Beno wrote: ↑16/12/2020 01:35
Chmoljo wrote: ↑16/12/2020 00:23
otiću ja i u Bugojno, al ko će mi poso dati?

i kako će biti plaćen?
mislim jebote, mi smo ekonomija gdje kad se izgubi posao, poprilično teško nađe novi.
Nismo se bas najbolje razumjeli. Govorim o ljudima koji bi pod svaku cijenu samo da zive u Sarajevu.
Logicno da ako radis u Sarajevu moras i zivjeti tu. Medjutim, kolege i kolegice sto su studirali sa mnom su uglavnom ostali u Sarajevu a kod vise od polovine je rahat patnja. Cisto sumnjam da nema posla bas nigdje osim u Sarajevu. I onda stres.
Naravno da svako bira svoj put ali licno sam misljenja da je bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu, odnosno da se ne mora pod svaku cijenu zivjeti u Sarajevu. Rodbina koju sam pominjao je dobila u nasljedstvo nekretninu u drugom sarajevskom naselju. Ne smijem napisati kojem mozda ih neko prepozna po prici. To je rat bio u domacinstvu, problem je bio ko ce se od njih preseliti tamo.
Moja supruga je rodom iz Hadzica, tamo je cak i Osnovnu skolu zavrsila. Srednju i Fakultet u Sarajevu. Ne radi. Puskom je ne bi mogao natjerati da se preseli u Hadzice. Meni to ne ide u glavu.
Ah sad... Neću da budem sarajlijica koji omalovažava
ljude koji dođu sa strane, jer jako često oni više doprinose ugodnijem življenju nego oni koji se busaju sarajevskim korijenima. Ali slažem se da je glupo biti ovdje po svaku cijenu, a kući te čeka posao, porodični stan, kuća prazni...
Kao neko ko je odrastao ovdje bih se jako teško navikao na život i u manjem gradu, tipa zenica, tuzla, tako da pokušavam razumjeti i ljude kojima se svidi ovdje, i ne ide im se nazad u manja mjesta. Ali sve je to ok dok imaš i neku finansijsku računicu.
Inače, Hadžići su sasvim ok ako ne vozariš. Ne bih bježao od njih ako ikad dočekam penziju. Ima vrlo lijepih mjesta, pitomih, gdje se može napraviti lijepa kućica i uživati pod stare dane. Za svakodnevni život... Ipak daleko za jedno haustorče.
Inače, ostanak po svaku cijenu u sarajevu mi je ok dok se ti trudiš i da ti bude lakši. Ono tražiš posao ako nemaš, ako imaš gledaš da ideš na bolji, plaćeniji i tako. Sjedenje kući i nakukavanje nad tužnom sudbinom, dok postoji pametnija alternativa je ono što me nervira. Takve ne žalim i ne razumijem.