Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
PM72

#5951 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 29/01/2021 11:49
PM72 wrote: 29/01/2021 10:32 NSP,
Vezano za zolju.Cetinjska 7,7 sprat,.Oko polovine maja.
Polovina maja može da znači 15 maj 1992. Imamo tog datuma dva ubistva pješadijskim oružjem, da li je zolja ispaljena taj dan 15 maja ili ipak nije, ni vrijeme eksplozije u stanu ulaza C7 nam nije poznato, ni gdje se nalazi taj ulaz u odnosu na naselje Mlađani, koji je mogući pravac od protivoklopnjaka do ulaza broj 7. Je li ofrlje ispaljen poprojektil ili... kasnije su im navodno našli PO sredstva ali RB i punjenja ali ne i zolje. Neki JnA rezervista moguće kod njih bio . Kopaj malo care, koristi optimalnije svoje preostalo vrijeme, znanje treba da se prenosi.
NSP,
Barem ti znaš (ne moraš googlati za sve ko ovaj prigradski ) gdje se nalazi zgrada Geteova 7...7 sprat...okrenuta prema igralištu i Mlađenima.Sasvim sigurno je zolja ispaljena ofrlje.Kasnije sam čuo da su djeca našla praznu zolju u onoj livadici iza trolejbuske...
PM72

#5952 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

jefff wrote: 29/01/2021 11:41 Za svaki bilo kakav pokusaj da se nesto pokrene ili istrazi u vezi smrti rahmetli Ene dobijale su se samo prijetnje smrcu od strane sluzbenih organa.
Ovo je posao za sluzbeno gonjenje po osnovu izjava svjedoka i postojanja izvjestaja sa uvidjaja.
Kad ti znas sve, šta znas o ranjavanju lica u tom istom vremenskom rasponu u krugu od maksimalno 50. metara od mjesta gdje su se pojavila lica u crnim uniformama, i šta znas o pogibiji rahmetli Eniza Camdzica koji je pokusao da pomogne ranjenom licu?
Ko i kada je prijetio?Koji službeni organi? Kome to toliko bio bitan taksista iz Pjafa? Rahmetli Eniza i brata sam mu znao,pozdravljao se s njim.Meščini da je i dobro lopte igrao.Mani se tračeva,crnih uniformi ,prevrnutih auta i sličnih fatamorgana.
aldinjo

#5953 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

PM72 wrote: 29/01/2021 10:29
jefff wrote: 29/01/2021 09:28
PM72 wrote: 29/01/2021 07:37 Po tvojim saznanjima...performans ljudi u crnom bio je da privuku pažnju komandantu ZB iz Pjafa i da ga ubiju? :-) To ni Spilberg nije mogao izrežirati.Dakle,crne uniforme na početku rata nosili su Jukini a tog 15 maja ni oni nisu svi bili uniformisani u crne uniforme jer su im sašivene polovinom ljeta 1992.Specijalna jedinica nije nosila crne uniforme a imali su i pametnija posla.Lasta još nije bila osnovana...
Pitanje - ko je mogao izvršiti taj "državni terorizam"? Kakva su tvoja mahalska saznanja o tome?
Niko nije optuzio niti jednu jedinicu konkretno. Ovaj inspektor tebi nije licno poznat?
Spletkarenjem se ne bavim a nisam pobornik teorija i zavjera.
Ali se zato baviš omaložavanjem drugih čije ti se mišljenje ne sviđa.
PM72

#5954 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

aldinjo wrote: 29/01/2021 15:05
jefff wrote: 29/01/2021 09:28
Niko nije optuzio niti jednu jedinicu konkretno. Ovaj inspektor tebi nije licno poznat?
:thumbup:
Uvijek si znao dati puni doprinos temi.Svaki put sa oduševljenjem pročitam tvoje doživljaje...
aldinjo

