Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
fortaleza

#5926 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fortaleza »

medjutim wrote:4. mjesec bez cigareta :D
Usput, procitah skoro da u Norveskoj zele da predaju zahtjev u parlament, da se zabrani prodaja cigareta osobama koje su 2000. godiste i preko, navodno zele da u narednih 30 godina ne bude pusaca uopste. Tesko da je to izvodivo, ali za samu ideju :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:run:

Ajd kontam limitiranje, te zabrana pušenja na javnim površinama u svrhu smanjenja pasivnog pušenja i slično te dizanje cijena, porez i slično... Ali ako želim nabaviti cigarete i pušiti to je moje pravo i točka. Mislim očigledno je gdje ovo sve vodi, globalno.

Btw. nepušač sam, a i potpuno sam svjestan što cigarete rade... ali želim da mi se ostavi IZBOR, pa makar da sam sebe trujem.
drug_profi

#5927 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ali ces poslije pasti na teret zdravstvenog osiguranja.
Sto bi ti zdravstveno to omogucilo kad si sam odlucio da se trujes. Ima da placas lijecenje. IZABRAO si.
Zoya

#5928 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

medjutim wrote:
Zoya wrote:Čuj to :? Gdje si to procitao?
Bilo je na mnogim portalima, mescini i u Oslobodjenju da sam vidio. Prije nekih mozda dva tri mjeseca sam to citao.
Nisam upoznata sa tim. Ukratko, neće se desiti.
shmizlica

#5929 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

zoyo za koga ti navijaš? :mrgreen:
Zoya

#5930 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

Za nepusace shmizi, samo kažem da do te zabrane neće nikad doći, barem ne u ovoj državi.

Dokle si ti inače? :twisted:
shmizlica

#5931 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

slušam slušam, nemoj galami :trema:

ma sve pet, više i ne razmišljam o njima :zekzek:
Zoya

#5932 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

Da šušaš nego šta :!:

Super da si do tog stadija stigla. :kiss:
shmizlica

#5933 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

bilo je čupavih momenata u prošlosti, al sad mislim da sam svoja na svome :)

garci su prošlost :pipi:
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#5934 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by heat »

eee da mi se kutarisati go*ana :zid:
medjutim

#5935 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by medjutim »

Zoya wrote:
medjutim wrote:
Zoya wrote:Čuj to :? Gdje si to procitao?
Bilo je na mnogim portalima, mescini i u Oslobodjenju da sam vidio. Prije nekih mozda dva tri mjeseca sam to citao.
Nisam upoznata sa tim. Ukratko, neće se desiti.
Don't kill the messenger... Nece zato sto je duhanska industrija prejaka. Kao i farmaceutska i tako dalje. U zemlji u kojoj zivim, slabo gdje mozes zapaliti cigaretu i u bastama kafica, nema zabrane, ali vlasnici sami su ukinuli. Dok sam pusio, u xy situacija me bilo stid kad pusim na javnom mjestu, nekako gledam ljude oko sebe furaju zdrav zivot, a ja furunjam ko ciro :lol:
Coconut

#5936 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Coconut »

Upravo pusim svoju posljednju cigaretu. Procitala sam knjigu i citirat cu par odlomaka:

˝Znam da svaki pusac moze, ne samo sa lakocom, nego i s uzitkom prestati pusiti, ali mnogi ljudi su se tako ukopali u svoj nacin misljenja da ne mogu vise da pokrenu svoju snagu misli- strah od prestanka pusenja sprjecava ih da se otvore za nove misli. Oni nikada ne shvate da cigarete izazivaju taj strah i da je najveci dobitak kod prestanka pusenja oslobadanje tog straha˝.

