Nije,ali me nervira kad neko iz BIH, se hvali time sto zivi u gradu, a sela naziva vukojebinama..zateznistub wrote:Ovo je tvoj osnovni problem glede teme o Jugi...animals wrote: pa sta ces gore vukojebine od gradova u BIH, posebno ovi veci, na celu sa Sarajevom..
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- animals
#5951 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Dozer
#5952 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zapravo - 3. Ali, to je nebitno. Mislim da je poenta na razlikama u mentalitetu ruralne i urbane sredine. Niko normalan i ko zna ista o zivotu ne moze sporiti postojanje istih...detroit-mercy wrote:Pa brate dragi, nije svako mogao imati srecu da se rodi u "carsiji", morao je neko i u vukojebini. Samo me interesuje kako to da je u superiornoj drzavi bilo vukojebina.Ali Kemal wrote:Zivot po vukojebinama nije nikada bio isti kao zivot po gradovima. Tako i ovi sto su dosli u gradove iz vukojebina, porede to prijeratno vrijeme sa poslijeratnim, te se provaljuju da su farmerke bile kao sada auto, da se nije islo na eskurzije vani i slicno
A ovo stalno dokazivanje carsijske superiornosti nije od juce, naravno carsija se racuna od MDvora do Bascarsije, ostalo je sve vukojebina i da ne zaboravimo, unazad minimum cetiri generacije moraju biti sa te geografske lokacije, drugo se ne pika.
Prestanite lupetati ba... valjda znamo gdje smo isli i kada.animals wrote:Jedino je sigurno da su ekskurzije vani pocele 92-93..
od Austrije do Australije..i malo ih se vratilo sa ti ekskurzija..
islo se klinac vani..Hrvatska more, tu smo mi isli,
to sto je tvoj brat bio u SSSR, a milioni drugi nisu nigdje isli tebi je mjera..
Last edited by Dozer on 19/10/2015 15:07, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#5953 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A već sljedeće školske godine mislim da je uvedena zabrana za srednjoškolce. "Upoznaj domovinu da bi je više volio".nosara wrote:Moj buraz bio na ekskurziji po SSSR-u, saobracajna skola, ja mislim 77-78. godine... 15 dana... AviJon...Dozer wrote:![]()
![]()
Od 1989. su srednje skole krenule s ekskurzijama vani
-
detroit-mercy
#5954 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
89a RovinjDozer wrote:![]()
![]()
Pogledaj po FB, generacije 1990/91, naci ces more slika raje s tih ekskurzija - Italija, Andora, Spanija...
Ah, da -
- Dozer
#5955 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nenadjebivi ste, fakat... 
Sep '90 (maj je trebala naredna generacija, ali nisu) - Italija, Andora, Spanija. I danas se sjecam cmakanja u hotelu u Lorret de Mar
Sep '90 (maj je trebala naredna generacija, ali nisu) - Italija, Andora, Spanija. I danas se sjecam cmakanja u hotelu u Lorret de Mar
Last edited by Dozer on 19/10/2015 15:10, edited 3 times in total.
- animals
#5956 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I ja sam 87 isao u Rovinj..kakvo inostranstvo..detroit-mercy wrote:89a RovinjDozer wrote:![]()
![]()
Pogledaj po FB, generacije 1990/91, naci ces more slika raje s tih ekskurzija - Italija, Andora, Spanija...
Ah, da -, u inostranstvo nije isao niko, 91e imas rat u Hrvatskoj i Sloveniji. Bas bi bilo cool, ekskurzija medju tenkovima
.
- animals
#5957 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I nek navede svako gdje je bio na ekskurziji..
da vidimo te inozemce..
od 90-e se ne racuna, tad vise nije ni postojala drzava
da vidimo te inozemce..
-
detroit-mercy
#5958 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Znaci kada ja kazem da sam 89te isao u Rovinj, da niko iz te citave generacije nije isao vani na ekskruziju da ja znam, onda sam nenadjebiv. A ti si nadjebiv jer tvrdis da su raja isla 89teDozer wrote:Nenadjebivi ste, fakat...
Ono sto je meni posebno nenadjebivo je ovo cascavanje vukojebinama i nazivanja stanovnika koji nisu imali srece da se rode na jednoj geografskoj lokaciji posebnim imenima. Iskreno, to ti ko kad Slovenci kazu da je sve istocno od Slovenije vukojebina i kockaste glave a onda se metropolasi dignu na noge pa se pitaju gdje i sta.
