Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#5951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Iz perspektive radnika, sad je bolje a gazdama se više ne može kao nekad. Ako su se snašli pa extra profit ne uzimaju derući kožu s leđa radnika - odlično! U svakom slučaju,teže će naći radnika da bude neprijavljen da radi neosiguran za mizerne pare. Efekat svega je da se rad više cijeni,naročito ako je radnik dobar, izrabljivanje je manje i ima više ljudskog dostojanstva. PS. I na osnovu čega zaključiti da gazde rast plata nisu osjetile? Šta ako su mnogi biznisi počivali na izrabljivanju radnika i mizernim platama? Koliko je firmi propalo,otišlo u stečaj ili se raspalo a nekad su žarulje i palile. Sto puta sam čuo da ljudi kažu da sad,nakon što su promijenili radno mjesto,imaju normalno radno vrijeme,veću platu,godišnji odmor i sve doprinose plaćene a prije su bili totalno izrabljivani i nisu imali izbora. Kad se klima promijenila,mnoge firme su propale a radnici su se snašli. Donositi zaključke na osnovu skupih auta koji se vozaju po Sarajevu...?
Ozimician

#5952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Seyfo wrote: 17/04/2023 23:50 Iz perspektive radnika, sad je bolje a gazdama se više ne može kao nekad. Ako su se snašli pa extra profit ne uzimaju derući kožu s leđa radnika - odlično! U svakom slučaju,teže će naći radnika da bude neprijavljen da radi neosiguran za mizerne pare. Efekat svega je da se rad više cijeni,naročito ako je radnik dobar, izrabljivanje je manje i ima više ljudskog dostojanstva. PS. I na osnovu čega zaključiti da gazde rast plata nisu osjetile? Šta ako su mnogi biznisi počivali na izrabljivanju radnika i mizernim platama? Koliko je firmi propalo,otišlo u stečaj ili se raspalo a nekad su žarulje i palile. Sto puta sam čuo da ljudi kažu da sad,nakon što su promijenili radno mjesto,imaju normalno radno vrijeme,veću platu,godišnji odmor i sve doprinose plaćene a prije su bili totalno izrabljivani i nisu imali izbora. Kad se klima promijenila,mnoge firme su propale a radnici su se snašli. Donositi zaključke na osnovu skupih auta koji se vozaju po Sarajevu...?
Kažem ti da je to prirodna tranzicija, tako i treba da bude, iseljavanje je tu tranziciju ubrzalo. Ali likovanje kako su "gazde" stradale - ne pije vode i više govori o onima koji likuju, nego o gazdama.

Privatnih firmi je proporcionalno manje propalo nego državnih, pogledaj npr. gdje je bila Dita nekad, a gdje je sad kad ju je kupio Bingo i kako sad radi.

Radnik treba da bude cijenjen i plaćen i da ima sva prava, i ja sam radnik, ali neko likovanje i ganjanje "kosmičke pravde" nema smisla.
Seyfo

#5953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Da nam nije Angele Merkel,spora bi bila ta prirodna tranzicija..a meni je drago zbog popravljanja uslova i prava radnika(opet hvala tetki Merkel) sto ne znači da likujem nad propašću nekog gazde. Poenta mog posta je da nisu u pravu ovi hejteri koji samo ističu da Njemačka ( i druge zemlje) usisava radnike,uništava nam zemlju i smanjuje populaciju. To naravno te zemlje rade u svom interesu ali nam posredno i pomažu oko rjesavanja situacije kod nas. Da našim medicinarima ovdje nude bolje uslove u BiH,ne bi se islo a ovo je i način da se neko sjeti i ponudi bolje uslove.
Didier

#5954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 17/04/2023 17:05
Dočekaše li vaskrsenje?
Didier

#5955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 17:07
Dope_Man wrote: 17/04/2023 16:50 O tome treba da razmislja vladajuca garnitura, a ne ja kao pojedinac. Na meni je naravno da biram ko ce vladati, al oni za koje sam ja glasao nisu nikad dobili vlast zahvaljuci masi kojom sam bio okruzen.

