PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mega Man X

#5976 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

arnes_king wrote: Pametno, zato se ti pati ovdje po forumu sklapajuci konfiguraciju od 2000KM koja ce ti za 2 mjeseca biti outdated :roll:
Ne sikiraj se. Računar mi iz 2012. sa i5 3470, i što je najjače i dalje gura igre bez problema.. Samo promijenjena grafa i SSD ubačen.

Ionako ne igram sve moguće (ne igram RPG, RTS, MMORPG, sportske igre itd.), tako da ne znam šta hoćeš s time.
Ove godine čekam samo Forzu 7, Wolfenstein II: The New Colossus i moj kalendar je popunjen. :lol:
febo_acm

#5977 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

DaShip wrote:@Febo
Ja maloljetan?Ako iko novac shvata olako ovdje to si ti, pogledaj onaj video gore sa r3 i 1050 ti pa mi reci šta nije u redu.Gdje sam osuđivao one koji kupuju skup hardver?Rekao sam da mi smetaju oni "pc cancer race" gejmeri koji sve ispod i7/r7 procesora i GTX 1080 ti-ja te 144 FPS smatraju neigrivim.
ja nigdje nisam rekao da treba i7 i gtx 1080, ali sam rekao da je 700 KM malo za gaming PC...
zippoo87

#5978 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

Mega Man X wrote:
arnes_king wrote: Pametno, zato se ti pati ovdje po forumu sklapajuci konfiguraciju od 2000KM koja ce ti za 2 mjeseca biti outdated :roll:
Ne sikiraj se. Računar mi iz 2012. sa i5 3470, i što je najjače i dalje gura igre bez problema.. Samo promijenjena grafa i SSD ubačen.

Ionako ne igram sve moguće (ne igram RPG, RTS, MMORPG, sportske igre itd.), tako da ne znam šta hoćeš s time.
Ove godine čekam samo Forzu 7, Wolfenstein II: The New Colossus i moj kalendar je popunjen. :lol:
zar se forza moze igrati i na racunaru ?
ja sam mislio da je to samo za xbox
koji je zadnji nastavak te forze i sta da skinem,pozelio sam voziti sta :D
DaShip

#5979 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

febo_acm wrote:
DaShip wrote:@Febo
Ja maloljetan?Ako iko novac shvata olako ovdje to si ti, pogledaj onaj video gore sa r3 i 1050 ti pa mi reci šta nije u redu.Gdje sam osuđivao one koji kupuju skup hardver?Rekao sam da mi smetaju oni "pc cancer race" gejmeri koji sve ispod i7/r7 procesora i GTX 1080 ti-ja te 144 FPS smatraju neigrivim.
ja nigdje nisam rekao da treba i7 i gtx 1080, ali sam rekao da je 700 KM malo za gaming PC...
Zar sam ja rekao da si ti to rekao? :?
Ja nisam ni spominjao pc od 700km, za 1000 km (za ovo sam govorio) kupiš r3 1200+neku a320 ploču+neko napajanje od 135 km+8 gb rama+ms industrial kućište od 50km+GTX 1050 ti, ja ne vidim šta s tim računarom ne valja, vrti sve igre bez trzanja na 45-60 FPS u 1080p na medium-high detaljima, očekivani životni vijek od 3 godine, možeš kupiti i Pentium za 100 km manje i imao bi identicne performanse uz malo kraći životni vijek, objasni mi kako je ovo sr4nje?Dok 6 jezgri postane minimum intel bi mogao zgaziti amd i r5 1600.
Mega Man X

#5980 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

zippoo87 wrote: koji je zadnji nastavak te forze i sta da skinem,pozelio sam voziti sta :D
Eee drug moj, Microsoftu došlo iz gujice u glavu pa počeli praviti Forzu za PC.

