Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
space_x
#5951 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vidim ova "crvena jabuka market" koji se tek treba otvoriti potražuje veći broj osoblja.Zna li neko unaprijed kakvi se uslovi mogu očekivati, plata, radno vrijeme, općenito poštuju li radnike?
- teuta06
#5952 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da li LIDL zove na neko testiranje....kad otprilike bude i kakvo je testiranje?....u pitanju je pozicija Saradnik za radno pravo...
- VenomousV
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5954 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne vjerujem da će otpuštati, jer su imali manjak ljudi (do nedavno je bio i konkurs neki) naime Sberbanka je poznata po lošim uslovima, stresu i prekovremenom radu. Nisu bili poželjan poslodavacCaptainAmerica2021 wrote: ↑03/03/2022 14:02 Trenutno nije niko ostao bez posla.
Ono što se može očekivati je revizija poslovanja i organizacione strukture od strane novog vlasnika u skorije vrijeme. Tu bi moglo biti potencijalog otpuštanja radnika ukoliko novo rukovodstvo odluči tj zaključi da banka može adekvatno poslovati i sa manjim brojem radnika. S obzirom da je Sber imao pozamašnu aktivu, ne vjerujem da će doći do otpuštanja velikog broja radnika.
- teuta06
- Domaci izdajnik
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
-
Hakiz
#5959 Re: Jadi nas nezaposlenih
Takav ti je kapitalizam:nepass1 wrote: ↑03/03/2022 14:07 Orprilike ovako receno: po zakonu ti imas 12 mjeseci porodiljskog i tvoje pravo je da ga iskoristis, a kad se vratis vidjecemo sta cemo dalje
A znas jedan kolega vec vozari u visoko, kolegica u zenicu, treca zatrudnila i nije produzen ugovor itd...
I kad se vratis nakon 6 mjeseci potpises da si se dobrovoljno vratio![]()
Znaš, u Mostaru nam treba neko kao što si ti, ovdje nemamo potrebz za takvim kadrom. Pa ti izaberi.
A volja ti potpisati da si se dobrovoljno vratila ili se boriti na sudovima, do tebe je. Ako se boriš, možeš poginuti. Ako potpišeš, onda ćeš potpisaivati i za druge stvari.
Izbori i posljedice...
-
Marihuana007
#5960 Re: Jadi nas nezaposlenih
Angažujte se za rad na sezoni u Hrvatskoj. Ja stvarno ne znam zašto bi neko radio u Bosni, evo pocinje sezona u Hrvatskoj. Plate cca 1300 -1500 km čak i za neiskusne, osiguran smještaj, uz to imaš osiguranu hranu, obično ugovori do oktobra, placeni prekovremeni rad itd. 10000 km cistog kesa za 6-7 mjeseci. Znaci ovakve uslove nas gazda neće dati sve i da je milioner, sramota za bh gazde. Zato svaki mjesec objavljuju iste oglase: McDonald's u Sarajevu traži radnike za 600 km bez prijevoza i toplog obroka, call centri traže budale koje ce raditi 14 sati za 700 km i plus 100 km u koverti, trgovci na kasama nemaju stolice, konobari koji rade za dnevnicu od 20 km, cuvari koji rade 14 sati za 650 km, neko sto je zavrsio vss radi sa poslovima na nižom spremom, sretan je ako ima ikakav posao. Sarajevo ima 50.000 nezaposlenih. Eto kakva smo mi banana država.
- nepass1
#5961 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nemas se sta na sudu boriti, na sudu gubis. Imas masineriju protiv sebe, nemas nikakav dokaz.Hakiz wrote: ↑03/03/2022 21:30Takav ti je kapitalizam:nepass1 wrote: ↑03/03/2022 14:07 Orprilike ovako receno: po zakonu ti imas 12 mjeseci porodiljskog i tvoje pravo je da ga iskoristis, a kad se vratis vidjecemo sta cemo dalje
A znas jedan kolega vec vozari u visoko, kolegica u zenicu, treca zatrudnila i nije produzen ugovor itd...