Dakle, iz perspektive individue - mene zanima MOJ zivot i zivot mojih potomaka. Ja radim ono sto smatram da je najbolje za nas.
Iz perspektive drzave treba da oni koji vladaju brinu i drzavi i dugorocnoj strategiji.. a znamo kako brinu.
Nije lično ali imamo društvo u kojem se svi smatraju žrtvom sistema a pri tome bar 80% njih doprinose ovakvom stanju kakvo jeste. Od neplaćanja tramvajske karte, RTV pretplate, carine, poreza,davanja mita, bacanja smeća, neizlaska na izbore... I svi imaju opravdanje za svoje postupke, "nisam ja kriv što ne plaćam RTV pretplatu, krivi su oni jer im je sranje program. A i ako platim pare će otići uhljebima".
Poznanik mi je sudski izvršitelj. Mjesečno službeni auto bar 300km iskoristi u privatne svrhe u toku radnog vremena. Za 100/200 KM savjetuje ljude kako da izbjegnu izvršenje a imovinu ima kao da je predsjednik suda. I taj čovjek sad sina sprema u Njemačku jer ova država "ne valja i njegovo dijete nema budućnosti".
Drugi poznanik prije 5/6 godina lokal otvorio, opremu je uvezao iz Srbije, sa carinikom je dogovorio u koje vrijeme, dao mu 500 ojra na kafu i eno i njega kuka kako država ne valja.
Samo 2 od XX primjera koje poznajem.
Vidjeh Pećanina kako nedavno psuje na KUM-u jer su zaboga njegovog mezimca uputili da ode u Hitnu pomoć po uputnicu.

Taj isti mali živi u Amsterdamu i uopšte nije osiguran u BiH. Dobio je švedsko državljanstvo tako što je lažno bio prijavljen da tamo živi s mamom.

I onda takav neosiguran dođe i psuje po KUM-u što neće da ga pregledaju, a u gradu gdje živi bi mu to isto naplatili nekoliko hiljada eura jer je slomio nogu.

Treba isključivo tako, okej možeš se pregledati, ali lom, rentgen, doktori, gips, sve ti je to nekoliko tisuća maraka, pa ti dođi i psuj koliko hoćeš.
PaulTracy

#5956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Seyfo wrote: 18/04/2023 01:04 Da nam nije Angele Merkel,spora bi bila ta prirodna tranzicija..a meni je drago zbog popravljanja uslova i prava radnika(opet hvala tetki Merkel) sto ne znači da likujem nad propašću nekog gazde. Poenta mog posta je da nisu u pravu ovi hejteri koji samo ističu da Njemačka ( i druge zemlje) usisava radnike,uništava nam zemlju i smanjuje populaciju. To naravno te zemlje rade u svom interesu ali nam posredno i pomažu oko rjesavanja situacije kod nas. Da našim medicinarima ovdje nude bolje uslove u BiH,ne bi se islo a ovo je i način da se neko sjeti i ponudi bolje uslove.
Ako je dobro ovo što pričaš zašto onda Njemačka uvozi radnike? Da je pustila da joj populacija opada još bi manja ponuda radnika bila što znači da bi Nijemcima plate bile veće. Ponuda nekretnina bi bila veća što znači da bi plaćali manje kirije. Win-win situacija za njemačke građane (tvojom logikom).
Trappist

#5957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

Ozimician wrote: 17/04/2023 23:30 Najsmješnije je ovo likovanje što gazde više nemaju radnika da im rade za 500KM ...

To je generalno mindset - nek meni lično crkne krava, ako će prenijeti bolest od koje će crknuti cijela komšijina farma :-D

Eto gazde više ne plaćaju radnike 500KM, plaćaju 1000 + KM, pa jesu li to gazde išta osjetile ?
Vozaju se auta kakva se u BIH nisu mogla nikad ranije vidjeti, uz malo truda možeš vidjeti čak i egzotična auta kakva je nekad bilo teško vidjeti u zemljama EU.

Gazde neće nikad raditi u gubitku, dodatni trošak će prebaciti na kupce, a ako im ne pođe to od ruke, promjenit će ili zatvoriti poslovanje. A jedan prosječan "gazda" ima imovine da nikad ne mora više ni raditi ni imati firmu, može od rentanja poslovnih prostora i stanova da živi kao lord do kraja života, tako da ako mislite da će gazde osjetiti neku osvetu - neće !