#5955 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

PM72 wrote: 29/01/2021 15:15
aldinjo wrote: 29/01/2021 15:05

:thumbup:
Uvijek si znao dati puni doprinos temi.Svaki put sa oduševljenjem pročitam tvoje doživljaje...
Manje "šupljiranja" i omaložavanja drugih i sve je odlično.
jefff

#5956 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

trambusek88 wrote: 28/01/2021 10:26 Image
Zgrada na adresi Semira Fraste br 4. vidi se iz Mladjena preko toplane od 3. sprata pa na više ukljucujuci i 3. sprat. 7. sprat u istoj zgradi jeste na istoj ravni sa podkrovljima kuca u Mladjenima. To je sto se tice vertikale. Horizontala kaze da je krajnji desni ugao naselja Mladjeni gledajuci iz smjera Alipasinog polja a na odnosu zgrade na broju 4. negdje oko 30. stepeni a krajnji lijevi krak istog naselja je na oko 75. stepeni od zgrade na adresi Samira Fraste br 4. dok je zgrada u ulici Bosanska br 6. na 90. stepeni od iste, to jeste gleda direktno na Samira Fraste br 4.
Zgrada u Samira Fraste br 4. ima ispupcenje, odnosno uvlacenje na kub sto se na slikama tesko uoci. To djelovanje snajperom iz krajnjeg desnog ugla Mladjena cini veoma teskim. Sa sredine i krajnjeg lijevog kraja Mladjena snajpersko djelovanje prema Samira Fraste br 4. je bilo lakse nego iz desnog kraja ali i sa te pozicije bilo je nuzno da zrtva u Samira Fraste br 4. stoji u krajnjem lijevom uglu prozora da bi bila dovoljno uocljiva, dok je pozicija za djelovanje prema Samira Fraste br 4. ona sa zgrade u ulici Bosanska br 6. idealna i prema horizontali i vertikali.
Za snajpersko djelovanje prema Semira Fraste br 4. je dobra bila i lokacija u ulici Sulejmana Pacariza.
jefff

#5957 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

PM72 wrote: 29/01/2021 13:47
jefff wrote: 29/01/2021 11:41 Za svaki bilo kakav pokusaj da se nesto pokrene ili istrazi u vezi smrti rahmetli Ene dobijale su se samo prijetnje smrcu od strane sluzbenih organa.
Ovo je posao za sluzbeno gonjenje po osnovu izjava svjedoka i postojanja izvjestaja sa uvidjaja.
Kad ti znas sve, šta znas o ranjavanju lica u tom istom vremenskom rasponu u krugu od maksimalno 50. metara od mjesta gdje su se pojavila lica u crnim uniformama, i šta znas o pogibiji rahmetli Eniza Camdzica koji je pokusao da pomogne ranjenom licu?
Ko i kada je prijetio?Koji službeni organi? Kome to toliko bio bitan taksista iz Pjafa? Rahmetli Eniza i brata sam mu znao,pozdravljao se s njim.Meščini da je i dobro lopte igrao.Mani se tračeva,crnih uniformi ,prevrnutih auta i sličnih fatamorgana.
Pitao sam za desavanja od 15. Maja 1992. u vezi pogibije rahmetli Eniza u blizini adrese Bosanska br 5. koja je od tebe 150. metara.
Nekako s proljeća

#5958 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Hvala @trambusek na mapi , dobar ugao sam iskoristio da unesem neke detalje.
Image

p.s. Iz kasarne jna viktor bubanj 16 majja 1992 ranjavaju komandanta TO -a Ramiza Salčina, kada je na kapiju došao na pregovore sa jna.
Emiremir33

#5959 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 29/01/2021 17:29 Hvala @trambusek na mapi , dobar ugao sam iskoristio da unesem neke detalje.
Image

p.s. Iz kasarne jna viktor bubanj 16 majja 1992 ranjavaju komandanta TO -a Ramiza Salčina, kada je na kapiju došao na pregovore sa jna.
NSP Orovčanin Dino rahm.jeli po ovoj slici poginuo blizu kuća Mlađena i Tuševljaka,ili u Olimpijskom?
PM72

