Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saka

#5926 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Novi Uber pokušaj? http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/672 ... oznje.html
Bilo bi fino, skinuo app al vozila ni na mapi. :)
Kinaski

#5927 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Kinaski »

supercali wrote:
seoBIH wrote:Nama kao narodu najvise fali suosjecanja za drugog. Danas se zalis jer ne zna ulicu (jednom od 100 koristenja taksija), sutra sto kasirka nema sitno, a prekosutra nesto trece. Svi imaju pravo na los dan, na gresku i slicno. Na nama je da prepoznamo i imamo trunku empatije.
Ne znati ulicu u taxi poslu i sto kasirka nema sitno ne moze se porediti
Dobro poredjenje bi bilo da kasirka ne zna otkucati artikle na kasi
sta ti bi za telefon onomad, nadje li ga ?
supercali

#5928 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by supercali »

Kinaski wrote:
supercali wrote:
seoBIH wrote:Nama kao narodu najvise fali suosjecanja za drugog. Danas se zalis jer ne zna ulicu (jednom od 100 koristenja taksija), sutra sto kasirka nema sitno, a prekosutra nesto trece. Svi imaju pravo na los dan, na gresku i slicno. Na nama je da prepoznamo i imamo trunku empatije.
Ne znati ulicu u taxi poslu i sto kasirka nema sitno ne moze se porediti
Dobro poredjenje bi bilo da kasirka ne zna otkucati artikle na kasi
sta ti bi za telefon onomad, nadje li ga ?
Pratim ga preko google-a povremeno al nista policija nece po tom pitanju da radi ili ne moze ne znam
drug_profi

#5929 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Saka wrote:Novi Uber pokušaj? http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/672 ... oznje.html
Pa taksisti bi baš ovo mogli i koristiti. Registruju se i uhar im je pokoju vožnju usput zgrabiti kad nemaš mušteriju.
Inače sumnjam da je u našim okolnostima bezbjedno biti davatelj ili korisnik ove usluge.
Edin H.

#5930 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

supercali wrote:
Edin H. wrote:
Hakiz wrote:
Da se vratim na taksi. Nisu gradovi u BiH metropole od 10 ili 20 miliona stanovnika. Taksisti u Londonu moraju položiti ispit poznavanja ulica. U Sarajevu ne moraju. Treba li porediti veličinu i kompleksnost Londona i Sarajeva?
Kakav ba London, to samo crni taxi, u koji ces uci samo ako si po glavi izgorio, koliko ce te po dzepu opaliti.

Ja narucio mini cab da me zivo na Heathrow, dodje Pakistanac, kaze jucer stigao u London :lol:, znas li ti brother kuda treba da idemo?
Istina dali su mu navigaciju, al' ne zna ono ni nariktati. Te sta ces, Mehmeda mi Spahe, navigaj ga. :D
Ok zasto onda i ovaj nije imao navigaciju i ukucao mehmeda spahe
Ne bi mu nista rekao nego ovako ispada amater na kvadrat a pored toga ispada i jos stosta
Sejo (ili u tom tvom poguraj me malo slucaju vjerovatnije Savo) se gnusha Zapada. :oops:
Dope_Man

#5931 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dope_Man »

Saka wrote:Novi Uber pokušaj? http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/672 ... oznje.html
Malo iz dosade presaltah stranicu, kad hoces da se registrujes kao vozac najniza ponudjena godina za starost vozila je 2006.. mozda i zato nema nikog.. ko ima za mladje od 10 godina, valjda vec i ima para :lol:
jazzer

#5932 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by jazzer »

OGLASIO SE PREDSJEDNIK UDRUŽENJA ENVER SULJAGIĆ
U Sarajevo Taxiju ogorčeni zbog pojave bh. verzije Ubera: 'Otimaju novac od države, varaju građane...
:lol: :lol:
drug_profi

