Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
maneki_neko

#5902 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by maneki_neko »

Zdravo, volio bih stupiti u kontakt sa nekim kolegom/kolegicom sa romanistike - francuski jezik i knjizevnost, ako posjecuju ovu temu. Zapocinjem svoj studij ove godine, pa ne bi bilo zgoreg sa nekim porazgovarati i cuti iskustva... Hvala :thumbup:
P308

#5903 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

maneki_neko wrote:Zdravo, volio bih stupiti u kontakt sa nekim kolegom/kolegicom sa romanistike - francuski jezik i knjizevnost, ako posjecuju ovu temu. Zapocinjem svoj studij ove godine, pa ne bi bilo zgoreg sa nekim porazgovarati i cuti iskustva... Hvala :thumbup:
Probaj ovdje pitati: https://www.facebook.com/groups/staff.unsa/

Ovo je FB grupa Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta, sa vrlo aktivnim clanovima, neko ce sigurno pomoci :)
ophelia92

#5904 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by ophelia92 »

menekse1992 wrote:Cao raja! :-D

Molim vas, da li neko moze da mi da informacije o master studiju iz anglistike, koje su oblasti, do kada traje konkurs, koliko košta za redovne studente, koji su uslovi, sta se treba priložiti kao dokumentacija. I da li traje godinu ili dvije? Unaprijed hvala! :-D
Master studij na Anglistici je organiziran na četiri smjera: nastavnički, prevodilački, književni i lingivistički. Prijava na konkurs traje do 30. septembra. Ovdje imaš više detalja: http://unsa.ba/s/images/stories/konkurs ... 4-2015.pdf
Studij traje četiri semestra, odnosno dvije godine. Možeš se javiti i predstavnici Odsjeka. Ovo je link za njen profil na Facebooku: https://www.facebook.com/it.daz.not.metr
maneki_neko

#5906 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by maneki_neko »

P308 wrote:
maneki_neko wrote:Zdravo, volio bih stupiti u kontakt sa nekim kolegom/kolegicom sa romanistike - francuski jezik i knjizevnost, ako posjecuju ovu temu. Zapocinjem svoj studij ove godine, pa ne bi bilo zgoreg sa nekim porazgovarati i cuti iskustva... Hvala :thumbup:
Probaj ovdje pitati: https://www.facebook.com/groups/staff.unsa/

Ovo je FB grupa Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta, sa vrlo aktivnim clanovima, neko ce sigurno pomoci :)

Hvala puno :thumbup:
honey-heart

#5907 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by honey-heart »

Još jedno pitanjce za moje kolege sa Anglistike :D
Čemu služe ona pitanja na kraju svakog poglavlja-skraćena verzija, jel to da samo da proispitamo sebe ili pak budu i na ispitu neka od tih ili budu na časovima vježbi? Kako budu formulisana esejska pitanja na ispitu od onakvih lekcija, nema konkretno ko iz historije VB recimo 19ti vijek i znamo šta pisati o tome nego dosta podnaslova u jednom chapter-u, što me buni,a u onoj skripti su date neke esejske teme ali mi se čine dosta komplikovane, bude li i kod nje tako? :shock: :? :?: Hvalaa unaprijed! :roll: :roll:
beatfreak

#5908 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

beatfreak wrote:Zna li ovdje neko da li postoje ljudi koji su prenijeli predmet iz prve(koji naravno nije uvjet nicemu) u trecu godinu? Znam da je to bilo moguce prosle godine, ima li raje koja je imala iskustva sa tim?
Ljudi, pa smilujte se :(
mini2

#5909 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by mini2 »

mislim da je moguće, znam djevojku koja je prenijela predmet iz prve u treću. valjda su bitni ects bodovi samo, ne bih znala tačno, nemam ličnog iskustva.

