Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Ko to tamo peva

#5951 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Ko to tamo peva »

madner wrote:Tsk, kada bi Kina bila glavna kako bi Arapi plakali za Amerima.
Ameri imaju dosta jakih saveznika u Arapskim zemljama koje imaju koristi od ovakve Amerike.
Ko to tamo peva

#5952 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Ko to tamo peva »

atko wrote:sta ucini od dunjaluka crni huso :D
:thumbup:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#5953 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Alfons Kauders wrote:
sindrom wrote:zao mi je tih ljudi, amerikanaca. trebali bi da pobjegnu na vrijeme u afriku i potraze pravu slobodu. Obama je paravan za americki dug koji iznosi preko 14 biliona.... jadna im majka .... zavodeci sopstveni narod mislim da nece nista dobro postici... kako nostradamus kaze nakon crnog pape posljednjeg svjetskog lidera dolazi mabus i donosi apokalipsu. mozda je stvarno to vrijeme sada... steta lijepa je bila amerika al evo nas rasturi sve sa svojim dugom i krizom. samo kinezi izvukose korist. nama svima nije dobro jedino se brinem sta jos nam slijedi. pa zar nije dosta. gospodin obama ima tezak i nemoguc cilj. kada bi prodali evropu nebi uspjeli isplatiti dug amerike. ako bi javno to izjavio narodu amerike nastao bi opsti haos . ti ljudi zive u iluzijama nemaju veze sa realom i zatucani su propagandom koja je strasna za sve nas. :roll:
aha... odgledo se zeitgeist, a jos pride i malo alex jonesa za mezu... :-)

bem ti youtube, u moje vrijeme su ljudi citali...
Sta ima ova sindrom-ova prica tacno sa zeitgeistom? Nema nista naravno. Ocigledno nemas pojma sta zeitgeist jeste.

Inace, ovi stavovi tipa, "znate u moje vrijeme se citalo a sada su sve neki jeftini dokumentarci", su toliko retrogradni da bi najbolja analogija bila otprilike kao kada bi u vrijeme neposredno nakon sto je Gutenberg poceo da stampa knjige, neki isto ovako retrogradni (a toga blazeno nesvjestan) lik, vjerovatno ljubomoran jer pristup knjigama nije vise rezervisan za neki povlasteni sloj, onako sasvim iskreno, tjeseci sam sebe ustvrdio kako su se u njegovo vrijeme citale samo rukom pisane knjige a da se danas pomocu one "djavolje" masine stampaju razno razne gluposti.
ahuseino

#5954 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

UnscarD wrote:
Alfons Kauders wrote:
sindrom wrote:zao mi je tih ljudi, amerikanaca. trebali bi da pobjegnu na vrijeme u afriku i potraze pravu slobodu. Obama je paravan za americki dug koji iznosi preko 14 biliona.... jadna im majka .... zavodeci sopstveni narod mislim da nece nista dobro postici... kako nostradamus kaze nakon crnog pape posljednjeg svjetskog lidera dolazi mabus i donosi apokalipsu. mozda je stvarno to vrijeme sada... steta lijepa je bila amerika al evo nas rasturi sve sa svojim dugom i krizom. samo kinezi izvukose korist. nama svima nije dobro jedino se brinem sta jos nam slijedi. pa zar nije dosta. gospodin obama ima tezak i nemoguc cilj. kada bi prodali evropu nebi uspjeli isplatiti dug amerike. ako bi javno to izjavio narodu amerike nastao bi opsti haos . ti ljudi zive u iluzijama nemaju veze sa realom i zatucani su propagandom koja je strasna za sve nas. :roll:
aha... odgledo se zeitgeist, a jos pride i malo alex jonesa za mezu... :-)

Sta ima ova sindrom-ova prica tacno sa zeitgeistom? Nema nista naravno. Ocigledno nemas pojma sta zeitgeist jeste.

