Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#5901 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:Zar neko čita i još ozbiljno shvata taj saff? :zoka: I još troši svoje vrijeme i šalje im šta neko ovdje piše? :? :-)
Dale, saf i gluposti nikog ne interesuju, bar mene ne, al iskreno, bila sam zacudjena da nije banovan. Banuje se zbog gluposti i sitnica, al eto, ocito za ovakve psovke i govor mrznje- ne.

A sad to sto se prica o safu je druga prica i to me ne interesuje. Al dobro, 'ta primat i jazavac ima pricati. Odoh cutati u cosku.
Čuj, čitao sam nin-a, inteligentan je i sa njim dijelim mnogo zajedničkih stavova, ali ne slažem se sa ovim psovanjem na ličnoj osnovi.
Ružno izgleda i nije mu mjestu na forumu, bez obzira kolika je provokacija druge strane. A da se ne lažemo, nacionalista i vjerskih
ekstremista svih boja ne nedostaje na ovom forumu. Ali opet kažem...nije isprika.
LSD

#5902 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LSD »

Jel to nešto protiv Saffa :angry:

Safovci, podvrnite pantole i u napad :fight:

Inace, tema i njen naziv su šminka :nargila:
Niemand

#5903 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Čuj, čitao sam nin-a, inteligentan je i sa njim dijelim mnogo zajedničkih stavova, ali ne slažem se sa ovim psovanjem na ličnoj osnovi.
Ružno izgleda i nije mu mjestu na forumu, bez obzira kolika je provokacija druge strane. A da se ne lažemo, nacionalista i vjerskih
ekstremista svih boja ne nedostaje na ovom forumu. Ali opet kažem...nije isprika.
Slazem se. Ekstremisti dje god pogledas. I eto, mi jazavci :lol:
supercali

#5904 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
supercali wrote:piu dodji zaboravi nudim ti kafe carobne
Image
Eh, dragi moj respo, ja bih, ali nestaće misterije ... osim što imam neuništive brkove, kad pijem kafu glasno srčem. :(
ima sljedeca misterija ako ova nestane ;) a srkanje je u japanu znak da je jelo ili pice ukusno
supercali

#5906 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hAZNADAR wrote:
Dozer wrote:
Jedino bas nisam pohvatao hajduciju i turske okupatore u kontekstu Juge... To se, ipak, desavalo nesto ranije, tacnije nekih 100-400 godina prije Juge...

Sto se tice onoga da su danas Bosnjaci = muslimani, kao i trazenja "pisanog pravila" o tome, mislim da si tu malo preletio. To je vrlo slicno onome da su svi Srbi = pravoslavci, ili Hrvati = katolici. A, i jedni i drugi mogu reci: vrata srpstva/hrvatstva su svima otvorena. Malo je besmisleno to reci danas, kad hodze i popovi, a za njima i politicari, polomise i ruke i noge da ovo zadrze ovakvim, te podjele i paradigme bazirane na toj etno-vjerskoj jednakosti.
Vrata srpstva i hrvatstva su isto tako sirom otvorena za sve vjere. Imas dosta muslimana koji se deklarisu kao Srbi, takodjer u Hrvatskoj koji se deklarisu kao Hrvati. Tako je i Bosnjastvo sirom otvoreno za sve koji hoce - nigdje ne stoji da je samo rezervisano za muslimane. To vjerovanje je samo glupi stereotip poput da je cirilica samo srpska. Cesto knjige i nauka kazu jedno a prost narod vjeruje u drugo. Bosnjastvo je sasvim dovoljan i sirok okvir za cijelu BiH i sve religije jer je uvijek bilo i ostalo kosmopolitsko. E sad to sto BiH pravoslavni i katolici su radije nesto drugo - to je njihov slobodan izbor ali bosnjastvo im niko nije ukrao, oteo, zabranio. Ako je spalo samo ili uglavnom na muslimane - to ne znaci da pripada samo njima. Bosnjastvo se uvijek identificiralo sa BiH kao politickim i kulturnim okvirom. Zato je nepotrebno izmisljati Bosanstvo jer je Bosnjastvo sasvim dovoljan pojam i okvir za cijeli BiH prostor.
sta je cudno sto se jedan recimo husein iz zagreba izjasnjava kao hrvat?
cudno je to jer vecina izjednacava hrvat = katolik
e vidis a kod bosnjastva je upravo to u definiciji sada da je bosnjak = musliman
supercali

