Zar sve ovo nije djelo čovjekovo koje je Bog čovjeku zabranio da čini?Dado34 wrote: Pa bolan ne vjerujemo svi u tog boga, da ga ima ne bi djeca nevina stradala, ne bi bilo ratova, ne bi bilo gladi, zedji, zagadjenja, ne bi sume stradale.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- skupljac_zeljeza
#5926 Re: Ateizam
-
Usual_Suspect
#5927 Re: Ateizam
Grayburn je vrlo dobru procjenu napravio na samom startu, ti si dušo paranoični šizofrenik, nisi u stanju povezati dvije koherentne misli.Ja takođe opet nisam znao da je uslov da bi mi imali konverzaciju da dostignem nivo piupiu-a, zato sam i napisao da te niko nije zvao, kome ne valja zna gdje su vrata.Connaisseur Karlin wrote:nisma znala da je uslov sudjelovanja na doticoj temi formalni poziv o strane ateista na temu, a sad me i tjeras sa temeUsual_Suspect wrote:Dušo draga, niko te nije ni pozvao na konverzaciju.Nastavi ti baljezgati negdje drugo, taj hvaljeni piupiu ne da je na vecem intelektualnom nivou(mozda i jeste) ali jedini razlog zbog kojeg je razgovarao sa tobom što čovjek vjerovatno ima veoma debele živce.Connaisseur Karlin wrote:jedina osoba sa kojom sam se odlicno sporazumjela na temi , a jeste atiesta, je piupiu, no piupiu je osoba koja je intelektulano iznad vas, no kad budete postigli njen nivo razmisljanja, tad mozemo nastviti soldnu konverzacijupogeldajte kako pisete postove o meni, i o mojim stavovima, to je dovoljan dokaz, da ste na jednom jako niskom intelektulanom nivou
![]()
![]()
vecina vas koji sudjelujete na ovoj temi necete nikad biti kao piupiu![]()
ne zanam zasto vam smeta ako vas neko kritikuje na jednoj i jedinoj vaos, pa pogledaj koliko je tema usmejereno ka kritikovanju vjernika![]()
jedno sam zakljucila: jako ste povrsnih stavova o ateizmu , nemate kapacietet da solidno objasnite svoj stav
Ti si kao i većina tipičnih vjernika, smeta vam što realnost nije onakva kakvu bi vi voljeli da vidite. Priroda će uvijek izaći onakva kakva jeste a ne onakva kakvu bi vi željeli.
Isto vrijedi i za pojam ateizam, vaša neodoljiva želja da pripišete ateizmu neke ideologije i stavove je daleko od stvarnosti, samo zato što vam se ne sviđa što nemaju univerzalne zajedničke tačke osim jedne jedine.Ovo što si pisala oko budizma i percepcije zapada, kategorizaciju ateizma je ništa drugo do jedna obična verbalna dijareja te su ti kolege više puta ukazale na greške, no vaša visost jedino što ima za reći je 'ne razmišljate kao piupiu'
-
Edouard
#5928 Re: Ateizam
A što je s onom manjinom ateista, izuzetcima, primjer?...vecina ateista ce valjda istom logikom kojom su dosli da nema boga zakljuciti i da nema nista vise od materijalnog, jer je produkt istog razmisljanja o svijetu:
A kako funkcionira ta ista logika, pokazuje i slijedeće:
Školski primjer logičke greške; nepostojanje dokaza za X nije dokaz nepostojanja X. I tko tvrdi da Bog ne postoji snosi teret dokazivanja te vlastite tvrdnje.Ima li dokaza za postojanje boga? - Nema - Zakljucak: Nikakav bog ne postoji, osim ako neko ne uspije dokazati suprotno.
Zanimljivo, ali nimalo čudno kako ateisti bježe od činjenice da im nevjerovanje u Boga nikako nije ono jedino zajedničko što ih čini ateistima; to stoji samo retorički. Ono puno bitnije, najvažnije što im je zajedničko, to je pitanje o čovjeku i svijetu, ponavljam, to je vjerovanje (dogmatsko iako ne religijsko) da na početku i u temelju svega, sveukupne ljudske zbilje stoji bezumna i neslobodna materija, i posljedično sve što iz toga slijedi, a slijedi strahovito puno toga lošega.
