Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#5951 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Ako je bilo preticanje, šta je sa preticanim vozilom, otišlo svojim putem bez gubitaka?
Bit' će, ipak, da je instagram kriv. :(
helpdesk1

#5952 Re: Crna hronika BH cesta

Post by helpdesk1 »

vjeshalica wrote: 31/01/2021 13:40
zigson wrote: 31/01/2021 13:29
vjeshalica wrote: 31/01/2021 13:24

koji clan za koju situVaciju? navedi?
Kad te prestize auto ne smijes ubrzavati i moras se u desnu stranu pomjeriti. Znas ti na koji clan mislim.
A je li nisam u pravu da covjek pogresno razmislja?

"Ako bi tebi kojim slucajem zasmetalo sto te ne pustam kad si u govnima, u makazicama"
Pa dobro to je jedan primjer. Logicno radnja preticanja je naopasnija radnja u saobracaju ima milion faktora u igri za sranje. Ali ako radis radnju pravilno tesko ces u makaze uci osim ako te neko nece namjerno da sašije smetanjem
Eto ne ubrzavam, drzim se desno, ali ne kocim. Ja i 😁? Moja procjena je mozda da bih ugrozio sebe ako bih naglo prikocio. Ja pricam o bahatim vozacima koji bez ikakve potrebe preticu gdje nije bezbjedno, misle da imaju sva prava ovog svijeta za takvo sta, koji mi se zalijepe za branik i blicaju iako vozim po ogranicenju, nista manje nista vise...
Zaboriavih napisati da smo famoznog letaca sa BMW 1 stigli na semaforu u Konjicu. Sta je dobio svim tim bravuram? Eto nek odgovore ovi koji nemaju zivaca voziti se po ogranicenju.
vjeshalica

#5953 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Ja kad vidim sa mene neko krene preticati ja uvijek pritisnem kocnicu da usporim ne zato sto sam glupa vec da onaj koji je krenuo u preticanje brze ode naravno ne radim to da se ukopam, ponekad je dovoljno malo pritisnuti kocnicu ili oduzeti gas...
zigson

#5954 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

vjeshalica wrote: 31/01/2021 13:24

koji clan za koju situVaciju? navedi?
Kad te prestize auto ne smijes ubrzavati i moras se u desnu stranu pomjeriti. Znas ti na koji clan mislim.

"Ako bi tebi kojim slucajem zasmetalo sto te ne pustam kad si u govnima, u makazicama"
Pa dobro to je jedan primjer. Logicno radnja preticanja je naopasnija radnja u saobracaju ima milion faktora u igri za sranje. Ali ako radis radnju pravilno tesko ces u makaze uci osim ako te neko nece namjerno da sašije smetanjem
Pa kazem ti, nema smisla sad kad te neko prestize ti da dumas sto te prestize, jel se bahati itd, pusti budalu neka ide i cao. Neces ga ti sigurno natjerati da vise ne prestize retardirano, tako sto ga neces pustiti, mozes ga samo ubiti.
helpdesk1 wrote: 31/01/2021 13:47

Eto ne ubrzavam, drzim se desno, ali ne kocim. Ja i 😁? Moja procjena je mozda da bih ugrozio sebe ako bih naglo prikocio. Ja pricam o bahatim vozacima koji bez ikakve potrebe preticu gdje nije bezbjedno, misle da imaju sva prava ovog svijeta za takvo sta, koji mi se zalijepe za branik i blicaju iako vozim po ogranicenju, nista manje nista vise...
Zaboriavih napisati da smo famoznog letaca sa BMW 1 stigli na semaforu u Konjicu. Sta je dobio svim tim bravuram? Eto nek odgovore ovi koji nemaju zivaca voziti se po ogranicenju.
Dabogda da je tako po tvom pisanju al eto. Naravno da neces kociti ako mislis da ces sebe ugroziti (ne znam kakva je to situacija da bi sebe ugrozio kocenjem ali si u pravu za to).
zigson

