INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
geralt

#5976 Re: Poskupljenja

Post by geralt »

Svake zime se po padinskim naseljima slupa par desetina ovih sto ne vjeruju u zimske gume i sto se smiju budalama koji na to bacaju pare. Pricajte vi sta hocete, na gumama i kocnicama se ne stedi.
Kiki_Musampa

#5977 Re: Poskupljenja

Post by Kiki_Musampa »

geralt wrote: 01/06/2022 17:32 Svake zime se po padinskim naseljima slupa par desetina ovih sto ne vjeruju u zimske gume i sto se smiju budalama koji na to bacaju pare. Pricajte vi sta hocete, na gumama i kocnicama se ne stedi.
U BiH nemožeš nigdje ,a da nemaš brdo/planinu ispred. Samo debil može pokušati progurati zimu na ljetnjim.

Kao što neko reče,kupuj ono što moraš,a ostalo će padati samo. Pa samo na Poli salami ima 2 km razlike od marketa do marketa. Može se još naći povoljnije robe,ali ne u najjačim marketima
soha96

#5978 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

Bez ljetnih se moze al bez zimskih ne.
spinel_

#5979 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Ne kazem ja nikome da stedi na gumama. Sto se mene tice svake godine nove uzimajte..
Samo sam naglasio da vise zime nisu zime kao sto su bile i da se sa all weather moze pregurati ta tzv zima. A ako je vec -15 i poledilo tada ti je svakako uzalud i zimske. Takvih zimskih dana je jako, jako malo u godini. U tom slucaju bolje se strpiti i ne voziti nikako.
korisnicki

#5980 Re: Poskupljenja

Post by korisnicki »

Idealno je neke kvalitetnije cjelogodišnje gume, za prosječnu vožnju što neko reče pet godina si miran. Da se primjetiti da je slaba ponuda istih kod nas.
Rootboi

#5981 Re: Poskupljenja

Post by Rootboi »

pu! i pijesak za mace poskupio 15% :-x
semsasuljakovic

#5982 Re: Poskupljenja

Post by semsasuljakovic »

Bošnjo: štedi na gumama, a dnevno po 2 kutije cigara ispuši.

Sve dok ovu krizu preguravaju familije gdje supružnici rade u Bingu i školuju troje djece, mi sa većim platama nemamo pravo palamuditi. A preživljavaju.

Sve je poskupilo i otišlo u 3 pm, ali svega ima. Moramo se protegnuti koliko nam je jorgan dug. Druga stvar je što smo naučili lagano, pa nam sad nesanicu stvara što, jbg, više ne možemo jesti ćevape dvaput sedmično već samo jednom.

Ljudi su rat predeverali i rijetki su umrli od gladi, vala se ni u miru to neće desiti. Ako Bog da.
Naslovnica

#5983 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

last mohicans wrote: 01/06/2022 15:26 9.90 fileti,hajmo još dolje.
Odavno ima ispod 9.
Hakiz

#5984 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

semsasuljakovic wrote: 01/06/2022 22:04
Ljudi su rat predeverali i rijetki su umrli od gladi, vala se ni u miru to neće desiti. Ako Bog da.
Nije ti to isto.

Primjer: U ratu smo svi sjekli drveće da se ugrijemo. I niko nas nije hapsio. Pokušaj sada posijeći drvo u gradu.

Tako da se ne bih začudio da sada lakše ljudi umru od gladi i zime nego u ratu.

Ovako će biti:

Umro od zime? Zašto? Nije imao da plati grijanje, nezaposlen, mala penzija, štagod. Ko ge je.. ako ja plaćam grijanje, neka ga i on plati, neka su mu isključili, ionako imaju subvencije za siromašne. Imaju subvencije, ali njegova primanja su previsoka da ima pravo na subvenciju, ali preniska da može platiti sve račune i hranu.

Umjesto zime stavi glad, ili depresiju što sjedi u mraku sam jer nema za struju i/ili TV pa se od depresije ubije itd.

Napravi eksperiment, pokušaj jedan mjesec preživjeti sa minimalnom platom, penzijom, dodaj ba đinimalnu još 30%, biću velikodušan, pa ćeš vidjeti kako to ide. To jeste, ne ide.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5985 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

U ratu njemacka i italija nisu bile same o sebi zabavljenje i svi ostali koji su slali hranu i pomoc
Sanjarko

#5986 Re: Poskupljenja

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 01/06/2022 23:46
semsasuljakovic wrote: 01/06/2022 22:04
Nije ti to isto.

Primjer: U ratu smo svi sjekli drveće da se ugrijemo. I niko nas nije hapsio. Pokušaj sada posijeći drvo u gradu.

Tako da se ne bih začudio da sada lakše ljudi umru od gladi i zime nego u ratu.