˝Kod najveceg broja cigareta koje popusimo u zivotu, ne samo da ne osjecamo nikakav uzitak, mi cak ni ne primjecujemo da ih pusimo. Tek nakon odredenog vremena uzdrzavanja dobijemo zaista iluziju da uzivamo u cigaretama (na primjer, u prvoj cigareti ujutru ili u cigareti nakon jela, itd.)˝

˝Pokusaji da se prestane pusiti propadaju najcesce iz dva razloga. Prvi je uticaj koji drugi pusaci vrse na njega. U nekom trenutku slabosti ili na nekoj drustvenoj prigodi, neko pripaljuje cigaretu. Iskoristite taj trenutak da se prisjetite da ne postoji nesto sto se zove jedna jedina cigareta. Radujte se tome sto ste raskinuli svoje okove. Budite svjesni da pusac Vama zavidi i Vi zalite njega. Vjerujte mi da je njemu potrebno Vase sazaljenje. Drugi osnovni razlog za neuspjeh je ako neko u meduvremenu ima los dan. Budite svjesni da postoje dobri i losi dani za pusace kao i za nepusace.˝

˝Kada se pojavi neki los dan za vrijeme perioda odvikavanja morate mu se jednostavno oduprijeti. Mislite na to da ste dozivljavali lose dana i kada ste pusili (inace se ne biste ni odlucili da prestanete pusiti). Umjesto da ste potisteni, kazite sami sebi nesto kao: Pa dobro, danas ne ide bas najbolje, ali ni pusenje ne pomaze protiv toga . Sutra ce biti bolji dan i bar u ovom trenutku imam veliki plus na mojoj strani. Otkacio sam se od tog strasnog pusenja.˝

˝1. Ne postoji nikakva zamjena za nikotin.
2. Nikotin vam nije potreban. On nije hrana nego otrov. Ako se simptomi pri odvikavanju jave, sjetite se da samo pusaci pate od toga, a nepusaci ne.
Posmatrajte to kao jedno od mnogih zala ove droge. I tretirajte to kao samrtni ropac monstruma.
3. Mislite na to: cigarete proizvode osjecaj praznine, one ga ne mogu otkloniti. Sto prije sebi utuvite u glavu da pusenje nije nikakva nuznost za Vas, ili
umjesto toga neka zamjena, utoliko brze cete biti slobodni.˝
omar little

#5937 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by omar little »

svi smo razliciti, i mozemo govoriti samo u svoje ime, ali prilicno sam sigurna da se uspjesno prestaje pusiti onda kada se prestane pusiti. ne od ponedeljka, evo samo ovu zadnju i te price za zamajavanje. ako si spreman za prestajanje kazes sebi to je to, adio. ako i pokleknes i zapalis opet, nema veze, nakon nekog vremena ustanes ujutro i kazes sebi opet to je to, adio. i sve tako dok ne upali.

ove gluposti, zaboravila sam kako se zove taj citirani lihvar gore, o sazeljevanju i nekakvom superiornom i nadobudnom odnosu spram pusaca su posebna vrsta moronluka. moje pusenje ili ne pusenje apsolutno nema veze s drugim pusacima, prestanak pusenja je bitka sa samim sobom i relativne referentne tacke su u covjeku samom. drugi pusaci pa ni nepusaci s tim nemaju nikakve veze.
esmasaric

#5938 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by esmasaric »

omar little wrote:svi smo razliciti, i mozemo govoriti samo u svoje ime, ali prilicno sam sigurna da se uspjesno prestaje pusiti onda kada se prestane pusiti. ne od ponedeljka, evo samo ovu zadnju i te price za zamajavanje. ako si spreman za prestajanje kazes sebi to je to, adio. ako i pokleknes i zapalis opet, nema veze, nakon nekog vremena ustanes ujutro i kazes sebi opet to je to, adio. i sve tako dok ne upali.

ove gluposti, zaboravila sam kako se zove taj citirani lihvar gore, o sazeljevanju i nekakvom superiornom i nadobudnom odnosu spram pusaca su posebna vrsta moronluka. moje pusenje ili ne pusenje apsolutno nema veze s drugim pusacima, prestanak pusenja je bitka sa samim sobom i relativne referentne tacke su u covjeku samom. drugi pusaci pa ni nepusaci s tim nemaju nikakve veze.
:thumbup: Apsolutno si upravu.

