu i naravno tu su islamisti koji će, neizbježno je, u nekoj od arapskih zemalja uspostaviti svoj hilafet i od kojeg će krenuti taj domino efekat od kojeg svi strepimo. Te će se tri sile boriti za globalnu dominaciju.
Ko to tamo peva

#5995 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Skijaš wrote:
Amerika ostaje svjetski lider a to za prebacivanje firmi u Izrael je smiješno :-D Pa naša je zemlja ovako mala kakva jeste duplo veća od Izraela. Izazov predstavlja ovisnost Evrope o ruskim energentima, odnosno jačanje Rusije po tom osnovu i naravno tu su islamisti koji će, neizbježno je, u nekoj od arapskih zemalja uspostaviti svoj hilafet i od kojeg će krenuti taj domino efekat od kojeg svi strepimo. Te će se tri sile boriti za globalnu dominaciju.
Kakve veze ima velicina Izraela sa njihovim pretenzijama da budu globalna sila?
Rusija ima energente ali i Iran ima energente,niko od njih ne ovisi.
kakvi Islamisti ,kakvi bakravi..cuj svi strepimo :D

Za globalnu dominaciju je glavno da imas jaku vojsku...,a vojne sile u svijetu su Rusija,Turska,Izrael,USA,Kanada,,Kina,Indija,Iran,Indonezija i dvije Koreje.
Sad ko bi od njih mogao biti svjetska sila,ja zaokruzujem Izrael.
ahuseino

#5996 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Ko to tamo peva wrote:
Skijaš wrote:Kina nikad nije imala globalne pretenzije niti će to biti slučaj u budućnosti. Dovoljno im je da im niko u neposrednom komšiluku nije prijetnja, a za nas u Evropi ili za Afriku ih boli briga. Ulagaće gdje vide interes, politička dominacija svijetom to nije.
Te globalne pretenzije imaju samo oni koji se pozivaju na "Demokratiju",izuzev Rusije.
:? :shock: :zoka:
ahuseino

#5997 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Ko to tamo peva wrote:

Kakave su ovo gluposti?????

A mozda da je ona proda najboljem kupcu? :-)
Ko to tamo peva

#5998 Re: President Barack Hussein Obama!!!

ahuseino wrote:
Kakave su ovo gluposti?????

A mozda da je ona proda najboljem kupcu? :-)
Amerika ce padati i padati sve dok neka sila ne preuzme ulogu globalnog serifa.
Mislim da ces se sloziti sa mnom da ce Americi biti u interesu da tu ulogu preuzme Izrael,a ne Kina ili Rusija ili Iran.
ahuseino

#5999 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote: Pa i Kinezi imaju akademije. :)
Pa gdje sam rekao da nemaju? Samo impliciram da nisu kompetitivni, i da su Indijci bolji po tome.

IIT (skup univerziteda) je u rangu MIT-a (ako si cuo za nj'). Generalno, ne znam koji je stvarni broj, ali moje osjecanje kroz iskustvo je da je vise Indijaca nego Kineza na postdiplomskim studijama ovdje, pogotovo na dobrim skolama. Ovo i ne mora biti istina, spekulisem, ali sigurno mogu tvrditi da je velika disproporcija u korist Indijaca evidentna kroz pokretanje technology or science startup co's. Sto je i dobro kazalo o kvaliteti njihovog obrazovanja.

U tehnologiji smo davno poceli da outsource high tech jobs u Indiju (cak i moj poslodavac), u kinu samo labor (manufacturing and assy.).
simpozijum delirijum

#6000 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

Indija ima ima veliku disproporciju izmedju kasti ,samo dvije klasne skupine ili od oko milijardu stanovnika imaju 200 miliona visoke srednje klase a ostali su totalno siromasni ,feudalna drzava
veliki problem za stabilnost Indije
Kinezi svhacaju taj problem kod sebe te ulazu stotine milijardi dolara u infrastrukturu ( auto-putevi , brza zeljeznica , novi gradovi , mostovi i svasta nesto , sjetite se zadnje olimpijade u Pekingu kada pokazase moc )
trude se da nahrane stanovnistvo , ne samo sakom rize dnevno
i cak ulazu u nove izvore energije sto me iznenadilo , prvi su na planeti po tome ??( solarna , fuziona energija , experimentisu sa tim , i slicno )
znaci ?
misle na buducnost bez nafte i bez dolara kao svjetske valute
imaju mudriju politiku i vanjsku i unutrasnju negoli Indija i bogme mnoge druge drzave
tipujem za sada na Kineze kao supersilu , poslije kraha dolara koji uskoro slijedi
Post Reply