Ovako će biti:

Umro od zime? Zašto? Nije imao da plati grijanje, nezaposlen, mala penzija, štagod. Ko ge je.. ako ja plaćam grijanje, neka ga i on plati, neka su mu isključili, ionako imaju subvencije za siromašne. Imaju subvencije, ali njegova primanja su previsoka da ima pravo na subvenciju, ali preniska da može platiti sve račune i hranu.

Umjesto zime stavi glad, ili depresiju što sjedi u mraku sam jer nema za struju i/ili TV pa se od depresije ubije itd.

Napravi eksperiment, pokušaj jedan mjesec preživjeti sa minimalnom platom, penzijom, dodaj ba đinimalnu još 30%, biću velikodušan, pa ćeš vidjeti kako to ide. To jeste, ne ide.
+1 dosta moje psihicke bolesti uzrokovano siromastvom, neznam kako da se iscupamo iz dugova i njega
Hakiz

#5987 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Eh...
kloniran

#5988 Re: Poskupljenja

Post by kloniran »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-s ... /220602017

Da li ce iz ViK-a napokon natjerati radnike da ocitavaju mjerila svaki mjesec, a ne ko sad vecinom dobijemo pausalni iznos, pa nerjetko racun ode u najskuplju tarifu, a ni priblizno toliko vode nije potroseno. :roll:
Staylezz

#5989 Re: Poskupljenja

Post by Staylezz »

kloniran wrote: 02/06/2022 10:18 https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-s ... /220602017

Da li ce iz ViK-a napokon natjerati radnike da ocitavaju mjerila svaki mjesec, a ne ko sad vecinom dobijemo pausalni iznos, pa nerjetko racun ode u najskuplju tarifu, a ni priblizno toliko vode nije potroseno. :roll:
Ovo za neočitavanje računa je živa istina. Pretprošli mjesec stiže račun 85 KM :-) . Ja na brojilo - upisano 60 kubika više nego je realna potrošnja. Nakon uložene žalbe, stigao korigovani račun - 2,35 KM. Skontali da su dva-tri mjeseca pogrešno upisivali.
Truba

#5990 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

možda nije otključano
svašta ima

kod mene 2 3 mjeseca novi mjerač pokazivao lupam samo 27 kubika
dok su zamijenili dzabe smo vodu koristili
spinel_

#5991 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Jedino struju kad ocitaju znas da je sve ispravno i da nema kradje.
Voda - nebitno koliko ti potrosis pa cak mozes i da ne boravis mjesecima u stanu/kuci oni ce napisati pausalno 30-40-50 maraka bez obzira sto se mjerac nije pomakao.
Zato treba vodu trositi nemilice kad vec nabijaju racun.
Truba

#5992 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

ma nije to baš istina
Fauja Singh

#5993 Re: Poskupljenja

Post by Fauja Singh »

spinel_ wrote: 02/06/2022 10:41 Jedino struju kad ocitaju znas da je sve ispravno i da nema kradje.
Voda - nebitno koliko ti potrosis pa cak mozes i da ne boravis mjesecima u stanu/kuci oni ce napisati pausalno 30-40-50 maraka bez obzira sto se mjerac nije pomakao.
Isti mi racun dodje bio kuci ili odsutan 15 dana jer sam na godisnjem.
Sto kazes treba je trositi nemilice, pustit je da tece dok perem zube :D
kloniran

#5994 Re: Poskupljenja

Post by kloniran »

Ziva istina

Kod mene na jednom objektu je pola godine dolazilo po 17 KM a niko nije boravio u njemu.
A saht na kuci uvijek otkljucan, valjda im tesko dici poklopac i sagnuti se da ocitaju.
okanomalo

#5995 Re: Poskupljenja

Post by okanomalo »

spinel_ wrote: 02/06/2022 10:41 Jedino struju kad ocitaju znas da je sve ispravno i da nema kradje.
meni su dio uplata iz 2021 i 2022 knjizili u VIK-u na neki fantomski dug iz 2003g? iskoristili su internet bankarstvo( prema izjavi referenta ako nije naveden tacan mjesec uplate sredstva mogu knjiziti na dugove iz bilo koje godine bez obzira da li ste bili vlasnik nekretnine ili ne. ) i prema izjavi referenta a po naredbi direktora zatvaraju dugove iz nekih starih godina. ne trebam ni navesti da nisam bila stanar u toj 2003 godini a da ne spominjem zastaru i pravo koje su sebi uzeli da raspolazu sa mojim parama. NEK TUZE JA SAM SPREMNA PLATITI SVE STO SUD PRESUDI.OVO STO RADE JE OTIMACINA.ima prostora i za istrage nadleznih organa.
nepass1

