Dakle, ja napisem...
Dozer wrote:
U potpunosti sam ja njega shvatio, kao i tebe koji si shvatio isto, ali to ne zelis prihvatiti. A to si i sam potvrdio nize.
Na sta ti odgovoris...
Neka ti bude da nisam razumio...
Sta na ovo reci osim -
Upravo tako, papir trpi sve.. zbog toga se i Vikićeva odbrana bazira na službenoj zabilješki koju je toga dana napisao.. ( uz nagovor čovjeka iz SDB.a.. ali pošto pišemo samo na način da se iznijete tvrdnje mogu potkrijepiti dokazima, ostaje onda da je Vikić samoinicijativno napisao službenu zabilješku dobivenim informacijama sa terena)
Sta ti znaci ovo "na nagovor covjeka iz SDB-a"? Kakva je sad ovo glupost?
Koliko god tebi, ili bilo kome bilo nevjerovatno, ali u jedinici se sve zapisivalo odmah po desavanju. Tako je nastala i ta sluzbena zabiljeska, odmah po desavanju i u skladu s informacijama koje su tada postojale, i proslijedjena u MUP. Nije napisana 10 dana kasnije, nego odmah. Zasto MUP nije reagovao i pohapsio te ljude, opet kazem - pitaj one koji su upravljali tom jedinicom (Seve), a bili su sam vrh.
Ne sumnjam da si upoznat sa izjavama svojih kolega ..
Nego, što bi braća Hercegovci rekli, niđe veze ti je poređenje s velikim odmorom i streljanjem vojnika...
Hoćeš li ti meni vjerovati ? ja se bitnih i stresnih dana iz rata veoma dobro sjećam, čak postoji jedan dan koji mi se podsvjesno javlja svaki dan ...
Tako da sam 99% siguran da se svi koji su se zatekli toga dana oko parka dobro sjećaju i danas... ali svako od njih sa drukčijom percepcijom od zavisnosti uloge i blzine u momentu samog izvršenja krivičnog djela..
Vjerovao ili ne, tacno sam znao sta ces odgovoriti, ovo oko "poredjenja"...
Nije stvar poredjenja stvari koje su se desile, jadan ne bio, nego vremenske distance i fizicke prisutnosti.
Ja se sjecam ne samo bitinih stvari, nego i mase totalno nebitnih detalja kao da su se jutros desili. Ali, kakve to veze ima s bilo cim? Ja se sjecam, neko drugi se ne sjeca. Nije nam svima memorija ista.
A primjer tebe i jarana i velikog odmora, plus vremenska distanca, samo je pokusaj da ti se docara o cemu se prica. Ali, s obzirom da u svemu pokusavas naci nekakvo nesuvislo opravdanja, da pokusamo ovako, pa mozda i shvatis - ako ti je jaran u osnovnoj nozem isjekao i ubio nekoga na velikom odmoru ispred skole prije 20 godina, a ti bio u tom momentu u zgradi skole, da li ce tvoje "ne znam" na sudu, a na koji si pozvan jer si bio u krugu od 100m od mjesta desavanja i jer poznajes lika, znaciti da lazes?
Zar je bitan vremenski period zadržavanja zarobljenih vojnika u domu policije. zar to mjenja činjenicu da je Dragan Vikić kao jedini legalni pripadnik ministarstva unutrašnjih poslova bio dužan da zadrži zarobljenike do dolaska policije...umjesto toga je on protivno pravilniku službe naredio N.N licu da odvede zarobljenike u CZ...
Ne znam odakle crpis ove stvari...
1. Oni uopste nisu bili zadrzavani u Domu policije jer, kako vec rekoh, Dom policije nema nikakvih fizickih kapaciteta za drzanje bilo kakvih zarobljenika/zatvorenika.
2. Vikic nije bio duzan da zadrzi zarobljenike. Gdje si ovo iskopao da je bio duzan da to uradi? Uradio je jedinu ispravnu stvar koju je mogao i trebao, a to je da ih sve uputi u CSB i CZ, koji su bili nadlezni za to.
