Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#5976 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

julisiz es grant wrote:
Nekako s proljeća wrote:A (č)etničko čišćenje se prodavalo i dan danas prodaje kao ''humano preseljenje'' što bi teta Biljana rekla. Pas joj mater jebo, i onom ko bi volio da se vrati u grad.
I još nešto da kažem ovima što nas izjednačavaju:
Srbi generalno negiraju zločine, kako znamo i svaki dan slušamo, orkestrirano. Prema njima, ova tema bi bila suvišna, jer po njima Sarajevo nije bilo u blokadi, ne postoji opsada Sarajeva, ništa manje nego genocid u Srebrenici. Prateći suđenje Karadžiću i njegovim generalima iz SRK podsjetio sam se koliko je Sarajevo bilo u cijelom svijetu simbol srpskog barbarstva 90-ih. Karadžić je u Hagu energičnije negirao opsadu, granatiranje i snajperisanje Sarajeva čak i od genocida u Srebrenici. Najviše svjedoka koje je izveo u svoju odbranu bili su oni koji su negirali stradanje Sarajeva: dva osuđena komandanta SRK, komandanti svih brigada SRK i drugih nižih jedinica, lokalni političari, sve potencijalni ratni zločinci, vještaci, desetine svjedoka. Mi strašno podcjenjujemo šta je srpskoj strani značilo Sarajevo u simboličkom smislu.
Koliko smo drugačiji vidi se i iz iskaza srpskih vještaka u tim suđenjima (balističara, forenzičara itd) koji su umjesto jezika nauke u svojim izvještajima i svjedočenjima trubili poznate floskule velikosrpske propagande.
Ja cu zamoliti samo jednu stvar, i ako je moguce da to konacno i jednom za sva vremena shvatis i ti, a i svi ovi ostali koji to isto stalno povlace (CPT, dedomraz, itd.) - MI OVDJE NE IZJEDNACAVAMO NISTA I NIKOGA, POGOTOVO NE SRPSKE ZLOCINE S BILO CIM STO SE TICE ARBiH. TACKA!

Ja ne znam u cemu su vasi mentalni problemi pa niste u stanju shvatiti sta se pise, ali niko nista ne izjednacava, pogotovo ne sto se tice strana u tom ratu. Niti je to uopste moguce s obzirom na svima poznate istorijske cinjenice.
Znamo da srpska strana negira sve, da smatraju da nista nisu uradili, da su se samo branili, da nisu pocinili genocid, opsadu Sarajeva, silovanja, klanja, mucenja, logore, da nije bilo nikakve agresije iz Srbije, da je laz osnova svakog tog djelovanja i price, itd.itd.itd.... Sve to svi znamo.

Ali, kada se kaze "zlocin je zlocin", to znaci samo to kako i pise. A u nekom zlocinu, iste kvalifikacije, koji je pocinila jedna strana, ili pojedinac ili grupa jedne strane, nema nikakve razlike u odnosu na isti takav zlocin neke druge strane. To je sva poenta price. Ako je pripadnik X zaklao pripadnika Y radi imena i vjere, tu nema nikakve razlike u odnosu na ono ako je sutra pripadnik Y zaklao pripadnika X iz istog raloga.

I svaki od vas koji ovo pokusava osporiti na nacin da trazi opravdanje u nekakvim okolnostima i razlozima zbog kojih je taj neki zlocin pocinjen, zapravo samo sami sebe poistovjecujete s onima na drugoj strani.
Meni je fascinantno da ovo ne mozete da shvatite...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5977 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

tempuser wrote:
JoseMujica wrote:
"napad branilaca na Ilidžu" :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali

taj napad ništa nije oslobodio konkretno, pozicije se nisu promjenile, ali je imao psihološki efekat
Iz nase tadasnje baze pogunio momak iz naselja, 19 god!
čisto da razjasnim ja govorim iz hrasničkog ugla :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5978 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