Kapitalizam neće nikad propasti, mogu samo postojati različite varijacije istog, zašto? - Zato što je kapitalizam najbliži ljudskoj prirodi (egocentričnost i pohlepa), za sve ostale sisteme je potrebna diktatura da se provedu iole u praksi.

I ove naše gazde koji su se nekad bahatili su samo produkt kapitalizma, tj. prve faze kapitalizma - akumulacija kapitala. To su sve zemlje prošle, proći će i naša, već druga generacija kapitalista će biti "normalnija", treća će biti na tom nivou da nećemo ni znati ko su i šta imaju, upravljat će imovinom preko "hedge fondova". Pogledajte dokumentarce o počecima kapitalizma u razvijenim društvima i kako su se tad gazde bahatile i čak i fizički zlostavljali radnike, dakle Z. Evropa, USA, sve redom. Eh te zemlje su tu fazu davno prošle, a mi tek nedavno.
plate se jesu povecale, ali su zato cijene otprilike 50% do 100% skuplje nego kad su radnici bili placeni po 500 km. Na kraju obicnom radniku isto para (ne)ostane.
Seyfo

#5958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

PaulTracy wrote: 18/04/2023 10:19
Seyfo wrote: 18/04/2023 01:04 Da nam nije Angele Merkel,spora bi bila ta prirodna tranzicija..a meni je drago zbog popravljanja uslova i prava radnika(opet hvala tetki Merkel) sto ne znači da likujem nad propašću nekog gazde. Poenta mog posta je da nisu u pravu ovi hejteri koji samo ističu da Njemačka ( i druge zemlje) usisava radnike,uništava nam zemlju i smanjuje populaciju. To naravno te zemlje rade u svom interesu ali nam posredno i pomažu oko rjesavanja situacije kod nas. Da našim medicinarima ovdje nude bolje uslove u BiH,ne bi se islo a ovo je i način da se neko sjeti i ponudi bolje uslove.
Ako je dobro ovo što pričaš zašto onda Njemačka uvozi radnike? Da je pustila da joj populacija opada još bi manja ponuda radnika bila što znači da bi Nijemcima plate bile veće. Ponuda nekretnina bi bila veća što znači da bi plaćali manje kirije. Win-win situacija za njemačke građane (tvojom logikom).
Zato što je u ljudskoj prirodi da ima manje potomaka što im je životni standard bolji. Protiv toga se očito ne mogu izboriti,i pored stimulansa, pa zato uvoze radnike, potrebne rastućoj ekonomiji.
Ozimician

#5959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Trappist wrote: 18/04/2023 10:21 plate se jesu povecale, ali su zato cijene otprilike 50% do 100% skuplje nego kad su radnici bili placeni po 500 km. Na kraju obicnom radniku isto para (ne)ostane.
Tako je, upravo to i govorim - ljudi likuju jer gazde vise ne placaju radnike 500 KM, vec 1000KM i misle da to ide gazdi na stetu, a zapravo npr. jedan gazda pekare je povecao platu radniku, a ovamo poskupio pekarske proizvode - i tako lancano svaki gazda i na kraju gazdi u ukupnom zbiru ostane jos vise, a radniku - isto (iako na papiru ima povecanje plate).

Nijedan gazda nece raditi protiv sebe, ako dodje taj momenat - onda ce radije prekinuti poslovanje, otpustiti radnike i rasprodati imovinu. Kad uvode gazdama neke namete, poreze i ostalo - na kraju ce opet taj teret podnijeti sitna buranija, oni nece ni osjetiti.

EDIT: Meni se mnogo poznanika u Njemackoj zali kako ne mogu naci nikoga u BIH da im cuva stare roditelje, da ocisti kucu, dvoriste, iscijepa drva...
Eh rekoh, to je produkt naseg iseljavanja, svi koji su nekad radili takve poslove su otisli vani, sad ovi koji su ostali - mogu da traze koliko hoce za to.
Cistacica za 3-4h posla u kuci uzme 50KM, to je doktorska satnica u BiH, pa vi vidite. + je moras doslovno moliti da dodje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Dope_Man wrote: 17/04/2023 16:50 O tome treba da razmislja vladajuca garnitura, a ne ja kao pojedinac. Na meni je naravno da biram ko ce vladati, al oni za koje sam ja glasao nisu nikad dobili vlast zahvaljuci masi kojom sam bio okruzen.