Imaš Forza 6: Apex koja je free to play, ali je samo jedan dio Forze 6 koja je originalno na Xbox One. Pod "jedan dio" mislim kao da je oko hajmo reć 20-25% igre za PC, dok je "full verzija" na Xbox One. PC verzija ima samo 4-5 staze (Spa, Top Gear test staza, Brands Hatch, Rio de Janeiro i Nurburgring koji se plaća), oko 30-40 auta i to je to.

A imaš Forza Horizon 3 koja je "full" igra i radi bez problema. Imaš i torrent verziju za skinut, pa ožeži kume.

Samo da još napomenem da je Forza itekako teška na CPU, dok grafiku možeš haman i na Ultra stavit bez da gubiš neki performans. Tako da nemoj da te iznenadi kad vidiš CPU usage 100% jer Forza hebe a ne vadi. :mrgreen: :lol:

Do kraja godine izlazi Forza 7 za PC kao i za Xbox.
zippoo87

#5981 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

Mega Man X wrote:
zippoo87 wrote: koji je zadnji nastavak te forze i sta da skinem,pozelio sam voziti sta :D

Imaš Forza 6: Apex koja je free to play, ali je samo jedan dio Forze 6 koja je originalno na Xbox One. Pod "jedan dio" mislim kao da je oko hajmo reć 20-25% igre za PC, dok je "full verzija" na Xbox One. PC verzija ima samo 4-5 staze (Spa, Top Gear test staza, Brands Hatch, Rio de Janeiro i Nurburgring koji se plaća), oko 30-40 auta i to je to.

A imaš Forza Horizon 3 koja je "full" igra i radi bez problema. Imaš i torrent verziju za skinut, pa ožeži kume.

Samo da još napomenem da je Forza itekako teška na CPU, dok grafiku možeš haman i na Ultra stavit bez da gubiš neki performans. Tako da nemoj da te iznenadi kad vidiš CPU usage 100% jer Forza hebe a ne vadi. :mrgreen: :lol:

e hvala na informacijama...cuo sam ja za forzu ali znam da je to bilo samo za konzole,kao njiihova eksluziva
a skinuti cu ovu forzu horizon 3...imam i7 2600 procesor,valjda ce moci gurati igru :D
graficka mi i nije cemu ali opet mogu poigrati igre koje mi se igraju,tako da mi je dovoljno :D
DaShip

#5982 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

zippoo87 wrote:
Mega Man X wrote:

e hvala na informacijama...cuo sam ja za forzu ali znam da je to bilo samo za konzole,kao njiihova eksluziva
a skinuti cu ovu forzu horizon 3...imam i7 2600 procesor,valjda ce moci gurati igru :D
graficka mi i nije cemu ali opet mogu poigrati igre koje mi se igraju,tako da mi je dovoljno :D
Sa i7 bi trebao biti miran sljedeće 3 godine.Tada bi moga o ugrabiti možda neki 10/12 core ryzen po cijeni te i7ice (priča se da će zen 2 imati 6 jezgri po ccx-u), taman će i intel izbaciti nešto.
arnes_king

#5983 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Mega Man X wrote:

Nista ja necu, samo sam napisao post :izet: :run:
DaShip

#5984 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

arnes_king wrote:
Mega Man X wrote:I da moram plaćat Xbox Live i ostale qrce koje konzole nude + 60$ svaka igra + DLCevi itd. I to sve na očajnih 30 fps-a na konzoli. Thanks but no thanks.
Pametno, zato se ti pati ovdje po forumu sklapajuci konfiguraciju od 2000KM koja ce ti za 2 mjeseca biti outdated :roll:
Pa dobro, možda će biti "outdated" Ali uzmi u obzir da igre ne mogu napredovati dok god ne dobijemo ps5 i Xbox one xxx, barem će trajati dok me rikne, mada se slažem, "futureproofing" je glupa strategija, bolje kupiti nešto između i sačuvati novac kratkoročno i dugoročno, dok se 8 jezgri počne koristiti intel bi mogao nuditi 30 jezgri potrošačima.