JoseMujica wrote:
čisto da razjasnim ja govorim iz hrasničkog ugla :D
a kud te tad ne upoznaH da razvijemo bizMis... eeeeeee
high_volume

#5979 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by high_volume »

Nekako s proljeća wrote:
JoseMujica wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ako neko može da ponudi tačne informacije, u koliko sati je bio napad branilaca na Ilidzu i u koliko sati je osam rezervista dovedeno iz stanice policije Novi Grad pred Dom policije. Ja nemam dileme da je počinjen ratni zločin nad njima, a motiv bi mogao biti odmazda za gubitke iz redova branilaca tog dana.

sabahile je to počelo...ne sjećam se nešto kakvi su gubici bili na našoj strani, ali sjećam se da su, čini mi se dvojica ljudi dugo vođeni kao nestali

taj napad ništa nije oslobodio konkretno, pozicije se nisu promjenile, ali je imao psihološki efekat
:D pa jeste malo na izgled kontradiktorno ali i tačno, napala se iz unutrašnjosti grada periferija. Dan prije, 21 april 1992. Šešeljevci predvođeni Gavrilovićem napali ex Trg Pere Kosorića i zaglavili u slastičarnoj Palma. Ne znam ni ja baš o gubitcima Bog zna šta, ali se sjećam da je 24. aprila bila masovna dzenaza na Kovačima za desetak poginulih branilaca. Kolona JNA se spuštala istovremeno niz Kovače sa Zmajevca i malo je falilo da bude krvi do koljena. Malo ih nešto razoružali i propustili da idu svojim putem.
Raja je ovaj napad :D branilaca doživjela kao prvi pokušaj deblokade grada tim pravcem.
@Nekako s proljeća, sklon si "teorijama zavjere", izmišljaš i konstruišeš događđaje prema vlastitim žejama da su se dogodile. @Mujica ti je precizno objasnio vrijeme napada da nema nikakve veze sa ubistvima u Parku, ti opet svoje.
Ja sam te juše pitao za Zaima Imamovića, napisao si da je ubijen pod čudnim okolnostima, i da su umiješani Beli Vukovi, ti si potpuno ignorisao moje pitanje, jer si sve izmislio. Lažeš ovdje, izmišljaš i krojiš istoriju prema vlastitim osjećajima, slično kao i onaj morbidni ginekolog iz Goražda. :(
Repetitor

#5980 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Nekako s proljeća wrote:@Repetitor je bio u toj zoni i bolje zna šta i kako se desilo pa su zarobljeni. Po sjećanju, oni su izašli iz transportera i po okolnom naselju tražili rješenje za problem sa puknutom gusjenicom, možda su i telefon tražili nisam siguran. Tako su i nadošli na pripadnike MUP-a.
Oni su pripadali koloni oklopnih vozila koja je iz pravca Kule otisla prema Ilidzi taj dan.U toj koloni nalazilo se i par vozila tadasnje SRNE(njihova TV) i dan danas se sjecam natpisa na vratima tih civilnih vozila(jedan kombi i dva golfa). Tokom prolaska iz pravca Kule,pucali su iz svih vozila po nama,bez da su bili isprovocirani ili izazvani bilo cim.U povratku jos vise ohrabreni nasom pasivnoscu,pucali su 10 puta vise, zemlja se tresla(tad me je PAT iz jednog od transportera zaganjao,busio je jednu kucu kao da je od sira :D ).
Ovaj transporter je isao zadnji ,mozda nekih 100tinjak metara iza kolone,bukvalno sverao lijevo-desno cestom i ekstremno dimio iz auspuha. I onda je jednostavno sletio u kanal pored puta na istom mjestu gdje ce nekada kasnije prolaziti glavni transej prema tunelu(ko je isao tunelom otprilike zna lokaciju).
Oni koji su bili u transporteru,odbijali su predaju ,sa ove vremenske distance da li je bilo nekih 15 ili 30 minuta ne sjecam se.U tom vremenu donesen je RB i bilo je ili se predajte ili pucamo. Kada su otvorili vrata niko ih od lokalaca nije prstom dotakao.Jedino sto smo,uzeli smo njihove puske iz transportera i par rucnih bombi.Vise sam puta ponavljao,kada je ovaj slucaj bio relativno nepoznat u javnosti, da nisu bili nikakvi mladici na sluzenju vojnog roka kako je srpska propaganda tvrdila,nego bukvalno zapustene ,pijane bradonje.
Sprovedeni su do MUPa kasnije. Za dalje i ostalo je vec manje vise poznato.
PM72