#5960 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

jefff wrote: 29/01/2021 17:07
trambusek88 wrote: 28/01/2021 10:26 Image
Zgrada na adresi Semira Fraste br 4. vidi se iz Mladjena preko toplane od 3. sprata pa na više ukljucujuci i 3. sprat. 7. sprat u istoj zgradi jeste na istoj ravni sa podkrovljima kuca u Mladjenima. To je sto se tice vertikale. Horizontala kaze da je krajnji desni ugao naselja Mladjeni gledajuci iz smjera Alipasinog polja a na odnosu zgrade na broju 4. negdje oko 30. stepeni a krajnji lijevi krak istog naselja je na oko 75. stepeni od zgrade na adresi Samira Fraste br 4. dok je zgrada u ulici Bosanska br 6. na 90. stepeni od iste, to jeste gleda direktno na Samira Fraste br 4.
Zgrada u Samira Fraste br 4. ima ispupcenje, odnosno uvlacenje na kub sto se na slikama tesko uoci. To djelovanje snajperom iz krajnjeg desnog ugla Mladjena cini veoma teskim. Sa sredine i krajnjeg lijevog kraja Mladjena snajpersko djelovanje prema Samira Fraste br 4. je bilo lakse nego iz desnog kraja ali i sa te pozicije bilo je nuzno da zrtva u Samira Fraste br 4. stoji u krajnjem lijevom uglu prozora da bi bila dovoljno uocljiva, dok je pozicija za djelovanje prema Samira Fraste br 4. ona sa zgrade u ulici Bosanska br 6. idealna i prema horizontali i vertikali.
Za snajpersko djelovanje prema Semira Fraste br 4. je dobra bila i lokacija u ulici Sulejmana Pacariza.
Jefff,
Živ bio,ne glumi inspektora uz onih serija o Majamiju ili Mulder & Skali.
Vertikala ugao,stepen...
Nekako s proljeća

#5961 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Emiremir33 wrote: 29/01/2021 18:19
Nekako s proljeća wrote: 29/01/2021 17:29 Hvala @trambusek na mapi , dobar ugao sam iskoristio da unesem neke detalje.
Image

NSP Orovčanin Dino rahm.jeli po ovoj slici poginuo blizu kuća Mlađena i Tuševljaka,ili u Olimpijskom?
Bolje od mene zna @Tromblon , rahmetli Dino mu je bio saborac u akciji tog dana, po njegovom opisu sam okvirno markirao gdje je poginuo i zaokružio okvirno lokaciju oko tzv šokine štale strijelca koji ga je ubio, što može ali ne mora biti tačno. Olimpijsko je bilo pod našom kontrolom. On bolje zna pa eto...meni lično zanimljiva pozicija strijelca, u sva tri pravca do meta je mogao djelovati. Jednog saborca (Orovčanin) nam je sigurno ubio 6 juna 1992.
Nekako s proljeća

#5962 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Nedobrovoljac wrote: 29/01/2021 23:46 Kamo dalje rođače... Pretjera sa ovim
Moguće, osim smrti sve ostalo može biti i relativno a mrtva usta ne mogu svjedoče kao mi. Ako si pratio pa te zamorilo, možeš misliti kako je nama bilo to sve doživjeti, daj neki zaključak ako ti nije mrsko. Da nadjemo mjeru, vidiš da to i pokušavamo mic po mic.