#5933 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

A bas me zanima sta bi drzava rekla kad bi tzv.uber vozači bili registrovani u poreznoj uz kompletan listing svih naplaćenih vožnji i poreza koji su dužni da plate?
Da li bi onda država skontala ko je štetočina?
Hakiz

#5934 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

drugi profil wrote:A bas me zanima sta bi drzava rekla kad bi tzv.uber vozači bili registrovani u poreznoj uz kompletan listing svih naplaćenih vožnji i poreza koji su dužni da plate?
Kako taksisti paćaju porez? Neka tako plati i Uber.
drug_profi

#5935 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Hakiz wrote:
drugi profil wrote:A bas me zanima sta bi drzava rekla kad bi tzv.uber vozači bili registrovani u poreznoj uz kompletan listing svih naplaćenih vožnji i poreza koji su dužni da plate?
Taksisti plaćaju paušalno, a svi drugi su obavezni prijaviti prihode.
Npr u slučaju bezgotovinskih transakcija kao kod ubera i sličnih apliakcija, sasvim je moguće izvući u marku tačan prihod od djelatnosti.
Država dozvoli recimo uz uslov da prijaviš račun ili uz zakon da su banke obavezne da evidentiraju uplate od izvora uber kao prihod.
Mislim ima načina. Samo što gospodi taksistima ne možeš ništa.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5936 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by liaar »

Dope_Man wrote:
Malo iz dosade presaltah stranicu, kad hoces da se registrujes kao vozac najniza ponudjena godina za starost vozila je 2006.. mozda i zato nema nikog.. ko ima za mladje od 10 godina, valjda vec i ima para :lol:
Tako ti je u Taxiju sad, ne možeš imati starije auto od 10 godina na dan kad registruješ djelatnost, moraš imati auto sa klimom, airbagovima, itd.
Stare taksiste koje su imali auta prije tog zakona 2011-te ja mislim, mogu da voze svoje starudije. Svi novi moraju nova auta imat
Hakiz

#5937 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

drugi profil wrote:
Hakiz wrote:
Taksisti plaćaju paušalno, a svi drugi su obavezni prijaviti prihode.
Npr u slučaju bezgotovinskih transakcija kao kod ubera i sličnih apliakcija, sasvim je moguće izvući u marku tačan prihod od djelatnosti.
Država dozvoli recimo uz uslov da prijaviš račun ili uz zakon da su banke obavezne da evidentiraju uplate od izvora uber kao prihod.
Mislim ima načina. Samo što gospodi taksistima ne možeš ništa.
Znam da taksisti plaćaju paušal, zato sam i spomenuo, ne izdaju račune ali opet im nije po volji.

Pa ako gospodi taksistima nije po volji, neka i Uber plaća paušal kao i taksisti. Da vidimo kome bio bilo bolje tako :D
Drvosjeca iz Dejcica

#5938 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dope_Man wrote:
Kažu neki koji su prijavljeni da ovi ne plaćaju vozačima, odnosno da im odugovlače sa isplatama te da su neke promotivne vožnje nisu naplatili iako su im obećali. Ako je ovako kako govore treba ih ukinuti jer dovoljan je jedan Sarajevotaxi ne trebaju nam drugi šupci. :oops: Btw. Danas je Evropski sud pravde odlučio da je UBER prevoznička kompanija, nikakva internet kompanija, te time podlježe svim obavezama kao i ostali taksi prevoznici.
Europski sud pravde odlučio je kako je Uber prijevoznička tvrtka, a ne digitalna usluga. U Uberu su tvrdili kako ne nude usluge prijevoza taksijem, već „pomažu ljudima da elektronskim putem ostvare kontakt jedni s drugima“.
astala_vistala

#5939 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by astala_vistala »

Pitanje za taxsiste..postoji mogucnost da dobijem licencu pa me zanima kao privatni taxista to jeste sarajevo taxi koliko optimum mogu zaraditi sa svim troskovima znaci neka srednja cifra? To jeste isplati li mi se napustit firmu gdje mi je plata cirka 800 km.