Samo mali segment iz tog svjetonazorskog repertoara humanizma, umnosti i moralnosti: manipulacija s embrijima, ljudskim bićima u terapeutske svrhe, farmaceutske potrebe, zahtjevi za kloniranjem.
Pave morbidne stvari, protivljenje kojima naziva se gušenjem nauke. U tom kontekstu i eugenika mogla bi biti pozitivna nauka.
Abortus čak u desetom tjednu trudnoće (kod nas), pa i više, jer prema ateističkom poimanju to nije ljudsko biće već samo hrpa stanica, iako suvremenim naučnim metodama jasno se pokazuje i dokazuje da je to pravo ljudsko biće da, iako dugačko nešto više od 40 mm i teži manje od 8 grama, ima skoro sve organe, no u minijaturnom obliku.

Label Key:
1. right ear
2. right index finger
3. right dorsal wrist
4. scalp
5. forehead
6. nose
7. fingers
Nuke wrote:
Zajednicko za sve ateiste na svijetu je to da ne vjeruju u boga. I to je to.
shbc wrote:
Ateizam nije nikakvo vjerovanje, nikakva ideologija, nacin zivota.
Što da čovjek misli i reče..., je li to ipak način/ stil života? Evidentno jest.grayburn wrote:
Pa (ateizam) jeste nacin/stil zivota.
-
Edouard
#5929 Re: Ateizam
Obzirom da pretpostavljaš da je mnogo ovih, možda će ti biti lakše naći i navesti nekoga, neke ateiste, koji ne vjeruju u to/tako..Nuke wrote:Ne znam ti precizno reci, ali pretpostavljam da ih je mnogo... Ja ne znam sta je prouzrokovalo pocetak svega, nema dovoljno informacija da bih vjerovao jedno ili drugo... Ovi sto vjeruju imaju neubjedljive argumente...Edouard wrote:Nije li zajedničko za ateiste i to da vjeruju da na početku i u temelju svega, sveukupne ljudske zbilje stoji materija? Ima li ateista ili neskupljača markica/filatelista koji ne vjeruju to?Zajednicko za sve ateiste na svijetu je to da ne vjeruju u boga. I to je to. Sve poslije toga je individualno.I nisam jedini koji ima ovakav stav.
-
Nuke
#5930 Re: Ateizam
Koristim termin vjerovanje u kontekstu vjerovatnosti da je nesto istinito, i to nije isto sto i vjerovanje bez dokaza ili sa slabim dokazima. U praksi to cesto zovemo znanje. Medjutim, znanje u filozofiji ima vise definicija i svaka ima svoje probleme.Dope_Man wrote:Ma i to bulazni jer opet hoce da da ''vjeru'' ateistima. Iako ateizam ne govori nista nikome o bilo cemu, sto je vec toliko prozvakano u zadnjih par stranica da nema ni smisla ponavljati, vecina ateista ce valjda istom logikom kojom su dosli da nema boga zakljuciti i da nema nista vise od materijalnog, jer je produkt istog razmisljanja o svijetu:Nuke wrote: Ne znam ti precizno reci, ali pretpostavljam da ih je mnogo... Ja ne znam sta je prouzrokovalo pocetak svega, nema dovoljno informacija da bih vjerovao jedno ili drugo... Ovi sto vjeruju imaju neubjedljive argumente...I nisam jedini koji ima ovakav stav.
Ima li dokaza za postojanje boga? - Nema - Zakljucak: Nikakav bog ne postoji, osim ako neko ne uspije dokazati suprotno.
Ima li dokaza da postoji nesto vise od materije, neki nematerijalni svije? - Nema - Zakljucak: Nematerijalno ne postoji, osim ako neko ne uspije dokazati suprotno.
