INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5926 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

Poentu sam ti napisao, ali evo opet cu. Na primjeru poskupljenja, nas 2 smo ostali kuci i cudili se ostatku ekipe koja ide na benzinsku da naspe goriva.

Da smo bili slozni, pa svi na ulice i parkirali auta i kuci, nesto bi se postiglo. Ovako se postiglo samo da nestane gotiva radi enormne potraznje izazvane radi gluposti ala kupuj brasna i ulja.

To je nas problem, sto cemo se prodati za jedan rezervoar goriva jeftinij 10KM, nego razmisliti glavom, pa makar i istrpiti par dana da se ne koristi auto i naftasi direktno osjete. Jbga imamo sto smo i zasluzili :)
n+1

#5927 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

laserShow wrote: 30/05/2022 12:45 Poentu sam ti napisao, ali evo opet cu. Na primjeru poskupljenja, nas 2 smo ostali kuci i cudili se ostatku ekipe koja ide na benzinsku da naspe goriva.

Da smo bili slozni, pa svi na ulice i parkirali auta i kuci, nesto bi se postiglo. Ovako se postiglo samo da nestane gotiva radi enormne potraznje izazvane radi gluposti ala kupuj brasna i ulja.

To je nas problem, sto cemo se prodati za jedan rezervoar goriva jeftinij 10KM, nego razmisliti glavom, pa makar i istrpiti par dana da se ne koristi auto i naftasi direktno osjete. Jbga imamo sto smo i zasluzili :)
Da, ali eto Francuzi koje navodiš za primjer koriste svoje institucionalne mehanizme da stvore pritisak na donosioce odluke, a pri tome ne prestaju da konzumiraju gorivo. Umjesto da se uzdaš kako 350k građana Sarajeva neće jesti ćevape po novim cijenama, uradi ono što sam ja jučer: pošalji e-mail Konkurencijskom vijeću da ispitaju potencijalnu koluziju. Nije naš problem što nismo složni, nego što smo nepismeni.
laserShow

#5928 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

Zacatavamo temu, ali da si procitao, ili ispratio taj protest, bilo je bas kako sam i rekao. Blokiras ceste, blokiras benzinske puNpe i u bojkot.

Hajde koliko bi nas ispotovalo da kazemo 10 dana smanjiti voznju na minimu. Ako treba i po pet nas u autu, samo da ostala cetiri ne moraju voziti. Koliko bi nas bilo i koliko bi trebalo da hamo sjedne u bibibi da se provoza i da ga svi vide, ili da mu bude ispod casti da svog gNJofa ostavi u garazi i sjedne u necijeg francuza da ga doveze 100m od posla, a ne ispod ulaznih vrata kako je navikao :D
n+1 wrote: 30/05/2022 12:56 pošalji e-mail Konkurencijskom vijeću da ispitaju potencijalnu koluziju.
Koje neznanje ne mogu da vjerujem :) Koji q ina konkurencijsko vijece, ili bilo koja inspekcija da djeluje na artikal koji nije osnovna zivotna namirnica, ili proizvod koji utice na cijenu drugog artikla koji je osnovna zivotna namirnica?

Jesi li poslao zalbu konkurencijskom vijecu jer su kifle s 0.10kf sada koliko ono, pola marke-marka? :lol: Usput, ono pecivo s virslom je sada 1.5KM, posalji i za to, mogu pojesti za 3KM samo dva, inace sam mogao tri :( Eh da, de posalji i za kafenĐije, nije vise ni marka, ni dvije, sada je vecinom 2.5KM ili cak i 3KM. Udruzile se kafenĐije i prave kartelsko poslovanje :lol:
giannibelif

