Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ultima_palabra

#5976 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ultima_palabra »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Pa je li zabranjeno? :roll:
Pa nije, ali je u postojecoj dimenziji smijesno.
Mi, ciji se doprinos modernoj civilizaciji mjeri u metrima bukovine osporavamo genijalnost Jobsu?
Nema to u tri pm... :lol:
Kad ti raspravljaš o fudbalu, možemo i mi o Jobsu :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5977 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Mi, ciji se doprinos modernoj civilizaciji mjeri u metrima bukovine osporavamo genijalnost Jobsu?
Pa niko nije rekao da je covjek junetina, ali da je vizionar i genijalac u rangu Tesle, vala i nije.

A slazem se da je Amerika najplodonosije tlo za inovativnost i ideje. Najrealnije je to Voren Bafet opisao:

"Bogat sam jer zivim u okruzenju koje slucajno nagradjuje ono u cemu sam dobar. I to nesrazmjerno. Bacite me u Paragvaj ili Vijetnam, pa cete vidjeti da i nisam toliki genijalac" (parafraziram)
Fudo387

#5978 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:
Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Pa je li zabranjeno? :roll:
Kad ti raspravljaš o fudbalu, možemo i mi o Jobsu :mrgreen:
Ja cu tebi i sad po stare dane dati fore devet, igracemo do deset na male. :D
_BataZiv_0809 wrote:Pa niko nije rekao da je covjek junetina, ali da je vizionar i genijalac u rangu Tesle, vala i nije.
Obojica su vizionari i genijalci za doba u kojem su zivjeli, bezveze ih je vagati i mjeriti ciji je veci.

Ako nista ti bi trebao biti zahvalan Jobsu, jer da ti nije onog badoo cuda ne bi nikad nista zbario. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5979 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: Obojica su vizionari i genijalci za doba u kojem su zivjeli, bezveze ih je vagati i mjeriti ciji je veci.

Ako nista ti bi trebao biti zahvalan Jobsu, jer da ti nije onog badoo cuda ne bi nikad nista zbario. :D
Ne slazem se iz sasvim prostog razloga, a taj je da je Teslino otkrice nesto bez cega se ne moze. Dzobsova otkrica su stvar preferencije, licnog ukusa.

Iako sam imao i ipod (jos 2006) i dva iphonea, mom ukusu su blizi HTC i Samsung.
broj dva

#5980 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by broj dva »

AmirBaa wrote:Eh eto nek ti znas ko placa porez ko ne :run: Zivis u drzavi gdje (pretpostavljam da zivis u BiH) 20% bogatasa ne zna sta je porez niti ga je ikad placao ali eto odjednom se brinemo za Zuckerberg i njegov porez, a nema veze sto je veliki humanitarac. Također vrijedi milijarde a jesi ga ikad vidio sa napucanim zenama, autima od par miliona, vilama itd. itd. ?
-----
Predpostavljas pogresno ali nema veze :-D
Zivim u drzavi gdje je standardni porez 36% i svi ga placaju osim par globalni kompanija tipa Starbucks, Facebook i slicno i par multimilijardera koji su registrovali svoje firme u tax-havens. I vrlo mi je stalo to toga da i "vizionari" i globalne kompanije odrade svoju socijalnu duznost i plate porez jednako kao i svi drugi. A Zuckeberg jos nije humanitarac tipa Bill Gates, jos nista nije dao nego je "obecao" dati.

Za porez u BiH jos veca tuga i belaj - kod nas te smatraju idiotom ako placas porez i sve dok je taj stav normalan i drustveno prihvacen ostacemo karina.
Fudo387

#5981 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote: Obojica su vizionari i genijalci za doba u kojem su zivjeli, bezveze ih je vagati i mjeriti ciji je veci.

Ne slazem se iz sasvim prostog razloga, a taj je da je Teslino otkrice nesto bez cega se ne moze. Dzobsova otkrica su stvar preferencije, licnog ukusa.

Iako sam imao i ipod (jos 2006) i dva iphonea, mom ukusu su blizi HTC i Samsung.
Naravno da se moze, i bez Teslinog i bez Jobsovog otkrica, pa zivjeli smo kao vrsta hiljdama godina bez tih stvari.
However, oba otkrica su nam olaksala svakodnevicu, mozemo se sloziti da je Teslino bitnije, ali glupo je i zamisliti sadasnjost bez onog sto je
Jobs ostavio iza sebe.
HTC i samsung su nastali kao kopije onog sto je radio apple, al' nebitno za pricu koju si poceo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5982 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Naravno da se moze, i bez Teslinog i bez Jobsovog otkrica, pa zivjeli smo kao vrsta hiljdama godina bez tih stvari.
However, oba otkrica su nam olaksala svakodnevicu, mozemo se sloziti da je Teslino bitnije, ali glupo je i zamisliti sadasnjost bez onog sto je
Jobs ostavio iza sebe.
HTC i samsung su nastali kao kopije onog sto je radio apple, al' nebitno za pricu koju si poceo.
Hiljadama godina se svasta nesto radilo, pa se vise i ne radi u civiliziranom svijetu. A civilizirani svijet bez naizmjenicne struje je tesko zamisliv. A bez jedne od vrsta mobitela, kvazistatusnog simbola, je itekako zamisliv.