Drugim riječima ovaj citirani ne želi plaćati igre jer je pirat, prestanite sa tim serendanjem po konzolama, konzole su daleko jeftinije, 30 FPS je dovoljno a ovaj novi Xbox izgleda može vrtiti igre u 60 FPS, smijesno mi je kada neko ulozi 1000+€ kako bi igrao nakaradne portove sa konzola a još se zovu nekom Master rasom.
Mega Man X

#5985 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

DaShip wrote: Drugim riječima ovaj citirani ne želi plaćati igre jer je pirat, prestanite sa tim serendanjem po konzolama, konzole su daleko jeftinije, 30 FPS je dovoljno a ovaj novi Xbox izgleda može vrtiti igre u 60 FPS, smijesno mi je kada neko ulozi 1000+€ kako bi igrao nakaradne portove sa konzola a još se zovu nekom Master rasom.
To što neko misli da konzole mogu vrtiti 60 fps je stvarno ubleha stoljeća. Na konferenciji pokazaše Xbox One X, kaže prva igra na njemu.. 30 fpsa. Oplako..

https://www.forbes.com/sites/davidthier ... 75fc202f27
https://www.vg247.com/2017/06/13/destin ... box-one-x/

30 fps dovoljno.. :lol: :lol: :lol: :lol:

By the way, citirani "pirat" te pozdravlja sa 1000 i kusur igara. :izet:

Image
DaShip

#5986 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Mega Man X wrote:
DaShip wrote: Drugim riječima ovaj citirani ne želi plaćati igre jer je pirat, prestanite sa tim serendanjem po konzolama, konzole su daleko jeftinije, 30 FPS je dovoljno a ovaj novi Xbox izgleda može vrtiti igre u 60 FPS, smijesno mi je kada neko ulozi 1000+€ kako bi igrao nakaradne portove sa konzola a još se zovu nekom Master rasom.
To što neko misli da konzole mogu vrtiti 60 fps je stvarno ubleha stoljeća. Na konferenciji pokazaše Xbox One X, kaže prva igra na njemu.. 30 fpsa. Oplako..

https://www.forbes.com/sites/davidthier ... 75fc202f27
https://www.vg247.com/2017/06/13/destin ... box-one-x/

30 fps dovoljno.. :lol: :lol: :lol: :lol:

By the way, citirani "pirat" te pozdravlja sa 1000 i kusur igara. :izet:

Image
Ako ih kupuješ na steamu zašto je problem kupovanje na konzolama?Ako tebi nije dovoljno 30 FPS onda dobro, ali ismijavanje onih koji imaju slabiji uređaj je djetinjasto.
Mega Man X

#5987 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

DaShip wrote: Ako ih kupuješ na steamu zašto je problem kupovanje na konzolama?Ako tebi nije dovoljno 30 FPS onda dobro, ali ismijavanje onih koji imaju slabiji uređaj je djetinjasto.
Zato što konzole drže istu cijenu igara pa čak i više od godinu. Ne računam Xbox Gold ili PS Plus qrce, jer me ne zanimaju.
DaShip

#5988 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Mega Man X wrote:
DaShip wrote: Ako ih kupuješ na steamu zašto je problem kupovanje na konzolama?Ako tebi nije dovoljno 30 FPS onda dobro, ali ismijavanje onih koji imaju slabiji uređaj je djetinjasto.
Zato što konzole drže istu cijenu igara pa čak i više od godinu. Ne računam Xbox Gold ili PS Plus qrce, jer me ne zanimaju.
Pa?I na PCju je isto, onaj ko želi nešto igrati sigurno neće čekati 6-12 mjeseci za popust, oni koji čekaju mjesec-dva za desetak eura popusta nisu ljudi koji kupuju skupe računare i takvi obično kupuju konzole.Zaboravio si spomenuti ekskluzive i da nema smeća od portova kao na pc-ju te da konzole traju 4-5 godina, pokušaj mi za cijenu konzole sastaviti nov računar koji će toliko trajati.Jeste pc bolji ali samo ako kupuješ high end, low end pa i medium end uglavnom kupuju pirati, medium end se također ne isplati.
Mega Man X

