Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dobojlija81

#5926 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dobojlija81 »

mogla je carapice kakve obuci il ne vidim dobro
Point.

#5927 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

beniciodeltoro wrote:
Point. wrote:Ne kontam ove mega vjernike, kad se najave kod nekoga onda taj mora sklanjati i sakrivati alkoholne flase da se ispostuje vjernik, a kad im neko ode onda oni ne ispostuju gosta da mu ponudi pivu umjesto hurmi i soka.
Prvo kako će ti taj ponuditi išta drugo osim šerbeta ako ne drži alkohol u kući?
Kakva je ovo logika? :-) Pa ako nekome ko smatra alkohol grijehom smeta alkohol neće onome ko pije alkohol smetati sok pa da se uvrijedi ili smatra to kao znak nepoštivanja. Vjernik u kući ima sve osim alkohola dok oni što piju u kući imaju i pivu i sok i čaj i rakiju. Nevezano samo za religiju jer ne želim da sad odemo na tu temu ali sam radoznao kako ljudi imaju takav stav. Nevezano za religiju jer slično je kao i kod vegetarijanaca i veganaca, i vegetarijanac će se naljutiti ako pred njega staviš biftek dok ljudi koji jedu meso neće se naljutiti ako pred njih staviš salatu, špagete ili sirnicu.
Pa valjda svako hoce gostu da ugodi. Ode u piljaru, kupi par piva za "nevjernike" i pocasti. Je li grijeh kupiti pivu a ne konzumirati je?
Tomahawk11
Globalni moderator

#5928 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

@Point, ako cemo ispravno - jeste.
Vjerniku-muslimanu je, osim zabrane konzumiranja alkohola, zabranjeno i poticanje na konzumiranje istog, odnosno, bilo kakav dodir u svrhu konzumiranja. Vjernik ni u kom slucaju ne smije imati u kuci pivu, rakiju, vino...bilo kakav alkohol. Nisu to novopeceni muslimani, nego tako treba ako cemo ispravno.
Druga je stvar sto na nasim prostorima ima obicaj da se pocasti rakijom, pivom, sta ja znam....al to je vise narodni obicaj.
Zato treba postovati one koji te ne pocaste alkoholnim picem, jer je to vece od ugodjaja. Trebas i ti postovati domacina ako ti je donio limunadu umjesto rakije.
ho oponopono

#5929 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ho oponopono »

...najbolje da se ne druze...ne ide ...pih nadje si djeva frajera " vjernika "sipak nema vise tirolske u frizideru valja postovati novi dom... :pisnula: i :pisnuo:
bluesjunior

#5930 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by bluesjunior »

ho oponopono wrote:...najbolje da se ne druze...ne ide ...pih nadje si djeva frajera " vjernika "sipak nema vise tirolske u frizideru valja postovati novi dom... :pisnula: i :pisnuo:
uh sad moram pot tirolsku i po pive....
JThomas

#5931 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by JThomas »

tzv. podrigušu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5932 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

ho oponopono wrote:...najbolje da se ne druze...ne ide ...pih nadje si djeva frajera " vjernika "sipak nema vise tirolske u frizideru valja postovati novi dom... :pisnula: i :pisnuo:
Pa ako nema dogovora - najbolje.
A kako se dogovarati ako neko hoce da postuje vjerske norme?
Mozes postovati to sto neko ne zeli da radi jer nije po vjerskim propisima ili produziti dalje.
beniciodeltoro

#5933 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by beniciodeltoro »

