Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5926 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma nije ekskurzija dokaz ovoga ili onoga. Generacija ispred mene je išla u Španiju nas je zaustavo rat u toj nakani inače bi 1992. godine i mi otišli. :( Naravno da je onaj sistem bio daleko, daleko od idealnog ali ruku na srce meni se subjektivno čini organizovanijim i boljim od ovog današnjeg. Ostavljam mogućnost da griješim. Naravno da je pjevanje pjesmica jednom čovjeku smiješno iz perspektive 2015. godine ali iz perspektive 1982. godine i blokovske podjele je bilo sasvim OK za to doba. Ja nikako da se otmem utisku da smo jednopartijsku indoktrinaciju zamijenili višepartijskom i vjersko-nacionalnom dogmom.
Ekskurzija može biti pokazatelj standarda. Kao i cijena maturske haljine.Ja sam imala izbor ili maturska haljina ili obuka za vozački. Izabrala sam vozački i posudila haljinu. Danas je to većini djevojaka nepojmljivo. I prohtjevi su veći. Kao i to da smo u takozvanom besklasnom društvu svake godine ostavljali knjige jer će "Učenici boljeg imovinskog stanja pokloniti udžbenike učenicima lošijeg imovinskog stanja" :-) :-) :-) Na stranu, odnos prema knjizi i tome da je treba čuvati pa i u petom razredu pročitati nešto iz jezika iz četvrtog, nego nabijati komplekse djeci da pripadaju "lošijem imovinskom stanju" je dno dna. Pedagodije, sociologije, društva, svega.
Sa ostalim dijelom tvog posta se slažem manje više.
Dozer

#5927 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Nije to "nabijanje kompleksa" nego cinjenicno stanje. Uvijek je bilo bogatijih i siromasnijih, a taj primjer s knjigama, zapravo, pokazuje da je sistem brinuo o svemu, pa tako i o tome da siromasniji dobiju knjige od bogatijih, a ne da ih moraju kupovati.

Drugim rijecima, sistem je ucio ljude da pomazu jedni drugima, a ne da podapinju.
Last edited by Dozer on 19/10/2015 13:52, edited 1 time in total.
madner

#5928 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Ne znam cemu kritika filma. Do 1944 partizani su za Njemce bili banditi. Prema banditima se postupa prema kratkom postupku i shodno tome za iste nisu vazile Zenevske konvencije.
Reciprotitetno, nisu ni partizani bili cvjecke ako zarobe Njemca ili Italijana. Scena kada pobije zarobljenike je puno gora, no opet, to jeste bio realan odraz partizanskog rat.
45cents

#5929 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
KatarinaKosaca wrote:Uostalom, uopće ne čudi da je ta i takva zemlja izrodila generacije netolerantnih ljudi. Sjećam se učiteljice koja nam je objašnjavala i pojašnjavala da su vjernici glupi, tupi i blesavi. Sad će netko izaći sa čuvenom "Moj dedo išo u džamiju nitko ga nije diro" :-) :-) :-) , ali objektivno nije bilo tako. Odgajane su generacije netolerantnih i prepotentnih "Ja sam načitan-Mi smo zemlja bogata rudama" :D , a ne čudi me i ratnih zločinaca, nepoštovatelja Ženevske konvencije i ubojica nanižih poriva. U toliko hvaljenom filmu Neretva za kojeg se pojedini masovno ibrete što nije dobio Oscara, uhapšeni Italijanski general kaže da je on general itelijanske vojske, visoki oficir i da traži primjenu Ženevske konvencije, na šta ga Boris Dvornik časti šamarčinom i to kao treba biti smiješno. Šta očekivati poslije takve decenijeske dogme? Kakve tolerantne i naĆitane ljude?
Sreća pa nam sada nam teče med i mlijeko. I onakav ondašnji sistem koji je bio daleko od idealnog je bolji nego ovo što imamo danas. Rekao bih otvoreni aparthejd, totalna degradacija sekularnog društva gdje su lokalni sveštenici nosioci društvenih zbivanja i gdje se bez njihovog aminovanja praktično ništa ne može završiti. Djeca se od vrtića filuju vjerskom indoktrinacijom, nacionalnom mržnjom prema drugom i drugačijem. Kao što reće Gojer današnja klasa nastala na pljački onoga što je onaj sistem stvarao zagovara "zabavljačko-nazdravičarsku" kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja. Taj primjer iz filma Bitka na Neretvi je izvan svakog argumenta, više i upečatljivijih primjera kršenja Ženevske konvencije imaš u proteklom ratu od strane kvazi elita nastalih na pukotinama socijalizma. :oops: Recimo ni Nijemcima nije uspjelo u IIWW napraviti sekundarne i tercijarne masovne grobnice a jedan od naših naroda je "ponosni" nosilac te licence "civilizacijskog dostignuća" minder efendija, učmalih i zadriglih popova i sveštenika. :oops:

Ja sam jednako ubijeđen da je ondašnje sjeme tek sada MAŠALA isklijalo.

