Irak

Post Reply
Opetja033

#5926 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Kaze Saxxx, Kurdi se trebaju drzati Turske!

To je kao da kazes da se Bosnjaci trebaju drzati Srbije.

Koji cirkus. :-) :lol:

Ne mogu Kurdima pera odbiti ti neuredni jadovi u dronjcima. Nemaju se koga plasiti.
Jebo to. Nego ne prokomentarisa kako su IS i sunitska plemene PONOVO zauzeli Baiji? Sjecam se da si ovdje nagovjestavao pocetak kraja IS i sunitske pobune kada su snage iracke vlade prvobitno povratile taj grad. Napisao si bio komentara i komentara. Sad odjednom tajac, muk. Uopce nisi nasao za shodno da prokomentarises sta bi od onog tvog najavljivanog pocetka kraja pobune? Cak sta vise, ljudi ponovo osvojise Baiji.
Kikibombona

#5927 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Jebo to. Nego ne prokomentarisa kako su IS i sunitska plemene PONOVO zauzeli Baiji? Sjecam se da si ovdje nagovjestavao pocetak kraja IS i sunitske pobune kada su snage iracke vlade prvobitno povratile taj grad. Napisao si bio komentara i komentara. Sad odjednom tajac, muk. Uopce nisi nasao za shodno da prokomentarises sta bi od onog tvog najavljivanog pocetka kraja pobune? Cak sta vise, ljudi ponovo osvojise Baiji.
Jos niko relevantan nije objavio da je ISIL zauzeo grad ili makar ja nisam upratio.

Iracka vojska se jos uvijek nije konsolidovala. SAA je pet puta jaca od iracke vojske.
em11r

#5928 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by em11r »

sarajevoxxxx wrote:
IS se ne smije podcjenjivati, sto zbog realne snage, sto zbog licemjerstva MZ-a , za kojeg ne znas da li ga pomazu ili ratuju protiv njega.

Misljenja sam da ce muslimanski radikalni faktor u buducnosti biti mnogo jaci i mnogo izrazeniji. Ideja o muslimanskoj drzavi na Bliskom istoku, mislim da nije samo primamljiva radikalima. IS ne bi mogao ovako dugo opstati i djelovati na ogromnoj teritoriji da nema podrsku sire muslimanske zajednice.

Ideja o drzavi Kurdistan mozda je najveci vjetar u ledja ideji IS-a.
Nadam se da ces realno razmisliti pa mi odgovoriti na pitanje, a ako ti mogu suflirati da u razmisljanje ukljucis dolazak talibana na vlast u afganistan

A pitanje je

Zar stvarno u nekom cosku svog uma vjerujes, nadas se, tjesis se ili bilo sta, da ce IS zazivjeti kao legalna tvorevina, da ce opstati ta ideja o kojoj pricas?

Samo je pitanje dana kada ce Obama i Obamići reci dosta i IS-a vise nema.
sumirprimus

#5929 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:
Jos niko relevantan nije objavio da je ISIL zauzeo grad ili makar ja nisam upratio.

Iracka vojska se jos uvijek nije konsolidovala. SAA je pet puta jaca od iracke vojske.
eee iracka vojska?dovoljno relevantni? :D
sarajevoxxxx

#5930 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Naravno, sve je ovo igra Zapada, i u svemu su umiješani.Da li sve drže pod kontrolom mislim da nisu.Jesu moćni ali nisu svemoćni, mislim da Zapad ima veliki problem na Bliskom istoku, ili bar jedan dio.Oni koji profitiraju sigurno nemaju nikakvih problema, njima ovo nasilje odgovara.

Koliko znam IS čine Kurdi,ili bar jedan veliki dio.Pitao si me za Sindžar, mislim da u onim vojnicima koji su javno pogubljeni na videu kojeg si postavio, da vjerovatno su većina Kurdi baš kao i u Kobaneu, što je nedavno i sam Masud Barzani potvrdio.
Procenat Kurda u sastavu ISILa je minoran. U svakom narodu ima izdajnika i zlotvora. Da i nas sutra napadne ISIL, bilo bi kandidata koji bi im se pridruzili da kolju 'nevjernike'.

