Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil

#59726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Drug profi, nemoj se ljutiti, ali neozbiljan ti je taj osvrt
tokio25

#59727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tokio25 »

a tvoj je ozbiljan?
i ja sam misljenja da ce sve sto je moguce otici pod europu samo da nema rusa zapadno od ukrajine
drug_profi

#59728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 11/05/2026 12:01 Drug profi, nemoj se ljutiti, ali neozbiljan ti je taj osvrt
Nemam se šta ljutiti. Ja kažem svoje mišljenje. Ne tjeram nikog da se složi.
dr_Evil

#59729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

tokio25 wrote: 11/05/2026 12:02 a tvoj je ozbiljan?
i ja sam misljenja da ce sve sto je moguce otici pod europu samo da nema rusa zapadno od ukrajine
Necemo mi nigdje druze, a pogotovo ne u EU. Kao sto vidis MAGA nas je naucila da Rusi i ruska nafta i nisu neki problem, ali evo ovi sta bas i ne podrzavaju Izrael i jesu neki problem. U najboljem slucaju ce ovdje ostati ovaj zamrznuti konflikt, status quo ili sto bi rekao palermo rahat patnja. U ovoj sada situaciji rahat patnja je pozeljna.

Nismo tu da se slozimo, vazno je samo da pricamo u granicama normalnih ljudskih odnosa, bez agresivnosti i negativne energije :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#59730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći, te humanitarnim intervencijama. Do danas je Red razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 120 zemlja.

čini mi se da su imali predstavnistvo kod markala
i nasli su neke nase plemice po prezimenu pa ih uzeli za clanove
tokio25

#59731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tokio25 »

dr_Evil wrote: 11/05/2026 12:09
Necemo mi nigdje druze, a pogotovo ne u EU. Kao sto vidis MAGA nas je naucila da Rusi i ruska nafta i nisu neki problem, ali evo ovi sta bas i ne podrzavaju Izrael i jesu neki problem. U najboljem slucaju ce ovdje ostati ovaj zamrznuti konflikt, status quo ili sto bi rekao palermo rahat patnja. U ovoj sada situaciji rahat patnja je pozeljna.

Nismo tu da se slozimo, vazno je samo da pricamo u granicama normalnih ljudskih odnosa, bez agresivnosti i negativne energije :)
Nemoj se ljutiti al glup ti je ovaj osvrt
Da tvojim rjecnikom kazem :mrgreen:
dr_Evil

#59732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić

#59733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Truba wrote: 11/05/2026 12:34 Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći, te humanitarnim intervencijama. Do danas je Red razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 120 zemlja.

čini mi se da su imali predstavnistvo kod markala
i nasli su neke nase plemice po prezimenu pa ih uzeli za clanove
i sad im je tu (u pocetku staklenog grada sa strane markala) ambasada
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#59734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

sjećam se da sam išao kod njih tamo neštp
i pozvonio na pogrešan interfon
izlazi privatni građanin :D u potkošulji sa sjekirom :D

popizdio od pogrešnih poziva

jarane ba označi vidno :D

edit

Osnivač Reda i prvi učitelj, zvali su ga u to doba i magistar ili veliki magistar, odnosno veliki meštar, bio je Bl. Gerard de Martigues, laik u redu benediktinaca, a danas ih predvodi 81. veliki meštar, Kanađanin Fra' John Dunlap. Malteški red od 1997. ima diplomatske odnose s Bosnom i Hercegovinom u kojoj su članovi s trajnom titulom viteza: Hrvoje Šunjić, Hrvoje Milošević te dama Stela Šunjić, a mons. Tomo Knežević je kapelan i crkveni savjetnik Veleposlanstva.
Last edited by Truba on 11/05/2026 12:44, edited 1 time in total.
dr_Evil

#59735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

tokio25 wrote: 11/05/2026 12:37
dr_Evil wrote: 11/05/2026 12:09

Nemoj se ljutiti al glup ti je ovaj osvrt
Da tvojim rjecnikom kazem :mrgreen:
Ebi ga druze Tokio, evo 30 godina idemo negdje bamboocha. 1:20-2:00. Mislim da je ovo bilo 2003, evo sve bilo gotovo, zavrseno, samo sto nismo. N'akav upitnik kaze prpin deduka, evo sad ce to.

4L0n3

#59736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

Nista se znacajnije nece promjeniti. Status quo mozda ne odgovara vecini gradjana BiH ali je za ovakve (americke) investicije odlicna stvar, jer se ipak racuna sa nekakvom stabilnoscu.

