madner wrote:sanaman wrote:madner wrote:Mislis forumasi se nadaju?
FBiH je stabilna, sada je pitanje da li ce moci napraviti novi ciklus rasta ili ne.
Vrtimo se u krug oko ovog pitanja. Ja se samo pitam kako napraviti novi ciklus rasta ako su oko tebe svi sjebani, boje se depresije...imaju svojih problema...jedni bi da odrze Euro, drugima to nije u interesu...jedni bi rado izazvali inflaciju drugi se jeze na samu pomisao, itd. Pitanje koliko ce njihove ekonomije da rastu a jos vece pitanje od njihvog rasta (ako ga bude) koliko ce nasa ekonomija profitirati. Prihodi su ove godine projecirani na 1,58 milijardi (rebalansom) ako bude losa ekonomija..a nema razloga da bude dobra naredne godine tesko da cemo dostici taj nivo 2012. O novim zaduzivanjima necu ni pricati.
Neko ce kad-tad morati vratiti pare Samo kada pogledas koliko nam je poraslo zaduzenje tj. javni dug u drzavi u zadnje tri godine...pa citava evropa se pita gdje ce talijani sljedece godine naci preko 300 milijardi da vrate prispjele obveznice? Na trzistu kapitala po kamati od preko 6,5...nema sanse. Gdje cemo mi naci nase milione kada prispiju, mmf. trezorski zapisi, obveznice?
erzanski index SASX-10 koji bi trebao da bude kakav takav pokazatelj ekonomije usvom sastvu ima koliko firmi u vlasnistvu federacije (to je retoricko pitanje) i te drzavne firme treba da generisu novi rast ekonomije...a svi neke usluge pruzaju...ili je stuja, ili telekomunikacija
Da je kako proci sa manjim zaduzivanjem ili nikako se ne zaduziti vec strukturalne reforme i revizije provesti, itd. Sad je prilika. Al kako ti sam rece, linjom manjemg otpora, godina je prosla a blize se lokalni izbori...valja ne izgubiti

Dakle nebo pada?
Pa sta se radi u recesiji kako bi se ista ispeglala i skratila?
naravno da ne pada...

to vec pitanje kako doci do ublazenja krize...
-reforma, revizija, kresanje socijalnih davanja
-smanjivanje broja zaposlenih u upravi (ne znam samo kako to da na federalnom budzetu ima preko 7000 zaposlenih, niti maju nastavnike, ni doktore, policije je jako malo, vojska odavno na drzavnom nivou...mislim gdje radi 7000 uposlenih)
isto tako vrijedi i za kantone koji doduse imaju policiju, nastavnike ali ima i tu prostora (u podrinjskom kantonu 830 zaposlenih na budzetu, u orasju slicna situacija). naravno da nije sve u otpustanju radnika iz uprave...ali kada bi godisnje uspjeli da smanje po 3%...u mandatu bi bili preko 10% smanjene administracije. Narod bi bio zadovoljan, jer na kraju ne mozes cuda praviti i moramo imati administraciju jer i taj posao neko mora raditi, al da ih mora biti toliko...
paralelno podstaci privredu, ali ne nacin da se zaduzujes pa das, vec da joj stvoris ambijent za bolje poslovanje...malo manje nameta, poreza, vise olaksica...kako bi se firme dugorocno postavile na zdrave noge, jer u kratkom roku nista ne ide. Ali ako ces pupmpati novac u firme tj. sistem koji ne provede reforme vec tako truhlog odrzavas onda nista od tog. isto tako ne prihvatam hajd sad poguraj, vadi ekonomiju pa ce reforme ici kada bude bolje...ko ce smanjiti izdavanja kada ima para u dzepu

niko, al kad nema puno je lakse...