Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nivla
#59001 Re: Pitamo Mehanicare ?
na koliko miliona km je to da saraf zakaze, to vecina ne mijenja nikad i uredno prolazi, ako proklize to je do majstora koji ga odvrce/zavrce
a on kod onih levata u makbelu otiso, ja im ni ratkapu ne bih dao da mi postave na tocak
a on kod onih levata u makbelu otiso, ja im ni ratkapu ne bih dao da mi postave na tocak
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#59002 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odakle ti samo da je Vulco ovlašten za nešto ? servis kao i svaki drugi koji vidiš pored puta.
Žao mi je što ti se to desilo
-
kuli1961
#59003 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne gubi vrijeme na forumska razglabanja, već se hitno konsultuj sa advokatom oko načina utvrđivanja razloga kvara.shape of despair wrote: ↑06/07/2026 15:23 Ako se budi branili,opomena pred tuzbu,pa tuzba. Auto dovezeno ispravno,vjerovatno cep nedotegnut,iscurilo ulje,auto se ugasilo sa havarijom. Nek prave,da nije bilo na servisu sve bi bilo ok. Imam od bihamka da je on dosuo opet 4 l ulja jer nije bilo kapi,i racune servisa sta je uradeno. Steta mozda 500km, mozda 3000KM.
Npr, ako bi nedovoljno pritegnut čep kartera bio razlog kvara, nužno je na pouzdan način utvrditi da li je to razlog, a to je za potrebe sudjenja isključivo vještačenja po vještaku mašinske struke.
Dakle, materija "obezbjedjenja dokaza"- advokat će znati na šta mislim.
Poznato je da se čep kartera steže kilo ključem (moment ključ) propisanom silom zatezanja, a filter ulja sa nauljenim dihtungom onoliko čvrsto koliko ruka može stegnuti.
e, sad, pitanje je čime je mehaničar stezao čep, ako je tuda iscurilo...
Kolika je realna šansa da servis prihvati da je "do njih", veliko je pitanje.
-
kuli1961
#59004 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj video čuvaj kao oči u glavi! Ključni dokaz za priču sa tim servisom ili za sud!shape of despair wrote: ↑06/07/2026 17:27 Dosli do Mostara,stali,u prvi servis,digli auto,seraf spao sa kartera na plastiku,tu ga zatekli,servis raden u subotu prike 2 dana. Imamo video gdje i majstor objasnjava da je seraf spao i sve se fino vidi. Znaci nike dotegnut bio 99% i nakon cca 100km sve iscurilo.
-
tokio25
#59005 Re: Pitamo Mehanicare ?
posto vulco nije ovlasten ni za sta
odmah advokata angazuj i sa njim idi u vulco
odmah advokata angazuj i sa njim idi u vulco
- shape of despair
#59006 Re: Pitamo Mehanicare ?
neću da kačim video ali u videu ide ovako: majstor skida zaštitnu plastiku, auto je na dizalici, plastika puna ulja. Kako skida plastiku tačno se vidi čep na plastici od kartera i naravno otvor kartera otvoren, znači čep spao očigledno. Kontali smo u ackvatro platiti procjenu stete pa sa tim kod "servisera" koji je radio. Ako hoce da pravi nek pravi ako neće ide tužba, zaštita potrošača i sl.
- madesa
#59007 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni se isto desilo , samo sto mi se upalila lampica za ulje i ja sam odmah stao i ugasio auto . Na svu srecu nista nije riknulo. Majstori po 5 auta rade u isto vrijeme i covjek sad nije rahat ni kad ulje mjenjaju
- Danguba
#59008 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neka ti je Bog na pomoći.
Probaj sa njima razgovarati da vidiš kuda ide priča.
Ako ne prihvaćaju nikakvu odgovornost onda si baš u problemu.
Valja to preko advokata koji mora angažirati sudskog vještaka mašinske struke da uradi ekspertizu.
Naravno da će oni sve pobijati počev od stanja kartera, šarafa i nekih drugih detalja(lampice upozorenja)
Dugotrajan je to proces bez garancije pozitivnog ishoda kroz koji ćeš prolaziti a auto stoji.
Probaj sa njima razgovarati da vidiš kuda ide priča.
Ako ne prihvaćaju nikakvu odgovornost onda si baš u problemu.
Valja to preko advokata koji mora angažirati sudskog vještaka mašinske struke da uradi ekspertizu.
Naravno da će oni sve pobijati počev od stanja kartera, šarafa i nekih drugih detalja(lampice upozorenja)
Dugotrajan je to proces bez garancije pozitivnog ishoda kroz koji ćeš prolaziti a auto stoji.
- nepass1
#59009 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sto jos nisi pricao sa servisom? Sta oni kazu?shape of despair wrote: ↑07/07/2026 12:01 neću da kačim video ali u videu ide ovako: majstor skida zaštitnu plastiku, auto je na dizalici, plastika puna ulja. Kako skida plastiku tačno se vidi čep na plastici od kartera i naravno otvor kartera otvoren, znači čep spao očigledno. Kontali smo u ackvatro platiti procjenu stete pa sa tim kod "servisera" koji je radio. Ako hoce da pravi nek pravi ako neće ide tužba, zaštita potrošača i sl.
