Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#5976 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

ExNihilo wrote:
Fudo387 wrote: Jarane, kupi sebi papigu.
Ispricaj se sa njim.
Ne mogu ti ja pedeset puta ponavljati isto i ti meni pedeset puta postavljati isto pitanje.

Drug, ja te molim da budeš konkretan i taksativan. Da jasno pobrojiš posljedice.

Ako sam preskočio tvoj odgovor, zadovoljit ću se i da kvotaš raniji post.

Zahvaljujem.
Nema na cemu.
Besmisleno je.
ExNihilo

#5977 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

Fudo387 wrote:
ExNihilo wrote:
Fudo387 wrote: Jarane, kupi sebi papigu.
Ispricaj se sa njim.
Ne mogu ti ja pedeset puta ponavljati isto i ti meni pedeset puta postavljati isto pitanje.

Drug, ja te molim da budeš konkretan i taksativan. Da jasno pobrojiš posljedice.

Ako sam preskočio tvoj odgovor, zadovoljit ću se i da kvotaš raniji post.

Zahvaljujem.
Nema na cemu.
Besmisleno je.
Pa da, tako sam i mislio. Zastupaš stav za koji nisi sposoban navesti makar jedan suvisao argument.
Fudo387

#5978 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Ne vrijedi, argumenata je na pretek.
To sto si ti izabrao da ignorises, nebitno.
ExNihilo

#5979 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

Fudo387 wrote:Ne vrijedi, argumenata je na pretek.
To sto si ti izabrao da ignorises, nebitno.
Postavljeno je pitanje, tvoje je ponudiš makar jedan od tih argumenata, umjesto isčuđavanja što tvoji sagovornici odgovor ne poznaju a priori.

Doskočice me ne zanimaju. Imaš odgovor ili ne?

To je sve.
Maraschino

#5980 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Maraschino »

Niko nikome nije duzan nesto da obrazlaze a ako to uradi, dobro je.

Roditelji ulazu u djecu pa ih djeca napuste i ne osvrnuvsi se na njih.
Roditelji ulazu pa se potajno nadaju da ce im makar pod stare dane vratiti pa se sve to izjalovi.
Drzava nesto ulozila(nista narocito jer se sve placa) i ostala bez te omladine. Trazit ce druge nacine da puni budzet. Trazit ce strane radnike da zaposljava sto radi vecina EU zemalja.
komsinica_s_drugog

#5981 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

biscanka2 wrote:
muha_sa wrote:ne mogu da vjerujem koju slobodu ljudi sebi uzimaju da sude o nekom i ljagaju bez ikakva osnova i to sakriveni iza nekog nicka :-)[/quote
komsinica_s_drugog wrote:I, kakvo je danas stanje sa nekretninama :plete:
Ma nemoj se snjom opterecivati.Zenska strika, poneku nabode, nebil joj kakva mustra ispala. :-D
Meni sad nista nije jasno :?: :!:
Fudo387

#5982 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

komsinica_s_drugog wrote: Meni sad nista nije jasno :?: :!:
Kaze ti da si dosadna Hamsha koja na balkonu klofa tepih, plete dzemper, i njuska komsijinu saksiju.
bleicher

#5983 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

nKrkan wrote:Može li meni neko pojasniti kakve su to finansijski loše posljedice po državu ako toliko NEZAPOSLENIH ljudi napušta istu, ne kontam šta je problem.
Dobro pitanje, ovako to ja gledam znaci bez ulaganja u skolovanje, doktora, El Baketa. Ko je ostao, lakse mu je naci posao, privatnik ne moze dobiti dobrog radnika za "100 maraka u keshu i 200 u robi ako neces raditi ima ko hoce" vec mora ponuditi dobro dobre uslove da ga preotme drugoj firmi.
Svijet koji ide salje svojima a ovi trose u Bosni ili trosi u BiH sto znaci da se vise para obrce. Pr. dijasporac posalje 2000 km da promijeni stolariju na kuci, cara ima firma koja napravi stolariju i covjek koji ih ugradi. Ovako bi kurac iko ista zaradio jer taj dijasporac da radi u BiH za minimalac ili je na birou ne bi imao marke.