-
detroit-mercy
#5959 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hajde sto smo bili mi, nego i Novosadjani, Beogradjani, bilo ih iz Varazdina, Makedonije neka mjesta. Srednja do nas, oni bili sa Zagrebcanima, Crnogorcima, ne znam samo koje su to skole isle 89te na ekskurziju u inostranstvoanimals wrote:I ja sam 87 isao u Rovinj..kakvo inostranstvo..detroit-mercy wrote:89a RovinjDozer wrote:![]()
![]()
Ah, da -, u inostranstvo nije isao niko, 91e imas rat u Hrvatskoj i Sloveniji. Bas bi bilo cool, ekskurzija medju tenkovima
.
- Dozer
#5960 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@Detroit
Haj' ne lupaj. Nisam ti ni rekao da nisi isao u Rovinj. Ali ne znam zasto ti ne vjerujes da ja jesam u Spaniju '90-e? Kako vec napisah, '91 u maju je bilo planirano isto, za narednu generaciju, ali mislim da nisu otisli.
A '91 sam s rajom u julu bio na moru u H.Novom. Izasli nekih 6-7h prije barikada prema HR, kod Konavla, i otisli u Zaostrog. Tamo bila skoro pustahija, ali nasa raja sva bila tamo. Jedno od najboljih ljetovanja ikada.
Haj' ne lupaj. Nisam ti ni rekao da nisi isao u Rovinj. Ali ne znam zasto ti ne vjerujes da ja jesam u Spaniju '90-e? Kako vec napisah, '91 u maju je bilo planirano isto, za narednu generaciju, ali mislim da nisu otisli.
A '91 sam s rajom u julu bio na moru u H.Novom. Izasli nekih 6-7h prije barikada prema HR, kod Konavla, i otisli u Zaostrog. Tamo bila skoro pustahija, ali nasa raja sva bila tamo. Jedno od najboljih ljetovanja ikada.
-
Niemand
#5961 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne znam jel vam istaMbul inostranstvo, al isla medresa. 
- madner
#5962 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Eh kakva je Pesta kupljeraje imala.
Mislim da mogu pomoci svima na ovoj temi ukazom na cinjenicu da je Sarajevo imalo 3x jaci standard od ostatka BiH. Danas nije ni duplo, tako da su razlike u percepciji normalne. Nekome je Golf bio pojam, dok su drugi placali masno carine da se ne vozaju u istom ko svi ostali.
OPEL
Mislim da mogu pomoci svima na ovoj temi ukazom na cinjenicu da je Sarajevo imalo 3x jaci standard od ostatka BiH. Danas nije ni duplo, tako da su razlike u percepciji normalne. Nekome je Golf bio pojam, dok su drugi placali masno carine da se ne vozaju u istom ko svi ostali.
OPEL
-
detroit-mercy
#5963 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Koja srednjaDozer wrote:@Detroit
-
detroit-mercy
#5964 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Onda kvalitet zivota u jednoj zemlji mjerimo prema Sarajevumadner wrote:Eh kakva je Pesta kupljeraje imala.
OPEL
- Banksy
#5965 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Možda bi bilo bolje da vidimo procenat djece koja su sebi mogla priuštiti odlazak na ekskurziju, nekad i sad.animals wrote:I nek navede svako gdje je bio na ekskurziji..
da vidimo te inozemce..
...
Pomoć za odlazak na ekskurziju
Zašto ove godine nema ekskurzija: Samo 30 škola prijavilo đačka putovanja!
Svaki drugi đak nema novca za ekskurziju
Đačke ekskurzije pod znakom pitanja, škole nemaju za dnevnice nastavnika
Sarajevo: Nema para za ekskurzije
PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu
Svaki treći učenik ne ide na maturalac jer nema novca
Rudnik finansira odlazak učenika na matursku ekskurziju
Roditelji u šibenskom Caritasu mole novac za ekskurziju u Španjolskoj
- madner
#5966 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako je 91 na Korculi bilo jeftino. Bila neka fabrika ekstra dobrih trenerki 
-
detroit-mercy
#5967 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mozda u ovome lezi razlog tolikog cemeramadner wrote:Eh kakva je Pesta kupljeraje imala.
