Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sreća pa nam sada nam teče med i mlijeko. I onakav ondašnji sistem koji je bio daleko od idealnog je bolji nego ovo što imamo danas. Rekao bih otvoreni aparthejd, totalna degradacija sekularnog društva gdje su lokalni sveštenici nosioci društvenih zbivanja i gdje se bez njihovog aminovanja praktično ništa ne može završiti. Djeca se od vrtića filuju vjerskom indoktrinacijom, nacionalnom mržnjom prema drugom i drugačijem. Kao što reće Gojer današnja klasa nastala na pljački onoga što je onaj sistem stvarao zagovara "zabavljačko-nazdravičarsku" kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja. Taj primjer iz filma Bitka na Neretvi je izvan svakog argumenta, više i upečatljivijih primjera kršenja Ženevske konvencije imaš u proteklom ratu od strane kvazi elita nastalih na pukotinama socijalizma.

Ne, ne, greška. Uopće nisam i ne govorim o ovom sad. Mada bi se moglo reći da su i sadašnji vlastodršci iz svojih seoskih kućeraka gledali i priželjkivali vlast, štele, privilegije itd. Moja je refleksija samo i isključivo bila na glorifikaciju te zemlje i davanje joj božanskih osobina, a stvarnost je drugačija. Danas maturanti idu na exurzije u Španjoljsku, mi smo otišli do Trebinja

NIJe se živjelo ni tako dobro i u izobilju kako se govori. Možda netko jeste Djeca funkcionera. A kako je sad? Hvala, nikako.
A glede indoktrinacije koju spominješ, sasvim mi je svejedno bila ona vjerska ili partijska. A u onom sistemu je bila partijska. Od vrtića smo pjevali pjesmice jednom čivjeku koji je bio samo čovjek koji voli žene

Dogma je dogma, bila teistička ili ateistička, jednako pogubna.