Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
avdicamrudin3

#5901 Re: Kineski mobiteli

Post by avdicamrudin3 »

Nema vise od narucivanja nista izgleda
Lopovima nikad dosta

Sent from my E39 using Tapatalk
kloniran

#5902 Re: Kineski mobiteli

Post by kloniran »

dohakase li nam dohakase, mame im ga lopovske :twisted:
Maharadza

#5903 Re: Kineski mobiteli

Post by Maharadza »

geekmanijak wrote:Zaboravimo naručianje iz Kine :? :? :?

http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... era/185083
Dileja na aparatima:

Image

:mrgreen:
kloniran

#5904 Re: Kineski mobiteli

Post by kloniran »

Maharadza wrote:

Dileja na aparatima:

Image

:mrgreen:

Jebi se ba i ja sam, htio iduce hefte naruciti telefon, bolje sto nisam, izasla bi skuplja pita nego tepsija :lol:
Sarajevski-Seljak

#5905 Re: Kineski mobiteli

Post by Sarajevski-Seljak »

Klonirani, sta si htio naruciti?'
radiša

#5906 Re: Kineski mobiteli

Post by radiša »

Pitanje je da li vaze isti zakoni kod nas i u rs-u.Ako su drugaciji kao npr. za kladionice onda bi se moglo preko njih narucivat...
Running

#5907 Re: Kineski mobiteli

Post by Running »

Pretpostavljam da su zakoni isti, vidim da je ministarstvo za indirektno oporezivanje i na cirilici i na latinici tj. oni dokumenti koji dolaze. :)

Tako da, tesko da ces preko nas naruciti... :izet: :D
radiša

#5908 Re: Kineski mobiteli

Post by radiša »

Da su zakoni isti onda bi i ovo za kladionice vazilo kod vas,posto vi imate svoja pravila i smatrate da ne pripadate bosni vidjecemo da li ce kod vas ovo da vazi...
Running

#5909 Re: Kineski mobiteli

Post by Running »

Da, i to sto kazes, nesto ne vidim da se neko zalio u RS, nema po medijima. Ali i za RS ide preko SJJ-a mislim pa se salje za BL, vidjet' cemo uzglavnom.

Onda ce Dodik jedva docekati stati u kraj federalcima, on bi jedva docekao da :izet: malo... :D

Konkretno:

Code: Select all

07.11.2016 18:42:00		51001020 -	Prijem pošiljke od korisnika	
12.11.2016 15:50:00	China	CNBJSA - BEIJING	Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ	
15.01.2017 13:38:44	BOSNIA AND HERZEGOVINA	BASJJA - SARAJEVO 71003	Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ	
15.01.2017 15:46:55	BOSNIA AND HERZEGOVINA	BASJJA - SARAJEVO 71003	Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za Banja Luku
Ali ako se ispostavi da ne vazi, bit' ce mi malo draze sto zivim u boljem, manjem bh entitetu, mada sumnjam da ce zaobici. :D
Jaha79

#5910 Re: Kineski mobiteli

Post by Jaha79 »

zato domaći sposobni distributeri postaju još bolja opcija
plus, kakva takva garancija

Image

Image
Azrail

#5911 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by Azrail »

radiša wrote:Da su zakoni isti onda bi i ovo za kladionice vazilo kod vas,posto vi imate svoja pravila i smatrate da ne pripadate bosni vidjecemo da li ce kod vas ovo da vazi...
Uprava za indirektno oporezivanje je jedinstvena i sjedište joj je u Banja Luci, tako da vrijedi i za "bolji dio BiH".
SONY_91

#5912 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

Azrail wrote:Kod mene MIUI nema nikakvog bloatware-a, došao mi sa instaliranim google play i mogu ukinuti šta god mi ćejf. Uz sve to mogu promjeniti verziju MIUI-a kad god poželim, redovno se ažurira, a može se nabaciti i cyanogen (koji je nažalost crko) ili neki drugi mod...
CM je naslijedio LineageOS. Ovdje možeš pronaći za koje sada uređaje imaju ROM: https://download.lineageos.org/ .
Azrail

#5913 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by Azrail »

SONY_91 wrote:
Azrail wrote:Kod mene MIUI nema nikakvog bloatware-a, došao mi sa instaliranim google play i mogu ukinuti šta god mi ćejf. Uz sve to mogu promjeniti verziju MIUI-a kad god poželim, redovno se ažurira, a može se nabaciti i cyanogen (koji je nažalost crko) ili neki drugi mod...
CM je naslijedio LineageOS. Ovdje možeš pronaći za koje sada uređaje imaju ROM: https://download.lineageos.org/ .
Hvala, ali MIUI mi je odličan za sad :)
radiša

#5914 Re: RE: Re: Kineski mobiteli

Post by radiša »

Azrail wrote:
radiša wrote:Da su zakoni isti onda bi i ovo za kladionice vazilo kod vas,posto vi imate svoja pravila i smatrate da ne pripadate bosni vidjecemo da li ce kod vas ovo da vazi...
Uprava za indirektno oporezivanje je jedinstvena i sjedište joj je u Banja Luci, tako da vrijedi i za "bolji dio BiH".
Vidjecemo sta ce bit necemo u naprijed pricat.Mada je i ova odluka donesena preko noci i malo je glupo da sad ispastaju oni koji su ranije narucili robu.Mislim da zakon treba da vazi od trenutka kad je donesen-zaveden a ne da se odnosi na nesto sto je bilo prije mjesec kad on nije ni postojao.
Moze li se sa tim kinezima dogovorit da navedu cijenu manju od 50km za te telefone ili sta vec uzimate tako da bi izbjegli ove hahare ili neko kod nas procjenjuje koliko sta vrijedi bez obzira koja je vrijednost posiljke navedena?
Jaha79

#5915 Re: Kineski mobiteli

Post by Jaha79 »

nikakav novi zakon nije u pitanju, nego samo primjena postojećeg za slučajeve koji su postali masovni
pojedinci ili neće da čitaju ili ne znaju da čitaju ono što se piše
https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... ook+status
Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević rekao je za Klix.ba kako "nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta".

