kuli1961 wrote: ↑27/10/2025 21:28
Nejverovatno mi je, ali je isitnito...
Banja Luka, Raiffeisen bank poslovnica.. prijatelj preko svog deviznog računa uplaćuje jedom hotelu sumu od 650 EUR, depozit/rezervacija hotela..Bl polsovnicaprosliejdila centrali u Sarajevo...
Sarajevo odgovoara- mora se priložiti faktura!!!!!
Kakva crna faktura????
Pošto sam ja za prijatelja tražio rezervaciju, banci pošaljem neformalnu e.mailponudu hotela- mjesto, vrijeme, ukupan iznos, visina depozita, IBAN/Swift podaci, rok uplate depozita....to im je bilo dovoljno
Nevjerovatno mi je da za sumu od 650 EUR toliko peglaju svoju klijentelu????? Prijatelj je "običan" gradjanin, nije muljator, perač para.. nema neki promet po pračunima ni unutra ni vani, da bi imalo smisla uslovljavati transfer dokazima osnova u pravcu primjene Z o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti BiH.
Ima li ko razumno objašnjenje ovoga?
Sreća moja pa sam Raiffeisen bank BiH odavno otkantao...
U vrijeme kada još nismo mogli plaćati internetom standardna procedura za kupovinu iz inostranstva u RB je bila:
1. Naručiš od prodavača proizvod/uslugu (eMailom, pismom, telefonom...), prodavač ti pismom ili na eMail pošalje takozvani proforma račun, tj predračun.
2. Odneseš taj predračun (odštampaš ako je došao eMailom), u banku, popuniš jedan formular i napraviš uplatu po predračunu.
3. Kada prodavaču legne novac na račun, pošalje ti proizvod/izvrši uslugu.
4. Dobiješ obavještrnje da je proizvod stigao,bodeš po njega i pri preuzimanju platiš carinu i PDV. Tada je limit za carinu bio 50 KM.
Tvoj opis liči na tu proceduru, koja je stara više od 20 godina.
Napredna banka, čudo jedno.