Ja sam prestala prije sedam dana, iz možda 4-5 pokušaja. I zaista dok nisam odlučila u sebi da je to to, prestajem odmah, nije mi ni uspjevalo.
Što se tiče odgađanja, tipa. od utorka ću, onda ti bude još teže ostaviti cigaretu, jer imaš neki rok, deadline, pa si nervozniji.

Meni su prvih dana pomagale košpice :D
Coconut

#5939 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Coconut »

omar little wrote:svi smo razliciti, i mozemo govoriti samo u svoje ime, ali prilicno sam sigurna da se uspjesno prestaje pusiti onda kada se prestane pusiti. ne od ponedeljka, evo samo ovu zadnju i te price za zamajavanje. ako si spreman za prestajanje kazes sebi to je to, adio. ako i pokleknes i zapalis opet, nema veze, nakon nekog vremena ustanes ujutro i kazes sebi opet to je to, adio. i sve tako dok ne upali.

I govoris u svoje ime i kako pali kod tebe.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#5940 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

heat wrote:eee da mi se kutarisati go*ana :zid:
1. fizički prestanak pušenja ne znači i mentalni prestanak pušenja, Ukoliko fizički prestaneš pušiti a žudiš i želiš cigaretu , takav status se zove PATNJA i to nikako ne znači da svi ljudi koji su bacili cigarete - pate , naprotiv.
2. mentalno moraš donijeti odluku. Ne dan , ne sat , ti moraš ZAMRZITI cigarete. U životu si čula hiljadu razloga zašto ih trebaš baciti. Isto tako si o nekom čovjeku čula hiljadu loših informacija ali ga ne mrziš. Da bi zamrzila cigarete istinski , pročitaj knjigu "Lako je prestati pušiti" od Allan Carr-a a prije toga moraš reći ŽELIM PRESTATI PUŠITI.
3. Kad pročitaš knjigu , gotovo je...ti si prestala pušiti....nema roka ti ćeš cigarete baciti možda dva mjeseca ili tri nakon što knjigu pročitaš, ne zato što on tamo prepada , već zato što je bacanje cigareta sasvim logično nakon čitanja.
4. Kad pročitaš knjigu prelistaj i ovaj forum....nekih pedesetak stranica recimo....biće ti mnogo lakše da prelomiš...
5. Nikotin je otrov i tvoj organizam ga izbacuje iz tijela. Ugasila si cigaretu , nivo tvog nikotina je recimo 100. Prolazi vrijeme , sat vremena , nikotin u tvojoj krvi opada 99,98,97,96.....tebi se traži cigara , ispušiš i nikotin je opet 100. I tako opet i opet i čitav život tako...
6. MAKSIMALNO 21 dan od prestanka pušenja NIKOTIN NAPUSTI TVOJE TIJELO i ti baš nikad ALI NIKAD ne poželiš da zapališ....NIKAD
7. Kafa (i alkohol ako cugneš katkad) su mnogo ukusniji i ljepši bez cigara
8. Kada baciš cigare NI U LUDILU ne kupuj žvake ili flastere...idioti od doktora odvikavanje od nikotina liječe - NIKOTINOM (konzumacijom)
9. Ne daj Bože tablete....

Ako imaš nemiran karakter - dalje radi po svom , ako si mirnije prirode - ostani u kući , dakle nastavi potpuno normalno svoj život.
Ipak ako si dugogodišnja konzumentica ne bi bilo loše da uzmeš par dana odmora i da ih provedeš u kući uz knjigu ili tv .....čisto da vidiš da je sve ok bez cigara....

Život bez cigara je divan , predivan....