I naravno vjernici u svom ocaju da nesto pripisu ateizmu ovo nekako izvrcu na ''vjerovanje u materijalno'' il sta vec jer boljeg argumenta nemaju sem da svoje negativne osobine prepisu nama pa da onda kazu ''vidi kaki ste''
Argument koji si naveo je falican jer zakljucak ne slijedi iz premise. Isto tako i vjernici mogu tvrditi da nema nikakvog dokaza da bog ne postoji, stoga zakljucujem da bog postoji, argument iz neznanja...
Ovdje naravno pricamo o nedefiniranom bogu kao prvom uzroku. Mislim da se moze argumentovati kontra abrahamskog boga.
-
Nuke
#5931 Re: Ateizam
Mozda sam se nespretno izrazio. Moj stav je da nemamo osnovu da vjerujemo ni jedno ni drugo, nema dovoljno informacija. Dakle, ja sam ateista koji ne vjeruje da je materijalno sve sto postoji...Edouard wrote: Obzirom da pretpostavljaš da je mnogo ovih, možda će ti biti lakše naći i navesti nekoga, neke ateiste, koji ne vjeruju u to/tako..
-
Edouard
#5932 Re: Ateizam
Nema vjerovanja bez neke osnove; ipak mora postojati osnova, neko objašnjenje, razlog...vjerovanja.Nuke wrote:Mozda sam se nespretno izrazio. Moj stav je da nemamo osnovu da vjerujemo ni jedno ni drugo, nema dovoljno informacija. Dakle, ja sam ateista koji ne vjeruje da je materijalno sve sto postoji...Edouard wrote: Obzirom da pretpostavljaš da je mnogo ovih, možda će ti biti lakše naći i navesti nekoga, neke ateiste, koji ne vjeruju u to/tako..
I, što bi to bilo ono još nešto što nije materija ili ne proizlazi iz materije?
-
Hakiz
#5933 Re: Ateizam
Kojoj je dogma profit a bog novac.harač wrote:(istina ima nekih i na ovom forumu koji vole tvrditi suprotno, pa tako od marksista cujemo da je kapitalizam religija...)
-
Hakiz
#5934 Re: Ateizam
Ko zna?Edouard wrote:I, što bi to bilo ono još nešto što nije materija ili ne proizlazi iz materije?
- Connaisseur Karlin
#5935 Re: Ateizam
Percpecija jeste vazna, to je upravo kljucna rijec debateNuke wrote:Kakve veze percepcija zapadnjaka ima sa ovim o cemu mi pricamo? I opet ti s generaliziranjem, zapadnjaci ovo, budisti ono, ateisti tamo, vjernici ovamo... Zar budizam nema hiljade denominacija i sekti? Neces valjda reci da poznajes svaku?Connaisseur Karlin wrote:ne, u Aziji koncpet relgije i konept Boga ili Bogove, bozanstvo , spirit, duse, i sl, je poptuno drugaciji od Zapada; Zapadnjaci jednsotavno , kao rezultat sopstvenog neznanja, automatski misle da su vecina naroda u Aziji ateisti , jer ne praticiraju svoje religije kao zapdanjci svoje abrahamske relgiijeNuke wrote:
Zelis li reci da u aziji postoje ateisti koji vjeruju u boga?
-
Hakiz
#5936 Re: Ateizam
Nije. Zato što imaš i ateiste siromahe i bogataše, moralne i nemoralne, komuniste i kapitaliste, one koji prate modu i one koji ne prate modu, one koji više vole sport i one koji više vole kulturu, hetero i gay, hipstere i one koji nisu hipsteri, itd.Edouard wrote: je li to ipak način/ stil života? Evidentno jest.
Ateizam nije stil života.
- Connaisseur Karlin
#5937 Re: Ateizam
Edouard wrote:Nuke wrote:
Zajednicko za sve ateiste na svijetu je to da ne vjeruju u boga. I to je to.shbc wrote:
Ateizam nije nikakvo vjerovanje, nikakva ideologija, nacin zivota.Što da čovjek misli i reče..., je li to ipak način/ stil života? Evidentno jest.grayburn wrote:
Pa (ateizam) jeste nacin/stil zivota.