#5955 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

vjeshalica wrote: 31/01/2021 13:50 Ja kad vidim sa mene neko krene preticati ja uvijek pritisnem kocnicu da usporim ne zato sto sam glupa vec da onaj koji je krenuo u preticanje brze ode naravno ne radim to da se ukopam, ponekad je dovoljno malo pritisnuti kocnicu ili oduzeti gas...
Isto :thumbup:
Optimist

#5956 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

helpdesk1 wrote: 31/01/2021 12:26
Optimist wrote: 31/01/2021 11:33 Sta je tebe briga ako neko vozi preko ogranicenja? Tvoja je duznost da propustis brzeg od sebe.
Sam si napisao da je BMW preticao 3 auta sa tobom. To znaci on je bio cetvrti, sto je vec kolona koju je tvoj sin napravio.
A garantujem da je bilo jos auta iza.

Da si ga savjetovao da se iskljuci i propusti brze od sebe, ne bi doveo ni sebe a ni druge u opasnost.
Ti na magistralnoj cesti mozes voziti 40 koliki je zakonski minimum, jel smatras da je to uredu? I da se pri tome ne sklanjas nikome na cesti, jer si pravnice, u pravu.
E vidi, dijete ucim da pred supcima, papcima i inim pametnjakovicima nikad ne savija leđa. Kad je upravu ne odstupa. Ti mangupluci kod nas ne prolaze. Hoces fino, moze, hoces mahalski ma moze. Ako bi tebi kojim slucajem zasmetalo sto te ne pustam kad si u govnima, u makazicama, zaustavi me pa reci ovako 'hojratski' da sam te trebao pustiti.
Da zakljucim ovu besmislenu raspravu, jer si sa argumentima tanak i slijep u drzanju neke svoje ideje, mi smo bili trece vozilo.
A danas nek ti hanuma napravi nesto hrane bogate vlaknima i opusteno dok ne natrcis na veceg mangu od sebe.
Vidi, ja nijednog trenutka ne pravdam vozaca BMWa niti branim preticanje preko pune, naprotiv. Ja sugerisem na kulturu voznje i uvazavanje drugih ucesnika u saobracaju.
Ako si ti turisticki krenuo u Mostar, usput razgledas okolinu, shvati da ima ljudi koji istim putem idu poslom i nemaju vremena da guzeljaju iza tebe i drugih poput tebe, jer su tempirani vremenom.

Sto fino ne kazes da ti je ispod casti dati desni zmigavac i skrenuti na prosirenje kad nakupis kolonu iza sebe?
Ljepsi bi zivot i voznja bili kako tebi, tako i drugim vozacima koji voze iza tebe. Ne bi se desilo nista od navedenog da si propustio brze od sebe.
Optimist

#5957 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

vindfaker wrote: 31/01/2021 13:35
Optimist wrote: 31/01/2021 09:09 Naravno da su peglaci krivi. Evo ovaj iznad isao sa sinom prema Mostaru, naredao kolonu iza sebe i lik u BMW-u preticao na punoj zbog njih.

Nauci sina da se skloni i propusti ove (brze) iza sebe kad vidi u retrovizoru da ima vise od 4-5 auta iza. I svijet ce biti ljepsi. Manje ce biti opasnih situacija koju si dozivio.
ako je ograničenje 60km/h i sin ide 60km/h, u čemu je problem? čak može ići i 50km/h jer je takav zakon za početnike. tebi ako se žuri, gas i pretiči, nema on nikakvu obavezu da se tebi sklanja ako ide po ograničenju.
Na magistralnoj cesti je minimalna dozvoljena brzina kdetanja 40.
Ako je ogranicenje 80, a ti ides 40-50, jel uredu da se vuces po cesti i odbijas skloniti ljudima koji su brzi od tebe, samo zato sto si upravu, pravnice?
NediM17