I bolje je da ne napišem u šta je isklijala JNA, da forumskim nostalgičarima ne pokvarim pogled unazad kroz ružičaste naočale.

Btw. Nisu nostalgičari jedini koji se raduju rikvercu.

Drugarica Fata: "Bogme, mene moj Suljo vazda zagrli kad ide u rikverc"....
prog321

#5930 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

I šta kaže, išlo se prije 92e u Španiju na ekskurziju?
Jedino kao izbjeglica
I to politička :-D
Dozer

#5931 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

prog321 wrote:I šta kaže, išlo se prije 92e u Španiju na ekskurziju?
Jedino kao izbjeglica
Sto ce reci da si ti mladjahan, pa nemas pojma :)
I ja sam '90 isao tamo na ekskurziju :D
nosara

#5932 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Dakle, igrani film kao argument... :lol:

Sanko, zasto nisi pristavio, samo jednom, Sanko...? :cry:
Ali Kemal

#5933 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Zivot po vukojebinama nije nikada bio isti kao zivot po gradovima. Tako i ovi sto su dosli u gradove iz vukojebina, porede to prijeratno vrijeme sa poslijeratnim, te se provaljuju da su farmerke bile kao sada auto, da se nije islo na eskurzije vani i slicno :oops:
dale cooper

#5934 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

KatarinaKosaca wrote:
NIje lapsus nego neznanje. Ne može se sve 4 godine raditi jedan književni žanr, kad se mora raditi i Patrarka i romanticizam i klasici itd.
Dalje, ovdje se ne radi o tvojim književnim ukusima i tobožnjoj načitanosti kojom se hvališeš, nego planu i programu za cijele generacije. U tom smislu je Krleža zapostavljen, a data prednost velikom književniku Andriću, ali književniku čiji su stavovi spram jedne religijske grupe ili jedne religije jako upitni. O tome se radi, pa bih od tako načitanog čovjeka očekivala da shvati a ne da pravi "lapsuse" :-) :-) :lol: :lol:
Ustvari je bio sarkazam (oba puta), ali valjda se ovdje mora staviti smajli da bi se skontalo.

Evo ga, drugi veliki argument kontra Andrića, čovjeka koji je tobože bio anti muslimanski raspoložen.
I tu se upada u poznate novopečene nacionalističke matrice. Matrice koje poistovječuju današnje bošnjake-muslimane sa
osmanlijama iz 16 vijeka. Ja nikada u Andrićevom "Na Drini ćuprija" nisam u osmanlijama prepoznao svoju
rahmetli majku (majčinu majku koju smo od milja svi zvali majka), niti sam prepoznao svoju nenu (sa očeve strane),
niti sam prepoznao svoju mater. Osmanlije ili turci nisu isto što i današnji bošnjaci ili muslimani sa ovih prostora
20-tog vijeka. Onaj ko hoće da "Na Drini ćuprija" pročita otvorenog uma će shvatiti knjigu samo na jedan način.
Na jedan prokleti usud Bosne i Bosanskoga naroda da stalno pati i bude osvajan
i porobljavan od stranih agresora. A ni jedan od osvajača, bilo to osmanlijsko ili austrougarsko carstvo nije bilo blago
i nježno prema stanovnicima Bosne i Hercegovine.
KatarinaKosaca wrote:Uostalom, uopće ne čudi da je ta i takva zemlja izrodila generacije netolerantnih ljudi. Sjećam se učiteljice koja nam je objašnjavala i pojašnjavala da su vjernici glupi, tupi i blesavi. Sad će netko izaći sa čuvenom "Moj dedo išo u džamiju nitko ga nije diro" :-) :-) :-) , ali objektivno nije bilo tako. Odgajane su generacije netolerantnih i prepotentnih "Ja sam načitan-Mi smo zemlja bogata rudama" :D , a ne čudi me i ratnih zločinaca, nepoštovatelja Ženevske konvencije i ubojica nanižih poriva. U toliko hvaljenom filmu Neretva za kojeg se pojedini masovno ibrete što nije dobio Oscara, uhapšeni Italijanski general kaže da je on general itelijanske vojske, visoki oficir i da traži primjenu Ženevske konvencije, na šta ga Boris Dvornik časti šamarčinom i to kao treba biti smiješno. Šta očekivati poslije takve decenijeske dogme? Kakve tolerantne i naĆitane ljude?
Je li znaš šta su Italijani uradili sa Musolinijem? Streljali ga i objesili njegovo i tijelo njegove ljubavnice na glavni trg.
Tako da je Dvornikova šamarčina simbolična. Ne može neko ko je počinio toliko zločina tražiti za sebe prava i milost koju
nije pružio drugima.
Last edited by dale cooper on 19/10/2015 15:12, edited 1 time in total.
Niemand