Jako je to uporište bilo, a van naše kontrole.
Oslobođenje , 14 Maj 1993
Image
Tromblon

#5963 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

Nekako s proljeća wrote: 29/01/2021 22:47
Image

Bolje od mene zna @Tromblon , rahmetli Dino mu je bio saborac u akciji tog dana, po njegovom opisu sam okvirno markirao gdje je poginuo i zaokružio okvirno lokaciju oko tzv šokine štale strijelca koji ga je ubio, što može ali ne mora biti tačno. Olimpijsko je bilo pod našom kontrolom. On bolje zna pa eto...meni lično zanimljiva pozicija strijelca, u sva tri pravca do meta je mogao djelovati. Jednog saborca (Orovčanin) nam je sigurno ubio 6 juna 1992.
Iz kuća iznad narandžastog objekta. Tuda su se povlačili iz Mlađana i mišljenje je da je taj što je pucao bio zadnji jer metak više nije ispaljen.
Emiremir33

#5964 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Tromblon wrote: 30/01/2021 12:10
Nekako s proljeća wrote: 29/01/2021 22:47
Iz kuća iznad narandžastog objekta. Tuda su se povlačili iz Mlađana i mišljenje je da je taj što je pucao bio zadnji jer metak pviše nije ispaljen.
Pa onda oni su se povlačili zaobilaznom cestom iznad Olimpijskog
Nekako s proljeća

#5965 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Nedobrovoljac wrote: 30/01/2021 18:10
Nekako s proljeća wrote: 30/01/2021 08:47
Nedobrovoljac wrote: 29/01/2021 23:46 Kamo dalje rođače... Pretjera sa ovim
Moguće, osim smrti sve ostalo može biti i relativno a mrtva usta ne mogu svjedoče kao mi. Ako si pratio pa te zamorilo, možeš misliti kako je nama bilo to sve doživjeti, daj neki zaključak ako ti nije mrsko. Da nadjemo mjeru, vidiš da to i pokušavamo mic po mic.

Image
Iz ovog članka zaključujem da su policija i ABiH već 13. maja kontolisali Mladjene, tog dana su pronašli svo oružje i priveli ovog jednog. A ostali Mladjeni sa optužnice su već bili van svog naselja, Negdje pod kontrolom VRS a. Ili sam nesto pogrešno skonto.

Sve ovo pod predpostavkom da si ti pogrijesio godinu. 92 a ne 93. Ne vjerujem da su tek 93 im pretresli kuće.
Članak je iz maja 1993, a Mlađani su u najmanje dvije faze se iseljavali, u prvoj od 11 do 13 maja 1992. kada ih je oko 15-tak iz naselja Mlađani kroz Olimpijsko naselje prešlo na područje (Nedzarići), i drugoj po nekoj procjeni nakon akcije od 6 juna 1992., kada ubijaju naoružanog Dinu Orovčanina koji je pokušao da uđe u to naselje. Sam pogledaj sliku ispod i pokušaj sebi dati neke odgovore, da ti ih ne namećem, ja samo ubacujem nešto provjerenija saznanja i mišljenja dijela forumaša. Koji su iz ovog ili onog razloga zainteresovani za ova dešavanja do sredine 1992.
Image
Fol je da se ne pripisuje Mlađanima ono što ne treba, ali ih ne treba ni prikrivati ako su u svemu tome i sami ostavili krvav trag komšiluku. Naoružanje navedeno u članku nakon haman godinu dana je korisno kao podsjetnik, čak se i mahalska verzija završava-bili su puni k'o brod. Naravno, u odnosu nas nas.
I u samom naselju C Faza su bili organizovani i naoružani, nešto od toga oružja smo uspjeli da prikupimo do kraja aprila 1992. U organizaciji je bilo do 50 lica, sa sve generalijama kao na zaplijenjenom spisku ispod. Televizija R BIH je bila strateški važan objekat.
Image

Tema je snajperisti pa bi da se vratim na temu sa tim sadržajem, dole kod Miljacke gdje je visoki metalni kran, tačno u liniji sa zgradom RTV-a... je navodno bio snajperista u kabini krana, april-maj 1992.
Emiremir33

#5966 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Mutevelija u filmu Dobrinja grad u opsadi Avde Huseinovića,opisuje te scene sa snajperistom na kranu
Nekako s proljeća

