Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- yugi
#5901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gledam maloprije na vijestima u SB kantonu svi se udružili protiv HDZ-ova
U vlast ušli i ovi Šćepini i ovi Haretovi 
- Komrad
#5902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Platformisti mogu donositi zakone a HDZovi mogu pokretati postupak o vitalnom nacionalnom interesuNass wrote: Komrad, ako se popuni DN, moze li nova platformska vlast normalno donositi zakone sa min. 1/3 u svakom klubu naroda, ili HDZ-ovi delegati mogu blokirati odredjene zakone (cak i ako ih bude 10-11)?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#5903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
yugi wrote:Gledam maloprije na vijestima u SB kantonu svi se udružili protiv HDZ-ovaU vlast ušli i ovi Šćepini i ovi Haretovi
Srednjobosanski kanton u narednih desetak dana mogao bi imati vladu u kojoj prvi put u posljednjih dvadeset godina ne bi bilo ministara iz reda HDZ-a. Rezultat je to večerašnjeg dogovora između stranaka potpisnica Platforme.
Potrebna dvotrećinska većina osigurana je podrškom zastupnika Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH u Skupštini ovog kantona.
Skoro šest mjeseci od općih izbora i brojnih pregovora između osam parlamentarnih stranaka oko postizborne križaljke u osiguranju dvadeset ruku potrebnih za formiranje Vlade, večerašnji četvorosatni razgovori rezultirali su optimističnom najavom.
U raspodjeli premijerske, te osam ministarskih fotelja, sudeći prema postignutom dogovoru, neće učestvovati kandidati HDZ-a BiH, a time ni HDZ-a 1990, te HSS NHI-ja, koji u Skupštini imaju deset zastupnika. Dogovorenu dvotrećinsku većinu čine SDP, SDA, NSRzB, SBiH i SBB.
U Vladi SBK-a SDA će imati premijera i tri ministarske pozicije, četiri ministra će imenovati SDP BiH, dok će NSRzB dobiti jedno ministarsko mjesto. Podrškom formiranju Vlade, ostale dvije političke partije učestvovaće u raspodjeli ostalih, ali ne manje značajnih pozicija.
- yugi
#5904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Meni onaj snimak djelovao ko da su se negdje u birtiji nekoj dogovarali
Nešto kontam ko će osim HDZ-ova na slijedećim izborima biti opozicija.Ovo se nekako svi utrpaše u nekakvu vlast 
- mO k3
#5905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SBB??U raspodjeli premijerske, te osam ministarskih fotelja, sudeći prema postignutom dogovoru, neće učestvovati kandidati HDZ-a BiH, a time ni HDZ-a 1990, te HSS NHI-ja, koji u Skupštini imaju deset zastupnika. Dogovorenu dvotrećinsku većinu čine SDP, SDA, NSRzB, SBiH i SBB.
-
mahalik
#5906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
gdje toŽenski Dr.Med wrote:SBB??U raspodjeli premijerske, te osam ministarskih fotelja, sudeći prema postignutom dogovoru, neće učestvovati kandidati HDZ-a BiH, a time ni HDZ-a 1990, te HSS NHI-ja, koji u Skupštini imaju deset zastupnika. Dogovorenu dvotrećinsku većinu čine SDP, SDA, NSRzB, SBiH i SBB.
- plain vanilla
#5907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam gledala, nego nadjoh na portalu FTV-a kad ti rece za to. Evo, dogovorismo se i sa crnim vragomyugi wrote:Meni onaj snimak djelovao ko da su se negdje u birtiji nekoj dogovaraliNešto kontam ko će osim HDZ-ova na slijedećim izborima biti opozicija.Ovo se nekako svi utrpaše u nekakvu vlast
Nisu Fahrini dzabe bili na formiranju vlade
@zenski dr. med, kakav je to avatar?
-
mahalik
#5908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
niš mi nije jasno
zar sbb i sbih nije protiv sda i sdp
zar sbb i sbih nije protiv sda i sdp
-
convict
#5910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ubit će se Draganče, i Fahra mu je okrenuo leđayugi wrote:Gledam maloprije na vijestima u SB kantonu svi se udružili protiv HDZ-ovaU vlast ušli i ovi Šćepini i ovi Haretovi
E moj Dragane, haj' što te jebaše, nego sad i šamaraju
- Komrad
#5911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ivannn wrote:u klubu se odlučuje većinom, 2/3 su potrebne za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesaNass wrote:
Komrad, ako se popuni DN, moze li nova platformska vlast normalno donositi zakone sa min. 1/3 u svakom klubu naroda, ili HDZ-ovi delegati mogu blokirati odredjene zakone (cak i ako ih bude 10-11)?