#5907 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hAZNADAR wrote: Nije prvi put da ne kontas poentu. Juga nije kreirala nacije vec razlicite arsine u tumacenju i tretiranju nacija. BiH je smetljiste jer je drugi narodi ne smatraju drzavom - a to je naslijedje YU gdje BiH nije nikad bila u rangu sa ostalim republikama. BiH je smetljiste i zato sto Bosnjaci nisu sazrela nacija - a kako i bili kada do 74-te nisu ni imali sansu za to i vjecito tretirani kao nizi rang. Koji to drugi narod u okruzenju je sveden na 20 % svoje drzave, koja to drzava u okrizenju ima svoje entitete, u kojoj to drzavi u okruzenju odlucuju susjedi na vise od pola teritorije,...
Koja to drzava u regionu ima elitu toliku ufuranu u svoju superiornost da izmislja drugu naciju nebi li se ogradili od svojih sunarodnjaka poput Bosanci vs Bosnjaci a domovinu zovu smetljistem, crnom rupim, prknom?
Kojem to natodu u Evropi danas negiraj ime nacije i jezika?

Da okrivim mozda srpski nacionalizam za to koji je samo naslijedio obicaje i tradiciju poimanja Bosnjaka iz YU. Hvala ne. Srpski nacionalizam je zao na mnogo drugih nacina, ali negiranje bosnjacke nacije i jezika nije izmislio vec taj standard i obicaj samo naslijedio.

I ako je ova domovina stvarno vama gospodi smetljiste - radije ne prizivajte laznu idilu bivse YU jer je upravo ta drzava stvorila preduslove za ovakvo stanje.
ajde bar si nadosao i priznao da je bih danas smetljiste
na pocetku ste negirali to i govorili suprotno
supercali

#5908 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hAZNADAR wrote:
dale cooper wrote:
Ti kao da si sa druge planete ili se voliš praviti blesav. Riječ Bošnjak se danas isključivo odnosi na ljude
islamske vjeroispovijesti u BiH. Tako je odlučeno na Bošnjačkom saboru 1993 godine i opšte prihvaćeno
u političkim i vjerskim krugovima Bosanskih Muslimana danas Bošnjaka. Druga je stvar što je nekada
davno ta riječ imala neki širi pojam. Realnost je danas drugačija i ideja traženja od Srba i Hrvata danas da budu
Bošnjaci je jednaka onom zloglasnom posrbljavanju nesrba. Bosanstvo odnosno Bosansko-Hercegovačka
nacija kao okvir za sve je nešto drugo, samo trebaće proći mnogo vremena i rada da bi se ta ideja ostvarila.
Koja je alternativa pametnjakovicu, izmisliti ime nacije koje nikada nije postojalo da bi se gospodi udovoljilo i koje bi kao bilo kompromisno prihvatljivo drugima? Nece se Srbi i Hrvati odreci svoje nacije za vjeke vjekov kao sto nece prihvatiti ni ovu kompromisnu zastavu sa zvjezdicama i ZavnoBiH. Oni su davno zavrseni, kreirani, finito,... na nama je samima kako cemo se identificirati i zvati.
Da, kada se kaze Bosnjak - uglavnom je podrazumijeva muslimanska tradicija. Kada se kaze Srbin - uglavnom pravoslavna. Ali to nije pravilo i definicija vec narodno poimanje.
Koliko narod tacno poima pokazuje primjer cirilice protiv koje se desnicari bune, table se presaraju jerbo je cetnicka,... a knjige jasno kazu nesto drugo.