Drugim rijecima, ovaj je odgulio pet godina staza, ode ko rukom odnesen a i vakat je bilo mijenjat. Ko god da dodje mislim da nece biti ni bolji ni gori. Sejm shit.
skupljac_zeljeza

#59737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

seksi_ideje wrote: 11/05/2026 11:55 ..... ne pise se ovoj zemlji dobro. Jos gore nego do sada
I ja sam bio zabrinut šta se može izroditi ustupcima onima koji su najspremniji izaći u susret sa resursima ove zemlje. A onda kada se ide unazad u prošli mjesec i sjetimo se svađe EU i SAD oko Južne interkonekcije da se naša vlast pogubila, a vjerovatno i Visoki predstavnik kako izaći iz te situacije da je Amerika presjekla jer tako funkcioniše ova Trumpova administracija. Trump je u nekoliko navrata ove godine koristio vrlo oštru retoriku prema Evropskoj uniji, nazivajući je "mlitavom", "propadajućom" pa čak i "glupom" kako bi natjerao lidere, uključujući one u BiH, da prihvate njegove poslovne i političke uvjete, ignorišući briselska pravila.

Sukob između EU i SAD oko projekta Južne interkonekcije u Bosni zaoštrio se najviše u aprilu ove godine, a u srži problema je način na koji se projekt financira i ko njime upravlja iako obje strane podržavaju projekt kao način da se BiH oslobodi ovisnosti o ruskom plinu.

Glavni kamen spoticanja je ulazak američke privatne kompanije 'AAFS Infrastructure and Energy' u projekt. Trump snažno podupire ovu firmu. Mediji poput The Guardiana su otkrili da su ključne osobe u firmi bliski saradnici i advokati Trumpa npr. Jesse Binnall. Trump tvrdi da privatni američki kapital može brže i učinkovitije izgraditi plinovod. ALI... Brisel je izrazio ozbiljnu zabrinutost jer je zakonodavstvo u BiH tašnije FBiH prilagođeno tako da se ugovor dodijeli direktno ovoj firmi bez javnog natječaja. EU smatra da to krši osnovne tržišne principe konkurencije i transparentnosti. EU je upozorila lidere u BiH da bi forsiranje dogovora s američkom firmom mimo procedura moglo ugroziti pristup sredstvima iz Plana rasta za Zapadni Balkan, vrijednom oko milijardu eura. U toj svađi je i priča o zelenoj energiji i fosilnim gorivima što Amerikance ne brine, a EU brine. Zbog te evropske brige sada će nam poskupiti i 6 stvari od struje do cementa. :mrgreen: Zbog ovolike brige Amerike, Rusije i Evrope za nas, nama samo može biti gori standard. :mrgreen: Ali realno najkrivlja je naša vlast u kontinuitetu jer trebalo je usvojiti samo 3 zakona da ne odemo na crnu listu Moneyvala. Nećemo da osvojimo dva zakona pa da uzmemo milijardu kao poklon.
Novak20

#59738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

Srbi imaju svog kandidata za mjesto vp u BiH - Emanuelea Giaufreta, Ginkelovog pajdu.

Ako se ostvare ove želje SNSD državna imovina se dijeli prema entitetima sa izuzetkom imovine BiH u inozemstvu.

Čisto radi lakšeg sklapanja poslova oko plinovoda, rudarenja, korištenja hidroenergetskog potencijala Drine i sl. bez suglasnosti dvije - tri strane u BiH.
dr_Evil

#59739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 11/05/2026 12:57 Srbi imaju svog kandidata za mjesto vp u BiH - Emanuelea Giaufreta, Ginkelovog pajdu.

Ako se ostvare ove želje SNSD državna imovina se dijeli prema entitetima sa izuzetkom imovine BiH u inozemstvu.

Čisto radi lakšeg sklapanja poslova oko plinovoda, rudarenja, korištenja hidroenergetskog potencijala Drine i sl. bez suglasnosti dvije - tri strane u BiH.
:thumbup: :thumbup:

Vidim ZH mediji javljaju Crischock da je opcija.
Prpa.ba

#59740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

dr_Evil wrote: 11/05/2026 12:42 prpin deduka
Nemoj banalizirati siru pojavu na deduku. Vidis sta "mladi, lijepi i pametni" kazu. :mrgreen:
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na dan usvajanja zakona koji definira nepokretnu imovinu RS-a, na novogodišnjem prijemu njegove stranke, kazao je:

"Kakva korist od toga na koga će se knjižiti neka njiva, ako nema ljudi u Bosni i Hercegovini".
peca777

#59741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

isto su to smece, dzabe neku spominjes. Smece do smeca.
dr_Evil

#59742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 11/05/2026 12:59
dr_Evil wrote: 11/05/2026 12:42 prpin deduka
Nemoj banalizirati siru pojavu na deduku. Vidis sta "mladi, lijepi i pametni" kazu. :mrgreen:
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na dan usvajanja zakona koji definira nepokretnu imovinu RS-a, na novogodišnjem prijemu njegove stranke, kazao je:

"Kakva korist od toga na koga će se knjižiti neka njiva, ako nema ljudi u Bosni i Hercegovini".
Pusti Nermina, on je od oktobra bivsi i svoju utakmicu je lose odigrao. Pamtit cemo ga jedino po tome sto je rekao Baketu historijsko ne. Po njemu se nista nece zvati, nece dobiti svoju stranicu u udzbeniku historije.