#5981 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Repetitor, :thumbup:

Upravo zbog činjenice da su pucali po nama i da to nije nikakva "mlada vojska" nego zapušteni rezervisti iz Vojkovića - to je trebalo pobiti još u jarku kad su otvorili vrata transportera.
U svakom slučaju,da im nije pukla gusjenica ne bi se ni predali nego bi nastavili ubijati.

"Na vatru odgovoriti vatrom"...
Dozer

#5982 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Dakle, ja napisem...
Dozer wrote: U potpunosti sam ja njega shvatio, kao i tebe koji si shvatio isto, ali to ne zelis prihvatiti. A to si i sam potvrdio nize.
Na sta ti odgovoris...
Neka ti bude da nisam razumio...
Sta na ovo reci osim - :shock:
Upravo tako, papir trpi sve.. zbog toga se i Vikićeva odbrana bazira na službenoj zabilješki koju je toga dana napisao.. ( uz nagovor čovjeka iz SDB.a.. ali pošto pišemo samo na način da se iznijete tvrdnje mogu potkrijepiti dokazima, ostaje onda da je Vikić samoinicijativno napisao službenu zabilješku dobivenim informacijama sa terena)
Sta ti znaci ovo "na nagovor covjeka iz SDB-a"? Kakva je sad ovo glupost?
Koliko god tebi, ili bilo kome bilo nevjerovatno, ali u jedinici se sve zapisivalo odmah po desavanju. Tako je nastala i ta sluzbena zabiljeska, odmah po desavanju i u skladu s informacijama koje su tada postojale, i proslijedjena u MUP. Nije napisana 10 dana kasnije, nego odmah. Zasto MUP nije reagovao i pohapsio te ljude, opet kazem - pitaj one koji su upravljali tom jedinicom (Seve), a bili su sam vrh.
Ne sumnjam da si upoznat sa izjavama svojih kolega ..

Nego, što bi braća Hercegovci rekli, niđe veze ti je poređenje s velikim odmorom i streljanjem vojnika...

Hoćeš li ti meni vjerovati ? ja se bitnih i stresnih dana iz rata veoma dobro sjećam, čak postoji jedan dan koji mi se podsvjesno javlja svaki dan ...