Problem je sto je umisljena elita u BiH stvorila stereotpi da je biti Bosnjak nesto zaguljeno, zatucano, SDA, papci iz Gluhe Bukovice, mahalci iz Buca potoka, nacionalisti a'la Fatmir i sl. Totalno pogresno.
Bosnjastvo je nesto posve drugo i niste svjesni koliko je sire i obimnije. Sam prefiks ima korijen iz imena Bosna i uvijek se odnosio na cijelu BiH kao cjelokupan politicki i kulturni pristor. Jedini termin koji ima i svoju historijsku podlogu i koji je univerzalan i koji ima tradiciju. To je u danasnjem kontekstu isto kao identifikacija sa drzavom BiH. Bosnjak = pripadnik bosanskohercegovacke nacije. Pa ako je samo muslimanima stalo do ove drzave koja hebena razlika je izmedju Bosnjak, Bosanac ili pripadnik bosanskohercegovacke nacije? Neprijatelji, separatisti ne sljive ni jedno ni drugo ni trece jer im je sve to isto.
Zato prestani fino i ti i slicni sa glupim stereotipima o bosnjastvu kao necemu nazadnom i izmisljotini SDA minderasa jer to nije istina. To ime je isto kao i ova drzava otvoreno za sve koji hoce.
razlika izmedju bosnjak i bosanac je ta da je bosanac danas sto je bosnjak bio prije 100 godina
znaci rijec evoluirala kao sto je bosnjak nastao iz bosnjanina
e vidis posto se bosanac odnosi na sve koji zive u bih bosnjak izricito znaci pripadnik islamske vjeroispovjesti jer je prakticno samo zamjenjena rijec musliman sa veliko M sa rijeci bosnjak
u tome je sustina i razlika
walter kurtz

#5909 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by walter kurtz »

ja mislio sirija topic nesto zajeban kad.... :mrgreen:
piupiu

#5910 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

NIN wrote:
Niemand wrote:Ma nek si ti meni opsovo mater, kad vec ne kontam kolko je 12-7.
Koliko se sjecam nisam ali ako zelis da ti se najebem matere ti u tebe, bujrum, samo reci! :thumbup:
Neće moći ovako.

Korisnik isključen zbog kršenja pravila foruma - vrijedjanje

mjesec
GeeTnT

#5912 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by GeeTnT »

_BataZiv_0809 wrote:Tito dragi sta sve neces procitati ovdje :-)
Image
zateznistub

#5913 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Zar@NIN nekad nije bio mod? :shock: :run:
Drvosjeca iz Dejcica

#5914 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zateznistub wrote:Zar@NIN nekad nije bio mod? :shock: :run:
Ko bi gori sad je doli.

Upalim jučer BHT da pogledam izvlačenje parova za EP i tako nešto radim i pomalo osluškujem nekakva emisija - Religijski forum se zove. U studiju nekakvi kurci-palci sveštenik sa krstom od pola kile oko vrata :roll: , nekakav minder efendija sa FIN-a, još neki uljudbeni sveštenik i Prof. Esad Bajtal. Uglavnom priča o sekularizmu kako eto neki pokreti koji su bili ateistički nisu ljudsku civilizaciju odveli u napredak i blagostanje, kako religija nikad ne poziva na zlo (prolaze mi slike blagosiljanja tenkova i mitraljeza negdje u BiH)...slušam i ibretim se propagandi i mitomaniji koju čujem pa se sve okrećem oko sebe, gledam da nisam up'o u kakvu paralelnu dimenziju, provjeravam datum vidim 16.10.2015...vijesti iz svijeta i dalje crne da ne mogu biti crnje. Pitam se u kojem vremenu i prostoru živi to sveštenstvno ti profesori sa FIN-a? Na kakvim drogama su ti ljudi, u šta oni vjeruju, kome se oni mole? :roll: U nekom trenutku žena me pošalje u granap pa nisam morao više slušati tu blasfemiju, to bogohuljenje, te otpadnike od ljudskosti i Boga. Ko ima živaca neka pogleda.

http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/religij ... 10-2015-2/
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/10/2015 08:30, edited 1 time in total.
zateznistub

#5915 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
zateznistub wrote:Zar@NIN nekad nije bio mod? :shock: :run:
Ko bi gori sad je doli.
Znaci, nisam prolup'o...
nosara

#5916 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:
nosara wrote: Ma kakv gaf, njegova stvar... Budalastina...
Jebiga jaro, da sutra neko krene peglati Zenicu sa Smetova, ne bih se mogao drzati kako se on drzao.

Ne sjecam se je li ikad ista komentarisao. Ispravi me ako grijesim.
Mozda bi se i vratio da je mogao dobit krevet u trezoru... :D

Gluposti, ponavljam, milion puta su gori oni koji su zbrisali u toku rata... Covjek je zivio tamo godinama prije... Smijesna tema, smijesan postavljac teze...
45cents

#5917 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

nosara wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
nosara wrote: Ma kakv gaf, njegova stvar... Budalastina...
Jebiga jaro, da sutra neko krene peglati Zenicu sa Smetova, ne bih se mogao drzati kako se on drzao.