Drugi servis je poznaniku na malom servisu nekako saraf ubacio tj majstoru upao u rupu gdje se sipa ulje. Ali su odmah priznali i uzeli praviti/traziti
Auto novo, vrijednost mislim preko 200k.
- shape of despair
#59010 Re: Pitamo Mehanicare ?
sefica do cetvrka na odmoru, bez nje nista kao nemogunepass1 wrote: ↑07/07/2026 12:21Sto jos nisi pricao sa servisom? Sta oni kazu?shape of despair wrote: ↑07/07/2026 12:01 neću da kačim video ali u videu ide ovako: majstor skida zaštitnu plastiku, auto je na dizalici, plastika puna ulja. Kako skida plastiku tačno se vidi čep na plastici od kartera i naravno otvor kartera otvoren, znači čep spao očigledno. Kontali smo u ackvatro platiti procjenu stete pa sa tim kod "servisera" koji je radio. Ako hoce da pravi nek pravi ako neće ide tužba, zaštita potrošača i sl.
Drugi servis je poznaniku na malom servisu nekako saraf ubacio tj majstoru upao u rupu gdje se sipa ulje. Ali su odmah priznali i uzeli praviti/traziti
Auto novo, vrijednost mislim preko 200k.
-
SvjetlosnaGodina
#59011 Re: Pitamo Mehanicare ?
suplja mrtva, odma advokata angazuj
-
preludezalude
#59012 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako nemas racun od radova u servisu ne uprezi konje. Nema nista od toga. Racun je zakon, jedina stvar koje se mozes uhvatiti u ovakvim slucajevima.
-
kuli1961
#59013 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije velika probatio diabolica dokazati da je vozilo servisirano u tom servisu. Ukoliko mema računa, ta okolnost može biti dodatna, dobra osnova za pregovore, jer neizdavamje računa povlači papreno kažnjavanje od poreske uprave, pa lad se na tu kaznu doda i trošak popravke, teško da se servisu isplati negirati.Kažnjava se i servis, ali i odgovorno lice- vlasnik, direktor.preludezalude wrote: ↑07/07/2026 16:28 Ako nemas racun od radova u servisu ne uprezi konje. Nema nista od toga. Racun je zakon, jedina stvar koje se mozes uhvatiti u ovakvim slucajevima.
- no_sekirli
#59014 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni nakon redovnog servisa, u ovlastenom servisu, ljudina zaboravio staviti cep na ekspanzionu posudu.
Nakon 100 km, auto naravno javio dizanje temperature, ja stao sa strane, imam sta i vidjeti. Sreca cep nije ispao na cestu i zima je bila.
Nazovem servis odmah, oni se izvinuse i zivio rodjo. 2 litra antifriza sam sam platio, ni da se sjete da ponude. Naravno, kontakt telefon i mail sam odmah izbrisao iz telefona.
Nakon 100 km, auto naravno javio dizanje temperature, ja stao sa strane, imam sta i vidjeti. Sreca cep nije ispao na cestu i zima je bila.
Nazovem servis odmah, oni se izvinuse i zivio rodjo. 2 litra antifriza sam sam platio, ni da se sjete da ponude. Naravno, kontakt telefon i mail sam odmah izbrisao iz telefona.
- kabal1337
#59015 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zato je najbolje karticom placati, i ako izgubis orginalni racun imas trag da si platio.
- canvra888
#59016 Re: Pitamo Mehanicare ?
A kako misliš dokazati bez računa da si kod njih radio servis uopće? Zar se to ne svede na moja riječ protiv njegove?kuli1961 wrote: ↑07/07/2026 16:37Nije velika probatio diabolica dokazati da je vozilo servisirano u tom servisu. Ukoliko mema računa, ta okolnost može biti dodatna, dobra osnova za pregovore, jer neizdavamje računa povlači papreno kažnjavanje od poreske uprave, pa lad se na tu kaznu doda i trošak popravke, teško da se servisu isplati negirati.Kažnjava se i servis, ali i odgovorno lice- vlasnik, direktor.preludezalude wrote: ↑07/07/2026 16:28 Ako nemas racun od radova u servisu ne uprezi konje. Nema nista od toga. Racun je zakon, jedina stvar koje se mozes uhvatiti u ovakvim slucajevima.
- Danguba
#59017 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ko nije imao posla sa sudom i advokatima ne zna u sta se upusta.
Nikada ne znas kako ce se slucaj zavrsiti a tebe vec kostalo bruku para.
Krmka niz dlaku i pokusaj se sa njim dogovoriti. Ako ne pristane jedino jos da nadjes advokata da mu pismom(pred tuzbom) skrene paznju i malo zaprijeti tuzbom
Nikada ne znas kako ce se slucaj zavrsiti a tebe vec kostalo bruku para.
