nKrkan wrote:Može li meni neko pojasniti kakve su to finansijski loše posljedice po državu ako toliko NEZAPOSLENIH ljudi napušta istu, ne kontam šta je problem.
Dobro pitanje, ovako to ja gledam znaci bez ulaganja u skolovanje, doktora, El Baketa. Ko je ostao, lakse mu je naci posao, privatnik ne moze dobiti dobrog radnika za "100 maraka u keshu i 200 u robi ako neces raditi ima ko hoce" vec mora ponuditi dobro dobre uslove da ga preotme drugoj firmi.
Svijet koji ide salje svojima a ovi trose u Bosni ili trosi u BiH sto znaci da se vise para obrce. Pr. dijasporac posalje 2000 km da promijeni stolariju na kuci, cara ima firma koja napravi stolariju i covjek koji ih ugradi. Ovako bi kurac iko ista zaradio jer taj dijasporac da radi u BiH za minimalac ili je na birou ne bi imao marke.
Lose strane su grane privrede koje zavise od broja ljudi npr. ugostiteljstvo, maloprodaja, butici i sl. Sta ce kafic ili restoran u jednom Livnu gdje nema zive duse vani da hoda. I ko ce stisnuti muda pa dici kredit da otvori prodavnicu u nekoj mahali gdje je prije gravitiralo 500 ljudi a sad 200 i od tih 200 se sprema 20 da odseli. Pr. moje drustvo je bilo stalni gost kafica gdje smo pili kafu ujutru. Samo kafu ev. sok. Kad smo se ispalili vani, on osta bez 6 stalnih musterija. 6 osoba x 20 dana x 12 mjeseci. Ostavimo mi i sad godisnje par puta kad se saberemo, ali to je 3 dana x 50 maraka.
Tu uvrsti i prodaju auta, motora, bicikala, obuce, itd. itd.
Nadalje, ironicno ali veci broj nezaposlenih je bolji za strane investicije. Pr. Amerikanac ce lakse preseliti firmu u Bosnu ako zna da ce lako i za 500 maraka naci 100 radnika. Ako zna da ce mu se na konkurs javiti 15 ljudi nece je ni otvarati.
Losa strana je i sto ce te lijeciti neznalica ali to vec nije ono sto si ti pitao.