Moze i privatno odg.

Lp.
Dope_Man

#5940 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dope_Man »

Ne znam bas citaju li ti ovu temu taksiste :D

Inace, nezvanicno i bez 100% uvida u necije finansije, dok sam radio u jednoj kafani pored taxi standa kroz pricu sam od samih taksista koji su visili u kafani izmedju voznji saznao da obrnu oko 1500 cistih na kraju mjeseca. Kako koji mjesec naravno, al uglavnom je tu negdje. A to je jos i prilicno losa stanica bila, ovi na vaznijim stanicama vjerovatno obrnu i vise.
burekodsira

#5941 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by burekodsira »

astala_vistala wrote:Pitanje za taxsiste..postoji mogucnost da dobijem licencu pa me zanima kao privatni taxista to jeste sarajevo taxi koliko optimum mogu zaraditi sa svim troskovima znaci neka srednja cifra? To jeste isplati li mi se napustit firmu gdje mi je plata cirka 800 km.

Moze i privatno odg.

Lp.
sve zavisi koliki si spreman biti lopov
hellhammer

#5942 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by hellhammer »

Jutros citam taxista u Beču dobio kaznu zbog nedolicnog odijela, kad bi sarajevske sibicare primorali na primjereno odjevanje blokirali bi kanton :D
zomri

#5944 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zomri »

Dope_Man wrote:Ne znam bas citaju li ti ovu temu taksiste :D

Inace, nezvanicno i bez 100% uvida u necije finansije, dok sam radio u jednoj kafani pored taxi standa kroz pricu sam od samih taksista koji su visili u kafani izmedju voznji saznao da obrnu oko 1500 cistih na kraju mjeseca. Kako koji mjesec naravno, al uglavnom je tu negdje. A to je jos i prilicno losa stanica bila, ovi na vaznijim stanicama vjerovatno obrnu i vise.
ovo odgovara onome što sam ja čuo. štand prosjek, ide kući kad ostane 50-60 čistih. ljeti bude i do stoje.
supercali

#5945 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by supercali »

Isto cuo da je to nekih 1500 na kraju mjeseca
Al pitanje je koliko se provede u autu za tih 1500
drug_profi

#5946 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

supercali wrote:Isto cuo da je to nekih 1500 na kraju mjeseca
60 dnevno za 6 radnih dana u sedmici. To je recimo deset prosječnih vožnji.
I onda još koju vožnju za pokrivanje troškova.
Sigurno manje od 8 sati dnevno.
supercali

#5947 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by supercali »

drugi profil wrote:
Pa ne nalijecu ti musterije ko na traci
Mislim ne znam al govorim onako laicki
Mozda kad je neki zastoji sl al ovako ne znam bas
drug_profi

#5948 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

supercali wrote:
drugi profil wrote:
Pa ne nalijecu ti musterije ko na traci
Mislim ne znam al govorim onako laicki
Mozda kad je neki zastoji sl al ovako ne znam bas
Pa da ti kazem ako u spicama uhvati po dvije-tri voznje, a moze se jer taksija tad nema ni za lijeka, ostaje mu da u ostalih 5-6 sati ulovi jos 2-3 i to je to. Ako uleti kakva duza tura preko cijelog grada, jos bolje.
Qler

#5949 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Qler »

Ja znam taksiste koji zaradjuju dosta vise od tih 1500 ali i rade puno... pogotovo ljeti
drug_profi

#5950 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Qler wrote:Ja znam taksiste koji zaradjuju dosta vise od tih 1500 ali i rade puno... pogotovo ljeti
Pa da ti kazem, i ja bih. Nikad ne znas kad ce posao krenuti lose. Treba raditi, ulagati, stvarati neki backup.
Siguran sam da ne bih manje od 8 sati vozio i ne bih vise od jednog slobodnog dana u sedmici imao.
Post Reply