Tako da sam 99% siguran da se svi koji su se zatekli toga dana oko parka dobro sjećaju i danas... ali svako od njih sa drukčijom percepcijom od zavisnosti uloge i blzine u momentu samog izvršenja krivičnog djela..
Vjerovao ili ne, tacno sam znao sta ces odgovoriti, ovo oko "poredjenja"...
Nije stvar poredjenja stvari koje su se desile, jadan ne bio, nego vremenske distance i fizicke prisutnosti.
Ja se sjecam ne samo bitinih stvari, nego i mase totalno nebitnih detalja kao da su se jutros desili. Ali, kakve to veze ima s bilo cim? Ja se sjecam, neko drugi se ne sjeca. Nije nam svima memorija ista.
A primjer tebe i jarana i velikog odmora, plus vremenska distanca, samo je pokusaj da ti se docara o cemu se prica. Ali, s obzirom da u svemu pokusavas naci nekakvo nesuvislo opravdanja, da pokusamo ovako, pa mozda i shvatis - ako ti je jaran u osnovnoj nozem isjekao i ubio nekoga na velikom odmoru ispred skole prije 20 godina, a ti bio u tom momentu u zgradi skole, da li ce tvoje "ne znam" na sudu, a na koji si pozvan jer si bio u krugu od 100m od mjesta desavanja i jer poznajes lika, znaciti da lazes?
Zar je bitan vremenski period zadržavanja zarobljenih vojnika u domu policije. zar to mjenja činjenicu da je Dragan Vikić kao jedini legalni pripadnik ministarstva unutrašnjih poslova bio dužan da zadrži zarobljenike do dolaska policije...umjesto toga je on protivno pravilniku službe naredio N.N licu da odvede zarobljenike u CZ...
Ne znam odakle crpis ove stvari...
1. Oni uopste nisu bili zadrzavani u Domu policije jer, kako vec rekoh, Dom policije nema nikakvih fizickih kapaciteta za drzanje bilo kakvih zarobljenika/zatvorenika.
2. Vikic nije bio duzan da zadrzi zarobljenike. Gdje si ovo iskopao da je bio duzan da to uradi? Uradio je jedinu ispravnu stvar koju je mogao i trebao, a to je da ih sve uputi u CSB i CZ, koji su bili nadlezni za to.
3. Ja, a pogotovo ti, ne znamo da li je to lice Vikicu bilo N.N., kao i kakve i cije isprave je to lice imalo (ja pretpostavljam da su imali sluzbene legitimacije MUP-a, bar neko od njih, jer su Seve, kao sto znamo, imali MUP-ove dokumente), pa samim tim ti je ova izjava besmislena. Cak i da nisu imali MUP-ove dokumente, nego da su imali neke vojne, bilo kakve (a to su 100% morali imati), to znaci da su pripadali nekoj formaciji i da je opet uradjeno jedino ispravno - uputiti ih da zarobljenike predaju nadleznoj policijskoj instanci, tj. u CSB. Prosta logika - ako su ti ljudi mogli sprovesti i dovesti te zarobljenike do Doma policije, onda je logicno da su ih mogli i odvesti 400m dalje do CSB-a.
Pravno da, isto kao što pravno Vikić snosi odgovornost za ne poduzimanje odgovarajućih mjera prema počiniocima ratnog zločina...
Super. I pricamo o pravnim i zakonskim pogledima na to. Jbg, nasi subjektivni osjecaji tu ne igraju ulogu.
A vjeruj mi da grijesis za ovo sto tvrdis sta je on morao ili trebao s tim vojnicima. Eto, probaj naci u bilo kojem zakonu da je komandant Specijalne jedinice MUP-a u to vrijeme bio duzan da uradi ovo sto ti tvrdis. Naprosto nije bo nadlezan za to, i toga se drzao. Zamisli da ih je zadrzao... Danas bi se nasao neko ko bi tvrdio da je Dom policije bio logor za Srbe, a njemu bi se sudilo kao komandantu tog logora. Besmisleno, zar ne...?
Rekoh ti ja da priča može daleko da dobaci...
vjeruj da mi je krivo što uopšte vodim ovakvu diskusiju sa tobom, poštujem te i povlačim se iz diskusije...ne bi želio da dobacim do priče o Nedžadu Ugljenu iz tog perioda kad je u specijalnoj jedinici obavljao pomoćne poslove, razumiješ li sad što sam ti spomenuo Kemu... informacije protokolisana od strane Munira Alibabića

Nego, iskreno da ti kažem svoje mišljenje u vezi zarobljenika..