Inace, ovi stavovi tipa, "znate u moje vrijeme se citalo a sada su sve neki jeftini dokumentarci", su toliko retrogradni da bi najbolja analogija bila otprilike kao kada bi u vrijeme neposredno nakon sto je Gutenberg poceo da stampa knjige, neki isto ovako retrogradni (a toga blazeno nesvjestan) lik, vjerovatno ljubomoran jer pristup knjigama nije vise rezervisan za neki povlasteni sloj, onako sasvim iskreno, tjeseci sam sebe ustvrdio kako su se u njegovo vrijeme citale samo rukom pisane knjige a da se danas pomocu one "djavolje" masine stampaju razno razne gluposti.
hmmm da, samo sto si ti ovaj Alfonsof post procitao bukvalno, a ne idejno. :wink:

Hint: o kvaliteti stiva se radi.
zonbirile

#5955 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

šuška li se šta o AMERO-u
ahuseino

#5956 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Ono sto se ovdje mozda olako uzima je da dobar dio americkog kvaliteta zivota i standarda (i taj americki dream) u zemlji u dobrom dijelu ovisi o spoljnoj politici, o ovoj ulozi policajca i otvaranja novih marketa po svijetu (nakon "uvodjenja demokratije". :-) ), labor, goods, svcs. and commodities.

Naravno najveci profiteri nisu drustvo i srednja klasa. Njihova beneficija dolazi kroz bajni trickle down, taman koliko je dovoljno da se narod ne buni (jer relativno bolje je nego drugdje).

Znaci da bi se taj gubitak dominacije u svijetu ostvario, "krema drustva" je ta koja mora na to pristati da bi se napravilo balansirano ne na ustrb srednje klase.

Za narod ce puno dobro biti takav scenario, zamo za ovo je potrebno obratiti paznju na bogate i njihove taxene ovlastice first and foremost, jer su neophodne da se napravi balans.
madner

#5957 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Jasta ce odustati, prava vrhunska industrija u USA je naoruzanje.
jutarnji

#5958 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

madner wrote:Jasta ce odustati, prava vrhunska industrija u USA je naoruzanje.
Normala, kakvo crno odustajanje od dominacije. Jedino sto se moze desiti je da u svim ovim zajebancijama
i opstoj krizi, neko opet fasuje degenek. Ako se slucajni i desi da izgube poziciju koju imaju, jbg, onda vise
nece ni biti bitno ko nas jase, svakako cemo se vratiti u kameno doba. :D
Last edited by jutarnji on 10/08/2011 16:11, edited 1 time in total.
madner

#5959 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

jutarnji wrote:
Normala, kakvo crno odustajanje od dominacije. Jedino sto se moze desiti je da u svim ovim zajebancijama
i opstoj krizi, neko opet fasuje degenek. Ako se slucajni i desi da izgube poziciju koju imaju, jbg, onda vise
nece ni biti bitno k`o nas jase, svakako cemo se vratiti u kameno doba. :D
Ma haveru, sa ovima znas ko te jase. Kerovi su, nema zajebancije ali ih ne zanima sta radis u slobodno vrijeme. Kina da zajase, ako Kinezi nemaju slobodnog vremena ne ocekuje nista bolje ni za sebe. :D
jutarnji

#5960 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

madner wrote: Kina da zajase, ako Kinezi nemaju slobodnog vremena ne ocekuje nista bolje ni za sebe
Negdje sam procitao kako je Kini, samo da bi prehranila stanovnistvo, potreban godisnji rast ekonomije od 10%.
Mislim, mozda je neka uvala borova, a mozda ja nisam sve najbolje ni shvatio, al` ako je tacno onda i obican
smrtnik moze skontati kako je to dugorocno neizvodljivo. Sto ce reci, prije ili kasnije, oni ce se vratiti onome
sto najbolje znaju. Pravljenju petardi, uzgajanju rize, chicken `vako, chicken `nako... :D kakvi crni nosaci aviona
i qrac.
Bodkin

#5961 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

jutarnji wrote:
nece ni biti bitno ko nas jase, svakako cemo se vratiti u kameno doba. :D
to sam i ja rekao. ako se amerika slozi da izgube poziciju to ce biti u trenutku dok tomahavci i f 18-ke budu u zraku :)
Bodkin