Ne sjecam se je li ikad ista komentarisao. Ispravi me ako grijesim.
Mozda bi se i vratio da je mogao dobit krevet u trezoru... :D

Gluposti, ponavljam, milion puta su gori oni koji su zbrisali u toku rata... Covjek je zivio tamo godinama prije... Smijesna tema, smijesan postavljac teze...

Da, da i dvorana je akustična.
Evo i meni se kliže.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5918 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

dale cooper wrote:Ah, lapsus. Znači samo ste 4 razred obrađivali Andrića? Onda je još gore što ti je to smetalo. A očigledno ti je smetalo,
jer si Andrića spomenula kao primjer kao što to i mnogi drugi nacionalisti rade.

Nisam Yu kadar, a Krležu sam čitao jednako kao i Andrića. Nikada mi ni jedan nije smetao niti sam ih gledao u kontekstu
nacije i mjesta kojem su pripadali. Za razliku od nekih...očigledno.
NIje lapsus nego neznanje. Ne može se sve 4 godine raditi jedan književni žanr, kad se mora raditi i Patrarka i romanticizam i klasici itd.
Dalje, ovdje se ne radi o tvojim književnim ukusima i tobožnjoj načitanosti kojom se hvališeš, nego planu i programu za cijele generacije. U tom smislu je Krleža zapostavljen, a data prednost velikom književniku Andriću, ali književniku čiji su stavovi spram jedne religijske grupe ili jedne religije jako upitni. O tome se radi, pa bih od tako načitanog čovjeka očekivala da shvati a ne da pravi "lapsuse" :-) :-) :lol: :lol:
KatarinaKosaca

#5919 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Uostalom, uopće ne čudi da je ta i takva zemlja izrodila generacije netolerantnih ljudi. Sjećam se učiteljice koja nam je objašnjavala i pojašnjavala da su vjernici glupi, tupi i blesavi. Sad će netko izaći sa čuvenom "Moj dedo išo u džamiju nitko ga nije diro" :-) :-) :-) , ali objektivno nije bilo tako. Odgajane su generacije netolerantnih i prepotentnih "Ja sam načitan-Mi smo zemlja bogata rudama" :D , a ne čudi me i ratnih zločinaca, nepoštovatelja Ženevske konvencije i ubojica nanižih poriva. U toliko hvaljenom filmu Neretva za kojeg se pojedini masovno ibrete što nije dobio Oscara, uhapšeni Italijanski general kaže da je on general itelijanske vojske, visoki oficir i da traži primjenu Ženevske konvencije, na šta ga Boris Dvornik časti šamarčinom i to kao treba biti smiješno. Šta očekivati poslije takve decenijeske dogme? Kakve tolerantne i naĆitane ljude?
Drvosjeca iz Dejcica

#5920 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

KatarinaKosaca wrote:Uostalom, uopće ne čudi da je ta i takva zemlja izrodila generacije netolerantnih ljudi. Sjećam se učiteljice koja nam je objašnjavala i pojašnjavala da su vjernici glupi, tupi i blesavi. Sad će netko izaći sa čuvenom "Moj dedo išo u džamiju nitko ga nije diro" :-) :-) :-) , ali objektivno nije bilo tako. Odgajane su generacije netolerantnih i prepotentnih "Ja sam načitan-Mi smo zemlja bogata rudama" :D , a ne čudi me i ratnih zločinaca, nepoštovatelja Ženevske konvencije i ubojica nanižih poriva. U toliko hvaljenom filmu Neretva za kojeg se pojedini masovno ibrete što nije dobio Oscara, uhapšeni Italijanski general kaže da je on general itelijanske vojske, visoki oficir i da traži primjenu Ženevske konvencije, na šta ga Boris Dvornik časti šamarčinom i to kao treba biti smiješno. Šta očekivati poslije takve decenijeske dogme? Kakve tolerantne i naĆitane ljude?
Sreća pa nam sada nam teče med i mlijeko. I onakav ondašnji sistem koji je bio daleko od idealnog je bolji nego ovo što imamo danas. Rekao bih otvoreni aparthejd, totalna degradacija sekularnog društva gdje su lokalni sveštenici nosioci društvenih zbivanja i gdje se bez njihovog aminovanja praktično ništa ne može završiti. Djeca se od vrtića filuju vjerskom indoktrinacijom, nacionalnom mržnjom prema drugom i drugačijem. Kao što reće Gojer današnja klasa nastala na pljački onoga što je onaj sistem stvarao zagovara "zabavljačko-nazdravičarsku" kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja. Taj primjer iz filma Bitka na Neretvi je izvan svakog argumenta, više i upečatljivijih primjera kršenja Ženevske konvencije imaš u proteklom ratu od strane kvazi elita nastalih na pukotinama socijalizma. :oops: Recimo ni Nijemcima nije uspjelo u IIWW napraviti sekundarne i tercijarne masovne grobnice a jedan od naših naroda je "ponosni" nosilac te licence "civilizacijskog dostignuća" minder efendija, učmalih i zadriglih popova i sveštenika. :oops:
KatarinaKosaca