Point. wrote:
beniciodeltoro wrote:
Point. wrote:Ne kontam ove mega vjernike, kad se najave kod nekoga onda taj mora sklanjati i sakrivati alkoholne flase da se ispostuje vjernik, a kad im neko ode onda oni ne ispostuju gosta da mu ponudi pivu umjesto hurmi i soka.
Prvo kako će ti taj ponuditi išta drugo osim šerbeta ako ne drži alkohol u kući?
Kakva je ovo logika? :-) Pa ako nekome ko smatra alkohol grijehom smeta alkohol neće onome ko pije alkohol smetati sok pa da se uvrijedi ili smatra to kao znak nepoštivanja. Vjernik u kući ima sve osim alkohola dok oni što piju u kući imaju i pivu i sok i čaj i rakiju. Nevezano samo za religiju jer ne želim da sad odemo na tu temu ali sam radoznao kako ljudi imaju takav stav. Nevezano za religiju jer slično je kao i kod vegetarijanaca i veganaca, i vegetarijanac će se naljutiti ako pred njega staviš biftek dok ljudi koji jedu meso neće se naljutiti ako pred njih staviš salatu, špagete ili sirnicu.
Pa valjda svako hoce gostu da ugodi. Ode u piljaru, kupi par piva za "nevjernike" i pocasti. Je li grijeh kupiti pivu a ne konzumirati je?
Na stranu sada one histerične ekstremne vjernike koji vrište po sobi kada vide pivu nego ćemo o onim tolerantnim vjernicima govoriti: zašto bi i jedan takav tolerantan vjernik pomišljao na kupovinu alkohola ako mu društvo dolazi? Zašto bi mu to uopšte palo na pamet ako mu to nije navika? Jedino ako si teži alkoholičar pa ne možeš provesti 24 sata trijezan pa da ti prijatelji znaju da moraju nabaviti alkohol inače gost dobija napade, zašto ne bi gostu ugodio sa koka kolom ili Fantom? Ako si nevjernik to ne znači da ne možeš ništa piti što nije alkohol (osim ako nisi kao što rekoh teški alkoholičar), vjernik pije sve osim alkohola, nevjernici piju sve alkohol i ne-alkohol i zato ne razumijem kakav je to znak da se gostu niju ugodilo i da se svrstava u istu grupu kao "vjernik kojem je se ponudio alkohol" ako u gostima popije Senzaciju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5934 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Ja fakat ne kontam otkud raji nafur da je Stiv Dzobs revolucionar i genije :shock:
bull21

#5935 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by bull21 »

_BataZiv_0809 wrote:Ja fakat ne kontam otkud raji nafur da je Stiv Dzobs revolucionar i genije :shock:
Američani.
MyTao

#5936 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

_BataZiv_0809 wrote:Ja fakat ne kontam otkud raji nafur da je Stiv Dzobs revolucionar i genije :shock:
Naravno da je genije... To je kao lako napraviti iz garaze jednu od najbogatijih i uspjesnijih kompanija na svijetu? takvog biznismena svijet nije do sada video... to se cijeni svud, osim u Bosni izgleda... degen, vjerovatno nije znao i glavne gradove nekih Africkih drzava :):)
AmirBaa

#5937 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by AmirBaa »

MyTao wrote:
Naravno da je genije... To je kao lako napraviti iz garaze jednu od najbogatijih i uspjesnijih kompanija na svijetu? takvog biznismena svijet nije do sada video... to se cijeni svud, osim u Bosni izgleda... degen, vjerovatno nije znao i glavne gradove nekih Africkih drzava :):)
Sto bi nasi genijalci i intelektualci rekli na kafama i shishama: 'Ta ce on. Kao i za mark zuckerberga koji je isto tako jedan od najvecih biznismena i vizionista naseg doba :thumbup:
Warashii

#5938 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Warashii »

Biznismeni mozda jesu, da su genijalci ne mora nuzno da znaci.
Po cemu je to "fejsbucar" inovativan ili genijalan? Ili pokojni Steve?
Sto se biznisa tice naklon do poda ali da su u rangu Nikole Tesle, Einsteina, ili Hawking-a vala nisu. Iz ovog se vidi da ne mora nuzno da znaci da ako je genijalac da je extra dobar biznismen.
MyTao

#5939 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

Warashii wrote:Biznismeni mozda jesu, da su genijalci ne mora nuzno da znaci.
Sto se biznisa tice naklon do poda ali da su u rangu Nikole Tesle, Einsteina, ili Hawking-a vala nisu. Iz ovog se vidi da ne mora nuzno da znaci da ako je genijalac da je extra dobar biznismen.
Nikada nisam cuo da neko njih gura u rang Tesle ili Einsteina... Jabs je bio genije u svom polju i glupo ga je porediti sa fizicarima i naucnicima.