#5935 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Dozer wrote:
Hoces da kazes da se danas odgajaju generacije tolerantnih ljudi? Pa ovo danas je neuporedivo gore od bilo cega onda...
Al dozer to nema previse veze sa dananjom vlascu kolko sa svijetom u globalu. Jeste, u jugoslaviji je ocito bilo manje nasilja, al tako je bilo u svijetu u globalu. Djeci se nasilje propagira kroz gengsterske filmove, muziku, spotove, sve je to njima kul i izgleda da eto idemo u korak sa vremenom i pratimo trendove, cestitam. Razlika je sto djeca u americi se furaju na geto i tezak zivot, kod nas na rat i nacionalizam. Doduse, kod nas je to jos na nivou fast end de fjuriosa, poneki pistoljcic, a dokle, vidjecemo.

Nekad treba shvatiti da se nije samo vlast promjenila, vec citav svijet se pomjerio za 20 i kusur godina.
Dozer

#5936 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

To je apsolutno tacno. Ne znam da sam to ikada sporio. Medjutim, ono sto govorim jeste da svijet ni onda nije bio nista drugaciji u odnosu na stvari koje su se desavala u Jugi, a kako mnogi ovdje zele prikazati, kao da je Juga bila nekakav tamni vilajet u kojem niko nije smio ni prnuti kako treba. A to je, ipak, predaleko od istine, pogotovo u odnosu na mnoge druge drzave i ono sta se radilo u njima i sta su one radile u svoje ime.

Par pistoljcica? Pa skoro svaki dan imas pucnjavu... Prekjucer dvije (treca, u kojoj je lik, vozac iz opstine N.Sarajevo, prvo nabio covjeka autom s ledja, a onda izasao i bez rijeci u tog covjeka u kojeg se zabio sprasio dva gumena metka. Sjeo u auto i otisao, ali covjek zapisao tablice i ovoga murija pokupila u opstini par minuta kasnije).
U Jugi se ja ne sjecam da sam ikada procitao da je negdje bila neka pucnjava...
Banksy

#5937 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

dale cooper wrote:
:thumbup:

I da ne zaboravimo,
neko u ime Bosne skuplja vreće za svog Bakira, neko te vreće Bosni poklanja.

Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 1961. godine odvojio je pola sume za knjige u Bosni i Hercegovini. To je bilo oko 650.000 dolara i sve biblioteke i škole obogatile su svoj knjižni fond i počele da uvode savremeniji način komuniciranja sa čitaocima.

Nekoliko godina pred kraj života, Ivo Andrić poklonio je i drugu polovinu svoje nagrade sa istom namjenom – za obogaćivanje knjižnog fonda u bibliotekama i školama u Bosni i Hercegovini.

Bio je to vjerovatno jedini nobelovac koji je cijeli iznos nagrade poklonio svom narodu, bosanskom i hercegovačkom.
Niemand

#5938 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

To za jugoslaviju, manje vise, se slazem.

A ovo drugo, sve je ovo jos dobro kako je u drugim zemljama. Normalne i sredjene zemlje, a debilima je stvar ugleda ko je bio duze u zatvoru i za sta.

Al za sarajevo je i ovo puno jer imamo mjesecara. :D :lol:
dale cooper

#5939 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Realno, u Jugoslaviji je opšta sigurnost građana bila na zavidnom nivou zato što si imao represivne
organe reda i mira iliti popularnu miliciju. :mrgreen: Da ovi naši imaju 50% ovlasti što su ih imali
milicajci, današnji krimosi bi dvaput razmislili hoće li se usuditi napraviti kakvo sranje.
animals

#5940 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Ali Kemal wrote:Zivot po vukojebinama nije nikada bio isti kao zivot po gradovima. Tako i ovi sto su dosli u gradove iz vukojebina, porede to prijeratno vrijeme sa poslijeratnim, te se provaljuju da su farmerke bile kao sada auto, da se nije islo na eskurzije vani i slicno :oops:
Ne znam jesi li uopce vrijedan da ti nesto napisem..
Ako si ti odrastao u gradu, iimas takav pristup zivotu, onda je jadna i drzava i grad u kojem si ti odrastao..
ne mjeri se kultura, po mjestu odrastanja, sto se da primjetiti tvojom kulturom izrazavanja..
ti nazivas vukojebine sela po BII, a istodobno hvalis Jugoslaviju, koja je stvorila ta sela..
u razvijenim drzavama , sela su ogledalo drzave, i svaki covjek koji to sebi moze priustiti bjezi iz grada na sela,,
samo nasa draga gospoda iz Bosne bjezi u gradove i srami se sela..
pa sta ces gore vukojebine od gradova u BIH, posebno ovi veci, na celu sa Sarajevom..
Niemand