Hakiz wrote:Ateizam nije stil života.
-
Hakiz
#5938 Re: Ateizam
Prvo, ne mogu ih prakticirati isto jer nisu iste kao abrahamske.Connaisseur Karlin wrote:Zapadnjaci jednsotavno , kao rezultat sopstvenog neznanja, automatski misle da su vecina naroda u Aziji ateisti , jer ne praticiraju svoje religije kao zapdanjci svoje abrahamske relgiije
Ali, kako ti znaš da zapadnjaci automatski misle da su većina ljudi u Aziji ateisti?
Ono zapadnjaka koliko ja poznajem čini mi se da misle da su svi ljudi na planeti religiozni, pa da kada im kažem da sam ateista nešto ne kontaju. Čak i oni koji ne posjećuju bogomolje, koji ne izgovaraju molitvu prije ručka itd. Nije im čudno da neko ne ide u crkvu (ili drugu bogomolju) i da ne praktikuje religiju, ali ne mogu da shvate da neko ne vjeruje u boga.
-
Hakiz
#5939 Re: Ateizam
A smiješno je?Connaisseur Karlin wrote:Edouard wrote:Nuke wrote:
Zajednicko za sve ateiste na svijetu je to da ne vjeruju u boga. I to je to.shbc wrote:
Ateizam nije nikakvo vjerovanje, nikakva ideologija, nacin zivota.Što da čovjek misli i reče..., je li to ipak način/ stil života? Evidentno jest.grayburn wrote:
Pa (ateizam) jeste nacin/stil zivota.Hakiz wrote:Ateizam nije stil života.![]()
-
Nuke
#5940 Re: Ateizam
Pa naravno, ako ti je (ne mislim bukvalno tebi) stalo do toga da vjerujes u istinite stvari, onda bi trebao imati dobre razloge i dokaze na kojima temeljis taj stav. Odgovor na drugo pitanje je da ne znam, a oni koji tvrde da znaju ili vjeruju imaju lose argumente i nikakve dokaze...Edouard wrote:Nema vjerovanja bez neke osnove; ipak mora postojati osnova, neko objašnjenje, razlog...vjerovanja.Nuke wrote:Mozda sam se nespretno izrazio. Moj stav je da nemamo osnovu da vjerujemo ni jedno ni drugo, nema dovoljno informacija. Dakle, ja sam ateista koji ne vjeruje da je materijalno sve sto postoji...Edouard wrote: Obzirom da pretpostavljaš da je mnogo ovih, možda će ti biti lakše naći i navesti nekoga, neke ateiste, koji ne vjeruju u to/tako..
I, što bi to bilo ono još nešto što nije materija ili ne proizlazi iz materije?
- Connaisseur Karlin
#5941 Re: Ateizam
ne iskljucivo jer nisu abrhamske, vec postoji nezananje o smijerovima budizmaHakiz wrote:Prvo, ne mogu ih prakticirati isto jer nisu iste kao abrahamske.Connaisseur Karlin wrote:Zapadnjaci jednsotavno , kao rezultat sopstvenog neznanja, automatski misle da su vecina naroda u Aziji ateisti , jer ne praticiraju svoje religije kao zapdanjci svoje abrahamske relgiije
Ali, kako ti znaš da zapadnjaci automatski misle da su većina ljudi u Aziji ateisti?
Ono zapadnjaka koliko ja poznajem čini mi se da misle da su svi ljudi na planeti religiozni, pa da kada im kažem da sam ateista nešto ne kontaju. Čak i oni koji ne posjećuju bogomolje, koji ne izgovaraju molitvu prije ručka itd. Nije im čudno da neko ne ide u crkvu (ili drugu bogomolju) i da ne praktikuje religiju, ali ne mogu da shvate da neko ne vjeruje u boga.
mnoge osobe misle da budizam nema elmenete relgije i mnostvo Bogova
ne moras biti religizoan da bi vjerovao , a precepcija Boga je takodjer drugacija, ne iskjjucivo unutar relgija , drugo Bog nije iskjucivo dozivljen kao kreator, trece, vecina zapdanjcakih ateista su postali ateisti radi abarhamskog Boga, atisti, kao i monotesiticki vjernici takodjer ne vjeruju u politeizam , imas niz kombinacija
Last edited by Connaisseur Karlin on 08/07/2017 16:23, edited 1 time in total.