Zapad nije svemoguc al nad ovim jadncima ima potpunu kontrolu. Amerika je gazila mnogo jace igrace od ISILa.
Ako Zapad nad njima ima kontrolu, zbog cega onda gura, podstice, lozi naoruzava Kurde da ginu protiv IS-a. Jesi rekao da im je Amerika prijatelj, cudno to neko prijateljstvo. Smije ti se iza ledja dok te drugi mlave.

Za Baidji, vec desetak dana grad je u rukama plemena.Za kvart Sarafah su se vodile zestoke borbe i jucer kada im nije stigla pomoc iz Samarre vladine snage su se povukle.

Navodno vece gubitke su imali nego nakon pada Saklawia ili cak nakon Mosula, ovo u Baidziu je najveci poraz.
Kikibombona

#5931 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:
Ako Zapad nad njima ima kontrolu, zbog cega onda gura, podstice, lozi naoruzava Kurde da ginu protiv IS-a. Jesi rekao da im je Amerika prijatelj, cudno to neko prijateljstvo. Smije ti se iza ledja dok te drugi mlave.

Za Baidji, vec desetak dana grad je u rukama plemena.Za kvart Sarafah su se vodile zestoke borbe i jucer kada im nije stigla pomoc iz Samarre vladine snage su se povukle.

Navodno vece gubitke su imali nego nakon pada Saklawia ili cak nakon Mosula, ovo u Baidziu je najveci poraz.
Pa vise vole da ginu Kurdi nego da ginu njihovi vojnici. Logicno, zar ne?

Gugl sam okrenuo naopako i ne vidim da je iko relevantan prenio tu veliku vijest. Jedino sam nasao da se vode borbe na vise lokacija....
em11r

#5932 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by em11r »

kao sto sam i ocekivao :) Image
fosna2014

#5934 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Pešmerge praše trenutno Sinjarom. ISIL pometen
sarajevoxxxx

#5935 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

em11r wrote:
sarajevoxxxx wrote:
IS se ne smije podcjenjivati, sto zbog realne snage, sto zbog licemjerstva MZ-a , za kojeg ne znas da li ga pomazu ili ratuju protiv njega.

Misljenja sam da ce muslimanski radikalni faktor u buducnosti biti mnogo jaci i mnogo izrazeniji. Ideja o muslimanskoj drzavi na Bliskom istoku, mislim da nije samo primamljiva radikalima. IS ne bi mogao ovako dugo opstati i djelovati na ogromnoj teritoriji da nema podrsku sire muslimanske zajednice.

Nadam se da ces realno razmisliti pa mi odgovoriti na pitanje, a ako ti mogu suflirati da u razmisljanje ukljucis dolazak talibana na vlast u afganistan

A pitanje je

Zar stvarno u nekom cosku svog uma vjerujes, nadas se, tjesis se ili bilo sta, da ce IS zazivjeti kao legalna tvorevina, da ce opstati ta ideja o kojoj pricas?

Teško je bilo šta prognozirati, koje očekivao ovakav razvoj situacije u Iraku kojeg danas imamo.Moglo se očekivati neki novi sukobi na relaciji šiita i sunita, ili irački suniti protiv Malikijeve vlade.Ali da se odjednom pojavi ovakva organizacija na tako velikom teritoriju, pa sve te brutalnosti, klanja, ubijanja, neke vrste kažnjeničkih bojni, borba protiv cijelog svijeta.

Pa onda šiitske milicije, dešavanja u Jemenu i Libiji.Izgleda da živimo u vremenu kada je započeti rat u nekoj zemlji, kao nešto najnormalnije, čista rutina.Niko se previše ni ne uzbuđuje, niti se to medijski nešto posebno prati.Ljudski život nikad nije bio bezvrijedniji.