"U ranijem periodu je većina paketa koji su stizali u BiH bila carinjena putem poštansko-carinske deklaracije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto jer se radilo o puno manjem broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta robe. Međutim, na osnovu određenih analiza koje su urađene u UIO u toku prošle 2016. godine možemo reći da je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH naručene putem interneta i da ta roba stiže putem poštanskih paketa. Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljke i više se to ne može cariniti putem poštansko-carinske deklaracije po jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnositi jedinstvena carinska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo osoba ovlaštena za provođenje carinskog postupka – špediteri", rekao je Kovačević.
radiša

#5916 Re: Kineski mobiteli

Post by radiša »

Pa ako nije promjena kako se kaze u textu""Službenik carine mi je rekao kako je došla naredba 's vrha' da se mijenja način carinjenja. Na moj upit gdje se nalazi zvanična obavijest o promjeni načina carinjenja službenik mi je rekao da promjena još uvijek nije prošla ni proceduru niti legalizaciju."?

Dvije vrste prica,ni sami ne znaju sta je u stvari tacno i sta se desava.
Jaha79

#5917 Re: Kineski mobiteli

Post by Jaha79 »

nepismeni službenik kao i mnogi koji ne razumiju čitanje texta
valjda od nepismenog službenika zna bolje uprava koja je izdala saopštenje i koje sam gore citirao

i ovo o čemu se radi i jeste logično
frajke počele naručivat u istom paketu od rolexa, parfema, mobitela do kurtona
i naravno da nisu iste carine za različite proizvode
jahac96

#5918 Re: Kineski mobiteli

Post by jahac96 »

Jaha79 wrote:nepismeni službenik kao i mnogi koji ne razumiju čitanje texta
valjda od nepismenog službenika zna bolje uprava koja je izdala saopštenje i koje sam gore citirao

A sta to se desava samo kod nas u BiH i zato su samo kod nas uveli taj zakon da traze speditera i da placamo dodatko preko 50KM hmm jako zanimljivo bas me zanima kako to funkcionise u Hrvatskoj, ah pa da Hrvati ne narucuju vise proizvoda u jednom paketu ne ne oni su fini i posteni kod njih se takve stvari ne desavaju
citroen xm

#5919 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Jaha79 wrote:zato domaći sposobni distributeri postaju još bolja opcija
plus, kakva takva garancija

Image

Image
Kakav je ovaj Le2, vrijedi li kupiti po ovoj cijeni? Djeluje primamljivo.
zlo zlo

#5920 Re: Kineski mobiteli

Post by zlo zlo »

le eco imaju fine telefoncice, još da je max2 u pitanju divota bi bila.
neki

#5921 Re: Kineski mobiteli

Post by neki »

pa ovo će uticati i na domaće distributere, svi koji prodaju kineze će morati dići cijenu zbog ovoga..
seoBIH

#5922 Re: Kineski mobiteli

Post by seoBIH »

Zasto pises ono sto ne znas? Evo ja prvi narucio navigaciju. Jedan paket, jedna deklaracija i isti problem, moram da trazim speditera. Nije problem u vise stvari u paketu, takvih je 20-30% posiljki, negdje drugo je zapelo sigurno!
neki wrote:pa ovo će uticati i na domaće distributere, svi koji prodaju kineze će morati dići cijenu zbog ovoga..
Nece morati, vec ce biti manje "svercera" sa strane, pa ce oni imati monopol i dignuti cijene. Umjesto da budu pametni, iskoriste ovo i priviku kupce nizim i povoljnijm cijenama, oni ce da ih dignu.
jahac96

#5923 Re: Kineski mobiteli

Post by jahac96 »

neki wrote:pa ovo će uticati i na domaće distributere, svi koji prodaju kineze će morati dići cijenu zbog ovoga..
Ma ne bih bas rekao svakako ih na crno uvoze, jedino ako budes placao karticom i ako budes trazio fiskalni racun bit ce ti skuplje, ovo je njima samo bolje jer se nama sada ne isplati kupovati online nego moramo od njih, evo ja se sada prvi kajem sto sam narucio redmi note 3, za te pare sam mogao ovaj leEco uzeti i jos dobiti kakvu takvu garanciju a uz to sve ne bih morao cekati
Jaha79

#5924 Re: Kineski mobiteli

Post by Jaha79 »

seoBIH wrote:

Zasto pises ono sto ne znas? Evo ja prvi narucio navigaciju. Jedan paket, jedna deklaracija i isti problem, moram da trazim speditera. Nije problem u vise stvari u paketu, takvih je 20-30% posiljki, negdje drugo je zapelo sigurno!
traljavost i nesposobnost balkanskih dviljaka u svemu pa i u ovome je ogromna....kao svemir
naravno da im je sada lakše raspalit na sve pakete, a u suštini su trebali praviti razliku među paketima sa jednom i više stvari
jebiga, sjebo nas megaterorista bosanskograhovsko seljanče koje se vikalo gavrilo princip što nas odvojilo od zapadne civilizacije
radiša

#5925 Re: Kineski mobiteli

Post by radiša »

nije to traljavost to je sda politika.otmi dje god mozes na stetu građana
Post Reply