Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nije, Brka se polako povlaci, moji zive u Kolobari, ali opasnost dolazi iza ledja kako rece Vojnovic, sa zapadne strane Distrikta.
Brčko je ponovo ugroženo poplavama! Naime, jutros je popustio nasip u kopanicama u općini Orašje i velike kločine vode idu ka Vučilovacu, Krepšiću I i II, Drenavi, Goricama, Marković Polju i Plazuljama u Brčkom gdje Civilna zaštita vrši evakuaciju stanovništva.
-Situacija u Brčkom nikada nije bila gora. Pucanjem nasipa u Kopanicama Sava Brčkom dolazi s leđa- kazao je u telefonskom razgovoru za “otisak.ba” Uroš Vojnović.
Last edited by Šunj on 18/05/2014 14:39, edited 1 time in total.
TIM UJEDINJENIH NACIJA U BiH
400.000 američkih dolara pomoći ugroženim poplavama
SARAJEVO - Tim agencija Ujedinjenih nacija u BiH je osigurao 400.000 američkih dolara kao finansijsku pomoć adresiranju humanitarnih potreba, uzrokovanih do sada nezabilježenim poplavama.
Pored toga, UN agencije će pružiti pomoć kroz osiguravanje zaliha hrane, pumpi, usluge skladištenja i prijevoza, kao i dostavljanje humanitarnih, školskih i drugih potrepština.
Ujedinjene nacije blisko sarađuju sa državnim i entitetskim vlastima, civilnom zaštitom i Oružanim snagama BiH kako bi se osiguralo da donacije i podrška budu upućene u skladu s prioritetima i kako bi se pomoglo najugroženijima, saopćeno je iz Ujedinjenih nacija u BiH.
Dakle iz Crvenog Križa Tešanj, gdja Emira Đonlagić kaže da je za dostavu i transport humanitarne pomoći iz inostranstva preko granica i kroz carine potrebna DAROVNICA na kojoj je navedena roba koja se prevozi i KOME SE prevozi tj. kojoj organizaciji. Za sve pomoć oko dostavljanja hum. pomoći iz inostranstva CK Tešanj kontaktirajte gdju Emiru na 00 387 32 650 463!
Iz Tuzle sutra ide kombi sa nekih 10-ak ljudi za Maglaj, cifra nije velika, s obzirom na kriticnu situaciju u Tuzli i okolini, ali vjerujem da je bolje ista nego nista. Jedan ocev poznanik je od opstine dobio kombi, kabanice, cizme i lopate, pa ce se krenuti sutra u pomoc ljudima, ja ili moj otac cemo ici, ipak neko treba ostati kuci, nismo to jos odlucili, ali eto valjda se jos naroda po drugim opstinama moze organizovati na slican nacin.
J.P.Montoya wrote:citam da je osposobljen zeljeznicki saobracaj do zenice...trebalo bi sad upregnutni vozove za dostavu pomoci, a cestovno pomagati druga podrucja...
Ako ne budu sad strajkovali bilo bi dobro i za izlaz na poplavljenim mjestima
ladyblue18 wrote:Kakvo je stanje u Brckom? Jel mediji dizu paniku ili je fakat lose?
nezna se nista tacno vrsi se evakuacija onih mjesta koji su navedeni i pokusava se nasip popravit u kopanici ...al voda sve raste u vucilovcu i krepsicu ....cekamo nove vijesti ...
VAŽNO: Štab Civilne zaštite Vlade Brčko Distrikta obavještava sve volontere koji su iskazali spremnost da se priključe akciji pomaganja ugroženom dijelu stanovništva i odbrani od poplava na području Distrikta da ne izlaze sami na teren.
Obavezno je da se najprije prijave Crvenom krstu lično u prostorije Omladinskog centra ili na kontakt telefon 049/ 217-008 radi bolje koordinacije, usmjeravanja i komunikacije na terenu- saopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta.
ladyblue18 wrote:Kakvo je stanje u Brckom? Jel mediji dizu paniku ili je fakat lose?
nezna se nista tacno vrsi se evakuacija onih mjesta koji su navedeni i pokusava se nasip popravit u kopanici ...al voda sve raste u vucilovcu i krepsicu ....cekamo nove vijesti ...
Jeli Gorazde poplavljeno? I jeli tacno da je RS mnogo vise poplavljena nego Federacija?
Nije Goraždu ništa bar koliko ja znam nivo Drine nije dovoljno veliki da ugrozi bilo šta.