Odluke se donose vecinom glasova od ukupnog broja delegata u Domu naroda, ukupan broj delegata predstavlja broj delegata kojima je verifikovan mandat u tekucem sazivu(clan 110 poslovnika)
- plain vanilla
#5912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
iskreno, draze bi mi bilo da je hdz nego sbbconvict wrote:Ubit će se Draganče, i Fahra mu je okrenuo leđayugi wrote:Gledam maloprije na vijestima u SB kantonu svi se udružili protiv HDZ-ovaU vlast ušli i ovi Šćepini i ovi Haretovi
![]()
od hdz-a znas sta mozes ocekivati, a sbb-u ne smijes nikad ledja okrenuti
- Komrad
#5913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a imao sam osjcaj da oni fahrini nece doci na sjednicu doma naroda u subotuconvict wrote:Ubit će se Draganče, i Fahra mu je okrenuo leđayugi wrote:Gledam maloprije na vijestima u SB kantonu svi se udružili protiv HDZ-ovaU vlast ušli i ovi Šćepini i ovi Haretovi
![]()
- Alfons Kauders
#5914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a joj jeste i vi iznenadjeni - u sbb od osnutka navaljuju oportunisti, jedva docekali da se docepaju bilo cega... a kad vide da nema hajra od covica, prvom prilikom u krevet s drugim... 
- Bosnolog
#5915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
plain vanilla wrote:iskreno, draze bi mi bilo da je hdz nego sbbconvict wrote:Ubit će se Draganče, i Fahra mu je okrenuo leđayugi wrote:Gledam maloprije na vijestima u SB kantonu svi se udružili protiv HDZ-ovaU vlast ušli i ovi Šćepini i ovi Haretovi
![]()
od hdz-a znas sta mozes ocekivati, a sbb-u ne smijes nikad ledja okrenuti
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#5916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
...i bio prvi na takmicenjima "titovim stazam revolucije" i u mal ne postade presjednik socijalisitcke omladine crvenog Mostara, zajebo ga neki Bugarin, Miro - kojeg su mu srbi podvalili .luckypot wrote:koliko se ja sjećam demokratski izabran i prije rata, a i nakon rata (bio ministar vanjskih poslova iz reda adz-a)Komrad wrote:mister-no wrote: Hercegovac...
Ja nemam problem priznati zločine pripadnika moga naroda. I da budu pravedno osuđeni za ono što su počinili. Ali kažem pravedno. Ne ove političke fore Haškog suda. Žao mi je da nije došla svijest da ja mogu osuditi pripadnika moga naroda za počinjenje zločine.
Ali i ti moraš poći od čišćenja svoga dvorišta.
Kao i puno ovih glasnogovornika SDP-a.
Nije li Prlic legitmini predstavnik? Kao i ovi ostali politicki duznosnici HBa
u latina se strogo stuje ona tisucljetna narodna poslovica: "za sto lira u sto vira".. tako da se nije cudit sto su ovi binarni HDZ Covici i Ljubici presli sa latinskog na jevrejski model
-
Nass
#5917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tako sam i mislila! Samo da provjerim.Komrad wrote:ivannn wrote:u klubu se odlučuje većinom, 2/3 su potrebne za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesaNass wrote:
Komrad, ako se popuni DN, moze li nova platformska vlast normalno donositi zakone sa min. 1/3 u svakom klubu naroda, ili HDZ-ovi delegati mogu blokirati odredjene zakone (cak i ako ih bude 10-11)?
Odluke se donose vecinom glasova od ukupnog broja delegata u Domu naroda, ukupan broj delegata predstavlja broj delegata kojima je verifikovan mandat u tekucem sazivu(clan 110 poslovnika)
- Komrad
#5918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo da te napomenem da se ne spominje odluke vecine po klubovima izuzev za izglasavanje predsjednika i potpredsjednika federacijeNass wrote:
Tako sam i mislila! Samo da provjerim.
-
zemo_online
#5919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a sta ako seustavni sud bih prozove nenadleznim ??
-
ivannn
#5920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da, u pravu si, većina u klubu se odnosi na samo izbor predsjednika/potpredsjednikaKomrad wrote:Samo da te napomenem da se ne spominje odluke vecine po klubovima izuzev za izglasavanje predsjednika i potpredsjednika federacijeNass wrote:
uz uvjet da najmanje 1/3 delegata iz nekog kluba može kandidirati (zajedničku) listu
-
Nass
#5921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, tako sam i bila shvatila da se odluke donose vecinom u cjelokupnom DN, a vitalni interes sa 2/3 u pojedinacnim klubovima, zato je tih 6 delegata u hrvatskom klubu bitno. Samo me bilo zbunilo kada je neko negdje rekao da HDZ moze sa 10-11 delegata otezati i blokirati zakone koje bude donosila platformska vlada, pa sam se htjela provjeriti.Komrad wrote:Samo da te napomenem da se ne spominje odluke vecine po klubovima izuzev za izglasavanje predsjednika i potpredsjednika federacijeNass wrote:
I imam jos jedno pitanje. Ako ti kazes da je bila potrebna vecina svakog kluba kod izglasavanja predsjednika i potpredsjednika Federacije, zasto onda po tebi HDZ nije poslao sve delegate u DN da to ne izglasa?