#5921 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sreća pa nam sada nam teče med i mlijeko. I onakav ondašnji sistem koji je bio daleko od idealnog je bolji nego ovo što imamo danas. Rekao bih otvoreni aparthejd, totalna degradacija sekularnog društva gdje su lokalni sveštenici nosioci društvenih zbivanja i gdje se bez njihovog aminovanja praktično ništa ne može završiti. Djeca se od vrtića filuju vjerskom indoktrinacijom, nacionalnom mržnjom prema drugom i drugačijem. Kao što reće Gojer današnja klasa nastala na pljački onoga što je onaj sistem stvarao zagovara "zabavljačko-nazdravičarsku" kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja. Taj primjer iz filma Bitka na Neretvi je izvan svakog argumenta, više i upečatljivijih primjera kršenja Ženevske konvencije imaš u proteklom ratu od strane kvazi elita nastalih na pukotinama socijalizma. :oops:
Ne, ne, greška. Uopće nisam i ne govorim o ovom sad. Mada bi se moglo reći da su i sadašnji vlastodršci iz svojih seoskih kućeraka gledali i priželjkivali vlast, štele, privilegije itd. Moja je refleksija samo i isključivo bila na glorifikaciju te zemlje i davanje joj božanskih osobina, a stvarnost je drugačija. Danas maturanti idu na exurzije u Španjoljsku, mi smo otišli do Trebinja :-) :-) NIJe se živjelo ni tako dobro i u izobilju kako se govori. Možda netko jeste Djeca funkcionera. A kako je sad? Hvala, nikako.
A glede indoktrinacije koju spominješ, sasvim mi je svejedno bila ona vjerska ili partijska. A u onom sistemu je bila partijska. Od vrtića smo pjevali pjesmice jednom čivjeku koji je bio samo čovjek koji voli žene :D Dogma je dogma, bila teistička ili ateistička, jednako pogubna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5922 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

A otkad se to pisci procjenjuju po pripadnosti narodu i politickim stavovima?

Čovjek je genije pisane riječi i to je suština priče. Da li je on Srbima ili Hrvatima sporan, ovdje bi ga se slavilo :evil:
Drvosjeca iz Dejcica