Tesla je bio genije... ali jako los biznismen... pa je umro bez dolara u djepu... sto ne umanjuje njegov doprinos ovom svijetu... svako ima nesto u cemu je dobar. Oni su puno bolji od nas ostalih i zato su genijalci :)

Mozda sam pogresno svatio _bataziv, posto ni ja Jabsa nebi nikada svrstao kao nekog genija iz oblasti nauke... al je zato genije u svom polju i to mu se ne moze osporiti. Poceti biznis u svojoj garazi i onda od njeg napraviti najvecu i najbogatiju firmu na svijetu i sve to u veoma kratkom roku je zadivljujuce.
supercali

#5940 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

MyTao wrote:
Warashii wrote:Biznismeni mozda jesu, da su genijalci ne mora nuzno da znaci.
Nikada nisam cuo da neko njih gura u rang Tesle ili Einsteina... Jabs je bio genije u svom polju i glupo ga je porediti sa fizicarima i naucnicima.

Tesla je bio genije... ali jako los biznismen... pa je umro bez dolara u djepu... sto ne umanjuje njegov doprinos ovom svijetu... svako ima nesto u cemu je dobar. Oni su puno bolji od nas ostalih i zato su genijalci :)

Mozda sam pogresno svatio _bataziv, posto ni ja Jabsa nebi nikada svrstao kao nekog genija iz oblasti nauke... al je zato genije u svom polju i to mu se ne moze osporiti. Poceti biznis u svojoj garazi i onda od njeg napraviti najvecu i najbogatiju firmu na svijetu i sve to u veoma kratkom roku je zadivljujuce.
pa nije on poceo biznis u garazi nego ga je wozniak napravio a ovaj prodao
onda jabuku napustio cini mi se 85-86 pa se vratio nekad 97-e i uz pomoc jonathan ive-ija napravio i liniju znaci imac iphone i ovo i ono
znaci on je samo bio dobar biznismen i vizionar
inovator je vec diskutabilno jer su drugi sve pravili dizajnirali i sl
MyTao

#5941 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

[quote="supercalipa nije on poceo biznis u garazi nego ga je wozniak napravio a ovaj prodao
onda jabuku napustio cini mi se 85-86 pa se vratio nekad 97-e i uz pomoc jonathan ive-ija napravio i liniju znaci imac iphone i ovo i ono
znaci on je samo bio dobar biznismen i vizionar
inovator je vec diskutabilno jer su drugi sve pravili dizajnirali i sl[/quote]

ne samo dobar vec genijalan... To je ono o cemu pricamo.

A slazem se da nije bio inovator i dizajner... Mislim da ga vecina svijeta naziva genijem je zbog toga sta je napravio od Appla kao branda... a to koliko je znacio firmi pokazuje i gdje su bili onda kada ih je on napustio i gdje su ostali kada je umro.
supercali