OPEL
- madner
#5968 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne mjerimo, samo kazem da je bilo i mesa u sarmi.detroit-mercy wrote:Onda kvalitet zivota u jednoj zemlji mjerimo prema Sarajevumadner wrote:Eh kakva je Pesta kupljeraje imala.
OPEL, valjda i vukojebine ulaze u statistku
Inace, male opstine su najvise propale nakon rata, vece su vukojebine sada nego tada.
-
detroit-mercy
#5969 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije isto poslati dijete 300km i 1500km daleko, nek organizuju ekskurziju u Neumu ili Jablanickom pa ces vidjeti kolika ce biti popunjenostBanksy wrote:Možda bi bilo bolje da vidimo procenat djece koja su sebi mogla priuštiti odlazak na ekskurziju, nekad i sad.animals wrote:I nek navede svako gdje je bio na ekskurziji..
da vidimo te inozemce..
...
Pomoć za odlazak na ekskurziju
Zašto ove godine nema ekskurzija: Samo 30 škola prijavilo đačka putovanja!
Svaki drugi đak nema novca za ekskurziju
Đačke ekskurzije pod znakom pitanja, škole nemaju za dnevnice nastavnika
Sarajevo: Nema para za ekskurzije
PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu
Svaki treći učenik ne ide na maturalac jer nema novca
Rudnik finansira odlazak učenika na matursku ekskurziju
Roditelji u šibenskom Caritasu mole novac za ekskurziju u Španjolskoj
-
detroit-mercy
#5970 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako koje, ima i svijelih primjeramadner wrote:Ne mjerimo, samo kazem da je bilo i mesa u sarmi.detroit-mercy wrote:Onda kvalitet zivota u jednoj zemlji mjerimo prema Sarajevumadner wrote:Eh kakva je Pesta kupljeraje imala.
OPEL, valjda i vukojebine ulaze u statistku
![]()
Inace, male opstine su najvise propale nakon rata, vece su vukojebine sada nego tada.
- madner
#5971 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vidi, danas kada je razlika dosta manja opet postoji antagonizam prema glavnom gradu, zvjezdi vodilji, mjestu civilizacije, naucnom i akademskom centru itd...detroit-mercy wrote:Mozda u ovome lezi razlog tolikog cemeramadner wrote:Eh kakva je Pesta kupljeraje imala.
OPEL.
Sada zamisli kako je to bilo tada, gdje neko radi za danasnjih 400 KM a ovdje se ganjaju stele da dobijes Golfa prije nove godine.
I ko je kriv, normalno komunisti su krivi
- madner
#5972 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Samo naspram drugih opstina u BiH.detroit-mercy wrote:Kako koje, ima i svijelih primjeramadner wrote:Ne mjerimo, samo kazem da je bilo i mesa u sarmi.detroit-mercy wrote: Onda kvalitet zivota u jednoj zemlji mjerimo prema Sarajevu, valjda i vukojebine ulaze u statistku
![]()
Inace, male opstine su najvise propale nakon rata, vece su vukojebine sada nego tada..
Ima opstina gdje je nezaposlenost manja, no prosjecne plate nigdje nisu vece.
-
detroit-mercy
#5973 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Cekaj, zar nije bila drzava blagostanja, pravde i jednakosti. Kako sad stela za Golfamadner wrote:Vidi, danas kada je razlika dosta manja opet postoji antagonizam prema glavnom gradu, zvjezdi vodilji, mjestu civilizacije, naucnom i akademskom centru itd...detroit-mercy wrote:
Mozda u ovome lezi razlog tolikog cemera.
Sada zamisli kako je to bilo tada, gdje neko radi za danasnjih 400 KM a ovdje se ganjaju stele da dobijes Golfa prije nove godine.
I ko je kriv, normalno komunisti su krivi
- Dozer
#5974 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Masinska tehnicka M. Dvor.
- madner
#5975 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tako ti je to kada imas trzisnu ekonomiju, neko ima vise neko manje.
Naravno da je drzava blagostanja kada krenes od BiH 1939te, to su kvatni skokovi.
Naravno da je drzava blagostanja kada krenes od BiH 1939te, to su kvatni skokovi.