Lose strane su grane privrede koje zavise od broja ljudi npr. ugostiteljstvo, maloprodaja, butici i sl. Sta ce kafic ili restoran u jednom Livnu gdje nema zive duse vani da hoda. I ko ce stisnuti muda pa dici kredit da otvori prodavnicu u nekoj mahali gdje je prije gravitiralo 500 ljudi a sad 200 i od tih 200 se sprema 20 da odseli. Pr. moje drustvo je bilo stalni gost kafica gdje smo pili kafu ujutru. Samo kafu ev. sok. Kad smo se ispalili vani, on osta bez 6 stalnih musterija. 6 osoba x 20 dana x 12 mjeseci. Ostavimo mi i sad godisnje par puta kad se saberemo, ali to je 3 dana x 50 maraka.
Tu uvrsti i prodaju auta, motora, bicikala, obuce, itd. itd.
Nadalje, ironicno ali veci broj nezaposlenih je bolji za strane investicije. Pr. Amerikanac ce lakse preseliti firmu u Bosnu ako zna da ce lako i za 500 maraka naci 100 radnika. Ako zna da ce mu se na konkurs javiti 15 ljudi nece je ni otvarati.
Losa strana je i sto ce te lijeciti neznalica ali to vec nije ono sto si ti pitao.
Hendrix

#5984 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Edin H. wrote:
ExNihilo wrote:
Fudo387 wrote:Doktor je samo dio price, odlazi ti najproduktivniji i najobrazovaniji dio stanovnistva.
Napisati kako to nema nikakvih finansijskih posljedica za drzavu moze samo totalni ignorant.
Nije pitanje ima li odlazak najproduktivnijeg i najobrazovanijeg dijela stanovništva negativne ekonomske posljedice po državu. Pitanje je ima li negativnog efekta u odnosu na scenario u kojem taj isti sloj stanovništva sjedi nezaposlen.
Ne mozes samo ocekivati da kada zavrsis studije da ti neko ponudi posao - postoji i privatna incijativa.

Ne ulazimo sada u kriminal, nepotizam i korupciju gdje pojedinci placaju da bi dobili posao itd.
Daj ba nemoj te opet price...nece raja da radi, zavrsi i ceka poso...

Ja sam vec to pisao, na zadnjoj godini faksa sam slao mailove i zvao svaku jebenu firmu koja se bavi mojom strukom da volontiram mjesec dva samo da vidim kako to fercera...od 20+ firmi jedan direktor mi odgovorio i zovnuo me i reko mi super to sve ali mi nemamo posla sad jbg.

Kakva ba privatna inicijativa vise treba? Da idem da molim da placem ili kako? Poslije saznam taj direktor je cekao da zaposli kcerku naseg asistenta...tad je bilo mjesta jbg.

Vise pun klinac generalizovanja nasih studenata, svi smo mi streberi koji samo dodju do diplome i sjedimo kuci eto cekamo posao. Ne mozes ti posao dobiti kad je trziste zasnovano na vezama i stelama...tu i tamo se otvori pozicija ali to nije dovoljno i sto onda ljudi odose?
Rockefeller

#5985 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Ma privatna inicijativa ba. Aha, jes al za kafanu i rudnik.
Seyfo

#5986 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Da skratim ovo dva posta iznad,manji protok ljudi,roba i usluga ne pogoduje nikom. Bas nikom. Hajd ti otvori u Drvaru granap ili prodavnicu boja i lakova?
Rizvan

#5987 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

Ljudi ne vole promjene. Pa čak i onda kada su pozitivne. Evo sada nekima teško padaju i ove male naznake promjena iz sirovog kapitalizma koji nas je zadesio prije 30 godina , a koje su nam omogućene sa odškrinutim vratima od strane evropskog tržišta rada.

Meni uopšte nije žao ako neki manji gradić ostane bez kafića, zato jer su konobari potražili bolje uslove vani ili u Sarajevu, ili da prestane raditi zato što nema koga uslužiti. Radije bih da i taj gazda i radnici se preusmjere na nešto drugo ili da potraže sreću negdje vani, ako tu baš nema ništa drugo, nego da cijeli život rade za mizerne pare, nezadovoljni.