Ali opet realno IS-u su male šanse da opstane, ako se to i desi onda definitivno niko od nas nema pojma šta se dole dešava.Po meni najveća opasnost mu prijeti iznutra, nisu oni jedinstveni kao što se to čini.Njihova brutalnost, klanja ljudi zbog banalnih stvari, slikanje tih rutala, rigidan stav premu svemu i svakome, sve to čini da su oni sami sebi najveći neprijatelji.Vjerovatno de će možda doći neka podjela unutar njih, ili će nestati pod nekom velikom iračkom ''Olujom''.Iračani su prevrtljivi, a i nije teško biti kada se radi o IS-u.Najveći problem tom scenariju predstavlja realna šiitska ili iranska opasnost.Šta i kada poraze IS?Opet ostaje taj problem odnos šiita i sunita.Tu mora doći do radikalne promjene, suniti moraju dobiti veća prava u Iraku, prihodi od nafte moraju se dijeliti narodu, narod treba da osjeti mnogo više to prirodno bogatstvo Iraka.Nije samo ovo nasilje u Iraku isključivo zbog religijskih motiva, odnosa šiita i sunita, država je zakazala, korpucija je prevelika.Irak je druga ili treća zemlja po najvećem nivou korupcije u svijetu.

Dakle i šiiti su nezadovoljni, nema jake države, nema jakog sistema.Stari kadrovi iz Sadamovog sistema se moraju vratiti, pogotovo njihova obavještajna služba, njihovi oficiri, ne oni koji su u IS-u već prava vojna lica koji su sposobni napraviti jaku vojsku, policiju, i održavati red u državi.Još samo kada bi na to šiiti pristali :-)
sarajevoxxxx

#5936 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Gugl sam okrenuo naopako i ne vidim da je iko relevantan prenio tu veliku vijest. Jedino sam nasao da se vode borbe na vise lokacija....
Pa logično je da ako neko ima kontrolu nad nekim da to riješi i da zaustavi ubijanje.Ako ne želi da mu ginu vojnici onda i nema kontrole.Ako je želi imati očigledno mora poslati svoju vojsku.Znači Amerika je jaka, moćna, ona to može sve rješiti, samo joj se ne gine :lol:

Za Baidži evo ti od arapskog RT-a vijest od prije dva dana http://arabic.rt.com/news/768328-%D8%AF ... %A7%D9%82/

''Naoružani pripadnici daiša napreduju u Baidžiu''

Inače, grad je pod kontrolom IS-a već desetak dana.Kvart el-Asri to je ovaj dio http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.92 ... 0&z=15&m=b je još uvijek pod kontrolom vladinih snaga.Bili su se povukli, ali danas su opet tu nastavljene borbe.Ne znam zbog čega je taj kvart toliko bitan, uglavnom na portalima IS-a stalno se on spominje.Pad tog kvarta vjerovatno znači da je i Baidži pao u potpunosti. Što se tiče rafinerije, neke rafinerije u Baidžiu IS je početkom ovog mjeseca rastavljao i djelove odvozio u Mosul.Čitao sam komentare na ovu vijest sa RT-ovog facebooka svi se pitaju kako im je to Koalicija dozvolila, pa čak i irački avioni zašto ih nisu bombardovali.Mnogi smatraju da iza IS-a stoji Amerika i Turska, da je IS njihvo oružje u novom prekomponovanju teritorija na Bliskom istoku.
em11r

#5937 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by em11r »

sarajevoxxxx wrote:
em11r wrote:
sarajevoxxxx wrote:

A pitanje je

Teško je bilo šta prognozirati, koje očekivao ovakav razvoj situacije u Iraku kojeg danas imamo.Moglo se očekivati neki novi sukobi na relaciji šiita i sunita, ili irački suniti protiv Malikijeve vlade.Ali da se odjednom pojavi ovakva organizacija na tako velikom teritoriju, pa sve te brutalnosti, klanja, ubijanja, neke vrste kažnjeničkih bojni, borba protiv cijelog svijeta.

