Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dama_u_crnom

#5926 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

JanuaryJones wrote:
dama_u_crnom wrote:A kod moje se pojavilo malo pelenskog osipa? Mazem pavlovicevom masti, mijenjam pelene stalno, ali ona stalno kaki. Jutros je proljev imala. A tutu opet nece ni pod razno. Kako se rijesiti ovog osipa?
Nabitnije je dobro posušiti. Znači ne mazati kreme na mokru ili vlažnu kožu jer one blokiraju vlagu koja pogoduje bajama.
Oprati blagim sapunom.
Dobro posušiti sve dijelove čistom tetra pelenom ili mekim peškirom.
Namazati kremom, Mustela protiv pelenekog osipa, Chiccova bijela krema i sl.
...i svaki put ponoviti isto, bez obzira koliko je piškila/kakila ili samo piškila.
Hvala puno, probacemo. :)
Mis mekinjas

#5927 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

manekenka u penziji wrote:Hvala ciki

Misu, gdje si je kupovala? Kod nas ili u Hr?
Je li i tvoj imao osip?
Bas sam je danas kupila u Sarajevu.
Meni je tu kremicu doktorica dala kad se pojavio osip oko mjesta gdje je primio vakcinu i proslo he za tri dana. Nikad se nije vratio osip poslije.
JanuaryJones

#5928 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

dama_u_crnom wrote:
JanuaryJones wrote:
dama_u_crnom wrote:A kod moje se pojavilo malo pelenskog osipa? Mazem pavlovicevom masti, mijenjam pelene stalno, ali ona stalno kaki. Jutros je proljev imala. A tutu opet nece ni pod razno. Kako se rijesiti ovog osipa?
Nabitnije je dobro posušiti. Znači ne mazati kreme na mokru ili vlažnu kožu jer one blokiraju vlagu koja pogoduje bajama.
Oprati blagim sapunom.
Dobro posušiti sve dijelove čistom tetra pelenom ili mekim peškirom.
Namazati kremom, Mustela protiv pelenekog osipa, Chiccova bijela krema i sl.
...i svaki put ponoviti isto, bez obzira koliko je piškila/kakila ili samo piškila.
Hvala puno, probacemo. :)
Zaboravih joj ime, znam da je sa cinkom al evo slika, Chiccova pasta intensiva e prottetiva otprilike. Ne znam ima li kod nas u apotekama al Mustele ima sigurno.

Image
blondina

#5929 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

Drage mame imam jedno pitanje za vas...a tice se spavanja bebe,ova moja vec dva mjeseca navece kad zaspi obicno to bude oko 21h,probudi se nakon sat-dva i plače,nikako mi nije jasno u cemu je problem.imace lijepo zaspi,sama ne ljuljam je i nista tome slicno.nije gladna,nije mokra.samo je malo uzmem i odma opet zaspi.al mi nije jasno zasto to radi.jel se nekoj od vas to desavalo.
Maybach

#5930 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Maybach »

Mis mekinjas wrote:
manekenka u penziji wrote:Bebara ima jako osjetljivu kozu i otkako puze, dobila je uzasan osip po rucnim zglobovima u vidu plikova koji su uzasno hrapavi i crveni.

Danas sam joj "zabranila" puzanje i do neki dan sam mazala niveom sensitive zglobice a sada a-dermom i sa njom je situacija puno bolja, ali nikako da smirimo iritaciju.
Dok spava utrljam joj losion i onda jos jedan dio losiona natopim na osip.

Ne znam sta da radim. Iskustva? Preporuka kreme?
Maxidex krema za oci. 3 dana 1xdnevno u tankom sloju namazati. Ako ne pomogne, doktoru.
Koliko se sjecam maxidex mast je kortikosteroid,ne bi trebalo koristiti na bebi prije konsultacije sa doktorom.Stavljala sam je u oci vise puta,ali ne znam kako na djecu djeluje.
suza81

#5931 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

blondina wrote:Drage mame imam jedno pitanje za vas...a tice se spavanja bebe,ova moja vec dva mjeseca navece kad zaspi obicno to bude oko 21h,probudi se nakon sat-dva i plače,nikako mi nije jasno u cemu je problem.imace lijepo zaspi,sama ne ljuljam je i nista tome slicno.nije gladna,nije mokra.samo je malo uzmem i odma opet zaspi.al mi nije jasno zasto to radi.jel se nekoj od vas to desavalo.
Gotovo redovno zadnji mjesec-dva i to otprilike pola sata nakon sto zaspi probudi se skoro vristeci i odguruje me kad ga uzmem, nece da doji, ne pomaze nosanje... otplace minut dva i kad se smiri uspavam ga opet. Devet mu sad mjeseci i nedavno je to prestalo a izbili mu nedavno i prvi zubici. Jedino s tim mogu povezat.
blondina