#5923 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

KatarinaKosaca wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sreća pa nam sada nam teče med i mlijeko. I onakav ondašnji sistem koji je bio daleko od idealnog je bolji nego ovo što imamo danas. Rekao bih otvoreni aparthejd, totalna degradacija sekularnog društva gdje su lokalni sveštenici nosioci društvenih zbivanja i gdje se bez njihovog aminovanja praktično ništa ne može završiti. Djeca se od vrtića filuju vjerskom indoktrinacijom, nacionalnom mržnjom prema drugom i drugačijem. Kao što reće Gojer današnja klasa nastala na pljački onoga što je onaj sistem stvarao zagovara "zabavljačko-nazdravičarsku" kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja. Taj primjer iz filma Bitka na Neretvi je izvan svakog argumenta, više i upečatljivijih primjera kršenja Ženevske konvencije imaš u proteklom ratu od strane kvazi elita nastalih na pukotinama socijalizma. :oops:
Ne, ne, greška. Uopće nisam i ne govorim o ovom sad. Mada bi se moglo reći da su i sadašnji vlastodršci iz svojih seoskih kućeraka gledali i priželjkivali vlast, štele, privilegije itd. Moja je refleksija samo i isključivo bila na glorifikaciju te zemlje i davanje joj božanskih osobina, a stvarnost je drugačija. Danas maturanti idu na exurzije u Španjoljsku, mi smo otišli do Trebinja :-) :-) NIJe se živjelo ni tako dobro i u izobilju kako se govori. Možda netko jeste Djeca funkcionera. A kako je sad? Hvala, nikako.
A glede indoktrinacije koju spominješ, sasvim mi je svejedno bila ona vjerska ili partijska. A u onom sistemu je bila partijska. Od vrtića smo pjevali pjesmice jednom čivjeku koji je bio samo čovjek koji voli žene :D Dogma je dogma, bila teistička ili ateistička, jednako pogubna.
Ma nije ekskurzija dokaz ovoga ili onoga. Generacija ispred mene je išla u Španiju nas je zaustavo rat u toj nakani inače bi 1992. godine i mi otišli. :( Naravno da je onaj sistem bio daleko, daleko od idealnog ali ruku na srce meni se subjektivno čini organizovanijim i boljim od ovog današnjeg. Ostavljam mogućnost da griješim. Naravno da je pjevanje pjesmica jednom čovjeku smiješno iz perspektive 2015. godine ali iz perspektive 1982. godine i blokovske podjele je bilo sasvim OK za to doba. Ja nikako da se otmem utisku da smo jednopartijsku indoktrinaciju zamijenili višepartijskom i vjersko-nacionalnom dogmom.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/10/2015 13:18, edited 1 time in total.
Dozer

#5924 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

KatarinaKosaca wrote:Uostalom, uopće ne čudi da je ta i takva zemlja izrodila generacije netolerantnih ljudi. Sjećam se učiteljice koja nam je objašnjavala i pojašnjavala da su vjernici glupi, tupi i blesavi. Sad će netko izaći sa čuvenom "Moj dedo išo u džamiju nitko ga nije diro" :-) :-) :-) , ali objektivno nije bilo tako. Odgajane su generacije netolerantnih i prepotentnih "Ja sam načitan-Mi smo zemlja bogata rudama" :D , a ne čudi me i ratnih zločinaca, nepoštovatelja Ženevske konvencije i ubojica nanižih poriva. U toliko hvaljenom filmu Neretva za kojeg se pojedini masovno ibrete što nije dobio Oscara, uhapšeni Italijanski general kaže da je on general itelijanske vojske, visoki oficir i da traži primjenu Ženevske konvencije, na šta ga Boris Dvornik časti šamarčinom i to kao treba biti smiješno. Šta očekivati poslije takve decenijeske dogme? Kakve tolerantne i naĆitane ljude?
Nemoj zajebavat', Kaca... Odgajane su generacije onih koji su trebali voljeti tu drzavu. Koja drzava na planeti to ne radi, realno?
S druge strane, Italijanski general kojem se puca samarcina... Budimo realni - da li je ubijen? Mucen? Osakacen u tom filmu? Nije. Samarcina ne predstavlja nista i samo je izraz bijesa ispoljen na agresoru kroz samarcinu. Dobro je prosao...

Hoces da kazes da se danas odgajaju generacije tolerantnih ljudi? Pa ovo danas je neuporedivo gore od bilo cega onda... Eno te na onoj temi s onim klipom...sta dalje reci...?
KatarinaKosaca

#5925 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Italijanski general se ubio sam. Časno. A odnos prema Ženevskoj konvenciji sve kaže i potvrđuje se u periodu 1992-1995. Brutalno.
Odgojene su loše generacije, očito. Po svim parametrima i segmentima. Daleko je to bilo od ozbiljne civilizacije, jako daleko.
Ovo sad? Gora kopija tog lošeg, jer niti jedan od sadašnjih vlastodržaca nema promil Titove inteligencije. Iako su i globalni odnosi potpuno drugačiji, pa , ponavljam, da baš i nije sretna usporedba.
Školstvo je bilo bolje u Yugi, ostalo je sve u pet deka.. A da je bratstvo i jedinstvo bila ubleha, pa valjda vidjesmo i doživjesmo. Da je Yuga bila vještačka na silu stvorena zemlja, jednako doživjesmo.
Post Reply