Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Qler wrote:Ja znam taksiste koji zaradjuju dosta vise od tih 1500 ali i rade puno... pogotovo ljeti
Za vrijeme SFF-a zarade i po 4 5000 KM! Naravno ako radi svaki dan po 12 15 sati sto i nije teško jer to je samo 10-ak dana a na današnem vremenu za 10 dana zaraditi 5000 KM zvuci kao cista fantazija ali nije nego je istina 100%
Naravno da je od tih 5000 oko 1000 KM "hamzija hop" od stranaca kojima kažeš da je vožna 10 KM a on ti dadne 10 EUR
Ned071 wrote:jel ikome od vas neko u porodici bio taksista pa lupate ovakve cifre od po nekoliko milja zarade?
Jes' meni stari rahmetli, 2007 preselio i ujedno prestao taxirati.
Cifre jesu velike, radio je na štandu u Švrakinom, i izdržavao 4 osobe, u sred centra grada stan.
Pričao sam poodavno sa jednim taksistom. Pošto je relacija bila duža čovjek mi sve polako objasnio kako zaradi 1200KM al se ubije od posla. Sve je on to meni natenane, te gorivo, te registracija auta, te kvarovi, te ovo te ono, ostavlja za ovo, ostavlja za ono, i na kraju 1200 dobar.
nemam ja iluzija da ikome pada s neba, pa ni taksistima. niti je auto jedino ogledalo koliko on zarađuje ili ne. ali razlog što je to tako skupo je vrlo jednostavan - što im je bolje nego bilo kome ko nema specifičnih, konkretnih vještina i obrazovanja, a nije na budžetu...
Meni je pričao taksista da se licence prodaju 50k KM(on svoju prodaje) i kao ako ima vise licenci cijena je jeftinija. Jer jedna osoba bi uzela vise licenci, kaze da smanjuju broj taksista.
zipoo wrote:Meni je pričao taksista da se licence prodaju 50k KM(on svoju prodaje) i kao ako ima vise licenci cijena je jeftinija. Jer jedna osoba bi uzela vise licenci, kaze da smanjuju broj taksista.
Pa smanjuju broj taksista tako što su ti potrebne dvije licence da radiš?
Ti iz Sarajevo Taxija su bogataši, oni što rade za Crveni, Kale i ostale jedva žive. Dobijaju između 25 i 35 posto od vožnje.
Zato su ujutro po štandovima uobičajeni izgubljeni i očajni pogledi koji traže taksi.
Kako su oni uopšte uspjeli da naprave taj zid oko sebe?
Nisam za divljake, ali jesam za fiskalizaciju.
Ili Uber slične usluge. ja bih mogao ujutro povesti nekoga u svom pravcu i usput zaradit za doručak, platiti za to porez... Zašto da ne?
Qler wrote:Bio je sad neki pokusaj nesto GO... nemam pojma, u glavnom ubrzo ugaseno zbog nezainteresovanosti..
Navodno nisu plaćali vozačima pa ljudi neće da vozaju za džabe. Ako takav neki projekt pokreneš, moraš u samom startu biti ažuran i precizan jer se povjerenje tek mora stvoriti.
Neće niko da voza 15 dana da bi dobio prvih 5 maraka.
Qler wrote:eto nisam znao to, ali svkakako Sarajevo je malo za takvo nesto...
Kažem da sam tako čuo. Možda sve zajedno nije tačno, ali opservacija je tačna.
U tim odnosima plaćanje mora biti promptno inače nema povjerenja i aranžman prestaje.
Pa ima li uopste mjesec dana kako se pojavio ovaj Go.. kako vec. Bar ga ja nisam ranije skontao dok se nisu pocele vrtit reklame. Koliko cesto bi raja ocekivala isplatu? Valjda bi imalo smisla da ide na skupljanje i isplata krajem mjeseca il nesto. I youtube radi isto, bar dok sam nesto uzimao tamo, jos preko posrednika morao pa ti oni imaju limit koji ti salju. Lupam minimalna ispata je 50 dolara i nece ti nista poslati dok ne skupis bar toliko, a ako na kraju mjeseca imas taj iznos onda salju.
Dope_Man wrote:Pa ima li uopste mjesec dana kako se pojavio ovaj Go.. kako vec. Bar ga ja nisam ranije skontao dok se nisu pocele vrtit reklame. Koliko cesto bi raja ocekivala isplatu? Valjda bi imalo smisla da ide na skupljanje i isplata krajem mjeseca il nesto. I youtube radi isto, bar dok sam nesto uzimao tamo, jos preko posrednika morao pa ti oni imaju limit koji ti salju. Lupam minimalna ispata je 50 dolara i nece ti nista poslati dok ne skupis bar toliko, a ako na kraju mjeseca imas taj iznos onda salju.
Kažem, manjak povjerenja. Ako ti sumnjaš iole da ćeš za mjesec dobiti pare, onda se nećeš baviti time.