Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mimiE

#5926 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mimiE »

relevantan wrote:Da pitam :)

Kada prestaje krvarenje, jeli fakat traje baš 40 dana?.....ima dva-tri dana baš mi umanjilo, više sada smeđkasto.....18 dan mi danas nakon carskog poroda.

I još jedno pitanjce :) .....otpusno sam podigla u ponedjeljak i tamo piše da je kontrola u dogovoru sa ljekarom ili po potrebi ranije, ja još uvijek previjam ranu kao što su mi rekli po izlasku iz bolnice, prljepim samo sterilnu gazu....nema nikakvih tragova na gazi kada skinem....kontam ima li potrebe još za tim previjanjem??? .....stomak mi je u predjelu rane još uvijek onako kao otečen, malo bolucka prilikom nekog naprezanja al' ništa strašno.
relevantan,ja sam se porodila na carski prije 3 mjeseca;otišla sam svom doktoru na pregled 15 dana poslije izlaska iz bolnice..pregledao je ranu i rekao da ako je suha,ne kvasi to je ok i nema potrebe za previjanjem..tako da možeš slobodno skinuti gazu,a kad uspiješ odeš na kontrolu doktoru..i preporuka da ne bi čekala doktora među svim ženama koje su na uzv,provjeri kad je tvoj dr u ginekološkoj ambulanti i tad odeš na pregled.. a što se tiče krvarenja meni je trajalo 40tak dana ,s tim da sam 15tak dana intenzivno krvarila,a kasnije pomalo..
Lounge Act

#5927 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:25, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

#5928 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Majbolje su te sa mrežicom, meki i jako udobni. Meni se nije lijepilo za ranu.
Lounge Act

#5929 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Alhemicarkaa

#5930 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Jesu, ekstra su sa mrežicom i meni su najbolji.
radenska

#5931 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

JA sam koristila vir 80 tek poslije poroda a nekih 15 dana poslije vir extra. ja sam imala puno konaca pa su mi se ovi s mrezicom kacili na njih :D
A sto se tice stvari meni su trebale klix gacice, ili pamucne veci broj su mi bile bolje, vlazne maramice, OBAVEZNO dvije spavacice, ja sam toliko krvarila da sam promijenila dvije spavacice i jednu pidzamu. I dva tri pakovanjaa ovih ulozaka.

A od svih stvari koje sam ponijela najbolje mi je dosla ona hrana koju mi je muz donio odmah poslije poroda. Bademi, mlijeko, bajadera :-) (nju sam odmah potamanila) a stvarno nisam vjerovala da ce mi mlijeko tako prijati i sok od borovnice ili kupine (imaju oni prirodni u mercatoru da se kupe) i one sumece tablete za zeljezo. Bez njih cini mi se nebih mogla ustati.

Moja doktorica kad je javila muzu da sam se porodila on je dosao i donio mi odmah to i jos neke stvari koje su mi trebale (mobitel i fotoaparat).

I u salu ako mognete prosvercajte flasicu vode, ja sam bjezala u wc da se umijem malo.
Lounge Act

#5932 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
funeral blues

#5933 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

I meni je vakat da pomalo spremam torbu za porodilište, pa se držim onog spiska što ste navodile nekad ranije. Papuče (gumene), vir80, klix gaćice, spavaćice, vlažne i obične maramice, pribor za higijenu, šminka :mrgreen:, voda, snickers i sl. Ne znam jesam li šta zaboravila?! Šta ponijeti za bebu?
I jesu li dovoljne dvije spavaćice?
safran

#5934 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

LA vidiš kako blues prati radnju - Snickers si zaboravila :-D . Šalu na stranu - ponesi nešto dobro kalorično (ne moraš pojesti) - nikad ne znaš kako ćeš proći na porodu. Ja sam poslije prvog poroda bila samo užasno gladna i žedna a poslije drugog sam se tresla ko Jermenija, bila pothlađena i Snickers me je stvarno vratio u život.

Blues - ne znam gdje ideš na istovar - za bebu ti u principu ništa ne treba, odjelce mogu donijeti kad dođu po vas, svakako su gore bebe umotane ko somunčići. Međutim, mogla bi ti koristiti poneka pamučna pelena - bolnička posteljina nije baš čemu pa da barem bebe na čisto spustiš.
Lounge Act

#5935 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:23, edited 1 time in total.
funeral blues

#5936 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

safran wrote:LA vidiš kako blues prati radnju - Snickers si zaboravila :-D . Šalu na stranu - ponesi nešto dobro kalorično (ne moraš pojesti) - nikad ne znaš kako ćeš proći na porodu. Ja sam poslije prvog poroda bila samo užasno gladna i žedna a poslije drugog sam se tresla ko Jermenija, bila pothlađena i Snickers me je stvarno vratio u život.