Govna je trebalo streljati na licu mjesta hapšenja čim su prvi korak iz transportera napravili ...
Ma nije prica dobacila nigdje. A mislim da i treba pricati jer se covjeku sudi, sto bi narod rekao, na pravdi boga. Bukvalno nit' luk jeo, nit' luk mirisao.
Za te mnoge protokolisane stvari od strane ljudi koji su bili u uskoj vezi s tadasnjim vrhom, ja imam veliku rezervu. Tome me jednostavno naucilo sve sto se desavalo kasnije, a sto se desava i danas.
Za vojnike...ne mogu se sloziti. Slazem se ja da su oni bili neprijatelji, itd., ali ne smijemo iz vida izgubiti jos jednu cinjenicu - dosta tih vojnika su bili vojnici na redovnom odsluzenju vojnog roka. Drugim rijecima, i bez obzira sto su bili Srbi, dosta njih je u to vrijeme bilo zavaljeno, a da nisu ni bili svjesni sta rade (ne kazem da su ovi vojnici bili to, da budemo nacisto, nego samo da je bila i masa takvih). Nemoj ovo shvatiti kao da pravdam nesto ili nekoga jer niti to radim, niti mi je to cilj, nego je ovo naprosto cinjenica.
Jbg, '91 je rat u HR uveliko trajao, Dubrovnik, Knin i Vukovar razvaljivani, itd., a iz Sarajeva su ljudi i dalje pravili oprostajna radi odlaska u JNA. I u septembru, i u decembru, pa cak i u januaru '92. Ja sam, recimo, trebao ici u aprilu...
Nije to sve crno--bijelo kako izgleda s danasnje vremenske distance, niti je tada sve bilo ni priblizno jasno vecini ljudi i pored svega sto se desavalo, vjeruj mi. Svega toga se ja vrlo dobro sjecam, zato ovo i kazem. Danas se zna sve ko je sta bio, sta se radilo, kada, koliko...ali tada to ni izbliza nije izgledalo ovako jasno kao danas.

Mislim da smo na istoj strani i da se raspravljamo bez veze, a razlog je samo razlika u iskustvima i prisutnosti nekim stvarima....
Last edited by Dozer on 25/10/2019 10:52, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#5983 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Hvala @Repetitor, još ako može okvirno vrijeme kada je kolona JNA rezervista otišla iz pravca Kule ka Ilidzi i vrijeme povratka kada je tranporter završio u kanalu.
julisiz es grant

#5984 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

Baš me zanima ima li na slavic.net ijedna tema gdje oni raspravljaju o ubistvu makar jednog našeg zarobljenog vojnika...civila da ne govorimo.

Čisto onako mi naumpade.
Dozer

#5985 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Zato se i razlikujemo od njih, zar ne?
Nama nije problem priznati ako je nesto progresno, a oni ciljano negiraju sve cega su svjesni da je pogresno.

Ako bismo i mi radili isto kao oni, u cemu je onda razlika...?
Tromblon

#5986 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote:
JoseMujica wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ako neko može da ponudi tačne informacije, u koliko sati je bio napad branilaca na Ilidzu i u koliko sati je osam rezervista dovedeno iz stanice policije Novi Grad pred Dom policije. Ja nemam dileme da je počinjen ratni zločin nad njima, a motiv bi mogao biti odmazda za gubitke iz redova branilaca tog dana.

:D pa jeste malo na izgled kontradiktorno ali i tačno, napala se iz unutrašnjosti grada periferija. Dan prije, 21 april 1992. Šešeljevci predvođeni Gavrilovićem napali ex Trg Pere Kosorića i zaglavili u slastičarnoj Palma. Ne znam ni ja baš o gubitcima Bog zna šta, ali se sjećam da je 24. aprila bila masovna dzenaza na Kovačima za desetak poginulih branilaca. Kolona JNA se spuštala istovremeno niz Kovače sa Zmajevca i malo je falilo da bude krvi do koljena. Malo ih nešto razoružali i propustili da idu svojim putem.
Raja je ovaj napad :D branilaca doživjela kao prvi pokušaj deblokade grada tim pravcem.

To je bila dženaza trojici branitelja čija pogibija nije imala veze sa Ilidžom. Nemoj imputirati nešto što nema veze sa istinom. Istina bila je masovna po broju ljudi jer je bila jedna od prvih, a radilo se o čaršijskoj djeci.