Dakle, iz perspektive individue - mene zanima MOJ zivot i zivot mojih potomaka. Ja radim ono sto smatram da je najbolje za nas.
Iz perspektive drzave treba da oni koji vladaju brinu i drzavi i dugorocnoj strategiji.. a znamo kako brinu.
Nije lično ali imamo društvo u kojem se svi smatraju žrtvom sistema a pri tome bar 80% njih doprinose ovakvom stanju kakvo jeste. Od neplaćanja tramvajske karte, RTV pretplate, carine, poreza,davanja mita, bacanja smeća, neizlaska na izbore... I svi imaju opravdanje za svoje postupke, "nisam ja kriv što ne plaćam RTV pretplatu, krivi su oni jer im je sranje program. A i ako platim pare će otići uhljebima".
Poznanik mi je sudski izvršitelj. Mjesečno službeni auto bar 300km iskoristi u privatne svrhe u toku radnog vremena. Za 100/200 KM savjetuje ljude kako da izbjegnu izvršenje a imovinu ima kao da je predsjednik suda. I taj čovjek sad sina sprema u Njemačku jer ova država "ne valja i njegovo dijete nema budućnosti".
Drugi poznanik prije 5/6 godina lokal otvorio, opremu je uvezao iz Srbije, sa carinikom je dogovorio u koje vrijeme, dao mu 500 ojra na kafu i eno i njega kuka kako država ne valja.
Jesi li tu dvojicu prijavio nadleznim?
Dope_Man

#5961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Neka jaranica dijeli oglas restorana u Sarajevu na story. Restoran naglasava da nudi:

- Plata 1000 + bonusi
- Radno vrijeme 8h
- Slobodan DAN
- Puna prijava

Ej.. ovo su pogodnosti i usput jedine stvari naglasene na oglasu, razlozi zbog koji su oni drugaciji od ostalih valja.. dakle od 4 stvari, tri bi trebalo da su nesto sto se uopste ne naglasava, sto je standard. Zapravo, 2 slobodna dana treba da su standard al eto.

Kad se ovako reklamiraju, sve jasno kakvo je jos uvijek trziste. Mada, doslo se do toga da se bar prica o slobodnom danu i prijavi.
sumirprimus

#5962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Dope_Man wrote: 18/04/2023 13:25 Neka jaranica dijeli oglas restorana u Sarajevu na story. Restoran naglasava da nudi:

- Plata 1000 + bonusi
- Radno vrijeme 8h
- Slobodan DAN
- Puna prijava

Ej.. ovo su pogodnosti i usput jedine stvari naglasene na oglasu, razlozi zbog koji su oni drugaciji od ostalih valja.. dakle od 4 stvari, tri bi trebalo da su nesto sto se uopste ne naglasava, sto je standard. Zapravo, 2 slobodna dana treba da su standard al eto.

Kad se ovako reklamiraju, sve jasno kakvo je jos uvijek trziste. Mada, doslo se do toga da se bar prica o slobodnom danu i prijavi.
@Dozer :D
Ozimician

#5963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 18/04/2023 13:25 Neka jaranica dijeli oglas restorana u Sarajevu na story. Restoran naglasava da nudi:

- Plata 1000 + bonusi
- Radno vrijeme 8h
- Slobodan DAN
- Puna prijava

Eh sad uporedi jedan oglas od prije 10 god., pa od prije 5. god. pa taj i vidjet ces napredak.

Meni je glupo naglasavanje ovih stvari koje bi trebale biti zakonski standard i to isticanje kao prednosti. xD

Mada ovdje u DE svi bjeze od "Gastronomie" (posebno poslije korone) kao djavo od krsta.
detroit-mercy

#5964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 18/04/2023 12:56
Trappist wrote: 18/04/2023 10:21 plate se jesu povecale, ali su zato cijene otprilike 50% do 100% skuplje nego kad su radnici bili placeni po 500 km. Na kraju obicnom radniku isto para (ne)ostane.
Tako je, upravo to i govorim - ljudi likuju jer gazde vise ne placaju radnike 500 KM, vec 1000KM i misle da to ide gazdi na stetu, a zapravo npr. jedan gazda pekare je povecao platu radniku, a ovamo poskupio pekarske proizvode - i tako lancano svaki gazda i na kraju gazdi u ukupnom zbiru ostane jos vise, a radniku - isto (iako na papiru ima povecanje plate).