Sent from my A1-830 using Tapatalk
P308

#5910 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

beatfreak wrote:
beatfreak wrote:Zna li ovdje neko da li postoje ljudi koji su prenijeli predmet iz prve(koji naravno nije uvjet nicemu) u trecu godinu? Znam da je to bilo moguce prosle godine, ima li raje koja je imala iskustva sa tim?
Moguce je. Dok je Jahic terorisao studente, masovno se to radilo :D Ne znam jedino da se nije nesto promijenilo ove godine. :)
trcicu trceci

#5911 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by trcicu trceci »

Zar se mogao prenositi staroslavenski? ja sa tim nisam bas dobar :D
Ali-sa

#5912 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ali-sa »

Stsl. možeš prenijeti u treću ako upisuješ koliziju. Ako ti je ostalo još nešto s druge i ne možeš redovno preći na treću onda možeš i Staroslavenski prenijeti. Ako upisuješ redovno treću (očistio si sve s druge) Staroslavenski ne možeš prenijeti.
beatfreak

#5913 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Ali-sa wrote:Stsl. možeš prenijeti u treću ako upisuješ koliziju. Ako ti je ostalo još nešto s druge i ne možeš redovno preći na treću onda možeš i Staroslavenski prenijeti. Ako upisuješ redovno treću (očistio si sve s druge) Staroslavenski ne možeš prenijeti.
Juce upoznah ljude koji su upisali redovno trecu i prenijeli isti na trecu.
jeca fleetwoodmac

#5915 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by jeca fleetwoodmac »

beatfreak wrote:
Jesam ja, bosanski jezik 2 sam prenijela iz prve u drugu,pa onda i u treću.. Nosio je 3 ects boda.
Tegla ajvara

#5916 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Tegla ajvara »

prvi put čujem za neku mengelu ili kako se već zove. Jel neko zna o ovome nešta?
thekupus

#5917 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by thekupus »

Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
Ali-sa

#5918 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ali-sa »

thekupus wrote:Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
Ma možeš se upisati kad hoćeš. Jedna kolegica je upisala ljetni tek nekad u aprilu, niko joj ništa nije rekao. Neki zimski upisuju i u novembru. No sikirli.
bull21

#5919 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Ja znam da su čovjeka prošle godine vratili. Doslovno ih je morao preklinjati da mu prime index. Na kraju primiše samo zato što je SF i što je iskeširao...
Zatamnjena stakla

#5920 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Zatamnjena stakla »

thekupus wrote:Do kada se moze upisati? znam da je zvanicno do kraja septembra, ali imam jedan ispit koji moram poloziti da bih presao na iducu godinu i pokusavati cu da ga polozim u iducih par sedmica. Kad je zadnji rok za upis? znam da se raja prosle godine krajem oktobra upisivala navodno
Ne moš se upisat! Meni babo dekan rek'o.
Individualism18

#5921 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Individualism18 »

Koliko ja znam svi ispiti i moraju biti završeni do kraja septembra, mada je na našem fakultetu sve moguće, tako da se svakako možeš stići upisati do ovog krajnjeg zvaničnog roka, ili eventualno početkom oktobra, a ako i ne stigneš, ne vjerujem da će ti praviti problem oko upisa.
charrrmed

#5922 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by charrrmed »

Ne znam bas, zadnje dvije godine su postali malo rigorozniji po tom pitanju.
Klitemnestraaa

#5923 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Klitemnestraaa »

Sta uraditi kada se na dvopredmetnim preklapaju predavanja oba smjera?
Je li postoje ikakvi drugi termini za nastavu sociologije (kontam tipa po grupama ili da idem sa fil+soc, filozofima ili nesh tog tipa)? Sociologija mi je pod b i manje vazna, nego drugi smjer, ali opet ne izostaje mi se s predavanja, bar da nesto zapamtim.
Individualism18

#5924 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Individualism18 »

Klitemnestraaa wrote:Sta uraditi kada se na dvopredmetnim preklapaju predavanja oba smjera?
Je li postoje ikakvi drugi termini za nastavu sociologije (kontam tipa po grupama ili da idem sa fil+soc, filozofima ili nesh tog tipa)? Sociologija mi je pod b i manje vazna, nego drugi smjer, ali opet ne izostaje mi se s predavanja, bar da nesto zapamtim.
Kao student dvopredmetnog studija imaš pravo izostati 50% sa nastave, što bi značilo da jedne sedmice ideš na predavanja jednog smjera, a druge drugog. Nije idealno, ali drugačije nećeš moći.
mini2

#5925 Re: Odg: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi pos

Post by mini2 »

Klitemnestraaa wrote:Sta uraditi kada se na dvopredmetnim preklapaju predavanja oba smjera?
ne brini. na sociologiji ćeš svakako imati manje sati predavanja nego kako stoji u rasporedu. pola tih predavanja/vježbi neće se održavati.
Post Reply