#5958 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Ovdje vidim neki vožnju po ograničenju ili čak 10-20 km/h preko nazivaju guzeljanjem. :-)
red evil

#5959 Re: Crna hronika BH cesta

Post by red evil »

Možda nije prava tema, ali zanima me da li je uvijek kriv onaj koji otpozadi udari u drugo auto? U ovom slučaju to nije bilo auto već prikolica od traktora, noć je bila, prikolica na sebi nije imala nikakvu signalizaciju (moguće da ni sam traktor nije bio registrovan), drugo auto je dolazilo u susret i zaslijepilo je vozača, te nije bilo neke šanse da se vidi ta prikolica na vrijeme i uspori. Dionica je relativno sigurna, ograničenje je 80 km/h.
zigson

#5960 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

red evil wrote: 31/01/2021 14:02 Možda nije prava tema, ali zanima me da li je uvijek kriv onaj koji otpozadi udari u drugo auto? U ovom slučaju to nije bilo auto već prikolica od traktora, noć je bila, prikolica na sebi nije imala nikakvu signalizaciju (moguće da ni sam traktor nije bio registrovan), drugo auto je dolazilo u susret i zaslijepilo je vozača, te nije bilo neke šanse da se vidi ta prikolica na vrijeme i uspori. Dionica je relativno sigurna, ograničenje je 80 km/h.
99% uvijek kriv
vjeshalica

#5961 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Optimist wrote: 31/01/2021 13:58

Na magistralnoj cesti je minimalna dozvoljena brzina kdetanja 40.
Ako je ogranicenje 80, a ti ides 40-50, jel uredu da se vuces po cesti i odbijas skloniti ljudima koji su brzi od tebe, samo zato sto si upravu, pravnice?
Navedi tacan clan zakona u kojem je brzina minimalna na magistralnoj cesti ogranicena!Pravnice!
daljinski324

#5962 Re: Crna hronika BH cesta

Post by daljinski324 »

NediM17 wrote: 31/01/2021 14:01 Ovdje vidim neki vožnju po ograničenju ili čak 10-20 km/h preko nazivaju guzeljanjem. :-)
Kao sto je vec bilo napisano i prije, ja u prosjeku po magistrali vozim tako 10-20 preko i nekad se osjecam k'o smetalo, jer me masovno ljudi preticu. Tako da mislim da koliko god ti isao neko ce reci da peglas i razvlacis jer on moze brze. Ogranicenja su valjda tu onako reda radi :mrgreen:
vjeshalica

#5963 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

red evil wrote: 31/01/2021 14:02 Možda nije prava tema, ali zanima me da li je uvijek kriv onaj koji otpozadi udari u drugo auto? U ovom slučaju to nije bilo auto već prikolica od traktora, noć je bila, prikolica na sebi nije imala nikakvu signalizaciju (moguće da ni sam traktor nije bio registrovan), drugo auto je dolazilo u susret i zaslijepilo je vozača, te nije bilo neke šanse da se vidi ta prikolica na vrijeme i uspori. Dionica je relativno sigurna, ograničenje je 80 km/h.
Tu ti moze biti obostrana krivica
Ti mozes oklapiti nekoga i da te neko kazni zbog nedrzanja rastaojanja, a njega zbog signalizacije i neregisteovanog vucnog prikljucnog vozila
helpdesk1

