n+1 wrote: ↑30/05/2022 13:51
Prije nego kreneš pozivati na revolucije i blokiranje cesta, preporučujem da naučiš nešto o vlastitoj državi, njenim zakonima i inistitucijama, a neće ti škoditi ni da podebljaš opće obrazovanje.
Oh boi sta rece

Interesuje me kako ces dokazati kartelsko poslovanje?
Dao sam ti konkretne primjere koje ignorises. Kifla je bila 10kf, koliko je sada? Šta se može uraditi?
Kafa je bila 1KM, koliko je sada? Šta se može uraditi, li šta je urađeno?
Najveći problem ćevapi i pizza
Dalje, ti se moraš odlučiti da li je poskupljenje ćevapa, kifla, kafe i ostalog rezultat inflatornih pritisaka ili bezobrazluka privatnika
Kapitalizam. Što se mene tiče, neka bude koliko god treba da bude, trziste će isfiltrirati realnu cijenu. Ako cevabzdinice budu pune i nakon poskupljenja, logicno da je cijena i dalje pristupacna.
Ja samo ne mogu da shvatim kako se energija moze trositi na cevape, dok brasno i nafta, a posebno prvo, je normalno da poskupi, eto reda radi. Mi smo prvaci u skretanju s bitnih stvari na nebitne. Šta me interesuje koji q kosta cevap na carsiji, kupit cu sebi za 20KM najbolji komad mesa i napraviti cevape. Ipak brašno ili naftu ne mogu kupiti, preraditi pa da me dođe jefitnije.
Neki dan mi frizer rece, da oni imaju dogovor da sisanje ne smije ici ispod 10KM

Sta mislis da se cevabdzije i kafandzije ne dogovaraju ?
Opet ne vidim nista lose u tome. Ako to zele, šta je problem? Nije da nemaš cevapa od 6 do 10KM. Isto tako, nije da nemas sistanja od 6KM pa do tih 10KM, je li tako?
Ne znam kako je to rijeseno u tim djelatnostima, al recimo stomatoloska komora je uredila minimalnu cijenu usluge ispod koje ne moze
Da postoje neki minimumi, valjda da se "sacuva" nesto, ne znam ni sam šta. Npr minimalna cijena poštarine može biti 9KM ako se dobro sjećam.