#5942 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

znaci bio je samo genijalan biznismen
a zasto je uspio sa jabukom je splet izvrsnih okolnosti za njega i jabuku
a to se naravno desava svima da ne zvuci da njega kudim a neke druge dizem u visinu

jer on i njegovi nisu izmislili mp3 player ni tablet ni mobitel ni kompijuter ni apple store nego su samo fino to upakovali i prodali ljudima veoma uspjesno
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#5943 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by sabina1 »

black wrote: Hejtačina za one likuše tipa: umjetnički nadahnuta, furam elitu, al' sam fol i iz naroda. Imam slučajno neurednu frizuru, muški sako, uz njega one pantole s obrezanim nogavicama i one oksford cipele jer su furka urbane raje; uslikaću izbliza kantu za smeće i pored nje uvenulu ružu i provući kroz filter, jer totalno ono niko ne shvata moj genijalni um, naravno share na facebook via instagram, uz citat Koelja u opisu. Ah, da! I pišem svoj blog na kojem su tekstovi tipa:
"Jesen me podsjeti na to kad sam bila u Wasingtonu i sjedila na večeri sa lordom Van Von Karina i onda sam vidjela čovjeka koji rovi kontejner i shvatila njegovu patnju, dok sam ispijala makijato umotana u deku koju sam dobila od svoje nane za Bajram 1993. uz riječi "Neka te uvijek grije"..."
:kiss: za opis....
Prepuno Sarajevo....
Bosna I Hercegovina je nesto drugo....
:(
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5944 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

MyTao wrote:
Polako drugar, bez agresivnosti i predubjedjenja o mojim stavovima. Na koji nacin su njegovi izumi promijenili svijet u pozitivnom smislu?

Ako cemo ga zvati vizionarom, onda ga smjestamo u drustvo Tesle, Bella, Da Vincija, F. Porschea i slicnih. Nije mu bas tu mjesto zar ne?

I Donald Trump je napravio bogatu i uspjesnu kompaniju, pa nesto nisam siguran da ce se o njemu snimati filmovi kao o geniju i vizionaru.

Osim toga, slika govori vise od hijadu rijeci :

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5945 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

MyTao wrote:
Bice da se nismo razumjeli na prvu :thumbup:
supercali

#5946 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

_BataZiv_0809 wrote:
MyTao wrote:
Polako drugar, bez agresivnosti i predubjedjenja o mojim stavovima. Na koji nacin su njegovi izumi promijenili svijet u pozitivnom smislu?

Ako cemo ga zvati vizionarom, onda ga smjestamo u drustvo Tesle, Bella, Da Vincija, F. Porschea i slicnih. Nije mu bas tu mjesto zar ne?

I Donald Trump je napravio bogatu i uspjesnu kompaniju, pa nesto nisam siguran da ce se o njemu snimati filmovi kao o geniju i vizionaru.

Osim toga, slika govori vise od hijadu rijeci :
vizionar ne u smislu tom o kom ti pricas nego da je znao sta ce prodati proizvod sta prolazi kod raje u tom znacenju rijeci vizionar
jer nije lako ni pretpostaviti sta ce raja voliti i kupovati i biti hit a kamoli znati to i odraditi
beniciodeltoro

#5947 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by beniciodeltoro »

Zar nije Steve Jobs jedno vrijeme bio glavni argument zašto treba primiti izbjeglice iz Sirije? :? :D
supercali

#5948 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

ma uglavnom previse se on uzdize kao neki mega giga cova koji je kao eto ikona
da je uspjesan jeste kao i ingmar koji je osnovao ikeu pa ga se ne uzdize kao i mali milion ljudi koji su osnovali firme u garazi uspjeli i danas posjeduju velike firme

doduse on je vezan za medije bio dok niko nece pratiti nekog ko je napravio firmu koja pravi sarafe i napravio je milionera od sebe
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5949 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Zapravo slogani koji prate film o njegovom zivotu su me nagnali da izrazim svoje nekontanje.

A i diskusija sa jednim kolegom koji tvrdi da je Jobs promijenio svijet :D
prog321

#5950 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by prog321 »

Steve Jobs je genije jer je vidio viziju u necemu gdje drugi nisu.
Pored iPhona, Ipada, i imac, imao je jos jednu vaznu kreaciju, A to je kompjuterski modifikovan film. Pixar.
Bez Steve Jobsa, danasnji moderni filmovi ne bi bili moguci.
Post Reply