Nijedan gazda nece raditi protiv sebe, ako dodje taj momenat - onda ce radije prekinuti poslovanje, otpustiti radnike i rasprodati imovinu. Kad uvode gazdama neke namete, poreze i ostalo - na kraju ce opet taj teret podnijeti sitna buranija, oni nece ni osjetiti.

EDIT: Meni se mnogo poznanika u Njemackoj zali kako ne mogu naci nikoga u BIH da im cuva stare roditelje, da ocisti kucu, dvoriste, iscijepa drva...
Eh rekoh, to je produkt naseg iseljavanja, svi koji su nekad radili takve poslove su otisli vani, sad ovi koji su ostali - mogu da traze koliko hoce za to.
Cistacica za 3-4h posla u kuci uzme 50KM, to je doktorska satnica u BiH, pa vi vidite. + je moras doslovno moliti da dodje.
A sto se ti brines za to ko ce naci kome drva da iscijepa ili vatru nalozi a sve iz Bavarske :skoljka:, tvoja cijela prica se svodi na to, ne ite, ne isplati se ali ja sam tu jer se meni isplati :mrgreen:. Predpostavljam, ti si neki specijalni slucaj.
Da se ne lazemo, skoro svakome se isplati otici iz jedne od najsiromasnijih drzava Evrope, to sto neki ocekuju da ce za godinu dvije imati sve je ipak drugi par opanaka.
detroit-mercy

#5965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

izvrsni direktor wrote: 18/04/2023 13:02

Jesi li tu dvojicu prijavio nadleznim?
Nije, mogu mu valjat :skoljka:, i onda se ko nesto cudi.
detroit-mercy

#5966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Gazda ce zatvoriti biznis onog momenta kada pocne da gubi lovu na duze staze. Ne znam sta je to tvoja predstava gazde, vlasnik kafica ili pekare, gazda :lol:. Inace gazde sve trce da zatvore biznise.
Drugo, gazda ce raditi sve dok ostvaruje profit, sad ako padne sa 40% profita na 25% zbog troskova radne snage, sigurno nece trcati zatvarati biznis. Nece ga zatvoriti ni kada padne na 10% profita, opet mu se isplati, a i radnicima koji su bili debelo potplaceni.
E sad, ako po vasem, standard uprkos povecanju placa ostaje isti, sto se onda ovoliko ibretite sto ljudi napustaju zemlju, znaci da su ljudi kokuzi kao kad su zaradjivali 500kmova i naravno da ce odlaziti da si poprave stanje.
Irska je izgubila puno vise stanovnistva nego BiH ali je iz tih gubitaka naucila nesto i sada je privlacna zemlja za migracije.
Ozimician

#5967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 18/04/2023 14:09

A sto se ti brines za to ko ce naci kome drva da iscijepa ili vatru nalozi a sve iz Bavarske :skoljka:, tvoja cijela prica se svodi na to, ne ite, ne isplati se ali ja sam tu jer se meni isplati :mrgreen:. Predpostavljam, ti si neki specijalni slucaj.
Da se ne lazemo, skoro svakome se isplati otici iz jedne od najsiromasnijih drzava Evrope, to sto neki ocekuju da ce za godinu dvije imati sve je ipak drugi par opanaka.
Ti mene ocito ne razumijes, mene apsolutno nije briga za to, meni se svakako odlazak isplatio.

Ovaj moj post je referenca na one koji odu vani, pa kukaju kako ce im biti roditeljima koji su ostali u BiH, jbg kralju, to je NUS-produkt toga sto si ti otisao.

Ako bolje pratis, na neke postove kazem da se 120% isplati otici, a na neke da se dobro izvaga odlazak. Nije jednostavna racunica niti crno-bijelo, sivo je i iz mog iskustva svake godine racunica se vise komplikuje. Takodjer, ima razlicitih iskustava, i dobrih i losih i srednjih, dobra ce se najvise cuti jer je u ljudskoj prirodi da se pohvale.
Last edited by Ozimician on 18/04/2023 14:29, edited 1 time in total.
Alles-Tamam

#5968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Razlog za migraciju iz Bosne je mnogo kompleksniji od same plate.
Malo je ljudi koji prave racunicu po principu "plata u Bosni mi je 1000 maraka,a u Njemackoj ce biti 2000 eura,eh odoh u Njemacku.