Činjenica je da 90% tih kafića nastalo 90-tih i kasnije kad su ti kafići bili unosan posao, izbjegavavši plaćati poreze, plus jeftina radna snaga koju su držali na crno. Na kraju su ih i ljudi prihvatili kao nešto neizostavno, međutim otiđite u bilo koji manji grad na sjeveru a da nije turističko središte i vidjet ćete da su kafići pravo rijetka pojava. Ne zato (kako mi volimo da mislimo) što Nijemci i skandinavci ne vole da sjede i ispijaju kafe, već zato što ne mogu si to priuštiti ako žele da plate sva potraživanja, plus da pristojno plate radnika.
Rizvan

#5988 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

E sad postavlja se pitanje, želimo li mi društvo sa što manje crne ekonomije ili društvo sa tucetom kafića, polovnjaka, uličnih prodavača i sličnih djelatnosti gdje se porezi ne plaćaju ili su minimalni?
bleicher

#5989 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Ja sam napisao ono kako trenutno jeste, sto je bosanska realna danasnjica. Ko bi sta volio je prica za sebe.
Suzie Q

#5990 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Samo me zanima u cije to obrazovanje ulaze drzava? Meni nije marku dala a ni vecini onih koje znam. Sve sam sama iskeširala. I stipendiju koju sam izganjala mi je davala neka udruga a i to na konto ocjena.

A i ta prica za doktore, znam doktora iz Mostara. Mlađi lik. Prije par godina se zanimao za odlazak, u bolnici u kojoj radi mu je odmah rečeno mozes ali prvo vrati lovu koju smo ulozili za tvoju specijalizaciju. Naravno da je odustao i od pomisli da ide negdje. U međuvremenu sto pouzdano znam specijalizacije dobivaju samo odabrani i podobni, djeca višeg ranga...a ti nemaju ni namjeru ni potrebu ici vani.
JanuaryJones

#5991 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Suzie Q wrote:Samo me zanima u cije to obrazovanje ulaze drzava? Meni nije marku dala a ni vecini onih koje znam. Sve sam sama iskeširala. I stipendiju koju sam izganjala mi je davala neka udruga a i to na konto ocjena.

A i ta prica za doktore, znam doktora iz Mostara. Mlađi lik. Prije par godina se zanimao za odlazak, u bolnici u kojoj radi mu je odmah rečeno mozes ali prvo vrati lovu koju smo ulozili za tvoju specijalizaciju. Naravno da je odustao i od pomisli da ide negdje. U međuvremenu sto pouzdano znam specijalizacije dobivaju samo odabrani i podobni, djeca višeg ranga...a ti nemaju ni namjeru ni potrebu ici vani.
A ko plaća profesore, asistente, ostale uposlenike fakulteta kojih nije malo, njihove plate, doprinose, režije, učionice, nastavnu opremu...to je sve uloženo u tebe?
Nivelacija

#5992 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Mislim da je doslo vrijeme da drzava donese zakon da sve koje iskoluje besplatno a 99% je takvih pri odlasku mora platiti barem neku naknadu zato sto je 13 godina drzava placala profesore i nastavnike, skolu, kompjutere, adaptaciju, dvorane, domare, direktore, pedagogice da te dovedu do diplome sa kojom se mozes zaposliti u Njemackoj.

Drzava sve to placa iskoluje medicinsku sestru, zubotehnicara, omoguci mu sve, praksu u bolnici i ovaj ode besplatno.

Naci model da se plati skolovanje.
Hendrix

#5993 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Nivelacija wrote:Mislim da je doslo vrijeme da drzava donese zakon da sve koje iskoluje besplatno a 99% je takvih pri odlasku mora platiti barem neku naknadu zato sto je 13 godina drzava placala profesore i nastavnike, skolu, kompjutere, adaptaciju, dvorane, domare, direktore, pedagogice da te dovedu do diplome sa kojom se mozes zaposliti u Njemackoj.

Drzava sve to placa iskoluje medicinsku sestru, zubotehnicara, omoguci mu sve, praksu u bolnici i ovaj ode besplatno.

Shvacas li ti da su svi ti nabrojani dio drzavnog aparata koji jede pare na ovaj ili onaj nacin? Domar na faksu i domar u Domu Naroda je isti klinac, uvedi placanje i 90% ljudi nece moci studirati i onda ce biti belaj ostadose profesori i ostali radnici bez posla, treba im se naci drugo radno mjesto...