#5962 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

jutarnji wrote:
madner wrote: Kina da zajase, ako Kinezi nemaju slobodnog vremena ne ocekuje nista bolje ni za sebe
Negdje sam procitao kako je Kini, samo da bi prehranila stanovnistvo, potreban godisnji rast ekonomije od 10%.
Mislim, mozda je neka uvala borova, a mozda ja nisam sve najbolje ni shvatio, al` ako je tacno onda i obican
smrtnik moze skontati kako je to dugorocno neizvodljivo. Sto ce reci, prije ili kasnije, oni ce se vratiti onome
sto najbolje znaju. Pravljenju petardi, uzgajanju rize, chicken `vako, chicken `nako... :D kakvi crni nosaci aviona
i qrac.
hahah :D dobar dobar. ipak ne bih se slozio u potpunosti sa tobom. kina ima potencijal i bice velesila samo sto ce biti kao nekad u rusiji. narod ce jesti rizu a oni praviti svemirske brodove
ahuseino

#5963 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jutarnji wrote:
i qrac.
Jel u tom clanku pisalo kolika im je inflacija, prirodni prirastaj, output? Onda bi i mogli skontat' nesto.

Samo kontam, oni se uvijek mogu vratit' rizi i chiketini, a sta cemo mi? :P

Nego nakon jucerasnjeg 400pt buoyant market day-a, danas izgleda idemo Jope glavom uGujzicu.
Zna li ko kolika je exchange rate za taj Amero, da malo toga kupim kad nema sta drugo da me izvuce? :P
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#5964 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

ahuseino wrote:
UnscarD wrote:
Alfons Kauders wrote: aha... odgledo se zeitgeist, a jos pride i malo alex jonesa za mezu... :-)

hmmm da, samo sto si ti ovaj Alfonsof post procitao bukvalno, a ne idejno. :wink:

Hint: o kvaliteti stiva se radi.
Ako ti tako kazes.
jutarnji

#5965 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

ahuseino wrote:Zna li ko kolika je exchange rate za taj Amero, da malo toga kupim kad nema sta drugo da me izvuce?
Ako imas kakvih blentavih para, a da ti bas ne trebaju za glavu, strpi se i sacekaj da sve ode opet u tri pm
k`o zadnji put kad se fordov stock prodavao za $ 1.5 :D . Cim skoci na 15 prodaji :lol:
Sta se sekiras, sad cemo nastancat` love, pozajmiti propalim bankama, osiguranjima...i opet jovo na novo.
A ako bas zaskripi, jbg, nekom cemo otet` :evil:
jeza u ledja

#5966 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Nece vojnoindustrijska azdaja dobrovoljno poceti da propada, vec ce na to biti prisiljeni - jer nema se vjecno para za njihove zajebancije. Najveci izvor novaca je naravno - vlada SAD, odnosno poreski obveznici. Ako ekonomija propada, manje je i para u kasi, i onda kad pocne da zateze sa svih strana, kao sad, kurac ce ici vojsci. Pentagonu je vec skinuto 400 milijardi neki dan. Postoji mogucnost da ce vec na jesen biti skinuto jos 500. (Leon Panetta, ministar odbrane je izjavio da ako se to desi nastace znacajni strukturalni problemi). Ne bi bilo prvi put da se izdaci za vojsku kresu, isto se desilo nakon Vijetnama i u sustini ostalo je tako sve dok Rumsfeld, Wolfowitz, Chenney i kompanija nisu sproveli u djelo svoje ideje o modernizaciji vojske, a to pustili u probu u Iraku i Afganistanu.

Nema se vise para.

Sto se tice americke dominacije u svijetu uz pomoc sile, to je tacno, no ne na nacin "sirenja demokratije" kako neki to tvrde, vec te vojske kao dezurnog policajca. Prisustvo te sile npr. na Bliskom Istoku SVIMA nama odgovara. I Evropi, i Americi, i Kini, i Rusiji, i Brazilu, i Japanu, i Indiji, itd. Taj policajac obezbjedjuje protok robe u mnogim dijelovima svijeta, ne samo sto se tice nafte. (Nisu SAD tu jedini naravno, tu su Rusi, Kinezi, Britanci, Francuzi). Uglavnom, pitanje je koliko ta uloga stvarno obezbjedjuje dominaciju Americi, a koliko ona u stvari obezbjedjuje jednostavno ekonomsku stabilnost u svijetu?