#5996 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Fauja Singh wrote: 02/06/2022 11:00
Isti mi racun dodje bio kuci ili odsutan 15 dana jer sam na godisnjem.
Sto kazes treba je trositi nemilice, pustit je da tece dok perem zube :D
Kod mene dva racuna ili 12.90 ili 14.90. iz mjeseca u mjesec tako
nlt

#5997 Re: Poskupljenja

Post by nlt »

Prije dok nisu promijenili brojilo dolazilo u rasponu od 15-20 KM. A kuća se tad pravila i raznih građevinskih radova bilo, znači voda se trošila pravo
Sad evo došlo 40 KM vode, a nije se ništa posebno trošilo...
Kakve je procedura potrebna da se pokrene da oni ponovo zamijene onaj sat u šahtu?
Tačno kad bi poslali u neku ustanovu u Evropi da provjere ispravnost vodomjera bilo bi nekih iznenađenje
biglebovski

#5998 Re: Poskupljenja

Post by biglebovski »

Extra profit bi se trebao kažnjavati zabranom obavljanja djelatnosti, oduzimanjem imovine, te u slučaju osnovnih životnih potreba poput hrane i energije, teškim zatvorskim kaznama?

NAKON ovotjednog poskupljenja goriva cijene će sljedećeg tjedna još drastično porasti.

Sljedećeg tjedna litra dizela će poskupjeti za 83 lipe po litri, što znači da će nova cijena iznositi oko 13.97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više pa će ih litra koštati 14.56 kuna. Osim toga, poskupjet će plavi dizel i to za 84 lipe. Cijena litre plavog dizela iznosit će 10.09 kuna.

Podsjetimo, od utorka je osnovni dizel poskupio za 22 lipe po litri i sada košta 13.14 kuna, a premium se prodaje po 14.51 kunu. Benzin je poskupio tri lipe po litri i sada se prodaje po 13.86 kuna, tj. za 15.33 kune u premium verziji.

Hinin sugovornik iz energetskih krugova ocjenjuje da su poskupljenja goriva, pa i ona veća, moguća sve dok traje energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Dodaje, međutim, kako se poskupljenja najavljena za sljedeći tjedan teško mogu opravdati primjenom najnovijega sankcijskog paketa Europske unije prema Rusiji jer se njegovi učinci, tj. djelomičan prekid uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuju tek za nekoliko mjeseci.

Zašto trgovci i opskrbljivači tako brzo reagiraju na najave što bi se moglo dogoditi, treba pitati njih, kaže on. Dodaje kako Hrvatska zapravo ne ovisi o dopremi sirove nafte ili derivata iz Rusije jer glavninu opskrbe osigurava morskim putem.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/gor ... sti_prva_d
Truba

#5999 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Zalosno...

12 kilometara kroz guzvu x 3 dana
9 prosjecna potrosnja
Oko 20 maraka trosak
Kad naprave tramvaj ajd zdravo
pepeljara

#6000 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

biglebovski wrote: 02/06/2022 16:12 Extra profit bi se trebao kažnjavati zabranom obavljanja djelatnosti, oduzimanjem imovine, te u slučaju osnovnih životnih potreba poput hrane i energije, teškim zatvorskim kaznama?

NAKON ovotjednog poskupljenja goriva cijene će sljedećeg tjedna još drastično porasti.

Sljedećeg tjedna litra dizela će poskupjeti za 83 lipe po litri, što znači da će nova cijena iznositi oko 13.97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više pa će ih litra koštati 14.56 kuna. Osim toga, poskupjet će plavi dizel i to za 84 lipe. Cijena litre plavog dizela iznosit će 10.09 kuna.

Podsjetimo, od utorka je osnovni dizel poskupio za 22 lipe po litri i sada košta 13.14 kuna, a premium se prodaje po 14.51 kunu. Benzin je poskupio tri lipe po litri i sada se prodaje po 13.86 kuna, tj. za 15.33 kune u premium verziji.

Hinin sugovornik iz energetskih krugova ocjenjuje da su poskupljenja goriva, pa i ona veća, moguća sve dok traje energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Dodaje, međutim, kako se poskupljenja najavljena za sljedeći tjedan teško mogu opravdati primjenom najnovijega sankcijskog paketa Europske unije prema Rusiji jer se njegovi učinci, tj. djelomičan prekid uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuju tek za nekoliko mjeseci.

Zašto trgovci i opskrbljivači tako brzo reagiraju na najave što bi se moglo dogoditi, treba pitati njih, kaže on. Dodaje kako Hrvatska zapravo ne ovisi o dopremi sirove nafte ili derivata iz Rusije jer glavninu opskrbe osigurava morskim putem.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/gor ... sti_prva_d
ma ja ista govna kao i kod nas.
pisaj po narodu, vladajuca struktura ih podrzava i to je to
Post Reply