Plata je nesto sto ti kao individua imas jos najvise uticaja da ide prema gore,na sve ostalo nemas skoro pa nikakvog uticaja.
detroit-mercy

#5969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Alles-Tamam wrote: 18/04/2023 14:26 Razlog za migraciju iz Bosne je mnogo kompleksniji od same plate.
Malo je ljudi koji prave racunicu po principu "plata u Bosni mi je 1000 maraka,a u Njemackoj ce biti 2000 eura,eh odoh u Njemacku.

Plata je nesto sto ti kao individua imas jos najvise uticaja da ide prema gore,na sve ostalo nemas skoro pa nikakvog uticaja.
Narvno da je puno kompleksniji, ide to od toga kako ljudi dozivljavaju sistem, odnosno koliko je u ocima ljudi siste fer prema pojedincima do mase drugih stvari, od zdravstva, skolstva, projekcije buducnosti i mase drugih stvari. Ali ovdje se uglavnom svodi na prostu racunicu, al hajde.
madner

#5970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Cinjenica je da je to glavni motiv a ovo ostalo je opravdanje za sebe i druge.

Jer inace ne bi plata od 2500 mjenjala ljudima misljenje da li da odu ili ne.
PaulTracy

#5971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Alles-Tamam wrote: 18/04/2023 14:26 Razlog za migraciju iz Bosne je mnogo kompleksniji od same plate.

Nemojte se ljudi provaljivat ovakvim izjavama.
Ljudi će uvijek kupovati tamo gdje je jeftinije i radit tamo gdje je bolje plaćeno, naravno neće ići ako je to "na kraju svijeta".
Švicarska, država u top 10 u pogledu primanja ali Švicarci koji žive uz njemačku granicu idu u Njemačku u shoping jer je jeftinije.
Njemačka, država u top 20 glede standarda i većine ostalih stvari ali opet mnogi Nijemci odlaze da žive i rade u Svicarsku jer je Svica top 10.
Slovenija, država u top 35 na svijetu, dosta Slovenaca je opet napušta i odlazi u Austriju jer je Austrija top 20...
A pogotovo ljudi iz "niže plasiranih" država kao što su Hrvatska, BiH ili Srbija napuštaju iste.
Ono što je sreća za npr jednu Njemačku je to što je Njemačka puno veća od Švicarske i Švicarska može da primi samo "zanemariv" broj Nijemaca. Naravno uz manju razliku u standardu nego što je to slučaj između BiH i Njemačke.
Zaokružit ćemo Njemačku na 75 generacija od 1-75 godina. Svaka generacija u prosjeku ima 1,1 milion stanovnika .
Švicarska godišnje traži maksimalno 50 000 radnika, kada bi sva ta mjesta bilo rezervisana samo za Nijemce to je manje od 1/20 ili 5% jedne Njemačke generacije.
Bosnu ćemo zaokruzit na 3 miliona stanovnika, 75 generacija od po 40 000 stanovnika.
Njemačka godišnje traži 400 000+ radnika, znači Njemačka može komotno da primi 10 generacija Bosanaca svake godine.
Ako joj uzme pola jedne generacije svake godine, 20 000 ljudi, od BiH za 15/20 godina takve politike neće ostati ništa.
Alles-Tamam