#5932 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

suza81 wrote:
blondina wrote:Drage mame imam jedno pitanje za vas...a tice se spavanja bebe,ova moja vec dva mjeseca navece kad zaspi obicno to bude oko 21h,probudi se nakon sat-dva i plače,nikako mi nije jasno u cemu je problem.imace lijepo zaspi,sama ne ljuljam je i nista tome slicno.nije gladna,nije mokra.samo je malo uzmem i odma opet zaspi.al mi nije jasno zasto to radi.jel se nekoj od vas to desavalo.
Gotovo redovno zadnji mjesec-dva i to otprilike pola sata nakon sto zaspi probudi se skoro vristeci i odguruje me kad ga uzmem, nece da doji, ne pomaze nosanje... otplace minut dva i kad se smiri uspavam ga opet. Devet mu sad mjeseci i nedavno je to prestalo a izbili mu nedavno i prvi zubici. Jedino s tim mogu povezat.
Moja ima 7 mjeseci,i ima dva zubica,jedino da nisu gornji počeli.Ma moja se odma umiri cim je uzmem i nastavi spavat.
safran

#5933 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

blondina, probaj umiriti bez nosanja, samo ruku lagano prisloni na obraz i tiho nešto pričaj, kod mog mlađeg je palilo. moguće da su zubići, gornji kečevi i dvojke znaju krenuti u paketu i tad baš bude tih naglih nastupa plača.
dama_u_crnom

#5934 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

@ January Jones Hvala ti :kiss:
Mustelu smo nasli, pa smo nju kupili. Sto je najgore jutros joj se smirilo bilo malo skroz crvenila bilo i izadjemo vani i ko po belaju ona se vani ukaki i to do po' ledja. Dok smo dosli kuci, da je presvucem guza opet precrvena. :( A ona je bila nervozna strasno. Pokusat cemo sada s ovim pa se nadam da ce proci brzo.
Nego jos nesto da pitam, je li se vama desavalo da djeca kad prohodaju, vani nece puno da hodaju?
Moja kad smo kuci nema mira sekunde, dakle konstantno hoda. Kad izadjemo vani cas hoce, cas nece. Ne mozemo se pomjeriti dalje od parka koji je ispred zgrade ako izadjemo bez kolica. Npr. hoda 2 minute pa pocne kenjkati pa sjedne na sred ulice, pa opet malo hoda i tako u krug. pa je nekad moram i nositi da bi se vratili kuci. Ne znam sto napolju nije toliko aktivna kosto je kuci?
manekenka u penziji

#5935 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Damo, ti si trazila uggsice a ja sam danas vidjela u zari simpticnih cizmica za curice, ima ih i na fazon uggsica. Sve su 50 KM ali im je ravan đon.
JanuaryJones

#5936 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

dama_u_crnom wrote:@ January Jones Hvala ti :kiss:
Mustelu smo nasli, pa smo nju kupili. Sto je najgore jutros joj se smirilo bilo malo skroz crvenila bilo i izadjemo vani i ko po belaju ona se vani ukaki i to do po' ledja. Dok smo dosli kuci, da je presvucem guza opet precrvena. :( A ona je bila nervozna strasno. Pokusat cemo sada s ovim pa se nadam da ce proci brzo.
Samo oprati vodom i dobro posušiti. Taj crveni dio utapkati peškirom da upije vlagu, namazati kremom i navući pelenu. Samo polako. Proći će. I nikad, ni kad prodje, ne mazat kreme na vlažnu ili mokru kožu. ;-)
swirl

#5937 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by swirl »

JanuaryJones wrote:
Samo oprati vodom i dobro posušiti. Taj crveni dio utapkati peškirom da upije vlagu, namazati kremom i navući pelenu. Samo polako. Proći će. I nikad, ni kad prodje, ne mazat kreme na vlažnu ili mokru kožu. ;-)
Mlaka voda u koju dodas sodu bikarbonu, time operes guzu bebi, i pustis da se samo osusi. Osip i crvenilo nestaju kao rukom odneseni.
dama_u_crnom

#5938 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Hvala puno drage moje, evo osip skoro pa prosao. Jos par crvenih tackica ima, ali sve u svemu prolazi fino. :D
dona868

#5939 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dona868 »

Za osip je dobra i SUDOKREM....nama super pomaze....a dobar je ovaj fazon i sa sodom
dona868

#5940 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dona868 »

dama_u_crnom wrote: I da, i ovo moram da pitam, opet smo poceli sa stavljanjem na tutu, ali opet sjedi, sjedi i nista nece da obavi. Jutros je recimo sjedila pa dobrih 20 minuta i nista. Cim sam joj stavila pelenu, ma nije proslo ni pet minuta pokakila se. ne znam sta da radim. Vrijeme joj je stvarno da se odvikava od pelena.
Maloj je 15 mjeseci
.
Pa ja mislim da se tako malo dijete ne moze odviknuti od pelene......dijete tek sa 2 godine ima refleks i svjesno je kad treba sta da obavi....sve do tad je po mom misljenju maltretiranje i djeteta i sebe. Ok mi je stavljati na tutu cisto da stvori naviku.....moj maleni isto ima 15 mj i nema sanse da hoce sjesti...i ne forsiram ga previse..ponekad uspijem da sjedne ali tad obicno ne obavi nista ili eventualno piski
dona868

#5941 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dona868 »

manekenka u penziji wrote:Kad beba prohodava, po kuci, je li pametno joj oblaciti obucu?
Ja sam svom kupila frodove pape....obzirom da je zima puno vise ce hodati po kuci a ove pape su sa onim umetkom....
manekenka u penziji

#5942 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Gdje si ih kupila?