Sto se tice ostalog, da mi je neko prije 6-7 godina rekao da cu kupiti Samsung, smijao bih mu se.

Nokija je za mene bila Tito i Partija, samo steta sto na vrijeme ne zamijenise Simbian. Cak i kupih N8, onomad, tvrdoglavo vjerujuci da je bolji od HTC-ovog One-a. :zid:
MyTao

#5983 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Kad smo vec kod Tesle, ne kontam zasto malo stariji ljudi iz bivse Juge vjeruju da je on "izmislio" struju, pa da su mu Ameri ukrali tu struju a njega ubili I likvidirali u 90 I nekoj godini zivota :-)

Neki dan me covjek dobro naruzi ispred drugih ljudi jer samo spomenuo da on nije izmislio struju I da je ona postojala puno vremena prije njega... Bio sam optuzen da su me Ameri zarazili skolom I da previse pratim TV, posebno Fox kanal :):)

A vidim I na ovoj temi je bilo nekih koji kazu kako bi danas hodali sa bakljama da nije bilo Tesle :):)

Inace covjek je genije, da ne bude zabune moj idol... zbog njega sam I upisao inzinjerstvo :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#5984 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

Nokia je umrla sa erom smartphone-a. Jednostavno nisu mogli drzati korak. Ove Lumie i to, jbg, sto bi to neko uzimao, pored Samsunga, HTC-a, LG, Apple....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5985 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

MyTao wrote:Kad smo vec kod Tesle, ne kontam zasto malo stariji ljudi iz bivse Juge vjeruju da je on "izmislio" struju, pa da su mu Ameri ukrali tu struju a njega ubili I likvidirali u 90 I nekoj godini zivota :-)

Neki dan me covjek dobro naruzi ispred drugih ljudi jer samo spomenuo da on nije izmislio struju I da je ona postojala puno vremena prije njega... Bio sam optuzen da su me Ameri zarazili skolom I da previse pratim TV, posebno Fox kanal :):)

A vidim I na ovoj temi je bilo nekih koji kazu kako bi danas hodali sa bakljama da nije bilo Tesle :):)

Inace covjek je genije, da ne bude zabune moj idol... zbog njega sam I upisao inzinjerstvo :)
Ma dobro, ne mozes uzimat misljenje starijih i(ili) slabije obrazovanih za mjeru. A mit, odnosno misinterpretacija da je "izmislio" struju je sveprisutna u nasem drustvu. Tako nas se ucilo od malena. A potrebno je dosta citanja i vjezbanja fizike i onog prokletog magnetnog fluksa, da se ukapiraju neke stvari :D
Ajatolah_

#5986 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ajatolah_ »

Warashii wrote:Biznismeni mozda jesu, da su genijalci ne mora nuzno da znaci.
Po cemu je to "fejsbucar" inovativan ili genijalan? Ili pokojni Steve?
Sto se biznisa tice naklon do poda ali da su u rangu Nikole Tesle, Einsteina, ili Hawking-a vala nisu. Iz ovog se vidi da ne mora nuzno da znaci da ako je genijalac da je extra dobar biznismen.
Napraviti nešto za šta će se zalijepiti preko milijardu ljudi je genijalno... Zašto osporavati genijalnost pravljenja biznisa? :) Nije genijalnost samo mljevenje brojeva i jednačina.

Nevezano, ne bih ja baš stavljao Hawkinga u prvu ligu fizičara sa Teslom i Einsteinom... Jeste on napravio fin doprinos fizici, ali ipak veliki dio njegove "slave" je zbog zdravstvenog stanja.
Fudo387

#5987 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:A bez jedne od vrsta mobitela, kvazistatusnog simbola, je itekako zamisliv.
Tuzno je sto si ti njegov red sveo samo na mobitel, tim prije sto si pristojno obrazovan. Umjesto da budes dio drustva koji ce svojim radom
i znanjem napraviti iskorak, povuci tu zemlju naprijed, ti si dobrovoljno pristao da se uklopis u cahuru prosjecnog bosanskohercegovackog duduka.
Halali, odbijam da nastavljam ovu prepisku jer me samo bezveze nerviras i dovodis u situaciju da ti svezem sljagu :D , a neda mi se.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5988 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:Nokia je umrla sa erom smartphone-a. Jednostavno nisu mogli drzati korak. Ove Lumie i to, jbg, sto bi to neko uzimao, pored Samsunga, HTC-a, LG, Apple....
Na jednom seminaru o biznis usavrsavanju sam cuo informaciju da su strucnjaci iz Nokije odbacili ideju tačskrina, jer se "previse prlja" :shock:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5989 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:Nokia je umrla sa erom smartphone-a. Jednostavno nisu mogli drzati korak. Ove Lumie i to, jbg, sto bi to neko uzimao, pored Samsunga, HTC-a, LG, Apple....
Na jednom seminaru o biznis usavrsavanju sam cuo informaciju da su strucnjaci iz Nokije odbacili ideju tačskrina, jer se "previse prlja" :shock:
Ilitiga, nisu prepoznali priliku i....tu su gdje su :)
Jbg, u eri mobilnih telefona (33 10, 33 30, 52 10 i sl., pa i poslije), bili su lideri, jedan Samsung im nije bio ni do koljena.
MyTao