3. Ja, a pogotovo ti, ne znamo da li je to lice Vikicu bilo N.N., kao i kakve i cije isprave je to lice imalo (
ja pretpostavljam da su imali sluzbene legitimacije MUP-a, bar neko od njih, jer su Seve, kao sto znamo, imali MUP-ove dokumente), pa samim tim ti je ova izjava besmislena. Cak i da nisu imali MUP-ove dokumente, nego da su imali neke vojne, bilo kakve (a to su 100% morali imati), to znaci da su pripadali nekoj formaciji i da je opet uradjeno jedino ispravno - uputiti ih da zarobljenike predaju nadleznoj policijskoj instanci, tj. u CSB. Prosta logika - ako su ti ljudi mogli sprovesti i dovesti te zarobljenike do Doma policije, onda je logicno da su ih mogli i odvesti 400m dalje do CSB-a.
Pravno da, isto kao što pravno Vikić snosi odgovornost za ne poduzimanje odgovarajućih mjera prema počiniocima ratnog zločina...
Super. I pricamo o pravnim i zakonskim pogledima na to. Jbg, nasi subjektivni osjecaji tu ne igraju ulogu.
A vjeruj mi da grijesis za ovo sto tvrdis sta je on morao ili trebao s tim vojnicima. Eto, probaj naci u bilo kojem zakonu da je komandant Specijalne jedinice MUP-a u to vrijeme bio duzan da uradi ovo sto ti tvrdis. Naprosto nije bo nadlezan za to, i toga se drzao. Zamisli da ih je zadrzao... Danas bi se nasao neko ko bi tvrdio da je Dom policije bio logor za Srbe, a njemu bi se sudilo kao komandantu tog logora. Besmisleno, zar ne...?
Rekoh ti ja da priča može daleko da dobaci...
vjeruj da mi je krivo što uopšte vodim ovakvu diskusiju sa tobom, poštujem te i povlačim se iz diskusije...ne bi želio da dobacim do priče o Nedžadu Ugljenu iz tog perioda kad je u specijalnoj jedinici obavljao pomoćne poslove, razumiješ li sad što sam ti spomenuo Kemu... informacije protokolisana od strane Munira Alibabića
Nego, iskreno da ti kažem svoje mišljenje u vezi zarobljenika..
Govna je trebalo streljati na licu mjesta hapšenja čim su prvi korak iz transportera napravili ...
Ma nije prica dobacila nigdje. A mislim da i treba pricati jer se covjeku sudi, sto bi narod rekao, na pravdi boga. Bukvalno nit' luk jeo, nit' luk mirisao.
Za te mnoge protokolisane stvari od strane ljudi koji su bili u uskoj vezi s tadasnjim vrhom, ja imam veliku rezervu. Tome me jednostavno naucilo sve sto se desavalo kasnije, a sto se desava i danas.
Za vojnike...ne mogu se sloziti. Slazem se ja da su oni bili neprijatelji, itd., ali ne smijemo iz vida izgubiti jos jednu cinjenicu - dosta tih vojnika su bili vojnici na redovnom odsluzenju vojnog roka. Drugim rijecima, i bez obzira sto su bili Srbi, dosta njih je u to vrijeme bilo zavaljeno, a da nisu ni bili svjesni sta rade (ne kazem da su ovi vojnici bili to, da budemo nacisto, nego samo da je bila i masa takvih). Nemoj ovo shvatiti kao da pravdam nesto ili nekoga jer niti to radim, niti mi je to cilj, nego je ovo naprosto cinjenica.
Jbg, '91 je rat u HR uveliko trajao, Dubrovnik, Knin i Vukovar razvaljivani, itd., a iz Sarajeva su ljudi i dalje pravili oprostajna radi odlaska u JNA. I u septembru, i u decembru, pa cak i u januaru '92. Ja sam, recimo, trebao ici u aprilu...
Nije to sve crno--bijelo kako izgleda s danasnje vremenske distance, niti je tada sve bilo ni priblizno jasno vecini ljudi i pored svega sto se desavalo, vjeruj mi. Svega toga se ja vrlo dobro sjecam, zato ovo i kazem. Danas se zna sve ko je sta bio, sta se radilo, kada, koliko...ali tada to ni izbliza nije izgledalo ovako jasno kao danas.
Mislim da smo na istoj strani i da se raspravljamo bez veze, a razlog je samo razlika u iskustvima i prisutnosti nekim stvarima....