I kad se vratis nakon 6 mjeseci potpises da si se dobrovoljno vratio![]()
Znaš, u Mostaru nam treba neko kao što si ti, ovdje nemamo potrebz za takvim kadrom. Pa ti izaberi.
A volja ti potpisati da si se dobrovoljno vratila ili se boriti na sudovima, do tebe je. Ako se boriš, možeš poginuti. Ako potpišeš, onda ćeš potpisaivati i za druge stvari.
Izbori i posljedice...
Isto i za godisnji, po zakonu ti daju 12 dana prvi dio godisnjeg. I to ih moras 12 iskoristiti, e sad sto te nakon pet dana nazovu i pitaju mozes li doci, a fakat ne moras, mozes reci necu.
Kad se vratis sa go, pa nakon sest mjeseci ti kazu kolega u cazinu na bolovanju idi ga mjenjaj.
-
Hakiz
#5962 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma razumijem ja tebe.nepass1 wrote: ↑03/03/2022 23:38Nemas se sta na sudu boriti, na sudu gubis. Imas masineriju protiv sebe, nemas nikakav dokaz.Hakiz wrote: ↑03/03/2022 21:30
Takav ti je kapitalizam:
Izbori i posljedice...
Isto i za godisnji, po zakonu ti daju 12 dana prvi dio godisnjeg. I to ih moras 12 iskoristiti, e sad sto te nakon pet dana nazovu i pitaju mozes li doci, a fakat ne moras, mozes reci necu.
Kad se vratis sa go, pa nakon sest mjeseci ti kazu kolega u cazinu na bolovanju idi ga mjenjaj.
Sa druge strane, ja sam firmu tužio, privatna firma, dobio na sudu i ostao u firmi. Tako da tvoja konstatacija da na sudu gubiš nije pravilo. Kako kome. Ali, dok ne probaš, nećeš ni saznati. Naravno, možeš saznati da si u pravu, ništa nije garantovano.
Ali, svako ima svoje razloge zašto nešto radi ili ne radi, pa neću više o tome. Sretno ti, u svakom slučaju.
-
zippoo87
#5963 Re: Jadi nas nezaposlenih
Potpisujem i podrzavam.Marihuana007 wrote: ↑03/03/2022 21:51 Angažujte se za rad na sezoni u Hrvatskoj. Ja stvarno ne znam zašto bi neko radio u Bosni, evo pocinje sezona u Hrvatskoj. Plate cca 1300 -1500 km čak i za neiskusne, osiguran smještaj, uz to imaš osiguranu hranu, obično ugovori do oktobra, placeni prekovremeni rad itd. 10000 km cistog kesa za 6-7 mjeseci. Znaci ovakve uslove nas gazda neće dati sve i da je milioner, sramota za bh gazde. Zato svaki mjesec objavljuju iste oglase: McDonald's u Sarajevu traži radnike za 600 km bez prijevoza i toplog obroka, call centri traže budale koje ce raditi 14 sati za 700 km i plus 100 km u koverti, trgovci na kasama nemaju stolice, konobari koji rade za dnevnicu od 20 km, cuvari koji rade 14 sati za 650 km, neko sto je zavrsio vss radi sa poslovima na nižom spremom, sretan je ako ima ikakav posao. Sarajevo ima 50.000 nezaposlenih. Eto kakva smo mi banana država.
Fine pare se mogu zaraditi a ovo sto si ti napisao je bas bas minimalac koji se zaradi ali zavisi od pozicije.
Najbolje zaradjuju konobari,sankeri,koktel majstori i kuhari ali je i najtezi posao tu .
Konobar izadje od 1700 eura pa na vise mjesecno i to da ne krade a 90% ih jos i kradu (sto ne podrzavam).
Takodjer cistacice i spremacice u velikim hotelima traze radnike,poboljsali su i uslove navodno za ovu sezonu,jer im opasno fali radnika i moze se pregovarati za plate i podici za 200-300 eura bez problema.
Ko god zna engleski barem ono polovicno,neka pici u Hr,oglasi iskacu na facebooku,instagramu kao ludi,svi napali BH trziste.