- Dasi
#5922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
test01 wrote:a sta ako seustavni sud bih prozove nenadleznim ??
- Komrad
#5923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa HDZ ce imati 2/3 delegata i na taj nacin ce moci za svaki zakon reci da je vitalni nacionalni interes i onda to ide na usd... i sud odredjuje da li je ili ne...Nass wrote:
Da, tako sam i bila shvatila da se odluke donose vecinom u cjelokupnom DN, a vitalni interes sa 2/3 u pojedinacnim klubovima, zato je tih 6 delegata u hrvatskom klubu bitno. Samo me bilo zbunilo kada je neko negdje rekao da HDZ moze sa 10-11 delegata otezati i blokirati zakone koje bude donosila platformska vlada, pa sam se htjela provjeriti.
I imam jos jedno pitanje. Ako ti kazes da je bila potrebna vecina svakog kluba kod izglasavanja predsjednika i potpredsjednika Federacije, zasto onda po tebi HDZ nije poslao sve delegate u DN da to ne izglasa?
Dakle HDZ moze na taj nacin samo oduzimati vrijeme ako su zlonamjerni
a ako nisu zlonamjerni tu 2/3 vecinu mogu iskoristiti kako neko nebi mogao promijeniti ustav na stetu Hrvata
Zasto HDZ nije poslao sve delegate? Ja zaista ne znam
Ali mislim da su oni svjesno od prije izbora isli na podgrijavanje tenzija i radili na destabilizaciji federacije
kako bi na taj nacin dobili alibi za trazenje nekog svog entiteta...
Dakle klasicna Dodikova prica.... puno galame a nista konkretno
-
zemo_online
#5924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dasi wrote:test01 wrote:a sta ako seustavni sud bih prozove nenadleznim ??
rece kasim trnka,pa samo pitam?
-
Nass
#5925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E pa to me je onda bilo zbunilo. Sto sam ja pomislila da se govori o 10-11 HDZ-ovih delegata u DN koji mogu otezati donosenje nekih zakona, pa sam se shodno tome htjela provjeriti, a ti zapravo govoris da ce HDZ sigurno imati 2/3, znaci 12, sto im otvara vrata za pokretanje vitalnog interesa. Ne znam zasto, mislis da Platforma nece moci dobiti delegata u Livnu? Ili si samo htio reci i da ako platforma ne dobije vise nijednog delegata, HDZ moze samo otezati sa vitalnim nacionalnim interesom, sto opet nije smak svijeta? (Jer sud odredjuje sta jeste a sta nije vitalni interes.) Ako je to, onda u redu.Komrad wrote:Pa HDZ ce imati 2/3 delegata i na taj nacin ce moci za svaki zakon reci da je vitalni nacionalni interes i onda to ide na usd... i sud odredjuje da li je ili ne...Nass wrote:
Da, tako sam i bila shvatila da se odluke donose vecinom u cjelokupnom DN, a vitalni interes sa 2/3 u pojedinacnim klubovima, zato je tih 6 delegata u hrvatskom klubu bitno. Samo me bilo zbunilo kada je neko negdje rekao da HDZ moze sa 10-11 delegata otezati i blokirati zakone koje bude donosila platformska vlada, pa sam se htjela provjeriti.
Dakle HDZ moze na taj nacin samo oduzimati vrijeme ako su zlonamjerni
a ako nisu zlonamjerni tu 2/3 vecinu mogu iskoristiti kako neko nebi mogao promijeniti ustav na stetu Hrvata
Zasto HDZ nije poslao sve delegate? Ja zaista ne znam
Ali mislim da su oni svjesno od prije izbora isli na podgrijavanje tenzija i radili na destabilizaciji federacije
kako bi na taj nacin dobili alibi za trazenje nekog svog entiteta...
Dakle klasicna Dodikova prica.... puno galame a nista konkretno
Da, ja sam dapace uvjerena da su oni otprije izbora imali plan destabilizacije Federacije kao i drzave zajedno sa Dodikom. Samo sam mislila da bi oni to najprije pokusali kroz institucije vlasti, a tek kao plan B na ovakav nacin.