#5941 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

dale cooper wrote:Realno, u Jugoslaviji je opšta sigurnost građana bila na zavidnom nivou zato što si imao represivne
organe reda i mira iliti popularnu miliciju. :mrgreen: Da ovi naši imaju 50% ovlasti što su ih imali
milicajci, današnji krimosi bi dvaput razmislili hoće li se usuditi napraviti kakvo sranje.
Ne bi razmisljali, uradili bi to. I u drugim zemljama urede sta im cejf pored svega.

Mene samo cudi kako jos uvijek nemamo nekog serijskog ubicu :hm:
Dozer

#5942 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

animals wrote: pa sta ces gore vukojebine od gradova u BIH, posebno ovi veci, na celu sa Sarajevom..
To je tacno... od 1992 jeste tako.
detroit-mercy

#5943 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
prog321 wrote:I šta kaže, išlo se prije 92e u Španiju na ekskurziju?
Jedino kao izbjeglica
Sto ce reci da si ti mladjahan, pa nemas pojma :)
I ja sam '90 isao tamo na ekskurziju :D
Sa srednjom skolom :mrgreen: , ne goviris istinu. Srednje i osnovne samo u oviru Juge ekskurzije :skoljka: .
Dozer

#5944 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

:roll: :roll:
Od 1989. su srednje skole krenule s ekskurzijama vani :roll:
Pogledaj po FB, generacije 1990/91, naci ces more slika raje s tih ekskurzija - Italija, Andora, Spanija...

Ah, da - :skoljka:
Last edited by Dozer on 19/10/2015 14:57, edited 2 times in total.
dale cooper

#5945 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:Realno, u Jugoslaviji je opšta sigurnost građana bila na zavidnom nivou zato što si imao represivne
Ne bi razmisljali, uradili bi to. I u drugim zemljama urede sta im cejf pored svega.

Mene samo cudi kako jos uvijek nemamo nekog serijskog ubicu :hm:
Eh vidiš u ono vrijeme te onda braća milicajci odvedu i odbiju ti to sve od bubrega i pošalju te
na zasluženi odmor u tada takođe popularne i notorne kazneno popravne institucije. :D
Nije džaba Džoni pjevao "Nemoj po glavi, druže plavi" :mrgreen:

Nemamo, jer se kod nas sve vrti oko hapanja, pa se ubija uglavnom oko love. :mrgreen:
nosara

#5946 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Dozer wrote::roll: :roll:
Od 1989. su srednje skole krenule s ekskurzijama vani :roll:
Moj buraz bio na ekskurziji po SSSR-u, saobracajna skola, ja mislim 77-78. godine... 15 dana... AviJon...
Dozer

#5947 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

To su bili "posebni programi" bratimljenja :lol: :lol:
zateznistub

#5948 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

animals wrote: pa sta ces gore vukojebine od gradova u BIH, posebno ovi veci, na celu sa Sarajevom..
Ovo je tvoj osnovni problem glede teme o Jugi...
detroit-mercy

#5949 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:Zivot po vukojebinama nije nikada bio isti kao zivot po gradovima. Tako i ovi sto su dosli u gradove iz vukojebina, porede to prijeratno vrijeme sa poslijeratnim, te se provaljuju da su farmerke bile kao sada auto, da se nije islo na eskurzije vani i slicno :oops:
Pa brate dragi, nije svako mogao imati srecu da se rodi u "carsiji", morao je neko i u vukojebini. Samo me interesuje kako to da je u superiornoj drzavi bilo vukojebina.
A ovo stalno dokazivanje carsijske superiornosti nije od juce, naravno carsija se racuna od MDvora do Bascarsije, ostalo je sve vukojebina i da ne zaboravimo, unazad minimum cetiri generacije moraju biti sa te geografske lokacije, drugo se ne pika :mrgreen: .
animals

#5950 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Jedino je sigurno da su ekskurzije vani pocele 92-93..
od Austrije do Australije..i malo ih se vratilo sa ti ekskurzija..
islo se klinac vani..Hrvatska more, tu smo mi isli,
to sto je tvoj brat bio u SSSR, a milioni drugi nisu nigdje isli tebi je mjera..
Post Reply