#5929 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

Mi smo:
1.Nepismena populacija u praktičnom i demokratsko-političkom smislu poznavanja teorije države i prava.
2.Preplašena populacija.
Glavnina onih koja upravljaju procesima i kojima se upravlja u procesima nisu u stanju sami ni da se čekiraju na aerodromu, imaju pravo glasa koje zloupotrebljavaju i uskogrudnim i sitnim interesima ruše državu, ruše nadu da ovdje može biti bolje nekad. Oni što razmišljaju glavom i mozak im služi za nešto više od od toga da im javlja kad je tijelu potrebna hrana ili vršenje fizioloških potreba se pakuju ili nagovaraju ženu da se pakuje u dogledno vrijeme koja što nagovaram ja.
pepeljara

#5930 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

laserShow wrote: 30/05/2022 13:17 Koje neznanje ne mogu da vjerujem :) Koji q ina konkurencijsko vijece, ili bilo koja inspekcija da djeluje na artikal koji nije osnovna zivotna namirnica, ili proizvod koji utice na cijenu drugog artikla koji je osnovna zivotna namirnica?

Jesi li poslao zalbu konkurencijskom vijecu jer su kifle s 0.10kf sada koliko ono, pola marke-marka? :lol: Usput, ono pecivo s virslom je sada 1.5KM, posalji i za to, mogu pojesti za 3KM samo dva, inace sam mogao tri :( Eh da, de posalji i za kafenĐije, nije vise ni marka, ni dvije, sada je vecinom 2.5KM ili cak i 3KM. Udruzile se kafenĐije i prave kartelsko poslovanje :lol:
Neki dan mi frizer rece, da oni imaju dogovor da sisanje ne smije ici ispod 10KM :D
Sta mislis da se cevabdzije i kafandzije ne dogovaraju ? :)
Kao i naftni lobi :)
Sve samo deri narod.
n+1

#5931 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

laserShow wrote: 30/05/2022 13:17 Zacatavamo temu, ali da si procitao, ili ispratio taj protest, bilo je bas kako sam i rekao. Blokiras ceste, blokiras benzinske puNpe i u bojkot.

Hajde koliko bi nas ispotovalo da kazemo 10 dana smanjiti voznju na minimu. Ako treba i po pet nas u autu, samo da ostala cetiri ne moraju voziti. Koliko bi nas bilo i koliko bi trebalo da hamo sjedne u bibibi da se provoza i da ga svi vide, ili da mu bude ispod casti da svog gNJofa ostavi u garazi i sjedne u necijeg francuza da ga doveze 100m od posla, a ne ispod ulaznih vrata kako je navikao :D
n+1 wrote: 30/05/2022 12:56 pošalji e-mail Konkurencijskom vijeću da ispitaju potencijalnu koluziju.
Koje neznanje ne mogu da vjerujem :) Koji q ina konkurencijsko vijece, ili bilo koja inspekcija da djeluje na artikal koji nije osnovna zivotna namirnica, ili proizvod koji utice na cijenu drugog artikla koji je osnovna zivotna namirnica?

U ovoj državi postoji Zakon o konkurenciji koji zabranjuje interne dogovore u formiranju cijena svih proizvoda i usluga (ne samo za životne namirnice) iz razloga što koluzija inhibira konkurentski pritisak na cijene i tako šteti potrošačima. To je zakon koji je manje-više ekvivalentan takozvanim antiturst zakonima koji imaju zakonodavstva svih razvijenih zemalja svijeta. Konkurencijsko vijeće je institucija koja je upostavljena, između ostalog, s ciljem razbijanja koluzije i osiguravanja fer konkurencije na tržištu, te formiranja cijena u skladu sa slobodnim tržištem.

Prije nego kreneš pozivati na revolucije i blokiranje cesta, preporučujem da naučiš nešto o vlastitoj državi, njenim zakonima i inistitucijama, a neće ti škoditi ni da podebljaš opće obrazovanje.

Dalje, ti se moraš odlučiti da li je poskupljenje ćevapa, kifla, kafe i ostalog rezultat inflatornih pritisaka ili bezobrazluka privatnika. Jer, ako je rezultat inflatornih pritisaka, čemu blokiranje ceste i protesti? Ljudi dižu cijene u skladu sa ekonomskim neminovnostima. A ako je rezultat bezobrazluka, kako si dosad tvrdio, onda je to upravo pitanje za institucije, pa čemu onda smijeh što te upućujem na iste?

