Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#5951 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Pa ti se pravis Halilcic, Europljanin i intelektualac.

Za tebe ne znam, ali ja ne zivim u EU nego u Bosni.

Prema tome nemam ni to "tipsko odobrenje koje se izdaje u clanici EU za konkretno vozilo po broju sasije". Dakle, ono sto mi stoji u stoku to mi je. I recimo da imam dimenziju koja nije u stoku, ako se drot vani nameraci da me zajebava, moze sigurno da me zajebava. Ovako mu pokazem sta pise u stoku i mirna Bosna, a ti pokazuj "homologacijske dokumente".
direstraits0078

#5952 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Znas kako bi rahmetli Dervis rekao: Tale, sine, magare moje drago...

Stoji i dalje iznad sve sto si napisao, nije isparilo, a to je da, prema tebi, ako nesto ne stoji na stoku, to ne moze na auto. Sto je, naravno, notorna glupost. Meni je zao sto je to tako, i sto ti to tako mislis, ali ne previse. Jer nije prvi put da lupas gluposti iz kojih se ne mozes izvaditi, pa nastavljas da se ukopavas i tones sve dublje i dublje.

Jer, problem u ovom sto si ti gore piskarao je taj da si covjeku rekao kako ce ga policija peglati u inostranstvu zbog pogresnih tockova... Sto se moze desiti, ali je vjerovatnoca veoma mala, otprilike ista kao i da ces ti priznati da lupas gluposti. :D Ali ja opet dozvoljavam da se moze desiti. Naravno, u nekoj od sapunica koje pratis na pinku ili gdje vec pratis te naucnoobrazovne programe za siroke narodne mase, kvaziintelektualce i wannabes svih vrsta. :D

A policajcu, bilo gdje u EU ili ne, pokazem samo vozacku i saobracajnu, eventualno drugu pratecu dokumentaciju koja je obavezna za vozilo kojim upravljam. Pa neka on gleda sta tamo stoji i na osnovu toga zakljuci jesam li u prekrsaju ili ne. :bih:
boshniak

#5953 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

cuske wrote:Pozdrav ljudi,

Planiram na Peugeot 307 SW umijesto preporučenih guma 205/55/16 stavit 205/60/16.

Interesuje me da li je to neko već probao? Zabrinut sam da ne bi grebale o blatobran prilikom skretanja.
Ja sam na astri G vozio 3 godine 195/65/15 iako su preporucene bile 195/60/15, ove prve su dosle nove na autu i koristio sam ih dok nisam prodao auto, a razliku u voznji nisam osjecao, nije bilo nikakvog zapinjanja, problema sa trapom, doduse bile su ljetne gume, a zimske su bile 185/65/15, zimi se i preporucuju u manjoj dimenziji jer su bolje u snijegu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5954 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Kod mene na vratima pise samo jedna dimenzija, 205/55/R16, al' pouzdano znam, da mogu jos dvije dimenzije guma, 195/ 65r15 i 205/50 R17 koje se montiraju na modele sa osnovnom i bogatijom opremom, al' sa istim motórom.

Sent from my C6603 using Tapatalk
tovarish

#5955 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tovarish »

Primjetio sam da kod Miselina a4 imaju dva razlicita modela.Jedan je m+s,a drugi grnx.Zna li neko u cemu se razlikuju?
Teufik

#5956 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Green x-grnx, stednja goriva lafo

Sent from my LG G5 using Tapatalk
direstraits0078

#5957 Re: Dolazi zima - zimske gume

To je haman isto, grnx je nesto trajniji, ali guma ko guma neces vidjeti razliku.
Dady

#5958 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dady »

direstraits0078 wrote: A policajcu, bilo gdje u EU ili ne, pokazem samo vozacku i saobracajnu, eventualno drugu pratecu dokumentaciju koja je obavezna za vozilo kojim upravljam. Pa neka on gleda sta tamo stoji i na osnovu toga zakljuci jesam li u prekrsaju ili ne. :bih:
Pa naravno ovo je Bosna. Kod nas sve moze dok u saobraćajnoj ne bude pisala dozvoljena dimenzija gume i felge kao i u EU.
Ja radi sebe želim da je sve po PSu. Sa svojim skromnim znanjem ne želim se praviti pametnijim od nekog ko je projektovao auto.
Upravo sam u potrazi za zimskim gumama u istoj ovoj dimenziji o kojoj je počela ova rasprava - 205/60 R16 XL i odgovarajućim felgama jer želim biti siguran da zimi mogu nabaciti i lance ako zatreba a to mogu samo u ovoj kombinaciji koju sam spomenuo.
Iskreno sam mislio da su ljudi u ovim našim prodavnicama guma daleko stručniji ili samo pokušavaju da uvale ono sto imaju na stanju.
Nude gume nižeg indeksa nosivosti, felge različitih širina i neodgovarajućeg ET, niže nosivosti, kao ma ići će to, malo će guma biti više unutra ali moći ćeš motati bez problema. Pa naravno da želim da motam normalno i povrh toga da još ima dovoljno prostora za nakupljanje snijega i stavljanje lanaca inače bih ostao na trenutnim 225/50 R17 koje su inače serijske za ovaj tip opreme ali na njih ne idu lanci i proizvođač za tu opciju nudi samo ovu dimenziju u 16".
Tako da sam na kraju pogledao lokalnu ponudu felgi, proguglao da vidim koje od njih su predviđene za upotrebu zimi te pretragu suzio na nekoliko njih koji odgovaraju mome autu i imaju homologaciju tj ABE/TÜV.
Ruku na srce moram pohvaliti momka iz MajaGume koji mi je jedini tražio detaljne podatke o autu i ponudio samo odgovarajuće felge koje sam i sam prije toga već bio provjerio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
insomnia78