Krmka niz dlaku i pokusaj se sa njim dogovoriti. Ako ne pristane jedino jos da nadjes advokata da mu pismom(pred tuzbom) skrene paznju i malo zaprijeti tuzbom
- shape of despair
#59018 Re: Pitamo Mehanicare ?
imaju racuni svi,sva sreca
- kabal1337
#59019 Re: Pitamo Mehanicare ?
koji je motor u pitanju?
- Optimist
#59020 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zao mi je sto se desilo i mogu zamisliti kroz sekiraciju koju prolazis.
Jedno pitanje, zasto motor nije ugasen nakon sto se lampica od ulja upalila?
Pretpostavljam da ne bi doslo do havarije da je ugasen na vrijeme.
Isto pitanje ce postsviti i druga strana na sudu u svoju odbranu.
-
preludezalude
#59021 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samo prvo treba dokazatikuli1961 wrote: ↑07/07/2026 16:37Nije velika probatio diabolica dokazati da je vozilo servisirano u tom servisu. Ukoliko mema računa, ta okolnost može biti dodatna, dobra osnova za pregovore, jer neizdavamje računa povlači papreno kažnjavanje od poreske uprave, pa lad se na tu kaznu doda i trošak popravke, teško da se servisu isplati negirati.Kažnjava se i servis, ali i odgovorno lice- vlasnik, direktor.preludezalude wrote: ↑07/07/2026 16:28 Ako nemas racun od radova u servisu ne uprezi konje. Nema nista od toga. Racun je zakon, jedina stvar koje se mozes uhvatiti u ovakvim slucajevima.
- nepass1
#59022 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze li biti da ima negdje auto upisano u servisu?preludezalude wrote: ↑08/07/2026 00:02Samo prvo treba dokazatikuli1961 wrote: ↑07/07/2026 16:37Nije velika probatio diabolica dokazati da je vozilo servisirano u tom servisu. Ukoliko mema računa, ta okolnost može biti dodatna, dobra osnova za pregovore, jer neizdavamje računa povlači papreno kažnjavanje od poreske uprave, pa lad se na tu kaznu doda i trošak popravke, teško da se servisu isplati negirati.Kažnjava se i servis, ali i odgovorno lice- vlasnik, direktor.preludezalude wrote: ↑07/07/2026 16:28 Ako nemas racun od radova u servisu ne uprezi konje. Nema nista od toga. Racun je zakon, jedina stvar koje se mozes uhvatiti u ovakvim slucajevima.
-
preludezalude
#59023 Re: Pitamo Mehanicare ?
To su sve nagadjanja. Sud trazi da prilozis dokaze. Racun je najbitniji.
- johntra
#59024 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prije četiri godine isti slučaj, službeno auto, održavan kod Bunje u servisu. Golf 6, urađen mali servis, šaraf nije bio stegnut kako treba. Curilo danima pomalo ispred zgrade, tek smo kasnije primjetili tragove, jer je novo ulje, a površina ispod kao mermerne kocke. Elem, krenuli za Konjic, na Bradini se upali upozorenje preko cijele table, low oil. Ne lampica za ulje, nego na onom ekranu, sav pocrvenio. Srećom, spustimo se do one mljekare jedno 200 do 300 metara i stanemo. Šaraf skroz ispao, preostalo ulje iscurilo na Bradini. Uspjeli smo sačuvati auto, nismo nikad reklamirali, ali kod njih više nema održavanja.
-
kuli1961
#59025 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad se uzme u obzir taj slučaj i slučaj forumaša, prosto ne razumijem kako je moguće da se čep kartera ne zavrne kako treba????johntra wrote: ↑08/07/2026 11:13 Prije četiri godine isti slučaj, službeno auto, održavan kod Bunje u servisu. Golf 6, urađen mali servis, šaraf nije bio stegnut kako treba. Curilo danima pomalo ispred zgrade, tek smo kasnije primjetili tragove, jer je novo ulje, a površina ispod kao mermerne kocke. Elem, krenuli za Konjic, na Bradini se upali upozorenje preko cijele table, low oil. Ne lampica za ulje, nego na onom ekranu, sav pocrvenio. Srećom, spustimo se do one mljekare jedno 200 do 300 metara i stanemo. Šaraf skroz ispao, preostalo ulje iscurilo na Bradini. Uspjeli smo sačuvati auto, nismo nikad reklamirali, ali kod njih više nema održavanja.
Bahatost? "Bolikurac" stav?
Naravno, uzimajući u obzir da su navoj, vijak i podloška OK?
Stezanje čepa moment ključem, na potrebnu silu?
U servisni dio "ovlaštenog" ili neovlaštenog servisa se ne može ući....
Sve češće mi dodje da kupim moment ključ i provjeravam kao je stegnut taj vijak! A platio sam servis, koji podrazumijeva da je sve uradjeno po pravilima struke.
Da ne spominjem stezanje vijaka na točkovima- jako dugo sam vozač, a ni u jednoj vulkanizerskoj radnji ne vidjeh da vijke na kraju zavrću moment ključem.
Od gotovine, banalne stvari servisi prave veresiju!