Pa onda šiitske milicije, dešavanja u Jemenu i Libiji.Izgleda da živimo u vremenu kada je započeti rat u nekoj zemlji, kao nešto najnormalnije, čista rutina.Niko se previše ni ne uzbuđuje, niti se to medijski nešto posebno prati.Ljudski život nikad nije bio bezvrijedniji.

Ali opet realno IS-u su male šanse da opstane, ako se to i desi onda definitivno niko od nas nema pojma šta se dole dešava.Po meni najveća opasnost mu prijeti iznutra, nisu oni jedinstveni kao što se to čini.Njihova brutalnost, klanja ljudi zbog banalnih stvari, slikanje tih rutala, rigidan stav premu svemu i svakome, sve to čini da su oni sami sebi najveći neprijatelji.Vjerovatno de će možda doći neka podjela unutar njih, ili će nestati pod nekom velikom iračkom ''Olujom''.Iračani su prevrtljivi, a i nije teško biti kada se radi o IS-u.Najveći problem tom scenariju predstavlja realna šiitska ili iranska opasnost.Šta i kada poraze IS?Opet ostaje taj problem odnos šiita i sunita.Tu mora doći do radikalne promjene, suniti moraju dobiti veća prava u Iraku, prihodi od nafte moraju se dijeliti narodu, narod treba da osjeti mnogo više to prirodno bogatstvo Iraka.Nije samo ovo nasilje u Iraku isključivo zbog religijskih motiva, odnosa šiita i sunita, država je zakazala, korpucija je prevelika.Irak je druga ili treća zemlja po najvećem nivou korupcije u svijetu.

Dakle i šiiti su nezadovoljni, nema jake države, nema jakog sistema.Stari kadrovi iz Sadamovog sistema se moraju vratiti, pogotovo njihova obavještajna služba, njihovi oficiri, ne oni koji su u IS-u već prava vojna lica koji su sposobni napraviti jahttps://www.youtube.com/watch?v=260-KvX3I28ku vojsku, policiju, i održavati red u državi.Još samo kada bi na to šiiti pristali :-)
Mozes ti kad hoces pricati ko insan. :thumbup:
zrakomlat

#5938 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:
em11r wrote:
sarajevoxxxx wrote:

A pitanje je

Dakle i šiiti su nezadovoljni, nema jake države, nema jakog sistema.Stari kadrovi iz Sadamovog sistema se moraju vratiti, pogotovo njihova obavještajna služba, njihovi oficiri, ne oni koji su u IS-u već prava vojna lica koji su sposobni napraviti jaku vojsku, policiju, i održavati red u državi.Još samo kada bi na to šiiti pristali :-)
Dobro dobar post sarajevoikse. :thumbup:
shibonja

#5939 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by shibonja »

ISIS prisao bivsoj bazi americkih marinaca!
Moguca pjesadijska pomoc amerikanaca !

​American forces were involved in their first ground battle with Islamic State fighters, according to Kurdish media outlet Shafaq News, near the Ain Al-Assad base in the Anbar province of Iraq early Sunday. The report could not be independently verified.

US forces allegedly came to the aid of tribal fighters and the Iraqi Army battling Islamic State (also known as ISIS or ISIL) militants in the Al-Dolab area, 10 km (6.2 miles) from the Ain Al-Assad base, which is about 90 km (56 miles) west of Anbar’s capital, Ramadi.

"US forces intervened because … ISIS started to come near the base, which they are stationed in so out of self-defense, they responded,” said Sheikh Mahmud Nimrawi, a tribal leader in the area, according to Shafaq.