Samim tim, hajde najprije odluči se koje je od to dvoje, pa ćemo razgovarati, jer ovako pobijaš samog sebe.
Last edited by n+1 on 30/05/2022 13:56, edited 1 time in total.
Ali_G

#5932 Re: Poskupljenja

Post by Ali_G »

pepeljara wrote: 30/05/2022 13:44
laserShow wrote: 30/05/2022 13:17 Koje neznanje ne mogu da vjerujem :) Koji q ina konkurencijsko vijece, ili bilo koja inspekcija da djeluje na artikal koji nije osnovna zivotna namirnica, ili proizvod koji utice na cijenu drugog artikla koji je osnovna zivotna namirnica?

Neki dan mi frizer rece, da oni imaju dogovor da sisanje ne smije ici ispod 10KM :D
Sta mislis da se cevabdzije i kafandzije ne dogovaraju ? :)
Kao i naftni lobi :)
Sve samo deri narod.
Ne znam kako je to rijeseno u tim djelatnostima, al recimo stomatoloska komora je uredila minimalnu cijenu usluge ispod koje ne moze
laserShow

#5933 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

n+1 wrote: 30/05/2022 13:51 Prije nego kreneš pozivati na revolucije i blokiranje cesta, preporučujem da naučiš nešto o vlastitoj državi, njenim zakonima i inistitucijama, a neće ti škoditi ni da podebljaš opće obrazovanje.
Oh boi sta rece :) Interesuje me kako ces dokazati kartelsko poslovanje?

Dao sam ti konkretne primjere koje ignorises. Kifla je bila 10kf, koliko je sada? Šta se može uraditi?

Kafa je bila 1KM, koliko je sada? Šta se može uraditi, li šta je urađeno?

Najveći problem ćevapi i pizza :D
Dalje, ti se moraš odlučiti da li je poskupljenje ćevapa, kifla, kafe i ostalog rezultat inflatornih pritisaka ili bezobrazluka privatnika
Kapitalizam. Što se mene tiče, neka bude koliko god treba da bude, trziste će isfiltrirati realnu cijenu. Ako cevabzdinice budu pune i nakon poskupljenja, logicno da je cijena i dalje pristupacna.

Ja samo ne mogu da shvatim kako se energija moze trositi na cevape, dok brasno i nafta, a posebno prvo, je normalno da poskupi, eto reda radi. Mi smo prvaci u skretanju s bitnih stvari na nebitne. Šta me interesuje koji q kosta cevap na carsiji, kupit cu sebi za 20KM najbolji komad mesa i napraviti cevape. Ipak brašno ili naftu ne mogu kupiti, preraditi pa da me dođe jefitnije.
Sta mislis da se cevabdzije i kafandzije ne dogovaraju ?
Opet ne vidim nista lose u tome. Ako to zele, šta je problem? Nije da nemaš cevapa od 6 do 10KM. Isto tako, nije da nemas sistanja od 6KM pa do tih 10KM, je li tako?
Ne znam kako je to rijeseno u tim djelatnostima, al recimo stomatoloska komora je uredila minimalnu cijenu usluge ispod koje ne moze
Da postoje neki minimumi, valjda da se "sacuva" nesto, ne znam ni sam šta. Npr minimalna cijena poštarine može biti 9KM ako se dobro sjećam.
DEMONIKA

#5934 Re: Poskupljenja

Post by DEMONIKA »

sve to treba ići još 150% up
kafane pune, njujorker tuku se za suknju
svi žive od dana do dana i čekaju da im familija iz dijaspore pošalje
rođak mi kaže, imaš li petobanku kraj mjeseca eto nemam za namirnica
ok

pa kad dijaspora sreže slanja, jer i njima cijene divljaju
pa dođe oktobar, plin, struja....
sam nek ne puca...ups?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5935 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

ne treba brinuti što budućnost nosi to nije ni vjernički ni psihički dobro

ali okvirno znati neke stvari... toliko ću za plin...toliko za hranu toliko registraciju