#5959 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by insomnia78 »

Dje u EU pise dimenzija felge i gume u saobracajnoj?
direstraits0078

#5960 Re: Dolazi zima - zimske gume

Dady wrote:
direstraits0078 wrote: A policajcu, bilo gdje u EU ili ne, pokazem samo vozacku i saobracajnu, eventualno drugu pratecu dokumentaciju koja je obavezna za vozilo kojim upravljam. Pa neka on gleda sta tamo stoji i na osnovu toga zakljuci jesam li u prekrsaju ili ne. :bih:
Pa naravno ovo je Bosna. Kod nas sve moze dok u saobraćajnoj ne bude pisala dozvoljena dimenzija gume i felge kao i u EU.
Ja radi sebe želim da je sve po PSu. Sa svojim skromnim znanjem ne želim se praviti pametnijim od nekog ko je projektovao auto.
Upravo sam u potrazi za zimskim gumama u istoj ovoj dimenziji o kojoj je počela ova rasprava - 205/60 R16 XL i odgovarajućim felgama jer želim biti siguran da zimi mogu nabaciti i lance ako zatreba a to mogu samo u ovoj kombinaciji koju sam spomenuo.
Iskreno sam mislio da su ljudi u ovim našim prodavnicama guma daleko stručniji ili samo pokušavaju da uvale ono sto imaju na stanju.
Nude gume nižeg indeksa nosivosti, felge različitih širina i neodgovarajućeg ET, niže nosivosti, kao ma ići će to, malo će guma biti više unutra ali moći ćeš motati bez problema. Pa naravno da želim da motam normalno i povrh toga da još ima dovoljno prostora za nakupljanje snijega i stavljanje lanaca inače bih ostao na trenutnim 225/50 R17 koje su inače serijske za ovaj tip opreme ali na njih ne idu lanci i proizvođač za tu opciju nudi samo ovu dimenziju u 16".
Tako da sam na kraju pogledao lokalnu ponudu felgi, proguglao da vidim koje od njih su predviđene za upotrebu zimi te pretragu suzio na nekoliko njih koji odgovaraju mome autu i imaju homologaciju tj ABE/TÜV.
Ruku na srce moram pohvaliti momka iz MajaGume koji mi je jedini tražio detaljne podatke o autu i ponudio samo odgovarajuće felge koje sam i sam prije toga već bio provjerio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tvoja filozofija je dijametralno suprotna od ove gdje covjek namjenski trazi tockove koji ce biti veceg obima i profila, radi vlastite udobnosti. I ja se rukovodim istim principima kao i ti.
530i

#5961 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

insomnia78 wrote:Dje u EU pise dimenzija felge i gume u saobracajnoj?
Njemačka i poneki wannabe Švabe :mrgreen:
tovarish

#5962 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tovarish »

Hvala teufik i direstraits078
zagordark

#5963 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zagordark »

Molim za mišljene koje od ovih guma je naj solidnija Sava, Matador, Dayton, Petlas, Tigar dimenzija je 195/65/15?
Ja sam od ovih guma vozio Savu i Tigar, Savu davno dok su slovenci samo proizvodili i bila je dobra a Tigar sam u zadnje vrijeme vozi i meni se nije loša pokazala. Trgovci prije preporučuju Matador, Deyton, Peatles nego Savine je li baš toliko loša sada Savina guma?
ElRe

#5964 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Dayton zaobidji, Matador je nivo Save (Sibir Snow, Nordica Basic je losija od Tigra).
Doda37

#5965 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Doda37 »

NediM17 wrote:
Doda37 wrote:
cuske wrote:Svjestan sam da nije zamjenska i da je veća.

Želim povećat udobnost zbog naših rupa ne ulažući u kupovinu drugih felgi i izlaganju dodatnih troškova.

Ako je jedna guma 55mm visine, a druga 60mm visine to je ukupno 5mm visine odnono poluprečnik 2,5mm. Nije mi jasno kako će bit 20mm onosno 2cm veća?