#5967 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Pišaj ga. Borbeno vozilo MUP-a iz osiguranja RTV-a je prišlo na 50-70 matera od krana i izrafalao ga, ne samo mitraljezom nego i jačim kalibrom, nemam pojma je li pamom ali je u jednom momentu oborio cijev i kratki rafal je kidao komade asfalta. Da, bio je akšam ili rana noć, jer su rikošeti po metalnom kranu frcali k'o prskalica. Ja ležao među tramvajskim šinama, malo kasnije sam se upišao tj pustio koju kap od straha.
Emiremir33

#5968 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Šta je bilo jeli neutralisan ?
Emiremir33

#5969 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 30/01/2021 19:37
Nedobrovoljac wrote: 30/01/2021 18:10
Nekako s proljeća wrote: 30/01/2021 08:47

Image
Iz ovog članka zaključujem da su policija i ABiH već 13. maja kontolisali Mladjene, tog dana su pronašli svo oružje i priveli ovog jednog. A ostali Mladjeni sa optužnice su već bili van svog naselja, Negdje pod kontrolom VRS a. Ili sam nesto pogrešno skonto.

Sve ovo pod predpostavkom da si ti pogrijesio godinu. 92 a ne 93. Ne vjerujem da su tek 93 im pretresli kuće.
Članak je iz maja 1993, a Mlađani su u najmanje dvije faze se iseljavali, u prvoj od 11 do 13 maja 1992. kada ih je oko 15-tak iz naselja Mlađani kroz Olimpijsko naselje prešlo na područje (Nedzarići), i drugoj po nekoj procjeni nakon akcije od 6 juna 1992., kada ubijaju naoružanog Dinu Orovčanina koji je pokušao da uđe u to naselje. Sam pogledaj sliku ispod i pokušaj sebi dati neke odgovore, da ti ih ne namećem, ja samo ubacujem nešto provjerenija saznanja i mišljenja dijela forumaša. Koji su iz ovog ili onog razloga zainteresovani za ova dešavanja do sredine 1992.
Image
Fol je da se ne pripisuje Mlađanima ono što ne treba, ali ih ne treba ni prikrivati ako su u svemu tome i sami ostavili krvav trag komšiluku. Naoružanje navedeno u članku nakon haman godinu dana je korisno kao podsjetnik, čak se i mahalska verzija završava-bili su puni k'o brod. Naravno, u odnosu nas nas.
I u samom naselju C Faza su bili organizovani i naoružani, nešto od toga oružja smo uspjeli da prikupimo do kraja aprila 1992. U organizaciji je bilo do 50 lica, sa sve generalijama kao na zaplijenjenom spisku ispod. Televizija R BIH je bila strateški važan objekat.
Image

Tema je snajperisti pa bi da se vratim na temu sa tim sadržajem, dole kod Miljacke gdje je visoki metalni kran, tačno u liniji sa zgradom RTV-a... je navodno bio snajperista u kabini krana, april-maj 1992.
Ko zna ovi sa Vodovoda da su krenuli u jak napad,mogli su se spojiti sa Mlađenima,e onda bi bilo svega..Al srećom bilo je kako je i završilo
Nekako s proljeća

#5970 Re: Snajperisti u Sarajevu..

To fakat ne znam, ali se ne sjećam da je bilo ko kasnije ukazivao da se odatle javljao više. Ranijih godina su vršena iskopavanja tog terena u potrazi za ubijenim licima pravoslavne vjere i nešto malo skeletnih kostiju je moguće i nađeno ali hajde ti znaj kome pripadaju, pa tako i tom navodnom snajperisti. A da se rafalalo po kranu to nema sumnje.
Emiremir33

#5971 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nereci da ih i u samom Alipašinu nije bilo u sve tri faze
jefff

#5972 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

Men se cini da cu ja s ovim komentarom samo zapetljati stvar ali, 14. Maja agresor napada u ulici Prvomajska na Mojmilu i mi takodjer pokrecemo akciju prema njihovim polozajima na sirem potezu. Drugo, sta se s tim Mladjenima rastezalo gotovo mjesec dana?

