Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
menekse1992
-
maneki_neko
#5902 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Zdravo, volio bih stupiti u kontakt sa nekim kolegom/kolegicom sa romanistike - francuski jezik i knjizevnost, ako posjecuju ovu temu. Zapocinjem svoj studij ove godine, pa ne bi bilo zgoreg sa nekim porazgovarati i cuti iskustva... Hvala 
- P308
#5903 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Probaj ovdje pitati: https://www.facebook.com/groups/staff.unsa/maneki_neko wrote:Zdravo, volio bih stupiti u kontakt sa nekim kolegom/kolegicom sa romanistike - francuski jezik i knjizevnost, ako posjecuju ovu temu. Zapocinjem svoj studij ove godine, pa ne bi bilo zgoreg sa nekim porazgovarati i cuti iskustva... Hvala
Ovo je FB grupa Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta, sa vrlo aktivnim clanovima, neko ce sigurno pomoci
-
ophelia92
#5904 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Master studij na Anglistici je organiziran na četiri smjera: nastavnički, prevodilački, književni i lingivistički. Prijava na konkurs traje do 30. septembra. Ovdje imaš više detalja: http://unsa.ba/s/images/stories/konkurs ... 4-2015.pdfmenekse1992 wrote:Cao raja!![]()
Molim vas, da li neko moze da mi da informacije o master studiju iz anglistike, koje su oblasti, do kada traje konkurs, koliko košta za redovne studente, koji su uslovi, sta se treba priložiti kao dokumentacija. I da li traje godinu ili dvije? Unaprijed hvala!
Studij traje četiri semestra, odnosno dvije godine. Možeš se javiti i predstavnici Odsjeka. Ovo je link za njen profil na Facebooku: https://www.facebook.com/it.daz.not.metr
-
menekse1992
-
maneki_neko
#5906 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
P308 wrote:Probaj ovdje pitati: https://www.facebook.com/groups/staff.unsa/maneki_neko wrote:Zdravo, volio bih stupiti u kontakt sa nekim kolegom/kolegicom sa romanistike - francuski jezik i knjizevnost, ako posjecuju ovu temu. Zapocinjem svoj studij ove godine, pa ne bi bilo zgoreg sa nekim porazgovarati i cuti iskustva... Hvala
Ovo je FB grupa Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta, sa vrlo aktivnim clanovima, neko ce sigurno pomoci
Hvala puno
-
honey-heart
#5907 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Još jedno pitanjce za moje kolege sa Anglistike
Čemu služe ona pitanja na kraju svakog poglavlja-skraćena verzija, jel to da samo da proispitamo sebe ili pak budu i na ispitu neka od tih ili budu na časovima vježbi? Kako budu formulisana esejska pitanja na ispitu od onakvih lekcija, nema konkretno ko iz historije VB recimo 19ti vijek i znamo šta pisati o tome nego dosta podnaslova u jednom chapter-u, što me buni,a u onoj skripti su date neke esejske teme ali mi se čine dosta komplikovane, bude li i kod nje tako?
Hvalaa unaprijed!

Čemu služe ona pitanja na kraju svakog poglavlja-skraćena verzija, jel to da samo da proispitamo sebe ili pak budu i na ispitu neka od tih ili budu na časovima vježbi? Kako budu formulisana esejska pitanja na ispitu od onakvih lekcija, nema konkretno ko iz historije VB recimo 19ti vijek i znamo šta pisati o tome nego dosta podnaslova u jednom chapter-u, što me buni,a u onoj skripti su date neke esejske teme ali mi se čine dosta komplikovane, bude li i kod nje tako?
-
beatfreak
#5908 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ljudi, pa smilujte sebeatfreak wrote:Zna li ovdje neko da li postoje ljudi koji su prenijeli predmet iz prve(koji naravno nije uvjet nicemu) u trecu godinu? Znam da je to bilo moguce prosle godine, ima li raje koja je imala iskustva sa tim?
-
mini2
#5909 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
mislim da je moguće, znam djevojku koja je prenijela predmet iz prve u treću. valjda su bitni ects bodovi samo, ne bih znala tačno, nemam ličnog iskustva.
Sent from my A1-830 using Tapatalk
Sent from my A1-830 using Tapatalk
- P308
#5910 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Moguce je. Dok je Jahic terorisao studente, masovno se to radilobeatfreak wrote:Ljudi, pa smilujte sebeatfreak wrote:Zna li ovdje neko da li postoje ljudi koji su prenijeli predmet iz prve(koji naravno nije uvjet nicemu) u trecu godinu? Znam da je to bilo moguce prosle godine, ima li raje koja je imala iskustva sa tim?