-
McGradySA
#5964 Re: Jadi nas nezaposlenih
Blizu sam dogovora sa firmom iz Hrvatske.Radi se sezona,dakle 7 dana u sedmici,plata 1000 KM+prekovremeni.Kažu može se uzeti jednom dnevno nešto što ostane iza gostiju,to mi je malo crnjak jer ne planiram davati pola plate za hranu.
- Rothmans
#5965 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jebo te 1000 km, to mozes i ovdje namaket
- Domaci izdajnik
#5966 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako se tako lako mogu klepiti pare u HR što im njihovi bježe na zapad? Svaki bolje plaćen posao je rezervisan za Hrvate, a ovi robovlasnici što više ne mogu nikoga od mlađarije zajebati bombarduju reklamama za posao mreže po Bosni...

Konobar u bar u BL sada ima platu u prosjeku 1000 KM...kakva crna Hrvatska
Ako radi 20 sati dnevno na udarnom mjestu gdje ima mašala prometa i to da lopatom krade. 99% oglasa traže SERVIRE u hotelima gdje je plata plafon 5000 Kn. Još na to sve dodaj tradicionalno POW lager stilski namješten smještaj sa boktepita kakvim sve lobanjama dijeliš sobi i kupatilo
Konobar u bar u BL sada ima platu u prosjeku 1000 KM...kakva crna Hrvatska
- Domaci izdajnik
#5967 Re: Jadi nas nezaposlenih
Takvih je 99,9% oglasa. Radiš dvokratno ili po 12+ sati bez slobodnog dana za HR minimalac, a taj prekovremeni ti zakinu tzv "preraspodjelom" o čemu sam već pisao. Hrana uglavnom bude ono što ostane od gostiju, staro dva dana, tri puta podgrijavano ili danima isto jedeš...smještaj je tek posebna lutrija može te zapasti sobica 2 sa 2 gdje uvale ormar i dva kreveta na sprat
A što higijena zna biti katastrofalna...ja znam primjer čovjeka koji čitav dan radi u održavanju kampa i samo se naveče izuje i legne spavati u odjeći koju ne skida po četiri dana
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
mali_balon
#5969 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja koliko sam skonto 7 dana je 1000 plus prekovremeni....izgleda da sam pogresno skonto
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5970 Re: Jadi nas nezaposlenih
oćemo jeftine hotele
e to neko mora da prebije
preko leđa uvoznih radanika
i onda se koka žali što nema artičoke
svjedočio
a druga koka se žali što djeca pršću po bazenu
treća se žali što je bazen hladan
e to neko mora da prebije
preko leđa uvoznih radanika
i onda se koka žali što nema artičoke
svjedočio
a druga koka se žali što djeca pršću po bazenu
treća se žali što je bazen hladan
-
markopd
#5971 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da su uslovi za rad u ugostiteljstvu u Hrvatskoj puno bolji nego u Bosni tokom sezone je de facto i tu nema dileme.Svakako i ovo raje što ostane u Bosni raditi preko ljeta,naradiće se isto kao i sezonac u HR samo za puno manje novca.Ma da,ja iskreno nikome ne bih preporučio da ove sezone radi za ove naše seljobere.Ajde što je dnevnica i dalje 25-30 KM,što prekovremenih i stresa ima k'o u priči,duplih smjena,nema slobodnih dana...već što će ti isti koji su otišli na more raditi,doći u oktobru-novembru i taj seljober će opet otjerati ovog što je kičmao i spasio ga od propasti tokom ljeta,kako bi vratio svog radnika.Nažalost,masu takvih primjera poznajem i ne pričam šuplju.Još ako je žensko u pitanju,otkaz je zagarantovan.Marihuana007 wrote: ↑03/03/2022 21:51 Angažujte se za rad na sezoni u Hrvatskoj. Ja stvarno ne znam zašto bi neko radio u Bosni, evo pocinje sezona u Hrvatskoj. Plate cca 1300 -1500 km čak i za neiskusne, osiguran smještaj, uz to imaš osiguranu hranu, obično ugovori do oktobra, placeni prekovremeni rad itd. 10000 km cistog kesa za 6-7 mjeseci. Znaci ovakve uslove nas gazda neće dati sve i da je milioner, sramota za bh gazde. Zato svaki mjesec objavljuju iste oglase: McDonald's u Sarajevu traži radnike za 600 km bez prijevoza i toplog obroka, call centri traže budale koje ce raditi 14 sati za 700 km i plus 100 km u koverti, trgovci na kasama nemaju stolice, konobari koji rade za dnevnicu od 20 km, cuvari koji rade 14 sati za 650 km, neko sto je zavrsio vss radi sa poslovima na nižom spremom, sretan je ako ima ikakav posao. Sarajevo ima 50.000 nezaposlenih. Eto kakva smo mi banana država.