#5972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

PaulTracy wrote: 18/04/2023 14:52

Ljudi će uvijek kupovati tamo gdje je jeftinije i radit tamo gdje je bolje plaćeno, naravno neće ići ako je to "na kraju svijeta".
Švicarska, država u top 10 u pogledu primanja ali Švicarci koji žive uz njemačku granicu idu u Njemačku u shoping jer je jeftinije.
Njemačka, država u top 20 glede standarda i većine ostalih stvari ali opet mnogi Nijemci odlaze da žive i rade u Svicarsku jer je Svica top 10.
Slovenija, država u top 35 na svijetu, dosta Slovenaca je opet napušta i odlazi u Austriju jer je Austrija top 20...
A pogotovo ljudi iz "niže plasiranih" država kao što su Hrvatska, BiH ili Srbija napuštaju iste.
Ono što je sreća za npr jednu Njemačku je to što je Njemačka puno veća od Švicarske i Švicarska može da primi samo "zanemariv" broj Nijemaca. Naravno uz manju razliku u standardu nego što je to slučaj između BiH i Njemačke.
Zaokružit ćemo Njemačku na 75 generacija od 1-75 godina. Svaka generacija u prosjeku ima 1,1 milion stanovnika .
Švicarska godišnje traži maksimalno 50 000 radnika, kada bi sva ta mjesta bilo rezervisana samo za Nijemce to je manje od 1/20 ili 5% jedne Njemačke generacije.
Bosnu ćemo zaokruzit na 3 miliona stanovnika, 75 generacija od po 40 000 stanovnika.
Njemačka godišnje traži 400 000+ radnika, znači Njemačka može komotno da primi 10 generacija Bosanaca svake godine.
Ako joj uzme pola jedne generacije svake godine, 20 000 ljudi, od BiH za 15/20 godina takve politike neće ostati ništa.
Logicno je da ces kupovati tamo gdje je jeftinije,mislim zasto trositi vise para ako mozes dobiti istu stvar za manje para.
Imati neku ok sumu novca ne znaci da treba poceti razbacivati se parama za stvari koje mozes dobiti i za manje novca.
Valjda je normalno trositi ustedjene pare na putovanje a ne na "hljeb" u skupljoj radnji ako postoji radnja koja ga prodaje za manje.

Naravno da postoji i migracija zbog mnogo vecih plata.
Imam jako puno prijatelja i poznanika koji su zadnjih godina otisli recimo u Dubai da rade,ali to je migracija sa ogranicenim boravkom.
Odu tamo na recimo 5 godina i za isti posao dobiju 5 puta veca primanja nego li u Njemackoj,ali imaju plan kada ce se vratiti.

Sto sa Bosnom nije slucaj,raja koja ode iz Bosne u velikoj vecini se nikada vise nece vratiti,sto je potpuno opravdano.

Moje informacije su direktno sa terena odnosno kroz rad sa ljudima koji su novi u Njemackoj ili su u fazi dolaska u Njemacku.
Nije vise sve ni u parama,jer nisu nasi ljudi toliko glupi koliko razni Bakiri i Dodici misle da jesu.
Zato ne bih rekao da se provaljujem ili pisem nesto zato jer mislim da je tako nego se koristim onim sto mi ljudi govore,sad jedino ako ti znas bolje od svih ljudi koje odlaze iz Bosne zasto oni odlaze.
Ozimician

#5973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 18/04/2023 15:06 Naravno da postoji i migracija zbog mnogo vecih plata.
Imam jako puno prijatelja i poznanika koji su zadnjih godina otisli recimo u Dubai da rade,ali to je migracija sa ogranicenim boravkom.
Odu tamo na recimo 5 godina i za isti posao dobiju 5 puta veca primanja nego li u Njemackoj,ali imaju plan kada ce se vratiti.

Sto sa Bosnom nije slucaj,raja koja ode iz Bosne u velikoj vecini se nikada vise nece vratiti,sto je potpuno opravdano.

Moje informacije su direktno sa terena odnosno kroz rad sa ljudima koji su novi u Njemackoj ili su u fazi dolaska u Njemacku.
Nije vise sve ni u parama,jer nisu nasi ljudi toliko glupi koliko razni Bakiri i Dodici misle da jesu.
Zato ne bih rekao da se provaljujem ili pisem nesto zato jer mislim da je tako nego se koristim onim sto mi ljudi govore,sad jedino ako ti znas bolje od svih ljudi koje odlaze iz Bosne zasto oni odlaze.
Cuj naravno da postoji, pa 90% migracije je zbog vecih plata ili uslovno vecih plata nekad u buducnosti, ostalih 10% je spajanje porodice. xD

Eh sad sto se ta najbitnija varijabla ignorise i uzima zdravo-za-gotovo, to je ono o cemu ja pricam.

Neko je objavio onaj video onog kamiondzije iz Bijeljine koji je bio u Sloveniji i sad ide u Njemacku, navodi kako razlog za odlazak iz BiH nije novac, nego uredjen sistem. Sta to fali sistemu u Sloveniji onda, pa iz nje ide u Njemacku ? Takav isti ce sutra otici u Kanadu npr. za vise para.