Mi sad imamo neke Nike sa potporom za korake.
dona868

#5943 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dona868 »

Imas ih u Borovo radnjama ili Astri...ako nemaju broja na stanju oni mogu naruciti....ja sam ih kupila na Ilidzi u Grand centru
dama_u_crnom

#5944 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Nego jos nesto da pitam, je li se vama desavalo da djeca kad prohodaju, vani nece puno da hodaju?
Moja kad smo kuci nema mira sekunde, dakle konstantno hoda. Kad izadjemo vani cas hoce, cas nece. Ne mozemo se pomjeriti dalje od parka koji je ispred zgrade ako izadjemo bez kolica. Npr. hoda 2 minute pa pocne kenjkati pa sjedne na sred ulice, pa opet malo hoda i tako u krug. pa je nekad moram i nositi da bi se vratili kuci. Ne znam sto napolju nije toliko aktivna kosto je kuci?

Ovo morAM OPET DA PITAM JER MI JE DANAS OPET SCENA VANI BILA :-)
CherryLips

#5945 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Čini mi se da je još mala za setnje bez kolica,mi smo do mozda unazad tri,cetiri mjeseca uvijek kolica teglili. A dvije su mu godine. I on je tako malo šetao pa se onda ukopa u mjestu i digne ruke. A ja fakat više ruku ni ledja nemam da ga teglim jos i vani.
Dok po kuci je bio i jos uvijek je kao zvrk. Maloprije je u goloj vodi bio vozeci biciklo...:) tako da,čuvaj sebe i kolica laganini...:)
manekenka u penziji

#5946 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ovdje sam nasla mnogo ideja pa da podijelim sa vama

https://dnevnikbebe.wordpress.com/categ ... oj-godini/
dama_u_crnom

#5947 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

CherryLips wrote:Čini mi se da je još mala za setnje bez kolica,mi smo do mozda unazad tri,cetiri mjeseca uvijek kolica teglili. A dvije su mu godine. I on je tako malo šetao pa se onda ukopa u mjestu i digne ruke. A ja fakat više ruku ni ledja nemam da ga teglim jos i vani.
Dok po kuci je bio i jos uvijek je kao zvrk. Maloprije je u goloj vodi bio vozeci biciklo...:) tako da,čuvaj sebe i kolica laganini...:)
Kod mene problem nastane kad nece ni da hoda ni da sjedi u kolicima. E onda valja teglit i nju i kolica :lol: Ili kad ona hoce sama da gura kolica pa zapinje na sve strane. A nisu to setnje to je vise izlazak u park ispred zgrade, kad smo bez kolica, ali to je problem, malo hoda pa stane pa kenjka pa opet malo hoda i to me cudilo posto je kuci bas aktivna. Nista, onda smo osudjeni jos neko vrijeme na kolica iako su mi se vise na vrh mozga popela. :D
safran

#5948 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

dama_u_crnom wrote:
CherryLips wrote:Čini mi se da je još mala za setnje bez kolica,mi smo do mozda unazad tri,cetiri mjeseca uvijek kolica teglili. A dvije su mu godine. I on je tako malo šetao pa se onda ukopa u mjestu i digne ruke. A ja fakat više ruku ni ledja nemam da ga teglim jos i vani.
Kod mene problem nastane kad nece ni da hoda ni da sjedi u kolicima. E onda valja teglit i nju i kolica :lol: Ili kad ona hoce sama da gura kolica pa zapinje na sve strane. A nisu to setnje to je vise izlazak u park ispred zgrade, kad smo bez kolica, ali to je problem, malo hoda pa stane pa kenjka pa opet malo hoda i to me cudilo posto je kuci bas aktivna. Nista, onda smo osudjeni jos neko vrijeme na kolica iako su mi se vise na vrh mozga popela. :D
Sve normalno, niš se ne sekiraj :-D
EDIT: samo te zamišljam kad počne da zabada nos u kante za smeće :D
otherside

#5949 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

safran wrote:
dama_u_crnom wrote:
Sve normalno, niš se ne sekiraj :-D
EDIT: samo te zamišljam kad počne da zabada nos u kante za smeće :D
ili umace ruke u wc solju :D
dama_u_crnom

#5950 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Hahahahhahaahaha, do smeca jos nismo dogurali, ali umakanje ruku u wc solju mi je vec poznato. Ne znam zasto ali wc joj je omiljena prostorija u kuci. Kad god vidi nekoga da je krenuo u wc eto i nje za njim. :lol: Meni zna stajati i lupati ispred vrata dok ne otvorim. :D A kad joj ne dam da udje urla. :-)
Post Reply