živjeti kao da nema sutra...onda žicati uokolo i kukati... to nije OK

zimi kad dođe minus... obično bude 20ak dana baš gusto...grijanje je važnije od hranjena...
možeš ti kruha i mlijeka do plate 2 3 dana
ali što ćeš ako plin zavrnu ako pelet sad nisi kupio ili drva
što ćemo ako struja krene iskakati
onda će biti država ništa ne radi...a država smo mi
sve ove godine
Ali_G

#5936 Re: Poskupljenja

Post by Ali_G »

Mislim da se tako na neko nacin cuva struka. Sutra bi se pojavio neki indijanac koji bi nas’o neku ludu racunici i oborio cijene ispod svakog nivoa.
n+1

#5937 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

laserShow wrote: 30/05/2022 13:59
n+1 wrote: 30/05/2022 13:51 Prije nego kreneš pozivati na revolucije i blokiranje cesta, preporučujem da naučiš nešto o vlastitoj državi, njenim zakonima i inistitucijama, a neće ti škoditi ni da podebljaš opće obrazovanje.
Oh boi sta rece :) Interesuje me kako ces dokazati kartelsko poslovanje?

Dao sam ti konkretne primjere koje ignorises. Kifla je bila 10kf, koliko je sada? Šta se može uraditi?

Kafa je bila 1KM, koliko je sada? Šta se može uraditi, li šta je urađeno?

Najveći problem ćevapi i pizza :D
Dalje, ti se moraš odlučiti da li je poskupljenje ćevapa, kifla, kafe i ostalog rezultat inflatornih pritisaka ili bezobrazluka privatnika
Kapitalizam. Što se mene tiče, neka bude koliko god treba da bude, trziste će isfiltrirati realnu cijenu. Ako cevabzdinice budu pune i nakon poskupljenja, logicno da je cijena i dalje pristupacna.

Ja samo ne mogu da shvatim kako se energija moze trositi na cevape, dok brasno i nafta, a posebno prvo, je normalno da poskupi, eto reda radi. Mi smo prvaci u skretanju s bitnih stvari na nebitne. Šta me interesuje koji q kosta cevap na carsiji, kupit cu sebi za 20KM najbolji komad mesa i napraviti cevape. Ipak brašno ili naftu ne mogu kupiti, preraditi pa da me dođe jefitnije.
Sta mislis da se cevabdzije i kafandzije ne dogovaraju ?
Opet ne vidim nista lose u tome. Ako to zele, šta je problem? Nije da nemaš cevapa od 6 do 10KM. Isto tako, nije da nemas sistanja od 6KM pa do tih 10KM, je li tako?
Da postoje neki minimumi, valjda da se "sacuva" nesto, ne znam ni sam šta. Npr minimalna cijena poštarine može biti 9KM ako se dobro sjećam.
Neću ja ništa dokazivati. Kao što rekoh, postoji institucija koju plaćamo za te stvari. Na pitanje šta se može uraditi sam dao decidan odgovor.
laserShow

#5938 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

Postavio sam ti logično pitanje, na koje nisam dobio odgovor :) Dao sam primjer kifle, no hebi ga, vecinu (a posebno dijasporu) sada svrbri činjenica da cevosi nisu tako povoljni, skoro im dodje ko burger vani kada izvedu porodicu. Sada treba platiti 50KM jedan rucak, ne mozes malcu reci poskupilo :D

Koliko energije za cevape i trziste koje ce se samo regulisati :)
Spoiler
Show
Ali_G wrote: 30/05/2022 14:04 Mislim da se tako na neko nacin cuva struka. Sutra bi se pojavio neki indijanac koji bi nas’o neku ludu racunici i oborio cijene ispod svakog nivoa.
neko mi rece da je u novom bimgu valjda sisanje 5KM? Nisam siguran je li 100% tacna info, kaze ko na traci se smjenjuju
Hakiz