Blues - ne znam gdje ideš na istovar - za bebu ti u principu ništa ne treba, odjelce mogu donijeti kad dođu po vas, svakako su gore bebe umotane ko somunčići. Međutim, mogla bi ti koristiti poneka pamučna pelena - bolnička posteljina nije baš čemu pa da barem bebe na čisto spustiš.
Snickers je prvi na spisku :babinsin: :mrgreen:
Planiram u Vojnu, pa kontam možda treba ponijeti pelene, kremice, pudere i sl. za bebu. Ponijeću par pamučnih svakako :thumbup:.
Rekoše mi da se porađa u njihovoj spavaćici, poslije ti dopuštaju da obučeš svoju. Zato me zanimalo jesu li dvije dovoljne, ne bih da pretrpavam torbu.

Šta ste od bebi kozmetike kupovale? Je li ima neki paket u kojem dođu sve potrebne kremice, šampončići i sl. ili sve trebam odvojeno uzimati? Jedino za bivacin znam :)
LA, još malo izguraj i eto ti tvoje bebice, biće aBd sve ok. :)
Alhemicarkaa

#5937 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

U Vojnoj ti nedaju spavaćicu, porađaš se u svojoj. Meni su dvije bile dovoljne, u jednoj se porodila drugu presvukla, a sutradan izašla. Sve zavisi koliko ostaješ.

U bolnicu za bebu nosiš samo tetra pelene, mogu i tebi zatrebati, a ostalo sve ima.

Od bebi kozmetike treba vam šampon, ulje (ovo možeš i naknadno kupiti, kad se malo oporavite da masiraš bebu, ja sam uživala u tome), krema (meni je najbolja dr. paša), bivacin prah, 3% hidrogen i sterilne komprese (ovo troje treba za pupak, ali doći će patronažna i sve ti reči i objasniti kako se koristi), makazice i pelene. Ja nisam koristila vlažne maramice, niti ikakve druge karefeke. Sve što ti pored ovog zatreba lako je kupiti, kamara dežurnih apoteka.
funeral blues

#5938 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Super. Hvala ti :).
Sunculish

#5939 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Zdravo svima,

ono što mi se dogadja konstantno jeste da sam dobila košmare, nekada toliko ružne da se probudim i dugo ne mogu da zaspim nakon njih. Inace sam po prirodi vesela i rijetko kad sam imala kakav ružan san. Da li je njihova pojava vezana za nedavni porod i traumu iz bolnice jer su me prilicno izmaltretirali tamo?
Da li je koja od porodilja imala ovakav problem?
Pozdrav.
radenska

#5940 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Imala sam ja grozne snove prvi mjesec dana.
EliasVeskot

#5941 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by EliasVeskot »

Sto se tice "kozmetike" za bebe, to je sve super na slikama i katalozima, medjutim, sva ta hemija se upija preko bebine kože i stetna je ..vlazne maramice za bebe, samponici, i tako to je nepotrebno. Ako beba iskljucivo doji prvih 6 mjeseci samo prati guzu vodom i stavljati pomalo kremice i to je to.

Sto se tice snova i kosmara, to je sasvim normalan period koji se zove Baby Blues...postporodjajna tuga...u svakom slucaju, normalno stanje prih 40 dana a nekad i duze...
okto

#5942 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by okto »

Alhemicarkaa wrote:Jesu, ekstra su sa mrežicom i meni su najbolji.
potpis. Vir extra definitivno najbolji.
okto

#5943 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by okto »

EliasVeskot wrote:Sto se tice "kozmetike" za bebe, to je sve super na slikama i katalozima, medjutim, sva ta hemija se upija preko bebine kože i stetna je ..vlazne maramice za bebe, samponici, i tako to je nepotrebno. Ako beba iskljucivo doji prvih 6 mjeseci samo prati guzu vodom i stavljati pomalo kremice i to je to.
...
iz iskustva, potpis. Za guzu nikad sampon niti neke mazice koza....savrsena. za kupanje jednu kap al bukvalno kap mustela gel sampona. Za pune dvije godine potroseno 4 boce mustele od pola litra a koza takva da se doktorka svaki put divi. Zimi u kupku kap dvije maslinova ulja i kapak. Jednom bio prehladjen malko pocrvenila guza i tad mehlem dr. Pasha na guzu. Ljeti se kupa i po dva puta dnevno zimi jednom u dva dana. A mustela zakon.
otherside

