Evo jednog istrazivackog rada koji se dotice onoga sto pricamo ovdje na temi kada je u pitanju survaviourship bias. Ja cesto spocitavam Zehranu82 da ne vidi kako je i sam pod uticajem ove predrasure prezivjelih i ovo je jos jedan od argumenata na toj listi. Evo link kao i obicno:
https://theconversation.com/white-mold- ... ing-260699
O cemu se radi? Ja cu da sumiram a ko zeli detaljnije da procita ima na linku objasnjeno a ima i istraivacki rad pa bujrum. Znaci, ovi naucnisi su pronasli zanimljiv nacin razmnozavanja kod jedne vrste gljivica. Kod vecine zivog svijeta proces je manje vise standardizovan: imas odredjeni broj hromozoma koji se prenosi na iducu generaciju. Kod ljudi je to 23 od oca i 23 od majke i oni se upare. Oba sadrze iste gene i onda se neki gen od oca aktivira i potomak ima tu ocevu osobinu a neki gen se aktivira od majke i onda potomak ima tu majcinu osobinu. U principu, mi dobijemo gen za boju ociju npr i od oca i od majke, ali jedan dominira i to bude boja ociju potomka. Drugi gen jednostavno suti i ne radi nista, osim sto sluzi za kombinaciju u novim spermatozoidima ako je muski potomak, ili jajnim celijama ako je zenski potomak. helem, ovaj sistem je standardan sistem koji je prisutan kod vecine zivog svijeta i ima standarne nano masine koje ih citaju i procesuiraju.
Medjutim, ovi naucnici su pronasli jedan potpuno novi sistem. U principu, ovo je slucajno otkrice jer oni su htjeli bolje razumjeti gljivice koje napadaju razne zitarice kako bi u konacnici unaprijedili poljoprivredu. Uzeli su ove gljivice i gledali kako se razmnozavaju. One imaju dva nukleusa i ukupno 32 hromozoma. Ocekivali su da vide po 16 hromosoma po nukleusu kao sto je slucaj kod svog ostalog zivog svijeta. Ali ne. Neki nukleusi su imali 18, neki 10 neki drugi broj hromosoma. Bilo je sve osim ravnomjerna raspodjela genetskog materijala. I to sada pravi problem jer kada se razmnozavaju moras pronaci tacno odredjeni nukelus koji ima ostatak genetskog materijala. Ti sad imas mnogo podskupova velikog skupa. Ako trebas skupiti 32 hromosoma to znaci da prvo moras naci dva broja koja daju zbir 32 a zatim da bi oplodnja uspjela moras imati razlicite hromosome u ta dva skupa. Ti mozes imati 14+18 i dobices 32 ali ako oba nukleusa sadrze hromosom 3 u sebi, oplodnja ne moze uspjeti jer imas duplikat a fali ti jedan.
Naucnici su se iznenadili kada su ovo uocili i ne znaju mehanizam po kojem se gljivice razmnozavaju. Ocito ovdje imamo drugaciji sistem koji podrazumjeva drugacije nano masine. I to me vraca na onaj survaviourship bias. Razlog zasto vidis postojece masine i mislis da su inteligentni dizajn je to sto ne vidis sve ostale koje nisu uspjele. No da vidis sve druge koje nisu uspjele, a kojih je bezbroj, ove ne bi bile nista posebne. I evo ovo je dokaz da postoji i drugaciji nacin razmnozavanja, samo je ocito skup i prirodi se ne isplati ispitivati alternative kad ovo sto imaju funkcionise kako treba. Cijena je prevelika i zato imamo to sto imamo.
Helem, uvijek mozes negirati to i tvrditi da je inteligentni dizajner ovo dizajnirao tako kako jeste, ali to je glupi i lijeni odgovor. To je uvijek izlaz za neznanje. Ja ne znam kako je nastalo, mora da je inteligencija to dizajnirala. No kad se fokusiras i probas razumjeti, ispostavi se da je u pitanju proces za koji ti ne treba nikakav inteligentni dizajn. Ja se cesto vratim na odlomak iz kurana koji nas podstice da razmisljamo o dokazima postojanja Allaha tako sto cemo pogledati ptice koje lete. Kuran postavlja pitanje: sta mislite ko ih drzi na nebu da ne padnu? I zakljucuje: Allah. Samo ih Allah drzi na nebesima. To je ociti primjer covjeka koji nije znao odgovor na pitanje kako ptice lete i onda dao odgovor: inteligentni dizajner. Lijeni odgovor. Medjutim, par stoljeca kasnije pojavio se lik pod imenom Isak Njutn i dao onu famoznu: F = m*a i skontao da ako je razlika u onom "a" dovoljno velika onda mozes napraviti "F" koji ce gurnuti "m" u suprotnom smjeru. Dakle, kad god imas "a" koje je vece od 9,81ms2 mozes podici masu. Ispostavilo se da price lete iz istog razloga zbog kojeg ti dizes stvari sa poda ili iz istog razloga zbog kojeg prinosis kasiku ustima dok jedes. Isti fizikalni zakon je u pozadini oba procesa. Lijeni odgovor da samo Allah drzi ptice ne stoji. Razlika u pritisku je tacan odgovor. Muhamed nije iskoristio primjer dizanja kamena sa zemlje, niti dizanja kasike do usta, niti prostog hodanja i odizanja stopala. To mu se cinilo kao da razumije. Ali nije razumio kako ptice lete. Tu je bila njegova granica poznavanja i objasnjenja, i onda je jednostavno to svalio na Inteligentnog dizajnera.
Isto to zehran radi kada nano masine svaljuje na ID-a. Samo zato sto mi ne znamo sve detalje, ne znaci da je ID upetljan. Evo imamo naucni rad koji je otkrio alternativnu verziju raznozavanja i koji sigurno ima alternativne nano masine. Ko zna sta ce sve naci u ovim gljivicama. Poenta je da ID predstavlja lijeni odgovor i masku iza koje se kriju ljudi koji ne znaju odgovor.