#5989 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

DaShip wrote:pokušaj mi za cijenu konzole sastaviti nov računar koji će toliko trajati.
https://www.youtube.com/watch?v=ZcrotHUVFN0
https://www.youtube.com/watch?v=uZR-a35sxLg
arnes_king

#5990 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Jesu meni idoli ovi PC master race :lol: :lol: oni sami sebe tjese da je opravdano to sto oni placaju mnogo vise za gejming i opet milion nekih problema. Pa OK, ako vam je tako super, uzivajte, ali zasto stalno pokusavate poniziti konzole?
arnes_king

#5991 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Mega Man X wrote:
Ovo apsolutno nije tacno, ja kupujem samo fizicke kopije i najskuplja igra koju sam platio je bila Horizon Zero Dawn, jedna od najboljih, cim je izasla a platio 80KM. Izigrao se 70 sati gejmpleja i sad je prodajem po istoj cijeni, iloi zamijenim za novu neku....

A na PS Store malo pogledaj snizenja pa onda pricaj o cijenama igara.

I da, uvijek mi je bilo dovoljno 30FPS.

EDIT: ne znam zasto se i raspravljam, ali mi je stvarno cudno ako si toliko zadovoljan zasto tolika mrznja na konzole i toliki shitpost? Tebe i tvoj PC niko nije spomenuo, ja u konzolama uzivam od Playstation-a, i uvijek cu, a ti uzivaj na PC. Ja nemam kompleksa takvih da trebam sam sebe tjesiti da je moje bolje tako sto cu po forumu pljuvati po onom sto nemam.

Sigurno puno uzivas u gejmingu dok vrijeme trosis na takve stvari, ja za to nemam vremena tako da pozz.
DaShip

#5992 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Mega Man X wrote:
DaShip wrote:pokušaj mi za cijenu konzole sastaviti nov računar koji će toliko trajati.
Ajmeee pa znao sam da ćeš ovo pokazati, pa ovaj video je detektor pc cancer rase, ne pokušavam tebe vrijeđati ali druže kako možeš porediti polovan pc za šta je potrebno kopanje tržišta i deponija, rekao sam nov računar a ne polovan, e tu će konzole uvijek biti nenadmašive.Nemoj me krivo shvatiti, high end pc je platforma za sebe, low end I medium end se ne isplate.

arnes_king wrote:Jesu meni idoli ovi PC master race :lol: :lol: oni sami sebe tjese da je opravdano to sto oni placaju mnogo vise za gejming i opet milion nekih problema. Pa OK, ako vam je tako super, uzivajte, ali zasto stalno pokusavate poniziti konzole?
A čuj, to gnojivo čovječanstva ne treba porediti sa normalnim pc gejmerima koji ulažu novac bez pljuvanja.Ocito je da i amd "napušta" pc gejming Kao i Nvidia (manje su bitni gejmeri), zbilja je smiješno kada neko spuca hrpu novca kako bi igrao portove sa konzole i još pc smatraju najsuperipriornijom platformom i to sve opravdavaju modovima.Kakvi modovi čovječe pa koje igre danas osim bethesdinih imaju modove?Većinu ljudi to ni ne zanima a kada je neki čelnik ubisofta rekao da su većina pc gejmera pirati svi se počeli pjeniti.
Još su gori ovi tzv. amd fanboyevi, kru te hebo pa to je rak čovječanstva.
SanskiBiser