U stvari, neki bi rekli, da je prica o dominaciji uz pomoc vojne sile fama koju potpomaze vojno-industrijski kompleks jer oni pomocu toga dobijaju lovu i ugovore, te dizu profit kojeg placaju americki poreski obveznici....a kad malo razmislim, ne placaju ga samo oni, vec i Kinezi i ostali koji Americi posudjuju pare. Dakle cijeli jedan sistem u kojoj se stavlja najjaci i najkrupniji na celo, a ostali se kriju iza njega i prolaze manje-vise neokrznuto. Sto se tice Amerikanaca, jedino oni koji zive od toga imaju i koristi. Za sve ostalo, imaju od toga koristi koliko i Kinezi, Britanci, Bosanci.

Ovo je recimo jasno ljudima poput Ron Paula, koji je po meni dosta neshvacen, a njegove ideje kidnapovane od strane kojekakvih budalasa, ukljucujuci i sina mu.
jutarnji

#5967 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

jeza u ledja wrote:Pentagonu je vec skinuto 400 milijardi neki dan
Na period od 10 godina?
jeza u ledja

#5968 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

jutarnji wrote:
Na period od 10 godina?
Dobro , sta sitnicaris. :roll:

:D
jutarnji

#5969 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jutarnji »

jeza u ledja wrote:
jutarnji wrote:
Na period od 10 godina?
Dobro , sta sitnicaris. :roll:

:D
Pa eto, usparace 40 milijardi godisnje, smanjice godisnje troskove odbrane sa 640 milijardi na 600 milijardi. :D
Bratska Kina koja pretenduje da bude broj jedan, godisnje na vojsku trosi 60 milijardi.
1mustra

#5970 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by 1mustra »

jutarnji wrote:
Na period od 10 godina?
Sto je josh gore, nije skinuto nista, nego je predvidjeno povecanje umanjeno, sto onda tumace kao smanjenje. Ako se zdebljam samo 8 kila, a kanio sam 10, ne mogu reci da sam smrsao dvije.
jeza u ledja

#5971 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Kako god, para nema, svi zavrcu kais, ukljucujuci i Pentagon.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5972 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Toto »

Huso je jebo jeza u ledja. :D
ahuseino

#5973 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

1mustra wrote:
jutarnji wrote:
Na period od 10 godina?
Sto je josh gore, nije skinuto nista, nego je predvidjeno povecanje umanjeno, sto onda tumace kao smanjenje. Ako se zdebljam samo 8 kila, a kanio sam 10, ne mogu reci da sam smrsao dvije.
:thumbup:

Tako to hoda u"zdravoj" zapadnoj ekonomiji.

Krenes sa $400B (zvuci BOMBASTICNO 8) ), onda razradis sta je sta, pa skontas da su cuts = cuts from growth; little or none from principal.

Elem nista, malo odbit' od vojne administracije i to je to.
To ja i govorim.

Mozemo se eto nadat' da ce glavnicu progutat' inflacija. :wink:

Slabo ko ima snage prisilit' vojnoindustrijsku azdaju ni na sta. :D
jeza u ledja

#5974 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Slicno bi se moglo argumentovati i za sve ostale cuts, zar ne?

PS I samo da nesto dodam, posto znam iz iskustva. Cim se pa makar i spomenu bilo kakvi cuts, pa makar to bilo i smanjenje uvecanja :D firma odmah mijenja projekte, pocne hiring freeze, povisice se ukidaju, bonusi, a R&D ide na cekanje.
ahuseino

#5975 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Slicno bi se moglo argumentovati i za sve ostale cuts, zar ne?
Moglo bi, ali sta to onda znaci?

Pa to da onda obicni ljudi - smrtici, stradaju i s jedne i sdruge strane. Jer su cuts samo na njima (i kroz entitlements i kroz vojnu azdaju). Znaci samo narod gubi.

Jes' ono ti pit'o kako se quantify 98% sto su dobili.

Na ne znam, nije ni bitno. Kada Bejner, kao pregovarac i sam djavo, kaze na nacionalnoj TV da je dobio, ja nemam razloga da to uopste question. Da je reko 90% reko bi pa haj' eto nisu sve dobili, ali on rece 98% !!!! To mi je vise ko SVE :evil:

A jeste RP neshvacen i umLogo cemu u pravu.

Post Reply