#5939 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 30/05/2022 13:59
Opet ne vidim nista lose u tome. Ako to zele, šta je problem?
Za razliku od tebe svijet vidi, pa je u mnogim državama dogovaranje cijena zakonom zabranjeno.
laserShow

#5940 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

Kakvo ba dogovaranje cijena? Na cevapima? :lol: :lol: :lol:

Zmaj je 8KM
Mostarlic oko 7KM
Mujanovic 7.5KM
Kucna režija s top mesom 3.5KM

Eto samo brzo guglajnee tri različite cijene :lol:
Hakiz

#5941 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 30/05/2022 14:47 Kakvo ba dogovaranje cijena? Na cevapima? :lol: :lol: :lol:

Zmaj je 8KM
Mostarlic oko 7KM
Mujanovic 7.5KM
Kucna režija s top mesom 3.5KM

Eto samo brzo guglajnee tri različite cijene :lol:
Koliko koštaju ćevapi u okolini? Dakle, ako su u mojoj ćevabdžinici 7 KM, koliko su u krugu 100 m oko mene?

Troškovi prostora u Švrakinom i na Slatkom ćošetu moraju uzrokovati različite cijene, ali zato se ćevabdžije koji su blizu jedan dugom, u istom "kraju", dogovore da se međusobno ne ruše.

A to je protivzakonito. Barem bi trebalo biti.
nepass1

#5942 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Jbt 10 stranica o cevapu
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#5943 Re: Poskupljenja

Post by anex »

nepass1 wrote: 30/05/2022 19:05 Jbt 10 stranica o cevapu
Upravu si.

Hajmo dalje s cijenama...dosta je čevapa...od masnoća...
Alles-Tamam

#5944 Re: Poskupljenja

Post by Alles-Tamam »

Bilo koja uslužna djelatnost koja ispravno posluje će dizati cijene dok ne osjeti pad pad u prometu ili poslu.

Pa najveća greška ili najveća glupost koju često čujem je
"svi termini su mi zauzeti narednih X sedmica, mjeseci"
Pa hajvanu diži onda cijene ili zaposli još ljudi i širi poso
pepeljara

#5945 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

U zmaju teletina vs cevapi razlika u 2 marke :D
giannibelif

#5946 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

Hljeb, hajde što je poskupio, već skuplji je sada i manji po gramaži i obimu. Mučninu izazivaju ovi seljački gladni pokušaji prevara. Imam oči, vidim šta dobijam i koliko dobijam.
Ironmen

#5947 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

Kazu nek je hljeb poskupio jest ga vala svako i jeo.
spinel_

#5948 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Smece od turskog maslaca 200 grama skuplje od bavarskog koji je 250 gr :lol:
spinel_

#5949 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

giannibelif wrote: 30/05/2022 21:28 Hljeb, hajde što je poskupio, već skuplji je sada i manji po gramaži i obimu. Mučninu izazivaju ovi seljački gladni pokušaji prevara. Imam oči, vidim šta dobijam i koliko dobijam.
A cinjenica je da brasno nije toliko poskupilo da bi hljeb skocio za 50% pa i vise.
Vreca brasna je bila oko cvaje, sada je 30 maraka. A siguran sam da pekari naveliko uzimajuci imaju i jeftinije.
Kifle, nemam rijeci.
Nemoj samo da mi neko kaze jel se to samo od brasna pravi.. Jok eto, brasno je sporedni sastojak :-)
semsasuljakovic

#5950 Re: Poskupljenja

Post by semsasuljakovic »

spinel_ wrote: 30/05/2022 22:20 Smece od turskog maslaca 200 grama skuplje od bavarskog koji je 250 gr :lol:
Reći za nešto da je smeće samo zbog zemlje porijekla je, blago rečeno, glupo.
U DM-u npr. imaš njemačkih proizvoda koji su duplo i više jeftiniji od nekih naših. A samo možeš živjeti u zabludi da su kvalitetni.
Post Reply