Ovdje je mnogo bitnije naslijedje deduke, oca nacije i kulta licnosti koji je postavio temelje politickoj normi kod Bosnjaka. Ova politika je ziva, kult se postuje, a normativi su postali kao serijat to jest iako nisu vazeci svi moraju da ih postuju.
Haris.ba

#59743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 11/05/2026 08:47
Ako ista, turmpovci su vise puta i verbalno i konkretno dokazali da ih boli kurac za bilo kakvim dogovorima. Kad su u pitanju njihovi licni interesi, onda to pomnozi sa 300x
Ja ne znam kako ce, ali sadasnja procedura je da se mora izglasati barem u Piku vp.
vee-jay

#59744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Americi NIKAD nije bio interes da BiH udje u EU.
Nevjerovatno da odrasli, iskusni forumasi ovu CINJENICU jos uvijek ne razumiju.
BiH je faktor nestabilnosti Evrope: za Istok, za Jug i za Zapad.
Brisel je hrpa glupih -- veoma glupih -- politicara koji su tek obicne birokrate, nista pametnije, obrazovanije ili "bolje" od nasih politicara.
mali_balon

#59745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mali_balon »

Pa zar nismo do sad skontali da se ovdje niko od nas I nasih politicara nista ne pita bit ce onako kako kaze amerika....dzaba se mi nesta upinjemo...ako trump odluci da je komada komadat ce je I gotovo....ako odluci da ostane ovako ostat ce.....mislim nece trump tu nista, on ce samo narediti ono sto mu neki trecerazedni cato iz state departmental.i neki alaniticar iz cia kaze
dr_Evil

#59746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Požar na odlagalištu na Uborku

"Da, odlagalište se zapalilo. Je li bilo namjerno ili je riječ o samozapaljenju, u ovom trenutku stvarno ne mogu reći. Istražna će tijela utvrditi što se točno gore događalo, pa da ne spekuliramo", rekao je Kordić i podsjetio kako je brzom reakcijom upravo ljudi čiji blagdan danas slavimo, sve ugašeno i sanirano.
eh eto :D sveti vatrogasci :D
skupljac_zeljeza

#59747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

mali_balon wrote: 11/05/2026 13:14 Pa zar nismo do sad skontali da se ovdje niko od nas I nasih politicara nista ne pita bit ce onako kako kaze amerika....
O tome je Ivo Komšić u zadnjem intervjuu kod Senada naveo primjer kada su iz Sarajeva poslali u Vašington 1994. sa nekim čudnim mapama njega, Miru Lazovića, Harisa Silajdžića, Kasima Trnku i oni to pobacali i napravili treću sa kantonima, ali uz uvjet da se kantoni primijene i na ostatak Bosne i Amerikanci to prihvatili jer je Komšić kontao da hoće jer ih podsjeća na njihove sjedinjene države. Izvukli su maksimum u datom momentu da spase državu u granicama. Imamo mi pametnih ljudi samo im se sve manje daje šansa nego odlučuju političari i takvi kao sardine su nagodni krupnijim ribama.
Rejhana

#59748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rejhana »

seksi_ideje wrote: 11/05/2026 11:55 Od ovoga ce najmanje Bosnjaci imati koristi. Kad Amerika sklanja VP kojeg Rusija nikad nije priznala, ne pise se ovoj zemlji dobro. Jos gore nego do sada

Ovaj je svojevremeno bio ambasador u Rusiji.
DonieBrasco

#59749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

SNSD traži ukidanje Schmidtovih odluka i zakona po kojem je osuđen Dodik
Ovo je kraj drzave ako se ispuni.
palermo

#59750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

:D ...prvo o tvojima. Koliko god ti bjezao od toga I tvoji su....bas kao sto su I Nijaz Durakovic ili Selim Beslafic Alijini ili kako ti kazes Tvoji tj. Moji. Sve je to dio istog povijesno-identiteskog kruga koji se zove Bosnjaci. Potocici jedne te iste rijeke.
A sto se tice ovih tekstova. Moram ti reci vec duze vremena ( mjeri se godinama ) skontao sam da ti sto pisu nista vise ne znaju od.mene ili od tebe. Tako da ih uglavnom I ne citam, vise volim procitati tvoj, Prpin ili Day walkker post nego njih. A I nekako ste mi relevantniji.
Al eto, tebi zza hatur, bacio sam.pogled na tekstove I samo dvije konstatacije. Prvo, kakva je ono relativizaciji Hadziosmanovica, jos malo pa ce u ocima Latica biti promisljeni potez koji nazalost Bosnkaci nisu prepoznali. Ma nemoj.
I drugo, ja sam ( a.ovdje sam vise puta to pisao) bio I ostao veliki protivnik politike Sulejmana Tihica. Bio je veliki.mestar zakulisnih igara I svojim kadrovskim rjesenjima je gotovo unistio zametke bosnjacke elite. Sadik Ahmetovic kao metafora Tihiceve politike. Tako da I ja ( kao veliki postovalac lika I djela rahmetli Alije) ostajem bez odgovora na pitanje zasto Tihic.
Post Reply