Što se tiče uslova i plata sezonaca,znam masu ljudi koji su ostali prevareni.Tokom sezone,kad sve "vrišti" od posla,ljudi se lome,izgaraju obećaju im se dodatni bonusi,duplo plaćen prekovremeni rad...pa na kraju izgovor nije sezona bila toliko dobra i dobije se samo ono što u Ugovoru piše.O smještaju i ishrani je tek suvišno pričati,@Lajavi je već pisao o tome.
Moje mišljenje je da rad u sezoni na HR je dobro samo za nekoga ko ne misli to raditi na duge staze i treba mu para da premosti neki određeni period.Za nekoga kome je to struka i ko misli sa tim se ozbiljno baviti - pravac Slovenija,EU,čitav svijet.Ljudi godina brzo prođe,ne može se kičmati i nositi tacna čitav život.
-
markopd
#5972 Re: Jadi nas nezaposlenih
markopd wrote: ↑04/03/2022 12:07Da su uslovi za rad u ugostiteljstvu u Hrvatskoj puno bolji nego u Bosni tokom sezone je de facto i tu nema dileme.Svakako i ovo raje što ostane u Bosni raditi preko ljeta,naradiće se isto kao i sezonac u HR samo za puno manje novca.Ma da,ja iskreno nikome ne bih preporučio da ove sezone radi za ove naše seljobere.Ajde što je dnevnica i dalje 25-30 KM,što prekovremenih i stresa ima k'o u priči,duplih smjena,nema slobodnih dana...već što će ti isti koji su otišli na more raditi,doći u oktobru-novembru i taj seljober će opet otjerati ovog što je kičmao i spasio ga od propasti tokom ljeta,kako bi vratio svog radnika.Nažalost,masu takvih primjera poznajem i ne pričam šuplju.Još ako je žensko u pitanju,otkaz je zagarantovan.Marihuana007 wrote: ↑03/03/2022 21:51 Angažujte se za rad na sezoni u Hrvatskoj. Ja stvarno ne znam zašto bi neko radio u Bosni, evo pocinje sezona u Hrvatskoj. Plate cca 1300 -1500 km čak i za neiskusne, osiguran smještaj, uz to imaš osiguranu hranu, obično ugovori do oktobra, placeni prekovremeni rad itd. 10000 km cistog kesa za 6-7 mjeseci. Znaci ovakve uslove nas gazda neće dati sve i da je milioner, sramota za bh gazde. Zato svaki mjesec objavljuju iste oglase: McDonald's u Sarajevu traži radnike za 600 km bez prijevoza i toplog obroka, call centri traže budale koje ce raditi 14 sati za 700 km i plus 100 km u koverti, trgovci na kasama nemaju stolice, konobari koji rade za dnevnicu od 20 km, cuvari koji rade 14 sati za 650 km, neko sto je zavrsio vss radi sa poslovima na nižom spremom, sretan je ako ima ikakav posao. Sarajevo ima 50.000 nezaposlenih. Eto kakva smo mi banana država.