#5993 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

DaShip wrote:
Mega Man X wrote:
Ajmeee pa znao sam da ćeš ovo pokazati, pa ovaj video je detektor pc cancer rase, ne pokušavam tebe vrijeđati ali druže kako možeš porediti polovan pc za šta je potrebno kopanje tržišta i deponija, rekao sam nov računar a ne polovan, e tu će konzole uvijek biti nenadmašive.Nemoj me krivo shvatiti, high end pc je platforma za sebe, low end I medium end se ne isplate.

arnes_king wrote:Jesu meni idoli ovi PC master race :lol: :lol: oni sami sebe tjese da je opravdano to sto oni placaju mnogo vise za gejming i opet milion nekih problema. Pa OK, ako vam je tako super, uzivajte, ali zasto stalno pokusavate poniziti konzole?
A čuj, to gnojivo čovječanstva ne treba porediti sa normalnim pc gejmerima koji ulažu novac bez pljuvanja.Ocito je da i amd "napušta" pc gejming Kao i Nvidia (manje su bitni gejmeri), zbilja je smiješno kada neko spuca hrpu novca kako bi igrao portove sa konzole i još pc smatraju najsuperipriornijom platformom i to sve opravdavaju modovima.Kakvi modovi čovječe pa koje igre danas osim bethesdinih imaju modove?Većinu ljudi to ni ne zanima a kada je neki čelnik ubisofta rekao da su većina pc gejmera pirati svi se počeli pjeniti.
Još su gori ovi tzv. amd fanboyevi, kru te hebo pa to je rak čovječanstva.
PC master race je dobra zajebancija. Zar ima ljudi koji to ozbiljno shvataju. Jbg. ostario sam ne pratim. :-) :lol:
DaShip

#5994 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

SanskiBiser wrote:
PC master race je dobra zajebancija. Zar ima ljudi koji to ozbiljno shvataju. Jbg. ostario sam ne pratim. :-) :lol:
Ja sam u početku mislio da su to oni koji vole pc gejming sa uobičajenom količinom idiota, poslije nešto vremena sam shvatio da to svi shvataju ozbiljno (ili su oni normalni nadglasani idiotima), shvatam da ovo dječurlija radi, ali kad ovo rade ljudi sa 25+ godina... :run:
Glavna odlika cancer rase je pljuvanje po konzolama pa čak i prema ostalim pc gejmerima sa slabijim računarima, a to su skoro svi koji nemaju 144 Hz monitor, najskuplji procesor i barem jednu najskuplju grafičku, "battlestation" ilitiga radni sto je kao božićna jelka.

Usput da li ti monitor još radi bez problema?Čujem da se ljudi žale na samsungove freesync monitore zbog nekog treperenja.
Mega Man X

#5995 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

febo_acm

#5996 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

ja planiram da kupim konzolu za PES i FIFU :D

imat cu i PC i konzolu, to mi je najbolje :D
SanskiBiser

#5997 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

DaShip wrote:
SanskiBiser wrote:
Ja sam u početku mislio da su to oni koji vole pc gejming sa uobičajenom količinom idiota, poslije nešto vremena sam shvatio da to svi shvataju ozbiljno (ili su oni normalni nadglasani idiotima), shvatam da ovo dječurlija radi, ali kad ovo rade ljudi sa 25+ godina... :run:
Glavna odlika cancer rase je pljuvanje po konzolama pa čak i prema ostalim pc gejmerima sa slabijim računarima, a to su skoro svi koji nemaju 144 Hz monitor, najskuplji procesor i barem jednu najskuplju grafičku, "battlestation" ilitiga radni sto je kao božićna jelka.

Usput da li ti monitor još radi bez problema?Čujem da se ljudi žale na samsungove freesync monitore zbog nekog treperenja.