99% racunara na mom faksu su bili donacije i krsevi totalni, softveri su bili donacije, mashine za vjezbe donacije raznih firmi, stakla popravljena od donacija...nismo imali grijanje vecinu zime i daj da platimo jos? Genijalno hehe.

Sredjivati drzavu treba poceti tamo gdje curi najvise para...a znamo da su drzavne institucije rupa bez dna. A ti sto predlazes je primoravanje ljudi da ostanu u nakaradnom sistemu pod ucjenom, umjesto da se sistem pocne sredjivati i ljudi pocnu placati posteno.
славянин

#5994 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Nivelacija wrote:Mislim da je doslo vrijeme da drzava donese zakon da sve koje iskoluje besplatno a 99% je takvih pri odlasku mora platiti barem neku naknadu zato sto je 13 godina drzava placala profesore i nastavnike, skolu, kompjutere, adaptaciju, dvorane, domare, direktore, pedagogice da te dovedu do diplome sa kojom se mozes zaposliti u Njemackoj.

Treba uvesti i to... mogu onda odmah na kopanje kanala preci nasi :roll: A ionako fakulteti manje vise i nisu priznati i trazi se prekvalifikacija i certificiranje kada oces ozbiljniji posao. Drzava nista nije platila.. drzavi su gradjani platili da bi ista sa njome upravljala i da bi javne institucije funkcionisale... medjutim ne funkcionisu a ti porezi idu vecinom na plate predobroj administraciji i u audije,pratnje,golfove 7 za policiju i tako.. sve super.
Tvoja zamisao je da narod placa - ne dobije apsolutno nista - sve se raspada - i da gleda u vedro nebo.Pa ajmo onda i zvanicno da proglasimo feudalno uredjenje drzave (mada sve su naznake da tako i jeste uz malo mazanje ociju demokratijicom)
Bluemore

#5995 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

славянин wrote:

Treba uvesti i to... mogu onda odmah na kopanje kanala preci nasi :roll: A ionako fakulteti manje vise i nisu priznati i trazi se prekvalifikacija i certificiranje kada oces ozbiljniji posao. Drzava nista nije platila.. drzavi su gradjani platili da bi ista sa njome upravljala i da bi javne institucije funkcionisale... medjutim ne funkcionisu a ti porezi idu vecinom na plate predobroj administraciji i u audije,pratnje,golfove 7 za policiju i tako.. sve super.
Tvoja zamisao je da narod placa - ne dobije apsolutno nista - sve se raspada - i da gleda u vedro nebo.Pa ajmo onda i zvanicno da proglasimo feudalno uredjenje drzave (mada sve su naznake da tako i jeste uz malo mazanje ociju demokratijicom)
:thumbup:
Hendrix

#5996 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Ma treba ba otvorit neki kafic ili prodavnicu mjesovite robe, tu je buducnost i razvoj nase ekonomije!

PS: Moze i autopraonica ali to je vec za ove malo zajebanije poduzetnike.
MarlboroGold

#5997 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Ti bi zagovarao to a nemamo ni sistem ocjenjivanja rada nastavnika i profesora od strane učenika/studenata, a iste obično stranke postavljaju i masa ih je koji su sa kupljenim diplomama... takvi teško mogu prenijeti ikakvo znanje, tako da su djeca sama sebi prepuštena. Ako će već učenici i studenti "plaćati besplatno školovanje" u tvom slučaju, onda se za to trebaju stvoriti i uslovi... jedan sam već naveo.
animals

#5998 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Hendrix wrote:Ma treba ba otvorit neki kafic ili prodavnicu mjesovite robe, tu je buducnost i razvoj nase ekonomije!

PS: Moze i autopraonica ali to je vec za ove malo zajebanije poduzetnike.
Pa i jeste..
dodju dijasporci na odmore i kupuju uvezenu robu..
to ti je BiH ekonomija trenutno..
belfy

#5999 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

ti, kao i obicno, lupas gluposti. nikoga drzava nije odskolovala besplatno, nego placala i te profesore i nastavnike i domare i sve ostalo pobrojano od poreza ubranih od gradjana. drzava placa... drzavne pare rastu na grani, a beru ih petoprsti ljenjivci...
triconja

#6000 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

Da je kako hermeticki zatvorit drzavu i vratit je u period prije krista, ha ja, pa nek gori i kuca i hala :lol:
Post Reply