-
John Cleese
#5942 Re: Ateizam
Najbolje bi bilo da gluposti i nebuloze svi ignorisu.Connaisseur Karlin wrote:tako je, naravno da je najbolje da me osobe niskih intelektulanih kapaciteta ignorisuJohn Cleese wrote:I ja kazem... umjesto da te lijepo i potpuno zasluzeno ignorisu.Connaisseur Karlin wrote:pogeldajte kako pisete postove o meni, i o mojim stavovima
Dzaba je ljudima pricat'...![]()
![]()
Ali dzaba je pricat'...
- Connaisseur Karlin
#5943 Re: Ateizam
to pises radi sebe, ali u ime ostalihJohn Cleese wrote:Najbolje bi bilo da gluposti i nebuloze svi ignorisu.Connaisseur Karlin wrote:tako je, naravno da je najbolje da me osobe niskih intelektulanih kapaciteta ignorisuJohn Cleese wrote:
I ja kazem... umjesto da te lijepo i potpuno zasluzeno ignorisu.
Dzaba je ljudima pricat'...![]()
![]()
Ali dzaba je pricat'...
-
Nuke
#5944 Re: Ateizam
Na sta tacno mislis kad kazes vjernici? Na osnovu cega si zakljucila ovo podebljano?Connaisseur Karlin wrote: ne iskljucivo jer nisu abrhamske, vec postoji nezananje o smijerovima budizma![]()
mnoge osobe misle da budizam nema elmenete relgije i mnostvo Bogova![]()
ne moras biti religizoan da bi vjerovao , a precepcija Boga je takodjer drugacija, ne iskjjucivo unutar relgija , drugo Bog nije iskjucivo dozivljen kao kreator, trece, vecina zapdanjcakih ateista su postali ateisti radi abarhamskog Boga, atisti, kao i monotesiticki vjernici takodjer ne vjeruju u politeizam , imas niz kombinacijano Bog van monoteizma i politezima je cesto puta razlog nevjerovanja osoba , jer u sustini sva ljudksa bica su vjernici , jer u sustini,moraju vjerovati
- Connaisseur Karlin
#5945 Re: Ateizam
procitaj knjigu : Belief or Nonbelief? Umberto EcoNuke wrote:Na sta tacno mislis kad kazes vjernici? Na osnovu cega si zakljucila ovo podebljano?Connaisseur Karlin wrote: ne iskljucivo jer nisu abrhamske, vec postoji nezananje o smijerovima budizma![]()
mnoge osobe misle da budizam nema elmenete relgije i mnostvo Bogova![]()
ne moras biti religizoan da bi vjerovao , a precepcija Boga je takodjer drugacija, ne iskjjucivo unutar relgija , drugo Bog nije iskjucivo dozivljen kao kreator, trece, vecina zapdanjcakih ateista su postali ateisti radi abarhamskog Boga, atisti, kao i monotesiticki vjernici takodjer ne vjeruju u politeizam , imas niz kombinacijano Bog van monoteizma i politezima je cesto puta razlog nevjerovanja osoba , jer u sustini sva ljudksa bica su vjernici , jer u sustini,moraju vjerovati
Umberto Eco“When men stop believing in God, it isn't that they then believe in nothing: they believe in everything.”
-
Nuke
#5946 Re: Ateizam
Pa pitam te za tvoj stav. Ako pricas u kontekstu epistemologije, onda moramo krenuti od toga sta smatras vjerovanjem a sta znanjem...Connaisseur Karlin wrote:
procitaj knjigu : Belief or Nonbelief? Umberto Eco![]()
Umberto Eco“When men stop believing in God, it isn't that they then believe in nothing: they believe in everything.”