Što se tiče uslova i plata sezonaca,znam masu ljudi koji su ostali prevareni.Tokom sezone,kad sve "vrišti" od posla,ljudi se lome,izgaraju obećaju im se dodatni bonusi,duplo plaćen prekovremeni rad...pa na kraju izgovor nije sezona bila toliko dobra i dobije se samo ono što u Ugovoru piše.O smještaju i ishrani je tek suvišno pričati,@Lajavi je već pisao o tome.
Moje mišljenje je da rad u sezoni na HR primorju je dobro samo za nekoga ko ne misli to raditi na duge staze i treba mu para da premosti neki određeni period.Za nekoga kome je to struka i ko misli sa tim se ozbiljno baviti - pravac Slovenija,EU,čitav svijet.Ljudi godina brzo prođe,ne može se kičmati i nositi tacna čitav život za "kikiriki" čitav dan.
-
markopd
#5973 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da su uslovi za rad u ugostiteljstvu u Hrvatskoj puno bolji nego u Bosni tokom sezone je de facto i tu nema dileme.Svakako i ovo raje što ostane u Bosni raditi preko ljeta,naradiće se isto kao i sezonac u HR samo za puno manje novca.Ma da,ja iskreno nikome ne bih preporučio da ove sezone radi za ove naše seljobere.Ajde što je dnevnica i dalje 25-30 KM,što prekovremenih i stresa ima k'o u priči,duplih smjena,nema slobodnih dana...već što će ti isti koji su otišli na more raditi,doći u oktobru-novembru i taj seljober će opet otjerati ovog što je kičmao i spasio ga od propasti tokom ljeta,kako bi vratio svog radnika.Nažalost,masu takvih primjera poznajem i ne pričam šuplju.Još ako je žensko u pitanju,otkaz je zagarantovan.
Moje mišljenje je da rad u sezoni na HR primorju je dobro samo za nekoga ko ne misli to raditi na duge staze i treba mu para da premosti neki određeni period.Za nekoga kome je to struka i ko misli sa tim se ozbiljno baviti - pravac Slovenija,EU,čitav svijet.Ljudi godina brzo prođe,ne može se kičmati i nositi tacna čitav život za "kikiriki" čitav dan.
-
McGradySA
#5974 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne mogu,slične poslove sam radio za 750-800.
To me najviše brine,naručivati hranu ili jesti u hotelu je skupo,ali i u prethodnim firmama sam se kuhao.Lajavikrelac wrote: ↑04/03/2022 10:16Takvih je 99,9% oglasa. Radiš dvokratno ili po 12+ sati bez slobodnog dana za HR minimalac, a taj prekovremeni ti zakinu tzv "preraspodjelom" o čemu sam već pisao. Hrana uglavnom bude ono što ostane od gostiju, staro dva dana, tri puta podgrijavano ili danima isto jedeš...smještaj je tek posebna lutrija može te zapasti sobica 2 sa 2 gdje uvale ormar i dva kreveta na spratKupatilo i kenjaru dijeliš sa 50 ljudi, usereš se bukvalno dok dođeš na red
![]()
A što higijena zna biti katastrofalna...ja znam primjer čovjeka koji čitav dan radi u održavanju kampa i samo se naveče izuje i legne spavati u odjeći koju ne skida po četiri danazamisli kako se takav užegne na onoj vrućini, a sa njim sobu dijeliš
![]()
Da,dobro si skontao.Pošto bi bilo najmanje 12 sata rada dnevno trebalo bi da izađe na mnogo više.mali_balon wrote: ↑04/03/2022 10:22Ja koliko sam skonto 7 dana je 1000 plus prekovremeni....izgleda da sam pogresno skonto
- Domaci izdajnik
#5975 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hrana u marketima u sklopu ili blizini hotela je ludački skupa. A ako ne želiš da sereš daske colerice svaki drugi dan i dobiješ hemoroide od loše ishrane, moraćeš kupovati voća i povrća.
1000 KM u HR ti dođe ko 500 KM u BIH, pa sad vidi koliko ti se isplati....a ta cifra nedeljno, hm, jako teško
1000 KM u HR ti dođe ko 500 KM u BIH, pa sad vidi koliko ti se isplati....a ta cifra nedeljno, hm, jako teško