Kolona je naišla po samom završetku dženaze. Moglo je biti svašta, ali rahmetli Mali i Puška su držali stvari pod kontrolom. Bilo nekoliko kamiona, pinca 2 koliko se sjećam.
Last edited by Tromblon on 25/10/2019 10:58, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#5987 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

Dozer wrote:Zato se i razlikujemo od njih, zar ne?
Nama nije problem priznati ako je nesto progresno, a oni ciljano negiraju sve cega su svjesni da je pogresno.

Pa ok.
invincible1921

#5988 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by invincible1921 »

dedomraz wrote:Svestrana pomoć Mate Šarlije Daidže

Tako Edo Arnautović i Ibro Hrelja iz Zelenih beretki 05.04.1998. potvrđuju da su „veliku pomoć u vrijeme kad je ona bila najpotrebnija dobili iz Hrvatske, od generala (Mate Šarlije) Dajdže. – Danas se to bagateliše, govori da je oružje stizalo iz ovih ili onih razloga (...) znam i to da bez te pomoći mi ne bismo mogli ništa“

O pomoći koju je bošnjačkom narodu pružio Dajdža piše i Nail Nožić – Pinca 10.12.1996.: „U potrazi za stalnim i pouzdanim izvorom snadbjevanja oružjem i dr. opremom, stupili smo u kontakt 1991. godine sa Dajdžom. Po nalogu Zikrije Đonko i rukovodstva SDA ja, Suad Ćupina i Sejo Čelebić odlazimo na prvi kontakt sa Dajdžom. Preko njega smo obezbjedili kontinuirano naoružavanje našeg naroda koje smo oružje, uz Dajdžino neposredno osiguranje, dostavljali rukovodstvu Reg. Odbora SDA, a oni su, po svom spisku, dijelili na Odbore i pododbore SDA, širom Hercegovine. Pored toga, znatne količine i dr. opreme, proslijedili smo za članove Patriotske lige i SDA BiH.“

Prema svjedočenju Ismeta Hadžiosmanovića u intervjuu za Slobodnu Bosnu od 19.05.1996. potvrđuje da Dajidža nije surađivao samo sa operativcima, nego i najvišim bošnjačkim dužnosnicima. Dr. Hadžiosmanović tako kaže: „Sva je filozofija bila kako dovući oružje iz Hrvatske i tu je ogromna uloga g. Dajdže. Njemu se dolazilo u njegov bunker. Njega su posjećivali svi – od Izetbegovića do Hasana Čengića, sa istim ciljem. Što više oružja, što više informacija, što više obavještajnih podataka. To je bio glavni punkt, najvažnije mjesto snadbjevanja.“

U intervjuu za Slobodnu Bosnu 19.04.1996. izričit je i jedan od osnivača Patriotske lige Kerim Lučarević: „Išli smo po oružje u Split, u Trogir, podijelili smo 3.600 automatskih pušaka, bez ijedne marke. To je bio jedan ogroman, strašan posao. Kad imate u vidu situaciju koja je tada vladala kod nas, da je bilo razbijeno Predsjedništvo, da je bila razbijena Vlada, da su se kadrovi rasuli, da je razbijen MUP“.

Zapovjednik Armije BiH Mirsad Ćatić Čuperak u intervjuu za Slobodnu Bosnu 30.05.1998. potvrđuje da je Dajdžino oružje stiglo i do Sarajeva: „Mate Šarlija (Dajidža) je naoružavao jednim dijelom Fikreta Prevljaka, a drugim dijelom Igman, preko Huseina Alića. (...) neosporno je da je Daidža naoružavao Igman.“

Da je oružje iz Hrvatske stiglo i u najzabačenije kutke Bosne i Hercegovine, potvrđuju i borci Armije BiH Mahir Muftić, Elvir Spahić, Sead Hodžić i Sead Vukas iz Goražda koji za Oslobođenje 19.06.1993. kažu: „A onda ovo sa Hrvatima – kako sad oni, koji su nam u prvim danima dobacivali oružje da bi mogli odbraniti Istočnu Bosnu, npr. HOS-ovci, ispadoše smrtni neprijatelji?“