Kod mene monitor radi sto bi se reklo 24/7 evo vec vise od pola godine i radi savrseno. Mislim da se zale na treperenje jer ne znaju da onaj treci response mode Fastest ne radi kako treba tj. zabagiran je kod vecine monitora i javlja se ghosting i treperenje kad se ukljuci i trebalo bi novi firmware traziti ako je to popravljeno a po default da nista ne diras response time je 4ms a taj mod Fastest se ponasa kao da je 20+ ms :lol: . Freesync radi savrseno.
DaShip

#5998 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

SanskiBiser wrote: Kod mene monitor radi sto bi se reklo 24/7 evo vec vise od pola godine i radi savrseno. Mislim da se zale na treperenje jer ne znaju da onaj treci response mode Fastest ne radi kako treba tj. zabagiran je kod vecine monitora i javlja se ghosting i treperenje kad se ukljuci i trebalo bi novi firmware traziti ako je to popravljeno a po default da nista ne diras response time je 4ms a taj mod Fastest se ponasa kao da je 20+ ms :lol: . Freesync radi savrseno.
Dakle radi preko ~5 sati na dan?Vidim da na sve monitore daju samo 2 godine garancije pa pretpostavljam da ne štede na kvaliteti (mada je to kontradiktorno).

febo_acm wrote:ja planiram da kupim konzolu za PES i FIFU :D

imat cu i PC i konzolu, to mi je najbolje :D
To i izgleda kao najbolja kombinacija, ps4 za ekskluzive i sve ostalo a pc za strategije, City builder igre itd.Kad pogledaš cijene hardvera :skoljka: RAM, ssd otišli u nebo zbog oligopola, graficke nestale zbog rudara...

Mega Man X wrote:https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/

Izvor cancer-a.
Ne zaboravi na /r AMD i /r AyyMD, to je još gore.
SanskiBiser

#5999 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

DaShip wrote: Dakle radi preko ~5 sati na dan?Vidim da na sve monitore daju samo 2 godine garancije pa pretpostavljam da ne štede na kvaliteti (mada je to kontradiktorno).
Nekad 3-4 sata a nekad i preko 10 sati tako mogao bi reci da je prosjek dnevni oko 5 sati, vikendom mozda da ne radi nekih 6-7 sati :mrgreen: . PC je stalno upaljen ne gasi se a monitor nekad ode u sleep mode a nekad ne ode, Firefox ako ostane preko ekrana ne ode u sleep. :lol:
Averus

#6000 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

PC Master Race je čisto prihvatanje činjenice da PC jeste superioran nad konzolama po svim tačkama, ali to su naravno dobrostojeći idioti prihvatili kao nadmetanje u tome ko će koga više vrijeđati, ko će više potrošiti na računar itd.

Realno, konzola je super za nekoga kome treba samo za gaming i ništa više. Kod nas pogotovo, gdje igre kupuje za 10ak KM jer je konzola hackovana, pa koristi pirate.

Ali kad pogledam ovako svoj steam profil, pa vidim da imam 200 originalnih igara, a nisam potrošio ni 50KM, onda mi nije ni žao što nikad nisam uživao u konzolama (iako sam imao 3 do sada). Kad sam htio da igram igre sa PS1, imao sam bleem! i PCSX
Kad sam htio igre sa PS2, imao sam PCSX2 (na kojem su većina igara izgledale mnogo ljepše nego na originalnoj konzoli).
Isto vrijedi za Gamecube i Wii (Dolphin), a evo već je urađen veliki pomak ka emulaciji PS3 i PS4 igara, tako da ni tu neću ostati uskraćen.

Eh sad, nepobitna činjenica je da je PC moćnija i korisnija mašina od bilo koje konzole. Ali činjenice nekad nisu dovoljne. Neko voli da se zavali i sa kontrolerom u ruci igra na TV-u, bez da razmišlja o hlađenju, memoriji, prostoru, procesoru itd.

Sve u svemu: Neka svako igra na čemu voli i želi. Mirna voda.
Nema mi ništa gore od onih koji "tjeraju" i ubjeđuju sve redom da mora biti kako oni smatraju
:oops:
Post Reply