Nece ti niko otvoreno reci - otisao sam zbog para, zato sto ce odmah biti popljuvan kad to izjavi. Isto kao sto niko nece reci da glasa za SDA i HDZ; a svake izbore dobiaju, ko onda glasa?

Tako da je lakse palamuditi o nekom sistemu i nepravdi - koje ima itekako. Ali da si tom istom ponudio da bude dio tog sistema i primanja u rangu "njemackih", ne bi napustio taj sistem u 95% slucajeva.

Ja nikad na poslu nisam rekao nikome da sam tu zbog para, svima kazem da sam tu da skupim iskustvo, naucim nesto novo, bla bla.
Jednsotavno, reci da radi neki posao zbog novca je danas vrlo nepopularno i bit ces instant popljuvan, svi su u fazonu da si tu zbog "ljubavi".

Kad pricam s nekim kolegama o povratku u BiH, i naprave se tu neke kalkulacije, sve se izracuna, sve super, na kraju plan propadne jer je zadnja recenica: Jbg, opet je u Njemackoj bolja para.
PaulTracy

#5974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Alles-Tamam wrote: 18/04/2023 15:06
PaulTracy wrote: 18/04/2023 14:52

Logicno je da ces kupovati tamo gdje je jeftinije,mislim zasto trositi vise para ako mozes dobiti istu stvar za manje para.
Imati neku ok sumu novca ne znaci da treba poceti razbacivati se parama za stvari koje mozes dobiti i za manje novca.
Valjda je normalno trositi ustedjene pare na putovanje a ne na "hljeb" u skupljoj radnji ako postoji radnja koja ga prodaje za manje.

Naravno da postoji i migracija zbog mnogo vecih plata.

Naravno da se nikad neće vratiti isto kao što Nermin Nikšić nikad neće iz politike izać.
Zašto bi, sjedi u fotelji i zarađuje 5000+ dok normalan narod rinta za 1000 KM.
Isto tako zašto bi se vratio onaj ko je u Njemačku otišao kad je tamo toliko privilegovan da dobija 3/4/5/10 puta veću plaću nego ljudi u BiH i još 150 država svijeta za isti posao.
Mujo u Munchenu 2500€, Mujo u BiH 500€, Josip u Hrvatskoj 900€, Vijay u Indiji 350€, Chung Ye u Kini 750€, Jonathan u Nigeriji 400€, Carlos u Kolumbiji 350€. I zašto bi se Mujo vratio iz Munchena??
Može otić samo u neku od rijetkih država koji daju više od Njemačke tipa Luksemburg, Svicarska.
Hank Paldum

#5975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hank Paldum »

Ozimician wrote: 17/04/2023 23:30 Eto gazde više ne plaćaju radnike 500KM, plaćaju 1000 + KM, pa jesu li to gazde išta osjetile ?
Vozaju se auta kakva se u BIH nisu mogla nikad ranije vidjeti, uz malo truda možeš vidjeti čak i egzotična auta kakva je nekad bilo teško vidjeti u zemljama EU.
Zato što su to gazde/privatnici koji su na pošten način ili lopovlukom to postali, skoro 3 decenije na vrhu. Ne samo da su njihove firme ostvarile profit, već su i bili u plusu u nekim tačkama koje su nemoguće u EU kao npr. držali radnike neosigurane, primali debele koverte, nisu plaćali porez, šparali na materijalu jer imaju nekog svog što neće kontrolisati.
Skoro 30 godina a to “nema ko da radi” tek zadnjih par godina postaje ekstremnije.

Većina gazda koji su tek nakon rata postali poznata imena imaju danas 50-80 godina. Toliki su profit ostvarili da mogu dignuti platu i 3000 maraka a neće osjetiti dok su živi.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će im djeca voditi posao koji još imaju 60 godina života pred sobom a život privatnika im neće biti toliko sladak kao u oca. Većina će onda ako ostane zadnja velika svota novca nestati i uzeti stan u Beču i voditi normalan život dok će preko Instagrama i dalje stvarati sliku da vode život na visokoj nozi a sve te privatne firme postat će dio neke američke, arapske ili kineske korporacije.
Post Reply