Da je uloga Hrvatske u naoružavanju bila presudna, direktno potvrđuje i Alija Izetbegović u „Sjećanjima“: „Moj sin Bakir u isto vrijeme (kolovoz 1995.) trebao je krenuti kolima prema jednom vojnom aerodromu kod Pule u Hrvatskoj, odakle će poletjeti za Iran, transportnim avionom koji je dopremao oružje za Bosnu“.

https://www.dailymotion.com/video/x6lr1aa

trebamo im se zbog ovoga izvinut za UZP, Ahmice, Vranicu, Prozor, Mostar...Ustvari nas iskoristili ko zadnje levate, prebacili nam rat onda nam jos i noz u ledja zabili. Sad vade ovakve podatke i one o primanju izbjeglica kao VIDI KOLKO SMO VAM POMOGLI,a vi nas optuzujte....

Al da ne idemo u off :thumbup:
tempuser

#5989 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

julisiz es grant wrote:Baš me zanima ima li na slavic.net ijedna tema gdje oni raspravljaju o ubistvu makar jednog našeg zarobljenog vojnika...civila da ne govorimo.

Čisto onako mi naumpade.
Bas u tome je razlika izmedju njh i nas.
Nekako s proljeća

#5990 Re: Deblokada Sarajeva???

@Tromblon, tog 24 aprila 1992. na šehidskom mezarju Kovači je bila dzenaza desetorici šehida. Njihova imena su: Nasuf Puška, Fikret Krakonja, Elmedin Salčin, Mirsad Aganović, Irfan Pilav, Teufik Hasanović, Mustafa Kulašević, Safet Kadić, Adem Rašiti i Abid Krilo.
PM72

#5991 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Tromblon wrote:

To je bila dženaza trojici branitelja čija pogibija nije imala veze sa Ilidžom. Nemoj imputirati nešto što nema veze sa istinom. Istina bila je masovna po broju ljudi jer je bila jedna od prvih, a radilo se o čaršijskoj djeci.

Kolona je naišla po samom završetku dženaze. Moglo je biti svašta, ali rahmetli Mali i Puška su držali stvari pod kontrolom. Bilo nekoliko kamiona, pinca 2 koliko se sjećam.

Nije imala veze ni sa napadom Šešeljevaca 21 aprila na Trg Pere Kosorića jer nismo imali poginulih.A vidiš kako ljudi hoće da izmisle kako je Kerim s svojim ljudima presreo kolonu na Kovačima pa im i oklope zarobio...

:-)
Tromblon

#5992 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote:@Tromblon, tog 24 aprila 1992. na šehidskom mezarju Kovači je bila dzenaza desetorici šehida. Njihova imena su: Nasuf Puška, Fikret Krakonja, Elmedin Salčin, Mirsad Aganović, Irfan Pilav, Teufik Hasanović, Mustafa Kulašević, Safet Kadić, Adem Rašiti i Abid Krilo.
Ja sam bio tad na Kovačima jer je bila dženaza drugu sa kojim sam odrastao. I još dvojica branitelja su pokopana zajedno. Poslije te dženaze je naišla kolona. Ostale dženaze su bile prije ili poslije.
Nekako s proljeća

#5993 Re: Deblokada Sarajeva???

Ili se nisam izrazio dovoljno ili ste protumačili kako vam je bilo logično. Naveo sam datume dešavanja čisto zbog hronologije, dan prije (21 april) napada na Ilidzu (22 april) i datum masovne dzenaze deset branitelja na Kovačima(24). A gdje je ko poginuo nisam navodio.
high_volume

#5994 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by high_volume »

PM72 wrote:
Tromblon wrote:

Nije imala veze ni sa napadom Šešeljevaca 21 aprila na Trg Pere Kosorića jer nismo imali poginulih.A vidiš kako ljudi hoće da izmisle kako je Kerim s svojim ljudima presreo kolonu na Kovačima pa im i oklope zarobio...