#5964 Re: Crna hronika BH cesta

Post by helpdesk1 »

zigson wrote: 31/01/2021 13:52
vjeshalica wrote: 31/01/2021 13:50 Ja kad vidim sa mene neko krene preticati ja uvijek pritisnem kocnicu da usporim ne zato sto sam glupa vec da onaj koji je krenuo u preticanje brze ode naravno ne radim to da se ukopam, ponekad je dovoljno malo pritisnuti kocnicu ili oduzeti gas...
Pa zato pravila i zakon postoje, da se svi drze istih standarda. Eto nas je nekolicina na forumu i svi bi nesto na svoju ruku, imamo svoje videnje. Sta je problem da se svi lijepo drzimo ogranicenja, znakova, pravila i propisa? Zasto komplikovati algoritam ubacivanjem u priču onih situacija koje su nepropisne? Sto napisa jedan svima bi voznja bila ljepsa.
Pa ljudi moji, djete vozi po ogranicenju, drzi razmak, kreten ulijece u makazice preticuci na punoj. I po vama mu se voznja sa razlogom trebala ogadilti jer je M17 rezervisan za fabricke trkacke BMW timove, iako malac nije bio sporac? Ma hajte molim vas 😊
Naslovnica

#5965 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Nikada to ne radite kada su normalne okolnosti i ako je u pitanju bezbjedno preticanje. Držite se svoje brzine.
Usporite jedino ako vidite opasnu situaciju u najavi.
daljinski324

#5966 Re: Crna hronika BH cesta

Post by daljinski324 »

Naslovnica wrote: 31/01/2021 14:18
Nikada to ne radite kada su normalne okolnosti i ako je u pitanju bezbjedno preticanje. Držite se svoje brzine.
Tako je i meni instruktor govorio dok sam polagao. Ako se desi bilo sta nepredvidjeno i ovaj koji pretice se odluci povuci, a ja usporio moze gori belaj ispasti.
NediM17

#5967 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

daljinski324 wrote: 31/01/2021 14:13
NediM17 wrote: 31/01/2021 14:01 Ovdje vidim neki vožnju po ograničenju ili čak 10-20 km/h preko nazivaju guzeljanjem. :-)
Kao sto je vec bilo napisano i prije, ja u prosjeku po magistrali vozim tako 10-20 preko i nekad se osjecam k'o smetalo, jer me masovno ljudi preticu. Tako da mislim da koliko god ti isao neko ce reci da peglas i razvlacis jer on moze brze. Ogranicenja su valjda tu onako reda radi :mrgreen:
Oni svoj pos'o, ja svoj. Koga stignem obiđem ga, ko me stigne nek' obilazi. Pratiš saobraćaj ispred, iza i mirna Bosna, tempo ne mijenjam, sklanjanja nema. Ako se neki trkaĆ nađe u govnima naravno da ću mu pomoći da se iščupa, ne zbog njega, već zbog sebe. :bih:
Naslovnica

#5968 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Poprilično često vozim preko Svitave.
Slabo auto, a i ograničenja i konfiguracija terena ne dozvoljavaju neku bržu vožnju.
Uprkos tome, ako vidim da usporavam ove iza mene koji imaju jača auta, i koji mnogo lakše savladavanju uspone i krivine, sklonim se u stranu i propustim ih. Taman da je u pitanju jedno auto, a ne kolona.
Iako vozim po ograničenju.
Vozi Panamera iza mene, ja po ograničenju, i neću da se sklonim na proširenje kada budem u prilici?
Pa nisam kreten.
To je druga strana ovoga o čemu palamudimo.
Jeste da je u pitanju lokalna cesta a ne magistralni put, ali koja je razlika u principima?
Optimist

#5969 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

Naslovnica wrote: 31/01/2021 14:25 Poprilično često vozim preko Svitave.
Slabo auto, a i ograničenja i konfiguracija terena ne dozvoljavaju neku bržu vožnju.
Uprkos tome, ako vidim da usporavam ove iza mene koji imaju jača auta, i koji mnogo lakše savladavanju uspone i krivine, sklonim se u stranu i propustim ih. Taman da je u pitanju jedno auto, a ne kolona.
Iako vozim po ograničenju.
Vozi Panamera iza mene, ja po ograničenju, i neću da se sklonim na proširenje kada budem u prilici?
Pa nisam kreten.
To je druga strana ovoga o čemu palamudimo.
Jeste da je u pitanju lokalna cesta a ne magistralni put, ali koja je razlika u principima?
:thumbup: :thumbup:

