KatarinaKosaca wrote:
NIje lapsus nego neznanje. Ne može se sve 4 godine raditi jedan književni žanr, kad se mora raditi i Patrarka i romanticizam i klasici itd.
Dalje, ovdje se ne radi o tvojim književnim ukusima i tobožnjoj načitanosti kojom se hvališeš, nego planu i programu za cijele generacije. U tom smislu je Krleža zapostavljen, a data prednost velikom književniku Andriću,
ali književniku čiji su stavovi spram jedne religijske grupe ili jedne religije jako upitni. O tome se radi, pa bih od tako načitanog čovjeka očekivala da shvati a ne da pravi "lapsuse"

Ustvari je bio sarkazam (oba puta), ali valjda se ovdje mora staviti smajli da bi se skontalo.
Evo ga, drugi veliki argument kontra Andrića, čovjeka koji je tobože bio anti muslimanski raspoložen.
I tu se upada u poznate novopečene nacionalističke matrice. Matrice koje poistovječuju današnje bošnjake-muslimane sa
osmanlijama iz 16 vijeka. Ja nikada u Andrićevom "Na Drini ćuprija" nisam u osmanlijama prepoznao svoju
rahmetli majku (majčinu majku koju smo od milja svi zvali majka), niti sam prepoznao svoju nenu (sa očeve strane),
niti sam prepoznao svoju mater. Osmanlije ili turci nisu isto što i današnji bošnjaci ili muslimani sa ovih prostora
20-tog vijeka. Onaj ko hoće da "Na Drini ćuprija" pročita otvorenog uma će shvatiti knjigu samo na jedan način.
Na jedan prokleti usud
Bosne i
Bosanskoga naroda da stalno pati i bude osvajan
i porobljavan od stranih agresora. A ni jedan od osvajača, bilo to osmanlijsko ili austrougarsko carstvo nije bilo blago
i nježno prema stanovnicima Bosne i Hercegovine.
KatarinaKosaca wrote:Uostalom, uopće ne čudi da je ta i takva zemlja izrodila generacije netolerantnih ljudi. Sjećam se učiteljice koja nam je objašnjavala i pojašnjavala da su vjernici glupi, tupi i blesavi. Sad će netko izaći sa čuvenom "
Moj dedo išo u džamiju nitko ga nije diro"

, ali objektivno nije bilo tako. Odgajane su generacije netolerantnih i prepotentnih "
Ja sam načitan-Mi smo zemlja bogata rudama" 
, a ne čudi me i ratnih zločinaca, nepoštovatelja Ženevske konvencije i ubojica nanižih poriva.
U toliko hvaljenom filmu Neretva za kojeg se pojedini masovno ibrete što nije dobio Oscara, uhapšeni Italijanski general kaže da je on general itelijanske vojske, visoki oficir i da traži primjenu Ženevske konvencije, na šta ga Boris Dvornik časti šamarčinom i to kao treba biti smiješno. Šta očekivati poslije takve decenijeske dogme? Kakve tolerantne i naĆitane ljude?
Je li znaš šta su Italijani uradili sa Musolinijem? Streljali ga i objesili njegovo i tijelo njegove ljubavnice na glavni trg.
Tako da je Dvornikova šamarčina simbolična. Ne može neko ko je počinio toliko zločina tražiti za sebe prava i milost koju
nije pružio drugima.