PS..na početku sam bila jako ponosna na to što sam prestala pušiti pa sam brojala dane , mjesece i to je normalno. Danas nemam pojma koji je to bio dan , nisam sigurna da li je bio juni ili juli a ipak znam da je bila 2012 godina i što je najvažnije cigaretu nisam ŽELJELA niti tren izuzev prvih par dana a danas mi NE PADA NA PAMET da zapalim i smatram da je to najgluplje što sam u životu radila...
PSS u avgustu iste godine par mjeseci nakon prestanka imala sam srećom blažu (a umalo fatalnu) saobraćajnu nesreću i nije mi palo na pamet da zapalim.....dakle stres i nervoza nisu izgovor , nije potrebna nikakva VOLJA , bitno je samo da ŽELIŠ prestati pušiti....

Sretno
Srdačan pozdrav :thumbup:
(jabuke odličan suspstitut i čaj od kamilice prvih par dana)
Coconut

#5941 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Coconut »

@Sabina1- je li to u biti ˝Konacno nepusac˝ knjiga, ili je neka njegova druga?

Stvarno su mu savjeti zlata vrijedni :)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#5942 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

Coconut wrote:@Sabina1- je li to u biti ˝Konacno nepusac˝ knjiga, ili je neka njegova druga?

Jedna , jedina - prevodi su različiti.

Da , savjeti jesu zlata vrijedni.

(preporuka - njemačko izdanje prevedeno na bosanski , ono je najbolje)
esmasaric

#5943 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by esmasaric »

Coconut wrote:@Sabina1- je li to u biti ˝Konacno nepusac˝ knjiga, ili je neka njegova druga?

Ne pušim već 7 dana, nisam neki nepušač još, ali izdrži, isplati se! Osjećam se odlično.
Sve je to u glavi. Ja sam pročitala knjigu, ali još nisam bila spremna da odustanem, i nije prošlo pola sata-.... ja zapalila. Katastrofa...
Onda baš odlučim onako iznenada, ovo mi je zadnja i eto, neplanirano prestah. Na početku su mi mnogo pomogle košpe (tikve) koje sam grickala navečer, jer su mi tad bile najveće krize. I pila sam puno vode, povremeno i žvake kupovala pa žvakala.
Eto, uglavnom, izdrži!
quarterback

#5944 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

sabina1 wrote: 6. MAKSIMALNO 21 dan od prestanka pušenja NIKOTIN NAPUSTI TVOJE TIJELO i ti baš nikad ALI NIKAD ne poželiš da zapališ....NIKAD
:lol:

sad bih zapalio :evil:
shandrprcSA

#5945 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

quarterback wrote:
sabina1 wrote: 6. MAKSIMALNO 21 dan od prestanka pušenja NIKOTIN NAPUSTI TVOJE TIJELO i ti baš nikad ALI NIKAD ne poželiš da zapališ....NIKAD

meni neki dan prahnula, al' pravoooo... sta cu kad karakter ne da :D :D :D
quarterback

#5946 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

shandrprcSA wrote:
quarterback wrote:

meni neki dan prahnula, al' pravoooo... sta cu kad karakter ne da :D :D :D
mene je prije par mjeseci spopalo dakle samo sam gledao kad cu... sad je kao malo popustilo medjutim ja tvrdim jednom pusac - uvijek pusac
a prvi prestanak je trajao 8 godina, drugi godina i po (to je ovo sada)
shandrprcSA

#5947 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

ne dam se ja tako lako :D :D
quarterback

#5948 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

shandrprcSA wrote:ne dam se ja tako lako :D :D
imao bih svasta napisati o ovih 8 godina ali necu da vam kvarim nepusacko raspolozenje ovdje :D
Zoya

#5949 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

quarterback wrote:

I ja :lol: Čuj nikad ne poželiš. Poželim dnevno čini mi se,samo potiskujem u sebi :-)

Jedan period sam sebe kažnjavala trčanjem po 100m za svaku pomisao na cigaru. :facepalm: znala sam trčati ko kreten i po deset kilometara dok mi nije koljeno stradalo :-) i tako.
Šta ima kod tebe? Kako sinčić? :D
zateznistub

#5950 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zateznistub »

Nakon godine i tri mjeseca relativno bez zelje da zapalim, ovih dana katastrofa koliko mi se trazi... :cry:
Post Reply