:-)
Niti su Šešeljevci bili u Palmi tog dana, stigli su jedino do zadnjeg kafića u malim montažnim objektima na krivini Ribara ulice, i kasnije su potisnuti nazad. @NSP je ovo negdje pročitao i konstruisao u svojij glavi :-) Kako će on iz Pazarića znati šta se dešavalo tada u gradu osim po pričama i čitajući :-)
Tromblon

#5995 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote:Ili se nisam izrazio dovoljno ili ste protumačili kako vam je bilo logično. Naveo sam datume dešavanja čisto zbog hronologije, dan prije (21 april) napada na Ilidzu (22 april) i datum masovne dzenaze deset branitelja na Kovačima(24). A gdje je ko poginuo nisam navodio.
Izrazio si se u stilu žute štampe "lupi pa šta bude". I po tebi je onda svaki dan tokom rata bila masovna dženaza na Kovačima? Pa ako se u toku dana sahrani 10 ljudi u deset grobnica po cijelom mezarju ili groblju to je deset dženaza ili sahrana. Ako se 10 ljudi istovremeno sahranjuje to masocna dženaza ili sahrana. Mani se senzacionalizma.
Tromblon

#5996 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Prvo to i nisu bili šešeljevci nego grupa četnika predvođenih Brnetom koja je već 91. ratovala u Borovu i Vukovaru. Većinu činili navijači zvezde.
PM72

#5997 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

high_volume wrote: Niti su Šešeljevci bili u Palmi tog dana, stigli su jedino do zadnjeg kafića u malim montažnim objektima na krivini Ribara ulice, i kasnije su potisnuti nazad. @NSP je ovo negdje pročitao i konstruisao u svojij glavi :-) Kako će on iz Pazarića znati šta se dešavalo tada u gradu osim po pričama i čitajući :-)
Šešeljevci predvođeni Brnetom došli su do Trga 21.aprila i do videoteke a bili su u i oko Palme.Napad je odbijen od pripadnika MUP-a :D i par teritorjalaca (od kojih nijedan nema veze sa Kerimom) a NSP nije iz Pazarića.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5998 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

letece perje s belih orlova :mrgreen:
CPT

#5999 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

julisiz es grant wrote:Baš me zanima ima li na slavic.net ijedna tema gdje oni raspravljaju o ubistvu makar jednog našeg zarobljenog vojnika...civila da ne govorimo.

Čisto onako mi naumpade.
Ne rade to, pogotovo ne na javnom forumu. I kad to rade govore o "Turcima" i "balijama" i ne koliko su bili "fizicki spremni" ili "spremni za fajt". Ali zbog postignu da da se osudi pripadnik ARBiH za zlocin iz '95 iako do mjesta zlocina prodje pored desetine leseva muslimana iz '95. Od 2km od gore pomenute starice nalazi se nekoliko masovnih grobnica muslimana iz '92. Lesevi su doslovce lezali pored puta 3 godine za koje su svi znali jer su opljackali sve oko tih leseva.

Zlocini nisu istrazeni, jos manje procesuirani. Pa to na kraju sve poravnas u 333 i za zlocine u tom kraju ce odgovarati samo pripadnik ARBiH. :roll: Kakvu poruku djeci i kako iskrivljenu sliku proslosti to salje vjerovatno nije potrebno crtati. Da ce tom pricom hraniti za iduci genocid vjerovatno ne treba pisati.
Dozer

#6000 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

julisiz es grant wrote:
Dozer wrote:Zato se i razlikujemo od njih, zar ne?

Pa ok.
Trebalo bi biti OK, ali ocito nije jer ima vas ovdje koji neke nase stvari pokusavate opravdati ovim ili onim...
Post Reply