Svjestan sam odstupanja od preporučenog i smatram da nisu velika te da su neznatna, a na udobnosti je velika osjetljivost.
Ono što mi je bitno samo da ne dodiruje blatobran prilikom skretanja.
Predpostavka je da neće, al mi treba 100%-tna informacija kako ne bih kupio pogrešne gume...
Oznaka 55 na gumi ne znaci 55mm visine, vec 55% od sirine gume u ovom slucaju 205 je 11.27 cm, a 60 % od 205 je 12.3, znaci razlika je 1 cm x 2 = 2 cm
Dje si ti geometriju izucavao? Dva centa je razlika u precniku, a u poluprecniku 1 cm . Drugim rijecima, auto ce biti podignuto za 1cm na ovim 60kama.

Pravis glupost, razlika na najjeftnijoj gumi je 14KM, a na premium gumama i veca. Druga stvar, ta dimenzija nije homologirana za taj auto, i mogao bi imati problema ako bi se neko nasiljio da te zajebava po Evropi.

Samo ono sto ti stoji na naljepnici u stoku, to mozes voziti. Sve drugo moras atestovati.
Brzopleto i ne citac, ja sam pisao o visini guma a ne koliko ce auto biti podignuto, guma je visa za 2 cm sto si i sam napisao, jer bitan mu je ovaj 1 cm gore hoce li strugati kad naidje na neravninu, rupu, itd...
Doda37

#5966 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Doda37 »

insomnia78 wrote:Dje u EU pise dimenzija felge i gume u saobracajnoj?
U Hrvatskoj, na tehnickom ti upisuju druge dimenzije u prometnu ako zatrazis, tj. samo one sto tvornica za taj model preporucuje
zagordark

#5967 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zagordark »

ElRe wrote:Dayton zaobidji, Matador je nivo Save (Sibir Snow, Nordica Basic je losija od Tigra).
Znači po tvom mišljenu Tigar bi bio zadovoljavajući?
Last edited by zagordark on 19/10/2016 11:13, edited 1 time in total.
citroen xm

#5968 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Ja sam zadovoljan Tigrom, zadnjih x godina. Naravno da ima dosta guma koje su bolje, ali poštujući ograničenja nikada zbog gume nisam upao u nevolju.
zagordark

#5969 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zagordark »

citroen xm wrote:Ja sam zadovoljan Tigrom, zadnjih x godina. Naravno da ima dosta guma koje su bolje, ali poštujući ograničenja nikada zbog gume nisam upao u nevolju.
Ma u suštini i ja sam zadnjih 5-6 godina kupovao Tigar i bio sam zadovoljan ali me neki ubjeđuju da su loše a naravno ima dosta do vožnje!
supercali

#5970 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Tigar je extra do 15 i uz laganu voznju
citroen xm

#5971 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Moje su 14, 175. Normalna vožnja. Ako ga poredim sa Mišelinom onda je loš, ali ako se stvari realno sagledaju ima zadovoljavajuću ocjenu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5972 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

zagordark wrote:
citroen xm wrote:Ja sam zadovoljan Tigrom, zadnjih x godina. Naravno da ima dosta guma koje su bolje, ali poštujući ograničenja nikada zbog gume nisam upao u nevolju.
Ma u suštini i ja sam zadnjih 5-6 godina kupovao Tigar i bio sam zadovoljan ali me neki ubjeđuju da su loše a naravno ima dosta do vožnje!
Ako ti imas dobro iskustvo, sta onda slusas druge i njihove savjete?!

Sent from my C6603 using Tapatalk
530i

#5973 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

zagordark wrote:Molim za mišljene koje od ovih guma je naj solidnija Sava, Matador, Dayton, Petlas, Tigar dimenzija je 195/65/15?
Ja sam od ovih guma vozio Savu i Tigar, Savu davno dok su slovenci samo proizvodili i bila je dobra a Tigar sam u zadnje vrijeme vozi i meni se nije loša pokazala. Trgovci prije preporučuju Matador, Deyton, Peatles nego Savine je li baš toliko loša sada Savina guma?
Probaj Savu Eskimo HP2, štancaju je u Njemačkoj, ako već razmatraš ove brendove. Premda u toj dimenziji 100KM je cijena najboljih guma tipa Goodyear UG9.
boshniak

#5974 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

zagordark wrote:Molim za mišljene koje od ovih guma je naj solidnija Sava, Matador, Dayton, Petlas, Tigar dimenzija je 195/65/15?
Barum je isto dobra guma u tom cjenovnom rangu.
KLIT.ba

#5975 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by KLIT.ba »

Jel netko koristio ove gume (Matador MP54 Sibir Snow) Molim za bilo kakve informacije, inače gume su dimenzije 155/65R14 Renault Twingo 1.2 16v
Post Reply