Kad sam u prilici dadnem desni zmigavac ukoliko je neko brzi iza mene. Ukoliko ima za to potrebe stanem na prosirenje i propustim brze od sebe.
Last edited by Optimist on 31/01/2021 14:33, edited 1 time in total.
NediM17

#5970 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Razlika je drastiĆna, na takvim putevima se sklonim na prvo proširenje ako me neko stigne, naravno, na magistrali jok.
zigson

#5971 Re: Crna hronika BH cesta

Post by zigson »

Pratim ja hoce li on se povuci ili nastaviti. Ako se povlaci ja ubrzam da se moze vratiti, ako nastavi oduzmem gas malo i nastavim svojim tempom
Naslovnica

#5972 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote: 31/01/2021 14:33 Razlika je drastiĆna, na takvim putevima se sklonim na prvo proširenje ako me neko stigne, naravno, na magistrali jok.
Pa vozim po ograničenju, što bih se sklanjao?
Slušaj, naravno da se ne sklanjamo na magistrali ako vozimo normalnom brzinom, ali kada vidim peglača koji vozi po ograničenju i koji ašćare napravi kolonu, da sam na njegovom mjestu ja bih se zapitao da li je do mene ili šta?
Ljetos tako situacija gdje neka teta sa viklerima vozi po ograničenju od Salakovca prema Sarajevu. Kolona dva kilometra iza nje, a ne može se preteći jer je gust saobraćaj. 60-60.
AUPM.
Naslovnica

#5973 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

zigson wrote: 31/01/2021 14:33

Pratim ja hoce li on se povuci ili nastaviti. Ako se povlaci ja ubrzam da se moze vratiti, ako nastavi oduzmem gas malo i nastavim svojim tempom
Govorimo o normalnom preticanju, bez incidentnih situacija.
Vozi istim tempom i to je to.
Kod makazica, po meni, ubrzavanjem jedino možeš pogoršati situaciju, kako za sebe, tako i za delegata.
NediM17

#5974 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote: 31/01/2021 14:39
NediM17 wrote: 31/01/2021 14:33 Razlika je drastiĆna, na takvim putevima se sklonim na prvo proširenje ako me neko stigne, naravno, na magistrali jok.
Pa vozim po ograničenju, što bih se sklanjao?
Slušaj, naravno da se ne sklanjamo na magistrali ako vozimo normalnom brzinom, ali kada vidim peglača koji vozi po ograničenju i koji ašćare napravi kolonu, da sam na njegovom mjestu ja bih se zapitao da li je do mene ili šta?
Ljetos tako situacija gdje neka teta sa viklerima vozi po ograničenju od Salakovca prema Sarajevu. Kolona dva kilometra iza nje, a ne može se preteći jer je gust saobraćaj. 60-60.
AUPM.
Napisah maloprije, na normalnim cestama oni svoj pos'o, ja svoj. Opet kažem, na magistrali vozim 10-20 preko, imaju mjesta gdje je dozvoljeno preticanje, cesta dovoljno široka, pa bujrum. Cesta preko Svitave, znamo svi, nije takva, uska je, nema mjesta pogodnih za preticanje, i tu ću se skloniti na prvo pogodno proširenje. Neki dan sam išao preko Grepka, zasnježena cesta, klizava, stiže me lik sa nekakvim terencem, sklonim mu se, bujrum druže haj ti.
A ta tetka s viklerima ako je vozila 60 gdje je dozvoljeno 80, da ne kažem mogućih 90, nije iz ove priče. :thumbup:
Dimu1927

#5975 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dimu1927 »

vjeshalica wrote: 31/01/2021 12:53
ev vozacica iz audija ima 20 godina i vec je ucestvovala u udesu gdje je 3 ljudi ostalo mrtvo....
A ko je doticna ?

I ko je kriv zna li se ?
Post Reply