U vezi belaja sa snajperima ranije sam postavio memorijal, ali ovo je bilo u dosta ranijoj fazi.

Image
Emiremir33

#5973 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

jefff wrote: 30/01/2021 20:24 Men se cini da cu ja s ovim komentarom samo zapetljati stvar ali, 14. Maja agresor napada u ulici Prvomajska na Mojmilu i mi takodjer pokrecemo akciju prema njihovim polozajima na sirem potezu. Drugo, sta se s tim Mladjenima rastezalo gotovo mjesec dana?

U vezi belaja sa snajperima ranije sam postavio memorijal, ali ovo je bilo u dosta ranijoj fazi.

Image
15 Maja je bio napada na Prvomajsku ulicu na Mojmilu brdu
Nekako s proljeća

#5974 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Emiremir33 wrote: 30/01/2021 20:11

Ko zna ovi sa Vodovoda da su krenuli u jak napad,mogli su se spojiti sa Mlađenima,e onda bi bilo svega..Al srećom bilo je kako je i završilo
Ne vjerujem u povezivanje JNA na taj način, rahmetli Daut je neki tenk zaustavio mltvljevim koktelom i nisu se iz Lukavice uspjeli povezati spustiti Vrbovskom do kasarne Viktor Bubanj,branioci Mojmila brda su ga životima odbranili, ni tuda se JNA nije uspjela povezati sa Vodovodom (Fata Turkušić). Mi iz Olimpijskog kidali komunikaciju i eventualnu pomoć iz Nedzarića, branioci Dobrinje isto vršili pritisak, od 2 maja 1992 Dobrinja je u potpunom okruženju. Mlađani su o sebi pri sebi ali naoružani, JNA na Vodovodu im je i zaštita i odstupnica, a oboje ih mi držimo u okruženju, i kasrnu Viktor Bubanj smo držali u okruženju. Tako da ne vjerujem u povezivanje, nakon drugog maja 1992. stvari idu van njihovog plana. Ovi naoružani u C fazi su bili usmjereni ka RTV-u kao strateškom objektu, ali su razbijeni do kraja aprila. Pa i ona svadba koja je tragično završila za pokojnog Gardovića na Baščaršiji je potekla iz tog naselja.

Antena na krovu.
Emiremir33

#5975 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 30/01/2021 20:31
Emiremir33 wrote: 30/01/2021 20:11

Ne vjerujem u povezivanje JNA na taj način, rahmetli Daut je neki tenk zaustavio mltvljevim koktelom i nisu se iz Lukavice uspjeli povezati spustiti Vrbovskom do kasarne Viktor Bubanj,branioci Mojmila brda su ga životima odbranili, ni tuda se JNA nije uspjela povezati sa Vodovodom (Fata Turkušić). Mi iz Olimpijskog kidali komunikaciju i eventualnu pomoć iz Nedzarića, branioci Dobrinje isto vršili pritisak, od 2 maja 1992 Dobrinja je u potpunom okruženju. Mlađani su o sebi pri sebi ali naoružani, JNA na Vodovodu im je i zaštita i odstupnica, a oboje ih mi držimo u okruženju, i kasrnu Viktor Bubanj smo držali u okruženju. Tako da ne vjerujem u povezivanje, nakon drugog maja 1992. stvari idu van njihovog plana. Ovi naoružani u C fazi su bili usmjereni ka RTV-u kao strateškom objektu, ali su razbijeni do kraja aprila. Pa i ona svadba koja je tragično završila za pokojnog Gardovića na Baščaršiji je potekla iz tog naselja.

Antena na krovu.
Imali su oni taj plan to bez daljnjeg,jer čemu oklopna brigada ili bataljon na Vodovodu,a Mlađeni par stotina metara udaljeni,iza leđa Neđarići i Ilidža.Dobro je Jeff napisao mjesec dana Mlađeni su tu bili
Post Reply