- trcicu trceci
#5911 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Zar se mogao prenositi staroslavenski? ja sa tim nisam bas dobar 
-
Ali-sa
#5912 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Stsl. možeš prenijeti u treću ako upisuješ koliziju. Ako ti je ostalo još nešto s druge i ne možeš redovno preći na treću onda možeš i Staroslavenski prenijeti. Ako upisuješ redovno treću (očistio si sve s druge) Staroslavenski ne možeš prenijeti.
-
beatfreak
#5913 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Juce upoznah ljude koji su upisali redovno trecu i prenijeli isti na trecu.Ali-sa wrote:Stsl. možeš prenijeti u treću ako upisuješ koliziju. Ako ti je ostalo još nešto s druge i ne možeš redovno preći na treću onda možeš i Staroslavenski prenijeti. Ako upisuješ redovno treću (očistio si sve s druge) Staroslavenski ne možeš prenijeti.
-
Rouhyana
-
jeca fleetwoodmac
#5915 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Jesam ja, bosanski jezik 2 sam prenijela iz prve u drugu,pa onda i u treću.. Nosio je 3 ects boda.beatfreak wrote:Ljudi, pa smilujte sebeatfreak wrote:Zna li ovdje neko da li postoje ljudi koji su prenijeli predmet iz prve(koji naravno nije uvjet nicemu) u trecu godinu? Znam da je to bilo moguce prosle godine, ima li raje koja je imala iskustva sa tim?
- Tegla ajvara
#5916 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
prvi put čujem za neku mengelu ili kako se već zove. Jel neko zna o ovome nešta?
- thekupus
#5917 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
-
Ali-sa
#5918 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ma možeš se upisati kad hoćeš. Jedna kolegica je upisala ljetni tek nekad u aprilu, niko joj ništa nije rekao. Neki zimski upisuju i u novembru. No sikirli.thekupus wrote:Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
-
bull21
#5919 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ja znam da su čovjeka prošle godine vratili. Doslovno ih je morao preklinjati da mu prime index. Na kraju primiše samo zato što je SF i što je iskeširao...
- Zatamnjena stakla
#5920 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ne moš se upisat! Meni babo dekan rek'o.thekupus wrote:Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
- Individualism18
#5921 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Koliko ja znam svi ispiti i moraju biti završeni do kraja septembra, mada je na našem fakultetu sve moguće, tako da se svakako možeš stići upisati do ovog krajnjeg zvaničnog roka, ili eventualno početkom oktobra, a ako i ne stigneš, ne vjerujem da će ti praviti problem oko upisa.thekupus wrote:Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
- charrrmed
#5922 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ne znam bas, zadnje dvije godine su postali malo rigorozniji po tom pitanju.
-
Klitemnestraaa
#5923 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Sta uraditi kada se na dvopredmetnim preklapaju predavanja oba smjera?
Je li postoje ikakvi drugi termini za nastavu sociologije (kontam tipa po grupama ili da idem sa fil+soc, filozofima ili nesh tog tipa)? Sociologija mi je pod b i manje vazna, nego drugi smjer, ali opet ne izostaje mi se s predavanja, bar da nesto zapamtim.
Je li postoje ikakvi drugi termini za nastavu sociologije (kontam tipa po grupama ili da idem sa fil+soc, filozofima ili nesh tog tipa)? Sociologija mi je pod b i manje vazna, nego drugi smjer, ali opet ne izostaje mi se s predavanja, bar da nesto zapamtim.
- Individualism18
#5924 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Kao student dvopredmetnog studija imaš pravo izostati 50% sa nastave, što bi značilo da jedne sedmice ideš na predavanja jednog smjera, a druge drugog. Nije idealno, ali drugačije nećeš moći.Klitemnestraaa wrote:Sta uraditi kada se na dvopredmetnim preklapaju predavanja oba smjera?
-
mini2
#5925 Re: Odg: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi pos
ne brini. na sociologiji ćeš svakako imati manje sati predavanja nego kako stoji u rasporedu. pola tih predavanja/vježbi neće se održavati.Klitemnestraaa wrote:Sta uraditi kada se na dvopredmetnim preklapaju predavanja oba smjera?