#5990 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:A bez jedne od vrsta mobitela, kvazistatusnog simbola, je itekako zamisliv.
Tuzno je sto si ti njegov red sveo samo na mobitel, tim prije sto si pristojno obrazovan. Umjesto da budes dio drustva koji ce svojim radom
i znanjem napraviti iskorak, povuci tu zemlju naprijed, ti si dobrovoljno pristao da se uklopis u cahuru prosjecnog bosanskohercegovackog duduka.
Halali, odbijam da nastavljam ovu prepisku jer me samo bezveze nerviras i dovodis u situaciju da ti svezem sljagu :D , a neda mi se.
Smiri se covjece... ono sto je bata rekao je opravdano, ja ga samo nisam razumio dobro... Jabs nije bio innovator ala Tesla i ali definitivno genije u svojoj struci.

Zamisli samo da je jedan Jabs imao Teslu sa sobom, koliko bi samo oni promjenili svijet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5991 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: Tuzno je sto si ti njegov red sveo samo na mobitel, tim prije sto si pristojno obrazovan. Umjesto da budes dio drustva koji ce svojim radom
Nisam. Medjutim iphone je sinonim za njega i to je naprosto tako. Uopce ne umanjujuci njegov doprinos na ostalim poljima savremene tehnologije.

To je isto npr. kad se spomene Dzejms Bond, svima je asocijacija Son Koneri, jer je od svih glumaca koji su tumacili Bonda, najpoznatiji. A mnogi pravi zaljubljenici u Bonda zapravo rovovske bitke vode je li najbolji Rodjer Mur ili Pirs Brosnan.

Mozda i nije najbolji primjer, ali prvi mi je naumpao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5992 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Jbg, u eri mobilnih telefona (33 10, 33 30, 52 10 i sl., pa i poslije), bili su lideri, jedan Samsung im nije bio ni do koljena.
Upravo. Seminar i jest bio oko biznis prilika i kako ih prepoznati. Mozda smo ga i zajedno slusali :)

Prije 10 godina sam se smijao Samsungu i govorio "dje da kupim mobitel od firme koja pravi i frizidere i ves masine" :-)

Mada je Simens daleko najrogobatniji bio.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5993 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Upravo. Seminar i jest bio oko biznis prilika i kako ih prepoznati. Mozda smo ga i zajedno slusali :)

Prije 10 godina sam se smijao Samsungu i govorio "dje da kupim mobitel od firme koja pravi i frizidere i ves masine" :-)

Mada je Simens daleko najrogobatniji bio.
Hm, bio je i Simens tad jak, ali opet iza Nokie.
A vidis, i oni cucnuse.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5994 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
A vidis, i oni cucnuse.
Mislio sam na izgled telefona, operativni sistem i to. Meni su bili pravo rogobatni :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5995 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
A vidis, i oni cucnuse.
Mislio sam na izgled telefona, operativni sistem i to. Meni su bili pravo rogobatni :roll:
Ziv bio, pojasni ovu rijec rogobatni. Iskreno, ni na sta me ne asocira.

Meni se nije svidjao izgled Simensa, a bogme ni sistem. Nokia je bila ispred njih. Jednostavnija, funkcionalnija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5996 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Ziv bio, pojasni ovu rijec rogobatni. Iskreno, ni na sta me ne asocira.

Meni se nije svidjao izgled Simensa, a bogme ni sistem. Nokia je bila ispred njih. Jednostavnija, funkcionalnija.
Pa to, ruzni, sistem mi bio nelogican i komplikovan, kasnije im kamere nisu bile cemu itd... :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#5997 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

Aha :D :thumbup:
Sigurno.
Dakle, ne kontamo Simens.
Uh, trebao sam i ranije reci da ne kontam rijec rogobatni :D
supercali

#5998 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Jobs ostavio iza sebe.
Tesla je stvorio nesto sto nije postojalo
Jobs je kopirao i samo bolje upakovao ono sto je vec postojalo
Raigor Stonehoof

#5999 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Raigor Stonehoof »

veze vi nemate, simens je imao predobre telefone za svoje vrijeme. m55, najljepsi tel svih vremena 8-)

a ne mogu da shvatim da jos ima ljudi koji hvale rahmetli dinu merlina tehnoloskih izuma. doduse, i dinu merlina puno ljudi slusa :sad:
prog321

#6000 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by prog321 »

supercali wrote: Tesla je stvorio nesto sto nije postojalo
Nije tacno.
Struja je postojala prije teslinog izuma.
Samo nije bila naizmjenicna. :-D
Post Reply