The base hosts about 100 US military advisers, the report claimed.
Joe McCarthy

#5940 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Pa logično je da ako neko ima kontrolu nad nekim da to riješi i da zaustavi ubijanje.Ako ne želi da mu ginu vojnici onda i nema kontrole.Ako je želi imati očigledno mora poslati svoju vojsku.Znači Amerika je jaka, moćna, ona to može sve rješiti, samo joj se ne gine :lol:

Za Baidži evo ti od arapskog RT-a vijest od prije dva dana http://arabic.rt.com/news/768328-%D8%AF ... %A7%D9%82/

''Naoružani pripadnici daiša napreduju u Baidžiu''

Inače, grad je pod kontrolom IS-a već desetak dana.Kvart el-Asri to je ovaj dio http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.92 ... 0&z=15&m=b je još uvijek pod kontrolom vladinih snaga.Bili su se povukli, ali danas su opet tu nastavljene borbe.Ne znam zbog čega je taj kvart toliko bitan, uglavnom na portalima IS-a stalno se on spominje.Pad tog kvarta vjerovatno znači da je i Baidži pao u potpunosti. Što se tiče rafinerije, neke rafinerije u Baidžiu IS je početkom ovog mjeseca rastavljao i djelove odvozio u Mosul.Čitao sam komentare na ovu vijest sa RT-ovog facebooka svi se pitaju kako im je to Koalicija dozvolila, pa čak i irački avioni zašto ih nisu bombardovali.Mnogi smatraju da iza IS-a stoji Amerika i Turska, da je IS njihvo oružje u novom prekomponovanju teritorija na Bliskom istoku.
Ne očekivan post sarajvokse, ali mnogo dobar.
em11r

#5941 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by em11r »

zrakomlat wrote: Dobro dobar post sarajevoikse. :thumbup:

Haman danas nije na dnevnici ;) doduše u Islamskim zemljaMa dzuma je neradni dan ;)
fosna2014

#5942 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Pešmerge zauzele 30 sela oko planine Sinjar gdje se nalaze odbjegli stanovnici tih sela, Jezidi.
sarajevoxxxx

#5943 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Kvart Al Baghdadi u pokrajini Anbar nakon jutrošnjeg napada skoro u potpunosti pod kontrolom IS-a.Navodno američke kopnene trupe brane Al Baghdadi zajedno sa iračkim snagama.
sarajevoxxxx

#5944 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Prilog BBC-a o zračnoj vojnoj bazi Al-Asad koja je nakon dva dana borbi skoro u potpunosti u okruženju snaga IS-a.Irački vojnik na snimku se žali kako je IS daleko bolje naoružan, kako posjeduje tenkove, a oni imaju samo oklopna vozila :-)

https://www.youtube.com/watch?v=trai1Yt ... e=youtu.be
Bodkin

#5945 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Bodkin »

Neminovno je da ce se kozojebi sudariti sa amerikancima ili izraelom nekad u blizoj buducnosti i u ovisnosti o razvoju situacije. Nebitno je da li je krezave kozojebe stvorila usa ili izrael. Nemam misljenje o tome. Poenta je da su to radikalni majmuni i sve i da vrh kontrolise neko drugi, 99% njih hoce da skida glave nevjernicima.
sarajevoxxxx

#5946 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

U toku izvlačenje američkih vojnih vozila iz baze Al Asad.U Al Baghdadiu žestoke borbe između američke vojske i IS-a!
fosna2014

#5947 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

Malo novosti: Pešmerge se pripremaju za napad na grad Sinjar. Okolna mjesta u potpunosti u rukama Pešmergi kao i sama planina.
Naslovnica

#5948 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Naslovnica »

sarajevoxxxx wrote:U toku izvlačenje američkih vojnih vozila iz baze Al Asad.U Al Baghdadiu žestoke borbe između američke vojske i IS-a!
Ovo bi moglo da bude plaho zanimljivo. Po svim procjenama ova baza je toliko jako osigurana da se govorilo da nema šanse da može biti ugrožena.
Vidjećemo...
fosna2014

#5949 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by fosna2014 »

em11r

#5950 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by em11r »

sarajevoxxxx wrote:U toku izvlačenje američkih vojnih vozila iz baze Al Asad.U Al Baghdadiu žestoke borbe između američke vojske i IS-a!

I to je taj pocetak kraja.
Post Reply