#5944 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

samo da se upisem za mustelu. cijela kolekcija je odlicna. koristim kupku, sampon za kosu i kremu poslije kupanja.
i evo dvoje djece - bez ojeda i drugih koznih problema.
jedino sto ja stavim malo vise od kapi sampona jer tako lijepo mirise i stalno ih mazem tom kremom :D
povremeno se i sama umijem mustelinim samponom :D
uglavnom, ne moze nam dugo trajati jedno pakovanje :roll:
Alhemicarkaa

#5945 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Sunculish wrote:Zdravo svima,

ono što mi se dogadja konstantno jeste da sam dobila košmare, nekada toliko ružne da se probudim i dugo ne mogu da zaspim nakon njih. Inace sam po prirodi vesela i rijetko kad sam imala kakav ružan san. Da li je njihova pojava vezana za nedavni porod i traumu iz bolnice jer su me prilicno izmaltretirali tamo?
Da li je koja od porodilja imala ovakav problem?
Pozdrav.
Ti si pod hormonima i normalno je da nekako ispoljavaš. Pored toga, majka si, od sad pa nadalje i ubuduće ćeš samo brinuti, je li djete na sigurnom, je li mu toplo i je li sito. Stalno ćeš strahovati, i kad nisi svjesna strahuješ i brineš se. Negdje se ti strahovi ispolje. Evo ja sam sinoć imala grozan san, ali baš grozan, nefunkcionalna sam totalno. 13 mjeseci od poroda.
A košmare sam imala i u trudnoći. Uglavnom, dobro došla u klub :)
okto

#5946 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by okto »

otherside wrote:samo da se upisem za mustelu. cijela kolekcija je odlicna. koristim kupku, sampon za kosu i kremu poslije kupanja.
i evo dvoje djece - bez ojeda i drugih koznih problema.
jedino sto ja stavim malo vise od kapi sampona jer tako lijepo mirise i stalno ih mazem tom kremom :D
povremeno se i sama umijem mustelinim samponom :D
uglavnom, ne moze nam dugo trajati jedno pakovanje :roll:
tacno, mirise na bebe :) ja sam kupila i kremu za lice "bebe" ali ne stavljam ju. nekako mi prejaka, na nacin da ostavi onaj sjajni "film" preko lica, a znas bebe, stalno nesto zvacu, stavljaju prste u usta, brisu, trljaju :D pa ne bih da to zavrsi u ustima ili ocima. moj jos uvijek na dermatoloskom gelu za kupanje novorođencadi.
Lounge Act

#5947 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:23, edited 1 time in total.
Sunculish

#5948 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Ja sam jucer svoju bebicu prijavila u opcini Centar, naravno nema maticnog broja. Gospođa sa šaltera kaže da je vec nastao haos, a kako i ne bi kada se mjesečno rodi cca 300 beba, kao i to da će se nešto morati brzo riješiti po tom pitanju. Kaže: Pratite medije. Eto, takvo je moje saznanje za matične brojeve.

Što se mojih košmara tiče, zahvaljujem svima koji su mi odgovorili, nekako je čovjeku lakše kada čuje još nečije iskustvo.
seyo_84

#5949 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Drage moje trudnjace i porodilje nesto ste se usutile u zadnje vrijeme :)
Ja sam bila na kontroli u cetvrtak i mjere bebe su mi vece za dvije sedmice,dali vam se to desavalo i ako jest nekoj od porodilja,jel to znaci da su rodile prije termina?
U kojoj sedmici se krece na CTG?
bizet

#5950 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

seyo_84 wrote:Drage moje trudnjace i porodilje nesto ste se usutile u zadnje vrijeme :)
Ja sam bila na kontroli u cetvrtak i mjere bebe su mi vece za dvije sedmice,dali vam se to desavalo i ako jest nekoj od porodilja,jel to znaci da su rodile prije termina?
U kojoj sedmici se krece na CTG?
don't be silly...billy :)

ma ultrazvuk ti nije pouzdan...on kaze neku svoju srednju vrijednost, a onda odes na drugi ultrazvuk i dobijes drugacije mjere...tako da se ti opusti oko velicine bebe...bitno je jedino da vidis da ona kontinuirano napreduje
i moja je 2-3 sedmice naprednija nego sto sam mogla procitati na netu da odgovara tom periodu....sestra mi se uvalila od smijeha kad sam joj rekla da sam se zabrinula...kaze "a da je 50gr laksa od tog nekog prosjeka opet bi bila zabrinuta"...jbg jest tako
nego ti reci masala i uzivaj :)

:kiss:
Post Reply