- Connaisseur Karlin
#5947 Re: Ateizam
pa napisala sam vise puta: ja sam agnostikNuke wrote:Pa pitam te za tvoj stav. Ako pricas u kontekstu epistemologije, onda moramo krenuti od toga sta smatras vjerovanjem a sta znanjem...Connaisseur Karlin wrote:
procitaj knjigu : Belief or Nonbelief? Umberto Eco![]()
-
Nuke
#5948 Re: Ateizam
Agnostik po pitanju znanja o bogu? Nisam te to pitao svakako... Tvrdis da svi ljudi vjeruju. Na sta tacno mislis? Mozes li obrazloziti tu tvrdnju? Sta podrazumijevas pod vjerovanjem?Connaisseur Karlin wrote: pa napisala sam vise puta: ja sam agnostik
-
chupacabra
#5949 Re: Ateizam
Ali, ali, on je svemogući i sveznajući po vašem shvatanju. Zna unaprijed šta će se desiti, ali ne može ili neće da to spriječi. Ako je već napravio ljude sa falinkom, ne bi bilo loše da uskoči nekada i popravi grešku da se ljudima ne omakne poneki genocid ili hiljade mrtve djece svaki dan.skupljac_zeljeza wrote:Zar sve ovo nije djelo čovjekovo koje je Bog čovjeku zabranio da čini?Dado34 wrote: Pa bolan ne vjerujemo svi u tog boga, da ga ima ne bi djeca nevina stradala, ne bi bilo ratova, ne bi bilo gladi, zedji, zagadjenja, ne bi sume stradale.
Ako izuzmemo ljude, šta ćemo sa sitnicama u prirodi kao onaj cunami koji u sekundi ubije 100000 ljudi. Priroda kriva a? Nemoj samo reći božja kazna za nevjerovanje. Takav bog bi onda bio gori zločinac od Džingis Kana.
Prežvakali smo ove izgovore već milion puta na temi.
- skupljac_zeljeza
#5950 Re: Ateizam
Prirodno okruženje čovjeka je džennet, a ne dunjaluk. Svi mi na neki način trpimo i ove vrućine i nekada žeđ pa glad i bolest i mrznemo se na minusima i nerviramo zbog ovoga ili onoga, lomimo ruke i noge. Rahatluku na planeti svi težimo, ali ga dobijamo u kratkim intervalima. Obradujemo se odmoru od 20 dana. Tvoj cjelokupan život predstavlja 0.0000000375 dio u cjelokupnoj istoriji Zemlje i to je samo prolazna faza prema vječnom. Tebi je smiješno kako u odnosu na tvoj život kratko živi komarac ili leptir. Zato nas Božija riječ stalno opominje da iskoristimo dunjaluk, ali da nam ne bude cilj jer ovdje smo samo određeni broj godina.chupacabra wrote:Ali, ali, on je svemogući i sveznajući po vašem shvatanju. Zna unaprijed šta će se desiti, ali ne može ili neće da to spriječi. Ako je već napravio ljude sa falinkom, ne bi bilo loše da uskoči nekada i popravi grešku da se ljudima ne omakne poneki genocid ili hiljade mrtve djece svaki dan.skupljac_zeljeza wrote:Zar sve ovo nije djelo čovjekovo koje je Bog čovjeku zabranio da čini?Dado34 wrote: Pa bolan ne vjerujemo svi u tog boga, da ga ima ne bi djeca nevina stradala, ne bi bilo ratova, ne bi bilo gladi, zedji, zagadjenja, ne bi sume stradale.
Ako izuzmemo ljude, šta ćemo sa sitnicama u prirodi kao onaj cunami koji u sekundi ubije 100000 ljudi. Priroda kriva a? Nemoj samo reći božja kazna za nevjerovanje. Takav bog bi onda bio gori zločinac od Džingis Kana.
Prežvakali smo ove izgovore već milion puta na temi.
Ebu Hurejre Abdurrahman prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Muslimana (vijernika) ne pogodi nikakva nesreća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah dž.š. ne oprosti dio njegovih grijeha."